2019-01-08
香港人其實有好多人都喜歡「上海菜」,而很多食肆都會豎立起主打「上海菜」的招牌作招徠,以吸引更多的食客。「上海菜」,好多人意識上都會諗到要點指小籠包,所以好多食肆會主力推廣自己的小籠包有多麼與眾不同。而今次來到太子這間「夏麵館」可以說是香港其中一間有名的「上海菜」連鎖店,彌漫著上海味的氛圍之餘又帶點家常人情味。位置方便,地點就腳,位於「太子始創中心」,我們來的時候約六時正!店入面食客偏少。門面的店員安排我們入座。看上去大多是過一會下才會多人來吃的。環境舒適寫意,裝修偏年輕,跟過去幾間分店不一樣喔!單點紙有好多選擇,都有供應晚市套餐;但我地都係會單點為主,因為一來唔繁咁肚餓二來可以自由選擇,更開心吧!餐具以黑色為主感覺新式一點。先來個雞絲粉皮 $52上海菜的最佳開胃前菜,一年四季也受歡迎。粉皮能作多方面配搭,既可以熱炒又可以作涼拌。我會選擇涼拌粉皮吧!感覺更好吃,以以青瓜和雞絲作配菜,再淋上用芝麻花生醬、白醋、糖、蒜末、麻油等等...味道簡直一流!雞肉沾醬愈多,口感愈豐富,淡淡麻油香好正!到啦到啦...鮮肉小籠包 (4隻) $38有四隻,好開心啊!一人兩隻!唔洗爭!小籠包皮薄多汁,夾起唔會
上海菜的最佳開胃前菜,一年四季也受歡迎。
雞肉沾醬愈多,口感愈豐富,淡淡麻油香好正!
有四隻,好開心啊!一人兩隻!唔洗爭!
小籠包皮薄多汁,夾起唔會穿,入口含在嘴中卻是毫無存在感的外皮!則係真係好薄呢!
可以望望入面個餡,肉餡滑嫩適口,調味過即使不加醬油也是有味道,連湯汁一齊食,豐富鮮美,味道非常好。
排骨份量都算多,炸到金黃色,到來時都係熱辣辣,排骨口感外脆內嫩。
成碗同樣都是有麻醬在內,加埋辣油,惹味的湯麵即成。放滿湯,先呷口湯,味濃而稠,芝麻既香口成就了整碗既靈魂,幾正!不過一點也辣,好多人都會接受到呢。
「夏麵館」完全喜出望外,上菜快,坐得舒服,算是「上海菜」首選。成晚簡簡單單既一餐晚飯可以令我心境變得平靜開朗。仲要呢區來講價錢又唔貴食到咁嘅質素真係值得推介啊。