2021-09-16
既期待又怕被傷害,曖昧既狀態就好似魚生同壽司飯咁友達至上,戀人未滿,因為佢地唔會分開上,一定係癡埋。但我唔介意化身媒人既角色,將佢地一啖擺落口,係我個胃裡面正式don't wanna be friends,就係「漁正居酒屋」聽聽我的心跳聲,Don’t Wanna Be…👇📌餐 前 小 食 - ▪ 日 本 枝 豆 - ▪ 雞 泡 魚 干 - ▫ 先黎兩款日式地道小食「日本枝豆」同埋「雞泡魚干」,枝豆性質溫和加埋「雞泡魚干」燒得又甜又香,比普通乾燒更加突出,滿滿燒汁蓋係面頭,送酒一流。📌刺 身 -▪ 吞 拿 魚 刺 身 拼 盤 - ▫ 居酒屋一定必食「吞拿魚刺身拼盤」,先黎個紅卜卜既「赤身」,含脂最少,但肉質結實,有咬口;而「中拖羅」魚脂比例較高,魚香恰到好處,非常甘香;最後「大拖羅」雪花紋最靚仔,脂肪精華濃郁,肥美魚香,入口即化,正!📌和 食 - ▪ 清 酒 煮 蜆 - ▪ 稻 庭 烏 冬 -▫ 去到主食方面,有我最鍾意既「清酒煮蜆」,蜆既份量算多,加左清酒令蜆肉更加柔嫰,清甜無比;而「稻庭烏冬」今次係以冷烏冬呈上,搭配餐廳自家製醬汁,食落麵質爽彈,非常煙韌,唔錯。📌燒 物 -▪ 蒲 燒
📌餐 前 小 食 -
▪ 日 本 枝 豆 -
日 本 枝 豆
▪ 雞 泡 魚 干 -
雞 泡 魚 干
▫ 先黎兩款日式地道小食「日本枝豆」同埋「雞泡魚干」,
日 本 枝 豆
滿滿燒汁蓋係面頭,送酒一流。
雞 泡 魚 干
📌刺 身 -
▪ 吞 拿 魚 刺 身 拼 盤 -
吞 拿 魚 刺 身 拼 盤
含脂最少,但肉質結實,有咬口;而「中拖羅」魚脂比例較高,
吞 拿 魚 刺 身 拼 盤
魚香恰到好處,非常甘香;最後「大拖羅」雪花紋最靚仔,
脂肪精華濃郁,肥美魚香,入口即化,正!
📌和 食 -
▪ 清 酒 煮 蜆 -
清 酒 煮 蜆
▪ 稻 庭 烏 冬 -
稻 庭 烏 冬
▫ 去到主食方面,有我最鍾意既「清酒煮蜆」,蜆既份量算多,
加左清酒令蜆肉更加柔嫰,清甜無比;而「稻庭烏冬」今次係
清 酒 煮 蜆
以冷烏冬呈上,搭配餐廳自家製醬汁,食落麵質爽彈,
非常煙韌,唔錯。
稻 庭 烏 冬
📌燒 物 -
▪ 蒲 燒 鰻 魚 -
蒲 燒 鰻 魚
▪ 豚 肉 生 薑 燒 -
豚 肉 生 薑 燒
▪ 燒 芝 士 年 糕 -
燒 芝 士 年 糕
▫ 燒物方面我揀左「蒲燒鰻魚」,鰻魚燒到色澤金香,醬汁完美掛係面頭,
蒲 燒 鰻 魚
食落肉質嫩滑又入味,好食;而「豚肉生薑燒」食落酸酸甜甜,
面頭既薑加強左少少辣勁,非常開胃;亦唔少得「燒芝士年糕」啦,
豚 肉 生 薑 燒
成個年糕燒得外脆內軟,裡面芝士仲係半熔狀態,
芝士夠哂濃郁,啖啖窩心。
燒 芝 士 年 糕
📌串 燒 -
▪ 串 燒 拼 盤 -
▫ 最後整埋個「串燒拼盤」,一次過食勻雞腎、雞皮、雞肝、
串 燒 拼 盤
糖沁鵪鶉蛋串、牛舌串。雞腎、雞肝入口爽彈,雞皮夠嫩滑,
串 燒 拼 盤
鵪鶉蛋人入口金香,牛舌肉香濃郁,相當有咬口,高質之作。