周一,天阴☁️晚餐是给打工人员最好的馈赠,来到了提前预订的铜锣湾一家音乐餐吧「Zinger」,6:00从中环下班,在铜锣湾小逛一下大概到达餐厅已经6:40左右,事先有知道餐厅7:30会有歌手来演唱,很期待,因为今夜会唱张学友的很多歌曲🎶。本来对餐厅的食物不抱希望,但是当点玩菜上菜的时候,我发现我错了,每一道菜都是很精心,食材都很新鲜的呈现。🔻first turn:Mocktail(刚开始的第一轮,我们先一人点了一杯无酒精鸡尾酒🍹)图三(左:Deep Ocean 右:Fruit Comba (Smooth)🍹DO:因为配料是柠檬柑橘,所以整体的味道很酸,但是我本身就是一个特别爱喝的选手,所以我会觉得这个味道超级好!🍹FC:这个真的是无脑去冲绝对好喝,他是奶昔质感,配料是香蕉和草莓,整体口感非常的丝滑,就像他们背后标注的smooth!▪️前菜:慢煮法國鵪鶉胸凱撒沙律🥗(一整颗沙拉菜端到面前,需要自己用刀叉切割,其新鲜程度堪比刚从地里拔出来)▪️主食:1️⃣蒜蓉牛油焗大蝦蕃茄汁扁意粉🍝牛油焗的芝士大虾,口感非常的严密,意大利面条是扁的形状,非常容易入口,配合着新鲜的小番茄整体的意面味道不会感到腻口,真
周一,天阴☁️

▪️前菜:
▪️主食:
1️⃣蒜蓉牛油焗大蝦蕃茄汁扁意粉🍝
牛油焗的芝士大虾,口感非常的严密,意大利面条是扁的形状,非常容易入口,配合着新鲜的小番茄整体的意面味道不会感到腻口,真的是一道非常惊艳的pasta。
2️⃣香煎鵝肝伴多士香蕉糖蘋果🍏
图四就是这道名字看着就味蕾爆炸的菜,鹅肝上面的苹果是用肉桂粉腌制的,鹅肝非常的肥美,冲击感极大!好吃到爆

🔻second turn:Cocktail(第二轮,上强度🍸)
图二(左:Soju Lime,右:Manhattan)
🍸Soju:从图片就能看出这个主要的配料是柳橙汁,冰球上面还有橙皮,有稍微的苦涩味,很像吃橙子外面外皮的口感整体比较清新,酒味较弱
🍸 Manhattan:点这杯的时候店员就提醒说这个酒有一点strong,果然是很强的威士忌感,感觉还是有一些柑橘味~
这就是我记忆里的香港,天阴甚至微雨,下班穿着smart casual走进宜家港岛的bar,听着久违的老歌,吃着西餐,很舒适很安静。
▪️甜品:炸甜番薯條配青芥辣蛋黃醬🍠
甜甜绵绵的酥脆地瓜条蘸上咸甜美乃滋蛋黄酱味道一绝!在喝两口酸涩的小甜酒,配着音乐的旋律🎶,梦回八零年代。
2025-03-16 111 浏览
琴日試咗呢間喺銅鑼灣樓上嘅復古精緻西餐💕入到去即刻俾佢個裝修吸引咗,好有香港舊年代嘅復古味道,7:30開始仲會有live Band,不過我哋早咗好可惜睇唔到🫠講返啲嘢食先,我哋叫咗個黑松露薯條🍟蟹肉海膽三文魚子闊條麵😻仲有牛板鍵扒配蘑菇汁😋個意粉幾有驚喜,索晒海膽醬同蟹肉嘅鮮味,係比較偏硬身嘅意粉,我中意🫶🏻牛板鍵嘅牛味好濃郁😋唔會太油,唔鍾意食太油嘅牛扒可以試吓呢個💕店員服務都好細心🥰
琴日試咗呢間喺銅鑼灣樓上嘅復古精緻西餐

2025-03-13 222 浏览
有駐場歌手酒吧餐廳, 可以點唱仲可以上台唱歌一展歌喉,好有氣氛Scallop and Cognac Lobster Soup帶子干邑龍蝦湯 $78龍蝦湯中有粒煎金黃嘅帶子, 都幾嫩Crab Meat, Salmon Roe with Sea Urchin Sauce on Linguine 蟹肉,三文魚籽海膽醬扁意粉 呢碟係全晚最欣賞, 有大量蟹肉同咸香三文魚籽,海膽已混成sauce 好creamy 濃厚, 而Linguine口感都唔錯, 唔會太腍煎西班牙黑毛豬梅肉伴時令蔬菜配蜜糖芥末籽汁好腍身, 唔會乾. 一邊蜜糖芥末籽汁偏甜, 仲有菇、🌽粟米仔、薯仔咁Buffalo Wing 水牛城雞翼 $78有5隻好香口惹味, 唔覺辣. 肉質都好嫩Zinger @zinger_10_floor銅鑼灣駱克道491號京都商業中心10樓

帶子干邑龍蝦湯 $78
龍蝦湯中有粒煎金黃嘅帶子, 都幾嫩

蟹肉,三文魚籽海膽醬扁意粉

煎西班牙黑毛豬梅肉伴時令蔬菜配蜜糖芥末籽汁

Buffalo Wing
有5隻好香口惹味, 唔覺辣. 肉質都好嫩

Zinger @zinger_10_floor
銅鑼灣駱克道491號京都商業中心10樓
2025-03-13 90 浏览
Zinger這間酒吧餐廳具現代而時尚的裝修風格,營造出一個舒適而又充滿活力的用餐環境,讓每位食客都能在此放鬆心情,享受美食和音樂。在這裡,不僅品嚐到美味料理,還能享受現場演出的音樂,無疑是聚會的理想場所。這裏每天晚上都有精彩的現場音樂表演,為顧客帶來耳目一新的聽覺享受:7:30 至9:15會安排兩位歌手與琴師為你獻上精緻的音樂表演,涵蓋多種音樂風格,讓你沉浸在旋律中。除了專業演出,9:30至10:15還有客人演唱時段,增添互動的樂趣。同行朋友都忍不住大獻歌藝,認真盡慶!而我作為觀眾,亦樂在其中享用美食!水牛城雞翼外皮酥脆,內部多汁,搭配特製的辣醬,是一道十分開胃的小吃,讓味蕾充滿層次感。大啡菇田園沙律以新鮮的田園蔬菜搭配香菇,淋上天然的橄欖油和橙醋汁,清爽可口。主食方面,煎西班牙黑毛豬梅肉選用優質的黑毛豬,肉質鮮嫩,搭配時令蔬菜,配以蜜糖和芥末籽汁,既有甜味又有微辣的口感,讓人回味無窮。至於香煎法國鵪鶉脾意大利飯,鵪鶉脾外焦內嫩,搭配南瓜意大利飯,既充滿風味又富有創意,適合喜愛新穎口味的食客。來到這樣亮麗的酒吧餐廳,少不了以一杯飲料盡慶,我和朋友都要了Fruit Combo Smoot

來到這樣亮麗的酒吧餐廳,少不了以一杯飲料盡慶,我和朋友都要了Fruit Combo Smoothie。這款健康的水果混合飲品由新鮮香蕉、新鮮草莓、橙汁、鳳梨汁及乳酪製作,口感順滑,清新可口,完美解渴。

Zinger (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣駱克道491號京都商業中心10樓
2025-03-12 85 浏览
今次到了一間頗具特色的餐廳,有live band ~好有氣氛💕🦆 香煎鵝肝伴多士焦糖蘋果鵝肝外脆內滑,配上甜美的焦糖蘋果,口感層次豐富。🍗 水牛城雞翼外層酥脆,肉質鮮嫩,辣味適中🍟 炸粗薯條配黑松露蛋黃醬薯條金黃酥脆,黑松露的香氣令人驚喜,搭配蛋黃醬更是絕配。🦀 蟹肉.三文魚籽海膽醬扁意粉意粉滑順,蟹肉鮮甜,海膽醬增添海味,十分豐富。🍷 Peter Lehmann The Barossan Chardonnay 2022清新的白酒為整餐增添了一絲清新感,十分完美!整體來說,這次的用餐體驗非常愉快,絕對值得再來。

🦆 香煎鵝肝伴多士焦糖蘋果
鵝肝外脆內滑,配上甜美的焦糖蘋果,口感層次豐富。

🍗 水牛城雞翼
外層酥脆,肉質鮮嫩,辣味適中

🦀 蟹肉.三文魚籽海膽醬扁意粉
意粉滑順,蟹肉鮮甜,海膽醬增添海味,十分豐富。

清新的白酒為整餐增添了一絲清新感,十分完美!

整體來說,這次的用餐體驗非常愉快,絕對值得再來。
2025-03-12
視覺、聽覺、味覺的三重享受!Happy Friday晚餐時間差不多座無虛席,有Live Band分兩場表演,更有點歌環節,不少熟客一邊聽歌與歌手交流,一邊享用美食,氣氛融洽輕鬆。鱘魚子蟹肉牛油果卷 $108Caviar and Crab Meat Avocado Roll賣相吸睛,擺盤精緻。熟度完美的牛油果軟熟滑溜,中間隱藏著紮實鮮甜的蟹肉,加上鱘魚子的矜貴感,完全是視覺和味覺的享受。水牛城雞翼 $78Buffalo Chicken Wings一上桌就聞到濃郁的香氣,熱辣辣的中Size雞翼外皮酥脆,雞肉嫩滑。看上去以為辣度很高,但實際上屬於惹味辣,不嗜辣的倆口子也很喜歡這種味道刺激,是出色的開胃小食。煎西班牙黑毛豬梅肉伴時令蔬菜配蜜糖配芥末籽汁8oz $280Pan-fried Spanish Black Iberico Pork Loin w/ Honey Mustard Sauce & Seasonal Vegetables厚切西班牙黑毛豬梅肉肉質豐滿,脂肪分布均勻,鮮美多汁,很有豬肉的香氣。以青瓜和薯仔片一層一層相間而成的薯菜賣相乍看下很像一件Basque Cheesecake,
鱘魚子蟹肉牛油果卷 $108
水牛城雞翼
Buffalo Chicken Wings
煎西班牙黑毛豬梅肉伴時令蔬菜配蜜糖配芥末籽汁
厚切西班牙黑毛豬梅肉肉質豐滿,脂肪分布均勻,鮮美多汁,很有豬肉的香氣。以青瓜和薯仔片一層一層相間而成的薯菜賣相乍看下很像一件Basque Cheesecake,加上蜜糖芥末籽醬汁,創意美味兼備。
香煎法國鵪鶉脾南瓜意大利飯
香煎法國鵪鶉脾南瓜意大利飯 $168
Pan-seared French Quail Leg w/ Pumpkin Risotto
鵪鶉脾煎至金黃色,外酥內嫩,帶有細膩的肉香。飯粒熟度正中口味,口感略帶彈性,帶有南瓜濃厚而自然的鮮甜味,討人喜歡。
水牛城雞翼
煎西班牙黑毛豬梅肉伴時令蔬菜配蜜糖配芥末籽汁
香煎法國鵪鶉脾南瓜意大利飯
🎼一間新開無幾耐嘅新派餐廳,有埋駐場歌手唱歌🎤,可以自由點唱,覺得自己唱得好聽啲嘅話,仲可以每一枱輪流上台唱歌,大展歌喉,真係會好好氣氛🎵.🎼除此之外,食物同服務都相當之唔錯,價錢亦非常經濟,仲要座落旺區銅鑼灣,絕對一定要去親身感受下,就知道無浮誇 。留意營業時間由18:00🕕至到03:00🕒,唔駛趕住走慢慢享受🎼.———————————————————————————🎤Scallop and Cognac Lobster Soup帶子干邑龍蝦湯 🦞💬超濃郁嘅龍蝦湯,非常綿密,加入干邑提升層次,再放入煎香嘅帶子,極度有誠意🎼.🎤Crab Meat, Salmon Roe with Sea Urchin Sauce on Linguine . 蟹肉,三文魚籽海膽醬扁意粉 🍝🦀🐟💬大量蟹肉、三文魚籽,非常有料,海膽混成醬汁伴扁意粉,啖啖都食到極豐富嘅味道🎼.🎤Seared Angus Beef Top Blade with Red Wine Sauce and Seasonal Vegetables (8 oz)香煎安格斯牛板腱肉伴時令蔬菜配紅酒汁(8安士)🥩🐮💬牛板腱肉當然無筋唔會韌,亦
———————————————————————————
帶子干邑龍蝦湯 🦞
香煎安格斯牛板腱肉伴時令蔬菜配紅酒汁(8安士)🥩🐮
💬牛板腱肉當然無筋唔會韌,亦係煎得香口,但不得不讚賞下所有配菜,千層薯仔🥔、寶雲酥香菇🍄‍🟫都係非常值得留意,超有水準🎼
2025-03-03
今次去咗銅鑼灣🚇嘅 Zinger 酒吧餐廳,一入到去,就俾佢嘅🤩環境吸引住,裝修好有格調,燈光柔和,入邊有🎯飛鏢機玩,仲有個小型舞台,每晚都有 Live Music 表演🎙️,可以點歌,又可以上臺獻唱,🎹真係氣氛一流呀!鱘魚子蟹肉🥑牛油果卷呢個前菜真係😍令人驚艷!鱘魚子嘅鮮味同🦀蟹肉嘅甜味完美結合,再加上牛油果嘅😋滑膩口感,簡直係味蕾嘅享受!牛油🧈煎蟹餅配檸檬芥末籽蛋黃醬🥰外殻煎到有少少香脆,入面充滿鮮味嘅🦀蟹肉,加上牛油嘅香氣撲鼻而來,再配上🍋檸檬芥末籽蛋黃醬,酸酸甜甜,好開胃🤤!香煎🇫🇷法國鵪鶉脾南瓜意大利飯😆都幾高質,鵪鶉脾煎得恰到好處👍,肉質鮮嫩,南瓜🎃意大利飯香甜軟糯中又幾有咬口🥄,兩者搭配得天衣無縫!煎西班牙黑毛豬梅肉🐖伴時令蔬菜配蜜糖芥末籽汁煎🔥得外焦內嫩,而且肉汁豐富,配上🍯蜜糖芥末籽汁,甜中帶少少辣,👏好有層次感!仲配有炸菇、🌽粟米仔、蘆筍同埋千層薯🥔,真係幾豐富。

2025-03-01 417 浏览
今日去咗銅鑼灣一間樓上嘅西餐廳食晚餐,入需嘅氣氛超好,而且每一晚7:30開始就會有駐場歌手,客人可以隨便點歌,去到9:30更加有Open Mic時間,客人都可以一展歌喉。好多客人都係熟客,嚟聽佢哋鍾意嘅歌手٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و蒜蓉牛油焗大蝦蕃茄汁扁意粉 $168佢地呢一道蒜蓉牛油焗大蝦蕃茄汁扁意粉,蝦肉鮮嫩,蒜香撲鼻,配上濃郁嘅蕃茄汁,意粉吸收晒味道,每一口都好滿足。真係好味到唔想停口😽煎西班牙黑毛豬梅肉伴時令蔬菜配蜜糖配芥末籽汁 $280再講講煎西班牙黑毛豬梅肉,肉質滑嫩,配上時令蔬菜,味道均衡。蜜糖同芥末籽汁更添風味,食落去真係好開心,感覺到每一口都好講究!水牛城雞翼 $78水牛城雞翼就係另一種享受,香脆外皮,肉質多汁,啤酒配佢最合適!每一口都咬落去好過癮,絕對係聚會必試嘅小食。Long island $88最後,Long Island cocktail 鮮甜適中,飲完一杯心情都好晒。呢杯飲品既清新又有層次感,真係好適合放鬆嘅時刻。聽住音樂咁樣飲,真係感覺完全唔同🥰。

蒜蓉牛油焗大蝦蕃茄汁扁意粉 $168

煎西班牙黑毛豬梅肉伴時令蔬菜配蜜糖配芥末籽汁 $280