2025-03-11
前幾日同屋企人去咗觀塘嗰間「米走雞」食午餐,餐廳環境唔算好大,但感覺幾舒服,氣氛好似家庭式,啱晒一家人聚埋一齊食飯。😊花膠湯一開始飲咗佢哋嘅花膠湯,味道好清甜,入口有啲膠質感,唔會覺得好濃或者油膩,飲完暖笠笠,幾舒服。手切牛肉之後就試咗佢哋手切嘅霜降牛頸肉,每片都切得好薄,燙完之後啱啱好熟,肉質好嫩滑,仲帶住啲牛香,簡單配少少醬汁已經夠惹味!😋沙白蜆沙白蜆煮得啱啱好,肉質好鮮甜,咬落仲有啲蜆嘅自然鮮味,唔會過鹹,感覺好新鮮,好滿意呢個簡單嘅做法!墨魚丸最後就係手打墨魚丸,混埋啲黑松露味,丸子好彈牙,每啖都有墨魚嘅鮮味,仲帶少少黑松露香,食落好特別但又唔會太膩!✨ 「米走雞」呢間餐廳嘅嘢食味道中規中矩,價錢合理,啱晒一家人聚餐。如果鍾意清淡啲嘅湯鍋料理,真係值得一試!👍
花膠湯
手切牛肉