這間餐廳是本人同丈夫第一次約會的地方,本來十分喜歡,但今次這裡有個男亞裔待應態度非常惡劣,對香港的客人態度非常差,對這間餐廳印象大打折扣,不建議去呢度食1. 已經留位(確認window seat.) 但這個待應先安排一個非window seat, 再向佢反映我們是要坐window seat 的,他郤以window seat 好大風理由,拒絕了,我們再強調確認訂位時有window seat . 他叫我們去window seat 的「對面枱」坐,但當時全層的window seat 都空(2/3window seat 是落地玻璃,1/3的開半個窗,但卻安排我們坐最大風的「非window seat」.2. 坐了15mins連menu , 水都沒有,多次叫佢多次都不理會,這位侍應完完全全忽視我們,前前後後的外國人卻受到熱情招待,直到揾到一位香港人才有水同menu;3.期間這位待應完全忽視我們,我們訂了生日蛋糕都忘記給我們,要等30mins 才有;4. 由於有BB 車,從後要的出口離開,但玻璃門已關,待應叫我們去另一邊,但原來也都關了(大約9:00),有一位待應開玻璃給我們時,卻被這件南亞人士喝止

4. 由於有BB 車,從後要的出口離開,但玻璃門已關,待應叫我們去另一邊,但原來也都關了(大約9:00),有一位待應開玻璃給我們時,卻被這件南亞人士喝止,他表示「打開了很難閉門,玻璃門已經損毁」,但由於玻璃門沒有任何告示,從肉眼看也看不出有破損嘅情況,再問問他明天做生意是時你都會開這個個玻璃門嗎?他沒有回答,只是說這裏的玻璃門不能再開,但要我從把BB車連一個睡了的BB搬過20多層的樓梯才能離開餐廳是好危險的,我們再三要求他開門給我們,他最後妥協,用了約2分鐘時間打開已上鎖的玻璃門,相信不是玻璃門損壞,而是他不想花功夫吧了。

訂枱時已表明會有嬰兒及BB車,他們都沒有說什麼呢?如果這間餐廳是不歡迎bb及BB車的話,也不會帶同BB 光顧, 這次的用餐經驗令人無比失望及憤怒。

一間歧視香港人香港餐廳,也不會再光顧了。

*ps. 原來都有不少香港人光顧這間餐廳都有被歧視的感覺(search 下open rice 都見到)
2017-01-01 2019 浏览
年尾到了,又一年過去,佳節當前,當然想去特別的地方過個難忘的晚上。離不開香港,離島也是一個好選擇。我沒做任何決定,是同行的拍板,我們選擇了室外的地方,當晚身體開始抱恙,而餐廳人不多而天氣有點冷,如果怕風吹,還是要考慮室內。兩人點了兩份沙律,一個pizza和一碟意大利雲吞。沙律,我要的羽衣甘藍的,份量大而且好吃,新鮮又清爽,真的很喜歡,個人非常推薦。通行的要了另一份沙律,同樣份量大大的,而且見他也差不多吃完,應該味道也不差呢。由於每人已經吃了差不多一份沙律,已經有半飽了,pizza我們知吃了2片便放下,不是不好吃,薄批加上配料,對於飽的人來說份量已經非常多,而且pizza真的幾大份夠3-4人分享。 白汁意大利雲吞,老實說,這個真心叫錯而且不好吃。皮厚,餡是菠菜芝士,真的十級漏,完全頂唔住,吃了3粒便投降。整體感覺餐廳的菜式份量需要多人分享才開心,如果只有兩個人,可以叫的款式兩三樣便完了。環境無得輸夠大,而菜式味道也中規中矩,定價也是接受範圍,如果人多的話我會推薦這間。

兩人點了兩份沙律,一個pizza和一碟意大利雲吞。

2016-12-10 2100 浏览
因為朋友生日,所以入左愉景灣一趟,見呢間餐廳好評多多,就book咗來試試。我哋叫咗個沙律,好惹味,個醬汁甜帶些小酸,超開胃。之後叫左個燒雞,不過有少少鞋。好在都夠大份兩個人都食唔晒。再叫左個墨西哥辣肉碎配麵包,個辣肉碎超級好味,而且夠辣,撈飯一流!不過麵包只有三件,肉碎就好多,建議配多幾塊麵包,不然$148有點貴了。原來呢度既露台位仲能夠遠距離睇到迪士尼煙花!
我哋叫咗個沙律,好惹味,個醬汁甜帶些小酸,超開胃。
之後叫左個燒雞,不過有少少鞋。好在都夠大份兩個人都食唔晒。

原來呢度既露台位仲能夠遠距離睇到迪士尼煙花!
2016-11-13 8182 浏览
今日同Mr.J隨意地去愉景灣行一行,夜晚決定喺愉景灣食完先出返去。(喺D Deck食滿$120就可以免費搭船出中環,一張單最多$600 5個人)星期六晚當然會爆場啦,不過侍應們都好識變通,見多人等就即刻搵多幾張枱出嚟用,好彩加枱之後嘅位置唔會好迫,尚算闊落,只係露天位可能有枯葉跌落。喺等位嘅時候見到啲餸都好大碟,預咗只會叫兩三樣食物,但都已經有咗心理準備會好飽。今晚叫咗1)招牌粟米薄脆 $140(2)招牌沙律 $125(3)招牌特色薄餅 $140首先係招牌沙律,裡面有烚蛋、牛油果、車厘茄、青瓜、生洋蔥、沙律菜、紅橙椒絲、麵包粒等,應該係用橄欖油撈嘅,上菜時即刻磨胡椒落去,所以食落幾清新,唔會因爲太多沙律醬而滯哂。整體嚟講,招牌沙律味道ok啦,裡面嘅蔬菜新鮮,份量都算多,應該都夠3至4人食。招牌粟米薄脆嚟到嘅時候好驚訝,因為係量真係好多,夠4個人食。薄脆當然有好多脆片(平時超市買到嘅Derito Chip)、上面會有啲酸忌廉、蕃茄salsa醬等等,仲有好多熔哂嘅芝士,其實見到都滯咗啲。因為兩個人食唔到好快,所以食到最尾嘅時候有部分薄脆已經淋哂。Derito Chip加咗醬汁食之後更加惹

今晚叫咗:
(1)招牌粟米薄脆 $140
(2)招牌沙律 $125
(3)招牌特色薄餅 $140
招牌沙律
招牌粟米薄脆
招牌粟米薄脆嚟到嘅時候好驚訝,因為係量真係好多,夠4個人食。薄脆當然有好多脆片(平時超市買到嘅Derito Chip)、上面會有啲酸忌廉、蕃茄salsa醬等等,仲有好多熔哂嘅芝士,其實見到都滯咗啲。因為兩個人食唔到好快,所以食到最尾嘅時候有部分薄脆已經淋哂。Derito Chip加咗醬汁食之後更加惹味,不過好飽肚。強烈建議3個人或以上先好食。
招牌特色薄餅
一個11至12寸嘅招牌特色薄餅嚟到嘅時候我已經飽咗一半,好彩餅底唔算好厚,食得出唔係預製餅底,特色薄餅基本上咩都有,例如辣肉腸、肉粒、青椒、紅椒、火腿、菠蘿等等,味道中上,餅底唔太多油(有啲食完成手油),至少比連鎖店的好。

食完之後去咗附近嘅沙灘散步,行到盡頭見到有"一條膠座位"嘅韆鞦,玩咗一陣,很盡興呢。
2016-11-12
招牌沙律
招牌特色薄餅
  • Zaks Nachos
2016-11-06 2532 浏览
今日趁天氣未算好涼既時候去左愉景灣沙灘曬太陽,曬到咁上下肚餓就去左呢間Zaks度歎下午茶!呢間餐廳係直望住沙灘,有室內同室外座位,而今次我就坐響室外最出對住沙灘大海既位置。今日天氣涼涼地,再加上餐廳播住既音樂真係幾有情調!由於我地只係食下午茶,兩個人嗌左佢地既招牌薯皮!再加兩杯野飲(Apple Cider同Chocolate Milkshake)!招牌薯皮好新鮮,食得出係岩岩焗出黎,上面有好厚層既芝士同脆脆地既煙肉粒!碟上面有三種醬汁俾你點,又幾有風味😋!至於Apple Cider就無乜特別,係Somersby! 杯Chocolate Milkshake就普普通通啦!大致上黎講呢度就係食環境食情調!食物質素都唔錯,下次再入黎愉景灣都可換再食過!

Zaks  skins
Apple  cider
2016-11-06
Zaks  skins
Apple  cider
2016-10-28 1883 浏览
The second time we visited Zaks.係8號風球既晚上都有開 今次終於試下pasta同steak Pasta係清酒蜆意粉 少少spicy蜆細細隻 但數量有成40隻 意粉軟硬適中好好味Steak 相比之下有點遜色298既價錢 我認為嗌其他食物比較好雖然牛扒好厚 但唔算好好味配菜不多
係8號風球既晚上都有開

298既價錢 我認為嗌其他食物比較好
雖然牛扒好厚 但唔算好好味
配菜不多
2016-10-21
周日趁著好天氣和男友由東涌經老虎頭郊遊徑入愉景灣,前半段還能輕鬆駕馭,怎料最後下山原來是大直落,斜到不得了且碎石繁多,到達D'Deck的一刻雙腳也不其自主地顫抖,連忙找家餐廳入內休息。沒多餘力氣去鑽研各家菜單,見ZAKS最熱鬧多人便頭也不回地內進。 記得之前曾和家人造訪,當時坐在樓下戶外位置的我沒對其出品留下任何印象;因行完山實在太熱,是次到來急忙走到樓上的冷氣雅座,原來上層的一邊幾乎都是落地玻璃,採光力十足,安排到的梳化位坐得舒適、景觀開揚。 Sauvignon Blanc Australia $65 / Draft 1664 $75剛才在山上已幻想如能在抵達後喝一杯會是如斯過癮,兩杯皆冰凍可口,白酒帶淡淡的石榴香氣且不會太酸,而生啤口感清爽帶花果香,大喝一口透心涼。 Cobb Salad $120剛坐下時見到鄰座的沙律甚為吸引,立即跟機點上一份。雖然叫Cobb Salad,但它沒有雞肉和靈魂藍芝士醬,叫田園沙律好像比較合適;幸而沙律菜新鮮爽甜、牛油果熟透香滑,另外欣賞它的烚蛋時間控制得剛好,蛋黃軟綿,配上帶蜜糖清香的調味醬汁,整體清新輕怡。 Nachos $140成品看來頗為大份的

Cobb Salad $120

Nachos $140

成品看來頗為大份的粟米片堆得尤如一座小山丘,最上面是一大陀酸忌廉和牛油果醬,芝士滿滿的舖在脆片上,極為澎湃,而芝士下還窩藏著酸甜有致的蕃茄莎莎,加上偶爾吃到一兩夥墨西哥辣椒,用來送酒吃得滿足。

沒點上主食埋單四百多,但觀其四周也見食物份量相對大份,兩個人都是點兩份起三份止,不喝酒水的話遊客區其實也不算貴,花了不少力氣才來到,善待一下自己也不為過吧哈哈。

2016-09-25
2016-10-07 1804 浏览
係愉景灣咁耐, 第一次食西餐每次都經過的Zaks, 終於坐低試下啦 ❤'Chicken Tikka Plate'燒雞配naan bread, 好怕燒雞會乾,見佢係Zaks Signature就試下有兩大塊咁多, 好嫩好香少少spicyNaan bread有6塊咁多, 趁熱食好好味'Cajun Fat Chips'薯條配煙肉酸忌廉, 係粗薯條所以份量真係好多, 正常水準完全無諗過食物咁大份, 食唔哂好彩可以take away唔浪費海景, 食物質素同份量, 真係好抵食好快會再去試埋其他食物😋apple cider 成支上

係愉景灣咁耐, 第一次食西餐
每次都經過的Zaks, 終於坐低試下啦 ❤

'Chicken Tikka Plate'
燒雞配naan bread, 好怕燒雞會乾,
見佢係Zaks Signature就試下
有兩大塊咁多, 好嫩好香少少spicy
Naan bread有6塊咁多, 趁熱食好好味
'Cajun Fat Chips'
薯條配煙肉酸忌廉, 係粗薯條
所以份量真係好多, 正常水準
完全無諗過食物咁大份, 食唔哂
好彩可以take away唔浪費
海景, 食物質素同份量, 真係好抵食
好快會再去試埋其他食物😋
apple cider 成支上
2016-10-05
  • Chicken Tikka Plate
2016-09-27 1561 浏览
好耐無去愉景灣啦趁追月假期就入去追月啦,去到愉景灣碼頭當然開始搵野食啦!行了一個圈就見到Zak's 最多人所以就選咗佢!我地四個人就叫咗四樣食物,當食物放上抬的時候就d size 有點大到最後我地係食唔晒要包走的。如果兩個人食就真係唔知點叫野食!
白酒蜆肉意粉
粟米片
2016-09-16
粟米片
2016-09-17 1532 浏览
山長水遠去到愉景灣 緊係搵好野食啦見到哩間咁多人幫襯坐到滿哂 就決定去試下😜等左五分鐘左右就有位 安排左係樓上坐 因為肚餓既緣故 快快手嗌左兩碟野同一杯野飲一黎到見到咁大份不禁WOW左聲 有齊牛油果醬 莎莎蕃茄 酸忌廉 芝士顏色配搭擺盤一流 好似好正咁 但一放入口有啲失望脆片唔算熱 有啲芝士直情未焗溶仲見到一粒粒芝士絲既形狀😢符合唔到心目中熱辣辣同凍凍地個個對比配料主要係磨菇 紅黃椒 洋葱 橄欖 同好多好多好多芝士味道食落唔係太岩我胃口😅兩個人勉強清得哂全部野 食到好飽好飽侍應態度同態度都幾好 雖然好忙但得閒都會主動行黎加水👍雖然無想像中咁好食不過哩個價錢 哩個份量 如果再黎愉景灣都會黎試下其他菜式既😊備註: 幫襯夠120蚊可以換一張番中環既船飛啊~
山長水遠去到愉景灣 緊係搵好野食啦

但得閒都會主動行黎加水👍
雖然無想像中咁好食
不過哩個價錢 哩個份量
如果再黎愉景灣都會黎試下其他菜式既😊

備註: 幫襯夠120蚊可以換一張番中環既船飛啊~
2016-07-31
下午茶
2016-08-22 1655 浏览
有好幾年無去愉景灣,今年暑假同小朋友去玩,必食呢間餐廳,食物質素無問題,但位與位坐得實在太迫,最慘當日地下無位,上到二樓超大陣油煙味,問待應咩事,佢只係淡淡地回覆,一部冷氣壞左,sorry都無句,呢個價錢但受呢個service,實在有丁點唔開心沙律新鮮,生菜爽脆,沙律汁多d更好。Pizza十分足料,超多芝士,好香。意粉唔會太淋,肉醬好濃郁,小朋友最鐘意。新鮮炸蝦出奇好味,好彈牙,點埋甜酸醬更為惹味。總括呢度食物雖然偏貴,但一直都保持到水準,只係希望快點修理好部冷氣,或攪攪通風系統,唔洗我食完成身油煙味。
沙律新鮮,生菜爽脆,沙律汁多d更好。
Pizza十分足料,超多芝士,好香。
意粉唔會太淋,肉醬好濃郁,小朋友最鐘意。
2016-08-20 1527 浏览
Happy Friday諗唔到去邊,咪去愉景灣行下,講真...船費真係好貴!$40一程,來回$80。不過浪漫真係唔多唔少用呢D堆砌。入到去,隨意揀左間環境舒服而不多人的餐廳。第一道餸上芝士墨西哥脆片加配龍蝦,脆片加芝士一齊食好正,我們食到停唔到口。我見這道菜枱枱都有叫,果真有料。一定要試!第二道上蜆肉意粉,我們覺得好一般,如果蜆肉用新鮮的且用不辣汁會更好食。最後係咁靚的環境點都要叫返杯酒先襯,叫左2杯白酒,成件事好正。加上坐的位置望到迪士尼煙花,感覺好浪漫!
墨西哥脆片+龍蝦
蜆肉意粉
2016-08-12
墨西哥脆片+龍蝦
  • 芝士墨西哥脆片加配龍蝦
2016-08-17 6283 浏览
話說好姐妹月頭生日我地當然要同佢好好慶祝啦所以我地就去左愉景灣到行下再加食飯事前做左一D Research覺得無論食物呀,環境呀,zaks都係我地心水所以事前就已經用email book好左位喇Zaks有室內同室外既位置室外set左幾個大帳篷,加埋d花花裝飾同海風幾有去左渡假既感覺除左正常menu仲有呢個summer special menu食物價錢已經包埋一支cider,其實又真係幾抵Caesar Salad with Chicken $162一餐入面有點可以無菜呢?所以叫左個Salad食下Salad都幾大份,3個人share都完全夠食上面件燒雞燒得好香,一上菜就已經閒到d香味而且雞肉熟得岩岩好,即使係雞胸都唔鞋咬落去仲好juicy tim加埋d新鮮既蔬菜一齊食,又健康又好味Wild Mushroom Linguine $142朋友好鍾意食Creamy既白汁所以呢個意粉佢食得勁滿足而且意粉煮得唔錯,軟硬適中但個人認為蘑菇既香味唔太重所以食落個汁味道比較單調份量方面同Salad一樣勁大份如果你細食,去到真係唔好叫甘多野食Crackle & Pop Pulled Pork Pizza $
話說好姐妹月頭生日
我地當然要同佢好好慶祝啦
所以我地就去左愉景灣到行下再加食飯
事前做左一D Research
覺得無論食物呀,環境呀,zaks都係我地心水
所以事前就已經用email book好左位喇
Zaks有室內同室外既位置
室外set左幾個大帳篷,加埋d花花裝飾同海風
幾有去左渡假既感覺
除左正常menu
仲有呢個summer special menu
食物價錢已經包埋一支cider,其實又真係幾抵
一餐入面有點可以無菜呢?所以叫左個Salad食下
Salad都幾大份,3個人share都完全夠食
上面件燒雞燒得好香,一上菜就已經閒到d香味
而且雞肉熟得岩岩好,即使係雞胸都唔鞋
咬落去仲好juicy tim
加埋d新鮮既蔬菜一齊食,又健康又好味
Wild Mushroom Linguine $142
朋友好鍾意食Creamy既白汁
所以呢個意粉佢食得勁滿足
而且意粉煮得唔錯,軟硬適中
但個人認為蘑菇既香味唔太重
所以食落個汁味道比較單調
份量方面同Salad一樣勁大份
如果你細食,去到真係唔好叫甘多野食
Crackle & Pop Pulled Pork Pizza $145
另外叫左Summer special menu入面既pizza
Pizza要左薄底,個底係自家製
食落都幾脆,唔會好實,唔錯
Pizza唔似平時食開係用茄汁
而係用左類似bbq醬做個底
加埋d燒過既豬肉同芝士,都幾惹味
Banana Split $79
訂枱既時候已經Order左甜品
除左寫左生日message之外,碟上面仲有d朱古力花
可能因為我地影相耐得濟
食既時候d雪糕都已經溶左一大半
所以味道呢,就話唔到比大家知喇
不過有d奇怪既係,支生日蠟燭係無托既
即係d溶左既蠟會直接滴落d野食到
唔知係唔記得左加個托定點呢
Iced Peach Tea $48
除左跟餐既Cider之外
仲叫左杯iced peach tea
不過味道勁淡,好似飲緊杯加左水既iced tea甘
唔建議大家叫

好喇,講完食物就講下服務
其實當晚呢,個場真係好旺
要搵個侍應都真係唔容易
不過我都明白人手唔夠都無辦法
但另一方面,忙,都唔應該成為態度差既借口

話說我email book位果時已經講左要order甜品
亦都同佢地講左要寫d咩message係上面
而餐廳既confirm email都話收到,到時會prepare
當我地食完哂d主菜,我就扮去洗手間
之後搵個侍應叫佢上甜品
侍應一黎就話:唔知wor,張單冇寫你有pre-order到
甘其實果一刻我都覺得唔緊要啦
可能我入座果時又無再remind佢地,唔記得都人之常情
但問題係個侍應d態度係十分惡劣
其實我pre order左,你地無幫我跟,都已經係餐廳既問題
侍應唔單止連一句唔好意思都無
仲要好似好唔耐煩甘講:甘你而家要咩丫
雖然到最後都解決左,但佢既態度真係令人好扣分
一間餐廳食物當然重要,但服務都一樣唔可以忽略
因為懷住一個壞既心情,真係食龍肉都會無味
希望有關方面如果睇到都可以認真改善下
叫左個白酒蜆肉扁意粉同埋朱古力「布丁」。份量超多,一碟要兩個人先食得哂。扁意粉係爽&比較乾,超級好食,蜆肉無沙,又鮮甜。食店ge份量真係超抵讚,份量多到我食完d蜆殼係堆成左一個小山丘。個朱古力「布丁」其實係心太軟,賣相精緻之餘,食落口唔會覺得似食左舊麵粉入口,鬆軟可口。裡面ge朱古力醬係真係會流出來,味道濃郁得來又唔會過甜。絕對係大件夾抵食!
2016-07-24
午餐
2016-07-19 2032 浏览
Zaks is a good place. Some of the dishes are great, some OK and some are simply terrible. But it has to be like that when your menu is like the bible and you have every single food style that exists...Everything is too expensive for what it is.