2020-10-22 748 浏览
其實市面上都有好多黄色茶飲店既選擇~今次幫襯呢間「+-x茶」係因為有同事幫襯過有點印象。然後有次我係旺角行街經過,比佢好eye catching好多卡通既裝修吸引到,記得佢係一間黄店,就行左入去了!呢間茶飲店同依家好hit個d賣奶茶/黑糖飲品既唔同,賣偏向養生既果茶比較多~焦糖鳳梨果漾茶 $28 (Double)揀鳳梨係因為我係菠蘿既狂熱愛好者😍本身都想試吓山梨白桃可惜無供應🥺我諗呢個菠蘿茶應該係比較偏門既選項,本身無抱好大期望。但飲落其實幾唔錯~茶味幾香亦同菠蘿味夾。個菠蘿唔係好假個種人造味,我覺得幾ok,亦唔會太甜,不過要搖勻左先好飲。順帶一提佢入面有半塊菠蘿(應該係罐頭菠蘿黎),我最後飲哂杯野用飲筒撩埋佢出黎食😂我覺得如果將個菠蘿榨碎溝埋杯茶到,飲落啖啖果肉可能會再好飲d~

焦糖鳳梨果漾茶 $28 (Double)
焦糖鳳梨果漾茶
焦糖鳳梨果漾茶
今日去咗油麻地行吓,行行吓行到頸渴,見到呢一間+-x茶,記得係旅遊達人袁學謙嘅茶店,當然要幫襯支持一下啦!🤩👍🏿見到佢出咗個新既 Sanrio collections,叫咗個薄荷奇幻樂園,薄荷味道非常之重,可能唔係個個都會接受得到!另外都叫咗個藍柑衝浪樂園,呢一款嘅口味就非常之清新,好適合夏天飲呀!🏖除咗叫嘢飲之外,當然唔少得要試吓新加盟甜品大師 Klaus 嘅星級甜點啦!可惜嗰日去到大部份甜點都冇貨,叫咗個雜苺芝士凍餅,啱啱拎出嚟嘅時候就幾凍,真係要攤一陣先可以食,唔甜得黎又有苺味,實在係高質素之選,好期待試埋其他唔同口味嘅甜點啊!😋

和朋友晚飯後來到廣華街這邊打算買飲品,來到了這家新開業不久的+-x茶。店內裝潢乾淨企理,而且剛好做Sanrio的主題,店內的兩張小圓桌都放置了一些props給客人拍照用~~~有6款Sanrio主題飲品,但部份暫停供應,所以未能選中喜歡的口味呢!見到抹茶飲品標榜是宇治抹茶,就選了店家推介的宇治抹茶拿鐵 ($45),其中一位同行朋友就選宇治抹茶鮮乳沙冰 ($48)。宇治抹茶拿鐵,包裝賣相普通,膠杯上貼了店名貼紙,不過用上透明的膠杯,可見到飲品所用的抹茶粉份量不少!搖勻後飲用,一入口就是滿滿的抹茶味,味道甘醇濃郁,抹茶味遠超於奶味。然而,一直飲的時候都有一粒粒結成的粉團,大大影響了口感的順滑度!即使不斷攪拌,粉團還是未能融化,可能是飲品太冰凍了,飲用完畢後還剩半杯冰。雖說熱飲的口感可能會較好,但店家既然推出凍飲,也要就問題作出改善啊~~宇治抹茶系列飲品的價格相比其他飲品略貴,但都叫用足份量,OK臉的評價是給予那濃醇的抹茶味。

宇治抹茶鮮乳沙冰 (左一),宇治抹茶拿鐵 (其他)
宇治抹茶鮮乳沙冰 (左一),宇治抹茶拿鐵 (其他)

2020-09-26
今日就自己一個黎到小店買番杯野飲既!就叫左個巨峰葡萄沙冰(岩鹽奶蓋)。其實佢全名係叫XXX巨峰葡萄,但我吾記得左個全名!😂佢有抹茶、岩鹽、原味奶蓋既,而我吾鍾意抹茶,又吾想只係飲普通原味奶蓋!見到有岩鹽奶蓋,就膽粗粗試下啦!佢個岩鹽奶蓋係真係咸既,就咁飲個奶蓋四、五啖左右就會膩,所以我之後就撈落個沙冰到飲!個沙冰係有巨峰葡萄味,我就覺得就好飲偏普通少少。同埋可能我飲個沙冰飲得太急,搞到敏感牙齒出曬黎!lol同埋佢都有吾同公仔圖案既牌仔比大家打卡既!
其實佢全名係叫XXX巨峰葡萄,但我吾記得左個全名!😂
見到有岩鹽奶蓋,就膽粗粗試下啦!
巨峰葡萄沙冰(岩鹽奶蓋)

個沙冰係有巨峰葡萄味,我就覺得就好飲偏普通少少。
同埋可能我飲個沙冰飲得太急,搞到敏感牙齒出曬黎!lol
巨峰葡萄沙冰(岩鹽奶蓋)

同埋佢都有吾同公仔圖案既牌仔比大家打卡既!
2020-10-03
等候时间
5 分钟 (堂食)
巨峰葡萄沙冰(岩鹽奶蓋)
▲最鍾意Sanrio~必然嚟+—試下Teaculation+-×茶呢個聯乘特飲!身為Sanrio鐵粉,一知道Teaculation+-×茶聯乘Sanrio,推出6款限定特飲及周邊禮品,當然立即去朝聖!😝​今次聯乘企劃叫「Thirst for Vaction」,以Sanrio 六個主角去旅行為題打造~老闆之一嘅旅遊達人袁學謙表示,因疫情大家都無得去旅行,所以希望透過呢個主題,勾起大家係旅遊時嘅美好回憶,帶嚟正能量咁話!​▲在開賣首日,在活動遇上旅遊達人袁學謙。​▲沙冰系列,頂部都有可愛嘅果凍公仔,打卡100分!✦Pochacco 草莓豆乳城堡個人最愛呢款草莓豆乳沙冰!頂部係乳酸味果凍,採用Pochacco造型,勁可愛!下層則係豆乳沙冰及草莓果醬沙冰,飲上去酸酸甜甜,好消暑!呢款飲品雖然外形最吸睛,但成份純素,素食者飲都無問題,而且唔係好甜,幾正!​✦Ahiru No Pekkle 薄荷奇幻果園鍾意清爽嘅朋友,呢款薄荷柚子沙冰就啱晒!上層係AP鴨果凍,打卡100分!下層係薄荷+​韓國濟洲島柚子沙冰,飲上口勁冰涼爽快!​✦Bad Badtz-Maru 搞怪黑芝麻撲克迷宮呢款好多女士都鍾意,黑
▲沙冰系列,頂部都有可愛嘅果凍公仔,打卡100分!
Pochacco 草莓豆乳城堡
✦Pochacco 草莓豆乳城堡
Ahiru No Pekkle 薄荷奇幻果園
✦Ahiru No Pekkle 薄荷奇幻果園
韓國濟洲島柚子沙冰,飲上口勁冰涼爽快!​
Bad Badtz-Maru 搞怪黑芝麻撲克迷宮
✦Bad Badtz-Maru 搞怪黑芝麻撲克迷宮
呢款好多女士都鍾意,黑芝麻+豆乳+奶蓋,最滋補架啦!而且亦比想像中無咁甜,奶香濃郁,整體都OK!我鍾意呢杯奶蓋上嘅XO!😝不過飲完真係超飽肚呢!​
Kerokerokeroppi 抹茶森林探險
✦Kerokerokeroppi 抹茶森林探險
講起綠色,Sanrio嘅代表角色一定係Keroppi啦!呢款抹茶紅豆奶蓋,用日本進口嘅宇治抹茶整,溝埋濃郁嘅奶蓋及紅豆飲,口味雖大路,但整體味道都係平均水準之上。​
▲特飲系列顏色好靚,散發夏日氣息!
Hangyodon 藍柑衝浪樂園
✦Hangyodon 藍柑衝浪樂園
呢款係藍柑味特飲,顏色最靚 ,充滿海洋氣息。代表主角係Hangyodon,插上角色飲管,好似見到水怪係上面浮潛呢,好搞笑。😂​
Tuxedosam 活力巨峰沙灘
✦Tuxedosam 活力巨峰沙灘
企鵝仔呢款特飲係巨峰提子味,同樣地有好靚嘅漸層,以清甜爽口見稱,飲完都不會有甜膩感,味道OK!​
▲除咗特飲,佢哋仲有Hapidanbui 限定杯套及索繩帆布袋~買飲品加錢換~數量有限,Fans有買趁手!​
▲開賣日適逢旺角店正式開業,人頭湧湧!
▲一入店即有一塊大Sanrio紙版,係必影打卡位!

P.S. +-×茶屬於少鹽少甜店,整體飲品都唔甜,超鍾意!😍​
2020-09-24
等候时间
15 分钟 (堂食)
Pochacco 草莓豆乳城堡
Ahiru No Pekkle 薄荷奇幻果園
Bad Badtz-Maru 搞怪黑芝麻撲克迷宮
Kerokerokeroppi 抹茶森林探險
2020-09-29 88 浏览
身為AP鴨嘅fans,9月24號見到旅遊達人袁學謙嘅ig 分享左佢+-x茶剛剛同Sanrio聯乘,賣AP鴨嘅飲品,梗係要去捧下場啦!😍😍😩不過真係好失望。當日我下午五點左右去到, AP鴨已經賣晒。😫店員話AP鴨啫喱製作中,要夜晚先會再有得賣唯有試吓另外兩杯(旺角店在11月7號前只有A P鴨、XO和水怪三款選擇,其餘三杯要到中環先買到)。Bad Badtz-Maru搞怪黑芝麻撲克迷宮⭐️⭐️⭐️呢杯XO嘅特飲, 賣相真係好令人失望🙄,唔講係XO,真係以為只係亂咁灑啲黑色嘅粉喺奶蓋面🌚。Menu上說明係黑芝麻豆乳奶蓋,飲落雖然唔覺有奶蓋味,杯野有啲似黑芝麻加厚奶,但其實味道都唔太差。Hangyodon藍柑衝浪樂園⭐️⭐️至於水怪呢杯,賣相其實幾靚👍🏻,漸變色做得好好,為咗加插水怪元素,飲管上扣着一隻水怪,不過其實唔係太user friendly,因為加埋個高咗嘅蓋,所以打完卡就要除咗水怪出嚟先飲到。味道方面,好似雪碧加左啲橙味,飲囉有啲失望。😣整體來講,兩杯都比較失望,不過身為A P鴨嘅忠實fans,有機會都會捧場買番杯飲下。💪🏻試過嗰兩杯,打一次卡就夠。

Bad Badtz-Maru搞怪黑芝麻撲克迷宮
⭐️⭐️⭐️
Bad Badtz-Maru搞怪黑芝麻撲克迷宮

Hangyodon藍柑衝浪樂園
⭐️⭐️
Hangyodon藍柑衝浪樂園

味道方面,好似雪碧加左啲橙味,飲囉有啲失望。😣

2020-09-25
2020-08-20 415 浏览
✨食完野見口渴,諗住行吓睇吓有咩野飲,見到依間[+-x茶]好似喺新開既未試過,又見門面幾靚,而且又唔算貴😉,仲要都算多味道可以揀,所以沖左入去買黎試下...‼️.💬草莓起司奶蓋 💰$30奶蓋係奶味重啲個種,唔知點解無咩咸咸地既芝士味🧐?偏淡......😣,奶蓋既口感算ok,口感夠厚,但係味道唔係太啱我囉🤷🏼‍♀️,我比較鍾意有芝士鹹香味嘅多啲,重點係草莓味,味道好假😅,所以好失望😞。..
💬草莓起司奶蓋 💰$30
2020-08-19 210 浏览
經過旺角見到呢間裝修幾靚嘅表手調飲品店,大熱天時想飲返杯清新解渴嘅飲品。睇咗好耐,我見到平時好似好少見到嘅氣泡茶, 所以就問下店員推介咩口味好。店員非常有禮貌,佢話如果想清新解渴嘅話,不如試下原片西柚香橙氣泡茶啦。咁我就叫話好啦,佢又再問要唔要少甜少冰,因為平時出去飲嘢,正常糖都好甜,所以我叫咗少甜。等咗大幾三分鐘, 店員就送上杯嘢飲喇。杯西柚香橙氣泡茶個改表都幾靚,有啲漸變色咁。味道方面,有淡淡嘅茶香,佢地好細心咁將啲西柚同埋橙變成一粒粒,令你每一啖都食到啲新鮮果肉,唔係粒粒橙嗰種,成杯野都真係好解渴,但如果茶味再出啲就好喇。同埋我叫咗少甜,但飲落都真係唔係好甜,利申我平時飲嘢飲開微甜都覺得甜, 所以建議大家飲呢杯嘢嘅時候可以叫返正常甜就ok喇。 有樣嘢好搞笑嘅係, 我飲緊嘢嘅時候間鋪頭喺度播緊「點解咁x肥 點解咁x肥 因為你食嘢求x其」, 我笑咗,但好彩我飲緊杯野係唔肥㗎啫😂另外我仲見佢有啲日式茶漬飯,好似幾好食咁, 相信係健康之選,下次試下先。門口仲有個蛋糕櫃,都好似好好食咁,有機會嘅話食完再話比大家聽好唔好食啦😉
經過旺角見到呢間裝修幾靚嘅表

原片西柚香橙氣泡茶

原片西柚香橙氣泡茶
2020-06-30 432 浏览
油麻地新開左間手搖店 見幾得意就試下先少見既素食奶蓋☺️今次呢個係豆腐加堅果 但無咩奶蓋既感覺 似係好creamy既豆腐only~~無咩堅果味...無左真係奶蓋既嗰種咸味 而且mix唔埋啲果汁 有啲失望😞但佢個底係紅菜頭汁 加埋啲巨峰粒 就幾有口感😆 夠healthy啲 而且我係簡無糖😂😂 紅菜頭本身都好健康 有維他命 B12 可以幫助通便排毒同延緩衰老,仍都有抗氧化,可以補血和預防貧血👍🏻 除咗紅菜頭汁 佢仲有另外兩款:
油麻地新開左間手搖店 見幾得意就試下先

巨峰紅菜頭全素奶蓋

除咗紅菜頭汁 佢仲有另外兩款:
2020-06-28 270 浏览
今日行街好熱想買杯凍茶飲,見好多茶店都大排長龍⋯⋯正好見到哩間新開茶店,睇裝修幾靚,又未試過,就買嚟試吓!但奶蓋就已好早,八點幾已無哂🙄就叫咗白桃烏龍同鹹檸檬柚子蜜茶,白桃烏龍茶幾香桃味,但就清淡啲。鹹檸檬柚子蜜就幾好夠味,但下次咁熱時都係唔好叫少冰,好快啲冰已溶哂😅
2020-06-27
等候时间
5 分钟 (堂食)
2020-06-23 325 浏览
同朋友食完野口渴路過諗住飲杯飲品就見到呢間飲品店,朋友上次話飲過幾好飲所以帶左我去試,餐廳裝飾好光猛同幾靚,um...結果真係好強差人意...我地叫左杯比較諗住正常既宇治抹茶latte,個杯好靚嫁,職員已經叫我地搖暈先飲,點知我搖左先飲但佢連抹茶粉都未搞暈,d粉都未溶晒就俾左我地,飲左一啖成口咬落去都係苦同未搞溶既綠茶粉....另一杯朋友話想飲酸甜d既果汁類,原塊西柚香橙氣泡茶,份量的確好大杯...但係...真係好酸...味道入口係酸到一個點...建議餐廳下次整飲品時先睇清楚d粉係咪真係搞暈晒先俾客飲,同埋調較飲品既味道同份量真係要注意一下,sorry..不喜勿插,飲落係失望,真心有待改善。

外卖自取
2020-05-21 463 浏览
上次睇IG話開,點知去到摸門釘,仲做緊最後既執漏......口渴又唔想一日飲兩杯咖啡,咁岩醒起有間網紅綠茶飲品店開左,嚟到唔洗排隊,就試左最有名氣既純宇治抹茶同宇治抹茶起司奶蓋🍵首先唔係好明點解🧐-無得走冰-點奶蓋果杯要blend冰-純抹茶果杯少左冰都仲有咁多其實如果係cost問可以用細隻啲杯如果係外觀問題可以唔斟滿一大舊冰既問題係-搞到個奶蓋無味-飲到尾淡晒-好凍咯唔想食冰呀唸極都唸唔明,舊冰既作用🙈如果你問我點解唔叫熱飲,咁我選擇會下次幫襯第二間,黃店都係咁話。不過係難得無(或者無乜)加糖既綠茶粉開🍵

首先唔係好明點解🧐

-飲到尾淡晒
-好凍咯唔想食冰呀

純宇治抹茶

宇治抹茶起司奶蓋

唸極都唸唔明,舊冰既作用🙈

不過係難得無(或者無乜)加糖既綠茶粉開🍵