2022-03-02 33 浏览
今天在中環做完嘢就想去喜歡的Veggie4Love,吃一點light的小吃來慰勞自己。順便在周圍很多餐廳都關門的日子,去撐一下這些值得撐的優質小店。在去之前,先打個電話確認一下,下午茶時間有冇開。因為夜晚六点鐘後沒有堂食,只有外賣至十點。所以倒是歡迎我在下午茶時間來堂食消費的。因為還是怕肥的所以就點了一個蜂蜜有機鐵觀音檸檬茶及牛油果刺身。這不是普通的一般檸檬茶,用的是有機鐵觀音來沖泡,所以那茶底有濃濃的茶香,帶點從蜂蜜以外的微甜。很優!牛油果刺身用了整整一個果肉豐滿的牛油果,配以刺身豉油及WASABI,是一個既幾飽肚,又健康,而又不會太肥的下午小食。可能是客戶不知道他們下午茶時間還可做堂食,所以店裏面沒有其他客人。在吃下午茶時間,就有人來買外賣。原來他們外賣還有八折!喜歡這裏素食的人,就不要錯過這很好的折扣呀!這裏的環境非常舒適,是一個很好吃飯聊天的地方。若趕不了午膳時間,或者希望一個比較寧静的空間,就不如選擇下午茶時間過來試試。建議大家先打電話來訂位確認。食評外小故事:年輕老闆本來就是一個非常善心的人,看到買外賣的小姐,就問她可需要現在外面一盒難求的《蓮花清心膠囊》。因為老闆剛好能有

食評外小故事:年輕老闆本來就是一個非常善心的人,看到買外賣的小姐,就問她可需要現在外面一盒難求的《蓮花清心膠囊》。因為老闆剛好能有幾盒貨源就看看可有需要的人,以來貨價轉售他們。令有需要的人,得以幫助,這種善心值得稱讚!

2022-03-01
  • 牛油果刺身
上星期跟同事周末去了中環的素食新餐廳 吃完之後已經急不及待很想推介給大家! 它不但是間主打素食的餐廳🥒🥦 原來還是間良心店和宣傳佛學的餐廳!💛-一入門口已經覺得餐廳裝潢是走復古美式風🇺🇸 特別有California街頭店舖的味道!🏈 各式各樣的擺設令到店舖玩味感很重 超colourful!🖍 打卡影相都冇難度!📸🔻🔻🔻🔻🔻✨Kobe’s Favourite ($158)素漢堡扒伴惹味燒烤醬 🍔老實說一般會對素食的味道不會有太大期望! 但這個真的有驚喜!!!😍 燒烤醬有陣陣的煙燻味 而且素漢堡扒弄得超不像素食 是有肉質感的漢堡扒🍔 薯角也烤得很不錯!🍟 -✨Hot Mama Rendang ($148)辣素仁當配椰漿飯第一次吃這個辣素仁😆 口感好像雞粒🐣🤣 旁邊配料有 烤花生、酸蘿蔔、青瓜、蕃茄 椰漿很香濃再加上清新的配料 整個感覺就是甜甜辣辣🥰-✨Soy Shakes ($68)🌟🌟各位!!! 這杯豆奶昔絕對要推介給大家🥺 上面的忌廉是由椰子製成🥥 而奶昔就是用新鮮水果和豆奶攪拌而成 我選的是士多啤梨味🍓 喝上去第一口是酸甜的味道 感覺超級似益力多🤣 但店員說其實加入了新鮮檸檬汁🍋 健

🔻🔻🔻🔻🔻
✨Kobe’s Favourite ($158)
素漢堡扒伴惹味燒烤醬 🍔

✨Hot Mama Rendang ($148)
辣素仁當配椰漿飯

✨Soy Shakes ($68)
🌟🌟各位!!! 這杯豆奶昔絕對要推介給大家🥺 上面的忌廉是由椰子製成🥥 而奶昔就是用新鮮水果和豆奶攪拌而成 我選的是士多啤梨味🍓 喝上去第一口是酸甜的味道 感覺超級似益力多🤣 但店員說其實加入了新鮮檸檬汁🍋 健康又好喝🥺🥰🥰

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 Veggie4love (中環)
🗺 中環士丹利街11號10樓
2022-02-03 47 浏览
VeggieSF轉咗手之後第1次黎食,環境同菜式同以前大致相約。紅菜頭腰果蘑菇扁豆蓉 伴乾太陽蕃茄豆醬 ($158)漢堡扒用紅菜頭扁豆蓉代替,質感較易散。食到有一粒粒紅菜頭,加入沙律醬,味道好豐富,有少少黑椒味。漢堡包好軟熟,幾好食。印尼加多加多沙律、炸豆腐、腰果、大豆炸物伴椰汁飯 ($148)第2次食呢個飯,一如以往咁好食,素串燒口感似熱食版齋雞粒,幾香脆同夠味。炸豆腐外脆內滑。餐湯: 紅菜頭湯飲品: 抹茶綠茶、甘菊椴花薰衣草茶

紅菜頭腰果蘑菇扁豆蓉 伴乾太陽蕃茄豆醬 ($158)

紅菜頭腰果蘑菇扁豆蓉 伴乾太陽蕃茄豆醬

印尼加多加多沙律、炸豆腐、腰果、大豆炸物伴椰汁飯

餐湯: 紅菜頭湯

餐湯(紅菜頭湯)

飲品: 抹茶綠茶、甘菊椴花薰衣草茶

2021-12-24
午餐
紅菜頭腰果蘑菇扁豆蓉 伴乾太陽蕃茄豆醬
印尼加多加多沙律、炸豆腐、腰果、大豆炸物伴椰汁飯
由於現在六點就要禁堂食,就諗下有乜外賣可以買做晚飯。做完嘢已經七時多,喺中環,就諗不如去買愛吃的素菜椰漿飯!去到知道了他們外賣開到十點,仲有8折!正!即叫即做!118元就有得吃!買了至愛TripToBali! 好味!外賣無損它的美味!味道和堂食沒大分別!六點到十點都有人,方便我們那些做到不知時候的人,就算OT到八、九點都有得吃好吃的素食♥Trip to Bali 有D乜嘢?有素蝦片,炸豆腐,串起豆干配satay sauce, 有印尼沙律,有至愛的椰漿飯,香蕉,青瓜,tomato加腰果。配2大杯sauce, 一個是點豆腐,一个是satay sauce! 對愛sauce 的人來説會很高興!就算無堂食,無阻放工后繼續尋美食!

Trip to Bali 有D乜嘢?

就算無堂食,無阻放工后繼續尋美食!

2022-01-20
  • Trip to Bali
2022-01-05 721 浏览
🎈環境一出升降機,已好有懷舊感,不論燈光、擺設、陳列,如杯碟、掛鐘、汽水樽、玩具、黑膠唱片封套等都充滿50年代美國舊金山的情懷。.🎈餐牌.🎈食物.👇Avocado salad $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️這碟沙律份量好大,都好飽肚,材有牛油果、甘荀、紅椰菜、蕃茄、果仁等。.👇Laksa Cha Cha Cha $148 ⭐️⭐️⭐️⭐️這個星加坡叻沙可選飯或印度薄餅roti,我們要了薄餅,特別些,叻沙湯與平時的不一樣,保留了濃味的感覺,裡面的豆腐索足了味好正!.👇Hot mama Rendang 辣素仁當配椰漿飯 $148 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 椰漿好香,食慾大增。..🎈總結✅打卡一流✅環境及氣氛都有懷舊感,有另一番風味✅食物有創意,而且是素,值得支持
🎈環境

🎈餐牌

🎈食物
👇Avocado salad $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️

Avocado salad

Laksa Cha Cha Cha

椰漿好香,食慾大增。

Hot mama Rendang

🎈總結
✅打卡一流
✅環境及氣氛都有懷舊感,有另一番風味
✅食物有創意,而且是素,值得支持
2021-12-20
Avocado salad
Laksa Cha Cha Cha
Hot mama Rendang
11月30日星期二晚我和爸媽、4位長輩到剛開業的Veggie4love吃晚餐。為甚麼是這組合?他們那天參加了本地旅行團。在港鐵香港站解散。媽媽便說要吃晚飯後才回家。我在金鐘上班,所以也加入他們的晚餐。這間餐廳是我提議的。VeggieSF  結業後,由Veggie4love的店主接手,重新開始。部份菜式跟VeggieSF一樣。亦加入新菜式。點主菜都奉送餐湯 — 菠菜馬鈴薯湯。我以為是中式菠菜湯。因為聞到香濃的菠菜味。卻沒有在意馬鈴薯味。還好奇餐廳為何製作中式菠菜湯。看!湯內有很多菠菜蓉。我選的焗意大利香草紅甜椒汁雜菜意粉伴腰果香草醬,$148。番茄醬汁有些特別。有特別的酸味。不知道跟那個腰果香草醬有沒有關係。這主菜可選飯或意麵。我選了意麵。吃過後,我覺得配米飯較好,因為容易吸收醬汁。醬汁會從意麵流走。最後剩下不少,太浪費。另外,意麵煮得太軟。不是正宗意麵的做法。是媽媽喜歡的質感。卻不是我喜歡。配料有翠玉瓜、茄子、玉米筍、西蘭花、椰菜花、番茄和橄欖。蔬菜很豐富。同桌其中一位點了星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖哩腰果雜菜印度煎餅,$148。這也是可以選米飯。當然,印度煎餅較特別。一碟有多塊印度煎

為甚麼是這組合?
他們那天參加了本地旅行團。
在港鐵香港站解散。
媽媽便說要吃晚飯後才回家。
我在金鐘上班,所以也加入他們的晚餐。

這間餐廳是我提議的。
部份菜式跟VeggieSF一樣。
亦加入新菜式。

菠菜馬鈴薯湯

點主菜都奉送餐湯 — 菠菜馬鈴薯湯。

我以為是中式菠菜湯。
因為聞到香濃的菠菜味。
卻沒有在意馬鈴薯味。
還好奇餐廳為何製作中式菠菜湯。

菠菜馬鈴薯湯

看!湯內有很多菠菜蓉。

焗意大利香草紅甜椒汁雜菜意粉伴腰果香草醬

我選的焗意大利香草紅甜椒汁雜菜意粉伴腰果香草醬,$148。

焗意大利香草紅甜椒汁雜菜意粉伴腰果香草醬

番茄醬汁有些特別。
有特別的酸味。
不知道跟那個腰果香草醬有沒有關係。

這主菜可選飯或意麵。
我選了意麵。
吃過後,我覺得配米飯較好,因為容易吸收醬汁。
醬汁會從意麵流走。
最後剩下不少,太浪費。

另外,意麵煮得太軟。
不是正宗意麵的做法。
是媽媽喜歡的質感。
卻不是我喜歡。

配料有翠玉瓜、茄子、玉米筍、西蘭花、椰菜花、番茄和橄欖。

蔬菜很豐富。

星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖哩腰果雜菜印度煎餅

這也是可以選米飯。
當然,印度煎餅較特別。

一碟有多塊印度煎餅。
很好啊。

我怕太辣,所以沒有點這主菜。
原來可以要求少辣。
有機會再來吃這個。

媽媽點了有機松本茸菇飯伴關東煮蘿蔔及柚子梅汁素鴨黑虎掌野菌湯(野生黑虎掌、姬松茸、牛肝菌、黃耆),$188。
我看到店員跟她們介紹吃法。
似乎是招牌菜。
再來光顧又想吃這個。

至於從前喜愛的越式撈米粉(室温)伴香草、炸豆腐、腰果及大豆炸物配自家製有機檬汁($138)依然在餐單上。

泰式有機豆奶凍茶

餐後,我點了一杯泰式有機豆奶凍茶,$48。

之前喝過冰的。
好喝。
現在有熱的版本。

值得注意的是餐廳營業時間跟之前不同。
星期日也營業。
假期都可以去光顧。
2021-11-30
2021-12-21 72 浏览
跟素食者朋友到中環一間餐廳吃素食~ 到達餐廳後發現餐廳主題是美式復古的70年代,大概是瑪麗蓮夢露的年代吧~ 由於很喜歡美式餐廳和打扮~ 忍不住拍照留念~ 餐廳還有大大的舊式電視📺在播放着70年代的美式影片~ 餐桌上有舊合照,舊式貼紙點,每個角落都充斥着復古的時代氣息。連餐牌設計也採用了美式舊油畫海報的設計,非常美麗!我們點了L01 和L02 作為主食,分別是Hot Mama Redang和 Oakland Breeze,飲品點了藍莓石榴和巴西莓茶~還有蕃茄餐湯~ 先說說蕃茄餐湯味道適宜不會太酸~ 素食之中來講好好飲~ L01 Hot Mama Redang是椰漿飯配上了素果仁,烤花生,酸蘿蔔,青瓜等蔬菜~ 香濃可口的椰漿飯味道好可口!配搭飯吃非常特別!值得再試!L02 Oakland Breeze 是越式撈米粉配上了香草,炸豆腐,腰果,用大豆做的炸蝦和炸豆腐~ 還有檸檬汁配著一起吃~不得不提炸素蝦超好吃,口感像真,也很爽口彈牙~ 炸豆腐也常香脆!配着米粉一起吃非常好吃腰果也很香脆香口~ 非常之配的配搭藍莓石榴和巴西莓茶也很清新~ 微酸開胃~ 配搭小油的食品剛好~
跟素食者朋友到中環一間餐廳吃素食~

先說說蕃茄餐湯味道適宜不會太酸~ 素食之中來講好好飲~

不得不提炸素蝦超好吃,口感像真,也很爽口彈牙~
炸豆腐也常香脆!配着米粉一起吃非常好吃
腰果也很香脆香口~ 非常之配的配搭

2021-12-17 61 浏览
今日係中環行過一間型格復古小店主打素食,見到個裝修好有特色,餐牌食物都好吸引,就入去試下啦~餐牌主東南亞泰國越南食品~素既東南亞美食真係第一次試~越式撈米粉 Oakland Breeze越式撈米粉有炸豆腐、腰果及大豆炸物,配埋自製檸檬汁,好惹味~海南雞飯 Soi Nam Chicken Rice素海南雞拌黃薑油飯,素海南雞都好似海南雞既口感,黃薑油飯一粒粒好香口,素食得來又唔會太寡泰式奶茶泰式奶茶好有茶葉香,唔算好甜,清甜可口!Hot Sri Lanka斯里蘭卡王玉桂加蘋果同橙~清甜又好香~
餐牌主東南亞泰國越南食品~素既東南亞美食真係第一次試~
越式撈米粉 Oakland Breeze
海南雞飯 Soi Nam Chicken Rice
泰式奶茶
泰式奶茶好有茶葉香,唔算好甜,清甜可口!
Hot Sri Lanka
斯里蘭卡王玉桂加蘋果同橙~清甜又好香~
2021-12-14
2021-12-15 561 浏览
有個食素🌱嘅朋友仔帶我呢間充滿美國🇺🇸復古風格嘅素食餐廳🍴食晚餐🤤。呢度每個位置都🤩花足心思🥰放咗勁多充滿🇺🇸美式復古風😎嘅裝飾品。佢哋佈置到成間餐廳🍽每一個位置都係打卡位😍!建議💡大家可以早少少嚟🕕,係其他食客未入座🪑之前可以周圍📸影相打卡!今日餐湯🥣係香茅蕃茄🍅湯,鮮甜嘅蕃茄🍅湯入口之後帶有🤏點點嘅香茅餘韻🥰感覺十分開胃。越式🇻🇳撈米粉入面有好多🌱香草,兩大件炸🔥豆腐,香脆腰果,同埋兩件我估係扮炸蝦🍤嘅大豆炸物🤤,配埋佢哋自家製嘅有機檬汁🥰酸酸甜甜,層次十分豐富😋!素🌱海南雞🐓伴黃薑油飯🍚,用咗類似麵根嘅嘢去扮雞🐓肉,入口嫩滑🥰,咬落去口感都幾似海南雞🐓肉😆。黃薑油飯🍚香得來味道清幽,亦都唔錯🤤。佢仲有配埋時菜🥬、自家製薑蓉同埋🌶辣醬,我撈埋一齊食😋其實都幾似真嘅海南雞🐓飯😂。呢度嘅飲品🍹款式都唔少,我叫咗個🇹🇭泰式有機豆奶🥛凍茶,其實就係用有機豆奶🥛凍嘅🇹🇭泰式奶茶🥰,味道同一般🇹🇭泰式奶茶差唔多,不過就無咗奶香換成多一份豆香,個人覺得值得一試👍!

佢哋佈置到成間餐廳🍽每一個位置都係打卡位😍!

2021-12-14 63 浏览
呢日weekend同朋友去中環行街,我地依家都比較鍾意食啲健康既野食,所以就搵左一間素食餐廳食lunch。呢間素食餐廳充滿住美式既情懷,餐廳入面既裝修係走old American 既懷舊路線,非常特別,每一處都係打卡位!呢度既素菜有好多選擇。今次主食點左有機松茸菇湯漬飯,松茸菇超新鮮,可以生食,再加埋黑虎掌野菌湯,同埋柚子梅汁素鴨,超豐富!另一道菜係一個叫I am Fabulous 既素漢堡,入面有紅菜頭腰果蘑菇扁頭蓉,超健康!仲有呢個充滿越式風味既小食。飲品都好正!

呢度既素菜有好多選擇。
仲有呢個充滿越式風味既小食。
飲品都好正!
2021-12-12 400 浏览
朋友係素食者,專登訂咗呢間靚裝西式素食Cafe餐廳。果然冇令人失望,店舖充滿懷舊風,很多擺設,用了一定心機及心思,坐得舒服寫意之餘,果然是打咭好地方。嘅然有個好環境,如果配埋美味的食物,同朋友食住野傾吓偈,咁就真係 perfect啦。立即睇吓餐牌有啲乜嘢好食,其實樣樣都想試,最後點了呢兩個:「印尼加多加多沙律」($58),以為係一個餐前沙律,但原來配有椰汁飯,再加有炸豆腐、大豆炸物、炸蝦片、腰果、燒粟米、香蕉、番茄、青瓜等,份量十分足,CO值十分高。值得一讚沙律係有雪凍的,係我最欣賞地方,因為沙律吾凍真係吾似沙律。此外炸豆腐很香脆,有別於平常食開的,尤其特别豐富香豆味。蔬果亦很新鮮,蝦片食落好味又好像真!至於個椰汁飯,飯米香又椰汁甜濃,好食到真想同店員講:「吾該再添飯吖!」。「素海南雞飯配黃薑油飯」($148),配有白菜仔,加埋自家製薑蓉及醬汁,感覺真係像吃真肉,用心做得果然做到味道好像真,超級好味道!「泰式有機豆奶凍茶」($48),奶茶加有豆香,但不太甜,雖然不像港式重奶茶濃,但飲得頗舒服!因為朋友是真正素食者,餐廳職員很用心先詢問我們是否需要走洋蔥,蔥或蒜等等,很細心及有誠意。餐廳

,最後點了呢兩個:

印尼加多加多沙律

素海南雞飯配黃薑油飯

泰式有機豆奶凍茶

餐廳還有還有漢堡包、粉麵、甜品及多款特飲等等,可惜我們兩都食不多,所以已經約定下次要再來試試

2021-12-05
印尼加多加多沙律
素海南雞飯配黃薑油飯
泰式有機豆奶凍茶
📸 8.5/10 泰式魷魚串燒 $78-用雞髀菇代替魷魚🦑 質感爽滑彈牙 配合三色椒🫑 淋上自家製泰式沙嗲醬 微辣 質感較杰身 加入大量nuts 口感豐富而且非常惹味🥰📸 8/10 Oakland Breeze $138-越式撈米粉 一讚撈米粉係室溫‼️食落唔會凍冰冰👍🏻 最正一定喺舊炸豆腐+炸腐皮卷😋 咬落油香滿溢 豆味香濃 豆皮索晒自家製有機酸酸甜甜嘅撈檬汁 好上癮😝 配菜有大量香草、紅蘿蔔絲、腰果 非常豐富🤩📸 8.5/10 Kobe’s Favorite $158 -大推🙌 素漢堡扒大大塊 炭燒味好重 勁有BBQ感覺 神奇嘅係食落完全唔似素肉🥰 醬汁用燒烤醬同茄汁為主 同樣酸酸甜甜 非常開胃🍔 包皮煙韌有口感 灑上惹味嘅調味粉 好滋味~ 更配有薯菜沙律 淋上意大利黑醋醬 正🤩📸 7.5/10 黑糖薑茶 $28-薑味較重 黑糖味唔算好重 微甜 好清涼 好有養生嘅感覺☕️總括而言 餐廳位於樓上Cafe 環境裝修好特別 採用美國Vintage嘅主題🥰 好多唔同種類嘅懷舊復古收藏品🇺🇸 環境寧靜 燈光偏暗有情調 適合同一大班朋友或閨蜜過嚟傾吓計 而且坐好耐都得👍🏻 食物價錢唔算貴 但
📸 8.5/10 泰式魷魚串燒 $78

📸 8/10 Oakland Breeze $138

📸 8.5/10 Kobe’s Favorite $158

📸 7.5/10 黑糖薑茶 $28

總括而言 餐廳位於樓上Cafe 環境裝修好特別 採用美國Vintage嘅主題🥰 好多唔同種類嘅懷舊復古收藏品🇺🇸 環境寧靜 燈光偏暗有情調 適合同一大班朋友或閨蜜過嚟傾吓計 而且坐好耐都得👍🏻 食物價錢唔算貴 但睇得出老闆好用心去配搭❤️
2021-12-01 100 浏览
周末約朋友聚會,她是一個素食者,帶我黎發攪中環素食餐廳。一出電梯發現眼前一亮,呢間素食店佈置懷舊,每個角落都係50年代的懷舊珍藏。實在是眼花撩亂,看似一間古董收藏店一樣。這是年輕老闆的古董收藏茶具,放在古董飾櫃和大家分享。每晚有吾同餐湯是免費,送完即止。KFC韓式素雞$78素雞粒帶有少少辣味,剛入口帶點少酸甜係開胃的菜式。然後仔細咀嚼又很香口帶點嚼勁,口感豐富。Oakland Breeze越式撈檬$148建議先自行撈勻,因為材料足夠,配菜與檬粉比倒幾乎一比一。豆腐外脆內軟,素蝦香口甘香,拌勻的檬粉有少少酸酸甜甜,很開胃,越食越想食。Trip to Bali加多加多拼$148這個幾乎係貪心之選,有蝦餅、香蕉、粟米、豆腐、串燒、煎蛋、青瓜、番茄。滿足的一碟,各有風味。泰式奶茶$48建議先攪拌均勻才飲會更美味,奶與茶比例混合完美比例。mix berry$68味道酸甜適中,口感滑溜順口,飲完有一種幸福的感覺。門口走廊位像一個古董展覽廳,可以慢慢欣賞,留下難忘印象。

實在是眼花撩亂,看似一間古董收藏店一樣。
這是年輕老闆的古董收藏茶具,放在古董飾櫃和大家分享。

每晚有吾同餐湯是免費,送完即止。
KFC韓式素雞$78
Oakland Breeze越式撈檬$148
Trip to Bali加多加多拼$148
泰式奶茶$48
建議先攪拌均勻才飲會更美味,奶與茶比例混合完美比例。
mix berry$68
味道酸甜適中,口感滑溜順口,飲完有一種幸福的感覺。

門口走廊位像一個古董展覽廳,可以慢慢欣賞,留下難忘印象。
被上次的素食經驗驚艷到,又帶媽媽星期來試試第二間素菜先!Veggie4Love的前身係VeggieSF,由一位舊店的食客頂手這間店,新接手的老闆雖然並非飲食界,但充滿對素食的熱情,加入不少新菜色!留意到餐牌也是保留舊店風格但換上新裝!一開來𨋢門,各式各樣的舊物擺設映入眼簾!店內走50年美式風格,玩具車、海布、裝飾全部都帶你回到過去,坐下來點菜後,眼睛停不了欣賞圍著身邊的每一件物件,全部野都分分鐘大過你同我~松本茸野菌刺身 ($98) Organic Honshimeji Mushroom Sashimi 珍貴的菇類食材,生食更有營養價值可以防癌!除了排列整齊的松本茸之外,旁邊還準備了日式醬油和wasabi俾你沾,食落好有趣!我第日可以同人講我食生野喇~ 生的菇我會食的!!! 撈越式米粉 ($138) Vietnamese Style Rice Noodle with Herbs, Fried Tofu, Cashew Nuts, Fried Soy Goodies & Homemade Orgaic Dressing. 大豆炸物和炸豆腐味道撈泰式甜辣醬惹味,大豆炸物包甘筍絲、冬菇等外脆
被上次的素食經驗驚艷到,又帶媽媽星期來試試第二間素菜先!

我第日可以同人講我食生野喇~ 生的菇我會食的!!!

大豆炸物和炸豆腐味道撈泰式甜辣醬惹味,大豆炸物包甘筍絲、冬菇等外脆,豆腐夠滑,自家製醬酸酸甜甜開胃,撈芫荽、九層塔、青瓜、紅蘿蔔絲作配菜很健康!

素漢堡扒伴惹味燒烤醬 Vegan Beef Patty with Tangy House BBQ Sauce ($158)
麥麵包內有苜蓿芽、番茄、素漢堡扒,唯獨醬汁比較像茄汁不像一般吃到的BBQ Sauce。伴菜還有沙律菜和超大條薯仔~

Mixed Berries Soy Shakes ($68)
椰子味cream 鮮打berries so refreshing!

Siri Lanka (hot)
Sri Lanka Cinnamon + Apple + Orange
長大後的我對cinnamon味道很有興趣,這杯更是原調Cinnamon浸落去,味道濃郁,加上橙味酸酸甜甜咁好開胃!

店內某個位置擺放了一些呼籲關注人類動物實驗/測試,食肉的文章等等

食物總類多而特色,素食者或想食素菜的必定不可錯過!
中環 Veggie4love (前身為 VeggieSF) 是不少純素食者的最愛,東南亞風味菜式極有水準,復古裝修也別具風格,每次上來吃飯都極之滿足!這次約了幾位素食朋友一起開餐,可以多試幾款新菜式,真係道道有驚喜喎。餐廳位於士丹利街11號樓上鋪,電梯門一打開就像去了另一個時空,放眼望過去都是懷舊復古風擺設,非常有情調!要留意返餐廳平日午市到3點,3點到5點半是落場時間,唔好摸門釘啊。店內大概有30個座位,繁忙時間可以訂左位先。之前 VeggieSF 沒有那麼多 Fancy 飲品,現在有各種特飲和豆奶昔,杯杯都好吸引喎。Mojito HK$78清新之選青檸薄荷梳打,賣相和味道都令人眼前一亮呢!Sri Lanka HK$78 (熱飲)秋冬推薦必飲這杯斯里蘭卡玉桂茶,紅色來自洛神花,再加了蘋果橙和罕有的真斯里蘭卡玉桂一起煮,飲起來好似聖誕必備的香料紅酒,又暖又補身的感覺!越式炸素卷伴蒜香檸汁 HK$78/2件看到春卷還以為是港式酒樓那種單薄的炸物,沒想到如此澎湃又有氣勢!原來越式炸素卷是用米紙包住一堆蔬菜再去炸,新鮮生菜片上面還有越南粉絲,加上蒜香檸汁一起吃香口又惹味!非常有驚喜的一個前菜

店內大概有30個座位,繁忙時間可以訂左位先。

Mojito HK$78
清新之選青檸薄荷梳打,賣相和味道都令人眼前一亮呢!

Sri Lanka HK$78 (熱飲)

越式炸素卷伴蒜香檸汁 HK$78/2件

非常有驚喜的一個前菜,推介必試之選!

韓式炸素雞粒 HK$78
這個韓式炸素雞是店內經典名菜,新版本提升了辣度,吃起來有少少出汗的過癮,配特飲很不錯呢!

泰式魷魚串燒 HK$78
用杏鮑菇切薄片扮魷魚,沒想到又做到那種硬硬地又彈牙的口感,更值得一提是那個花生粒粒沙嗲醬,直接食都好開心。

辣素仁當配椰漿飯 HK$148
完美還原正宗印尼風味,辣素仁當用猴頭菇製作,辣辣地好醒神!夾埋個香甜椰漿飯、醃蘿蔔和脆花生一齊食,口感味覺都多重層次!

天貝鷹嘴豆皮塔餅伴薄荷 &辣醬配雜菜沙律 HK$158
好新奇的天貝鷹嘴豆餅,吃起來帶苦味,夾在皮塔餅中間再添加薄荷和辣醬,一種味蕾的新體驗。

全日早餐 HK$148
唔好以為全日早餐咁簡單,這個配搭真係從來無見過非常驚喜又創新!綠色的是泰式青醬麵包,吃起來又鬆軟又美味。中間是必試的純素番茄炒蛋,再配以沙律、炸豆餅、大啡菇和粗薯條,健康又令人滿足的早餐配搭!

有機松本茸菇飯伴關東煮蘿蔔及柚子梅汁素鴨 黑虎掌野菌湯 HK$188
必試的有機松本茸菇飯,飯上面鋪放了松本茸菇刺身片,雖然不太習慣吃生的菇片,用心品嘗又真係食到鮮甜之味。素鴨的柚子梅汁非常清新,關東煮蘿蔔又腍又入味。最正當然都係個黑虎掌野菌湯,使用四種珍貴菇菌類熬煮,變成湯飯吃到一種溫馨幸福感覺。

紫菜絲份量十足,被菇湯浸軟之後跟飯一起好豐盛。

酒釀啤梨配酪梨汁 HK$88
甜品除了雪糕之外,必定要試這個酒釀啤梨,酒釀是中式用糯米發酵那種,可以補身喲!酪梨汁帶檸香非常清新,柔軟的梨肉夾埋清涼的酪梨汁,吃起來真的毫無負擔呢。

Veggie4love 這間純素餐廳好適合約朋友聚餐,聖誕仲未諗到去邊度?趕快訂位吧!
2021-11-26