2023-11-24 18 浏览
店名: ZipZip地址: 銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓銅鑼灣站A出口,行5分鐘環境: 5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5呢間寵物友善既ZipZip,由前身Mamaday轉型而成,已經俾我encore黎多次❗️上次同朋友食完夜晚🌙,今次就試下佢個lunch set☀️,價錢抵得黎🤑,同夜晚黎相比又有別一番風味🌇~裝修同舊址亦作出少少翻新🛠,店內擺放左好多特色古玩🚂同vintage擺設🎎,餐牌菜色🍽既取名亦都別出心裁💗,保留左以往搞笑玩味🤪風格,令到呢間多國菜🪐餐廳增添左佢獨特既character🕺,雖然會令到唔少食客係order既時候覺得有點兒尷😳,但亦因此加深左唔少人對佢既印象💭麻藥溏心蛋手切牛腹肉冷烏冬(Lunch Set)❤️❤️❤️❤️❤️$98韓式🇰🇷既麻藥溏心蛋🥚,撞上日式🇯🇵手打烏冬🍜,配搭相當新穎✨,牛腹肉🐂軟腍,加上青瓜絲🥒更加清爽開胃🤤,作為冷食🧊的確係輕食之選🥴,放完lunch翻工唔會頂住個肚🤰🏻瞌眼訓🥱,用黎做lunch就啱啱好啦☺️~套餐仲包括飲品,今日揀左少有唔使加錢都包既Honey Lime Soda🍋🥤,清新可口,甜度啱啱好,同前菜Daily Soup🥣/

店名: ZipZip

地址: 銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓
銅鑼灣站A出口,行5分鐘

環境: 5/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

韓式🇰🇷既麻藥溏心蛋🥚,撞上日式🇯🇵手打烏冬🍜,配搭相當新穎✨,牛腹肉🐂軟腍,加上青瓜絲🥒更加清爽開胃🤤,作為冷食🧊的確係輕食之選🥴,放完lunch翻工唔會頂住個肚🤰🏻瞌眼訓🥱,用黎做lunch就啱啱好啦☺️~套餐仲包括飲品,今日揀左少有唔使加錢都包既Honey Lime Soda🍋🥤,清新可口,甜度啱啱好,同前菜Daily Soup🥣/Seasonal Salad🥗二揀一,今次就揀左甘筍忌廉湯🥕,甘筍味非常濃郁,忌廉都相當creamy😋,飲完暖翻個胃可以準備食下個主菜🍴~

Homemade Daily Cake (斑斕椰奶巴斯克蛋糕) ❤️❤️❤️❤️❤️
+$38
濃濃既斑斕🌿味混合淡淡既椰奶🥛突顯出滿滿既東南亞風味🍰,配搭有創意得黎又好夾👍,由爆漿流心🌋食到芝士🧀creamy實心,一件蛋糕有兩種口感😋,係幸福感同罪惡感滿瀉既combination🥹見到好多枱食客都嗌呢款蛋糕👀,相信都係抵受唔住佢既誘惑😈

辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯❤️❤️❤️❤️
泰式🇹🇭肉碎混合日式🇯🇵蛋包飯,又係一款亞洲風味fusion菜既享受😋醬汁調校得啱啱好,唔會太辣🤗,正當我以為係辣油🌶既時候,聞到好香麻油味👃蛋包飯選用日本進口雞蛋🥚,蛋味🍳香濃而滑溜,豬頸肉🐖都好爽口好淋,撈埋啲肉碎醬汁一齊食一樣係咁惹味😋敲碗希望佢個飯係炒飯底應該更加之正☺️

出到 #銅鑼灣 搵食 第一時間當然諗起 #Mamaday 不過上到去發現佢地改咗名 叫 #ZipZip上網search吓 係搬咗⁉️定轉咗舖⁉️原來都唔係🙅🏻‍♀️係又多間 #良心小店 分家😢不過都放心 @zipziphk 仍然係💛💛💛 不論食物同飲品都仍然咁有質素👍🏼👍🏼(難怪之前去尖沙咀果間🫢覺得水準差咗咁多🤦🏼‍♀️)講返食物質素💁🏻‍♀️#普通到冇得再普通的炸魷魚圈 $88#ExtraordinaryFriedSquidRings #即叫即炸 脆口得嚟 絕對唔好粉厚厚厚嘅魷魚圈 外脆內彈口 😋#必食推介#好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩 #食咗先講減肥 $156#VeryEvilAvoCrabSaltedEggPizza 好鍾意佢地嘅餅底 尤其外圍個邊邊 夠簿身 又夠脆👍🏼牛油果配鹹蛋 呢個組合幾特別鹹蛋唔係好多 純粹用嚟釣味 特出咗牛油果嘅味道不過估佢唔到嘅係『蟹肉』以為會係蟹肉碎 啖啖牛油果🥑+蟹肉點知原來佢係『蟹鉗』🤣🤣#值得一試 #自家製開心果醬扁意粉 #波特菇 $148#HomemadePistacchioPestoLinguine #PortbelloMuchroom呢個有驚喜🤩🤩
出到 #銅鑼灣 搵食 第一時間當然諗起 #Mamaday
不過上到去發現佢地改咗名 叫 #ZipZip

上網search吓 係搬咗⁉️定轉咗舖⁉️
原來都唔係🙅🏻‍♀️係又多間 #良心小店 分家😢
不過都放心 @zipziphk 仍然係💛💛💛
不論食物同飲品都仍然咁有質素👍🏼👍🏼
(難怪之前去尖沙咀果間🫢覺得水準差咗咁多🤦🏼‍♀️)

講返食物質素💁🏻‍♀️

好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩

好鍾意佢地嘅餅底 尤其外圍個邊邊 夠簿身 又夠脆👍🏼
牛油果配鹹蛋 呢個組合幾特別
鹹蛋唔係好多 純粹用嚟釣味 特出咗牛油果嘅味道
不過估佢唔到嘅係『蟹肉』
以為會係蟹肉碎 啖啖牛油果🥑+蟹肉

鍾意食 #Tiramisu 嘅您 一定要試😉

#豆漿加豆腐加豆腐雪糕加芝麻冰沙 $58
#TofuTofuSesameFrappe
簡單嚟講🤔真係用豆漿打嘅沙冰 再加上芝麻
芝麻味唔算好重 但完全飲得出豆味 同埋個texture同平時沙冰有啲唔同
難道真係加咗豆腐落去一齊打成沙冰😱
2023-11-10
普通到冇得再普通的炸魷魚圈
好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩
自家製開心果醬扁意粉配波特菇
  • 自家製開心果醬扁意粉
  • 普通到無得再普通的炸魷魚圈
2023-11-21 16 浏览
Zipzip 經過銅鑼灣,想去食Mamaday 原來已經改咗名叫做zipzip,裝修吾同埋😂 餐湯:蕃茄雜菜湯雖然名字平平無奇,但係其實幾好飲😍北京片皮鴨薄餅🍕薄餅最值得欣賞嘅地方,就真係夠薄🙂 入口唔會太滯太飽、可以食多啲😋 鴨肉切絲再加上片皮鴨嘅烤醬~ 加青瓜條~ 入口口感味道都模仿到片皮鴨嘅😂 menu都寫 “not-too-fake”手打牛肉漢堡🍔 配炸薯條🍟牛肉漢堡肉質好林申,而且係整到大概七成 medium-well 的熟度~ juicy有 肉汁。薯條溫度夠熱,加埋蕃茄醬🥫好夾午市套餐甜品:焙茶窩夫原本係綠茶🍵窩夫配紅豆🫘,但係抹茶冇晒就算焙茶。都係好嘅surprise😌 兩小件size 合宜,仲配埋豆腐雪糕🍦 吾錯。餐廳裝修, menu 設計都有幽默和玩味~ 都係幾得意食野的地方。有Set Lunch下食就盛價比夠做。地址:銅鑼灣必發商業大廈一樓
Zipzip

餐湯:蕃茄雜菜湯
雖然名字平平無奇,但係其實幾好飲😍

北京片皮鴨薄餅🍕

手打牛肉漢堡🍔 配炸薯條🍟

午市套餐甜品:焙茶窩夫

地址:銅鑼灣必發商業大廈一樓
  • 以為…食緊…片皮鴨比薩
2023-11-14 20 浏览
話說呢間Cafe仲係mamaday既時候已經去過幾次,前排佢地改名後亦有更新menu,試左佢地個lunch質素都keep倒,味道有驚喜lunch Set 包左前菜、主食同飲品,仲可以優惠價加配甜品,前菜可選沙律/餐湯,餐湯係粟米南瓜湯,入口香濃順滑好好飲麻藥溏心蛋手切牛腹肉冷烏冬 $98牛腹肉口感軟諗,冷烏冬更有咬口,特別鐘意佢個醬汁,甜甜地幾好食! 溏心蛋有少少流心效果,值得一試有得食手打漢堡仲想點? $88burger即叩即整好吸引,包入面有好多配料,包括生菜、蕃茄、洋蔥 、 芝士、漢堡肉同 秘製醬汁,漢堡肉好有肉汁,仲有熱辣辣既薯條同新鮮沙律菜,有助解膩+$48 焦糖BELGIUM WAFFLESWAFFLES外脆內軟,值得一讚海鹽雪糕又幾好食,配上焦糖脆脆一齊食口感正,建議可以同朋友開心shareHONEY LIME SODA豆腐豆腐咖啡 LIME SODA清新不會太甜,有助解膩! 豆腐咖啡亦有驚喜,微甜既豆腐雪糕有助balance番咖啡既苦味

麻藥溏心蛋手切牛腹肉冷烏冬 $98

有得食手打漢堡仲想點? $88

+$48 焦糖BELGIUM WAFFLES

HONEY LIME SODA
豆腐豆腐咖啡
之前J小編朋友生日,佢話請佢食餐飯就可以,然後就話想嚟呢到試下,咁無理由唔滿足佢啦😌呢到環境雖然唔大,但入到嚟又覺得好親切,因為裝修得幾靚,望落去好搞鬼👻同埋加上呢到係pet friendly,所以一入到去見到有客人帶埋狗狗真係好可愛呀~就咁睇你都會見到佢哋Menu嘅中文食物名稱真係好搞鬼,加上呢度環境都幾舒服,所以嚟呢度食嘢都幾放鬆~小編都覺得呢到同朋友聚餐都係幾不錯嘅選擇,食物質素又唔差,喺銅鑼灣聚腳不妨可以試吓呀😉

🍟明太子薯條 (L)
🥩美利堅合眾國草飼牛扒
🍕以為⋯食緊⋯片皮鴨比薩
🍕蒜蓉虎蝦比薩 鐘意食就會鐘意食
🌶️都幾辣的泰式打拋豬烏冬
🫐Mixed Berry Yogurt Frappe
💛Yuzu Yakult Frappe
🍕以為⋯食緊⋯片皮鴨比薩
2023-11-11 29 浏览
Zipzip~原來銅鑼灣呢間Mamaday改咗新名,不過依然保留咗玩味style🤣美利堅合眾國草飼牛扒 $198牛扒揀咗5成熟,個牛扒嘅牛味都幾足夠幾香,不過就唔太腍心同埋有啲韌難咬開🙈配埋沙律菜、蝦片,蝦片勁大塊勁脆,幾好食!有蟹GO 又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $158有四隻蟹鉗!個汁就係蟹膏加忌廉汁,幾濃幾夠味唔會好膩,扁麵都幾掛汁芝麻吞拿魚沙律吞拿魚唔算好新鮮,質地有啲鞋同咸,有少少失望🥹

美利堅合眾國草飼牛扒 $198

有蟹GO 又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $158

芝麻吞拿魚沙律
吞拿魚唔算好新鮮,質地有啲鞋同咸,有少少失望🥹

Zipzip 前身係mamaday. 食過尖沙咀分店, 銅鑼灣係第一次. 一貫玩味風格, 全店都係打卡位. 更鍾意嘅係, 有個以歐洲街頭概念嘅小型有蓋露台位置可以用餐, 透光玻璃望到鵝頸橋, 超到爆. 🦐 唔使剝殼是拉差雞尾酒汁大蝦蛋包蕃茄飯講晒佢呀 💨 (冇氣了) $118 蝦蝦蝦爽口彈牙仲有蝦膏, 滑蛋好滑, 蕃茄炒飯酸酸甜甜, 配合是拉差同沙律醬撈埋一齊食, 超級無敵宇宙開胃💫 🍕 辣辣泡菜豬頸肉pizza 118超薄, 餅底鬆脆, 估唔到咁樣撈埋食又幾夾. 🌯 墨西哥雞肉菠菜開心果忌廉芝士餡卷 98估唔到開心果味幾出, 好足料, 啖啖都係雞肉同菠菜, 餡餅烤過鬆脆, 呢個幾飽肚. 🍮 焦糖燉蛋拿鐵 $58好鍾意! 用匙羹敲碎上面焦糖; 一口奶蓋, 一口 latte, 第一啖似飲dirty, 第二啖連埋焦糖, 剛剛好,yummy!! 應該會好快回頭第二次😋😋

🍕 辣辣泡菜豬頸肉pizza 118
超薄, 餅底鬆脆, 估唔到咁樣撈埋食又幾夾.

🌯 墨西哥雞肉菠菜開心果忌廉芝士餡卷 98

🍮 焦糖燉蛋拿鐵 $58

應該會好快回頭第二次😋😋
2023-11-10 32 浏览
「復古搞怪特色cafe」✨最近和朋友去了一家在銅鑼灣的樓上cafe,原來是人氣cafe Mamaday重新裝修之後改名成了Zipzip,餐廳主打各種新奇的fusion菜式✨讓人眼前一亮的還有其餐單上出其不意的名字,環境裝修更是別緻,像是西方街頭上古玩店的風格✨麻藥溏心蛋手切牛腹肉冷烏冬 $98整體口味因為日式醬汁偏甜,牛腹肉的鮮味十足,份量頗多,很有咬口✨有得食手打漢堡仲想點? $88這個整體的份量超級大,薯條和漢堡簡直是裝滿了一大盤碟子,芝士和千島醬的口味很出色,手打牛肉的口感非常不錯✨雜莓配乳酪是無敵的沙冰 $58很喜歡這杯沙冰,酸酸甜甜的草莓和藍莓讓這杯奶昔充滿了水果的清爽✨豆漿加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰 $58這杯是偏清淡的口味,芝麻的味道不會特別濃厚✨火燒魚骨 +$28✨焦糖waffle +$48
「復古搞怪特色cafe」

✨麻藥溏心蛋手切牛腹肉冷烏冬 $98

✨有得食手打漢堡仲想點? $88

✨雜莓配乳酪是無敵的沙冰 $58

✨豆漿加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰 $58
這杯是偏清淡的口味,芝麻的味道不會特別濃厚

✨火燒魚骨 +$28

✨焦糖waffle +$48

2023-11-09 908 浏览
今日同朋友喺銅鑼灣約見面,佢想搵一啲有gimmick 嘅Cafe想我推介,我梗係諗起呢間已經幫襯過唔止一次嘅zipzip,亦即係Mamaday 前身❤️裝修咗之後嘅zip zip玩味十足,不過更加chill 嘅感覺😆入到去餐廳見到有隻好靚嘅拉布拉多,原來呢間餐廳係動物友善餐廳,向銅鑼商業區嚟講都好難搵到呢啲咁Pet Friendly嘅餐廳,值得一讚💪🏻Lunch set有好多選擇價錢都係100至120左右,仲要包前菜同基本飲品,不過我哋今日一場嚟到,梗係試啲特色飲品啦💕我哋叫咗餐湯沙律各一,正常發揮,食落沙律菜都好新鮮☘️我哋叫咗以下食品:-牛油果雲吞全日早餐($128)- 脆炸雲吞好特別,炒蛋煎得好靚,條德國腸size有手掌咁大,最鍾意都係跟餐嘅炒秀珍菇同伴碟嘅蔬菜,因為佢真係好新鮮,尤其秀珍菇亦都炒得好香口☘️-有得食手打漢堡仲想點?+日本蛋 ($98)- 漢堡包從來都係至愛之一❤️個牛肉煎得好有肉汁,而佢漢堡嘅size都超級大同有份量,跟餐仲要已經配埋沙律菜同埋薯條,not either one😆呢個set嘅性價比係比我預期更加高💕飲品分別叫咗Tiramisu 同Tofu coffee,

我哋叫咗餐湯沙律各一,正常發揮,食落沙律菜都好新鮮☘️
我哋叫咗以下食品:

飲品分別叫咗Tiramisu 同Tofu coffee,飲品真係佢哋強項💕飲品嚟到首先睇落去非常靚,我個杯係tiramisu , 真係好似食緊tiramisu 既感覺💕朋友嗰杯豆腐咖啡仲特別,佢係凍咖啡,入邊仲有豆腐再加豆腐雪糕!所以杯飲品其實係咖啡x甜品混合品❤️

呢間餐廳好闊落,枱與枱之間有一定距離,所以今日同朋友傾咗好多密計但都覺得好安心❤️
午餐
原來銅鑼灣Mamaday店改左名做Zip Zip,仲有新menu!餐廳一如既往餐燒好有特色,夠哂搞鬼,同朋友周六下午茶時間去食,仲全場滿坐,人氣依舊!我地叫左一個主食,一個甜品,兩杯飲杯: 🍽️ 炸秋葵菠菜忌廉燉飯 $118:超好食既燉飯,好濃厚既忌廉味,將炸秋葵砌到好似一坐山咁~炸秋葵呢個煮法幾新奇,口感好特別🍨 焦糖脆脆窩夫配海鹽焦糖雪糕 $88:好多焦糖脆脆,窩夫外脆內軟,焗得剛剛好。海鹽焦糖雪糕唔會太甜,值得一試!🍹 100%純天然真青提子果肉製成的梳打 $52:真係有好多提子肉!個杯好靚,細細杯幾解渴🍵 德國水蜜桃花茶 $56:好香花茶味,甜甜地,個茶壺好靚,打卡一流。綜合評分:
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️📍 餐廳:Zip Zip🌍 地址:霎西街28號必發商業大廈1樓

綜合評分:
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️

📍 餐廳:Zip Zip
🌍 地址:霎西街28號必發商業大廈1樓
2023-11-07 23 浏览
ZipZip今日同朋友嚟到銅鑼灣橋底有間樓上café,環境唔錯之餘,食物仲好好食添,絕對適合放工放學約朋友傾計放鬆嘅好地方。有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵($158)呢個蟹肉扁麵份量超足,啖啖蟹膏同蟹籽,食完都唔會滯,蟹肉都幾鮮甜,食完滿滿蟹膏味,超級滿足😌。辣㗎傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯($126)呢個蛋包飯味道非常特別,因為你會食到泰式肉碎嘅酸酸甜甜又辣辣哋,但係佢係一個日式蛋包飯,肉碎味道令人開胃,蛋包飯又整得唔錯,豬頸肉份量唔多,但食完都夠哂飽肚,兩個人share就啱啱好。豆漿加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰($58)豆腐味超濃嘅沙冰,仲有淡淡芝麻味芝麻味,有雪糕又有豆腐花,正!銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓
ZipZip

有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵($158)

辣㗎傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯($126)

豆漿加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰($58)

銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓
2023-11-07 19 浏览
🇭🇰 #一粒波食好西-一入門口已經被店內很多小裝飾吸引了😍餐廳設計很玩味很特別餐牌內也有很多彩蛋,菜名設計超有趣🤣選擇困難症人士表示每款都想試🥹原來餐廳前身是mamaday cafe😮現在改了名亦轉了裝修~-🐷 辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯 $126使用日本進口雞蛋,豬頸肉很香香茅味味道像西式肉醬與香葉肉碎fusion,微微辣白飯竟然有股麻油香😮細節拉滿⭐️⭐️⭐️⭐️-🦀 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $158超多蟹籽😮😮很香蟹膏味,意粉彈牙加上蟹籽口感很好⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️-🍫 73.5%朱古力最好味 $52很香朱古力味很絲滑,是偏稀派系的朱古力⭐️⭐️⭐️-🥛 豆漿加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰 $58外型像一幅水墨畫🖤豆腐味很香~加上淡淡芝麻味,不會太甜⭐️⭐️⭐️⭐️-💬本來想試窩夫,但實在太飽了🥹下次要來吃窩夫!-☕️ ZipZip銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓12:00 - 22:00 (星期五六及公眾假期營業至22:30)-#一粒波ARollingBall #一粒波碌去銅鑼灣 #hongkongfood #hongkong #香港美食 #銅鑼灣美食
🇭🇰 #一粒波食好西
一入門口已經被店內很多小裝飾吸引了😍
餐廳設計很玩味很特別
餐牌內也有很多彩蛋,菜名設計超有趣🤣
選擇困難症人士表示每款都想試🥹
原來餐廳前身是mamaday cafe😮
現在改了名亦轉了裝修~
🐷 辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯 $126
使用日本進口雞蛋,豬頸肉很香香茅味
味道像西式肉醬與香葉肉碎fusion,微微辣
白飯竟然有股麻油香😮細節拉滿
⭐️⭐️⭐️⭐️

🦀 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $158
超多蟹籽😮😮很香蟹膏味,意粉彈牙
加上蟹籽口感很好
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍫 73.5%朱古力最好味 $52
很香朱古力味很絲滑,是偏稀派系的朱古力
⭐️⭐️⭐️

🥛 豆漿加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰 $58
外型像一幅水墨畫🖤
豆腐味很香~加上淡淡芝麻味,不會太甜
⭐️⭐️⭐️⭐️

💬本來想試窩夫,但實在太飽了🥹
下次要來吃窩夫!
☕️ ZipZip
銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓
  • 辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯
  • 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
大家對Mamaday都唔陌生喇 年頭佢地將銅鑼灣元祖店店大upgrade 重新裝修後改名做zipzip 玩味依舊 有好多搞笑裝飾 我地仲坐左去新加嘅”玻璃屋”area 夜晚望街景充滿情調🥰menu選擇更多 係我去過咁多間最高質🤩🍕以為食緊片皮鴨pizza ($138)必點! 好多枱都叫🥰面頭有好多片鴨肉 京蔥 青瓜 同滿滿芝士🤩pizza批皮做得夠薄脆 加埋特製pizza醬 真係好似食緊片皮鴨😍呢個fusion有創意得黎 真心正🥹🦀有蟹膏又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 ($158)Classic推薦!! 超足料 大量蟹肉夾雜蟹膏中 醬汁夠濃厚傑身 每啖意粉都掛滿醬🤩仲有粒粒蟹籽 每次去mamaday都會點 但呢間係最好食😍🍌🍫Banana cocoa milkshake ($158)沙冰打得滑溜 無添加糖 感覺香蕉成份幾多🤪冰感唔重 健康地邪惡————————————————-📍 ZipZip 銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓 (銅鑼灣站A出口)
以為食緊片皮鴨pizza

🍕以為食緊片皮鴨pizza ($138)
有蟹膏又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

🦀有蟹膏又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 ($158)
Banana cocoa milkshake

————————————————-
📍 ZipZip
銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓 (銅鑼灣站A出口)
2023-11-02
以為食緊片皮鴨pizza
有蟹膏又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
Banana cocoa milkshake
  • 以為食緊片皮鴨比薩
  • 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
呢間餐廳嘅風格好熟口熟面咁嘅🤔?佢前身真係Mamaday嚟,不過裝完修,改咗名做Zip Zip攝攝💁🏻‍♀️。餐廳一貫超長氣Menu、懷舊擺設同搞怪杯具🥤,同樣喺呢度搵到,仲係 PetFriendly 餐廳嚟㗎🐶🐾!🦀有蟹Go又有蟹肉嘅蟹蟹蟹意大利扁麵 $158💛賣相好colorful,仲幾好味👍🏻!有兩隻起咗殼嘅蟹鉗,仲落咗好多魚子點綴。整得幾入味,每條麵都沾到蟹肉,每一啖都好有口感同鮮味😋。份量亦都唔少,2-3個人Share都好OK!🕵🏻‍♀️: 係覺得有啲乾身,建議多返少少汁。🍟細薯條 (明太子醬) $48🩷覺得呢度嘅小食都整得好唔錯。諗住嗌細Size應該同麥記細薯差唔多,嚟到發現份量真係幾多喎!佢個明太子醬有少少辣辣哋,食落幾惹味,趁熱食特別好味👍🏻!🐥雞翼 微辣原味 $78有5隻大全翼,味道都有幾款畀您揀。原味落咗白芝麻,食落特別香口,炸到有脆邊,肉質都算Juicy,不過不失👌🏻。🧇焙茶窩夫配紅豆白玉 $88 呢度除咗飯、麵、小食齊全,甜品都有唔少選擇!淨係窩夫都有4個款式,仲有蛋糕🍰、心太軟等等。賣相都整得好靚,啱晒打卡📸!🕵🏻‍♀️: 窩夫質感偏硬身 唔夠鬆軟,但味道OK🥛豆腐

🦀有蟹Go又有蟹肉嘅蟹蟹蟹意大利扁麵 $158💛
賣相好colorful,仲幾好味👍🏻!

🕵🏻‍♀️: 係覺得有啲乾身,建議多返少少汁。

🍟細薯條 (明太子醬) $48🩷
覺得呢度嘅小食都整得好唔錯。

🐥雞翼 微辣原味 $78
有5隻大全翼,味道都有幾款畀您揀。

🧇焙茶窩夫配紅豆白玉 $88

賣相都整得好靚,啱晒打卡📸!
🕵🏻‍♀️: 窩夫質感偏硬身 唔夠鬆軟,但味道OK

🥛豆腐豆腐咖啡 $58
見好多枱客都有嗌佢,就知係招牌人氣飲品🌟。都幾特別,佢入面有豆腐花 + Latte,On top再加多球豆腐雪糕🍨。
🕵🏻‍♀️: 飲落唔算太甜,幾有層次感,都唔錯!

🍹薄荷青檸梳打 $52
好有儀式感嘅梳打另上

呢間分店嘅窗口位都幾好View。
為咗影相靚啲,我中途係有換過一次枱,所以有啲相張枱唔同咗🌚。

最後坐到個窗邊靚位🏙️,啱啱好背對住時代廣場🕍。趁天色仲好光嘅時候,都影咗幾張靚相!

🕵🏻‍♀️值得一講,我見店員安排座位上都好貼心💛,會安排有帶寵物🐶嘅客人喺同一個Area。而且都坐得幾闊落,方便照顧小動物之餘唔怕難Control。

而其他客人就安排喺另一個分隔開嘅Area,我呢啲怕狗嘅客人都可以好自在、好Chill咁食嘢🤍🤫
餐廳:ZipZip(前身係Mamaday,裝修都唔同左)地點:銅鑼灣霎西街菜式:玩味cafe餐牌:平日12點到3點都有午餐,包主菜7選1(有麵,餡卷,全日早餐,比薩,蛋包飯,烏冬,漢堡可選),湯或者沙律,飲品3選1,另加一,他飲料有折扣減$20,可加錢配小食或者窩夫/甜品。時令沙律(跟餐)沙律主要係雜菜沙律底,加上新鮮橙車厘茄,藍莓同火龍果個兩件。醬汁係黑醋,健康好味。辣辣辣泡菜豬頸肉比薩 $118 另加一辣辣辣泡菜豬頸肉比薩一開6塊。批底係我最愛既超薄脆,食完唔會過飽。每塊批上面都有爽脆豬頸肉同辣辣泡菜,撒上香草同辣粉,加上醬汁同熱熔芝士,口感係又脆又滑溜,味道唔算太辣,主要係辣辣泡菜味道,好惹味。有得食手打漢堡仲想點?$88 另加一好耐無食呢度既漢堡啦!手打漢堡有肉有素,秘製醬汁有辣有唔辣。手打漢堡大大個,加左牛油既麵包下底係我加左$10要既日本蛋一隻,煎得皮脆蛋黃爆汁,下面就係漢堡扒,再下面有番茄洋蔥同生菜,配唔辣秘製醬汁好好味。伴有粗身炸薯條,灑上鹽花同香草調味,仲有茄汁可以點,炸得外脆内淋,份量好多。除左薯條,仲有沙律,基本上係時令沙律既材料。呢份漢堡餐好抵食!Honey L
餐廳:ZipZip(前身係Mamaday,裝修都唔同左)
地點:銅鑼灣霎西街
菜式:玩味cafe
時令沙律(跟餐)
時令沙律
辣辣辣泡菜豬頸肉比薩 $118 另加一

有得食手打漢堡仲想點?$88 另加一
有得食手打漢堡仲想點?
Honey Lime Soda,Americano
Honey Lime Soda,Americano(跟餐)
我既蜜糖青檸梳打甜甜地幾好飲,帶清香青檸味,汽量適中。咖啡有凍有熱。另外仲有蜜糖黑茶可以揀。
焦糖比利時窩夫 跟餐加$48 另加一
焦糖比利時窩夫

焦糖比利時窩夫賣相不俗,足有半份,即係兩個四份之一,面頭灑上糖霜,暖暖地上枱,食落外脆內鬆軟。伴藍色海鹽雪糕,好滑溜,味道都唔錯。仲有邪惡煉奶添,面頭灑上花瓣。而焦糖脆脆好香,分量多到食唔完。

今餐食物質素唔錯,食完超飽,特別推介呢度既比薩。餐廳處處打卡位,同食物影相正呀!

#ZipZip#銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓#銅鑼灣cafe
2023-10-31