2016-10-16 1744 浏览
真心喜歡,一直都好想贊尼間餐廳,上次母親節係第一次去已愛上,再跟住生日又去,因為在我心中別無他選,當心情有点悶的時候在這來個set lunch,望住全海景,個心都輕鬆右,開心反,推介必吃個歺前包,生蠔,他他牛肉,牛都是必吃的,gogogo
2016-10-08 1877 浏览
諗住啲嘢好食,點知係普通西餐廳2百幾蚊個head嘅質素,個海景係ok,但係堅唔值...個冷氣時凍時熱,啲lighting 攪到未食完都想瞓💤💤,晚餐2個人埋單千四,最主要啲嘢食真的係麻麻!
2016-10-07
2016-09-07 17925 浏览
望住咁靚既夜景食飯, 係咪會好味D呢? 餐廳位於21樓, 居高臨下, 美景盡入眼簾, 我地一行8人坐於長枱, 昏暗燈光營造舒適環境, 開放式廚房不時傳來食物香味, 咁既配搭, 未食先興奮^^食物選擇唔少, 我地七嘴八舌討論食咩都擾攘左一輪, 點菜後, 侍應送上熱辣辣麵包, 肚餓中特別覺得好食!開餐時間由前菜開始, 呢款係澳洲和牛生薄切片, 配上芝士碎及火箭菜夾埋一齊食, 生牛肉片軟滑, 無肉腥味!另外一款係36個月伊比利火腿, 肉質充滿油光, 肥肉分佈算幾均勻, 幾有咸香味, 佐以檻欖及多士食, 口感豐富!照顧女士們需要, 當然要點個海鮮版凱撒沙律, 基本配料有齊, 海鮮包括帶子, 魚塊及鮮蝦, 絶不欺場!朋友介紹要試呢度既蟹餅, 切開果然見到大量蟹肉做餡料, 兩面煎到金黃色, 食落內脆外軟, 又真係唔錯喎!朋友點了白酒用黎配生蠔, 賣相相當靚仔, 上層係幾款醬汁, 下層係一打生蠔, 今晚生蠔海水味偏淡, 入口較creamy, 食落頗鮮味!到了主菜出場, 呢個Tomahawk送上枱時, 個個都無不哇左一聲, 紛紛"相機食先", 份量相當勁, 足夠2-3人開心share, 當影完相後,
望住咁靚既夜景食飯, 係咪會好味D呢?
澳洲和牛生薄切片
36個月伊比利火腿
海鮮版凱撒沙律
蟹餅
生蠔
到了主菜出場, 呢個Tomahawk送上枱時, 個個都無不哇左一聲, 紛紛"相機食先", 份量相當勁, 足夠2-3人開心share, 當影完相後, 細心既侍應會幫我地拎返去請廚師代切, 我地點左medium rare, 切開後仍然見到紅色, 肉質比較有咬口, 下次應該可以叫熟返少少, 咁就會出到多D肉香味! 附有多款醬汁比你配食!
Tomahawk
當中有人唔食牛, 佢自選左呢款羊架, 切開仍然帶點嫩粉紅色, 食落肉質嫩滑, 無需多咀嚼就可吞落肚, 個人覺得出色過牛肉!
羊架
食到呢到.............都已經好飽, 但見呢度有埋甜品供應, 就當然叫左幾款, 當中比較深得我歡心既係呢款Apple Crumble, 份量同賣相都吸睛, 食落有酸甜蘋果片, 配以濃味雲呢拿雪球一齊食, 一凍一熱, 為呢餐製造了一個完美句號!
Apple Crumble
環境靚, 服務好,食物質數高, 價錢當然有返咁上下, 但食得開心, 花多少少錢都好合理呀...................哈!
海鮮版凱撒沙律
羊架
2016-09-05 11809 浏览
踏入8月, "小花生日供會飯局"的主角輪到我了, 私心的選擇了靚景餐廳 - Wooloomooloo Prime。 餐廳位於"The One"21樓, 電梯門一打開, 當然被面前一列落地玻璃外的開揚靚景吸引。 Reception 側邊是梳化區, 可以讓顧客邊舒服地喝杯, 邊欣賞窗外景緻。 另設有露台座位區, 在完全沒有遮擋下, 盡覽維港無敵景觀, 8月的七點碰上magic hour. 人人都要求這優等座, 邊欣賞日落美景, 邊享受杯中物, 真的很浪漫呢! 而這個震懾景觀亦令很多坐室內的顧客走到露台拍照。 就算沒有選擇靠窗而坐, 店內的精緻環境, 一排酒櫃, 時尚設計, 整個佈置都很有氣氛。席上的本地客多以情侶為主, 其餘多數都是遊客, 外國人, 而店員亦以東南亞為主。 訂檯時request坐窗邊位, 看著由日落到亮燈的維港兩岸, 其實香港的夜景真的很美, 久違了, 亦不知多久沒有細心欣賞自己的城市了! 可惜玻璃外的污積令這引以為傲的美景打了折扣, 情況就如現今社會狀況, 真叫人慨嘆! 就在我獨自邊欣賞美景, 邊等待小花們之際, 店員先後兩次跟我硬銷餐牌中過千元的安格斯牛,

就在我獨自邊欣賞美景, 邊等待小花們之際, 店員先後兩次跟我硬銷餐牌中過千元的安格斯牛, 確實令我有點不耐煩呢!

拉鋸了一輪的落單程序終於完結, 先是送上一小籃子的麵包。麵包有兩款, 上檯時仍是熱烘烘, 很軟熟, 其中加入亞麻籽的麵包很香口, 塗上牛油更加美味, 這個是令我們滿意的。

麵包
原本想一試人人都會叫starter的招牌crab cake, 怎料店員直指份量很少不夠我們4人分享而取消了, 轉而叫上沙律。

Wooloomooloo Salad $170

落單時店員說這沙律份量頗少, 著我們多叫一個, 但我們自己知自己事: 眼闊肚窄, 還是先叫一碟再看看。沙律上檯時比想像中的份量多, 而且發現有牛肉, 原先是想叫吞拿魚沙律的, 因為其中一位小花是戎牛, 我們當然會遷就, 詢問之下, 就是這碟沙律, 誰對誰錯無從稽考了, 戎牛小花不想掃興, 唯有避開那些肉片。

Wooloomooloo Salad
沙律主要由炭燒牛排, 生菜, 菠菜, 蘑菇, 棕櫚心, 車厘茄, 芥末辣醬和松露油組成。主打食牛的餐廳, 果然切件的炭燒牛排肉質軟嫩, 牛香味不錯, 而且肉汁豐沛, 好食。 而蔬菜新鮮爽口, 烤過的蘑菇也很美味, 松露油固之然令整個清新沙律變得香口惹味且豐富。錯有錯著的沙律來得不錯呢!

Wooloomooloo Salad
16ozs 150days Australian Black Angus Beef Rib Eye $548

這家主打澳洲牛扒, 當然要叫一塊嘗嘗。

原本是叫12ozs的rib eye, 因為其中一位小花不吃牛肉, 另外兩位是細胃之人, 雖然大食的我也不能消化16ozs啊, 於是選擇12ozs, 但店員又再三“提醒”我們12ozs未必夠分, 我們本著牛扒到來後再決定, 怎料上檯的竟是16ozs! 詢問下又是同一答案, 本著不浪費精神, 照食可也, 當然怨言也響起了。

用穀飼150日的澳洲黑安格斯牛, 要了medium well的程度, 保持肉嫩多汁, 沒有過韌, 雖然入口並非是驚為天人之味道, 但咀嚼後散發的脂香仍是可口的。隨牛扒而上的四款醬汁: Au Jus, 黑椒汁, 蘑菇汁及紅酒汁, 醬汁的調和令牛肉的美味感提升, 其中以蘑菇汁最為配合惹味。

打著旗號吃牛的, 但牛肉並非如理想中的美味, 沒有像沙律中的肉塊來得好食, 比起傳統食牛扒的扒房, 這塊肉眼顯得普通, 難道是我們所叫的肉眼質素要叫價錢過千元的才可嘗到其真身?!

Grilled kingfish Fillet $330

特別為戎牛小花叫的一碟魚。兩邊煎香了的魚肉結實鮮美得來又很甘香, 用上黃辣椒做的醬汁, 很配合, 沒有搶去魚的鮮味, 加了蒜粒和香草, 令魚肉味道更豐富, 於扒房吃到的煎魚, 比想像中好食。而伴碟燒至微微收乾水份的車厘茄, 更是為整碟起了錦上添花的作用。

French Fries $70

加錢選了兩款主菜的side dish。金黃薯條, 即炸的非常熱辣辣, 薯條是粗身的, 外脆內糯, 份量很多, 茄汁也未能滿足味蕾上的要求, 索性將薯條蘸上牛扒的四款醬汁, 確實令薯條更加惹味。

French Fries
Sauteed Spinach with Mushrooms $75

另一款配菜: 菠菜蘑菇, 用精緻鐵鍋盛載上檯, 熱力也得以保存, 同樣份量也不少。煮熟了的菠菜腍軟而帶嚼勁, 蘑菇亦帶香口。

最後, 手法和態度令我們沒有追加甜品的意慾及意思就結帳離開了。

美景當前, 自然會令餐廳的印象加分, 但是同樣重要的服務和食物質素也是關鍵, 強迫性的硬銷態度, 絕對不是於這種格調的場合中出現! 小花們入座時的不禮貌對待, 真的建議劉德華服務態度宣傳片要拍英文版! 盡管如此, 最後我們都是敗給美景, 任意的拍照。

2016-08-05
2016-08-29 3887 浏览
  兩週年啦,兩年黎,女朋友冒著比人激死既危險一直陪伴我左右(我比人迫打呢句),揀左一間信得過既西餐黎渡假有特別意義既一日。    大堂等侯位。餐廳室內的燈光偏暗,有細心調節室內之光暗度,在最合適光度,讓客人可以欣賞維港夜景,這亦是餐廳的最大賣點之一。  餐包有谷麥包與白包之分,牛油亦一邊灑上小撮鹽,細心之處令人更為歡喜。我地都點左招牌蟹餅,蟹肉高達有8成,但餅就略為乾身,而且胡椒味略多左少少,蟹肉既鮮味被掩蓋,有小小失望。龍蝦味好重,不過食下食下變左有陣苦既後味。上面塊面包好香~威靈頓牛柳。第一次上枱切開蘇皮好脆,蘇皮層5會太厚,個眼見牛柳已經全熟,口感偏韌,無牛柳既香軟口感(落單要求7成),再嘗多一口已覺得太失水準。可能係廚師煎完牛柳之後,未比佢抖夠氣就包蘇皮入爐焗。招牌菜👆🏻👆🏻超級好食,肉汁多,以黑椒醃料輕輕一醃,牛味更令人欲罷不能!!但同行女友覺得調味太重,蓋過主角既味道。我地嗌左一份配菜,但下次唔會再點一份薯條,因為佢真係一座山。。。同埋鹽落得幾重手,但如果想配酒既話,應該都幾好~佢既主菜終於黎,基於前一次既教訓,今次要5成熟,一向5敢食血牛既女朋友,前所未見既滿足幸福之相
揀左一間信得過既西餐黎渡假有特別意義既一日。

龍蝦味好重,不過食下食下變左有陣苦既後味。
上面塊面包好香~
同埋鹽落得幾重手,但如果想配酒既話,應該都幾好~
佢既主菜終於黎,基於前一次既教訓,今次要5成熟,一向5敢食血牛既女朋友,前所未見既滿足幸福之相享用全塊牛柳!!(但蘇皮淨好多,應該因為係薯條山既錯)
最後一張夜景相,於露天場拍下

希望下年可以搵間更好既餐廳一齊慶祝三週年
2016-08-27 1842 浏览
目の前に遮る建物が無いのと、夜景との距離、目線の高さがとても良く、香港島の夜景を一望することができるBARです。テラス席は少ないですがかなりオススメ!香港観光に来られた方、是非ここでお酒を飲みながら香港の夜景を見て下さい。
テラス席は少ないですがかなりオススメ!
  • cocktail
2016-08-16 10120 浏览
一頓滿意的生日晚飯, 應具備什麼條件呢? 美酒? 佳餚? 醉人夜景? 每個人的定義也不同. 好友常說, 餐廳, 食物種類, 質素, 他覺得不太重要, 最重要的是, 是哪一個人陪他去吃.Wooloomooloo已放在我的wishlist內多年, 可惜一直沒有人/沒機會去品嘗, 這次, 就趁著識飲識食的他生日, 來這裡, 豪一次啦!餐廳位於The ONE 21樓, 賣點除了是澳洲牛扒, 就是醉人的維港景色吧. 的確, 這夜景, 是可以讓人百看不厭的. 餐牌上的食物選擇繁多, 大家的選擇困難症又發作. 於是把餐牌研究了差不多半小時, 才決定要一客沙律, 一件蟹餅, 兩客牛扒, 及一件甜品. Caesar salad with mixed seafood是一道既開胃又豐富的凱撒沙律. 羅馬生菜很新鮮, 爽脆又多汁. 海鮮方面, 有魚塊, 帶子, 蝦, 魷魚等, 每件都大大塊, 且沒有雪味哦, 感動! 貫穿整個沙律的甜酸汁, 份量下得剛好. 雖然每片菜, 每塊海鮮都沾有甜酸汁, 然而碟底卻近乎沒有剩餘的汁, 伴勻沙律的功夫掌握得十分好. Crab cake是一碟只有一件. 圓形的蟹餅炸得香脆,

Crab cake是一碟只有一件. 圓形的蟹餅炸得香脆, 炸粉薄薄. 用刀叉輕輕地一切開, 便看到絲絲蟹肉, 還是微熱的. 蟹肉的份量下得十分慷慨, 吃著盡是啖啖鮮味蟹肉, 好友十分滿足, 唯覺得有少許乾身.
有手掌般大塊的Australian Black Angus Beef, 150-day Grain Fed Rib Eye, 牛牛是以嶄新的清蒸穀物來餵飼150日, 令牠吃得清淡. 不需要用藥物催谷牠, 牛牛也就可以自然地健康成長. 這件澳洲黑安格斯肉眼, 五成熟, 脂肪紋尤如大理石的石紋, 分佈平均. 由於肉眼扒內滿佈脂肪, 吃起來甚為軟嫩柔潤. 牛肉內的油脂經熱力煮熟後, 更令牛肉散發鮮甜可口的味道.
Australian Black Angus Beef, 150-day Grain Fed Sirloin, 即是澳洲黑安格斯西冷, 五成熟. 這塊西冷的外圍有一條厚厚的肉筋, 而整塊西冷的脂肪也是平均地分佈著. 它擁有細緻的肉質, 雖然它比肉眼更有韌度和嚼勁, 但它卻尚算嫩滑軟腍的. 我很喜歡.
每款牛扒都可以加錢揀一種配菜, 我們就揀了磨菇菠菜及薯條. 配菜的份量超多的. 磨菇菠菜很惹味哩, 薯條大大條, 而且炸得卜卜脆, 好友吃了很多哩.
最後, 當然少不了一個birthday surprise, 為這個生日飯作結. 預先揀了Raspberry Napoleon給他一點驚喜, 也囑咐了服務員在碟上寫字. 當甜品送到來時, 服務員更為我們影了一張即影即有相片, 送給我們留念.

說回甜品, 我承認那幾片酥餅是厚的, 可是, 它又沒有其他食評所形容得那麼難切開. 我不需要使出九牛二虎之力, 已把它切為一件件, 是否我比較大力呢? 酥皮香味四溢, 吉士軟滑而又甜度適中, 紅桑子帶點酸, 卻鮮甜多汁. 要讚的是, 酥皮的層次是多, 卻不油淋淋, 免卻了吃到滿咀是油的尷尬. 好友對甜品無甚要求, 但我就就十分滿意這甜品了.
我問他, 這餐生日飯是否滿意, 他答, 很滿意. 說得十分肯定, 笑得非常燦爛. 傾刻, 我明白了一點東西......

「原來, 跟你一起的人間漫步, 縱使再短暫, 終究勝過千年的獨自飛翔......」
2016-03-02
2016-08-13 5157 浏览
真的是幾廿年嚟第一次同家姐兩個人食生日飯!呢間餐廳亦係我第一次嚟!景觀開揚,真係一流!淨係食個維港景已經好抵!同家姐兩人食飯,當然係食啲平時冇乜機會食嘅嘢啦!生蠔必然嘅選擇呢度嘅生蠔好creamy 好鮮甜好想叫多半打附送嘅麵包好味!但因為我哋食生蠔先,麵包凍咗⋯⋯熱食更正!牛油係無鹽牛油!附上少許鹽作調味Crab cake 充滿蟹肉,好蟹好好味澳洲 shariz 紅酒,餐廳貨色好一般,除非叫成支,叫一杯多數都係咁嘅貨色,留唔到酒香Wooloomooloo steak 12 oz medium rare, 牛扒表面有啲調味但唔濃,配上四款醬汁作調味!牛,比我想像中失色可能我期望佢啲牛好有牛味,但呢個只屬一般!Mashed potatoes 好滑好有牛油奶香,好邪惡的食物甜品喺三心兩意嘅情況下叫咗兩個近期最愛嘅soufflé 同家姐嘅favourite cream burlee!soufflé 比我期望嘅差唔夠蛋白香,上面嘅糖霜粉亦不是我喜愛的甜味,比我上次去金鐘酒店食的差好好Cream burlee 反而幾好,係啲生果酸少少!餐廳270度景觀真係賣點所在無敵

景觀開揚,真係一流!淨係食個維港景已經好抵!

同家姐兩人食飯,當然係食啲平時冇乜機會食嘅嘢啦!

必然嘅選擇
呢度嘅生蠔好creamy 好鮮甜
好想叫多半打
送嘅麵包
Crab cake 充滿蟹肉,好蟹好好味
Crab  cake
澳洲  shiraz
可能我期望佢啲牛好有牛味,但呢個只屬一般!
Wooloomooloo  steak
Mashed  potatoes
甜品喺三心兩意嘅情況下叫咗兩個
Soufflé  with  passion  fruit  source
Cream burlee 反而幾好,係啲生果酸少少!
Cream  brûlée
Crab  cake
Mashed  potatoes
Cream  brûlée
2016-08-05 4557 浏览
Last Friday evening, I came here with my friend to enjoy the Friday night. Arrived at 6:30pm, luckily no people were in balcony so we could choose any table we want to enjoy to view.As you see, it's really a good place to enjoy the view from Kowloon side as this restaurant is located on 21/F of the building and I think the view is better than the steakhouse indoor.After 10 minutes, waitress came with appetiser and 2 beers that we ordered. This place has only 1 menu and no happy hour discount.Bot

Both of us ordered Asahi and it's around $85 for 1. Appetiser included crab pie and fruits. Crab pie is cold and little bit hard and tasteless.
After that, we ordered 2 more beer and French fries. French fries is really very delicious! Although it's quite thick, it's still crispy enough and hot. Portion is so big too that you can share it with 2-3 people.
It's good to come at evening time because you can see the changes in sky colour.
The only complaint is waitress is not very friendly to us maybe becuase we are Asian and most of the other customers are foreigners or westerners? Hope those waitresses can smile more but I was still feel happy because of the night view.
2016-07-28 4355 浏览
相約十二時到達,比預期少人。可是窗外天色晴朗及景色怡人。我們選了頭盤牛肉餅及蟹餅,蟹好吃過牛,因無想過牛肉餅裡會是一粒牛內粒放在裡面。以為好似蟹餅那樣和其它配料混合而成的。龍蝦湯一般。奄列的蛋略為老了一點。甜品心太較無想像中流。雖然食物無想像中好,但服務及環境真的很一流,如果好像我們是為了聊天,不妨一試。
相約十二時到達,比預期少人。可是窗外天色晴朗及景色怡人。
龍蝦湯一般。
奄列的蛋略為老了一點。
甜品心太較無想像中流。

题外话/补充资料: 不妨加些錢可額外享受任飲,不錯的啊!
2016-07-10
其他
2016-07-24 4858 浏览
是次到了Wooloomooloo Prime,頭盤 點了生蠔6隻生蠔都是即開的, 帶有淡淡的海水味, 點了些檸檬汁來吃, 十分新鮮還有crab cake,蟹肉餅的蟹肉份量十分多而且很鮮美,主菜便點了一份roasted chicken雞肉還可以不過不失, 熟度剛剛好,紅酒方面點了twinwoods estate 2012, 是來自margaret river的cabernet sauvignon, hk$5xx用來配合主菜的牛排, 牛排是medium rare,幸好支cab沒有搶了牛排的味道,但是牛排的脂肪很多 , 有三分一都是脂肪來的,很失望, 還要計算g重量很不划算啊!如果不是飽覽維港夜空景色的話我應該未必會再來了~

是次到了Wooloomooloo Prime,

頭盤 點了生蠔6隻

還有crab cake,

蟹肉餅的蟹肉份量十分多而且很鮮美,
主菜便點了一份roasted chicken
雞肉還可以不過不失, 熟度剛剛好,

如果不是飽覽維港夜空景色的話我應該未必會再來了~

2016-07-17
2016-07-17 5480 浏览
趁著天氣好的時候,走到Wooloomooloo Prime享受一下在高處欣賞維港景色的同時,嘆個Brunch是最開心的,可以舒發一下平日工作積存下來的壓力。由於餐廳的樓底頗高,配合落地玻璃窗的設計,空間感十足,有種無拘無束的自由。餐廳正在推廣著一個Cow & Crustacean Brunch,與愛吃海鮮的家人來得正合時候。$398已可有4道菜,分別加$100或$200則可享有2個鐘無限添加果汁及汽水或酒類飲品。在藍天白雲的映照下,心情特別舒暢,點過餐後,拿點麵包來吃,份量較少,每人只有一個,不過都好,起碼不用浪費。四道菜分別是頭盤、湯、主菜及甜品,當中每人更可從四款牛肉及四款海鮮中的頭盤揀選兩款,份量剛好是二人份量。不過,有些頭盤是需要額外加錢的,好像Bloody Mary Oysters。生蠔十分新鮮,也很肥美,與特製的Bloody Mary Sauce很相襯,突顯了蠔的鮮味。Lobster, Prawn & Scampi Cocktail的組合令人期待,將三款最為鮮甜的海產拼在一起,再以帶點檸香的蒜味蛋黃醬來調和,集爽口、鮮甜及惹味於一身,真是美味。另一款是Chorizo Que

另一款是Chorizo Queen Scallops,將帶子略為煎香,再以蒜蓉香草牛油來吊味,鮮味得很,不過,精髓還是落在那片辣肉腸上,些微的咸香及辣香更能增進食慾。
以上三款都是海鮮,最後來一個牛的,選了Mini Wellington。平常大家都會以這個來做成主菜,豈料這個迷你版的,做得相當可愛,當一切下時,牛柳十分柔軟,可是色澤卻偏向全熟,心感不妙,但吃落卻又是不錯。
與媽媽二人皆喜Lobster Bisque,二話不說就點了。此湯味濃稠杰,龍蝦味道強烈,整體艋是不錯,可是媽媽卻說咸了點,難道的真是一個重口味的人?
過了很久,終於是時候上主菜了。身為牛魔皇的我當然是點上Grilled Australian Tenderloin,這款是要加錢的,可是喜歡吃牛的我當然不介意。從表面看是相當不錯的,可是切開後,感覺不是想要的Medium-rare,而是medium-well,幸好牛柳肉味香濃不韌,算可接受。不過,那個Bloody Mary Butter味道很有趣,配起上來也是不錯的。
媽媽選的是Boston Lobster Omelette,用料非常豐富,每一口都可嚐到龍蝦肉,而且煎得十分好,不會乾巴巴的,還有恰到好處的蛋汁,絕對值得一試,下點新鮮蕃茄做成的醬汁,有種油而不膩的感覺。
來到最後的甜品了,分別是Wooloomooloo hot chocolate cake & Apple Crumble。先由酸甜有緻的Apple Crumble開始,一向也覺得這兒的甜品做得不錯,金寶脆粒富牛油香又夠香脆鬆化,配合酸酸甜甜的青蘋果片,吃起來不會覺得膩滯,有著清新的一面。而朱古力蛋糕其實也可算是心太軟,切開時,有稠杰的朱古力漿,不過就不算太流心,但可可味卻相當濃郁,甜度適中,與雪糕同吃,正好感受一下冰火的感覺。
最後,還有杯餐茶,份量足夠,整體感覺不錯。如果要說,頭盤是最出色的,與甜品相輝映,不過在悠閒的環境中用餐,已經有種渡假的感覺。
用餐优惠
試食活動
  • Boston Lobster Omelette
  • Lobster
  • Prawn & Scampi Cocktail
  • Bloody Mary Oysters
2016-07-03 4342 浏览
是日慶生。。。所以想浪漫一下。。環境理想。。。一早book枱要窗口位都安排到前菜。。。生蠔。。都幾新鮮,不過waiter無介紹係咩蠔。。。要問多兩句先答到主菜。。牛扒,羊扒都幾好,外脆內軟,而且份量足,額外叫左個side都食唔晒甜品。。。梳乎里都ok。。。無咩特別。。不過服務就差d,book的時候講明要係碟上寫happy birthday,入座的時候門口receiption 知。。。但入面的staff唔知。。。上甜品的時候就已經漏左。。。驚喜咁就無左。。。影相又係是但影,合埋眼,手震,out focus 都有。。。。。。服務真係好唔得。。慶祝就要認真諗下。。。
是日慶生。。。所以想浪漫一下。。

環境理想。。。一早book枱要窗口位都安排到

前菜。。。生蠔。。

主菜。。牛扒,羊扒
都幾好,外脆內軟,而且份量足,額外叫左個side都食唔晒

甜品。。。梳乎里

。。。服務真係好唔得。。慶祝就要認真諗下。。。
2016-06-19 4861 浏览
用餐環境一流,樓底高境觀開揚,couldnt ask for morefour course meal,頭盤係scallop on black pudding,講唔出black pudding點整,但味道夠濃,stand out之餘又冇蓋過任何component。反而爸媽點果道beef and tuna with spicy tomato sauce較為普通,醬汁唔夠味,同各種肉又唔算匹配。湯係lobster bisque,夠龍蝦味夠creamy。正餐我點左roasted cod and asparagus with mashed potato and lobster,魚肉煮得恰到好處,薯蓉夠滑,露荀夠腍。感覺如果有一點acidity會更開胃。甜品係whisky don pedro,即係whisky ice-cream。個人認為甜品唔甜好奇怪,whisky味加雪糕口感,只能說呢款甜品唔岩我口味,反而爸爸食得好開心。食物質素同環境都幾好,係帶位職員笑容欠奉,感覺唔welcoming。3人$1500,價錢「算係咁」。Overall 8/10

湯係lobster bisque,夠龍蝦味夠creamy。

3人$1500,價錢「算係咁」。
Overall 8/10
2016-06-19
午餐
父亲节
2016-06-08 4566 浏览
位於the one高層的餐廳,環境非常有情調,面對維港迷人夜景,用餐氣氛浪漫,加上可以出露台飲野,唔食飯都可三五好友傾計!食物方面價錢都算中上,叫左一份炭燒牛扒,價錢接近五百蚊,果真一分錢 一分貨,牛肉非常鮮嫩有肉味,肉汁豐富鮮味,咬落去不太硬亦不會太淋,七成熟剛剛好,牛扒用炭烤方式料理,入口有一陣陣炭烤香味,感覺良好!另外,大蝦八瓜魚雜菜沙拉,海鮮新鮮爽口,配以醬汁及沙律菜味道清新自然,中和番多肉既餐膳,唔會太油,不錯選擇!蘑菇湯只能說一般水準,不是太突出,份量較少,可以下次試另一款洋蔥湯!餐膳整體感覺良好,加埋焦糖布丁,飽飽的一餐。