2021-10-01 725 浏览
呢間餐廳向來出名😊除咗環境靚之餘,食物都好正。Chef’s 5 Courses Menu $498/pp +10%Zeng Umami Trio賣相非常討好,排列有致。特別帶子刺身,圓潤滑溜,配上魚子醬,美味吸引。油甘魚則配上芒果莎莎,除咗有芒果甜味😚仲有蟹子鮮味。Sliced M5 Wagyu Sirloin SteakM5和牛切片後,裏面紅卜卜感覺非常嫩滑,外層煎到剛好。紅酒汁味道酸甜,同和牛好合襯,並配上薯蓉以及蔬菜伴碟。Tiger Prawn & Sakura Spaghetti with Chinese XO Sauce好創新嘅意粉,意粉熱辣辣,傳來陣陣鮮香。虎蝦肉質結實、彈牙,頗為鮮味。XO醬不會太鹹,帶少許辣味,與櫻花蝦混合,味道濃郁,食唔停🤤Japanese Cheese Cake with selected Ice-cream芝士蛋糕感覺輕盈,唔算太膩。口感軟滑綿密。配上彩色果醬以及花瓣伴碟,靚~

Zeng Umami Trio

Sliced M5 Wagyu Sirloin Steak

2021-09-29 673 浏览
最近好多朋友移居海外, 本后的中學好友亦離別在即, 決定臨別前食個下午茶好好傾下計。吸收左上次經驗, 本后今次揀餐廳真係唔敢輕舉妄動, 結果喺眾多港島區餐廳裏面我哋揀左ZENG。當日本后早左少少到, 一坐低見到個環境同無敵大海景已經心感滿意, 當日天氣很好所以有啲曬, 幸好室內唔算太熱, 感覺幾舒服!由於當日係平日, 原來得兩個set可以揀, 一個係串燒set, 另一個係甜品set但可以加錢叫輕食, 我哋兩個又係lunch都無食, 所以決定叫甜品set再加沙律和牛角包, 飽肚一點。先來Mentaiko Blue Crab Green Salad, 很清新, 唔會因為價錢而少左蟹肉, 味道很不錯!再來Salmon & Avocado Croissant, 呢個配搭一定唔會出事, 個牛角包都幾鬆軟, 合格!到主角甜點出場, 繼續沒有那些打咭用高架, 但碟子明顯有design, 加上食用花裝飾, 絶對適合相機食先。我哋分別叫咗3個和4個items, 所以大家可以試晒7款甜點。~ Cinnamon roll 唔係美式好甜好多糖霜個隻, 少少甜淡淡地滲出肉桂味, 如果嚐甜者未必係佢杯茶。~ Pa

Mentakio  Blue  Crab  Green  Salad
Salmon  &  Avocado  Croissant

~ Pancake 中規中矩, 如果可以俾多啲蜜糖味道會無咁寡。
~ Ice-cream 係柚子口味, 清新好味!
~ Chocolate Layer Cake 沒有很多層, 但朱古力味很濃, 帶點苦, 係大人嘅味道。
~ Creme Brûlée Cake 有驚喜, 軟軟的蛋糕質感帶著濃濃的Creme Brûlée味道, 本后好滿意。
~ Scone 唔會太乾, 果醬同牛油均中規中矩, 好快清左成個。
~ Panna Cotta 唔知係咪我哋掛住講嘢, 放耐左令到個味有少少奇怪, 最後成為唯一無食晒嘅甜品

環境靚食物質素高, 仲要價錢平, 本后十分滿意, 誠意推介俾其他朋友仔~~!!!
2021-09-15
Salmon  &  Avocado  Croissant
2021-09-19 511 浏览
今日同同事去咗食set lunch 佢啲套餐價錢可接受,而且個景觀都非常之好。選擇方面係比較有特色嘅fusion,好似我今日食呢個麻辣茶漬飯就比較特別。介紹返呢個茶漬飯先,佢係比較特別嘅麻辣茶漬,感覺就好似配左麻辣湯底嘅湯飯咁最得意嘅地方係侍應上菜嘅時候會拎住個茶壺幫你將茶漬湯底倒入飯入面三文魚方面用慢煮方法,所以佢係半熟嘅。而我落order之前侍應都提左我個三文魚係一半生一半熟🤗我覺得個三文魚煮得非常之嫩滑有驚喜另外小食方面係雞肉配薯蓉,雞肉不過不失,薯蓉好滑價錢方面合理我覺得如果有機會嘅話都可以嚟試下
今日同同事去咗食set lunch
佢啲套餐價錢可接受,而且個景觀都非常之好。

另外小食方面係雞肉配薯蓉,雞肉不過不失,薯蓉好滑

價錢方面合理
我覺得如果有機會嘅話都可以嚟試下
2021-09-12 473 浏览
第一次到這間餐廳,一人門口已經有一種高尚嘅感覺,並唔係因為佢嘅裝修特別華麗,而係佢嘅細節位做得好精緻,連填寫代替安心出行嘅紙仔都係特別印刷,唔係平時白色嗰張。職員好有禮貌,比起一啲五星酒店嘅餐廳更加親切熱誠。尤其是一位中年嘅男職員,感覺到佢真心想客人有好嘅用餐體驗。選咗$148 lunch set:和牛他他,雞卷,蕎麥麵,餐茶+$18日式餐廳,全部菜式一次過用托盤上,擺盤精緻。雞卷有少少雪藏味,但下面嘅薯蓉好好味好滑。和牛他他塊麵包唔係幾好食,好隔夜feel。蕎麥麵都係一般水準,呢間餐廳嘅食物係睇好過食嘅。啲蝦冇乜味,蝦少麵多,一定夠飽,但係食晒啲餸之後就唔想食果啲冇味嘅面。餐茶要咗薄荷茶,係用壼上,可以一邊慢慢飲一邊吹水。全餐飯嘅用餐體驗都唔錯,因為大大嘅落地玻璃引入自然光,仲有靚景,職員服務態度令人感覺被重視。食物質素一般,但價錢亦唔貴,所以總括而言性價比算高。有機會都會再嚟,尤其是約朋友傾偈,係一個幾舒服嘅地方,最唔好係張枱有啲頂腳。

日式餐廳,全部菜式一次過用托盤上,擺盤精緻。

雞卷有少少雪藏味,但下面嘅薯蓉好好味好滑。

和牛他他塊麵包唔係幾好食,好隔夜feel。
餐茶要咗薄荷茶,係用壼上,可以一邊慢慢飲一邊吹水。

2021-09-11 392 浏览
一個人豪華午餐加無敵海景係銅鑼灣食飯,搵到呢間位於30樓既日式酒吧餐廳無敵海景係佢其中一個主打,食住日本菜睇海景享受人生菜式如下 日式鰻魚丼飯加 小菜 一份炸天婦羅 另追加生蠔一份落單本來只食定食一份,店員好落力推介話剛返貨了新鮮法國生蠔,可以加錢即開半打咁就決定追加半打生蠔 由於即日返貨即開即食 蠔味濃郁 肉身細長味甘香 口感軟滑好嫩鮮 海水味濃炸物有2隻大蝦 麵衣脆香可口 咬開鮮蝦肉彈牙 另外仲有一件炸蟹柳 鰻魚飯上淋了照燒醬汁香甜 鰻魚再烤香上菜 食落無骨之餘肉質細嫩 仲有蛋絲蔥花撈飯食特別滋味Zeng 銅鑼灣登龍街18號V Point 30樓消費$250評分8/10
一個人豪華午餐加無敵海景
係銅鑼灣食飯,搵到呢間位於30樓既日式酒吧餐廳
無敵海景係佢其中一個主打,食住日本菜睇海景享受人生

Zeng
銅鑼灣登龍街18號V Point 30樓
消費$250
評分8/10
2021-08-29 557 浏览
有落地玻璃嘅餐廳,永遠都吸引到我嘅眼球。搵餐廳時見到銅鑼灣嘅Zeng,二話不說就book左。佢喺一幢商廈嘅30樓,搭𨋢上到去,已經被佢傳統卻又帶點現代感嘅waiting area吸引。果個挑住大紅燈籠嘅石像,立時讓我想起秦始皇嘅兵馬俑。當以為內裡裝修都應該偏向古式古香之際,入到去卻完全係另一種感覺。裝修以海藍色、深啡色、米色為主,配上柔和嘅黃色吊燈以及幾何圖案嘅裝飾,感覺好有格調。可能餐廳主要係俾人飲野傾計,餐桌梳化都比較矮,望落去非常寬敞。兩邊嘅落地玻璃,讓食客可以飽覽銅鑼灣嘅景色。個feel好正呀!侍應禮貌地遞上menu,佢地分別有3 course set lunch同埋6 course deluxe set lunch。我地揀左3 course,湯或前菜五選二,主菜就四選一,價錢只係$148。雖然飲品要另加$18,但喺銅鑼灣區仲要有靚景,我覺得一啲都唔貴。我同朋友都要左南瓜湯同埋香烤巴馬火腿野菌雞卷,主菜方面我揀左明太子卡邦尼意粉,朋友就揀左慢煮四川麻辣三文魚茶漬飯。🍵南瓜湯甜度同埋濃稠度都剛剛好,有好豐富嘅南瓜味之餘,又唔會太漿口。好味~🌯香烤巴馬火腿野菌雞卷雞卷好多地方都有得

🍵南瓜湯
南瓜湯

🌯香烤巴馬火腿野菌雞卷
雞卷好多地方都有得食,但用烤左嘅巴馬火腿包住,內裡再釀入野菌蓉,呢個做法好少見,而且味道非常夾。尤其雞肉煮得好軟林,一啲都唔柴。上面再加上一片綠葉同打成泡沫嘅汁去裝飾,成個presentation唔同晒,睇得出係用心之作。
香烤巴馬火腿野菌雞卷

🍝明太子卡邦尼意粉
意粉雖然賣相一般,但卻煮得非常Al Dente,唔會太硬又唔會太林,呢個真係好多餐廳都未必做到。個汁好creamy,又有好濃嘅芝士味,配上雜菌同埋上面嘅七味粉,有口感得黎仲有丁點兒辣勁,十分不錯。而且份量好多,男士都一定夠飽。

🐟慢煮四川麻辣三文魚茶漬飯
朋友話麻辣cross over 茶漬飯好少見,所以要試吓。三文魚相對比較生同埋淡味,麻辣汁只係小辣程度,味道可以,絕對對得起呢個價錢。呢個適合只食到少辣嘅我,而且個三文魚望落色澤好靚,有機會我都要試下!
慢煮四川麻辣三文魚茶漬飯

Cappuccino

雖然今日落雨,欣賞唔到藍天白雲,但坐喺靠窗嘅位置,睇住大大小小嘅雨點打落窗上,卻又有另一番味道。可能由於係平日關係,lunch time 都唔多人,最適合想靜靜地傾計嘅朋友。
佢另外仲有室外位置,遲啲秋涼碰上好天氣,坐喺出面同朋友邊談天說地,邊享受美食,一定更賞心樂事。呢度絕對係一個我會再黎嘅地方!

2021-08-27
南瓜湯
香烤巴馬火腿野菌雞卷
Cappuccino
2021-07-28 950 浏览
假期想搵間海景餐廳舒舒服服食個午餐,去到銅鑼灣V point ,好多餐廳都有海景,我哋揀咗Zeng。 外面雖然落雨,但遠望海景,又另一番景象。 餐廳面積唔大,室內約15 張枱左右,假日中午只得五成坐滿,唔洗訂枱都有位。 我哋坐咗一陣開始覺得坐得唔舒服,因為張櫈座位太窄,又比枱腳頂住我隻腳,隻腳要打側放。假日只供應兩個套餐,Wagyu tasting brunch set $398 和Snow crab & uni tasting brunch set $548.我哋二人叫咗這兩個套餐 share, 另外再叫4隻生蠔$68及一杯西柚汁$48。上層蟹肉,中間蕃茄粒, 一般牛肉他他,可以接受帶子刺身海膽,我覺得唔新鮮,海膽份量又少。凍的牛,點解要凍食? 又凍又多筋又冇牛味蟹腳加蟹餅,微熱,好普通一道菜蟹肉湯,一般這碗牛肉清湯好鹹,意大利餃子皮好硬,裡面唔知係咩肉,應該係無牛味嘅牛。 唔熱,微溫,好多筋,烤得唔夠香這個蟹肉扁意粉係成個餐裏面最正常嘅總結:服務態度還可以。去到尾聲,餐飲我哋叫咗兩個熱茶,一上枱我就見到兩隻白色暗花茶杯嘅杯底有茶漬(唔記得影相),無理由侍應睇唔到。埋單$1168,每

上層蟹肉,中間蕃茄粒, 一般

牛肉他他,可以接受

帶子刺身海膽,我覺得唔新鮮,海膽份量又少。

凍的牛,點解要凍食? 又凍又多筋又冇牛味

蟹腳加蟹餅,微熱,好普通一道菜

蟹肉湯,一般

唔熱,微溫,好多筋,烤得唔夠香

這個蟹肉扁意粉係成個餐裏面最正常嘅

埋單$1168,每位$574我真係覺得中咗伏,唔係難食但無特色,完全唔值這個價。中午只得這兩個套餐,沒有其他選擇,這個價錢午餐外面大把選擇,去酒店食個set lunch都得,所以我一定唔會再幫襯。
午餐
2021-07-22 751 浏览
朋友生日佢話想食景,所以就揀左呢間個景好靚好靚嘅餐廳黎試下,發現佢睇嘅野食整體黎講都唔錯,而且有水煙,個氣氛好好,有驚喜1⃣️蟹肉三重奏蟹腳天婦羅,焗蟹餅,蟹肉莎莎(左到右)天婦羅個蟹肉味唔夠重焗蟹餅個味道幾好,醬汁唔錯,好夾蟹肉莎莎其實上面係牛油果醬,小面係番茄粒搭配蟹肉絲,幾好2⃣️A4和牛肉眼牛扒牛扒叫左五成熟,鹹度啱啱好,好入味,牛扒都好juicy,入面嘅配菜都好好食,呢個非常推薦!食完晚餐仲可以轉到出面坐食甜品同水煙仲可以欣賞個夜景,影相!

1⃣️蟹肉三重奏
蟹肉三重奏

蟹腳天婦羅,焗蟹餅,蟹肉莎莎(左到右)
天婦羅個蟹肉味唔夠重

焗蟹餅個味道幾好,醬汁唔錯,好夾

蟹肉莎莎其實上面係牛油果醬,小面係番茄粒搭配蟹肉絲,幾好

2⃣️A4和牛肉眼牛扒
A4和牛肉眼牛扒

食完晚餐仲可以轉到出面坐食甜品同水煙
仲可以欣賞個夜景,影相!

蟹肉三重奏
A4和牛肉眼牛扒
係ig見到靚餐廳有海景加櫻花樹🌿 經過就試吓呢到嘅3 Course Lunch Set $148+10%,包兩個前菜一個主食,喺openrice預訂咗送埋個精選餐湯 😬當日嘅南瓜湯夠濃郁😼 前菜嘅和牛他他、精選火腿沙律🥗、香脆炸蠔🦪 同 香烤巴馬火腿野菌雞卷🥓 都唔錯,個雞卷特別啲👍🏻明太子卡邦尼意粉🍝 好多醬汁,又夠明太子嘅味,有啲菇加吓口感味道層次,幾好食😋冷食虎蝦日式蕎麥麵及自家製松露忌廉汁 - 老實講松露唔係夾乜嘢都啱,蕎麥麵跟呢個真係怪怪地,然後個麵煮腍左,口感麻麻😅Overall係窗外海景同裝修幾靚,食物質素有啲幾好、有啲麻麻,同埋啲枱下係實嘅,對腳冇位擺真係食得勁唔舒服,淨飲野應該岩啲🥸 同埋有啲staff態度麻麻,但百幾蚊性價比算係唔錯👌🏻 可以打下卡試吓,就未去到想encore😛

精選餐湯

和牛他他 及 精選火腿沙律
3  Course  Lunch  Set

冷食虎蝦日式蕎麥麵配自家製松露忌廉汁
午餐
精選餐湯
2021-07-19 595 浏览
食左好幾次,今次再帶朋友去食生日飯,無令我失望,依然係咁正,風景加美食一流,價錢合理,性價比好高的一間餐廳。不過朋友有小小微言,覺得座位太低,食飯有小小唔自然。不過整體都非常滿意,必定會再去!
2021-07-17 453 浏览
🥂🧳🌞藍天白雲☁️𝔸𝕗𝕥𝕖𝕣𝕟𝕠𝕠𝕟 𝕋𝕖𝕒 $𝟜𝟡𝟠兩位已包兩杯🥂另加一服務費這家餐廳還可以Shisha 🌬即是水煙而且價錢都蠻便宜的又可以看到海 景觀不錯 室內環境也不錯 很多座位✨不過如果天氣好的時候去 緊記塗點防曬😂現在已經轉了Menu 是櫻花🌸系列還可以直接坐到看日落🌄 日落又是另一個景色🙈🙈 太休閒了~食物一般 拍照為主🙈📍Zeng銅鑼灣登龍街18號V Point 30樓 電話號碼: 2353 0053可以打電話訂座🦋如果想要求坐室外最好電話和職員說一下🦋
🥂🧳🌞
又可以看到海 景觀不錯 室內環境也不錯 很多座位✨
不過如果天氣好的時候去 緊記塗點防曬😂
現在已經轉了Menu 是櫻花🌸系列
還可以直接坐到看日落🌄 日落又是另一個景色
🙈🙈 太休閒了~

食物一般 拍照為主🙈

📍Zeng
銅鑼灣登龍街18號V Point 30樓
電話號碼: 2353 0053
可以打電話訂座🦋
如果想要求坐室外最好電話和職員說一下🦋
2021-07-11 510 浏览
✨鹿兒島A4和牛肉眼牛扒配岩鹽及香脆蒜片💰348油花分佈豐富,口感軟腍食落口🐂味重有入口即溶既感覺🥰加埋炸蒜別有一番風味🤩🤩✨蟹肉三重奏💰198(珍寶蟹肉莎莎/焗蟹餅/松葉蟹腳天婦羅)🦀️珍寶蟹肉莎莎軟滑既🥑醬、清爽既🍅粒再加上拆左既蟹肉,入口啖啖蟹肉😋大滿足🦀️焗蟹餅蟹餅炸得金黃,上面淋上芒果醬酸酸甜甜,有小小解膩🦀️松葉蟹腳天婦羅天婦羅炸粉略厚,不夠脆身味道較普通✨明太子卡邦尼意粉💰128明太子佈滿成碟忌廉汁同明太子覆蓋每條意粉每一啖食落都好creamy😋✨避風塘雞軟骨💰88雞軟骨鹹香酥脆蒜味突出,無傳統避風塘果種辣香✨松露薯條💰78採用幼身薯條,炸到金黃酥脆配上黑松露醬真係超級Match唯一美中不足既就係太鹹😩餐廳位置闊落,景觀開揚,但室內同室內座位都唔係咁好坐。
✨鹿兒島A4和牛肉眼牛扒配岩鹽及香脆蒜片💰348
油花分佈豐富,口感軟腍
食落口🐂味重
有入口即溶既感覺🥰
加埋炸蒜別有一番風味🤩🤩

✨蟹肉三重奏💰198
(珍寶蟹肉莎莎/焗蟹餅/松葉蟹腳天婦羅)
🦀️珍寶蟹肉莎莎
🦀️焗蟹餅
蟹餅炸得金黃,上面淋上芒果醬
酸酸甜甜,有小小解膩
🦀️松葉蟹腳天婦羅
天婦羅炸粉略厚,不夠脆身
味道較普通

✨明太子卡邦尼意粉💰128
明太子佈滿成碟
忌廉汁同明太子覆蓋每條意粉
每一啖食落都好creamy😋

✨避風塘雞軟骨💰88
雞軟骨鹹香酥脆
蒜味突出,無傳統避風塘果種辣香

✨松露薯條💰78
採用幼身薯條,炸到金黃酥脆
配上黑松露醬真係超級Match
唯一美中不足既就係太鹹😩

餐廳位置闊落,景觀開揚,但室內同室內座位都唔係咁好坐。

2021-07-05 637 浏览
今日放工約左朋友食飯傾計揀左呢間係銅鑼灣V Point三十樓既Zeng叫左個五道菜既set dinner ($498)可以用優惠價$68加6隻生蠔前菜係三款刺身油甘魚配芒果蟹籽、帶子刺身配魚子醬、三文魚刺身配三文魚子三款刺身都好新鮮👍今日既生蠔係日本生蠔好鮮甜同creamy啱哂我$68半打性價比好高餐湯係廣島蠔忌廉湯平時餐湯多數都係蔬菜忌廉湯/海鮮湯用廣島蠔黎整既忌廉湯都係第一次試幾特別之餘又好飲美中不足係偏鹹左少少意粉係XO醬虎蝦配櫻花蝦意粉份量有啲少一人份量剛剛好好重蝦味,辣辣地都幾另外叫多一個藍蟹肉配海膽牛油汁意粉 ($148)生拆蟹肉份量夠多仲要無骨 (啱哂我呢啲懶人)牛油汁好香好creamy配埋鮮甜既海膽係上面好正呀主菜係M5和牛西冷扒配雜菜薯蓉開頭睇落以為會太生食落又ok喎👍薯蓉超好食😋甜品係日式芝士蛋糕配薄荷朱古力雪糕蛋糕既芝士味夠濃之餘又唔會好漏薄荷朱古力雪糕好清新👍呢個set dinner仲包左一杯mocktail / 汽水/ 果汁我就叫左Peach Hawaii橙汁底加左蜜桃沙冰啱哂夏天飲🥰

今日放工約左朋友食飯傾計
揀左呢間係銅鑼灣V Point三十樓既Zeng
叫左個五道菜既set dinner ($498)
可以用優惠價$68加6隻生蠔

前菜係三款刺身
油甘魚配芒果蟹籽、帶子刺身配魚子醬、三文魚刺身配三文魚子
三款刺身都好新鮮👍

美中不足係偏鹹左少少

意粉係XO醬虎蝦配櫻花蝦意粉
份量有啲少
一人份量剛剛好
好重蝦味,辣辣地都幾

另外叫多一個藍蟹肉配海膽牛油汁意粉 ($148)
生拆蟹肉份量夠多仲要無骨 (啱哂我呢啲懶人)
牛油汁好香好creamy

蛋糕既芝士味夠濃之餘又唔會好漏
薄荷朱古力雪糕好清新👍

我就叫左Peach Hawaii
橙汁底加左蜜桃沙冰啱哂夏天飲🥰

櫻花🌸係春夏必備既主題之一,不過以往見到櫻花🌸系列真係耍手兼擰頭,好多都係得個顏色靚,味道會係奇怪既假味... 今次見有fd生日話想試下就鼓起勇氣食,今次終於挑戰成功,同埋呢個都幾surprised 🤩 用左和風盒去裝更加match翻櫻花主題 👍🏻黑盒裝既係鹹點,紅盒就係甜點,大致都幾好食!環境唔錯,雖然室外view好啲同埋有花牆,不過宜家開始熱都會想坐翻室內既梳化位,都望到維港感覺唔錯,室外就有比較多人shisha~ 如果室內要坐白色樹嗰邊就要先到先得,就算要求左都係計邊個客入座先~ 今次順便同fd做生日,因為個tea set 已經無位畫碟,要寫字要加多68蚊要一件cheesecake,不過present既方式幾特別,下面黎緊會講😜!(5😍 係滿分,🤩係半分)Tea set 鹹點:Wagyu Beef with Salt Picked Sakura 🐮🥧 (好味指數:😍😍😍😍)呢個用左炙燒M5和牛🐮配櫻花鹽,牛肉捲成花狀幾靚~ 肉質幾肥美嫩滑,牛味🐮幾濃,不過可以再燒多一陣,等個牛味🐮再出啲,同埋突顯燒過既焦香味,更加逼多啲油香出黎!個tart皮幾鬆脆,帶有啲牛油🧈香味Parma H

(5😍 係滿分,🤩係半分)

Tea set
鹹點:

Parma Ham Melon🍈🥓 (好味指數:😍😍😍😍)
又一個經典配搭,有清爽甜香既哈蜜瓜🍈配上甘香柔潤既巴馬火腿 🥓,兩者比例啱啱好,火腿 🥓唔會韌,鹹香同油分都足夠,哈蜜瓜🍈都清甜,唔比高分啲係因為呢個組合好常見,所以無咩驚喜

King Crab Meat & Mentaiko Tart 🦀️🟠🥧 (好味指數:😍😍😍😍)
感覺到一絲絲既蟹肉🦀️,真係真材實料,幾鮮甜,唔係淨係靠個醬,另外配埋帶有鹹香既明太子🟠,鮮味又惹味相得益彰,同埋口感更加豐富~ 個tart皮幾鬆脆,帶有啲牛油🧈香味,係略嫌細舊左啲,一舊唔係幾夠喉 😂

Sakura Chocolate Fois Gras Terrine 🍫🦆 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
外面係朱古力🍫既外殼,用既係牛奶朱古力🍫而唔係白朱古力所以無咁甜!裡面既匈牙利 🇭🇺 鴨肝🦆醬有香煎過,香滑醇厚~ 雖然唔係好feel到櫻花🌸味,但係朱古力🍫同鴨肝🦆呢個配搭感覺好特別,唔漏之餘係double creamy,surprise又滿足!

Croissant Smoked Salmon & Avocado 🥑🥐 (好味指數:😍😍😍😍)
以tea set黎講,估唔到牛角包🥐 幾大件,煙三文魚份量夠,油脂肥美,配埋牛油果醬🥑creamy得黎幾清新~ 牛角包口感鬆軟,幾香口,有啲牛油🧈香味,如果可以脆啲,同埋表面有啲光澤就更好,宜家從蜂巢切面睇得出層次唔夠分明同平均,呢個係口感無咁好既原因

初櫻 🌸🍸 +$78 (好味指數:😍😍😍😍😍)
呢杯係個tea set 既signature cocktail,見幾得意就叫左,用左日本🇯🇵威士忌🥃梅酒、櫻花🌸 liqueur、桃🍑、柚子🍊,面頭係蛋白奶泡,酒味唔係好重亦唔會苦,好易入口,有清新既果香之餘唔會有藥水同香精味,酸酸甜甜幾好飲又可以打卡~ 女仔必叫😍

Cheesecake 🧀🍰 +$68 (好味指數:😍😍😍😍)
為左要畫碟所以特登加左呢件cheesecake🍰, 似係New York cheesecake,但係無咁實身,口感軟滑綿密,唔會好甜,有sour cream既微酸,不過餅底腍左啲無咁有層次感,同埋芝士味🧀可以再濃啲,宜家味道比較簡單~ 第一次見畫碟唔係畫,而係用印喺紙上面既方式,好似人地錶起左張cert咁有個托幾得意👍🏻 再喺上面放生果🍓、果乾、吉士同jam做裝飾,幾特別~ 當然字體可以elegant啲,宜家有少少太formal

甜點
Sakura Panna Cotta 🌸🥛🍮 (好味指數:😍😍😍😍)
食得出用個奶唔同,絕對唔係平時幾蚊到十幾蚊嗰啲奶凍幾質素,今次既奶🥛香濃又好滑,唔係靠魚膠粉嗰種jelly既滑,配埋有淡淡香氣既櫻花jelly🍮,令到整體唔會有奶凍嗰種膩膩既feel,裡面有櫻花花瓣🌸,鹹鹹酸酸,配搭都幾和諧~

Sakura Raindrop Cake 🌸💧 (好味指數:😍😍😍🤩)
呢個係糖漬櫻花水信玄餅 ,味道比較清,比起平時既水信玄餅易入口,裡面一樣有櫻花🌸花瓣鹹鹹酸酸,整體甜度適中唔錯~ 應該因為用既係糖漬而唔係鹽漬,亦都無落啲奇怪既香精,所以正常過以往食到既味道唔同,同埋鹽漬既用嚟做甜品比較難做得好,因為要整走鹽分,今次就唔洗顧慮呢個問題

Sakura Swiss Roll Cake 🌸🍭 (好味指數:😍😍😍🤩)
cake既質地濕潤,用左北海道3.6牛乳,不過好似係用左比較實身既海綿蛋糕,如果用戚風會再軟熟輕盈啲,至於cream打到比較杰身,唔濟不過唔係好feel到櫻花味,同埋宜家cream主要集中喺上面而唔係入面,感覺有啲似普通蛋糕而不係卷蛋

Sakura Daifuku 🌸 (好味指數:😍😍😍😍)
打開個蓋既時候有乾冰,做到仙境既感覺幾特別,大福既皮帶有啲煙韌厚薄適中,裡面似係用左白豆餡⚪️,唔會好甜幾好~ 襯翻個皮染做粉紅色,白豆⚪️本身唔甜,甜度可以自由調配,喺顏色同甜度上都比起用紅豆🔴既彈性大,而面頭既櫻花🌸鹹鹹酸酸,配埋甜甜地既大福味道幾豐富,亦唔會漏!

Scone 🌰 (好味指數:😍😍😍🤩)
個樣有啲似金黃色既可麗露,呢scone個偏實同乾左少少, 切開會比較易碎開,同埋奶香唔夠濃,但係都幾鬆化,有啲牛油🧈香味,裡面有啲提子乾🍇 味道算唔錯,配翻標準既士多啤梨🍓jam同clotted cream,個 cream 唔會好淡,幾重奶味

Tea ☕️ (好味指數:😍😍😍🤩)
叫左jasmine同earl grey,味道同分量正常,唔會係好平嗰啲飲落澀澀地既茶,茶包既質素ok~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍🤩
Sakura  Tea  Set
2021-06-13
下午茶
Sakura  Tea  Set
2021-06-22 509 浏览
Going into the restaurant I did not expect the selling point to be their taste, as it seemed they focused more on aesthetics.So I had no expectations for their food to taste amazing. Yet, I was still disappointed.Their croissant was awful. You have better luck buying a frozen croissant and microwaving it than eating their food. Their scone was also disgusting, it was partially frozen on the inside. The wagyu was trash, it tasted like a shoe. Parma ham was saltier than salt. Their dessert? Forget

Their croissant was awful. You have better luck buying a frozen croissant and microwaving it than eating their food. Their scone was also disgusting, it was partially frozen on the inside. The wagyu was trash, it tasted like a shoe. Parma ham was saltier than salt. Their dessert? Forget about it, I rather buy sugar and just eat that instead.

All these other positive reviews are definitely paid or they have the taste buds of a rock. This restaurant managed to make the worst food I have ever tasted. Do not waste your money, I wouldn't even recommend it even if it was free.
2021-06-19
  • None