2018-10-12 1690 浏览
祝我生日快樂🎂男朋友專登帶我去愉景灣慶祝🤗對呢個地方感覺好新鮮☺️好有外國既感覺晚餐時間 搵左間我最愛既西餐廳🍴男朋友一早已致電訂位☎️我地準時晚上8:00到達入到去要排一陣隊,面對住要講英文既侍應,心裡滿腦子英文不知如何是好😅😅用盡畢生學習既英文,話白己book 左位點知佢係叫我等,直到有位廣東話侍應帶位叫左我的最愛baby back RIB 😍😍😍😍仲有個pizza 叫野食舉起手,侍應們望了望,走開了😱為了野食,堅持✊🏻,多次被忽視😫最後有位姐姐終於幫我地落單了🙈Baby back rib 肉塊上淋了汁,個人覺得偏鹹,男朋友表現男性風度將骨切開一切..........好淋既肉質丫☺️☺️☺️☺️一定唔會咬到牙胶痛啦!食完一條,兩條發現每條既骨都唔會有肉黏住食起黎的確好方便但同時亦覺得好可怕,點解d肉會離開d骨呢?呢個問題我真係無法解答!但我係一個喜歡「選」骨既人,覺得起晒骨好冇隱😂另一個pizza 上枱時熱騰騰!香噴噴☺️食落有拉芝👍🏻Pizza 份量足夠4人食我地2個最後打包左😂😂整體感覺不過不失啦🤭
祝我生日快樂🎂
男朋友專登帶我去愉景灣慶祝🤗
對呢個地方感覺好新鮮☺️

好有外國既感覺
晚餐時間 搵左間我最愛既西餐廳🍴
男朋友一早已致電訂位☎️

我地準時晚上8:00到達
入到去要排一陣隊,
面對住要講英文既侍應,心裡滿腦子英文
不知如何是好😅😅
用盡畢生學習既英文,話白己book 左位
點知佢係叫我等,直到有位廣東話侍應帶位

叫左我的最愛
baby back RIB 😍😍😍😍
仲有個pizza
叫野食舉起手,侍應們望了望,走開了😱
為了野食,堅持✊🏻,多次被忽視😫
最後有位姐姐終於幫我地落單了🙈

Baby back rib
肉塊上淋了汁,個人覺得偏鹹,
男朋友表現男性風度將骨切開
一切..........好淋既肉質丫☺️☺️☺️☺️
一定唔會咬到牙胶痛啦!
食完一條,兩條
發現每條既骨都唔會有肉黏住
食起黎的確好方便
但同時亦覺得好可怕,點解d肉會離開d骨呢?
呢個問題我真係無法解答!
但我係一個喜歡「選」骨既人,覺得起晒骨好冇隱😂

另一個pizza 上枱時熱騰騰!
香噴噴☺️食落有拉芝👍🏻
Pizza 份量足夠4人食
我地2個最後打包左😂😂

整體感覺不過不失啦🤭
Baby    Back  rib
Pizza
Pizza
2018-09-30 1262 浏览
來到愉景灣,當然要去海邊餐廳進餐啦!餐廳內有live band,於是吸引我同先生入嚟食飯。我地有帶1歲小朋友,餐廳內都有BB椅提供。Lunch set只有輕食,但係我地未食lunch,所以order主餐牌食物。我地點咗一份Jumbo ribs + 一份burger ,份量相當多,我地兩個都食唔哂。味道方面,Burger 係ok既,不過Ribs有少許偏鹹。但係有海景搭夠,都值得推薦既!另有兒童餐,不過我地準備左少少食物俾小朋友所以冇點。
2018-09-30
2018-09-04 1351 浏览
每隔半年左右就會搭船嚟呢間餐廳度食嘢..夏天嚟呢度都唔會覺得好熱反而覺得啲海風吹得都幾涼....每次都會叫佢嗰個蜆肉意粉...保守估計佢大概有20-25隻蜆..啲蜆都幾大隻同新鮮!如果細食嘅人真係可以share呢一碟意粉....今次我哋除咗叫蜆肉意粉仲叫咗一個沙律一碟意大利雲吞!!!本身仲諗住之後再叫甜品食因為睇到啲甜品好吸引但係真係好飽一啲都食唔到甜品!!!唔好以為搭船入嚟好貴因為憑張單可以換到一程免費出返去中環嘅船飛都幾抵㗎!
2018-07-30 1725 浏览
一開始友人話食呢間,真心比海景餐廳呢個稱號嚇親下,心諗個價位應該晤平,同埋係咪飲野為主,食物麻麻嫁?先黎叫左兩個餸,小試牛刀再算既心態。1. 乾拌豬肉刀削麵西餐廳有呢味菜係有d搞笑,所以忍晤住叫黎試下。一上枱見佢得d肉碎,心諗都幾其貌不揚喎點知....食落有驚喜!辣辣地令人會一啖接一啖咁食,不過如果多d肉碎口感層次上會更豐富。刀削麵炒得夠乾身入味,就算攤凍左都依然好味!2. 羽衣甘藍藜麥沙律食左個肥肥野,梗係嗌個light野減低罪惡感啦,藜麥同羽衣甘藍都係近排追求健康人士所講既superfood,絕對係way clean之選,配酸酸地既黑醋,味道更岀色,晤覺得食菜係dry既,仲有d蕃薯,所以好夠飽。兩個女仔係食晤曬既,佢既份量都幾大,我見隔離枱叫意粉,大碟既程度應該足以餵飽3個人。仲有個無敵海景,幾有情調架,食滿$120,愉景灣原來仲包船飛比你岀番中環 (佢程船原來單程都四十幾蚊),有左呢個offer, 下次可以考慮再同男朋友黎encore

先黎叫左兩個餸,小試牛刀再算既心態。

1. 乾拌豬肉刀削麵

乾拌豬肉刀削麵

2. 羽衣甘藍藜麥沙律

羽衣甘藍藜麥沙律

2018-07-20
乾拌豬肉刀削麵
羽衣甘藍藜麥沙律
2018-07-25 1530 浏览
光陰似箭,一眨眼爸就到了能領長者津貼之齡,見他興致勃勃地宣布自己能用優惠價乘坐交通工具,泛起了和他玩盡全港九的念頭。老爸一向嚮往外國生活,滿是渡假情懷的愉景灣絕對是他的茶。 Cobb Salad $135配料有沙律菜、烚蛋、牛油果、三色椒、車厘茄和麵包粒,簡單地用油醋調味,清新可口,如再豐盛一些更滋味。 Linguini Vongole $150香蒜蜆肉扁意粉份量大,蒜味香濃,意粉煮得彈牙入味,可惜有些蜆肉有沙,未能大口大口品嚐。 Marina Pizza $160相比起如餅乾的薄脆底,媽喜歡更有咬口的厚批。面頭的急凍迷你海鮮沒什麼味道,整體調味略為平淡。 消費滿一百二十元就有一張回程交通卷,以往只提供船票兌換,現在擴展到巴士也可,對我們來說更方便。能和家人喝著啤酒看著海,此刻無價。

Cobb Salad $135

Linguini Vongole $150

Marina Pizza $160

2018-07-01
2018-06-16 1235 浏览
The staff dropped the corona punch when she served it to the table, and poured it all over me from head to toe. She didn’t do anything, not planning to help at least wipe the table or offer a replacement. It was real lucky as the bottle didnt break (and we have a baby at the table). I cleaned myself up and asked for a replacement, an indian looking staff came back with that exact same glass which the beer bottle is totally empty (well ofc it’s empty as it was the exact bottle which was served before), so we ask why they served the same glass, he replied that the beer has all gone into the glass already - if u’ve ever tried corona at zak u should know he lied. He denied that and reluctantly give us another new glass, and warned us not to drop it again or they would not offer another glass. What?? They were the one who dropped it when serving it to the table and got me all wet. He said there is no way they would drop it. Seriously, never again to zak, to save myself from unpleasant dining experience again.

2018-06-16
2018-05-28 1042 浏览
假期入一入 discovery bay  40 蚊 一程船由中環出發 30 分鐘就可以遠離煩囂 作為一個都市人 呢個真心係既快捷又相宜方法 Zaks 位置正正係碼頭附近 一落船幾步路就到 望住個海再 order  一杯 IPA 咩煩惱呢一刻都唔見晒
作為一個都市人 呢個真心係既快捷又相宜方法

Zaks 位置正正係碼頭附近 一落船幾步路就到
望住個海再 order  一杯 IPA
咩煩惱呢一刻都唔見晒
2018-04-22 1513 浏览
如果你係黃皮膚嘅人,請你諗清楚先,呢間餐廳應該唔太希望你地入去嘅,首先佢地會用D非常唔得嘅英文叫你入去裡面等,然後⋯⋯⋯⋯希望十分鐘左右會有人理下你,若果過咗十分鐘,請你非常好聲氣同掌柜講多次。終於坐低左,咪開心住,餐牌要等5-10分鐘,叫人落單再等10-15分鐘,不過大家應該無問題,去呢樹relax嘛。由到達至落完單,都係用咗一小時十五分鐘左右啫,無問題。好,講左咁多,食評⋯⋯價錢:一般食品:一般服務:差劣<—-此乃重點

好,講左咁多,食評⋯⋯

價錢:一般
食品:一般
服務:差劣<—-此乃重點
2018-04-22 1042 浏览
到愉景灣半日遊,逛累了,走到這裡歇一歇。碰巧餐廳露天位置的最外邊有雙人座位,面對沙灘景色,邊飲邊食邊暢談,實在寫意。在這裡,有點像置身於外國的感覺。現場還有兩位音樂人彈結他獻唱懷舊外國歌曲。我們點了招牌的Nachos$153很重份量,熱騰騰、香脆可口😋點了像喝Mango Shake的Mango Smoothie $55另外,點了Hot Lemon Water with Honey $15,在餐廳飲檸蜜,價錢很合理
到愉景灣半日遊,逛累了,走到這裡歇一歇。

現場還有兩位音樂人彈結他獻唱懷舊外國歌曲。

我們點了招牌的Nachos$153
很重份量,熱騰騰、香脆可口😋
Nachos

Mango  Smoothie    &  Hot  Lemon  Water  with  Honey

2018-04-22
Nachos
  • Zaks Nachos
2018-04-13 710 浏览
實在係無多餘既閒錢去旅行,所以呢個週末就搵咗個島仔去下 - Discovery Bay!!!本來既計劃就已經係黎到求其搵間野食,睇咗幾間見到呢間好似最市正就入咗去嚕都唔算係太肚餓,叫咗meat balls, soup 同埋千層面本身就正正常常西餐野幾好味但襯埋個海景同埋大家都咁chill既環境就真係特別好味

本身就正正常常西餐野幾好味
但襯埋個海景同埋大家都咁chill既環境就真係特別好味
午餐
2018-04-06 984 浏览
今日一行6人行山,起點係梅窩終點就係愉景灣。我地都好少入黎愉景灣,,因為交通唔太方便,一場黎到打算係度食晚餐,睇左OPENRICE見到呢間餐廳係愉景灣係最多笑笑口,所以就黎左啦。講左我全程感受先,其實佢啲食物係OK幾好味,環境都算唔錯,應該係好岩外國人STYLE!!!但係唯一我最唔滿意既就係佢好多野都冇,唔知發生咩事!?首先我地小食係想叫雞翼,佢話冇雞翼,意粉係要野菌扁意粉佢就冇扁意粉,跟住見到佢桌面牌仔SALE 飲品,CORONA $188 半打,又話冇CORONA,連SOMERSBY APPLE CIDER都話冇,真係冇野好講!!!本身好評都變左只能夠比OK。JUMBO BBQ BABY BACK SPARE RIBS個RIBS好味,好容易切,岩晒一大班人SHARE,每人都有2大舊,個BBQ汁好野味,最正係啲薯角,啖啖薯味!!好正!!!野菌意粉因為冇扁意粉,所以變左普通意粉,真心個野菌白汁做得好好,超CREAMY,而且份量好大,唔似出面個啲碟大意粉少,佢係意粉多汁多野菌多!!椒鹽魷魚因為叫唔到雞翼,變左椒鹽魷魚,好好笑,以為中式餐廳先會有,原來西式都有西式既煮法,同平時中餐廳既係有

Jumbo  bbq  baby  back  spare  ribs

野菌意粉
野菌意粉

椒鹽魷魚
椒鹽魷魚
因為叫唔到雞翼,變左椒鹽魷魚,好好笑,以為中式餐廳先會有,原來西式都有西式既煮法,同平時中餐廳既係有分別,啲魷魚軟林林,都唔似食緊魷魚,同埋佢地會點芥末醬或者泰式辣醬一齊食,都OK既,好香口。

招牌粟米薄脆
呢個係其中2個朋友既推介,佢地話上次2個人食食得頗吃力,因為真係好大碟,下面係粟米片,中間好似有一舊牛油果醬,再上面加多一舊CREAM CHEESE既醬,中間粟米片都佈滿芝士!!!真心又係好味!!!

特色印第安pizza
特色印第安PIZZA
等左勁耐既PIZZA,差唔多食晒啲野佢先黎。但又係一個好味野,PIZZA入面有磨菇,雞肉,跟住最面係有幾隻蛋白係度,PIZZA超熱,餅底薄但唔係脆個隻,6件大大件岩岩好一人一件。食埋呢個PIZZA真係好飽。佢啲野食真係唔錯!!
特色印第安pizza
2018-04-05 641 浏览
今日和太太往愉景灣Zaks 食lunch, 我們點了Grilled U.S Chicken Breast和Fettuccini Carbonara。Grilled U.S ChickenBreast賣相吸引, 雞胸食落鮮嫩味美, 咬落啖啖肉, 配上黑椒汁食落更加惹味;配菜有烤薯, 紅椒、西蘭花和茄子, 烤薯焗得美味, 薯仔好腍;紅椒食落鮮甜;西蘭花食落爽脆和茄子食落香甜, 整份Grilled U.S Chicken Breast份量十足;Fettuccini Carbonara份量十足, 意大利粉食落爽口, 忌廉汁軟滑, 煙肉鹹度適中,黑椒味道適中和芝士碎味道香濃。餐廳座舒適, 食物美味, 份量十足, 質量兼備, 值得三五知己聚會好地方。
Fettuccini Carbonara
Grilled U.S Chicken Breast
2018-04-05
2018-04-04 566 浏览
ZAKS位於愉景灣碼頭旁,部分枱櫈設於室外,靠近海邊,環境怡人,海邊不時刮起輕輕的海風,十分舒服。晚餐時間,餐廳大部分的食客都是外國人,飲著啤酒邊吃邊談天,令人有種置身布吉、峇里島的感覺。食物方面,今次點了mini baby back ribs、蘑菇黑松露意大利飯和朱古力布丁,全部的東西都是超水準和份量大。mini baby back ribs燒得恰到好處,肉質保持嫩滑,配上BBQ醬,十分惹味;蘑菇黑松露意大利飯的忌廉味超濃,有點漏但令人越食越想食,這個飯的份量可比其他餐廳的兩碟,性價比什高; 朱古力布丁切開後,流出大量朱古力醬,甜品迷必要試。加上,ZAKS的價錢大眾化,大家入愉景灣不妨試一試。
2018-04-01 560 浏览
一家人去愉景灣玩,玩到累了去吃過午餐,去左西式餐廳午餐,餐牌有好多選擇,初步唔個碟野食大碟定細碟,叫住兩份如果唔夠飽先再叫多樣食........首先叫左卡幫尼意粉芝士味夠香濃,意粉整到軟硬適中,肉都好香口食一啖就愛上波草雞肉長通粉,好香口溝埋波菜碎食唔覺得食左菜咁,又真係有菜落口都真係好足料好大碟pizza 都係好好味好足料同某間店唔同原來叫左兩碟意粉會有得送雪糕🍦對住個海旁既餐廳食午餐又可吹下海風
首先叫左卡幫尼意粉
芝士味夠香濃,意粉整到軟硬適中,肉都好香口
食一啖就愛上

pizza 都係好好味好足料同某間店唔同
原來叫左兩碟意粉會有得送雪糕🍦
對住個海旁既餐廳食午餐又可吹下海風
2018-03-29 634 浏览
A very chill dining place ! 面對個海食嘢! 好正呀好多位, have indoor and outdoor都晤駛點排隊!If sunny day, of course choose outdoor many dishes to choose, likes burgers, pasta, pizza, steak and dessert ! have drink list menu!! ordered pizza !!! 好大portion 呀!2個人食都夠! Taste is good, 多餸又好味! CP value 高
have drink list menu!!
2018-03-18