2017-04-08
係旺角想揾間質素好啲嘅樓上café都幾難,特別係俾登打士街個啲做爛哂個市今次聽朋友介紹嚟咗呢間波鞋街附近嘅樓上café,入去之前睇個menu好似都唔錯,睇得出幾用心諗菜名。入到間café初頭有啲伏伏哋嘅感覺,因為可能早,仲未有太多人,但都有大人細路,有枱仲好似坐低玩咗好耐,我哋臨尾食完佢哋都仲未走😛我同朋友兩個叫咗個set dinnerA餐同E餐,跟兩杯特飲(要補差價)。因為驚café啲嘢食份量好少,所以另外再叫咗個美式薯角,加咗$5特濃芝士。首先嚟咗兩杯嘢飲,草莓雪香同巨峰提子乳酸。草莓雪香上面灑咗好多好薄嘅麥片,飲落有淡淡嘅麥香亦有咬口,士多啤梨奶味又唔假。朋友嘅乳酸味道略淡,佢話乳酸味可以重多少少。然後就係兩個湯 。粟米湯好簡單,微甜亦有些少鹹香,好易入喉。扭扭粉首先上,佢賣相唔馬虎,有煙肉,蘑菇,最上面放咗啲肉乾碎同幾條青菜伴碟。整體嚟講味道正常。個焗豬排飯認真有驚喜,朋友話好食過某某大型連鎖快餐店嘅焗豬好多。香茅味好重用料十足,蕃茄醬偏甜,有香港style。豬排份量幾多,肉質鬆軟多汁,好嫩滑。最後上嘅係薯角,waitress提我哋要趁熱食。薯角係橙色脆卜卜嘅,上面啲醬好濃芝士