最近喫茶ちょうぼ 響應夏祭推出咗「夏日限定盛夏風物詩」嘅新Menu ,今次去咗位於銅鑼灣世貿中心嘅分店,試吓佢哋夏祭嘅口味。世貿中心分店採用日式裝橫,外面有棵樹同埋樓梯俾人打卡,內裏燈光柔和,運用咗日式淺色木色調,比人一種好休閒舒適嘅感覺,窗邊嘅位置好闊落,可以一邊享受美食一邊欣賞維港兩岸嘅景色。炭烤味噌鴨腿鴨腿外皮炭烤至焦脆,皮下油脂香醇嫩滑,內裹肉質軟腍,除咗啖啖肉之外,仲食到皮下有豐富嘅骨膠原,鴨香可口。伴碟有香脆薯條,粗薯條薯味十足,仲有新鮮爽脆嘅沙律菜,可以減低油膩感。夏日祭喫茶雞肉炒麵經典日式炒麵,炒麵嘅麵質彈牙,雞肉嫩滑,配上甜甜地嘅經典日式醬汁、蛋黃醬同埋柴魚片,係傳統日式味道,另外加上太陽蛋,用埋蛋黃汁嚟撈麵,大滿足。極•炸雞親子丼炸雞金黃色大大件,外脆內嫩,肉質入味,丼飯用上日本珍珠米,上面鋪滿雞肉粒,雞肉粒充滿油脂香,加埋香蒽送飯一流,配埋蛋黃汁嚟撈飯,飯粒充滿住蛋香,係完美嘅配搭。士多啤梨刨冰最新推出嘅夏日刨冰,充滿夏祭既氣氛,綿綿既刨冰淋上咗士多啤梨糖漿,味道酸酸甜甜,每一啖都係透心涼嘅感覺,消暑一流,旁邊仲有粒粒士多啤梨,味道清甜,好足料,冰裏面仲有麻糬,煙

炭烤味噌鴨腿

夏日祭喫茶雞肉炒麵

極•炸雞親子丼

士多啤梨刨冰
最新推出嘅夏日刨冰,充滿夏祭既氣氛,綿綿既刨冰淋上咗士多啤梨糖漿,味道酸酸甜甜,每一啖都係透心涼嘅感覺,消暑一流,旁邊仲有粒粒士多啤梨,味道清甜,好足料,冰裏面仲有麻糬,煙煙韌韌,口感層次豐富。

草莓沙冰
士多啤梨沙冰味道清甜,配上綿滑忌廉,入口順滑,飲落好透心涼,勁適合夏天飲。
白桃梳打
白桃梳打口味好清新,可以飲到白桃嘅香氣,入口冰涼舒暢。
2023-07-31