2021-07-01
櫻花🌸係春夏必備既主題之一,不過以往見到櫻花🌸系列真係耍手兼擰頭,好多都係得個顏色靚,味道會係奇怪既假味... 今次見有fd生日話想試下就鼓起勇氣食,今次終於挑戰成功,同埋呢個都幾surprised 🤩 用左和風盒去裝更加match翻櫻花主題 👍🏻黑盒裝既係鹹點,紅盒就係甜點,大致都幾好食!環境唔錯,雖然室外view好啲同埋有花牆,不過宜家開始熱都會想坐翻室內既梳化位,都望到維港感覺唔錯,室外就有比較多人shisha~ 如果室內要坐白色樹嗰邊就要先到先得,就算要求左都係計邊個客入座先~ 今次順便同fd做生日,因為個tea set 已經無位畫碟,要寫字要加多68蚊要一件cheesecake,不過present既方式幾特別,下面黎緊會講😜!(5😍 係滿分,🤩係半分)Tea set 鹹點:Wagyu Beef with Salt Picked Sakura 🐮🥧 (好味指數:😍😍😍😍)呢個用左炙燒M5和牛🐮配櫻花鹽,牛肉捲成花狀幾靚~ 肉質幾肥美嫩滑,牛味🐮幾濃,不過可以再燒多一陣,等個牛味🐮再出啲,同埋突顯燒過既焦香味,更加逼多啲油香出黎!個tart皮幾鬆脆,帶有啲牛油🧈香味Parma H
(5😍 係滿分,🤩係半分)
Tea set
鹹點:
Parma Ham Melon🍈🥓 (好味指數:😍😍😍😍)
又一個經典配搭,有清爽甜香既哈蜜瓜🍈配上甘香柔潤既巴馬火腿 🥓,兩者比例啱啱好,火腿 🥓唔會韌,鹹香同油分都足夠,哈蜜瓜🍈都清甜,唔比高分啲係因為呢個組合好常見,所以無咩驚喜
King Crab Meat & Mentaiko Tart 🦀️🟠🥧 (好味指數:😍😍😍😍)
感覺到一絲絲既蟹肉🦀️,真係真材實料,幾鮮甜,唔係淨係靠個醬,另外配埋帶有鹹香既明太子🟠,鮮味又惹味相得益彰,同埋口感更加豐富~ 個tart皮幾鬆脆,帶有啲牛油🧈香味,係略嫌細舊左啲,一舊唔係幾夠喉 😂
Sakura Chocolate Fois Gras Terrine 🍫🦆 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
外面係朱古力🍫既外殼,用既係牛奶朱古力🍫而唔係白朱古力所以無咁甜!裡面既匈牙利 🇭🇺 鴨肝🦆醬有香煎過,香滑醇厚~ 雖然唔係好feel到櫻花🌸味,但係朱古力🍫同鴨肝🦆呢個配搭感覺好特別,唔漏之餘係double creamy,surprise又滿足!
Croissant Smoked Salmon & Avocado 🥑🥐 (好味指數:😍😍😍😍)
以tea set黎講,估唔到牛角包🥐 幾大件,煙三文魚份量夠,油脂肥美,配埋牛油果醬🥑creamy得黎幾清新~ 牛角包口感鬆軟,幾香口,有啲牛油🧈香味,如果可以脆啲,同埋表面有啲光澤就更好,宜家從蜂巢切面睇得出層次唔夠分明同平均,呢個係口感無咁好既原因
初櫻 🌸🍸 +$78 (好味指數:😍😍😍😍😍)
呢杯係個tea set 既signature cocktail,見幾得意就叫左,用左日本🇯🇵威士忌🥃梅酒、櫻花🌸 liqueur、桃🍑、柚子🍊,面頭係蛋白奶泡,酒味唔係好重亦唔會苦,好易入口,有清新既果香之餘唔會有藥水同香精味,酸酸甜甜幾好飲又可以打卡~ 女仔必叫😍
Cheesecake 🧀🍰 +$68 (好味指數:😍😍😍😍)
為左要畫碟所以特登加左呢件cheesecake🍰, 似係New York cheesecake,但係無咁實身,口感軟滑綿密,唔會好甜,有sour cream既微酸,不過餅底腍左啲無咁有層次感,同埋芝士味🧀可以再濃啲,宜家味道比較簡單~ 第一次見畫碟唔係畫,而係用印喺紙上面既方式,好似人地錶起左張cert咁有個托幾得意👍🏻 再喺上面放生果🍓、果乾、吉士同jam做裝飾,幾特別~ 當然字體可以elegant啲,宜家有少少太formal
甜點
Sakura Panna Cotta 🌸🥛🍮 (好味指數:😍😍😍😍)
食得出用個奶唔同,絕對唔係平時幾蚊到十幾蚊嗰啲奶凍幾質素,今次既奶🥛香濃又好滑,唔係靠魚膠粉嗰種jelly既滑,配埋有淡淡香氣既櫻花jelly🍮,令到整體唔會有奶凍嗰種膩膩既feel,裡面有櫻花花瓣🌸,鹹鹹酸酸,配搭都幾和諧~
Sakura Raindrop Cake 🌸💧 (好味指數:😍😍😍🤩)
呢個係糖漬櫻花水信玄餅 ,味道比較清,比起平時既水信玄餅易入口,裡面一樣有櫻花🌸花瓣鹹鹹酸酸,整體甜度適中唔錯~ 應該因為用既係糖漬而唔係鹽漬,亦都無落啲奇怪既香精,所以正常過以往食到既味道唔同,同埋鹽漬既用嚟做甜品比較難做得好,因為要整走鹽分,今次就唔洗顧慮呢個問題
Sakura Swiss Roll Cake 🌸🍭 (好味指數:😍😍😍🤩)
cake既質地濕潤,用左北海道3.6牛乳,不過好似係用左比較實身既海綿蛋糕,如果用戚風會再軟熟輕盈啲,至於cream打到比較杰身,唔濟不過唔係好feel到櫻花味,同埋宜家cream主要集中喺上面而唔係入面,感覺有啲似普通蛋糕而不係卷蛋
Sakura Daifuku 🌸 (好味指數:😍😍😍😍)
打開個蓋既時候有乾冰,做到仙境既感覺幾特別,大福既皮帶有啲煙韌厚薄適中,裡面似係用左白豆餡⚪️,唔會好甜幾好~ 襯翻個皮染做粉紅色,白豆⚪️本身唔甜,甜度可以自由調配,喺顏色同甜度上都比起用紅豆🔴既彈性大,而面頭既櫻花🌸鹹鹹酸酸,配埋甜甜地既大福味道幾豐富,亦唔會漏!
Scone 🌰 (好味指數:😍😍😍🤩)
個樣有啲似金黃色既可麗露,呢scone個偏實同乾左少少, 切開會比較易碎開,同埋奶香唔夠濃,但係都幾鬆化,有啲牛油🧈香味,裡面有啲提子乾🍇 味道算唔錯,配翻標準既士多啤梨🍓jam同clotted cream,個 cream 唔會好淡,幾重奶味
Tea ☕️ (好味指數:😍😍😍🤩)
叫左jasmine同earl grey,味道同分量正常,唔會係好平嗰啲飲落澀澀地既茶,茶包既質素ok~
好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍🤩