2024-06-23
今晚去咗位於荃灣的 vision 8 餐廳,開始點餐前侍應對我們介紹幾款美味嘅菜式,佢哋專業態度和周到安排,更令我倍感賓至如歸。最重要係,我同你超級推介呢款蘋果木燒黑毛豬鞍扒!而家做緊特別優惠,三折啊!超級好味抵食, CP值超高!等我而家逐款話俾你哋知有幾好食!首先奉上的前菜是南瓜湯配麵包。湯品呈現出濃郁的橙黃色,湯汁濃郁順滑,散發出陣陣的南瓜清香。麵包外脆內軟,沾上湯汁後,更添一份鮮美與滑順。其實Mew仲配有黑松露牛油,配合麵包更香更滑。這樣一個簡單的開場,已讓我對接下來的料理充滿期待。緊接而上的是蕃茄水牛芝芝士配意大利香草醬。這道菜色彩鮮艷,蕃茄切片的新鮮欲滴,配上香濃細滑的水牛芝芝士,再淋上清香四溢的意大利香草醬汁,可謂色香味俱全。每一口都令人回味無窮,大大增添了食慾。進入主菜環節,首先呈上的是龍蝦汁椰菜燴意大利飯配龍蝦尾。飯粒Q彈,入口即化;椰菜鮮嫩欲滴,配合濃郁鮮美的龍蝦汁,令人胃口大開。而作為主角的龍蝦尾,肉質飽滿,肉感十足,配合飯菜,堪稱完美組合。另一主菜則就是今日隆重介紹俾大家嘅西班牙黑毛豬鞍扒。這道菜肉質細膩柔軟,入口即化。以清新的香料,令肉質更添風味。配合焗薯和時蔬
餐湯:南瓜湯
蕃茄水牛芝芝士配意大利香草醬
龍蝦汁椰菜燴意大利飯配龍蝦尾
另一主菜則就是今日隆重介紹俾大家嘅西班牙黑毛豬鞍扒。這道菜肉質細膩柔軟,入口即化。以清新的香料,令肉質更添風味。配合焗薯和時蔬,成就了這道精緻的主菜。
蘋果木燒黑毛豬鞍扒