餐厅: Maison ES
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
《 灣仔fine dining浪漫新派中法菜式 》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧食得fine dining當然除左食物本身嘅味道之外,餐廳嘅環境同氣氛都好重要。今次介紹嘅餐廳《Maison ES》係中法fusion菜,將好多中式嘅食材同埋烹調手法融入法國菜入面,務求帶比食客新鮮感。另外餐廳環境亦都別具一格,牆上嘅藝術畫、天花嘅水晶燈、暖色系嘅坐椅,都比我一種高貴又不失法國傳統嘅感覺。一系列菜式帶有法式嘅精緻感,喺每一道菜色都增加辛辣味但味道一啲都唔辣,但將辣椒嘅香味和味道添加少少佢每一個菜式之一,可以做到平衡菜式之餘能令到每一個菜式都有少少驚喜和刺激!另外亦可以平衡身體以中式嘅概念去暖脾胃!Bread with xo sauce butter餐包已經夠吸引,用上XO醬,惹味香口,已經忍唔住食多一片!Sweet Garlic Razor clams平時食法國菜好少見到用到蟶子做材料,平時中式食法多數都係清蒸或者鹽焗。廚師就用矜貴嘅黑魚籽同埋三文魚籽做調味,已凍食嘅方法去保留鮮味,再加上花瓣同埋香草做裝飾,充滿意境!食落又充滿鮮味。Crispy Langoustine
《 灣仔fine dining浪漫新派中法菜式 》

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

Bread with xo sauce butter
餐包已經夠吸引,用上XO醬,惹味香口,已經忍唔住食多一片!

Sweet Garlic Razor clams

Crispy Langoustine Wonton
廚師介紹依款靈感來源中式小籠包,但係內餡唔係用豬肉,反而用左挪威小龍蝦做餡。雲吞經過油炸,食落好香脆又多肉汁。醬汁用左毛蟹加蟹膏醬、薑汁啫喱同埋醋,感覺好新穎。

Drunken Chicken Abalone
雞皮經過炙燒至金黃色微脆,但係雞胸肉卻又非常軟腍。唔講真係唔覺得似食緊雞胸,另外鮑魚微微焦香一片片薄切咬下有嚼勁又彈牙,講到醉雞就一定唔少得酒,用左紹興酒、加上富含骨髓嘅雞骨、各種中藥、同埋西蘭花蓉做追味,充滿香濃嘅酒味又唔會覺得太強烈。

Crispy Grouper
用左新鮮石班魚清蒸,配上底層充滿空氣感嘅薯仔蓉,再加上切成一粒粒中式臘腸、煙燻章魚、同埋甜辣椒。魚肉極之鮮嫩,而薯仔蓉好似空氣咁輕身,入口即溶。最後就食到花椒油嘅微辣,一道菜竟然食到由啖到濃咁多層味道,而且每一啖都有唔同嘅口感同特色,實在好有驚喜。

Cherry Chocolate Pebble
石碗上面放左球形黑朱古力,內層係鬆軟嘅栗子蓉海綿蛋糕,配上普洱雪糕和車厘子。朱古力濃郁又有茶香嘅回甘。

Cocktail-ChrYsanthemum
chrysanthemum vodka,
house blend chrysanthemum lea, honey, brown sugar, apple juice
飲落係好清新但好濃郁嘅菊花味,然後有微微嘅蜜糖同紅糖味,然後又有少少蘋果果香同甜味,一啲都唔甜,整體偏向茶味比較濃,都好少飲到菊花味咁濃郁嘅cocktail!非常特別!