2015-11-20 641 浏览
摩天輪總會令人感覺上幸福,知道White Button Cafe 入面有一個摩天輪的Afternoon High Tea set,今日就來到感受一下幸福$198 for 2,價錢不算太貴,兩個人份量剛好。整個摩天輪奉上的時候,真的很壯觀!Chocolate Mousse x 2這個是朱古力摩絲,味道偏甜一點,但朱古力味很濃郁!Macaroon x 2看上去的時候,猜想粉紅色或會是士多啤梨味,吃下去,其實都是原味的Macaroon。Strawberry Puff x 2原味的泡芙內有吉士醬,另外有一些生果,如士多啤梨及藍莓。味道不錯,泡芙亦很鬆脆!Honey Bear Pound Cake x 2這個是蜂蜜蛋糕,蜂蜜和蛋味都很重,不錯!Homemade Cookies x 2Panna Cotta x 2Chicken Wing x 2Ham Toast x 2小食方面,都不錯,雞翼及奶凍都很出色!雞翼炸得非常香脆,奶凍是雲厘拿味,非常幼滑!飲品+$18點了Eiffel Tower (Lychee Rose) 名為巴黎鐵塔,是荔枝玫瑰梳打的飲品。味道甜中帶酸,淡淡的荔枝味,粉紅色很是吸引
$198 for 2,價錢不算太貴,兩個人份量剛好。
Afternoon Tea Set
整個摩天輪奉上的時候,真的很壯觀!
Chocolate Mousse x 2
這個是朱古力摩絲,味道偏甜一點,但朱古力味很濃郁!
Macaroon x 2
Strawberry Puff x 2
Honey Bear Pound Cake x 2
這個是蜂蜜蛋糕,蜂蜜和蛋味都很重,不錯!
Homemade Cookies x 2
Panna Cotta x 2
Chicken Wing x 2
Ham Toast x 2

Eiffel Tower
飲品+$18點了Eiffel Tower (Lychee Rose) 名為巴黎鐵塔,是荔枝玫瑰梳打的飲品。味道甜中帶酸,淡淡的荔枝味,粉紅色很是吸引!
整間cafe空間感很大,採用白色為主要的色調,環境寬敞舒適。可以讓人不知不覺渡過一個下午!
以摩天輪設計的Afternoon High Tea set很有特色,光是造型已經很吸引,而且食物整體尚算不錯!
另外其他的甜品外型都非常吸引,有機會張再來試試
2015-11-09
Afternoon Tea Set
放假的時候, 也喜歡與朋友去Café坐下, 傾下計. 早前跟朋友去了位於尖沙咀的White Button Café& Dessert食Tea.這間店是以顏色以白色為主, 所以顯得特別光.我點了英式早餐.材料相當豐富, 內裡有蛋, 磨菇, 腸, 蕃茄, 竹炭多士等…蛋夠滑身, 切開後, 若能有蛋黃流出會更好味.兩款腸, 一款是普通香腸.另一款是雞肉腸, 咬開雞肉腸, 感覺外皮幾脆身, 肉也足嫩滑.磨菇也是不可缺少, 作為中和作用最好不過, 也可以清一清喉嚨.蕃茄夠新鮮.竹炭多士較為特別一點, 配上牛油, 非常好味.食完這個咁豐富的主菜後, 當然要食野消化一下.飲品點了熱的黑糖肉桂蘋果茶.個壺是用火保持住茶的熱度, 對於愛飲熱茶的我來講, 這是最好不過.肉桂味不是個個人也接受, 但這個茶的肉桂味適中, 唔會太嗆. 而甜度適中, 入口時, 有肉桂味夾雜蘋果味, 味道很不錯.最後是甜品. 我地點了BestFriend. 我被個名和圖中承載的器皿所吸引住.因為是用獎盃來承載甜品, 我覺得好特別.當中有三個雪糕球, 雪糕也算滑身.而最令我驚喜是最底有爆谷, 對於愛食爆谷的我非常啱, 我食到有焦糖和

& Dessert食Tea.
這間店是以顏色以白色為主, 所以顯得特別光.

我點了英式早餐.
英式早餐

蛋夠滑身, 切開後, 若能有蛋黃流出會更好味.
兩款腸, 一款是普通香腸.
蕃茄夠新鮮.
竹炭多士較為特別一點, 配上牛油, 非常好味.
食完這個咁豐富的主菜後, 當然要食野消化一下.

飲品點了熱的黑糖肉桂蘋果茶.
黑糖肉桂蘋果茶

而甜度適中, 入口時, 有肉桂味夾雜蘋果味, 味道很不錯.

最後是甜品.

我地點了Best
Friend.
我被個名和圖中承載的器皿所吸引住.

因為是用獎盃來承載甜品, 我覺得好特別.

當中有三個雪糕球, 雪糕也算滑身.

而最令我驚喜是最底有爆谷, 對於愛食爆谷的我非常啱, 我食到有焦糖和原味兩款.
這個甜品份量足夠兩位朋友一齊食.

下午茶
英式早餐
2015-11-17 425 浏览
又是一個清閒的星期天,在尖沙嘴四處逛逛,穿著超高高跟鞋的貪靚朋友終於腳痛忍不住要坐下來歇一歇。我們選擇了white button環境頗大也挺明亮,坐得挺舒服我叫了玫瑰蜜桃茶茶壺很漂亮,手柄位是粉紅色的 本以爲味道會很淡,誰知道竟然非常好喝,玫瑰花十分清香,蜜桃又非常清甜,搭配在一起,非常清新,感覺潤喉又滋補~薯條迷的我不會放過吃薯的機會叫了個黑松露薯角,薯角炸得剛剛好,外脆内軟,又夠熱黑松露cream很香,忍不住蘸很多,非常香口再來這個cheese cake賣相已經100分 我對於粉紅色真的沒有抵抗力粉紅色macaroon不錯 cheese cake香味濃郁吃完這個心情也跟著好起來
我們選擇了white button
環境頗大也挺明亮,坐得挺舒服
我叫了玫瑰蜜桃茶
茶壺很漂亮,手柄位是粉紅色的

薯條迷的我不會放過吃薯的機會
叫了個黑松露薯角,薯角炸得剛剛好,外脆内軟,又夠熱
黑松露cream很香,忍不住蘸很多,非常香口
再來這個cheese cake
賣相已經100分 我對於粉紅色真的沒有抵抗力
粉紅色macaroon不錯 cheese cake香味濃郁
吃完這個心情也跟著好起來

下午茶
2015-11-15 455 浏览
見到好多朋友都去左食呢個Café嘅摩天輪Tea Set,我當然心思思想去。不過由於Tea Set入面有一半我男朋友都係唔食嘅,所以我地去到就食其他野 上到去,地方好寬敞,一啲都唔迫。而且窗口比較大,陽光曬入黎,感覺好舒服。我地order左一個小食同兩個甜品!薯角份量比我想像中多,而且係即叫即炸,唔同平時一早炸定戈一啲餐廳,所以熱辣辣之餘,仲非常香脆 黑松露醬配薯角本來就係一流,但可惜係黑松露唔夠濃,差少少。而呢一個甜品係店員極力推介嘅嘅其中一款,造型盞鬼,用一個獎杯做器皿,入面裝左3種雪糕,而底部更有爆谷 其中雜莓味同熱情果芒果味雪糕比較出色,香甜得黎唔會太膩 底部嘅爆谷係焦糖味,不過就比雪糕浸腍左!睇個名以為好特別,但見店員係遠處拎黎時,無咩異樣,就覺得覺得比人呃左喇 點個店員放低之後,就問我係咪準備好影相,之後佢就將液態氮倒去裝住Tiramisu個碟。碟入面有乾冰,所以一倒液態氮落去,就會不停噴煙,吸睛度極為高 呢個想法唔錯,可以令個Tiramisu keep住凍 講返個味道先,Tiramisu都幾香滑,而且咖啡味夠哂濃郁 平時我就唔多中意飲啤酒,但呢到
黑松露醬配薯角本來就係一流,但可惜係黑松露唔夠濃,差少少。
黑松露醬配薯角
其中雜莓味同熱情果芒果味雪糕比較出色,香甜得黎唔會太膩
底部嘅爆谷係焦糖味,不過就比雪糕浸腍左!
最佳損友
呢個想法唔錯,可以令個Tiramisu keep住凍
講返個味道先,Tiramisu都幾香滑,而且咖啡味夠哂濃郁
惡魔之果實
平時我就唔多中意飲啤酒,但呢到有兒童版,我就試下喇!賣相同真嘅100%相似,有牛奶打成嘅泡泡係面,打得幾滑
而仿啤酒嘅竟然係蜜糖梳打,無諗過牛奶同蜜糖梳打兩者味道都好夾,一齊飲都唔算太甜。味道賣相都唔錯,各位朋友可以一試!
兒童啤酒
惡魔之果實
兒童啤酒
話說今日剛巧來到尖沙咀參加了一個岩盤浴的 event, 星期天既然已經出了街, 當然要來個下午茶tea一tea啦!醒起上次都有來過這間cafe, 都是參加一個event, 上次已經覺得這裡的飲品和甜品都很有特色, 但是苦無機會嘗試, 今日特意上來還心願的!一見到餐牌上有焦糖的甜品 ,不理三七二十一 ,立刻要食! 也管不了先吃甜再吃鹹了( ̄∇ ̄)這款焦糖香蕉薄餅 ,我一見到它就是有種 一見鍾情的感覺,集合了我至愛的香蕉和焦糖的香氣,on top再放上了一個焦糖雪糕,那甜而不膩的感覺,那華麗的三層塔,誰能抗拒呢?!焦糖雪糕內有果仁 、合桃等等的配料使得雪糕的口感非常豐富! 香脆的果仁 帶著焦糖的甜絲絲的味道, 甜而不膩的焦糖味果然令人百吃不厭!薄餅其實是由好薄的班戟重疊而成,鋪上了幼滑的忌廉和一圈一圈的焦糖漿,再夾上香蕉同吃,多重滋味爆發出來! 接著吃了一個漢堡包配薯角, 炸到金黃色的薯角十分香脆, 外脆內軟的口感往往就是薯角最迷人的地方。漢堡包以番茄生菜和超多洋蔥作餡, 洋蔥多的程度就是遠遠也聞到, 那帶點生的辛辣味,對我來說可謂一般。 漢堡味道挺不錯,可惜似乎過熟,有點韌。最後來了一個

焦糖香蕉薄餅

最後來了一個獎杯為今日做個完美的句號。 用獎盃來裝雪糕真是一條新穎的點子, 用來將面書上討幾個贊應該不成問題吧! 三色雪糕包括士多啤梨味焦糖味和雲尼拿味。 雪糕質感誘惑味道香濃, 不是空有形已沒其實喔!
2015-11-13 626 浏览
與友人到海港城閒逛,偶爾發現附近的亞士厘道有很多餐廳。在雅士利中心入口看到White Button Cafe & Dessert餐牌,便決定到該餐廳內用餐。進入餐聽後,轉身變能看到寫有餐廳名子的牆壁。牆身以白色作為主題,非常配合White Buttom的名子。餐廳內約有20張桌子,空間非常寬敞。玻璃上也配有白色的裝飾,營造出和諧的氣氛。打開餐牌,當然是先選擇最喜歡吃的甜品。甜品的外型和賣相都非常吸引,捲餅和窩夫實在令人難以取捨。無酒精飲品飲品除了沙冰外,也有最近流行的upsidedown。主菜有各式各樣的飯和意粉,選擇很多。此外,酒精飲品居然可以選擇星空酒,令人喜出望外。點菜後5分鐘左右,就可以開動了,效率很高。首先是飲品,這是Virgo星空酒 $68配上乾冰的煙霧效果,玩味性十足,絕對是拍照拍片的最佳選擇。酒內的閃粉是可食用糖霜,清香的荔枝的味道能蓋過大部分酒味,容易入口。再來是巴黎鐵塔(荔枝玫瑰) $62跟是空酒選擇了同一個味道,但這個是無酒精的飲品,味道偏甜。如果不喜歡太甜可以待冰塊溶化一點後再喝,效果也不錯。而且Up side down的外型也是拍照的不二之選。主菜是黑松露意大
與友人到海港城閒逛,偶爾發現附近的亞士厘道有很多餐廳。
進入餐聽後,轉身變能看到寫有餐廳名子的牆壁。
餐廳內約有20張桌子,空間非常寬敞。
玻璃上也配有白色的裝飾,營造出和諧的氣氛。
打開餐牌,當然是先選擇最喜歡吃的甜品
甜品的外型和賣相都非常吸引,捲餅和窩夫實在令人難以取捨。
主菜有各式各樣的飯和意粉,選擇很多。
此外,酒精飲品居然可以選擇星空酒,令人喜出望外。

點菜後5分鐘左右,就可以開動了,效率很高。
首先是飲品,這是Virgo星空酒 $68
配上乾冰的煙霧效果,玩味性十足,絕對是拍照拍片的最佳選擇。
再來是巴黎鐵塔(荔枝玫瑰) $62
跟是空酒選擇了同一個味道,但這個是無酒精的飲品,味道偏甜。
如果不喜歡太甜可以待冰塊溶化一點後再喝,效果也不錯。
而且Up side down的外型也是拍照的不二之選。
主菜是黑松露意大利飯 $108
飯的質感較軟,能吸收到清香的忌廉汁,整體是偏清淡的。
配上味道較濃厚的黑松露後,更能帶出飯的清香,兩者配搭非常相宜。
甜品我們選擇了焦糖法式捲餅 $68
雖然餅低質感比較實,但焦糖跟香蕉的組合原本就很完美。
加上厚厚的cream,整體來說不過不失。
我們還點了最佳損友 $78
三球雪糕球上有水果、忌廉跟百力枝。
雪糕下是焦糖爆谷,充滿驚喜。
雪糕球的味道會隨季節定期轉換
本期的味道分別是芒果、香蕉跟雜莓乳酪。
最後我們又點了吸血鬼果汁型血 $58
想不到萬聖節過後仍能渴到這種血包型果汁,當然又是拍照的時間。
果汁是混合的士多啤梨汁、芒果汁和橙汁,味道非常好。

總括來說,餐廳環境和氣氛都很好,食物的味道也不錯,而且玩味性高,值得一去。
2015-11-10 619 浏览
友人很喜歡到樓上Café的,所以她已有一大堆wishlist放在口袋中,星期日的午後,隨意選了一間,就來到了位於亞士厘道的White Button!到達餐廳,內部裝潢都幾別致,藍色的牆上掛滿不同圖畫,再加上木製餐枱以及特色座椅,環境相當舒適.原來星期日的午間沒有午市套餐供應的,所有食物都是a la carte的,意粉定價由$88-$108,價格很進取呢!不太肚餓的我們點了一款沙律、意粉互相分享,當然不忘招牌的鐵塔飲品la!巴黎鐵塔 ($62)粉紅色的巴黎鐵塔,為荔枝玫瑰味的. 下單時已預先要求少甜的,入口甜度輕怡,有淡淡的荔枝味,賣相比味道更出色. 東方明珠 ($58)友人所選的東方明珠是熱情果味的,聽說味道也不錯.煙三文魚沙律 ($72)不用3mins已送上的沙律,效率很快呢! 3大片捲成玫瑰花形狀的三文魚,相當油潤,不過偏鹹了一點. 內裡有酸甜的蕃茄片、沙律菜,以日芝麻醬作調味,清新又開胃.蘆筍雜菌意粉 ($88)由於客人不多,意粉也在下單5mins以內送上,一時之間,我也不知先吃沙律還是意粉才好呢! 先吃凍的沙律,又怕意粉變暖不夠熱辣美味; 若先吃意粉,後吃沙律,也是同樣道理,實

巴黎鐵塔 ($62)

東方明珠 ($58)

友人所選的東方明珠是熱情果味的,聽說味道也不錯.
煙三文魚沙律 ($72)

蘆筍雜菌意粉 ($88)

由於客人不多,意粉也在下單5mins以內送上,一時之間,我也不知先吃沙律還是意粉才好呢! 先吃凍的沙律,又怕意粉變暖不夠熱辣美味; 若先吃意粉,後吃沙律,也是同樣道理,實在是2難問題啊! 最終還是吃先送上的沙律,再吃意粉好了. 意粉分量不多,蘆筍幾爽嫩,雜菌也多,味道則比較清淡,吃到尾,碟底有頗多油,不夠乾身!
最佳損友 ($78)

由於只是7成飽,決定多點一款飯後甜品,選了這個以獎盃造型的最佳損友. 以3球雪糕、鮮忌廉、及少量水果作點綴的甜品,賣相很吸引吧! 雪糕size細細球的,個人最喜歡當中的焦糖口味,雪糕底下有不少焦糖爆谷及杏仁,加上雪糕同吃,更為美味.

坐了1個小時左右,陸續有不少大夥兒的客人到來,開始熱鬧、吵鬧起來,我們就離開餐廳,到尖沙咀逛街好了.

尖沙咀亞士厘道23號雅士利中心12樓

2372 9998

2015-11-10 693 浏览
悠閒的日子一般只限於星期六日,休息之餘對食物的質素都比較有要求。週末休息過後,蝦餅建議外出食午餐加行街,屬意尖沙咀。上網找找,就找到有格調的cafe,之前亦有朋友去過表示不錯,一於一試地點於食街內,地鐵站前往都好方便,樓層只有單一店舖,一出𨋢已見餐廳的佈置,歐陸式的藍,配一幅幅不同風格的畫,氣氛不錯。店舖內左右兩邊都有窗,引入自然光感覺舒服,座位亦非常鬆動,有一邊更有大梳化座位,聊天談心的空間感更大。食物種類都算多,小食、飯、意粉、甜品一應俱全,全包抄的我,決定要一個小食,一份意粉同一個甜品。巴黎鐵塔 ($62)- 優雅的名字,飲品的設計近年大熱,倒樽飲品增加了飲品分量外,更可作為Gimmick,一舉兩得。粉紅感覺浪漫,這是杯荔枝玫瑰特飲,加了玫瑰花瓣碎,杯邊亦有一圈鹽巴。荔枝味重,但無玫瑰味,只可作裝飾。如混合鹽巴飲用,感覺會奇怪,我亦只當裝飾吧。櫻花蝦明太子天使麵 ($108)- 西日fusion,一點也不冗突,蟹子及天使麵先用忌廉煮好和調味,再灑上櫻花蝦和紫菜,此舉令櫻花蝦和紫菜保持爽脆,入口添加質感。天使麵煮的時間剛好,彈牙麥香味重,但忌廉汁太少,食一兩口天使麵已非常乾,而且分
巴黎鐵塔
櫻花蝦明太子天使麵
櫻花蝦明太子天使麵
($108)- 西日fusion,一點也不冗突,蟹子及天使麵先用忌廉煮好和調味,再灑上櫻花蝦和紫菜,此舉令櫻花蝦和紫菜保持爽脆,入口添加質感。天使麵煮的時間剛好,彈牙麥香味重,但忌廉汁太少,食一兩口天使麵已非常乾,而且分量太少,性價比低。
芝士條
芝麻雞翼
小食拼盤($108)
- 炸物需時,每樣都熱辣辣,有薯角、吉列蝦、雞翼及芝士條。整體油份不多,入口不油膩。原本期待芝士條,誰知內裡只有mozarella,欠缺芝士味,而且一拉後,發現芝士偏硬,真係「好睇唔好食」 +_+。 反而芝麻雞翼令人驚喜, 雞翼炸漿調味咸甜適中,炸得超脆,入口又有豐富肉汁,沒有因為炸脆而變乾,下次食可專點雞翼。
最佳損友
最佳損友($78)
- 朋友推介,事前已知裡面有蜜糖杏仁及爆谷,近排韓風吹緊蜂蜜牛油味,食上癮! 而上面亦有三球雪糕,單看兩款食材,價錢絕對相宜。三球雪糕分別有咖啡,草莓及芒果味,雪糕幼滑,奶味及果味重,絕對非一般品牌。裝的獎杯雖已經細心地雪凍,但雪糕溶的速度都比較快,相機先食的朋友動作要快啦。下面的爆谷及杏仁都好脆,作為與朋友聊天零食一流。
整體食物質素都不錯,環境都舒適,慢活的生活不過如此~
题外话/补充资料: 廁所比較污糟,忍到就唔好去
芝麻雞翼
2015-11-08 447 浏览
星期天同囡囡在TST I-Square逛完街, 晚飯時間於是上網check check附近有什麼好地方可以竭竭腳,囡囡話想試吓呢間樓上cafe...門面不是特別吸引,但內裡環境也算寬敞舒適。可能時間尚早,居然還有卡位。甫坐下已被桌面的擺設吸睛,有些自製道具如眼鏡,紅唇及大手指供客人拍照之用, 頗有心思。(只有卡位才有)看看餐牌,發覺價錢偏貴…看見鄰座很多都點一些特飲和特色甜品,想必是這餐廳的主打。估不到在這類cafe也有含酒精的Cocktail, 我點了Bomb Bomb/$68,味道有些似咖啡酒,賣相如一個小燈泡,加上有乾冰襯托,很特別!囡囡就點了顏色鮮艷的首爾塔/$62,味道酸酸甜甜,內有一些柚子粒,藍藍的顏色晶瑩剔透,最啱年青人!小食併盤/$108有4款小食,炸雞翼兩隻,炸芝士三條,炸蝦三條及薯角。雞翼同蝦最好吃,外脆內嫩,不膩不沾!蕃茄海鮮芝士燴飯/$98,雖然用料尚算豐富,有蠔,有蝦及八爪魚仔,但味道一般,沒甚驚喜。反而喜出望外的是甜品“士多啤梨醬配芝士撻”。芝士味濃而不腻,上面鋪上一層滑滑的忌廉及粉紅色Macaron,賣相非常可愛,雖然已很飽但也食得一乾二淨!Tea set

Bomb Bomb
首爾塔
小食併盤
蕃茄海鮮芝士燴飯
Strawberry Tart
Tea set 有甜品摩天輪,囡囡都話想下次再來試吓。整體而言,除了價錢偏高些少之外,環境味道都不錯,這裡不失為聊天聚腳的好地方。

外卖送餐
Strawberry Tart
2015-11-08 557 浏览
HALLOWEEN日子搵啲特色野食吓, 找到呢間年青型格CAFÉ食個LUNCH, 一入門口, 有一堆血手招來, 而餐廳內也佈置了HALLOWEEN裝飾, 好有氣氛呀!之後見到MENU, 驚嚇見到"吸血鬼果汁型血AB Type Blood", 馬上點了應吓節啦, 問咗店員, 原來係長期的新飲品推介,材料係Strawberry with orange and mango juice. 最欣賞係個盤都係醫學用的, 一絲不茍, 還配上冰粒及飲管, 細心, 而且有士多啤梨果肉, 新鮮果汁, 如日後建議老闆可再泡製蕃茄汁及利賓納汁, 外觀也非常特出啫。另一創意代表作係"最佳損友"仲要以頒型式送上, 好有gimmick, 獎盃給人喜悅感, 正與甜品相等, 一望吓就給人甜絲絲開心既感覺, 必定很受歡迎。有三個大雪糕球, 好香甜, 配上新鮮士多啤梨及藍莓好fresh, 食到底部還有滿滿的鬆脆爆谷及焦糖爆谷, 有啲食極仲有既感覺。食完咁吸引既甜品, 同朋友仲覺肚餓, 反傳統才叫熱盤, 叫了小食拼盤,有多款選擇, 先食蝦, 好脆口呀, 內裡的蝦肉好爽口, 之後到炸香草芝士, 好特別, 拉開, 好有質感, 就
吸血鬼果汁型血
Best Friend forever
食完咁吸引既甜品, 同朋友仲覺肚餓, 反傳統才叫熱盤, 叫了小食拼盤,有多款選擇, 先食蝦, 好脆口呀, 內裡的蝦肉好爽口, 之後到炸香草芝士, 好特別, 拉開, 好有質感, 就好似某大pizza店的芝心批邊的味道, 還有乾身脆口的芝麻雞翼, 好大隻, 熱燙燙的, 另外薯角都好大塊, 啖淡薯香味。
小食拼盤
食完成碟香口食物, 又想再叫杯熱飲, 於是叫了"黑糖肉桂蘋果茶", 非常滋潤既感覺, 飲到喉嚨好舒服,而且有肉桂及黑糖甜味, 係秋天必喝的飲品。
黑糖肉桂蘋果茶
好像享用咗一個"萬聖節大餐"咁, 好鬼馬的一餐,見到menu還有多款gimmick菜色, 啱晒年青人相機食先既需求。下次再唻試埋其他先得。
2015-10-31
Best Friend forever
  • 吸血鬼果汁型血AB Type Blood
  • 最佳損友
2015-11-05 657 浏览
今次係第二次黎呢間樓上cafe上次黎係朋友為我慶祝生日,服務態度真係有待改善今次黎 有點改觀 原因可能係見唔到上次那店員 服務又唔錯咼咁岩就黎我朋友生日原來有得額外加係甜品上寫上生日祝福字句同插上蠟燭 幾貼心 而且好靚原本想叫窩夫,但問左店員 原來叫窩夫就冇位寫生日字句係碟上,所以最後改左叫strawberry cheese tart $68Cheese Tart有驚喜用左美國芝士香滑又唔漏芝士味濃濃的Size比我想像中大黎到覺得值回票價🙂2個人share食就Perfect旁邊痴住3塊大大的macaron 幾靚咼我fd覺得太甜但我又唔覺咼 甜度剛好的說😗撻底中間重有蛋糕都ok既但有d硬 難d吉開既老實說服務態度大躍進 要讚下😎可能今晚係無左那個疑似老闆🤓🤔🤔即刻食得好開心又放心講反咸點呢晚兩個人,叫左一個小食拼盤,一個意大利飯,一個飲品及上面既甜品芝士蛋糕。Combo Platter $108內有芝麻雞翼,炸水牛芝士條,炸蝦同薯角。芝麻雞翼係全翼 食落有點麻煩但好惹味 不錯薯角同炸蝦普普通通炸水牛芝士條係全晚重點可以拉到好長好遠既芝士!炸皮較厚較硬芝士餡充足 由頭至尾都能食到芝士主菜選
今次係第二次黎呢間樓上cafe
上次黎係朋友為我慶祝生日,服務態度真係有待改善
今次黎 有點改觀 原因可能係見唔到上次那店員 服務又唔錯咼
即刻食得好開心又放心
講反咸點
Combo Platter
Combo Platter $108
內有芝麻雞翼,炸水牛芝士條,炸蝦同薯角。
芝麻雞翼係全翼 食落有點麻煩
但好惹味 不錯
薯角同炸蝦普普通通
炸水牛芝士條係全晚重點
可以拉到好長好遠既芝士!
炸皮較厚較硬
彌補反唔夠既黑松露味😋都不錯
飲品方面,我地叫左一壺玫瑰水蜜桃茶$58
焗耐d 味道濃d
甜甜地 幾好飲
但發現呢到既野飲價錢都要50幾60幾蚊一款,單點時maybe有點定價太高
尤其假日晚餐時間並沒有dinner set
晚餐2人埋單連加一近$400 , 但未算太飽
黑松露意大利飯
2015-11-04 451 浏览
自從大半年前去過狗仔cafe為愛犬慶生後,已有一段時間無去樓上cafe了,今日十分黑仔,食左好多死貓,俾人省到一面屁,仲要俾律政司秘書cut完線加問我貴姓,真係全日活係水深火熱之中,猶如煉獄,好咁容易先捱到收工,於是今晚決定一個人去減減壓,自得其樂relax一番! 點知去既途中,忽然家母打黎話人在尖咀附近行街,申請加入,好喇好喇~ 侵賣你啦!上菜速度超級無敵咁爽手,啱曬hungry me……煙三文魚沙律72沙律菜幾新鮮,食到啖啖索索聲,但部份菜既顏色有點變啡。份量都幾大下,一個人當主食都可以。主角煙三文有d太死咸,幸好口感不是溶溶爛爛,亦無腥氣!而汁料方面幸好用上我喜歡的芝蔴醬汁,幾啱鍾意重口味既人!!炸水牛芝士條48外面炸得實在太硬,脆粉用上香草,增添了點滋味,不會太單調。雖然入面既水牛芝士十分香濃,不過個人嫌棄不夠熱辣辣,令cheese既濕度不足,不夠軟滑細緻,只係芝士迷總是會盲目點上才罷休。櫻花蝦明太子天使面108面頭有大量既紫菜絲蓋住天使面,面條能做到每條都掛上汁料,質地彈牙有咬口,明太子跟櫻花蝦同天使面都混得好均勻,而且卜卜聲托托聲咁兩相交替,出奇的在不經意中提升了味蕾既享

上菜速度超級無敵咁爽手,啱曬hungry me……

煙三文魚沙律72

炸水牛芝士條48

櫻花蝦明太子天使面108
面頭有大量既紫菜絲蓋住天使面,面條能做到每條都掛上汁料,質地彈牙有咬口,明太子跟櫻花蝦同天使面都混得好均勻,而且卜卜聲托托聲咁兩相交替,出奇的在不經意中提升了味蕾既享受,無論樣同味,一樣有睇頭!!難得的是份量充足,在尖沙咀區並不常見!

白日夢58
味道有點似熱情果的味道,媽咪點的,我沒有細看,但偷飲了不少,因為口味清新,幾啱夏天飲!顏色ok,科學報告指出黃色係令人食欲大大提升的顏色!

最佳損友78
造形一絶,用上獎杯上枱。內容係cream加士多啤梨百力滋藍莓在三球雪糕上,底層舖滿了香甜既蜜糖果仁脆爆谷。雪糕係香芒,合桃焦糖及紅莓味。當中的芒果味道真實,莓酸味較開胃,尤以合桃焦糖味最特別。

呢度坐得算舒服,地方亦幾大下,但由於人客不少,有點嘈吵,事實上亦不太適合我一個人來冷靜!一班人來吹水就好好多!

餐廳地方比曾去過的cafe大,而且上左樓,比街舖食店相對無咁多人,勝在晚餐時段都唔洗等等等等等嘛!
2015-11-04
2015-11-03 1225 浏览
呢個世界,有一種叫做brunch, 照譯就叫做早午餐,係一d訓到日上三竿嘅人,兩餐當一餐食…好似我呢d, 放假訓到黃朝百晏嘅人,第一餐叫brunch都好似唔係好啱數😅 食得個lunch嚟,又夠鐘食下午茶,應該叫lunch tea仲貼切果日醒咗都兩點幾,先醒起約咗人出尖沙咀食晏…除咗即刻彈起同人sorry外,亦咋咋淋search下食乜,見食評推介呢間環境唔錯,今次就試試佢啦同朋友上到去,一入門口就見到環境都幾闊落,窗外面陽光亦照入室內,感覺係好舒服,比之前去過嘅樓上cafe光猛,梳化位亦好闊…hea坐落去,有d唔想郁😂 因為家下先食第一餐,所以大家都好鬼肚餓,快快手先叫d野食醫肚……當然! 戒食紅肉都可以食得豐富 先嚟個前菜~再嚟個主食~意粉,個碟真係好大,中間好似好細,以為份量唔多,但原來個碟好深,份量唔少,兩個人分,剛剛好當然,亦唔少得叫杯野飲下…呢度選擇都好多下,除咗一般cafe大路嘅咖啡,花茶外,呢度都有d mocktail呀,特飲咁,仲有一版係酒精類飲品 cocktail, whisky, wine....都係五十幾到六十幾蚊不等,又唔算貴,叫返杯慢慢飲,一路吹下水都幾好,不

先嚟個前菜~
煙三文魚沙律
白酒蒜香海鮮天使麵
當然,亦唔少得叫杯野飲下…呢度選擇都好多下,除咗一般cafe大路嘅咖啡,花茶外,呢度都有d mocktail呀,特飲咁,仲有一版係酒精類飲品 cocktail, whisky, wine....都係五十幾到六十幾蚊不等,又唔算貴,叫返杯慢慢飲,一路吹下水都幾好,不過晨早溜溜(?),又啱啱訓醒,飲酒又唔係幾好lol, 最主要係我哋見到個牌度有杯吸睛度100%嘅特飲,所以二話不說就叫嚟試試
東京鐵塔(綠)/首爾塔(藍)
飲飲食食,又吹下水…唔覺都坐咗陣,又唔想郁,見到格離枱叫咁舊雲…嘩~好得意呀,又夠鐘high tea, 咁我哋都整返個過下癮先
玫瑰龍捲風
好好好耐無食過棉花糖,對住咁大舊野,一時之間都唔知點食好,都係落手啦…不過要快,唔係溶咗會好黏手…至於入面果杯係乜野,係完全睇唔到,俾棉花糖遮實晒lol, 食到一半終於見光,原來係一杯朱古力慕絲
玫瑰龍捲風
坐足三個幾鐘就吹水吹足咁耐,一路慢慢食足兩餐,又唔趕…咁又過一day
煙三文魚沙律
白酒蒜香海鮮天使麵
東京鐵塔(綠)/首爾塔(藍)
2015-11-02 477 浏览
又是約舊同事飯聚時間了,朋友愛吃美食,這次便決定和朋友來Cate飯聚。女仕們總愛飯後甜品,White Button Cate & Dessert一看店名,便知道有甜品吃了,一個地方能滿足吃飯和吃甜品,是一個不錯的選擇。坐下時更看到飲品也有很多不同的選擇,還有酒類,地方大坐位又多,開Party更是合適,坐下吃飯又舒服,食物又有質素,朋友邊吃邊讚,來這裏吃飯相信是一個對的決定。*********************來到廈便坐電梯上樓,看到12字旁邊便有店的名字,所以不會找錯地方。出電梯便看到有坐位可以坐。在門口更注明有限某些日子的入坐2小時時間。進來發現這裏的裝修都有特色。廚房及水吧位,看到廚房都非常之乾淨整齊,對他們的煮食都會很放心。看看這裏的地方也大,坐位大約可以坐80-90人,開Party也是一個不錯的地方。在窗邊還有些高枱位,可以坐著晒太陽和欣賞窗外風景。牆上還有些掛圖,坐在高枱,飲杯飲品,在此影相,也是不錯。然後發現某些椅是有款色的,看到他們是很有心為店放不同的擺設。在枱上還有推介下午茶set,看看原來食物是放在摩天輪架上,2位都只是HKD198,很吸引喎。然後細看Menu,

*********************

出電梯便看到有坐位可以坐。
在門口更注明有限某些日子的入坐2小時時間。
進來發現這裏的裝修都有特色。
然後細看Menu,色物款色也不少。還有小吃,看上都很吸引。主菜有飯和麵,細看很多食物都想吃。
飲品,只是看相片都好吸引。還有無酒精飲品,好特別叫兒童啤酒但沒有酒精,很特別。最後就是甜品,看看圖片很多都想吃了。
下單後坐下不久,食物很快便來到了。和朋友2人,要了2杯飲品,看看2杯飲品的顏色,很吸引。左邊的是巴黎鐵塔(荔枝玫瑰),HKD62。右邊是紅豆綠茶沙冰,HKD62。
我選擇了巴黎鐵塔,杯邊加了些鹽粒和玫瑰花做裝飾。入口很香玫瑰味又帶點荔枝味的梳打水。不會很甜,還有些椰果粒粒,又有得飲又有得食,很好味。

朋友飲的紅豆綠茶沙冰,一直飲下去都是香濃的緣茶味,從沒有變淡了,沙冰確實做的不錯。
煙三文魚沙律,HKD72。是餐牌中的推介,所以賣相也相當吸引。
蔬菜很爽口新鮮,蕃茄味十足,煙三文魚不會太咸的煙味,不錯。
小食拼盤,HKD108。也是餐牌的推介,看上好像很熱氣的食物。
雞翼皮脆帶點甜味,皮不會炸的乾肉也滑口,帶點芝麻香讓味道更吸引,實在好吃。
薯角,看上去不大粒和很乾身,沒想到入口調味了的薯角更香又脆。
咬開時芝士是軟身,淡淡的芝士,可惜是芝士不能拉長,否則會讓人的食慾更加吸引。
炸蝦,脆醬和日式的一樣。
咬開看看脆醬不會很厚,蝦的味道很濃,蝦肉又軟滑很好吃。
櫻花蝦明太子天使麵,HKD108。這也是餐牌中的推介食物,當天便麵來到時看到櫻花蝦有點乾身。
看看天便麵的份量好像不多。
吃下時口中很香櫻花蝦的香味,咬下天使麵的口感便是脆口的明太子,這樣的味道層次實在很好吃,把整個天使麵吃完,我們2人都很飽了。
然後我們準備好相機,服務員便把水倒入碟邊中,突然眼前煙霧四散起來。
我和朋友實在被那煙霧吸引著,興奮不已。
看看杯中的是意大利芝士蛋糕,佯著這些白煙實在很吸引,也把其他枱的食客目光吸引進來我們這個甜品之中。
看看這些白煙是散到整張枱之中,好美。
吃下時原來是整個都是意大利芝士的Cream,很香濃的咖啡味,芝士Cream比一般的豐厚,還咬下一粒粒朱古力穀物粒,這口感實在豐富無比。
玫瑰龍捲風,HKD78。看看餐牌的圖片好注目,朋友很想試這甜品
拿起杯看看,好像一杯可以飲的飲品多一點。
面的其實是棉花糖,很容易撕開,入口即溶但很甜。
把棉花糖拆開,看到一些穀物粒在面層。
底下是伯爵茶朱古力,入口很重朱古力味,口中還帶點脆口的穀物,一軟一脆的層次讓人感覺自己像小朋友的開心。
2015-10-31 379 浏览
今日專登放下午假, 去尖沙咀幫朋友做嘢. 所以差不多2:30才食LUNCH. 就係附近搵間餐廳. 見到雅士利中心12樓有間White Button Cafe. 就去了. 入到餐廳當然不是人多啦. 因為已過了lunch時間. 環境都唔錯. 坐得都好舒服, 有relex感覺. 我地叫咗2份set lunch頭盤: 什菜沙律第一份主菜: 每日精選, 今天是Parma Ham 意粉, 擺放精美, 還有蕃茄仔做伴碟. 有少少蒜蓉. 不過我覺得意粉有少少硬. 如果唸返些少會好d. 第二份主菜: 黑松露意大利飯, 有蘑菇, 黑松露, 香草. 黑松露味都出到. 而且飯的軟硬度適中. 加埋少少黑椒, 就更加好味由於職員有介紹餐廳的皇牌甜品. 咁就要試吓啦!最佳損友($79): 芒果乳酪雪糕, 藍莓乳酪雪糕, 芒果nuts雪糕, 好好味嘅爆谷及腰果呢款甜品係用一個獎杯載入雪糕, 好特別, 而且好靚. 我都有問職員點解要用獎杯呢? 他說: 見到有好多人都是用獎杯載食物. 所以佢地都嘗試一下. 好呀, 夠特別. 最後, 當然係餐茶. 普通的熱o水 & 咖啡.
我地叫咗2份set lunch
頭盤: 什菜沙律
由於職員有介紹餐廳的皇牌甜品. 咁就要試吓啦!
最後, 當然係餐茶. 普通的熱o水 & 咖啡.