2020-06-12
今晚選擇了吃法式西餐, 餐廳位於尖沙咀, LAB EAT Restaurant & Bar, 「實驗」美食, 氣氛熱鬧, 我們好仲意 !餐廳有大型酒吧, 專業 Bar Tender 駐場.餐廳食客多, 燈飾美.打開餐牌, Lab Eat Melt your Heart ! 犀利吸引, 討人喜歡. 點餐了, 美食實不少..........侍應送來餐前麵包, 十分鬆軟, 配橄欖油黑醋汁, 簡單好食.打開 Wine list, Blaster Cocktail 有點特別, 要試 !我們各叫一杯, Pink Perfume-Blaster & Purple Rain-Blaster.顏色好美, 正準備舉杯, 侍應哥哥話等等酒保來做個實驗..........酒保帶著氣槍向著杯一噴, 瞬息間, 球體出現.......漸漸擴大, 好勁呀!! 約五分鐘, 球體散了成輕煙, 大家即時感覺夢幻 !!Pink Perfume 粉紅色帶荔枝味, Purple Rain 係石榴味, 酒味清新, 不會濃烈, Cheers !!接著頭盤來了~ 法式田螺 French Escar
接著頭盤來了~ 法式田螺 French Escargot,
熱騰騰的送到, 伴有烤脆多士. 法式田螺有六個, 面上鋪滿黑松露及香草, 田螺焗得香, 入口爽, 薯蓉墊底, 吸了田螺香氣, 好滋味.
用上長長的碟, 排列了五隻鵪鶉脾, 伴碟用了車厘茄, 橄欖同火箭菜.
蘑菇打得夠滑, 濃稠適中. 濃郁的黑松露香氣, 忌廉湯調味均衡恰到好處.
燒羊架賣相吾錯, 羊架八成熟燒得剛剛好, 香味十足, 共有三件, 配有芥末醬, 薄荷醬, 厚薯和露筍.
甜品擺設靚, 金箔夠耀眼. 芒果栗子味濃又香滑 , 感覺唔膩. 配朱古力條, 及開心果仁, 有層次, 好好食!