2019-05-22 934 浏览
今晚約左朋友喺觀塘食飯,好日都唔嚟觀塘,終於有機會可以試吓TORIO嘅 cafe,一直都聽唔少人講佢係日系小清新嘅地方,食物都唔錯,所以都有一定期望,特登預早訂枱,就係驚full house😂(點知去到,原來佢冇寫低我嘅booing 🤷🏻‍♀️,好彩朋友早到拎到位咋。。。。。)另外人手都唔太夠,所以食完成枱野都未有人會執野入到去就見到佢哋好出名嘅卡廂座位,的確係幾有 feel,現場見到都有男仔黎,唔係只係得女仔會打卡😂Dinner set有跟餐湯沙律同埋麵包,餐飲如果飲茶就加$8,其他就加$28。餐湯我就覺得正常,值得一提係個包,應該係自家焗製,幾鬆軟,幾好味👏🏻呢個就係佢嘅招牌青蘋果咖喱吉列豬扒飯,佢另外仲有得配雞肉或者牛肋肉。試咗一件豬扒,炸得都幾鬆化,個炸醬唔會太厚👍🏻咖喱味道方面,講真我就食唔到青蘋果嘅味道,但咖喱汁嘅味道就調校得幾好👍🏻我叫嘅焗芝士年糕肉醬意粉都有配沙律,沙律嘅份量都幾豐富,無欺場,而且沙律新鮮度都幾高,冇食到有霉菜。焗芝士年糕肉醬長通粉應該係韓式嘅煮法,因為入面有泡菜,佢Menu其實應該要加番泡菜呢兩個字,因為未必個個鍾意呢個味道。個番茄汁都唔錯,新鮮嘅味道,

餐湯同包

招牌青蘋果咖喱吉列豬扒飯

焗芝士年糕肉醬長通粉嘅沙律

焗芝士年糕肉醬長通粉應該係韓式嘅煮法,因為入面有泡菜,佢Menu其實應該要加番泡菜呢兩個字,因為未必個個鍾意呢個味道。個番茄汁都唔錯,新鮮嘅味道,但係唯一唔係好鍾意個完整芝士咁樣放上去焗😅
焗芝士年糕肉醬長通粉

其實一開頭諗過會似油尖旺cafe嘅質素,結果發現唔係,食得出係有心機嘅menu同 recipe👍🏻

2019-05-22
餐湯同包