2023-10-26 22 浏览
今日黎嘅呢間zipzip前身就係玩味十足既mamaday,都係玩搞鬼風格,裝修好有特色,menu啲dish name全部都好得意好鬼馬,仲係寵物友善添💯辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯 $126平時泰式肉碎通常都係配煎蛋飯,呢個配左蛋包飯都係毫無遺和感,個汁係好輕微嘅辣,唔錯唔錯🤤山葵明太子手撕雞 $88呢個手撕雞好惹味開胃,有明太子、蟹子同蟹柳,係想一口接一口咁食呢🥘Chocolate latte 73.5%朱古力最好味 $52香蕉朱古力奶昔 $58兩杯朱古力飲品飲落都非常之香濃,個杯仲好可愛👶🏻🍫

辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯 $126

山葵明太子手撕雞 $88

香蕉朱古力奶昔 $58
兩杯朱古力飲品飲落都非常之香濃,個杯仲好可愛👶🏻🍫
2023-10-25 9 浏览
放工諗住去同朋友chill 下,所以就揀咗呢間ZipZip Cafe,其實前身係人氣Cafe Mamaday,Mamaday啲嘢食都出名唔錯,而ZipZip 佢哋嘅Menu同Mamaday都好似,都係主打fusion菜,而且菜式都係好fun😆仲可以帶埋寵物一齊嚟添🦮🐈軟殼蟹沙嗲香港製造蝦子撈麵🍝$142一上枱已經聞到超香嘅沙嗲同埋蒜味,而且加入咗大量蟹籽,另外重點當然就係超大隻嘅軟殼蟹,真係好吸睛😍軟殼蟹炸得香脆同埋好多肉,撈麵食落真係超級惹味,好多蒜片夠哂重口味😋黑到爆炸白飯魚魷魚墨魚滑墨汁飯急口令咩🍛$126呢個墨汁Risotto 面頭鋪上左炸白飯魚,Risotto 食落濕潤墨汁味濃郁,入面仲有啲魷魚碎,幾有口感🤤提拉米蘇聽過未🧋$58係一杯好似Tiramisu嘅飲品🥤面頭有一層厚厚嘅可可粉,入面加咗咖啡同酒,飲落Tiramisu味好重🥰

軟殼蟹沙嗲香港製造蝦子撈麵🍝$142

黑到爆炸白飯魚魷魚墨魚滑墨汁飯急口令咩🍛$126

提拉米蘇聽過未🧋$58

• 提拉米蘇聽過未
  • 軟殼蟹沙嗲香港製造蝦子撈麵
2023-10-25 42 浏览
位於銅鑼灣鵝頸橋下的Zipzip,雖然用了些時間尋找他們在哪,但一旦找到了就不太想出來了😝一開門映入眼簾的就是各種各樣可愛的裝飾以及獨具風格的一些壁畫/擺設。使用的顏色都比較跳脫,感覺很有活力😝避風塘的作法蠻新鮮的,算是穩扎穩打的品項,畢竟是炸物😜軟殼蟹pizza是最讓我驚艷的!一整隻炸軟殼蟹完整地呈上。口感上炸軟殼蟹的脆與餅皮的脆雖有些不同🤔️但兩個口感搭配在一起卻很有意思😝再配上酸酸甜甜的醬汁與配料,讓人想一口接著一口✨而pasta的部分,魷魚和蟹子再加上鹹蛋黃的加持,讓整個口感都變得不一樣了,每一口都是帶沙的鹹蛋黃和入口即爆的蟹子。真的很不錯喔✨以後來銅鑼灣可不只有打邊爐和烤肉這些選擇,也可以試試看Zipzip的創意料理喔😝

跟朋友晚上去了銅鑼灣的Zip Zip 一進入餐廳,就被可愛的狗狗(不是真的) 吸引住。 哈哈。 有我最喜歡的小新跟動感超人。menu的設計都很可愛。 我朋友已經吃了晚餐,所以我們只了一杯espresso, 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵跟避風塘雞翼。espresso非常濃郁,帶有濃厚的咖啡香氣,絕對是咖啡愛好者的最愛。如果您不太喜歡濃咖啡,我覺得可以自己加水變成americano,調整咖啡的濃度。有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵蟹肉份量一點都不少,所以我跟朋友一起分享來吃。蟹籽為整道菜品增添了更多的層次感。意大利扁麵煮得剛剛好,配上蟹肉的鮮味和蟹膏的濃郁,絕對是一道令人難以忘懷的美食。避風塘雞翼大家放心這個一點也不辣,所以不喜歡辣味的朋友也可以放心點。雞翼很香脆,雞肉口感十分鮮嫩,而且味道很好,調味剛剛好,不會過咸。
跟朋友晚上去了銅鑼灣的Zip Zip

一進入餐廳,就被可愛的狗狗(不是真的) 吸引住。 哈哈。

有我最喜歡的小新跟動感超人。

menu的設計都很可愛。

espresso
非常濃郁,帶有濃厚的咖啡香氣,絕對是咖啡愛好者的最愛。

有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
蟹肉份量一點都不少,所以我跟朋友一起分享來吃。

避風塘雞翼

2023-10-17
  • espresso
  • 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
  • 避風塘雞翼
你知啦,打工仔為咩姐?都係想靜靜地打份hea工,靜靜地贏姐。壓力呢樣野,係唔會成為動力,只會成為病歷,不過有無壓力都好,唔想人生好似死氣沉沉咁,去重新裝修過同埋改左名既「Zip Zip」整杯咖啡,足以賦予我一整天生命力,zip返杯先?👇🏻📌Lunch O’clock -▪️ Zipzip Handmade Cheesebudger - $88▫️ 呢個lunch set真係對打工仔黎講不薄,除左主菜「有得食手打漢堡仲想點」,仲有個前菜可以揀是日餐湯或者沙律,今日餐湯栗米濃湯,入口栗米香甜幼滑,夠哂暖胃;而burger果然係手打牛肉,肉質爽彈,夾雜住酸菜、生菜、蕃茄,同埋個sauce可以話係完全無違和感,side dish仲有即叫即炸薯條,真係88蚊你仲想點呀?抵到爛啦。📌Classic Espresso Based. - ▪️ Caffe Mocha - $48▫️ 有咩重要得過整返杯咖啡呢?一個lunchbreak可以歎返杯「Caffe Mocha」簡直係人生一大樂事!
整杯咖啡,足以賦予我一整天生命力,zip返杯先?👇🏻
📌Lunch O’clock -
粟米濃湯
夠哂暖胃;而burger果然係手打牛肉,肉質爽彈,夾雜住酸菜生菜蕃茄
Zipzip Handmade Cheesebudger
真係88蚊你仲想點呀?抵到爛啦。
📌Classic Espresso Based. -
▪️ Caffe Mocha - $48
Caffe Mocha
Caffe Mocha」簡直係人生一大樂事!
2023-10-16
粟米濃湯
1K
zipzip未改名前已經偶然會去,味道每次都好特別,保持到水準,可以話係我fav 餐廳之一❤️❣️lunch set $100-120 就有好多創意菜式,每款都好有心思、誠意(仲包salad、飲品)❣️個人最鍾意呢到嘅pizza,口感同味道真係呢到獨有,薄薄一層中間夾上薯蓉芝士😋🦐唔使剝殼是拉差雞尾酒汁大蝦蛋包蕃茄飯讀晒佢呀$118- 個名都已經夠特別,無expect過係三隻大🦐,隻隻都好肥,肉質彈口幾新鮮- 蛋包飯亦非常有水準,係層層厚厚的蛋包住淋香番茄飯撈上黑椒,夠曬香口惹味🍕點解個個都叫軟殼蟹比薩架$132- 超級鍾意食的pizza,拉絲滿滿「芝」味- 餅底薄脆唔會好膩,中間有薯蓉芝士夾心,連多肉多膏嘅軟殼蟹+菠蘿食,正!☕️豆腐咖啡- 有豆腐雪糕,超級吸引。豆腐雪糕滑香微甜,咖啡飲落去濃香中帶有濃濃豆腐味道,好有層次感lunch set的沙律有誠意,大大碟,有火龍果、蘿蔔絲等,幾豐富。已經好想再去了😆😆💟

🦐唔使剝殼是拉差雞尾酒汁大蝦蛋包蕃茄飯讀晒佢呀$118

🍕點解個個都叫軟殼蟹比薩架$132
點解個個都叫軟殼蟹比薩架

- 超級鍾意食的pizza,拉絲滿滿「芝」味

☕️豆腐咖啡
豆腐咖啡

已經好想再去了😆😆💟

豆腐咖啡
2023-10-22 267 浏览
銅羅灣𝙈𝙖𝙢𝙖𝙙𝙖𝙮原址轉咗型做𝙯𝙞𝙥𝙯𝙞𝙥 裝修同餐牌保持玩味🤪不過而家都有幾間餐廳感覺相似 為咗試下有咩唔同我地一於去踩踩點🤎 .📍油炸鬼與煉奶搭多個斑斕醬($68)𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝘿𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙨𝙩𝙞𝙘𝙠 其實呢個係扮油炸鬼嘅麵包條🤣 非常香脆,完全唔油膩🥖 啱啱整出嚟熱辣辣🔥配上冰凍嘅煉奶香甜好食🤤 .📍以為…食緊…片皮鴨比薩($138) 𝙉𝙤𝙩-𝙩𝙤𝙤-𝙛𝙖𝙠𝙚 𝙋𝙚𝙠𝙞𝙣𝙜 𝘿𝙪𝙘𝙠 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖超薄底,邊位脆卜卜🍕 以鴨肉、京蔥、青瓜🥒、燒鴨醬同芝士🧀做餡料 完美呈現左中西合璧嘅片皮鴨風味🦆 鴨肉份量慷慨,食落鹹鹹甜甜好惹味🤩 .📍炒你帶子沙嗲香港製造蝦籽撈麵($142) 𝙎𝙖𝙩𝙖𝙮 𝙋𝙖𝙣-𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙎𝙘𝙖𝙡𝙡𝙤𝙥𝙨 𝙇𝙤𝙘𝙖𝙡 𝙎𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝙉𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚 蝦子撈麵簿身輕盈🍝,撈埋沙嗲醬香口惹味🤎 加上脆卜卜嘅蟹籽口感更加豐富😆👍🏻 置頂仲有3粒煎到金黃中間嫩滑嘅刺身級帶子,有驚喜😍 .📍特濃脆脆朱古力窩夫配焦糖香蕉($88) 𝙏𝙧𝙞𝙥𝙡𝙚 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙒𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝘾𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡 𝘽𝙖𝙣𝙖𝙣𝙖 🧇窩夫聞落好香,配上焦糖香蕉🍌同豆腐雪糕🍨 加上

銅羅灣𝙈𝙖𝙢𝙖𝙙𝙖𝙮原址轉咗型做𝙯𝙞𝙥𝙯𝙞𝙥
裝修同餐牌保持玩味🤪不過而家都有幾間餐廳感覺相似
為咗試下有咩唔同我地一於去踩踩點🤎
📍油炸鬼與煉奶搭多個斑斕醬($68)
𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝘿𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙨𝙩𝙞𝙘𝙠
其實呢個係扮油炸鬼嘅麵包條🤣
非常香脆,完全唔油膩🥖
啱啱整出嚟熱辣辣🔥配上冰凍嘅煉奶香甜好食🤤

📍以為…食緊…片皮鴨比薩($138)
𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖超薄底,邊位脆卜卜🍕
以鴨肉、京蔥、青瓜🥒、燒鴨醬同芝士🧀做餡料
完美呈現左中西合璧嘅片皮鴨風味🦆
鴨肉份量慷慨,食落鹹鹹甜甜好惹味🤩

📍炒你帶子沙嗲香港製造蝦籽撈麵($142)
蝦子撈麵簿身輕盈🍝,撈埋沙嗲醬香口惹味🤎
加上脆卜卜嘅蟹籽口感更加豐富😆👍🏻
置頂仲有3粒煎到金黃中間嫩滑嘅刺身級帶子,有驚喜😍

📍特濃脆脆朱古力窩夫配焦糖香蕉($88)
🧇窩夫聞落好香,配上焦糖香蕉🍌同豆腐雪糕🍨
加上朱古力脆脆同朱古力醬🍫整體味道都唔錯😎

📍今日咩心情?_?($58)
𝙃𝙤𝙬 𝙖𝙧𝙚 𝙮𝙤𝙪 𝙩𝙤𝙙𝙖𝙮
每日款式都唔同🍰 今日係士多啤梨奶蓋芝士蛋糕
芝士凍餅士多啤梨味唔突出🍓
帶啲乳酪微酸 味道偏淡,一般

2023-10-22 8 浏览
呢間餐廳係一樓,我係畀佢個薄餅吸引嚟㗎,一嚟到第一時間嗌片皮鴨薄餅,真係第一次食呢一個。配搭口感好特別、好新奇,係好好味㗎!記得要配埋條青瓜一齊食。之後嗌咗大蝦蛋包飯,嗰兩隻大蝦大過五蚊銀,肉質爽口彈牙,充滿鮮味。之後嗌咗三重芝士雞翼,有少少臘味嘅陪襯底下,令到芝士味發揮得淋漓盡致,每隻雞翼都能夠沾上芝士粉好好味。亦都嗌多咗一款小食叫做炸魷魚圈,魷魚圈嘅鮮味都真係幾出㗎喎⋯⋯最出色一定要講埋兩杯飲品,一個係益力多柚子沙冰,第一次飲呢個配搭,又估唔到個味道係咁好味㗎,另外就係有一杯玫瑰花山楂梳打,所有嘅配搭我都未試過,但係味道出乎意料之外💕💕地址:ZipZip (銅鑼灣)銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓好Fusion既薄餅🍕

地址:ZipZip (銅鑼灣)
銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓好Fusion既薄餅🍕
1K
2023-10-20 6 浏览
《攝攝搞鬼fusion菜💛》———————————————-#zipzip 🌞-環境裝修玩味十足,走街頭風塗鴉風,夠哂搞鬼,啱哂打卡,食物亦相當高質🤩-🐔 明太子手撕雞雞肉鮮嫩爽滑,一絲絲嘅口感好正,配搭上面滿滿嘅明太子,層次豐富,別有一番風味,係一個好唔錯嘅開胃菜😍旁邊仲有兩大塊蝦片,卜卜脆,配埋一齊食啱啱好😜-🐷 慢煮2萬8千8百秒蜜汁香茅豬頸肉豬頸肉都幾大碟,薄切之後變成一口size,食唔停口,慢煮過嘅豬頸肉都幾爽口,外皮帶點焦脆,十分之香😙-🦀 炒你原隻軟殼蟹沙嗲香港製造蝦子撈麵足料軟殼蟹肉質鮮嫩,一啲都唔油膩,炸得酥脆😋 佢嘅蝦子撈麵純香港製造,必撐!麵質爽口彈牙,蝦子醬嘅香味突出,好快清哂成碟😌-🍂 今日咩心情 ?_? 是日甜品係Tiramisu,十分驚喜,口感順滑,充滿咖啡同酒香,層次豐富 ☕️ -⭐ 參考價錢︰(另收加一)明太子手撕雞: $88慢煮2萬8千8百秒蜜汁香茅豬頸肉: $168炒你原隻軟殼蟹沙嗲香港製造蝦子撈麵: $142今日咩心情 ?_? : $58🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$250
《攝攝搞鬼fusion菜💛》
———————————————-
#zipzip 🌞
🐔 明太子手撕雞
🐷 慢煮2萬8千8百秒蜜汁香茅豬頸肉
🦀 炒你原隻軟殼蟹沙嗲香港製造蝦子撈麵
🍂 今日咩心情 ?_?
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
明太子手撕雞: $88
慢煮2萬8千8百秒蜜汁香茅豬頸肉: $168
炒你原隻軟殼蟹沙嗲香港製造蝦子撈麵: $142
今日咩心情 ?_? : $58
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$250
2023-10-11
<Zip zip> 📍銅鑼灣🔸鬼鬼馬馬浦點 👻🔸中價位聚會一流 ✔️✔️✔️朋友聚會 Eatmudho???拉大隊去呢間前身係Mamaday嘅新派餐廳,不過唔知點解改左名 🤣 餐牌好似同之前一樣,可能因為銅鑼灣開分店怕啲客認錯路 👩🏻‍🦯 (巧似禾甘盲中中)三個小鳥胃嘅女子 🤭🤭🤭 呵呵 ~ 食物唔洗叫咁多,三個菜式岩岩好 🤰🏻黑到爆炸白飯魚魷魚墨魚滑墨汁飯急口令咩 ($126) — 墨汁Risotto口感creamy,啖啖墨魚肉/滑,which is 有驚喜 🤩🤩🤩 唔知點解食到芝士味,不過黑蚊蚊真係乜都睇唔到 🤣 面頭嘅白飯魚脆脆相映成趣、相得益彰 🤍🤍🤍非常朱時的黑松露烤雞($158) — 真係名乎其實好Juicy wohhhhhhhhh 🐥 嫩滑烤雞無過份調味,食落雞油份十足 😋特濃脆脆朱古力窩夫配焦糖香蕉($88) — 焦糖香蕉有Cream brûlée嘅效果 😲 匙羹輕輕敲落去就會裂開 💛💛💛 窩夫係幾脆嘅,正正路路、不過不失 😌 士多啤梨奶昔($58) — 好貼心地唔會太冰,飲落涼涼地好舒服 ❄️ 唔會有藥水味,似飲緊士多啤梨奶多啲 🍓🥛
<Zip zip> 📍銅鑼灣
🔸鬼鬼馬馬浦點 👻
🔸中價位聚會一流 ✔️✔️✔️

黑到爆炸白飯魚魷魚墨魚滑墨汁飯急口令咩

非常朱時的黑松露烤雞

特濃脆脆朱古力窩夫配焦糖香蕉

繼續玩味,繼續瘋狂,繼續食自己喜歡的食物今日嚟到銅鑼灣,連上餐廳嗰架電梯都播住funky嘅音樂👍🏻都幾辣的泰式打拋烏冬 呢個烏冬真係色香味俱全,烏冬嘅口感煙煙韌韌,加咗泰式肉碎炒得香辣惹味,而且唔會過分嘅乾身。👍🏻食緊扁皮鴨pizza 呢個Pizza有玩味元素之餘又夠創意,每一件都香脆可口,上邊放有厚厚嘅一層鴨肉,塗上北京填鴨醬特別有風味~👍🏻有蟹膏又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁粉每次必點,亦都係從來唔會令人失望嘅意粉,集蟹棒、蟹籽、蟹肉於一碟,食落豐富而且啖啖都係料,扁意粉嘅口感帶點嚼頭。感覺並不膩口,蟹肉拆得非常之細緻,不帶一絲嘅蟹殼。👍🏻油炸鬼與煉奶搭多個斑蘭醬邪惡之鬼必選,油炸鬼炸得香脆鬆軟,點上煉奶有啲好似炸饅頭嘅感覺,輕盈啲嘅可以選擇斑蘭醬,各有千秋。👍🏻 明太子手撕雞同樣係吸引眼球嘅選擇,手撕雞堆砌得好滿 加入咗明太子嘅攪拌味道帶點鹹香,雞肉亦都好嫩,另外提供黑松露、芥末嘅口味選擇!👍🏻雜莓配乳酪是無敵的沙冰 呢個配搭的確係無敵,酸酸甜甜加上滑身嘅乳酪,飲落去清涼清新👍🏻豆漿加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰 呢杯飲品充滿着豆製品,鍾意豆漿豆腐嘅朋友一定會極之喜愛!飲落嘅第一啖已經好濃
繼續玩味,繼續瘋狂,繼續食自己喜歡的食物
今日嚟到銅鑼灣,連上餐廳嗰架電梯都播住funky嘅音樂

👍🏻都幾辣的泰式打拋烏冬

👍🏻食緊扁皮鴨pizza

👍🏻有蟹膏又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁粉

👍🏻油炸鬼與煉奶搭多個斑蘭醬

👍🏻 明太子手撕雞

👍🏻雜莓配乳酪是無敵的沙冰
呢個配搭的確係無敵,酸酸甜甜加上滑身嘅乳酪,飲落去清涼清新

👍🏻豆漿加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰
呢杯飲品充滿着豆製品,鍾意豆漿豆腐嘅朋友一定會極之喜愛!飲落嘅第一啖已經好濃郁,杯面更放有一球豆腐雪糕,加添口感同奶香。

• 以為食緊片皮鴨比薩
2023-10-20 21 浏览
🌼Zipzip 🌼👉🏼美利堅合眾國草飼牛扒高質既肉扒唔需要花巧,就咁食落肉汁已經好豐富而且嫩滑,配埋個sauce調一調味又係另一種享受✨👉🏼三重芝士粉雞翼雞翼控至愛!雞翼灑上份量岩岩好既芝士粉,非常香脆👉🏼以為食緊片皮鴨比薩食片皮鴨知道常見既有青瓜絲同蔥絲,再溝埋甜麵醬。呢啲配料加埋落pizza居然毫無違和感,其實食落真係似足片皮鴨🍕👉🏼有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵意大利麵煮到岩岩好,唔會太硬搞到好乾,咬落幾彈口,加埋非常足料、鮮味十足既蟹膏,感覺幾豐富🦀👉🏼培茶窩夫配紅豆白玉窩夫應該係即叫即做,都要等一段時間,但等待係有回報既。窩夫口感棉密,培茶香味都幾濃,配合紅豆同白玉帶黎既自然甜味,一試難忘👉🏼豆漿加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰豆腐同芝麻兩種味道都會品嘗到,唔會被另一種味搶咗風頭。唔似普通沙冰咁水份多,飲到盡頭都飲到好濃既豆腐同芝麻味,大推👉🏼法式焦糖咖啡似係食梗法式焦糖布甸一樣,炙燒過既焦糖表層甜甜的,同latte好夾
🌼Zipzip 🌼

👉🏼美利堅合眾國草飼牛扒

👉🏼三重芝士粉雞翼
雞翼控至愛!雞翼灑上份量岩岩好既芝士粉,非常香脆

👉🏼以為食緊片皮鴨比薩

👉🏼有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵

👉🏼培茶窩夫配紅豆白玉

👉🏼豆漿加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰
豆腐同芝麻兩種味道都會品嘗到,唔會被另一種味搶咗風頭。

👉🏼法式焦糖咖啡

2023-10-20 8 浏览
“黑到爆炸白飯魚魷魚墨魚滑墨汁飯急口令咩”($126)“都幾辣的泰式打拋豬烏冬”($136)“山葵明太子手撕雞”($88)“油炸鬼與煉奶搭多個斑蘭醬”($68)“Surreal Grape Soda/Strawberry Soda”($52)銅鑼灣Mamaday搖身一變變成咗同樣玩味濃嘅Zipzip除咗保留咗啲舊菜式,亦都有新fusion菜😋我地點咁2個小食同2個主食share😚首先係墨汁意大利飯🦑食落十分香濃又creamy加埋炸白飯魚更香,口感更豐富☺️另一個主食係泰式打拋豬烏冬🐷烏冬滑溜,加上酸酸辣辣嘅汁好惹味🤤小食就點咗山葵明太子手撕雞,油炸鬼手撕雞份量好夠多🐔食落嫩滑油炸鬼十分酥脆,點埋煉奶同斑蘭醬好邪惡😛飲品方面點咗青提同士多啤梨梳打🍓2杯都好清爽😙飲完仲可以解解膩☺️
“黑到爆炸白飯魚魷魚墨魚滑墨汁飯急口令咩”($126)
“都幾辣的泰式打拋豬烏冬”($136)
“山葵明太子手撕雞”($88)
“油炸鬼與煉奶搭多個斑蘭醬”($68)

銅鑼灣Mamaday搖身一變
變成咗同樣玩味濃嘅Zipzip
除咗保留咗啲舊菜式,亦都有新fusion菜😋
我地點咁2個小食同2個主食share😚
首先係墨汁意大利飯🦑食落十分香濃又creamy
加埋炸白飯魚更香,口感更豐富☺️
另一個主食係泰式打拋豬烏冬🐷
烏冬滑溜,加上酸酸辣辣嘅汁好惹味🤤
小食就點咗山葵明太子手撕雞,油炸鬼
手撕雞份量好夠多🐔食落嫩滑
油炸鬼十分酥脆,點埋煉奶同斑蘭醬好邪惡😛
飲品方面點咗青提同士多啤梨梳打🍓
2杯都好清爽😙飲完仲可以解解膩☺️
身邊有個朋友完全係呢一個集團嘅忠實粉絲,由Mamaday食到去good day bad day ,今日嚟到zipzip繼續試一啲創意十足嘅菜式!主菜方面分別有蟹膏又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁粉,呢一碟意粉另外兩間分店都有,食過幾次,連呢一間分店嘅口味都做得一模一樣。蟹肉蟹膏嘅份量都10分誇張,兩個人以上分享就啱啱好!另外亦都點咗一個Pizza,呢度嘅薄餅出名夠脆,而且味道亦都係坊間相對少見,揀左今日我咩心情其實關你咩事先嘅pizza ,呢款薄餅根據廚師嘅心情去落配料,100%廚師發辦!食落去有少少嘅辣,雞肉再加啲類似薯片嘅粉末。小食方面除咗雞翼、薯條、炸魷魚圈之外,喺菜單上面見到手撕雞呢一款新產品,當然要試一試,明太子同手撕雞呢個配搭居然都唔錯,食到朋友都舐舐脷,而且完全冇骨,直接咬到啖啖肉!甜品方面又點少得窩夫呢, 朱古力窩夫配焦糖香蕉,1客4件,價錢嚟講都算性價比比較高,窩夫都焗得幾鬆軟,食落都幾有朱古力味,加上香蕉呢個配搭實無死。另外飲品方面亦都揀選左比較多人推薦嘅豆漿豆腐芝麻飲品,飲落去嘅口感好滑,而且都幾飽肚,今餐又係捧住個肚離開餐廳!

• 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
2023-10-18 152 浏览
好耐冇去,原來已翻新,改了店名ZipZip,但跟以前一樣,還是很有玩味性嘅餐廳。「美利堅合眾國草飼牛扒」 $198煎得剛剛好帶粉嫩,外層微脆亦夠腍。上碟已切厚片,幾方便。配有沙律菜及大大片嘅蝦片😋「又係黑松露 ~ 野菌比薩 … 好悶呀 」$122好鍾意薄批嘅pizza,批底好脆。配料好豐富,好味💯「可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵」 $138上碟靚靚,扁麵煮得啱啱好,撈埋溫泉蛋好夾一間又好玩性價比算高嘅餐廳。

「美利堅合眾國草飼牛扒」 $198

「又係黑松露 ~ 野菌比薩 … 好悶呀 」$122
又係黑松露 ~ 野菌比薩 … 好悶呀

好鍾意薄批嘅pizza,批底好脆。配料好豐富,好味💯

「可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵」 $138
可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵

上碟靚靚,扁麵煮得啱啱好,撈埋溫泉蛋好夾

一間又好玩性價比算高嘅餐廳。
又係黑松露 ~ 野菌比薩 … 好悶呀
可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵