月頭去完馬來西亞🇲🇾返嚟,呢一日又突然間好想食馬拉嘢。咁啱前幾日喺IG得知深水埗有間新開張嚟自吉隆坡嘅食肆,於是放工就同埋老公去食~本身見到餐廳名已經覺得好特別,然後去到見到啲裝修同餐牌,就知餐廳走玩味新潮路線,成間餐廳俾客人一個輕鬆氛圍。叫咗4樣嘢,當中包括一杯飲料同後上嘅甜品~好卵!緊張咖喱麵 ($58)呢度嘅咖喱麵共有五款口味,主要係配料有分別,有花膠、咖喱雞、龍蝦、鮑魚同軟殼蟹等,而我點嘅就係入門款:好卵!緊張咖喱麵。配料包括流心蛋、魚蛋、怡保炸腐竹、豆卜、芽菜同豆角,湯底湯頭夠曬濃,咖喱不太辣,濃郁色香味俱全。麵條用咗油麵同米粉,增加咗口感~最印象深刻嘅係炸腐竹,好大嚿,又香脆,好想多幾嚿😋😋😋百早咖喱雞乾撈 ($88)乾撈麵嘅咖喱汁比湯麵嘅比較稠,配料大同小異,不過多過隻雞腿~雖然味道有濃一點,而麵條亦掛汁,初時吃覺得挺惹味,之後就覺得有點稍膩了~我們二人都較喜歡湯麵版 蜜都混桔-谷氣 冷 ($33)我哋點呢杯其實係桔仔混酸梅混柚子蜜,然後再配上一枝梳打水。熱辣辣嘅天氣飲好正,真係消暑又解渴!斑蘭巴斯克蛋糕 ($48)餐廳嚟自馬拉,既然有斑蘭甜品,又點可以錯過呢~果然無估錯

叫咗4樣嘢,當中包括一杯飲料同後上嘅甜品

好卵!緊張咖喱麵 ($58)

百早咖喱雞乾撈 ($88)

蜜都混桔-谷氣 冷 ($33)

斑蘭巴斯克蛋糕 ($48)

餐廳嚟自馬拉,既然有斑蘭甜品,又點可以錯過呢~果然無估錯,呢個真係必食推介!斑蘭巴斯克芝士蛋糕嘅斑蘭味好香,好突出,甚至覺得有啲霸道,咁多年嚟都但無試過咁強烈嘅斑蘭味,蛋糕中間口感質地軟滑,係軟心非唔熟嘅流心狀,恰到好處剛剛好。

餐廳整體食物質素都唔錯,當日嘅店員主動,充滿熱誠,服務態度好~餐廳仲有其他小食,下次去再試吓😛
2025-07-16
  • 緊張咖喱麵
  • 斑斕葉芝士蛋糕
2025-07-16 5768 浏览
近日在深水埗汝洲街又多來一個新名字「緊張咖喱麵」,主打馬來風的咖喱麵及特色小食,就趁新開張來踩踩點。裝修是上世紀懷舊風味,簡單樸實,又不乏打卡元素,樓底高,冷氣足,開放式廚房通風做得亦好,值得一讚。餐牌前後兩版,除小食及飲品外,主打五款咖喱麵,四湯一撈,價錢由$58至$288不等,豐儉由人。友善員工極力推介「好卵好膠緊張咖喱麵」,有咖喱雞、花膠、溏心蛋、魚蛋等配料,牌面非常豐富,就先點這個。實物跟餐牌賣相沒差半分,還有怡保炸腐竹、豆角及芽菜作配料,$138非常合理。花膠份量不少,夠入味亦夠軟腍,流心蛋質素比不少日本拉麵店做得還要好。濃湯是滿滿的椰香,小辣程度應該大多數客人都能應付,粗麵條掛湯能力高,吸啜得非常過癮。整體來說,整碗麵沒有要挑剔的地方,也對得起價錢。這裡小食有很多選擇,最吸睛的有「好荽卜卜脆」,以炸腐竹作容器,盛滿蘸麻醬的芫荽,吃得非常過癮,荽迷沒有抗拒的理由。還有一個很值得推介的「沙葛沙律」,沙葛尤如雪梨清爽,特製醬料加芝麻粒,有點像吃腸粉段的調味,夏天吃格外興奮。最後要推介柑桔琵琶膏特飲,出奇地討好,甚至比慣常喝的咸柑桔更好味,既解渴又潤喉,必選!

2025-07-15 4486 浏览
斑蘭蛋糕實在太好味了,忍唔住又嚟食,滑溜帶濃郁的斑蘭香味,好吃!😋酥脆的燒雞翼,配上淡淡的蝦醬,原來都幾夾,可以一試。😙天氣悶熱,加多碗豆腐冷麵,爽口又解膩,不過味道稍為偏淡;咖喱麵原來不是想像中辣,食材包括流心蛋、軟殼蟹(無雞)、魚蛋、怡保炸腐竹、豆卜、芽菜及豆角,食落很濃郁咖喱香味,不錯吃。🤗#好卵好茜卜卜脆豆腐麵 $88#好卵!好雞!緊張咖喱麵 $88#蝦醬雞翼 $58#薏米水 $18#斑蘭葉巴斯克蛋糕 $48#緊張 JinJang OMG地址:深水埗汝州街128號地舖(深水埗地鐵站A2出口)電話:90722788/51770751

酥脆的燒雞翼,配上淡淡的蝦醬,原來都幾夾,可以一試。😙
#好卵好茜卜卜脆豆腐麵 $88
#好卵!好雞!緊張咖喱麵 $88
#蝦醬雞翼 $58
#薏米水 $18
#斑蘭葉巴斯克蛋糕 $48
#緊張 JinJang OMG
地址:深水埗汝州街128號地舖(深水埗地鐵站A2出口)
電話:90722788/51770751
2025-07-13
  • 蝦醬雞翼
  • 好卵好茜卜卜脆豆腐麵
  • 好卵!好雞!緊張咖喱麵
  • 斑蘭葉巴斯克蛋糕
  • 薏米水
2025-07-12 3455 浏览
試業第二天的緊張咖哩麵,入去試咗「斑蘭葉巴斯克蛋糕」、「淨混桔」及「沙葛沙律」。🤗室內以龍鳳裝飾、懷舊地磚、海棠花玻璃屏風等佈置為特色,打咭一流;而食物則帶有濃厚的馬來西亞風味,尤其是斑蘭蛋糕更是首選必吃甜品。😋增江位於吉隆坡西北部,距離吉隆坡市中心8.5公里;增江前稱「增光」,係馬來名由粵語直譯而成,後逐漸改為「增江」,但許多老一輩的吉隆坡市民仍繼續使用「增光」的名稱;食店以增江的諧音,改名為緊張,很是有趣的想法。🤭#斑蘭葉巴斯克蛋糕 $48#淨混桔冷/熱 $33/$28#沙葛沙律 $48#緊張 JinJang OMG地址:深水埗汝州街128號地舖(深水埗地鐵站A2出口)電話:90722788/51770751

#斑蘭葉巴斯克蛋糕 $48
#淨混桔冷/熱 $33/$28
#沙葛沙律 $48

#緊張 JinJang OMG
地址:深水埗汝州街128號地舖(深水埗地鐵站A2出口)
電話:90722788/51770751
2025-07-06
  • 斑蘭葉巴斯克蛋糕
  • 淨混桔
  • 沙葛沙律
2025-07-11 2643 浏览
對星馬菜系有種莫名的好感,每當知道本地有新星馬餐廳開業,總會想去試一試。深水埗好像是馬來餐廳的聚腳地,由蘇媽蘇媽開始,到捌哥捌哥,剛剛開業的,還有緊張咖哩麵。與蘇媽、捌哥等不同,緊張咖哩麵源自吉隆坡,屬真真正正既過江龍。店面是刻意走懷舊風,某些角度看又真有幾分像馬來西亞。舖頭有幾位老闆,有些涉足不同生意,如蛋糕店、香水專門店等,所以緊張的舖內也寄賣些他們的產品。先來碗最基本的咖哩麵,端上來時香氣四溢,呷口湯,濃郁又帶椰香,油麵摻米粉口感豐富,配料是簡單的魚蛋、豆卜及炸腐皮,仲有香港才會採用的流心蛋,不錯吃的。再來些小食,「好荽!卜卜脆」是將怡保的炸腐皮墊底,再舖上芫荽及清爽的汁醬,咬下去口感脆得來帶點煙韌,芫荽味不會過於霸道,整件事感覺好清新。沙葛沙律,即是在馬拉吃到的Rojak。這份Rojak砌得好恭整,沙葛爽甜,伴以不少花生碎及芝麻豐富口感,靈魂在於匣羅惹的汁醬,咸中帶點甜,不是人人接受,我倒是幾欣賞,好多時我去馬拉都會點上一份。甜品就選來一件斑蘭葉巴斯克蛋糕,細滑既質感,斑蘭香得來,亦有好深長的餘韻,要恨蛋糕件頭太細。飲品就要左杯闔家混桔,真身是話梅桔仔水加橙汁,幾清爽涼快,我喜

飲品就要左杯闔家混桔,真身是話梅桔仔水加橙汁,幾清爽涼快,我喜歡!
幾有特色既店子,在今時今日既香港已買少見少...
2025-08-23 0 浏览
之前經過深水埗新開呢間「緊張」,覺得裝修幾型,原來係主打馬拉咖喱麵嘅餐廳,呢次就專登過嚟試吓。呢度嘅咖哩麵有四款湯麵同一款乾撈選擇。湯麵個湯底一樣,麵都係油麵加米粉嘅摻摻,只係因配菜唔同有四個價錢。我㨂咗第二平,即係$88嘅咖喱雞。個湯底飲起嚟幾舒服,濃度適中辣度算有後勁,整體嚟講幾啱我口味。至於配料除咗煮得軟熟嘅咖喱雞肶外,仲有白魚蛋、流心蛋、豆卜、豆角、肥仔芽菜同我好like、相當吸汁嘅怡保炸腐竹。其實個湯底有啲似我喺新加坡食嘅咖喱麵,反而同我喺怡保街頭,食湯上面有一層紅油嘅咖喱麵品種唔同。搵一位貌似老闆嘅店員問吓,佢話佢哋個門派冇落咖喱油,所以唔會紅色一片,仲同我講我食嘅係預設辣度,對上可選擇更辣同超辣兩級。飲品方面,我點咗杯「淨混桔」,即係有醃桔仔同酸梅嘅桔仔水,唔太甜,酸酸哋幾開胃。另外叫多件班蘭葉巴斯克蛋糕。色水唔錯,只計件巴斯克蛋糕喺好食嘅,但班蘭葉味就唔太突出囉。埋單連加一合共$186,其實唔平,但食物質素係唔錯嘅。講番店名,原來老闆老家來自吉隆坡華人聚居地之一嘅增江區,馬拉話叫Jinjang,同普通話「緊張」個音差唔多,而咖喱麵正係當地嘅特色美食。

2025-08-21
  • 咖喱雞麵
來自馬來西亞「緊張咖喱麵」進駐深水埗,港鐵行6分鐘就到。開業僅僅一個月,已經吸引唔少明星光顧,繁忙時間更大排長龍,火速爆紅。成間舖頭瀰漫住吉隆坡街頭老店風情,門口有大大個「緊張」招牌超搶眼📸每個角落都係打卡位,難怪咁多潮人專程去食!▪️ 淨混桔特飲 🍊 $33梅桔仔水,清甜解膩,店員會提你要拮拮啲桔再攪勻先飲,跟住做真係好飲啲▪️ 古早咖喱雞撈麵 🍗 $88咖喱汁濃郁香辣,幼麵彈牙掛汁,雞脾入味嫩滑,薄脆香口。重口味之選,食食吓有點膩但好味!▪️ 好卵!緊張咖喱麵 🍜 $58油麵加米粉雙拼,湯底相對較淡,油麵有點淋唔太掛汁,糖心蛋流心效果唔錯,魚蛋同豆角普通食完成個口都係咖喱香,但真係幾滯下,叫杯特飲就剛剛好,整體而言值得一試

▪️ 淨混桔特飲 🍊 $33

午餐
淨混桔特飲
古早咖喱雞撈麵
2025-08-20 0 浏览
同朋友去食 嗌咗個好卵好膠同好卵好雞咖哩面,好大份好抵食 大部分食杯都係馬來西亞當地空運到講,要特別講下隻雞髀,煮到好淋,啲咖哩好入味!另外就係同蛋糕品牌合作既班蘭葉巴斯克蛋糕,班蘭味好重,又唔會太甜,大推 一定要嚟試下!
好卵!好膠!緊張咖哩麵
好卵!好膠!緊張咖哩麵
最近在深水埗發現了一間新開的馬來西亞🇲🇾風味餐廳主打各式咖喱麵🍜與特色飲品✨餐廳的裝潢以懷舊風為主 再帶點玩味🤲🏻趁新開張決定去試一試! 📌 好卵!緊張咖喱麵($58)(流心蛋、魚蛋、怡保炸腐竹、豆卜、芽菜、豆角)這可說是幾款咖喱麵中的入門版不過也很配料相當豐富🙌🏻湯底很濃郁辣度不高🌶️ 感覺不太能辣的人都可以接受🤔麵條是摻摻麵 是油麵和米粉兩溝的~口感層次豐富 既彈牙又掛湯🥘其中最驚喜的是怡保炸腐竹✨酥脆的口感與咖喱湯底配合得很不錯~咬下去還能吸滿湯汁 讓人忍不住想多來幾片💖📌 好卵!好雞!緊張咖喱麵($88)(流心蛋、咖喱雞、魚蛋、怡保炸腐竹、豆卜、芽菜、豆角)這款是在入門版的基礎上加上咖喱雞髀🐓雞肉質軟嫩也入味 每口都帶著濃郁的咖喱香!📌闔家混桔($35)經典桔仔混合酸梅與橙汁🍊味道偏酸甜 非常清爽 層次感也豐富在炎熱的天氣下非常解渴消暑💦📌 好膏!混桔($35)在經典桔仔與酸梅的基礎上加入了枇杷膏🙌🏻味道更添一份草本的甘甜😆感覺清新也創新 一飲難忘~

最近在深水埗發現了一間新開的馬來西亞🇲🇾風味餐廳
主打各式咖喱麵🍜與特色飲品✨
餐廳的裝潢以懷舊風為主 再帶點玩味🤲🏻
趁新開張決定去試一試!

好卵!緊張咖喱麵

📌 好卵!緊張咖喱麵($58)
(流心蛋、魚蛋、怡保炸腐竹、豆卜、芽菜、豆角)
這可說是幾款咖喱麵中的入門版
不過也很配料相當豐富🙌🏻湯底很濃郁
辣度不高🌶️ 感覺不太能辣的人都可以接受🤔
麵條是摻摻麵 是油麵和米粉兩溝的~
口感層次豐富 既彈牙又掛湯🥘

其中最驚喜的是怡保炸腐竹✨
酥脆的口感與咖喱湯底配合得很不錯~
咬下去還能吸滿湯汁 讓人忍不住想多來幾片💖

好卵!好雞!緊張咖喱麵

📌 好卵!好雞!緊張咖喱麵($88)
(流心蛋、咖喱雞、魚蛋、怡保炸腐竹、豆卜、芽菜、豆角)
這款是在入門版的基礎上加上咖喱雞髀🐓
雞肉質軟嫩也入味 每口都帶著濃郁的咖喱香!

闔家混桔

📌闔家混桔($35)
經典桔仔混合酸梅與橙汁🍊
味道偏酸甜 非常清爽 層次感也豐富
在炎熱的天氣下非常解渴消暑💦

📌 好膏!混桔($35)
在經典桔仔與酸梅的基礎上加入了枇杷膏🙌🏻
味道更添一份草本的甘甜😆
感覺清新也創新 一飲難忘~
2025-08-16
好卵!好雞!緊張咖喱麵
闔家混桔
啱啱試咗呢間新開嘅「 緊張咖哩麵 」,真係冇令我失望!喺社交平台見到已經覺得好吸引,bookmark咗,終於搵到時間去試下。店舖裝修好有心思,保留咗好多香港舊時代嘅元素,牆身、招牌、燈飾都好有懷舊味,打卡位多到唔知影邊張好!落單先知「緊張」係關個辣度事,但我哋着白色衫,緊張嘅係件衫會唔會整污糟!✨好卵!緊張咖哩麵✨咖哩湯底超濃郁,香料味好突出但唔會太辣,啱晒鍾意重口味嘅人。薯仔同豆卜吸晒啲汁,超正!仲有炸腐竹,點湯食一流,脆中帶軟。有蔬菜(芽菜、豆角),值得加分。麵底係摻摻,好掛汁。流心蛋真係「好卵」出色!✨古早咖哩雞乾撈麵✨乾撈版本用咗幼麵,麵質好彈牙。醬汁似係黑豉油混咖哩,味道濃郁但冇湯麵咁辣,比較溫和啲。雞肉係雞髀,幾入味。唯一小小可惜係麵底濕咗啲,冇預期咁乾爽,如果可以再乾身啲就完美啦。總結:呢間真係值得一試,唔止食物有水準,環境又有心思,打卡同食味都兼顧到。下次會再去試其他款!

好卵!緊張咖哩麵

✨好卵!緊張咖哩麵✨

古早咖哩雞乾撈麵

✨古早咖哩雞乾撈麵✨

2025-08-13
好卵!緊張咖哩麵
古早咖哩雞乾撈麵
今日終於食到緊張咖喱麵啦~ 下午一點半嚟到要排少少隊~ 炎炎夏日店長哥攞咗杯 冰鎮羅漢果比我哋 真係好貼心 ❤️ 沙葛沙律~ 醬汁非常濃 辣辣的 花生好香 🤩 咖喱鳳爪~ 質感剛剛好 夠入味 👌 店員推介南乳雞翼 👍 外脆 乾身 🤩 內嫩 juicy ~ 南乳&雞味 絕配 ~ 很讚🤤🤤 闔家混桔~ 有橙&檸檬汁配 鹹小檸 , 飲咗一半以為佢係淡淡地 ~ 原來係我未搞勻 😂😂😂 但希望可以濃味D😀花膠咖喱麺~ 但花膠已經賣晒🥹 轉咗軟殼蟹 估唔到個蟹又炸得幾好喎 🤩 咖哩麵 湯底香濃 微辣 ~ 蛋是完美的 💯 配料都很認真講究 你睇下啲芽菜幾肥美 😍 班蘭巴斯克蛋糕 ~ 店主話 班蘭味係用真班蘭葉 冇落香精 👍 而且特意將班蘭磨成粉入饡 保留微微顆粒口感 🤤 餅面烘得焦香焦香的 ~ 十足馬來風味 值得一試 🤩🤩同場加影 緊張月餅😍 有陳皮紅豆 奶黃 班蘭味 ~ 聽聞下星期開始推出 🤩 盒面係緊張店內 蘭花窗嘅花飾 😚 微黃燈光 在中秋透出暖意 ~ 靚啊 🥰

花膠咖喱麺~ 但花膠已經賣晒🥹

南乳雞翼
沙葛沙律
2025-08-13
南乳雞翼
沙葛沙律
2025-08-09 449 浏览
行嚟呢度本來唔係諗住食呢一間,但係太太見到我哋想食嗰間啲座位麻麻哋好坐,所以我哋馬上再搵一間喺附近嘅….睇到個名超奇怪,但係個裝修有幾靚喎,睇得出好落本錢。我哋點咗兩個唔同嘅麵食我點咗嗰乾撈,太太就點咗個湯麵。兩個都好好味,我特別鍾意我自己點嗰個乾撈。服務生好熱情睇得出好有心做,雖然人唔多,但係已經好足夠!雖然係誤打誤撞嚟到呢一度食嘢,但係就真係好彩係咁樣先食到好嘢。初時唔知道呢間係新開嘅舖頭,但係坐落去睇真啲,原來開咗一個月都唔夠,或者遲啲再嚟會唔會要排好耐隊?

2025-08-09
  • 古早咖喱雞乾撈
  • 好卵緊張咖喱麵
2025-08-06 809 浏览
新開都預左要排隊,睇到晚市得2個人去打哂全場,但其中有一位眼見做到咁辛苦都勁有禮貌同笑容,咁有Passion既員工好難。食物方面個撈面幾好食,佢撈同湯既面質地咖同,用幼面,我好鍾意呢一點,個咖喱都好好食,另外仲叫左個蝦醬雞翼,味道好濃都幾好食,出面好少食到,南乳雞翼就多,蝦醬真係少。環境方面新一定好乾淨企理,設計上好多detail位,睇得出好有心思,另外我最滿意佢開到個冷氣好大,同埋D餐具都幾靚。
2025-08-06
  • 古早咖喱乾撈麵
2025-08-02 969 浏览
懷舊南洋裝修,配以播放懷舊金曲,由一班年輕人主理,不限時又坐得舒服,服務態度,食物美味可口沙葛好味,值得一試斑籣味巴斯克蛋糕特別店內還有一點茶、曲奇、潤手霜、香水寄賣
懷舊南洋裝修,配以播放懷舊金曲,
由一班年輕人主理,不限時又坐得舒服,服務態度,食物美味可口
沙葛好味,值得一試
斑籣味巴斯克蛋糕特別
店內還有一點茶、曲奇、潤手霜、香水寄賣
2025-08-01
$100 (其他)
老一輩口中經常會以一蟹不如一蟹去形容新一代,有時我也會覺得自己好脫節,真的難以理解某些年青人的行為和想法。雖然我有不了解,可是我抗拒戴著有色眼鏡去看年青人,因為自己確實沒有主動嘗試去了解他們,假如明白其原因後,不排除自己也會站在他們的一方。先別把不理解,變為順理成章的代溝!是緣份的安排,給我遇上「緊張」的首天試業, 幾位年青人把馬來西亞一家咖喱麵店帶到香港來。「緊張」好有個性、裡裡外外充斥著懷舊風,刻意將老香港和港式文化呈現,當然也滲出了馬拉的味道。他們誠意和認真的創業態度,讓我了解到他們不是虛有其表,絕對不是逗逗玩的啊!    堅持馬拉口味,食材無法在香港找到合適的,便不惜在馬拉當地運送過來!冷的淨混桔 HK$33 和好7!混桔 HK$35 都包含糖漬的桔仔話梅,非常正宗,愈浸味愈出!不過甜度就相應調整過,符合香港人的少甜的口味,假如喜歡特別甜的話,落單時記得告訴侍應!每一天也有涼水供應,當天是去濕消暑的薏米水,跟冷的淨混桔和好7!混桔一樣,大量的冰塊很管用,每一口都有著涼透心的快感。我們試了兩款麵食,第一碗是古早咖喱雞乾撈 HK$88。咖喱汁香氣十足,俘虜了一向愛吃撈麵的老公。另一

另一款是好卵!好雞!緊張咖喱麵 HK$88。個人覺得湯麵的咖喱香和椰香來得更加突出及順滑,我較喜歡湯麵!

兩款麵有著相同的腐皮、溏心蛋、豆卜和雞槌,能吃出每款食材均經過細心處理。當中腐皮是必吃推介,由馬拉運抵香港,豐香的脆味跟香港的腐皮截然不同。溏心蛋不單擁有綿密的蛋黃,連嫩滑的蛋白也是附味的。豆卜也不簡單,脹卜卜的表面沾上橙紅的微辣口味。而雞槌是軟腍的咖喱滋味!

不同之處是緊張咖喱麵是油麵與米粉的摻摻,並附有豆角和馬拉的西刀魚魚蛋。

而古早咖喱雞乾撈則採用了幼麵麵,粉軟的咖喱薯仔頓成了我的大愛。

無論乾麵或湯麵,記得要拿自家製參巴醬,參巴醬有著畫龍點睛、更上一層樓之效!

是時候刷刷黃黃的嘴巴,䅻孖巾大派用場,哈哈!

儘管肚子已裝滿麵條,但班蘭葉巴斯克蛋糕 HK$48 是錯過後,必然會後悔的。先是香氣誘人、再來綿密滑溜質感、班蘭與芝士來得平衡,隨後是揮之不去的回甘,不得不吃的好東西!

臨走前要上一趟厠所,別要緊張,聽聞馬拉總店的洗手間是香港店 2/3 的面積,用餐區的佈置就像花園一樣。

多謝你給予的提示,下次一定會吃沙葛沙律,朋友第二天去試吃了,稱讚十分好吃!

不多說了,要了解為什麼會「緊張」,直接八掛一下桌上紙檯墊的說明吧!

假如青春可以重來,我想我也沒有幾位年青人的幹勁和本事,你們真心讓我欣賞,期待你們兩星期後可以 Fine Tune 得更完美。
香港年青人的可貴不是老一輩輕言說說放棄便放棄,其實主動權在年青人手上,何不多點溝通、少一份歧視?! 青春,多可愛青春, 誰不想活出彩虹來!
2025-07-05
  • 班蘭葉巴斯克蛋糕