2025-08-14
啱啱試咗呢間新開嘅「 緊張咖哩麵 」,真係冇令我失望!喺社交平台見到已經覺得好吸引,bookmark咗,終於搵到時間去試下。店舖裝修好有心思,保留咗好多香港舊時代嘅元素,牆身、招牌、燈飾都好有懷舊味,打卡位多到唔知影邊張好!落單先知「緊張」係關個辣度事,但我哋着白色衫,緊張嘅係件衫會唔會整污糟!✨好卵!緊張咖哩麵✨咖哩湯底超濃郁,香料味好突出但唔會太辣,啱晒鍾意重口味嘅人。薯仔同豆卜吸晒啲汁,超正!仲有炸腐竹,點湯食一流,脆中帶軟。有蔬菜(芽菜、豆角),值得加分。麵底係摻摻,好掛汁。流心蛋真係「好卵」出色!✨古早咖哩雞乾撈麵✨乾撈版本用咗幼麵,麵質好彈牙。醬汁似係黑豉油混咖哩,味道濃郁但冇湯麵咁辣,比較溫和啲。雞肉係雞髀,幾入味。唯一小小可惜係麵底濕咗啲,冇預期咁乾爽,如果可以再乾身啲就完美啦。總結:呢間真係值得一試,唔止食物有水準,環境又有心思,打卡同食味都兼顧到。下次會再去試其他款!
好卵!緊張咖哩麵
✨好卵!緊張咖哩麵✨