一直覺得食「潮州打冷」既環境大多數都係大排檔,估唔到竟然可以喺鰂魚涌商廈入邊有間環境乾淨舒適,又唔係太嘈雜既地方品嚐到正宗打冷,兩至三人既話可以住長方形枱,一家大細就有大圓枱,中國風既裝修特別有feel。而且今次仲要喺太子一間打冷非常出名既姊妹店。貫徹中國風特色,呢度嘅茶具仲印有墨水風景畫,今次點左:1. 凍馬友2. 招牌鵝三寶3. 方魚炒介蘭4. 20年老菜脯燉鮮豬肚湯魚肉厚身,肉質鮮嫩,而且非常貼心,切成四方形小塊,方便大家分食,唔會夾到散哂咁肉酸,另外配以黃色嘅豆醬,鹹味提升左魚肉鮮味。三寶有鵝肉、鵝腸、鵝肝,鵝肉好入味,肉質夠實又唔鞋口,鵝腸每條有手掌咁長,夠滑又好爽。炒介蘭好驚喜,爽脆口感,食落去完全冇苦味,食到好新鮮既味道豬肚湯好清,無乜雜質,但係豬肚湯鹹香味十足,每碗都有兩至三件豬肚,乾淨冇腥味。另外想提嘅係餐廳好貼心,準備咗功夫茶,姐姐話用嚟解油膩。

貫徹中國風特色,呢度嘅茶具仲印有墨水風景畫,今次點左:
1. 凍馬友
2. 招牌鵝三寶
3. 方魚炒介蘭
4. 20年老菜脯燉鮮豬肚湯

炒介蘭好驚喜,爽脆口感,食落去完全冇苦味,食到好新鮮既味道

另外想提嘅係餐廳好貼心,準備咗功夫茶,姐姐話用嚟解油膩。