2020-06-12 197 浏览
今晚選擇了吃法式西餐, 餐廳位於尖沙咀, LAB EAT Restaurant & Bar, 「實驗」美食, 氣氛熱鬧, 我們好仲意 !餐廳有大型酒吧, 專業 Bar Tender 駐場.餐廳食客多, 燈飾美.打開餐牌, Lab Eat Melt your Heart !   犀利吸引, 討人喜歡. 點餐了, 美食實不少..........侍應送來餐前麵包, 十分鬆軟, 配橄欖油黑醋汁, 簡單好食.打開  Wine list,   Blaster Cocktail  有點特別, 要試 !我們各叫一杯, Pink Perfume-Blaster  &  Purple Rain-Blaster.顏色好美, 正準備舉杯,  侍應哥哥話等等酒保來做個實驗..........酒保帶著氣槍向著杯一噴,  瞬息間,  球體出現.......漸漸擴大, 好勁呀!!   約五分鐘, 球體散了成輕煙, 大家即時感覺夢幻 !!Pink Perfume  粉紅色帶荔枝味,  Purple Rain 係石榴味, 酒味清新, 不會濃烈,  Cheers  !!接著頭盤來了~   法式田螺 French Escar
餐廳有大型酒吧, 專業 Bar Tender 駐場.
餐廳食客多, 燈飾美.
點餐了, 美食實不少..........
我們各叫一杯,

接著頭盤來了~   法式田螺 French Escargot,
熱騰騰的送到, 伴有烤脆多士.   法式田螺有六個,  面上鋪滿黑松露及香草,   田螺焗得香, 入口爽, 薯蓉墊底, 吸了田螺香氣, 好滋味.
煙燻法國鵪鶉脾  French Quail Leg,
用上長長的碟, 排列了五隻鵪鶉脾,   伴碟用了車厘茄, 橄欖同火箭菜.
鵪鶉脾煙燻味道香, 肉質細嫩, 比中菜的燒乳鴿更出色.
餐湯:黑松露磨菇忌廉湯,  Black Truffle Mushroom Soup.
蘑菇打得夠滑,  濃稠適中.  濃郁的黑松露香氣, 忌廉湯調味均衡恰到好處.
澳洲 BB 羊扒配烤薯仔和薄荷醬 Lamb Rack.
燒羊架賣相吾錯,  羊架八成熟燒得剛剛好, 香味十足, 共有三件, 配有芥末醬, 薄荷醬, 厚薯和露筍.
燒羊架肉質不韌,  有香草配搭,  肉質鬆軟又無羊膻味,
羊架同芥末醬好夾 , 或點薄荷醬也滋味,  口感甚豐富.
Chef  Dessert  廚師精選甜品金箔芒果栗子卷 Mango Chestnut Log Cake
甜品擺設靚,  金箔夠耀眼.   芒果栗子味濃又香滑 , 感覺唔膩.  配朱古力條, 及開心果仁, 有層次, 好好食!
 食材好而且氣氛熱鬧, 我們好仲意這間「實驗」滋味西餐廳.