2022-12-05
《天燈下の日式料理🏮》———————————————-#螢火 🪲-呢間日式鐵板燒嘅環境好寬敞,坐得好舒服,餐廳入邊有個signature 嘅天燈許願牆,我就係被佢吸引咗嚟,打卡一流📸 可以用iPad 寫低唔同嘅祝福語,之後虛擬許願牆就會彈出好多不同嘅天燈,畫面超靚好壯觀😍-鐵板燒可以近距離睇住師傅烹調食物、擺盤,佢哋嘅服務都好好,仲好啱傾👨🍳 今次我就食咗個叫星嘅午市套餐一人前,性價比好高,好豐富抵食✨-🥗 煙鴨胸芝麻醬沙律沙律菜新鮮爽口,味道清新,十分開胃😋-🦐 香煎虎蝦師傅用純熟嘅技巧起好蝦殼,再蝦肉切開,肉質彈牙,連個蝦頭都煎得好香,內裡嘅蝦膏好香濃😘-🌊 帆立貝新鮮北海道帆立貝,用牛油煎香外層,外層略帶焦香,咬落肉質嫩滑,上層以魚子醬點綴,師傳建議一齊食入口,令口感更豐富🤤-🎣 汁煮白鱈魚長時間熬煮製成嘅洋蔥汁,日本高湯嘅味道濃郁香甜🧅 白鱈魚煎得外脆內軟,上面仲有兩塊魚皮,可以將碟邊嘅黑椒落去個汁度提味,突出魚既鮮味😚-🥩 厚切美國牛肉主菜可以揀厚切、薄切牛或者黑豚肉,而師傅亦會問返喜好,我就揀咗五成熟😄牛肉煎得恰到好處,牛味香濃,沾上特調芥末醬同配埋青森縣蒜片咁食,好特別
———————————————-
#螢火 🪲
🥗 煙鴨胸芝麻醬沙律
沙律菜新鮮爽口,味道清新,十分開胃😋
🦐 香煎虎蝦
🌊 帆立貝
🎣 汁煮白鱈魚
🥩 厚切美國牛肉
牛肉煎得恰到好處,牛味香濃,沾上特調芥末醬同配埋青森縣蒜片咁食,好特別😊旁邊仲有蒜炒羽衣甘藍,好豐富🥬
🌸 櫻花蝦炒飯
炒飯上有隻超靚仔嘅燶邊太陽蛋,吉穿佢流出蛋汁咁撈埋食,好正☀️ 櫻花蝦炒飯口感粒粒分明,加埋香蔥、黑椒等等嘅配料,味道濃郁😌
最後會有味噌豆腐海帶湯、潰物同甜品解膩,十分滿足😗
P.S 餐廳有3間VIP房鐵板燒房可以book,好適合一班朋友相聚或者慶祝節日🥳
⭐價錢參考:(另收加一)
午市套餐(星)一人前:$380/位
🍌抵deal 指數:8/10