小編來到Lab Eat,其主打新派法式美食,以fusion形式烹調食材,菜式賣相精緻,滿足食客嘅視覺同味覺享受☺️ 餐廳燈光昏暗,以木、燈串、掛畫裝飾為主,餐廳氣氛較為浪漫💕前菜有White Wine Blue Mussels 白酒煮澳洲藍青口😋 青口新鮮香甜肉質嫩滑,吸收滿滿嘅湯汁,帶有酒香同香草味道🌿另一款前菜是Baked French Escargot with Black Truffle,法式焗黑松露田螺😊 配上濃郁香草同黑松露醬,略帶咸香,田螺肉質亦很爽彈。翠綠色的香草薯蓉加上可食用的花朵及紫薯脆片,感覺就好似一幅草園藝術品一樣😂下一道是視覺衝擊嘅菜式 Melting French Raclette Cheese with Potatoes & Smoked Ham 熱溶法國流心芝士配香草烤薯及意大利煙火腿🍖🧀這個流心芝士是即叫即製的。侍應拿著一大塊芝士即場在客人面前把芝士溶掉,然後用刀「批」在主食上面😍 滿滿的芝士香味,配搭火箭菜、烤薯等食材味道協調,但配上火腿感覺偏鹹😅主菜是Australian M5 Wagyu Rib Eye Steak(400g),澳洲M5和牛肉眼(4

主菜是Australian M5 Wagyu Rib Eye Steak(400g),澳洲M5和牛肉眼(400克),5成熟入口卻肉嫩中帶點肥美, 肉汁超豐富,值得一讚嘅係食落無渣,嚼起來滿口牛肉香,加只需少許海鹽調味已非常美味了,配菜嘅焗蕃茄同小西蘭花真係好食🥦 提供冷知識💡小西蘭花原來是西蘭花和芥蘭混種而生的另一蔬菜品種,型纖幼修長,比普通西蘭花更加清甜及美味,長莖部份水份充足,非常幼嫩爽脆。含豐富維他命及磺物質😎

甜品推介Homemade Hokkaido Sweet Corn Gelato 北海道粟米雪糕及海綿蛋糕🌽,造型模仿栗米條一粒粒既形狀,夠晒可愛😆 雪糕好香粟米味,紫薯蛋糕都好鬆軟,兩者配搭有驚喜☺️

甜品Italian Lemon Gelato & Apple Gelatin檸檬意大利雪糕配蘋果水晶批🍋🍎雪糕吃起來清新可口,而且唔會太甜,加上焦糖味蛋白脆脆,口感更加豐富😌 鋪在底下的是口感類似馬蹄糕嘅蘋果水晶批,味道清新自然😋

🍽:白酒煮澳洲藍青口;法式焗黑松露田螺;熱溶法國流心芝士配香草烤薯及意大利煙火腿;澳洲M5和牛肉眼(400克);北海道粟米雪糕及海綿蛋糕;檸檬意大利雪糕配蘋果水晶批
👅好味指數:7.25/10;7.25/10;7/10;7.5/10;7.5/10;7.0/10
💰消費:HK$228;HK$148;HK$188;HK$598;HK$128;HK138
📍 地址:LAB EAT Restaurant & Bar (金巴利道) (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道87-89號僑豐大厦地下1-2號舖
🈹推介優惠: N/A