2015-10-22 676 浏览
叫咗明太天使麵同黑松露risotto,味道OK,淡左少少, 價錢偏貴甜品好似係呢度最出名叫咗個Tiramisu,個presentation有啲乾冰嘅煙霧,幾特別,味道個人鍾意苦d係啲員工冇乜笑容比較懶散,見過有幾個客人要自己出去攞水斟同落order

甜品好似係呢度最出名
黑松露意大利飯
櫻花明太子天使麵
2015-10-17 643 浏览
星期五晚大約7點半3個人WALK IN堂食,咁岩有一張4人台走左~叫左Carbonara,,,意粉本身OK,有硬度,,但個汁唔夠多同包唔住意粉,,似係臨上碟先兜幾下汁..唔RICH..友人大感失望小食拼盤佢話無雞翼...(雞翼來貨咁緊張?!) 可用法蘭克福腸代替..最後決定放棄,淨叫一碟法蘭克福腸同一碟芝士條腸-唔得..份量OK但切得有D薄..質感好D粉粉地...法蘭克福粉腸?芝士條,,,嗯..入面D芝士似PIXXA HXT個D芝士批邊。實實地。個WITRESS默默放低左樽茄汁..但其實芝士條點茄汁唔多MATCH..黑松露野菌飯(忘記全名).朋友話飯比較可取..我就覺得正正常常..茄汁海鮮RISOTTO..都OK LA..每人叫左一杯野飲..我叫左朱古力沙冰..呢個又幾好飲WO..服務方面,,服務費有既,,但服務就無羅..去CAFE都係想坐耐D傾下計..但DWAITRESS間唔中就會過黎想收野...好趕時間咁..又無咩笑容..當然話唔洗收住,佢地就會默默走開..又無口話黑面既中間個飯耐未黎..叫左個疑似老細既人跟一跟..佢只係HEA底話:嗯.好呀...雖然唔係想佢誇張SAY哂SORRY

叫左Carbonara,,,意粉本身OK,有硬度,,

茄汁海鮮RISOTTO..都OK LA..

雖然唔係想佢誇張SAY哂SORRY,,但HERAT就明顯無嫁喇

..打完場...中肯D講飲品唔錯,,飯味道OK..其他就可能會有少少失望

2015-10-16
2015-10-08 836 浏览
尖沙咀好多cafe 今次選擇去到這家cafeMenu吃午飯炸水牛芝士條 ($48/5*)炸芝士條呈現沉沉的褐金色 剥開有長長的拉絲效果食下去皮就頗為厚不夠薄 微微硬身 芝士趁熱食比較軟熟 凍左之後硬了就變得煙韌黑松露忌廉意大利飯 ($108*)點餐後很快就送上桌上 快得驚人幸好仍然熱騰騰地冒著煙表面中央那一團黑松露份量多 壓著下方雪白黏糊的意大利飯醒目地吃一定唔會搞均而會一啖啖送入口 送到最後一啖都濃香飯粒煙韌而粒粒分明 唔算太濕潤不過又唔會很乾身奶香的忌廉滲漏口中 少了芝士都夠濃郁 食完差不多八九成飽櫻花蝦明太子天使麵 ($108*)櫻花蝦和明太子份量很多 不用刻意搞拌都啖啖有料忌廉香就比較淡然 櫻花櫻明太子味強而鹹香天使麵煮得比較淋身 軟左少少不過掛汁力不錯然後當然就到吃甜品的時間焦糖香蕉班戟 ($68*)份量大份配料很多 攞碟漂亮吸睛 顏色看似誘人法式可麗餅上唧上忌廉 用香蕉片包圍 放上一球雪糕再唧焦糖醬所有的配料同時放入口中毫無違和感 口感都屬軟綿班戟煙韌好嚼 色澤分佈金黃 雪糕軟滑 香蕉夠熟非主打的甜品反而意外的出色 口感恰好 頗為驚喜賞櫻 ($58*)即是一球雪芭放在冷凍的
尖沙咀好多cafe 今次選擇去到這家cafe
Menu
吃午飯炸水牛芝士條 ($48/5*)
炸水牛芝士條
炸芝士條呈現沉沉的褐金色 剥開有長長的拉絲效果
食下去皮就頗為厚不夠薄 微微硬身
芝士趁熱食比較軟熟 凍左之後硬了就變得煙韌

黑松露忌廉意大利飯 ($108*)
黑松露忌廉意大利飯
點餐後很快就送上桌上 快得驚人幸好仍然熱騰騰地冒著煙
表面中央那一團黑松露份量多 壓著下方雪白黏糊的意大利飯
醒目地吃一定唔會搞均而會一啖啖送入口 送到最後一啖都濃香
黑松露忌廉意大利飯
飯粒煙韌而粒粒分明 唔算太濕潤不過又唔會很乾身

奶香的忌廉滲漏口中 少了芝士都夠濃郁 食完差不多八九成飽

櫻花蝦明太子天使麵 ($108*)
櫻花蝦和明太子份量很多 不用刻意搞拌都啖啖有料
忌廉香就比較淡然 櫻花櫻明太子味強而鹹香
天使麵煮得比較淋身 軟左少少不過掛汁力不錯

然後當然就到吃甜品的時間

焦糖香蕉班戟 ($68*)
焦糖香蕉班戟
份量大份配料很多 攞碟漂亮吸睛 顏色看似誘人
法式可麗餅上唧上忌廉 用香蕉片包圍 放上一球雪糕再唧焦糖醬
所有的配料同時放入口中毫無違和感 口感都屬軟綿
班戟煙韌好嚼 色澤分佈金黃 雪糕軟滑 香蕉夠熟
非主打的甜品反而意外的出色 口感恰好 頗為驚喜

賞櫻 ($58*)
即是一球雪芭放在冷凍的檸檬撻皮上的一道甜品
雪芭像是很甜的蜜桃味 冰粒不粗也溶得不太快
檸檬撻從冰箱取出後非常硬身 叉下一口放入口卻有意料外的感覺
檸檬餡像雪糕般的質感卻不會溶 回温後吃則較為綿滑
甜中帶一點酸就冇咁漏 細細個但味道不錯 對比價錢就不太便宜
撻皮偏硬 淡然的牛油香 有少少燶感可能焗得有少少耐

溶漿朱古力布朗尼 ($62*)
圓球般的脆皮朱古力下壓著一塊圖形布朗尼
淋上熱熱的朱古力漿令薄脆皮漸漸溶化消失 露出一球雪糕雪糕滑溜濃雲尼拿香
配上朱古力則更加濃厚 但有點漏
可惜敗筆是布朗尼太硬太乾 抹走使整體適中的濕潤感
換一換一塊濕潤綿密的brownie應該就可以加分不少
紫薯鮮奶賣相一般 奶泡很厚但淡味
杯子不是精緻的扁圓杯 沒想像中漂亮
味道太甜 少許紫薯香但不太天然 如果下次來會選擇咖啡吧

賣相精緻 味道較甜 汽泡不多 價錢略貴
巴黎鐵塔 (荔枝玫瑰)
整體食物質素不錯 環境幽靜 不過服務一般不夠主動
晚上有兩小時用餐時限 平日的午飯就大多不用等位
2015-10-07 788 浏览
開足成日會又疲累又肚餓, 係時候找間舒服寧靜餐廳hea下.餐廳位於商厦內, 地鐵站步行數分鐘, 非常方便. 時尚的装潢, 寬敞的坐椅, 舒適感覺. 今天還下着大雨, 人流相對較少, 最適合我不過…啊啊 !!星空之醉Starry starry night………. 末飲先醉, 係陶醉於那賣相,彩藍的色彩, 加上煙霧效果, 好美!由西班牙獨家進口的Flamenco葡萄氣酒+柚子藍柑,有清香的柚子味, 可醒醒味蕾, 最佳作為餐前酒芝士炸蝦最喜歡食香口嘢, 點這個最好不過.香味樸鼻, 熱辣辣入口鬆脆, 糾纏不清的芝土芝味盡出, 唯一要彈是那蝦隻比較細小….. 有點貪心吧!白酒蒜香海鮮天使麵酒香並不特出, 有點可惜. 蒜粒比較粗大, 爆蒜過程未夠火喉, 所以未能盡顯那蒜香味道. 就這2點己扣多分了.最佳損友淨聽名子好有霸氣, best friend就係要將所有好嘢斉斉分享, 可惜今晚我一支公…不要緊…. 甜品多多都招架得來三球不同口味的名牌雪糕+甜甜爆谷+香脆果仁+幼滑忌亷口感層次豐富, 大滿足!!一頓豐富晚餐過後己回原氣, 明天又要加把勁了…
開足成日會又疲累又肚餓, 係時候找間舒服寧靜餐廳hea下.

星空之醉

彩藍的色彩, 加上煙霧效果, 好美!

由西班牙獨家進口的Flamenco葡萄氣酒+柚子藍柑,
有清香的柚子味, 可醒醒味蕾, 最佳作為餐前酒
芝士炸蝦

最喜歡食香口嘢, 點這個最好不過.
白酒蒜香海鮮天使麵

白酒蒜香海鮮天使麵

三球不同口味的名牌雪糕+甜甜爆谷+香脆果仁+幼滑忌亷

口感層次豐富, 大滿足!!
最佳損友
一頓豐富晚餐過後己回原氣, 明天又要加把勁了…
2015-10-06
2015-09-26 996 浏览
如題,環境很舒適,聊天一流!食物種類多,而且都很美,服務也不錯。朱古力球內包著一球雪糕,下面有一塊brownie,另配有熱朱古力漿。將熱朱古力漿倒下去,朱古力球就會裂開,露出雪糕。過程很快,也很有趣,記得拍片!但味道方面有點奇怪,朱古力甜,士多啤梨雪糕酸,brownie有點鹹味。若雪糕換成雲呢拿味更佳。上層是cheesecake,下層為士多啤梨批,另有cream和馬卡龍做裝飾。味道不錯,也很夾,但如果吃完就可以頂兩餐了。cheesecake和士多啤梨批都很heavy,不應該放一起吧!拿破侖算是3個裡面最好的!吉士醬沒有顆粒,很滑。酥皮也很脆很酥。好吃又不膩。(ps店員一拿來就倒了haha)這是玫瑰蜜桃茶,幾乎沒有玫瑰的味道,但蜜桃味很香甜。杯子是兩層的玻璃小杯,不怕燙手,很貼心!
如題,環境很舒適,聊天一流!
食物種類多,而且都很美,服務也不錯。
將熱朱古力漿倒下去,朱古力球就會裂開,露出雪糕。
過程很快,也很有趣,記得拍片!
若雪糕換成雲呢拿味更佳。
味道不錯,也很夾,但如果吃完就可以頂兩餐了。
拿破侖算是3個裡面最好的!
吉士醬沒有顆粒,很滑。酥皮也很脆很酥。
好吃又不膩。
(ps店員一拿來就倒了haha)
玫瑰蜜桃茶
這是玫瑰蜜桃茶,幾乎沒有玫瑰的味道,但蜜桃味很香甜。
杯子是兩層的玻璃小杯,不怕燙手,很貼心!

2015-09-20 915 浏览
完成晚餐後時間尚早,就打算在附近找個地方坐坐吃甜品,網上見到White Button 裝潢不錯,就決定去試試。深藍色牆掛滿大小不同的畫,而另一邊就是白色磚牆。點了特飲 東京鐵塔 (青蘋果)、巴黎鐵塔 (荔枝玫瑰) $62點她因為upside down bottle 及漂亮的顏色,而杯邊有些鹽,鹹與甜多種層次感,不過我這個荔枝玫瑰味道偏甜,整體普通。香蕉班戟 $68: 班戟質地很厚很硬,而可可粉過多,忌廉味道不吸引,只值$20的質素。點了主打想吃的玫瑰龍捲風 $78, 意想不到棉花糖那麼大球,要拍照就快,不然棉花糖會滴滿檯上,連我的衣服、袋也沾了,痴笠笠的,十分難受,而棉花糖味道很甜不好吃。綠茶mousse 茶味濃而且夠滑,不錯,至於其他芒果肉及啫喱我就覺得很一般。除了我覺得環境算是舒適,裝潢美觀之外,食物質素普通不值太貴,完全不可取。

東京鐵塔 (青蘋果)$62 巴黎鐵塔 (荔枝玫瑰) $62

香蕉班戟 $68

玫瑰龍捲風 $78

玫瑰龍捲風 $78

2015-08-12
$150 (宵夜)
2015-09-15 823 浏览
喺附近食完韓國料理,行幾步路上左呢一間 White Button Cafe & Dessert.我有好多朋友黎過呢間White Bu tt on, 黎親既朋友,都將各種各樣夢幻造型嘅甜品放上去Facebook,我一直都好想搵個機會黎朝聖,所以今晚食完韓國料理,就行多两步路,嚟食甜品,同。。。影相曬命。。。我一入到門口,已經比佢哋個七彩繽紛嘅廚櫃吸引。上面有閃閃嘅香檳,又有可愛嘅月餅,一鼓少女心事唔知係邊度,突然之間湧用咗上嚟。。。我擰轉頭同朋友講 -- "我要食甜品!!" 點知佢同我講-- "我見到甘閃嘅香檳, 好想飲酒呢!" White Button 嘅環境非常之闊落,大大嘅廳堂上面放左卡位同沙發,空間感非常之大, 好relax一坐低都係先叫野飲。。。佢係日本迷,叫咗東京鐵塔,我就就係浪漫主義, 所以叫咗巴黎鐵塔。東京鐵塔係綠色嘅青蘋果味,巴黎鐵塔係粉紅色嘅蜜桃味。個樽倒轉放入杯裏面又唔會滿瀉,感覺非常夢幻。杯裏面已經放咗啲椰果,好味!佢唔想食咁甜, 所以叫咗 Tiramisu,一上枱騰雲駕霧, 非常霸氣而我就見到圖上有一個冠軍作品,名叫 "最佳損友",上面有三球雪糕同cream,非

我擰轉頭同朋友講 -- "我要食甜品!!"
點知佢同我講-- "我見到甘閃嘅香檳, 好想飲酒呢!"

而我就見到圖上有一個冠軍作品,名叫 "最佳損友",上面有三球雪糕同cream,非常邪惡但卻欲罷不能。雪糕帶果肉,係店家用新鮮水果自家製,好有誠意。
食食吓見到隔離嗰台D 女仔好開心咁分享緊一個比自己個頭大過五倍嘅棉花糖,我實在忍唔住誘惑, 即刻叫咗同款棉花糖。
唉,女仔有時就係咁任性同埋容易妒忌...呢種任性同埋唔認輸嘅性格就係搞到自己個肚腩越來越大嘅原因
棉面花生糖係粉紅色,非常浪漫,仲有點點嘅玫瑰花,又係一個夢幻浪漫既作品,謀冇殺左我唔少菲林。
裏面係芒果啫喱同埋綠茶布甸。心心型嘅啫喱,帶出少女情懷。真係好鍾意呢度嘅甜品

我朋友見我係咁食,叫完一樣又一樣。問我幾時可以飲翻杯酒。由於佢真係太煩,不停吹速,店員行過聽到之後, 問我地要唔要嘗試呢度嘅雞尾酒?我朋友一聽到呢度有酒飲,隻眼即刻大左三倍。
雞尾酒都係粉紅色嘅,佢好似啲溫泉咁樣會有泡沫,搞一搞就見到一啲閃閃嘅粉在香檳內游動,好靚吖!

店員話呢個香檳就係用咗出面嗰支粉紅色香檳, 搖一搖就會有閃閃嘅金粉飄動....閃粉係可食用嘅, 叫我地放心飲用。我覺得非常驚喜, 而且呢一支香檳外賣只售$320!!
粉紅色係我最愛嘅顏色,今日食咗同埋飲咗好多粉紅色甜點,由於實在太浪漫了, 我即刻買咗一支準備送俾嚟緊生日嘅朋友

我今晚嘅增肥計劃完成!(增肥?講笑咋!千其唔好!)
$250 (宵夜)
2015-09-14 1329 浏览
  White Button是早前某友人曾不斷提到想去的一家小餐廳。看過照片,那格局卻更像咖啡店,可是這裏不以咖啡做主打。印象就只有那棉花糖甜品和倒插玻璃樽的飲品。說到底,Gimmick野,不難看出,所之沒有一時趕去湊熱鬧。  有如香港不少咖啡店及餐廳,White Button也設有用餐時間限制。不過並非很趕急的幾十分鐘,兩小時時限也是合理的。晚上設有最低消費,每位$100,最後落單時間為十時。  店子以玩味設計,繽紛色彩為主,不是流行興起的白色木系文青咖啡廳。長枱適合多人派對聚會使用,一旁也有卡位及梳化座等。除了畫面豐富不凌亂的裝飾外,枱面也有一些Selfie道具。就是有趣小紙牌這樣,配合時下很多年青人的自拍習慣。  原來這兒也有供應午餐及下午茶餐,星期六、日及公眾假期就只予穿著校服的學生。一份餐有沙律、主菜及咖啡或檸茶,可以加錢升級至其他各式食物。另推出了摩天輪下午茶,八款鹹甜小點加飲品,兩人份$198+10%。價格相宜,而賣相也頗有心思夠特別,不失為呃Like之選。櫻花蝦明太子天使麵 $108  本對Cafe模式的White Button意粉沒有太大期望,貴是貴,但意粉還是意菜餐
  原來這兒也有供應午餐及下午茶餐星期六、日及公眾假期就只予穿著校服的學生。一份餐有沙律、主菜及咖啡或檸茶,可以加錢升級至其他各式食物。另推出了摩天輪下午茶,八款鹹甜小點加飲品,兩人份$198+10%。價格相宜,而賣相也頗有心思夠特別,不失為呃Like之選。
櫻花蝦明太子天使麵 $108
  本對Cafe模式的White Button意粉沒有太大期望,貴是貴,但意粉還是意菜餐廳做得好。想不到這碟天使麵端上時,香氣卻幾乎可以顛覆我原有的想法。未能鬆懈,還是得嚐嚐才知分曉,只看門面是沒大作為的。
  意粉之上鋪上大量紫菜,乾爽,非濕淋受潮的感覺,添色添香。櫻花蝦及明太子佔量是出奇地多,不用萬里尋料,每一口都吃到滿滿的食材。櫻花蝦本帶鮮香,微甜,明太子粒粒黏附在意麵之上,彈爽帶脆,略帶香辣。天使麵條條分明,當然質感真的未及al dente,但也不會太綿身。醬汁稠度剛好,不會黏嘴,卻能連起食材,香口不過。
最佳損友 $98
  新學期,用小獎盃激勵自己,鼓舞友人,甜品第一項就是它。現在只要拍照上傳分享,就可以有減$10優惠,$88一份滿足的新地以及貼心的鼓勵。一如平常吃到的新地,總要加點忌廉裝飾,我就敬謝不敏了。少許莓果點綴添色彩,另加紅粉菲菲的Pocky,賣相似模似樣。忌廉之下為三球雪糕,本來是芒果、士多啤梨及朱古力味,但當日朱古力雪糕售罄。所以士多啤梨加倍,與芒果組成雙重果味軍隊,多了果味,少了甜膩。
  繼續尋寶,雪糕之下不是再一次的雪糕,而是塊塊朱古力布朗尼。朱古力香氣淡清,甜度未算過高,可是有點乾硬,也許是雪過頭了。若果是綿綿軟軟,香潤濃郁的布朗尼,更加邪惡,卻又愈之吸引。最底則是大量早餐殼物圈,感覺有點可惜,並非手工之作,也欠缺特色。唯一要讚的是未有吸收水氣而變得淋爛,還是香脆帶殼物香。
賞櫻
賞櫻 $58
  看到英文品名為Sakura Lemon Tart,檸檬喎,我仲唔狗衝?小巧精緻的小碟甜品,裝飾也不馬虎,三塊啫喱在旁守候。看樣子,定非重重櫻花坐陣的甜品,但賣相配色清新怡人,滲著淡雅氣息。
  桃子雪葩為櫻色之物,卻非櫻花口味,只可說成色可人。桃味明顯突出,清新,冰感不會太重太粗糙,甜味一般。還是將眼光落在檸檬撻上,它才是主角,酸甜滋味盡現腦海。稍為雪過,檸檬撻入口有點像檸檬雪糕撻的質感,似是在雪糕店賣的雪糕甜品。餡料細滑酸甜,未有平日常吃到的油膩膩感覺,輕盈多了。並非剛焗起,撻皮不是脆身,幸好未會鬆鬆散散。配著旁邊的酒香啫喱,酒香不嗆,沒有啫喱的爽感,卻有著果醬凍的微黏。
惡魔之果實 $78
  老實說不知道名字跟真身有何關係,固然跟One Piece更是相差千里。上桌時以大碟盛起玻璃杯,徐徐往大碟內乾杯注熱水,即收白煙之效。洶湧雲霧間透出Tiramisu,這就是果實之真身,那乾冰效果就當是解除封印吧。
惡魔之果實
  Tiramisu就是層層標準裝,重點是中間的餡料部分。仍是Mascarpone,不過沒有像很多店家那樣加入忌廉以讓其順滑潤口。所之入口感覺更稠厚,但芝士味濃郁奶滑,同時有可可粉去膩,平衡甜味。
巴黎鐵塔
巴黎鐵塔 $62
  店內同款倒轉玻璃瓶的飲品均以鐵塔入名,及以果味為主。這款粉色少女風的巴黎鐵塔,則是荔枝玫瑰口味的飲品。荔枝味不算太過藥水,比起坊間不少荔枝調飲算是易入口了。玫瑰味不算濃芳,偶爾喝到玫瑰花瓣時,想必然是最出味的一刻。杯邊就如更多調酒般,黏上粒,加一點鹹味入口,平衡之下去了甜膩。
  以食物賣相及環境而言,White Button算是不錯的友聚之選。可是個人認為大部分只是求噱頭,除此之外就特色乏乏,提不起勁來一試。如果不只是著重賣相,連配搭都創新,應該有不少機會去吸納一群愛嚐鮮愛熱潮的人。不自己研發也算了,當參考外國款式,也都要來點新款式才可以吸引或留住客人吧。
賞櫻
2015-09-11 902 浏览
拍照傾計享受甜品好地方這相片好漂亮嗎?放在IG上得到了幾十個LIKE~我也是為了這二款食物而來下午二時左右來到White Button Cafe ,人不多,環境舒適好開揚。有點肚餓,先點了一份黑松露磨菇飯,那上面的黑松露好吸睛黑松露味濃,入面的黑松露好足,而risotto也是用上正宗的意大利米,感到好正宗和足料巴黎鐵塔~好美呀~而且味道也相當不錯那外觀花上很多的心思~杯邊也沾上了白糖,加添美感味道是紅莓帶住好香的玫瑰花味,很清甜,相信人人都會喜歡的味道~玫瑰龍捲風,價錢不太記得,好像是70多~大得不能想像~上面的棉花糖比我拆下來享用中~入面是綠茶布丁,有點黃色的東東我食不出是什麼,總括來說味道是不錯,不會太甜太膩。題外話~這裡的食物質素高,價錢都是幾十元有交易的那種,原本是不錯的,之不過要有心理準備的是職員比較冷淡,我到達小店後企在門口幾分鐘沒有人招呼,直至我主動找人幫我(唉),之後有一位小姐安排座位後,他就單純地為我安排座位啦(唉唉)之後我又好主動地找人下單(唉唉唉)我問道,有什麼好食,那小姐說,有茶餐啦,自己睇啦~(唉唉唉唉下)~後來一位靚仔老闆(應該是)為我下單之後,招呼才完全不

拍照傾計享受甜品好地方
這相片好漂亮嗎?放在IG上得到了幾十個LIKE~

我也是為了這二款食物而來
有點肚餓,先點了一份黑松露磨菇飯,那上面的黑松露好吸睛
巴黎鐵塔~

好美呀~而且味道也相當不錯
那外觀花上很多的心思~杯邊也沾上了白糖,加添美感
玫瑰龍捲風,價錢不太記得,好像是70多~大得不能想像~
上面的棉花糖比我拆下來享用中~

之後我又好主動地找人下單(唉唉唉)我問道,有什麼好食,那小姐說,有茶餐啦,自己睇啦~(唉唉唉唉下)~後來一位靚仔老闆(應該是)為我下單之後,招呼才完全不同~

2015-09-10 840 浏览
Cream brûlée and earl grey is kinda great combination to have in tea time. And this cafe mix them up in which the output is quite nice.Portion is big.... They use a pasta dish to serve. Which I don't think a gal can or should have one by her own. Body is nice. Soft and rich in flavour, both milk and tea. The caramel top can be improved, not crispy enough and uneven. But all in all it is still a good try.

2015-08-19
2015-09-07 639 浏览
White Button Cafe & Dessert這天相約男朋友到尖沙咀行街,正在煩惱午餐吃什麼好,走到亞士厘道這條食街,再上網搜尋附近餐廳的評價,最後決定到這間食物非常有特色的White Button Cafe & Dessert吃午餐。進入餐廳後,店員便安排我們位置,餐廳的環境及裝潢都非常夢幻,感覺非常青春,而且客人大部份都是年青一族。看一看餐牌,發現食物選擇也不少,所有食物的名字都非常有趣,我們決定叫惡魔之果實、櫻花蝦明太子天使麵、巴黎鐵塔及首爾塔。櫻花蝦明太子天使麵首先到來的是這個天使面,天使麵的醬汁也不少,每條天使麵都被醬汁裹着,忌廉味非常香濃,而且十分creamy,櫻花蝦份量也不少,令整碟天使麵充滿鹹香,不過明太子的味道不夠突出,感覺像忌廉天使麵多過是明太子天使麵。惡魔之果實一看餐牌,便覺得這個甜品的名字非常有趣,惡魔之果實其實即是Tiramisu,乾冰的煙霧效果好靚呀!Tiramisu味道不會太甜,咖啡味道剛好,Mascarpone Cheese的味道好香,質感夠軟滑,裡面有粒粒朱古力脆珠,增加口感,非常特別呢!White Button的甜品大部分都很有特色好靚,真的

White Button Cafe & Dessert
惡魔之果實
White Button的甜品大部分都很有特色好靚,真的很適合相機食先的人啊!
巴黎鐵塔
巴黎鐵塔其實是荔枝玫瑰特飲,造型十分有趣,飲品上有一個反轉了的玻璃樽,一看到這個賣相,我便想起巴黎反轉再反轉,哈哈!巴黎鐵塔有着清新荔枝果香,味道清甜可口,細心一看,原來有一些鹽圍繞杯邊,飲荔枝玫瑰特飲時再加一點鹽,味道果然更特別,是好飲那種特別,大家千萬不要忽視那些鹽啊!
首爾塔
首爾塔其實是柚子藍柑特飲,賣相跟巴黎鐵塔一樣,又是有一個反轉了的玻璃樽,首爾塔沒有巴黎鐵塔的那麼清甜,味道比巴黎鐵塔淡一點,不過加上鹽一起飲,味道確是不錯。

總括來說,這間位於尖沙咀的White Button食物質素不錯,大部份食物都非常精緻,賣相都很特別,很適合相機先吃的朋友們。此外,我發現餐廳退出了不少新產品,大家可以來試試啊!
2015-09-04
2015-09-03 1115 浏览
來到尖沙咀,究竟應該食日式刺身、中式邊爐,還是歐美佳餚?其實尖沙咀美食選擇一向眾多,除了有外國各大品牌的進駐,亦有很多滋味小店有待大家發現。今晚工作後,我便與友人倆一起在亞士厘道尋找美食。記得早前有雜誌介紹雅士利中心高層的一家特色小店,我倆決定一試。先來點點餐前小食,由於個人對香口小吃情有獨鍾,一見有火燒芝士薯角便立即點下了。薯角的賣相相當吸引,出爐即食,口感格外外脆內軟,食得出濃郁而不咸的芝士味道,份量也頗足夠。主菜我們共點了兩款,首先上台的是白汁三文魚意粉。雖然這味實在不算得是甚麼新奇的主菜,但吃過便知道餐廳對食物有一套嚴格的要求,並非常重視食物的新鮮度和質素,讓大家在簡單的菜式中感到無窮的滋味。另外一主菜為南瓜芝士意大利飯。每粒飽滿的意大利飯均吸收了甜甜的南瓜味道,加上淡淡的芝士味道,增添連綿不斷的口感,特別適合夏天享用。甜品方面,要打造出意大利甜品的靈魂,Tiramisu可謂必吃之選。White Button的惡魔之果實(Tiramisu)賣相精緻,巧妙地放左大大的碟子中間,周圍放上乾冰,營造漫天雪地的視覺感受。淺嚐一小口,立即吃得出Tiramisu是用上蛋白和上等Mascab

火燒芝士薯角
白汁三文魚意粉
南瓜芝士意大利飯
Tiramisu
淺嚐一小口,立即吃得出Tiramisu是用上蛋白和上等Mascabone Cheese所製成,而非慣常的忌廉,從而大大減少甜品予人肥膩的口感。Tiramisu好看得來,入口亦超級滑溜,酒味和咖啡味一樣香濃豐富,多層次的味道實在叫人回味。加上眼前的高空靚景,絕對身心滿足。
Tiramisu
吃過一餐後,我們最後點了東京鐵塔(青蘋果梳打)清清口氣吧。東京鐵塔份量頗多,連夾在杯上玻璃杯的半瓶bonus,應該也有一杯半多。東京鐵塔味道不錯,陣陣青蘋果清新的感覺,很像飲用有味的日式波子汽水一樣,底部亦加有不少果肉,完全把夏日悶熱的暑氣一掃而空。
東京鐵塔
如此高質素的食物,定價亦見實惠,晚市平均消費才百多元,難怪餐廳大受年輕人歡迎!
题外话/补充资料: 餐廳會定時推出時令菜式,讓食客保持無限的新鮮感。
2015-09-02
火燒芝士薯角
白汁三文魚意粉
南瓜芝士意大利飯
東京鐵塔
2015-08-29 749 浏览
八十後九十前既一代應該會明白標題代表啲乜。而同八十前同九十後解釋呢句野亦都係極困難。總之就係巴黎鐵塔咁解啦。蛇上黎食個T一枱四個都係要乜乜塔。而我就要左藍色既首爾塔。柚子蜜底加幾粒椰果既色素飲品。主要賣點係反插係杯入面既玻璃樽。帶點玩味。總要食啲野就叫左個甜品。士多啤梨拿破侖。酥皮焗得脆。吉士餡夠多。加埋微酸既士多啤梨。唔錯。閒日既下午。午市過後只有幾枱客。一啲都唔似係尖沙咀。

閒日既下午。午市過後只有幾枱客。一啲都唔似係尖沙咀。

2015-08-26 813 浏览
上openrice睇相覺得環境幾靚所以决定book位同朋友gathering上到去得白色牆個個位靚d之外 就無特別 被d相fake晒紮馬尾個女仔店員態度又差意粉又極之難食 Carbonara又無味 大家一致認為罐頭汁仲好食仲有 豬頸肉意粉先差到 有陣怪味又勁求其真係未食過禁難食既意粉 真係好難食............係個辣汁意大利飯好食d囉
上到去得白色牆個個位靚d之外 就無特別 被d相fake晒
紮馬尾個女仔店員態度又差
仲有 豬頸肉意粉先差到
有陣怪味又勁求其
真係未食過禁難食既意粉 真係好難食............

係個辣汁意大利飯好食d囉
2015-08-14
庆祝纪念
生日
2015-08-19 921 浏览
朋友之間講起里間D野好玩好吃好影咪去試下LOR問左朋友話56日好暴人又想清清靜靜地食下影因為有朋友生所想大家坐得舒服D加上我老婆又大左肚...就打去問下佢地咩時間比較清靜係個男既聽電話...我問我想BOOK位有咩時間比較清靜...佢話一般3點到5點比較少人...我就話星期四下午3點可以嗎!?佢話冇問題問我名幾人電話...我就同佢話我老婆大肚既可唔可以比D坐特舒服少少既位位回番我會進量安排... 我又問我地有人生日可唔可以係D甜品到+名佢回番我當然可以不過要+18蚊費用(我心想18蚊我以為佢起碼都要7-80蚊你知啦而家D人工租金尖沙咀區)我當然話冇問題啦....好啦到左當日去到... 問我有冇BOOK位我話有BOOK左4位望到入面都唔係好多人坐邊到都OK啦...佢就帶左我去窗邊卡位坐...一坐低我老婆就話枱角寫左6人枱咩咩最低消費... 我就想有古怪...叫左個哥哥仔黎問下...佢話唔洗緊張呢個時間冇咩人一般有BOOK枱既都會比正常安排入坐好DD既位加上我有大肚婆...好在問下姐唔係真係以為入左黑店...好啦到叫野啦我老婆話要巴黎鐵塔個哥哥仔話里個得凍既大肚飲怕唔怕!?我老婆鬼妹仔性格當
朋友之間講起里間D野好玩好吃好影咪去試下LOR
好啦到叫野啦我老婆話要巴黎鐵塔個哥哥仔話里個得凍既大肚飲怕唔怕!?我老婆鬼妹仔性格當然話唔怕...
再黎到我扮下中產叫左柸cappuccino當然佢又問我係咪都要凍既我話當然要熱自我感覺良好一下

我2個朋友就又係d咩塔我都唔記得lu...d色同我老婆個巴黎鐵塔唔同咁啦...
再黎就係拍爾馬火腿意粉同黑松露飯Carbonara同白汁三文魚意粉又叫左份小食拼...個哥哥仔話同黑松露飯Carbonara有set可以平d低d可以同我轉我就問會唔會餐細份d...佢話佢地餐廳係唔係餐份量同做法都一樣包括跟餐+38蚊d甜品都一樣係份量同做法都一樣...一問清楚晒安心食........
等左唔洗5分鐘d野飲boom!boom!boom!boom! 齊晒真係又快又靚d女人仔衣哇鬼叫影影影影餐死
...
我就安心扮中產飲我柸cappuccino爽爽的

都未到15分鐘boom!boom!boom!boom!意粉飯齊晒

黑松露飯... 粒是迎合了港人口味的偏軟版不過菌香滿溢菇菌份量多到啖啖都有....
拍爾馬火腿意粉... 咸咸地意粉少許硬蒜香十足...
白汁三文魚意粉... 白汁ok三文魚一般啦有咩特別...
Carbonara... 我都幾鍾意不過牛油好似多左少少油左dd可以接受...
小食拼盤上桌擺盤十分吸引最好食就係雞翼...
再黎叫甜品叫左玫瑰龍捲風tiramisu賞櫻同埋士多啤梨芝士撻...
一上枱d女人仔又衣哇鬼叫影影影.......
我最like就係tiramisu香滑甜度ok...
最後上埋個有生日名既玫瑰龍捲風開開心心咁就渡過左一個下午...找數一千蚊都唔洗尖沙咀食到d咁既野4個人一人2百左右又影又食又好玩低到爛啦....
真係下次有朋友問起我都會介紹佢里間...
2015-08-13
用餐优惠