2023-02-11
最近鐘意試唔同嘅創意菜式,前排就去左中環IFC食一間新式創意福建菜,餐廳主打多款唔同口味嘅創意福建菜,而且仲有季節餐單,一飽我試新式菜嘅慾望😍‣ 福建鮮海蠣煮泗粉 ($138)/福建海蠣餅 ($98)呢兩款係季節限定嘅菜式,泗粉其實係類似薯粉咁透明既,而且煙煙韌韌,入面有海蠣姐係蠔仔🦪;而海蠣餅同平時嘅蠔餅唔同,冇用雞蛋,咬落去都幾脆口,稍為偏油少少,不過整體都幾特別👍🏻‣ 姫松茸竹蓀排骨湯 ($58)/黑蒜粒燉排骨湯($58) 呢兩款湯都係非常足料,而且味道好濃郁,有養生嘅感覺😝兩者之中特別鍾意姬松茸嘅味道,我同朋友都好鍾意呢個湯🥰‣ 彩椒拌菜苗($48)/白切羊肉 ($68) 兩份小菜都好高質,菜苗幾爽口新鮮;白切羊肉好軟身,點埋醬汁幾有風味🤣‣ 農家蒸黃花魚 ($188) 蒸黃花魚其實係酸菜做底,但佢同平時食嘅酸菜魚又唔同,佢個種酸味係比較家常嘅味道,都幾特別~配料仲有豆腐同蕃茄,當中豆腐索曬啲湯汁好好味🤤‣ 桂圓檸檬烏龍茶 ($58) 呢杯檸檬茶我同朋友都好滿意,佢除咗有桂圓嗰種甜香味之外,仲有烏龍茶嗰種茶香味,兩隻配合得好好,同平時檸檬紅茶唔同🤣‣ 洛神花茶凍 ($38)/蕃
‣ 福建鮮海蠣煮泗粉 ($138)/福建海蠣餅 ($98)
‣ 姫松茸竹蓀排骨湯 ($58)/黑蒜粒燉排骨湯($58)
‣ 彩椒拌菜苗($48)/白切羊肉 ($68)
‣ 農家蒸黃花魚 ($188)
‣ 桂圓檸檬烏龍茶 ($58)
‣ 洛神花茶凍 ($38)/蕃薯芝士丸 ($48)
食完一餐飯再食洛神花茶凍可以解膩,冰冰涼涼咁好舒服😘番薯芝士丸幾特別,芝士加番薯嘅味道擺埋一齊係意想不到嘅搭配,效果幾好食!
💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳地理幾方便,座位間隔合理,而且都企理👍🏻上菜速度快,而且店員好nice 有禮貌,食物質素又唔錯,大家不妨黎試吓😁
💰Total: $800 ($400/pp 無服務費)
📍4口|@fourbites_hk
中環港景街1號國際金融中心2樓2012號舖
🚩更多同類餐廳 #foodstep_中菜
🚩更多同區餐廳 #foodstep_中環
📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻多謝你既支持,成為我努力分享既動力💪🏻