2019-07-24 750 浏览
因為朋友的IG推介,看到這間cafe的環境好有日式昭和風,是日系洋式的裝潢,便相約朋友到來。觀塘有很多特色的工廈餐廳,不同風格的cafe都有很多,這間特別在於有個卡廂座位,是比較有特色的,而枱櫈都各有不同,確實打卡一流。食物方面,味道都正常,但份量不多,性價比不高。叫了個焦糖布甸、Jelly Brunch、雞肉牛油果三文治。Jelly Brunch貌相的確是幾吸引,卻只是很普通的汽水雪糕加啫喱,雖然杯邊有食鹽作點綴,飲上去有點特別,但略覺定價有點偏高。焦糖布甸及三文治也是沒有太大驚喜。如果當平時打下卡,跟閨蜜傾計,也是個不錯的cafe,期望食物質素有所提高。

食物方面,味道都正常,但份量不多,性價比不高。

焦糖布甸及三文治也是沒有太大驚喜。

2019-07-22 1548 浏览
七月第三個星期天中午,觀塘。跟閨密即興的想找個地方坐坐,要找地點方便大家,又要環境舒適,花了一點時間決定去這家咖啡店。由於租金昂貴,所以現在很多餐廳都選在工業大廈裡面,這家也不例外,找到美興工業大廈入口後已經是一樓,左轉右轉的每道門都看一遍後,發現原來藏身於一家泰國菜旁邊的盡頭,還好看到m&m巧克力的花生人物,碰碰運氣,不然也不知道要找到甚麼時候。門一開,想不到裡面人氣挺多的,我們被安排靠露台的位置,原來點餐是在外面點,會有一個小木號碼,然後有服務生把菜上桌。就在想,如果再忙一點的時候,會不會看不到那個小積木,拿著菜走半天?我們各點了一杯特調,我的是仿經典Cocktail的藍珊瑚Blue Lagoon梳打,呷一口,只有甜味,沒有其他味道,把檸檬戳了以後就多了點酸味,想知道這是怎麼回事?其實一直以來很怕去這些咖啡店,無論飲料,食物,都是把一些普通的東西放在一起,再把價格調高,都算了,還要味道,質素都是偏低的,是不是真的以為咖啡店就是這麼容易賺?也不要緊,我們再坐久一點,漸漸的感覺到有煙在燻眼睛,還以為很快會散,十多分鐘過後,閨密的眼眶明顯地紅通通的,越來越受不了要離開,整個用餐時間一小時
七月第三個星期天中午,觀塘。

Blue Lagoon Soda
Blue Lagoon Soda
也不要緊,我們再坐久一點,漸漸的感覺到有煙在燻眼睛,還以為很快會散,十多分鐘過後,閨密的眼眶明顯地紅通通的,越來越受不了要離開,整個用餐時間一小時不到,餐廳是不是要把抽風系統弄好一點,讓客人可以享受一個舒服的環境?
不敢說所有這些咖啡店都不好,但是到現在為止90%去過的都是中下質素的,有時候除了租金請人等因素,有沒有用心經營其實客人是感受得出來的。
2019-07-21
2019-07-09 934 浏览
觀塘工廈林立同時亦有不少特色小餐館,今次就試咗依間日式懷舊風Cafe,餐廳位置有啲隱蔽,不過同層仲有兩間Cafe所以都叫有跡可尋😂由於怕假日人流太多所以預先打電話訂座,不過最後到達嘅時候有三份一嘅吉枱👅午餐包沙律以及優惠價選各類飲品,是次個人推介明太子三文魚意粉👍🏼有心之作❤️其實沙律都好豐富😆另一款意粉唔記得個名但係味道比較淡,材料方面比較似越南風🤔如果選擇梳打記得加雪糕($10),見到都覺得好開心🥳

如果選擇梳打記得加雪糕($10),見到都覺得好開心🥳
玫瑰梳打
明太子三文魚意粉
明太子三文魚意粉
2019-07-01 847 浏览
同好姐妹慶祝生日,網上好多blogger recommend依間餐廳。我地預先book左位。南瓜湯幾好飲,原條鰻魚飯照好食。依個價錢食到咁既水準食物,非常唔錯。水果pancake cream都比較新鮮餐廳decoration 幾靚美中不足係啲位較窄,隔離既桌啲人講大聲,我完全聽唔到我個姐妹講野。同埋餐廳位置比較隱蔽,搵左好耐先搵到,差啲要放棄了。

水果pancake cream都比較新鮮
餐廳decoration 幾靚

2019-06-23 711 浏览
今日第2次嚟lee間餐廳,第一次嚟食lunch係覺得好食!tea time叫咗2樣嘢,其中一個係all day pancake, 有3件煙三文魚牛油果pancake, 食第一件pancake 係燶同苦嘅,食到第三件見又係燶嘅,咪同個waitress講,佢話"睇落去個色係正常wor" 我想話深啡色都叫正常?!同埋苦ga wor. 但佢都換咗件俾我地,但換lee件個pancake係淺色同中間係唔熟,仲要凍嘅 ...... 再同個waitress講 .... 佢又話"lee個pancake係煮好放係度好耐ga wor" .... 放係度好耐唔代表煮熟咗嘅 ..... 完全冇講唔好意思,黑面,仲要個樣喺覺得我地玩嘢咁 ......我諗冇第3次啦 ......
今日第2次嚟lee間餐廳,第一次嚟食lunch係覺得好食!

我諗冇第3次啦 ......
2019-06-13 965 浏览
平時冇咩幾可會黎觀塘區, 咁岩訂左小禮物要係觀塘拎, 經開呢度緊係搵下呢頭有咩好食, 上左黎呢度SEARCH下, 見到有間小CAFE咁近, 一於上去試下先, 咁岩上到去就差不多下午茶時間了, 所以就可以ORDER定TEA TIME食物, 質素同味道都唔錯, 唯一就係如果可以既話TEA TIME可以加返SET MENU會再吸引D, 因為下午茶時間其實都係散叫為主
羽衣甘藍蘋果特飲
羽衣甘藍蘋果特飲
BANANA MILK SMOOTHIE
炸魚薯條
2019-05-27 1121 浏览
阿叔👨🏾又嚟呢間位於觀塘嘅日式🇯🇵喫茶☕️店喇!上次做完野又未夠鐘約人晚飯🍽,只好飲住杯咖啡☕️先,其實心裡面就好想食佢哋嘅班戟。🙄🙄🙄.今次同朋友👫喺觀塘行完街,想輕食一吓,當然第一時間就諗起去食班戟🥞,4個人叫咗一份 #草莓班戟塔 ($88),士多啤梨🍓忌廉好香,遠遠都已經聞到;班戟鬆軟,充滿蛋🥚香味,熱熱地連埋士多啤梨、忌廉、藍莓一齊食,口感一流!🤤🤤🤤.另外,呢間喫茶店嘅特飲🍹亦好出色,特別推介 #羽衣甘藍蘋果特飲 ($48),咪睇佢顏色以為好青草味,但原來味道清甜,而且又幾解渴添!☝🏽
2019-05-24 907 浏览
朋友慶祝我生日,揀左哩間觀塘工廈既西日式cafe好彩朋友預先訂左位,因為全場都已爆滿!食物種類選擇不多,我選擇了招牌青蘋紅茶咖哩牛肋飯好好味呀! 朋友則order了溫泉玉子長鰻魚飯!鰻魚上台認真好大件!飯既份量我個人覺得份量較少,男孩子食可能未必夠飽! 最後我地order左水果pancake, pancake細細件,唔會好飽滯。
朋友慶祝我生日,揀左哩間觀塘工廈既西日式cafe

好彩朋友預先訂左位,因為全場都已爆滿!
食物種類選擇不多,我選擇了招牌青蘋紅茶咖哩牛肋飯
飯既份量我個人覺得份量較少,男孩子食可能未必夠飽!

2019-05-22 934 浏览
今晚約左朋友喺觀塘食飯,好日都唔嚟觀塘,終於有機會可以試吓TORIO嘅 cafe,一直都聽唔少人講佢係日系小清新嘅地方,食物都唔錯,所以都有一定期望,特登預早訂枱,就係驚full house😂(點知去到,原來佢冇寫低我嘅booing 🤷🏻‍♀️,好彩朋友早到拎到位咋。。。。。)另外人手都唔太夠,所以食完成枱野都未有人會執野入到去就見到佢哋好出名嘅卡廂座位,的確係幾有 feel,現場見到都有男仔黎,唔係只係得女仔會打卡😂Dinner set有跟餐湯沙律同埋麵包,餐飲如果飲茶就加$8,其他就加$28。餐湯我就覺得正常,值得一提係個包,應該係自家焗製,幾鬆軟,幾好味👏🏻呢個就係佢嘅招牌青蘋果咖喱吉列豬扒飯,佢另外仲有得配雞肉或者牛肋肉。試咗一件豬扒,炸得都幾鬆化,個炸醬唔會太厚👍🏻咖喱味道方面,講真我就食唔到青蘋果嘅味道,但咖喱汁嘅味道就調校得幾好👍🏻我叫嘅焗芝士年糕肉醬意粉都有配沙律,沙律嘅份量都幾豐富,無欺場,而且沙律新鮮度都幾高,冇食到有霉菜。焗芝士年糕肉醬長通粉應該係韓式嘅煮法,因為入面有泡菜,佢Menu其實應該要加番泡菜呢兩個字,因為未必個個鍾意呢個味道。個番茄汁都唔錯,新鮮嘅味道,

餐湯同包

招牌青蘋果咖喱吉列豬扒飯

焗芝士年糕肉醬長通粉嘅沙律

焗芝士年糕肉醬長通粉應該係韓式嘅煮法,因為入面有泡菜,佢Menu其實應該要加番泡菜呢兩個字,因為未必個個鍾意呢個味道。個番茄汁都唔錯,新鮮嘅味道,但係唯一唔係好鍾意個完整芝士咁樣放上去焗😅
焗芝士年糕肉醬長通粉

其實一開頭諗過會似油尖旺cafe嘅質素,結果發現唔係,食得出係有心機嘅menu同 recipe👍🏻

2019-05-22
餐湯同包
招牌青蘋果咖喱吉列豬扒飯
焗芝士年糕肉醬長通粉嘅沙律
焗芝士年糕肉醬長通粉
2019-05-21 605 浏览
餐廳位於工廠區,位置較為難找。店內面積不大,但昭和風的裝潢雅緻,有不同特色的椅子供客人選擇,打卡一流。食物份量足夠,上菜速度亦快。豚肉沙律味道清新,唯不喜歡他們加入飯底;招牌青蘋果咖喱飯,不過不失,與傳統日本咖喱分別不大;墨汁意大利麵採用扁嘴意粉,但沒太大驚喜;粉紅玫瑰梳打入口花香陣陣,值得一試;至於主打甜品亦相當不俗,班戟蛋味濃郁,薄薄的數塊很快便掃清光。唯需注意3點:要訂位;只收現金;晚市時段餐後需使用停車場出口離開。
2019-05-18
  • 玫瑰梳打
  • 水果pancake塔
2019-05-18 631 浏览
兔子一向大愛日本咖啡館的風味,所以這間以懷舊風作裝修的torio又怎能錯過!看到這個懷舊風格十足的招牌,已經感到很興奮了。小店裝修絕對是心機之作,整間店風格一致,而且非常有品味!大量的木質餐枱,配上大葉植物,再利用玻璃作媒介,感覺真的像日本當地的懷舊咖啡廳。這個像溫室小屋的設計,真的很喜歡很喜歡!環境一流,也不能虛有其表,來看看食物如何吧!咖喱飯賣相精美,蔬菜的配搭也十分講究。份量十足之外,日式咖喱滲著淡淡的甜與辣,非常開胃,好食好食。招牌綠茶紅豆pancake,也是賣相精美,份量大方!紅豆味道不會過甜,抹茶有點回甘,pancake口感鬆軟,高質之作。難得小店內外兼備,希望可以保持水準吧!

小店裝修絕對是心機之作,整間店風格一致,而且非常有品味!

環境一流,也不能虛有其表,來看看食物如何吧!

2019-05-17
在觀塘返工都係呢到食過2次lunch 覺得環境都真係幾靚但lunch time 未有甜品供應 所以成日都心思思再黎然後有一個星期六終於都有機會同朋友過黎試下 兩次的Lunch都係order︰Torio 招牌之青蘋果紅茶咖哩飯配牛肋肉 $78配搭清新 有新鮮沙律的加持 令食物更均衡唔會太多肉 牛肋肉入味軟腍 不知不覺就清哂成個飯 糖漬柳橙紅茶Like facebook 所以free drink飲品不錯 比平時的檸檬茶少了些酸澀味道 然後就係早前終於食到的甜品水果Pancake塔 $78已經唔再係一個塔的形象 不過味道都仍然不錯Pancake 是屬於實淨的類型 另外再order左個花茶 Fresh Love $48沖出黎無咩顏色 味道都係淡淡的 普普通通 以觀塘工廈的餐廳來講 定價都係可接受的環境優雅 而且食物的賣相同質素都算唔錯不過甜品的驚喜較少 但同朋友黎下午茶都是個唔錯的地方

在觀塘返工都係呢到食過2次lunch 覺得環境都真係幾靚

以觀塘工廈的餐廳來講 定價都係可接受的
環境優雅 而且食物的賣相同質素都算唔錯
不過甜品的驚喜較少 但同朋友黎下午茶都是個唔錯的地方
2019-05-13 438 浏览
六個人去食 去到已經被環境吸引 雖然細但係裝修得唔錯嘢食方面最值得推介嘅係水果Pancake Pancake口感有少少彈牙而且蛋香味濃郁份量亦都多 超級無敵推薦揸返薯條都好好食 脆得來加埋番薯本身嘅甜味唔使點醬都好好食 都非常推介鹹點方面 煙三文魚牛油果pancake嘅三文魚有少少搶咗pancake嘅味道 因為本身pancake實在太好食有少少浪費 但係份量都多重點推介花茶 影相真係好靚 少女味滿分!
六個人去食 去到已經被環境吸引 雖然細但係裝修得唔錯

重點推介花茶 影相真係好靚 少女味滿分!
2019-05-11 408 浏览
今天來到了香港觀塘,這家特式餐廳今次真的可以用隱藏於工廠區中間來形容。找門口就大概找了10分鐘,晚上A座大門關了之後,可以選擇走貨車的斜路上一樓,或從B座上一樓穿過停車場到達A座的一樓,請看我的圖示。我們點了青蘋果咖喱,和日式雞翼,並只是雪條,第一次吃到咖喱裏面有蘋果和哈密瓜,感覺和咖喱很匹配。吃飯前他們還送了南瓜湯和麵包,麵包希望是自家製吧,反正配上南瓜湯和牛油很好吃。相信這家店唯一的不足之處是太早閂門了, 9:00就關很難滿足上班一族呢。

日本盛行喫茶店,也就是我們所認知的咖啡店 (Cafe)。大型商場不在話下,在商店街幾乎總會有一間在附近,逛到累了或是想找個地方休憩一下就到喫茶店吃件蛋糕、喝杯咖啡。然而在生活節奏異常急促的香港,想找個地方偷一點閒適,悠閒地度過頃刻寧靜的小時光似乎也是一件極為奢侈的事。然而,我竟在觀塘的工廈中找到了一片靜土。TORIO喫茶部無論是裝潢或是食物的種類和風格都仿傚了日本洋式喫茶店,別出心裁的佈置令人留下深刻的印象。位於觀塘工廈的TORIO喫茶部,店內精緻的環境與工廈的外觀完全成反比,由推門進內的那刻開始便有份天淵之別的感覺,有如一個世外桃源。店內以原木、玻璃和植物的元素組成,玻璃的折射令整個環境變得閃閃亮亮,店內走的高階精緻的小資女路線。雖說我尤愛文青風格的Cafe,但這裡的環境我也很喜歡。甫進店內便有店員招呼和安排坐位,也許因為我們是這天的第一組顧客,聽說這裡平日都是自行找座位的。安頓好和選好要吃甚麼之後便可以自行到收銀處點餐,付款後會取得一個號碼牌,放到枱上的當眼處就可以等店員送餐,只能說這裡連一個號碼牌也很有質感。中午的套餐除了自選的主食外,還會附送一份沙律,附送的沙律一點也不馬虎,份

中午的套餐除了自選的主食外,還會附送一份沙律,附送的沙律一點也不馬虎,份量很足賣相亦非常不俗,其實吃畢整份沙律已經帶有些許飽腹感,如果醬汁可以把芝麻醬換成黑醋相信會更健康和清新。
TORIO招牌の青蘋紅茶咖哩飯 (配雞扒肉 / 牛肋肉)

青蘋紅茶咖哩飯可謂這裡的招牌菜,即使TORIO每月堅持換上新的餐目,但青蘋紅茶咖哩飯總是屹立不倒地長存於餐牌中。能夠成為招牌菜一定有它的優勝之處,日本咖哩不帶辣,淺嚐一口,果真能夠吃到淡淡清新的青蘋果和紅茶的香味,這是在其他店中從來沒有吃過的味道,沒想到將青蘋果和紅茶加入咖哩中能夠這樣協調的清新感覺。咖哩飯可配雞扒肉或牛肋肉,這次選了牛肋肉,肉質不算太軟但也未至於韌,下次可以試試雞肉比較一下。
海膽飛魚子意大利麵

海膽飛魚子意大利麵的醬汁幼滑得來也不會太稠,配上三文魚子和蟹子,令口感層次變得更為豐富。本來以為海膽就只有頂部所見的份量,沒想到原來意粉中也混入了不少的量。整份意大利麵份量不算多,但因為忌廉醬汁比較膩的關係所以也很夠飽。得知近日TORIO改良了這款菜式,竟然加入了我最喜愛的溫泉蛋,相信美味程度將以倍提升!
Orange Black Tea
Apple Green Tea

只要追蹤官方帳戶後更可免費獲得指定餐飲一杯,分別是Orange Black Tea和Apple Green Tea,溫度可選冷或熱。我們點了熱的,但所謂的熱其實是常溫,我很喜歡常溫的飲品,很易入口。Orange Black Tea不會太澀,有清新的橙香味聞落非常醒神,喝下去帶點微甜的味道。Apple Green Tea則有幽香的蘋果味,和青蘋紅茶咖哩飯正好是個Perfect Match,微酸的味道正好能夠消去主食的膩,Free Drink來說絕對是誠意之作。
2019-02-15
TORIO招牌の青蘋紅茶咖哩飯 (配雞扒肉 / 牛肋肉)
海膽飛魚子意大利麵
Orange Black Tea