2007-04-18 6 浏览
同意之前面包精的評語, 有機豆漿蛋糕, 勁ART錢!尋日下午行過, 入去買左個有機豆漿蛋糕, 又無豆味, 又貴, 跟本就係一個普遍到極的蛋白蛋糕, 又細條, 重要賣6蚊, 自己焗一底都唔洗6蚊, 分做5~6份都得啦! 佢好軟, 是真的, 不過有鬼用咩! 上個星期六早上試了朱古力包, 藍梅包及甜桶包朱古力包- 外型及口感都是朱古力波蘿包, 好"溜", 裡面有流質朱古力, 找多一個人SHARE會好D!藍梅包- 普通遮!甜桶包- 上面是什麼我忘記了, 沒有什麼特別! 個甜桶裡面入滿芝士忌廉, 勁"溜", 我食左幾啖就不要了. $10蚊一個超貴總括來說... 價錢太貴, 味道普通, 姐姐又唔肯幫我切開D包.
同意之前面包精的評語, 有機豆漿蛋糕, 勁ART錢!

上個星期六早上試了朱古力包, 藍梅包及甜桶包

藍梅包- 普通遮!

2007-04-14 8 浏览
今次評的是有機豆漿旦糕. 我覺得這個旦糕麻麻地. 吃不到豆漿味, 反而吃到香蕉味.而旦糕雖然軟熟, 但質感好像床褥的海綿那樣, 嫌佢密度太高了. 我都係喜歡聖安娜那個豆腐蒸旦糕, 有好香的豆漿味, 又鬆軟, 所以常常都好快售罄!
今次評的是有機豆漿旦糕.

2007-04-11 0 浏览
幾欣賞那個三蚊的綠茶紅豆包. 面粉混和綠茶粉一起搓, 是好香濃的綠茶味, 麵包的質感煙煙韌韌, 有點mo-chi(日式草餅)feel. 而裡面的紅豆餡一點都不馬虎, 食到粒粒紅豆的紅豆蓉不會太甜, 好健康. 雖然包仔細細, 但餡料的份量都幾多, 充滿著整個包. 包上面有個cream cheese的唧花, 真係花心思!以上是我第一次吃這個包的感想! 昨天我又o-ka-wa-ri(encore), 但咬第一口時, 感覺唔到紅豆蓉的存在, 連第二三口都吃不到, 心想,是不是這個忘了加餡料呢?之後, 都是忍不住揭開個包一看. 啊, 紅豆蓉是有, 但只有一個五毛子的份量, 少得可憐啊!說真的, 都幾失望呀!希望這只是我偶然的不好彩, 又或者是他們偶一為之的失手, 而不是質素有變的原因吧!
2007-04-10 15 浏览
幾年前來過這裡,買了一個德國布丁,從此念念不忘。這天雖跟家人在"小白屋"吃過lunch 了,但仍要特意走過去,買一個再回味。家人一看見德國布丁,也異口齊聲說要買來吃吃看~ ^ ^這裡的麵包款式很特別也很多,讓人目不暇給,每樣都想買回去每樣都想咬一口。德國布丁$6 ─餅乾餅皮不酥脆,也不鬆化,是很結實的那種餅乾餅皮,蠻不錯。布丁內餡不會太甜,有淡淡的蛋香,軟軟的,很好吃。這不像葡撻般那麼甜膩,嗜甜的人可能不會滿足,但我卻覺得很不錯。另外,那朱古力菠蘿甜筒麵包,好可愛的樣子,但不知好不好吃呢?那裡的師傅和員工都很friendly,跟他們談了一陣子,很開心~
幾年前來過這裡,買了一個德國布丁,從此念念不忘。

2007-03-30 5 浏览
3月28日途經,買:1)綠茶紅豆包-無加蛋做法-size細細個-質感軟,但好似有陣提子乾的甜味,所以不大喜歡2)全麥南瓜包-無加蛋做法-亦是軟身,表面有d穀物粒,口感不俗。南瓜蓉無嘜甜味,應無點加糖-可以3)有機豆漿蛋糕-呈長條形-質感好軟綿,幼滑,有d似日式芝士蛋糕隻,但無嘜豆漿味,唔太甜,適中-4個之中最喜歡4)黑糖蛋糕--呈長條形,深啡色,有白芝麻鋪面-蛋糕軟,夠濕潤,1d都唔乾身,甜度適中-有種可能是黑糖/穀物味,ok-基本上麵包同蛋糕全部好軟熟,不遜於xxxxxx mermaid或ceres boulxxxxxxx,唔太甜,看得出無點加糖。其他麵包有不少唔加蛋的做法。所以這店都幾注重健康天然食材-不過個人覺得甜味麵包不太討好,可能鹹包會好d-另外還有賣造型可愛的cream cake,有長毛狗仔啦,豬頭,青蛙等,唔知好唔好食喇
3月28日途經,買:

1)綠茶紅豆包
-無加蛋做法
-size細細個
-質感軟,但好似有陣提子乾的甜味,所以不大喜歡

2)全麥南瓜包
-無加蛋做法
-可以

3)有機豆漿蛋糕
-呈長條形
-4個之中最喜歡

4)黑糖蛋糕
--呈長條形,深啡色,有白芝麻鋪面
-蛋糕軟,夠濕潤,1d都唔乾身,甜度適中
-有種可能是黑糖/穀物味,ok

-不過個人覺得甜味麵包不太討好,可能鹹包會好d

2007-03-11 3 浏览
一直知道這間麵包店的存在, 但只可惜不是太就腳, 所以都未試過.最近終於路過那兒, 就走進去看看有冇合心水的面包, 買個來試試. 嘩, 一進去,雖然舖仔細細, 但擺放了好多款式新穎的麵包(或者當時正值面包出爐的時間), 目不暇給, 簡直好像發現新大陸!當時簡直樣樣都想買來吃. 但最後就買了吞拿魚包(普通size的, 不是大大個的吞拿魚麥包)和綠茶高鈣南瓜包(其實只打算買一個包返公司吃, 但最後都係忍唔住買多個細細的南瓜包).綠茶高鈣南瓜包細細個, 4蚊. 包的質地好軟熟好香, 必定是用了上佳的麵粉. 裡面的南瓜蓉不甜, 足料, 或者是細細個, 所以又唔係好漏.以前看有些食評, 話唔鐘意南瓜蓉, 鐘意粒粒南瓜, 但我吃了許多間的面包店的南瓜包都是蓉的, even DONQ 都係呀! 我覺得冇問題呀!吞拿魚包又好好味, 餡料的魚好足, 又唔多沙律醬, 個人覺得它的吞拿魚餡製法是最好的!這間店賣的面包的日式款式, 但價格相宜. 質素跟DONQ, Panash, Little Mermaid有得揮, 但就便宜多了!
2007-01-14 1 浏览
完全同意之前個食家咁講,香草奶皇包真係.......好唔掂囉...奶皇真係冇味嫁..都未食過咁既奶皇,香草同奶皇真係完全唔夾,好唔得囉!個呍呢拿旦糕就唔錯,好鬆軟,仲有個中東包就普通啦..其實幫襯過呢度都五六次,真係覺得呢間野d包係差左架,不過依然覺得呢間係一日有誠意既小店,依然想試下其他包
個呍呢拿旦糕就唔錯,好鬆軟,仲有個中東包就普通啦..
2006-12-06 4 浏览
全麥南瓜包: 啲南瓜唔係食友講既一舊舊, 係南瓜蓉, 佢應該無加糖, 所以好天然, 而且好多餡, 但係食晒成個真係好膩有機豆漿蛋糕: 呢個幾好味, 個質感好似食緊伊滕家既芝士蛋糕咁, 但係就變左少少既豆漿味, 唔太甜, 可以試下朱古力包: 個包好有朱古力味, 啲饀都好足, 但係集中埋一齊, 變左有啲位食個時會好甜, 有啲就得個包, 但係整體都好味芝士條: 呢個唔得, 雖然好有芝士味, 但係咬落去好似過疏左風既餅乾咁, 完全唔得有好多款式都好特別, 有排試, 但係個sales就好似唔係好好禮貌咁, 多謝都唔聲....

一直係此店的fans,就算水準是比初光顧時退步了少少,仍舊光顧. 但昨天的經驗實在可怕:咬了一口香草奶皇包,奶皇無味,但與香草(一向喜歡此店的香草包)一起,即成怪味,更久久不散. Mix and Match 成如此,倒不如......難聽喲講,是否把當日用剩的材料亂拼?!(哭臉only for 香草奶皇包, still like their other products.)

此店的位置不太方便, 縱然挺喜歡他的麵包, 尤其是洛克藍莓包, 但都只有每次到中央圖書館才會順道光顧. 昨天吃了午飯後到圖書館借東京旅遊書, 本來也沒有打算買麵包, 但也是按捺不住過來"參觀"一下. 一段時間沒來, 多了很多新款麵包蛋糕, 尤其是緑茶口味的產品. 在櫉窗見到很吸引的抺茶紅豆忌廉蛋糕卷, 大大件才$9. 本想下次才買, 但想著今天踫到這件蛋糕都算是"縁份"吧! 才踏出了門口就折返買了他. 已經滿頭大汗的店員非常周到的把蛋糕放入膠盒還附上叉子, 真的可嘉!回到公司, 下午就當下午茶解決了這蛋糕卷. 蛋糕抺茶味道很濃, 但可惜紅豆及忌廉太少, 而且忌廉不夠鬆, 像是來貨. 當然, $9不能期望太多, 但還是覺得此店的麵包較為出色.
2006-10-24 0 浏览
有機豆漿蛋糕$7去到見佢好似新鮮出爐咁, 而且樣好靚好純, 本來想買麵包我, 就忍唔住要買呢個有機豆漿蛋糕啦!不負所望, 個蛋糕真係好好好鬆軟呀!!!雖然無咩豆漿味, 但就好清好舒服lor!食完真係再想食多個呀!好正!!!店內所賣麵包, 其實來來去去都係燕麥,全麥,綠茶,芝士,南瓜,朱古力等mix & match 配合出多款麵包,咁呢幾隻都係我最喜愛味道, 所以幾乎呢度賣包我無一唔想試囉!呢間麵包店以賣健康麵包為主, 我食咁多次,品質同水準都keep 得好好...可以話係我至愛麵包店呀佢有d麵包牌上面係寫埋日文ga...唔知呢間店老闆係咪日本人呢?
有機豆漿蛋糕$7

2006-09-20 0 浏览
買左2個包(名唔係太記得)1)綠茶cream 芝士$10半個,size係半圓形大大個又好重身,中間夾住cream芝士,面層好墨西哥咁,顏色好鮮,有綠,啡,黃,因為個色咁靚所以買佢,雖然唔太甜都ok好食,但唔會再買,因為實在太溜喇,d cream芝士好厚~ 2)綠茶包$3,圓形細細個,面既o個層又係好似之前個包面咁,好似墨西哥,但只係得綠色既,d綠色漩渦形咁,好一般!著住白色麫包師父suit既女仔勁nice,唔明問佢時,佢極樂意為你解答(雖然d音唔係好聽得明),又好好笑容,服務俾足五分!
買左2個包(名唔係太記得)

上兩個星期去到,大約4點零倒,但係就已經無咩包款,見倒有一d好mini既包仔,之前未見過所以試下,叫做中東包,一個圓圓地既pizza形白色包仔,$2/個,個包食落有d濕潤,食落咸咸地,無咩特別,試一次就夠lu!
2006-07-21 6 浏览
試左大大個既藍莓朱古力醬包,超好味!!同埋個包好重!! 好足料!!
試左大大個既藍莓朱古力醬包,超好味!!
同埋個包好重!! 好足料!!
2006-05-21 2 浏览
食過佢地四四方方既蛋糕,都幾大舊架,分別有:有機豆漿蛋糕, $7紅豆綠茶蛋糕, $7香蕉蛋糕, $5全部都好鬆軟,唔太甜,清清地,勝在夠light!
食過佢地四四方方既蛋糕,都幾大舊架,分別有:
有機豆漿蛋糕, $7
紅豆綠茶蛋糕, $7
香蕉蛋糕, $5
全部都好鬆軟,唔太甜,清清地,勝在夠light!