2017-07-22 174 浏览
今日去咗書展,係灣仔搵晚飯食,咁啱經過左呢間餐廳。晚餐+$8可以有menu飲品(eg. Matcha latte/chocolate),而晚餐每人平均消費不過$100。我叫左螺絲粉,包埋免費南瓜湯或者沙律,加埋飲品,都只係$96。啲螺絲粉有蛋醬,同平時餐廳唔同,十分之濃,好味好多。飲品飲起來比某連鎖咖啡店會少好多「粉」。要講唔好嘅地方,就係餐廳啲枱有啲迫。本來只不過係偶然來呢度食,而家打算遲啲專登嚟幫襯。
本人向來對食都無要求(比較著重價錢),但偏偏這間長名餐牌cafe 令我留下了非常深刻印象。上星期天剛去完灣仔電腦中心,肚子餓了,想尋食,但囍x街一帶的餐廳價錢比較昂貴,行了好幾次,也看不上眼,心想一到五都食茶記,想對自己好D, 咪周圍睇下有冇all day 食先,走到大王東街就見到不藍不綠門口,又有個人熱情介紹的年青人立即從舖內跑出來介紹,剛好天色昏暗,算吧,先坐下來,接下來就有個小妹妹簡約介紹餐牌,每一個餐的名字很長很長.....我在想他們的員工應該已經煉成一手好字📝最後怕煩,就求其點沙律🍴華多夫沙津配乳酪汁跟自家crab cake🍴好大份仲有湯同蒜包送,仲有跟餐茶,好抵食($100有找),重點味道好特別,服務很好要紙巾有紙巾,仲有人不停加水,洗手間又乾淨。不得不俾⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️希望多D人都支持有良心企業
2017-07-16
2017-07-02 228 浏览
今早起身由星街一路行落大道東搵早餐食,話說是早餐,其實應該講brunch才正確,因為已經11點後鐘. 大家都明啦,11點後其實邊道仲有早餐食呢?食開既Double Tree已經收佐早餐,同埋都食悶佐,所以搞搞新意思. 經過Space01見食物一般而且都唔平,所以放棄. 行過對面街入左呢間叫TicTacToe既Cafe, 上次食TicTacToe係兩多年前既lunch hour,當時食佢既set lunch已經覺得食物質素唔錯而且環境都good既.今日我就叫佐個parma ham 牛角包同regular coffee, 加埋只係$68.個parma ham牛角包有驚喜, parma ham本身已經好香,而且中間又有橄欖就更好味

2017-07-02
2017-06-28 169 浏览
趁今日見工前有時間專程黎到灣仔區同朋友食午餐上星期朋友都有食tictactoe就俾咗d食物相我睇見到隻軟殼蟹我已經覺得好吸引所以就同朋友講好咗下次lunch要黎呢度食由於怕冇位再加上朋友要翻工lunch hour個時段fix死咗所以朋友一早打電話book咗位先*平時灣仔區好多人放飯 有時候去某d食店真係有排等 特別lunch hour會多d人 怕冇位既 最好打咗去先*再加上因為我自己本身好怕等位通常要等位等好耐我就情願食第二間下次先再試所以如果大家好似我咁怕等位就book定先好d好啦入正題啦今日點咗兩個order第一個要咗黑松露牛肉漢堡係香港既水準黎講呢度既漢堡算做得唔錯只係個漢堡個塊包淨得燶咗d因為我朋友話上次食佢唔燶㗎所以可能今次有d失守burger尚算大個仲配埋薯條我其實真係覺得食burger冇薯條真係爭咁d另外我哋仲要咗個軟殻蟹海鮮意粉呢個意粉係用蕃茄汁一齊煮本身我好鐘意蕃茄汁配意粉所以呢度已經加咗分海鮮有咩呢就係有蜆同蝦兩款都係我鐘意食既而軟殻蟹都好好食個size都尚算大隻上次朋友食佢話d蟹有膏添呀不過今次食我冇呢度有杯好特別既檸茶不過最終都冇試到所以下次一定會再黎過呢度食
趁今日見工前有時間

呢度有杯好特別既檸茶
不過最終都冇試到
所以下次一定會再黎過呢度食
2017-06-27 186 浏览
今日lunch 黎左呢間餐廳食野,裝修其實係幾好幾有風味好有food stall既感覺,雖然舖頭唔大,但係都有室內同室外既位置。其實裝修同傢私好好,不過午飯時間本身已經好多人講野好嘈,餐廳仲要播d 好嘈既音樂我覺得呢d 音樂係酒吧會match d 囉⋯⋯lunch time 一定係好忙,但係某位員工做野真係好黑口黑面!!同顧客講野都係黑口黑面!唔知做乜鬼明明無人得罪佢好啦講返野食先~因為想食burger 所以叫左個lunch A,點知送上黎既係一個失望黑松露味唔知點解好薑呀,薑味好重!我初初唔記得呢個係黑松露burger 我仲以為係薑味黎牛肉係好厚好大塊,但係好乾又無乜牛味,都唔知自己食左乜個包就真係麻麻啦,薯條就幾正既,啱啱炸起,又有d 薯皮咁但係薯條其實啱啱炸起就好好食餐飲叫左凍檸茶,叫左少甜所以幾有檸味,飲落幾fresh總括而言,下次唔好lunch 黎食,同埋唔好食burger
今日lunch 黎左呢間餐廳食野,裝修其實係幾好幾有風味

我覺得呢d 音樂係酒吧會match d 囉⋯⋯

同顧客講野都係黑口黑面!

唔知做乜鬼明明無人得罪佢

好啦講返野食先~

牛肉係好厚好大塊,但係好乾又無乜牛味,都唔知自己食左乜

個包就真係麻麻啦,薯條就幾正既,啱啱炸起,又有d 薯皮咁

但係薯條其實啱啱炸起就好好食

餐飲叫左凍檸茶,叫左少甜所以幾有檸味,飲落幾fresh

總括而言,下次唔好lunch 黎食,同埋唔好食burger
黑松露磨菇牛肉漢堡
lunch A
2017-06-27
2017-06-27 164 浏览
上次黎冇book枱食唔到,今次book左終於試到!😍😍😍 餐廳內唔算多位,有d迫枱亦細,食物到齊會迫爆張枱😂 本身黎到想食fish burger,但lunch set冇,最後就叫左1個set A同D同老世share 💁🏻 Set A 黑松露芝士牛肉大茹漢堡 $58 一向少食牛既我因爲太想試呢度既burger所以就破左戒🙈真係不得了!牛肉勁juicy又厚,大菇唔難咬同多汁,配菜亦多口感豐富!黑松露味就冇咩,薯條炸得唔會好勁,食落唔會好熱氣💁🏻 聽到隔離枱想叫但賣哂,如果想食burger記得一到就要叫😂😂 Set D 意大利黑松露忌廉軟殼蟹櫻花蝦意粉 $78 呢個黑松露味就勁啦,忌廉又多,意粉彈牙!個軟殼蟹係原隻上,咬落勁多肉同膏,正! 熱紅豆薏米水 (跟餐+$0) 唔會太甜,底有好多料可以食,養生👍🏻
上次黎冇book枱食唔到,今次book左終於試到!😍😍😍

餐廳內唔算多位,有d迫枱亦細,食物到齊會迫爆張枱😂

Set A 黑松露芝士牛肉大茹漢堡 $58

Set D 意大利黑松露忌廉軟殼蟹櫻花蝦意粉 $78

熱紅豆薏米水 (跟餐+$0)
唔會太甜,底有好多料可以食,養生👍🏻

• 黑松露芝士牛肉大菇漢堡
  • 意大利黑松露忌廉軟殼蟹櫻花蝦意粉
  • 紅豆薏米水
2017-06-09 134 浏览
與朋友的午餐小聚,誰知竟是一場噩夢,是我數一數二不愉快的用餐經歷。我們中午一點左右落座點餐(都是意粉之類set lunch,不需長時間烹煮),大半個鐘之後仍然不見食物的踪影,詢問侍應也只是回答“整緊!” Ok繼續等。接近1:45pm(就來餓暈)時有個男侍應突然行過來好大聲問“你哋點咗咩?” 跟住仲好激動咁怪責我哋 “你哋轉咗位!周圍都搵你哋唔到!” 我同朋友好愕然,我哋由頭至尾都坐定定等嘢食,根本無轉過位。好明顯係你搞錯(記錯?or老屈?)之餘仲要向客人發脾氣。 我哋即刻澄清話無轉過位,同埋你點解咁嘅態度 (嗰刻真係感覺有啲反胃)。佢好快都發現自己理虧,但就無任何解釋和道歉,反而係遠遠避開我哋。結果我哋等足50分鐘先開始上食物。食物質素都算一般,但其實已經被激到無晒胃口,個侍應由頭至尾連句對唔住都無。咁嘅態度,唔好話服務/餐飲行業,喺咩行業都不可接受。若非周圍人多又趕時間,我會留低同佢理論並要求道歉。p.s. 間餐廳擺太多張枱,坐得好迫之餘廚房都負荷唔到。到我哋2點離開時見到有幾張枱仲追緊食物.... 來呢度食嘢要有以下心理準備:(1)餓到暈; (2)比人老屈; (3)睇人面色。

來呢度食嘢要有以下心理準備:(1)餓到暈; (2)比人老屈; (3)睇人面色。 唔會再來。
2017-05-08 302 浏览
朋友在灣仔工作,常常聽他說有一間cafe,供應一款特別的檸檬茶飲品,叫波波冰檸檬茶 他和同事都很愛去,這天又相約我們幾個老友 前往,本來也只是想去試試這個球狀的檸檬茶,意想不到,大有收穫,見識了一間很有誠意的本地小店。 一行七人, 大約五點左右,我和介紹我們的朋友先到步,慢慢等著例遲的其他五人, 當時,似乎是下午茶時段的尾聲,只有一對情侶,朋友好像和老闆還頗熟,老闆熱情的跟我們打招呼,然後就開始介紹下午茶的餐單,他把每一個菜式都形容得很透徹,有自家製waffle,有自己做紫薯薯條,口感和味道都逐一講解,因為還要等其他朋友,我們就先點了兩三樣東西。前菜combo, 朋友因為比較肚餓,所以先點了一些前菜吃,雖然我們還沒有點正餐,但老闆還是容許先給我們下單。 而且又很細心地介紹,這天的湯是法國薯仔湯,法國人都愛喝凍湯,但為了迎合香港人熱辣辣的口味,就把它改成熱湯。朋友說。每一啖還可以喝到綿綿的薯蓉粒,而沙律則是很健康的超級食物,藜麥。聽說這是可以補充一個人基本生命所需要的營養的單一食物。還有流心的溫泉蛋。總共也只是22元。似乎具想以成本價吸引客人。而我當然是點了一杯本次來的主要目的波波檸檬茶

而我當然是點了一杯本次來的主要目的波波檸檬茶。檸檬茶的外型真是討好,三個冰球再 加一個小瓶,不過初頭我還以為只是賣相可愛,其實也只是用粉狀沖劑沖出,後來才發現他們在水吧的位置有三個茶壺,店主解釋原來全部都是即日新鮮拉茶而成,這又看得出小店的用心。 味道方面,最重要是波波溶了以後,因為裏面也是檸檬茶,所以並不會減掉檸檬茶原有的味道。檸檬的澀味很突出,但不是苦澀,而且甜度適中。 朋友果然沒介紹錯。
相片中的r2 d2 聽店主說原來也是用來沖泡咖啡的,本身是星戰迷的我有多問了幾句。

店主毫不吝嗇的分享,原來這裏有很多特飲 在牆上,已經寫滿了, 還有幾個傳媒的報導,最特別的是店主還做了一本手寫的飲品menu,原來每一杯飲品都好像有著一個自己的故事,太有誠意了吧! 而r2 d2,是唯一店內做的常壓式咖啡,店主還說在美國訂了三個多月才拿回來呢! 本來想叫遲到五人組來的時候點的,結果他們選擇了別 的飲品,唯有下次再來試試好了。

這張是我從他們的instagram下載下來的相片, 你看都是用手寫的!

差不多五點四十五分,那班大帝才陸續到齊。 也差不多到晚市的時間,因此我們叫了幾個晚市套餐來一起分享。

忌廉帶子墨魚汁麵, 看到餐牌第一時間就點了這個,為的就是要看到朋友們吃到滿口烏卒卒,然後來張烏嘴狗大合照。似乎使用了新鮮的墨魚汁和忌廉混合而成,因此吃到海鮮的味道,帶子也很大粒,而且很爽,並沒有雪味,解凍似乎做得不錯。清新的蕃茄仔,也是不錯的點綴。

我叫朋友點r2 d2,結果他揀了最普通的latte。 但想不到還有拉花,似乎這裏的飲品並不只是賣可愛,店主也用心做了些練習和咖啡併配。 牆上寫了兩種咖啡豆,巴西和埃塞俄比亞,朋友一開始還選擇了巴西。店主後來解釋原來已經做了拼配,為的就是要做到味道 balance。 做一杯咖啡原來還有這麼多學問!

豬仔髀茄醬扁意粉, 這裏的分量都做得相當大,性價比甚高,豬仔髀夠淋,而且啖啖肉茄醬也做得很出色, 十分惹味。

軟殼蟹櫻花蝦忌廉意粉, 軟殼蟹好像蜘蛛一樣,張牙舞爪, 配合麵條一軟一脆, 還有當造的櫻花蝦,想不到西餐也有不時不食的想法。 唯一是軟殼蟹始終只有一隻,我們七個人每人只分得少少。

同行三位,女仔朋友有選擇困難症, 便叫店主介紹適合他們的飲品,想不到店主第一個介紹的居然是有威士忌的irish coffee,原來這杯飲品最初真的是為女性而設的,他又把這個飲品的一個浪漫愛情故事告知了我們,還刻以把結局收藏起來給我們做了一個謎語,過了一會才過來開估,氹得同行的女仔朋友勁開心! 而我偷飲了兩口也覺得威士忌非常香醇而且易入口因為面頭的忌廉甜甜的,又不蓋過咖啡本身的香和甘味,真的很適合女士!

Holliccino, 原來店主為了配合港人口味,又不想失去自己的格調,因此將一些傳統港人的飲品,包括波波檸檬茶和這一杯用好立克做的 飲品做了一些變調,好立克不會太甜而重點在於上面的粉覆蓋在奶泡上,這是我從小就最喜愛吃的好立克方法。另外一個變調而且有可愛公仔的飲品,鴛鴦, 是港式奶茶和西式咖啡合併的飲品,下次也很想來試一下。

紫薯latte,雖然叫做latte,但並沒有咖啡成分 隻色又剛好是其中一位女仔朋友的心頭好,這杯相對容易選擇,而這位對甜味有所偏好的 朋友對於初頭的味道,覺得是偏淡了,店主也因應需求,給他重新加入了調配了較濃的紫薯奶,可說是度身訂做。

他們不肯叫r2 d2的原因,就是因為看見出面牌上寫著當天有紅酒減價,最後一個叫了紅酒 一個叫了apple cider,聽說味道也可以,apple cider的果汁味相對較重,我沒有試過就不作討論了。

我和熱情的店主傾得很開心之際,沒人性的朋友,居然不等我拍照,就把其餘的餸菜都大快朵頤,我們原本叫了的雞翼,炸魚薯條和炒雜菇小食拼盤,居然一件不留!沒有拍照之外 最後也只吃淨一條炸魚薯條,煎牛扒已經吃淨下面這張相片的部分,雖然沒有照片但說實話 炸物做得非常香脆,而且賣相也很好,牛肉叫了medium well,因為其中一個不能吃太生,但是也不會很韌,又有肉味,而且肉汁調配也很好,價錢也只是一百三十多元,比起其他 加了梳打粉或鬆肉粉的舖頭,價錢公道,質量很好。

總括而言食物和飲品的質量很好,但最值得推介的是店主的熱情和細心,晚市時間開始後 人潮逐漸增加,和他傾談的時間相對少了,但是他還是保持間中過來問我們意見以及殷勤的加水,見他和其他客人也傾談甚歡似乎也有很多熟客再次來光臨,用心的小店現在已經不多了,所以誠意推介這間,肯定下次會再來!

唯一的意見是桌子相對較少用餐的時候會比較擠逼,店主應該想想改善方法!
  • irish coffee
  • 波波冰檸檬茶
2017-04-29 179 浏览
Tea Set!但水準都真係唔差,坐得都舒服又唔會好多好多人咁迫住哂間鋪一間坐得舒服,野食好味既餐廳!絕對值得試!但同openrice上面個opening hour好似有點唔同因為想試埋晚餐卻摸門釘!
Tea Set!
但水準都真係唔差,坐得都舒服
又唔會好多好多人咁迫住哂間鋪

一間坐得舒服,野食好味既餐廳!

絕對值得試!

因為想試埋晚餐卻摸門釘!
2017-04-25 166 浏览
A friend recommended this restaurant. It is easy to find and the service is fast, polite and friendly! I order the pasta with clams/lobster sauce and it was served nice and hot and fresh. Also, I should mention the serving is a good size. My friends were also happy with their choices. Close to Wan Chai MTR station. Take the B2 exit, or take the Tram. A very nice place to give yourself a treat.
午餐
  • Pasta  w  clams  and  lobster  sauce
四月,在香港而言真是一個令人討厭的季節;又濕又熱,心情也特別容易燥鬱煩悶;若再加上工作壓力的話,真的差點令人連"搵食"的動力也欠奉。月頭的某個雨天中午,當我正惆悵午飯的地點之際,路過大王東街,忽被一個鮮明的藍綠色招牌所吸引,上面寫上了"TicTacToe"的英文大字,頗具深意!卻原來是一間甚有格調的Café餐廳。午餐時間,當然是幾近全員滿座。很幸運的我是一支公,所以仍是很快入席,不用在街邊做落湯雞慢慢等。店內裝修甚有外國的藝術風格,映入眼簾的是吧檯廚房上的大黑板;兩邊的泥水牆掛著幾幅圖畫。坦白說在這個大雨天步入這間店用餐,心情一下子就可以放鬆,首次印象已令我十分有好感!再來看看Lunch Menu,選擇上有八到九款套餐,最貴的安格斯肉眼扒才$128,其他都不超過$100元,相比起同區餐廳的午市價錢,真的非常經濟抵食。但看大部份的食客,選擇了最便宜的美式魚柳漢堡($58),目測份量之大竟比得上一盤Fish & Chips。執輸行頭,我當然也來一份!這魚柳漢堡是用籃連同薯條一併上檯,份量真的很大,若說是巨型漢堡也絕不跨張。魚柳的炸漿上得薄身,外層脆口,略帶油香卻不膩;魚肉夠實在,咬口嫩滑啖

這魚柳漢堡是用籃連同薯條一併上檯,份量真的很大,若說是巨型漢堡也絕不跨張。魚柳的炸漿上得薄身,外層脆口,略帶油香卻不膩;魚肉夠實在,咬口嫩滑啖啖肉。雖然不比高級的銀鱈魚,但已絕對收貨。
雖然因為是漢堡的關係而不是用上檸檬汁或麥芽醋。但配襯自家製他他醬絕不失禮,加上有爽口生菜和蕃茄作伴;作為一個魚柳漢堡包,已是無可挑剔。
薯條方面是Fries,但仍算粗身;可惜稍為炸得過火一點,外層稍乾,脆口卻偏硬身了一點,未免是這個餐中的一點暇疵。
加$8有這個招牌特飲,波波冰檸茶。其實這所謂波波冰是用檸檬茶變成三粒波冰先放進杯中,然後凍檸茶是另上自助式去斟添。這就跟Greyhound Café的招牌泰式檸茶幾乎是同樣的做法。
TicTacToe用的是印度Pukka有機茶葉,不過我實在不知道這檸檬茶有否用上,雖然稍帶甜澀,卻不會說澀得像維他檸檬茶一樣。而且夾雜了檸檬果肉,不乏原汁原味。加上波波冰不會令檸檬茶變淡,味道一氣呵成,非常好飲,用來送此魚柳漢堡也非常匹配。
總結:埋單$66,午市沒加一,這個價錢有這份量,CP值絕對滿分。不過我就覺得它可以做得更好和更進步,還是下次可以試試它其他的菜式再下定論好了!
TicTacToe的名字,本來意思是井字過三關的遊戲,據說也代表了餐廳的三位老闆。但據說上年老闆曾經換了人,Menu也曾經換過。那這TicTacToe本來的意義是否還存在?它究竟還是不是它?嘛,留待有心人去發掘吧!
2017-03-31
  • 波波冰檸茶
2017-02-22 6874 浏览
近來難得好天氣,讓人真不想呆在家中,打算與屋企人計劃到港島灣仔峽道,順道參觀警隊博物館,穿過修頓球場,打算在附近先午餐,醫肚後再上路隨意走入一條小街,鮮明的藍色招牌映入眼簾,門外放着的高身枱椅,甚有渡假feel,與我們今日的心情意外配合,黑板上的手寫餐單,也讓人有種莫名的親切感可能因為我們都是讀書時睇黑板大的~~餐廳內部沒有過份花巧的設計,水泥色的牆身掛上幾幅圖畫作裝飾,水泥色地面 鑲嵌了花紋的馬賽克,RAW得來又帶有一點藝術味道牆身上的另一邊是黑板手寫餐牌,Set Lunch方面有5款,還有Special 款當中的SP1 "日式原條鰻魚漢堡" 實在太吸引,想不到饅魚如何配搭漢堡,甚有特色,一定要試一下+$8 前菜沙律滿滿的蔬菜,還有蟹籽點綴,沙律用了日式沙律汁,清爽不膩日式原條鰻魚漢堡真係原條饅魚,仲長過個麵包蒲燒汁香濃,鰻魚微帶焦香,肉質嫰滑麵包鬆軟,表面是脆口的,有點像脆豬包的口感除鰻魚外,還有新鮮的蕃茄及蔬菜,令整個漢堡的層次豐富起來不要少看伴碟的薯條,即炸的薯條熱辣辣,外脆內軟,不用沾茄汁已經可KO一半意大利黑松露忌廉什菌蘆荀蝴蝶粉蘆荀翠綠爽嫰,蝴蝶粉的煙韌程度適中黑松露香氣
近來難得好天氣,讓人真不想呆在家中,

打算與屋企人計劃到港島灣仔峽道,順道參觀警隊博物館,

穿過修頓球場,打算在附近先午餐,醫肚後再上路

隨意走入一條小街,鮮明的藍色招牌映入眼簾,

黑板上的手寫餐單,也讓人有種莫名的親切感
可能因為我們都是讀書時睇黑板大的~~

餐廳內部沒有過份花巧的設計,

水泥色的牆身掛上幾幅圖畫作裝飾,
水泥色地面 鑲嵌了花紋的馬賽克,
RAW得來又帶有一點藝術味道

牆身上的另一邊是黑板手寫餐牌,
Set Lunch方面有5款,還有Special 款

當中的SP1 "日式原條鰻魚漢堡" 實在太吸引,

想不到饅魚如何配搭漢堡,甚有特色,一定要試一下

+$8 前菜沙律
滿滿的蔬菜,還有蟹籽點綴,

沙律用了日式沙律汁,清爽不膩

日式原條鰻魚漢堡
真係原條饅魚,仲長過個麵包
蒲燒汁香濃,鰻魚微帶焦香,肉質嫰滑
麵包鬆軟,表面是脆口的,有點像脆豬包的口感

除鰻魚外,還有新鮮的蕃茄及蔬菜,令整個漢堡的層次豐富起來

不要少看伴碟的薯條,
即炸的薯條熱辣辣,外脆內軟,

不用沾茄汁已經可KO一半

意大利黑松露忌廉什菌蘆荀蝴蝶粉
蘆荀翠綠爽嫰,蝴蝶粉的煙韌程度適中

黑松露香氣撲鼻,與香濃的忌廉汁實在非常夾
五色芝士pizza

餐牌中見到五色芝士實在太吸引了~~
尤其是較少在pizza 會出見的blue cheese & camembert

各種芝士散佈在pizza表面,相互溶融在一起,
每一口都散發着濃郁的香味

至於來到cafe,當然是不能錯過咖啡,因為咖啡是cafe的重頭戲

從咖啡豆品種的特性介紹、不同沖法的咖啡種類,亦有不少創新口味的咖啡,

已經可以感受到這店對咖啡的追求是何其用心及充滿熱誠
拼圖原來是每種咖啡各成份的不同比例
你想到或你想不到的配搭都有....

Fresh Orange Coffe、 cucumber expresso martini、creme brulee chocolate

我最後情歸

creme brulee chocolate

因為我本身就很喜歡食食creme brulee,尤其係那焦糖層

在最上層的奶泡面層上加糖,燒焦後形成的焦糖面,

脆脆的焦糖片,與緻密的奶泡相映成趣,

呷一口,飄入鼻腔的是幽香的玫瑰味
是嗅覺、味覺及觸覺的多重享受

心思原來真係品嚐得到
Herbal Tea的選擇也不少,選用坊間少見的pukka 茶包,

是咖啡以外的又一好選擇!!

美味寫意的午餐,正好為我們埋下好心情,繼續享受餘下的假期

PS: 餐廳支持環保,響應自備杯!GO CUP!
  • 日式原條鰻魚漢堡
  • 五色芝士pizza
  • creme brulee chocolate
2017-02-21 4336 浏览
去年曾經光顧這藍色的CAFÉ。雖然只來過一次,但印象特別深刻。因為這餐廳附近有家雀店,很多雀鳥不停的吱吱喳喳。而雀聲在這街道上迴蕩,十分響亮。今天一家三口就沿著雀鳥之聲,來到藍色的CAFÉ。這裡改變了!餐廳名字改變了!餐牌改變了!牆上也張貼了多款的飲品照片。還有各款咖啡比例圖。假日客人超多,內裡己滿座,唯有到店門戶外的位置就座。下單後,看著雜誌有關餐廳報導,咖啡先上來。本身喜歡咖啡,基本上,每天早上總要來一杯。最喜歡走糖,走奶,没有額外添加,只是ESPRESSO + 水,保證原汁原味,所以AMERICANO最適合不過。黑板寫著:Ethiopia Yirgacheffe埃塞俄比亞耶加雪夫 & Brazilian巴西二種咖啡豆各自的特色, Ethiopia Yirgacheffe埃塞俄比亞 : Floral aroma,Smooth Bodied,Sweet bright flavor with pronounced lemon note甜中帶點酸?Brazilian巴西 : Low Acidity,Nutty sweet,Bitter sweet with chocolaty roast
去年曾經光顧這藍色的CAFÉ。

雖然只來過一次,但印象特別深刻。

因為這餐廳附近有家雀店,很多雀鳥不停的吱吱喳喳。

而雀聲在這街道上迴蕩,十分響亮。

今天一家三口就沿著雀鳥之聲,來到藍色的CAFÉ。
這裡改變了!餐廳名字改變了!餐牌改變了!

牆上也張貼了多款的飲品照片。
還有各款咖啡比例圖。
假日客人超多,內裡己滿座,唯有到店門戶外的位置就座。
下單後,看著雜誌有關餐廳報導,咖啡先上來。

本身喜歡咖啡,基本上,每天早上總要來一杯。

Ethiopia Yirgacheffe埃塞俄比亞 :

Brazilian巴西 :
Low Acidity,Nutty sweet,Bitter sweet with chocolaty roast taste朱古力甘香?

希望這個咖啡豆的配搭,能給我驚喜吧!
嗅覺:
AMERICANO呈上時,鼻子已經感到陣陣咖啡香。

再把杯子放近鼻子,能感覺到更多的香味。

視覺:
咖啡表面有一層豐厚的泡泡,跟平時遇到的咖啡確有不同。

老闆介紹,這是咖啡油。

原來多年來,自己一直誤會這是咖啡泡呢!

配戴眼鏡,身形清瘦 <-- 文質彬彬的老闆詳細講解:
正常即磨咖啡會有油,只是關鍵是如何維持這一層<泡泡>的厚度。

今天終於解開自己多年來對泡泡的疑惑了!

味道與口感:
第一口以甘甜和香為主,酸度不太重。而咖啡濃度較高,營造滑溜圓潤的口感。

咖啡味没有一瞬即逝,更可以長時間停留在口中,好讓味蕾慢慢感受咖啡味道。

早已明白:咖啡需要慢慢嗒。

來到最後,咖啡放涼了,餘韻的酸味更明顯。
勿忘餐廳招牌推介鴛鴦~即是奶茶加咖啡。
還有不同美食呢!
兒童餐
當時,有几位小朋友在享用這個車仔兒童餐。

車仔造型,夠吸引,豆丁也想來一份。

車仔內盛著甜品,薯條,雞翼,沙律
意大利黑松露忌廉什菌蘆筍蝴蝶粉
Italian Truffle Mushroom & Asporagns in Cream Sauce with Farfalle
素食系列,夠健康。蝴蝶粉煙韌,配黑松露忌廉什菌,十分保險的配搭。

豆丁也很喜歡這款蝴蝶粉,還天真的叫蝴蝶粉做<Butterfly粉>呢!
五式芝士薄餅
Cheddar cheese, Camenbert, Brie, Blue Cheese, Parmesan Cheese, Rocket

車打芝士雖然味道較濃,也比不上藍芝士獨特的香味。

把二份薄餅對摺,好似三文治,火箭菜就不會掉下來。
魚柳薯條Yorkshire Beer Truffle Fish and Chips
魚柳薯條

坐在室外的座位,不單感覺悠閒,還可以聽著雀店的鳥兒唱歌。

今天就享受一個<鳥語啡香>的午餐。

因為鳥語,環境比高分。
2017-02-19
2017-02-11 975 浏览
難得今日係元宵佳節~就同男朋友出去high tea~佢就揀左係鬧市中一個小小既cafe食個下午茶因為我食左午餐,就叫左個炸魚紫薯薯條$68佢就叫左個意式龍蝦汁海鮮蟹肉意粉$78同一個雙層芝士煙生文魚蕃茄薄餅$68哇~原來下午茶份量都唔細!真係幾足料~同埋幾鮮呢個幾好食 好多芝士 不過蕃茄味就相對被蓋過了對於比較大食既朋友仔黎講~(即係我男朋友)佢都飽到上心口價錢相對係港島區,呢到係物有所值下次再黎我就要試佢個波波檸茶!
難得今日係元宵佳節~
就同男朋友出去high tea~
佢就揀左係鬧市中一個小小既cafe食個下午茶

因為我食左午餐,就叫左個炸魚紫薯薯條$68
佢就叫左個意式龍蝦汁海鮮蟹肉意粉$78
同一個雙層芝士煙生文魚蕃茄薄餅$68
哇~原來下午茶份量都唔細!
真係幾足料~同埋幾鮮
呢個幾好食 好多芝士 不過蕃茄味就相對被蓋過了

對於比較大食既朋友仔黎講~(即係我男朋友)佢都飽到上心口

價錢相對係港島區,呢到係物有所值

下次再黎我就要試佢個波波檸茶!

2017-02-06 950 浏览
《必試》巨冰波波檸檬茶以往大家飲凍檸茶,有人會少冰,有人會飲快啲,都係盡量想保持凍檸茶既味道!否則一般都會比溶左的冰水,攪到凍檸茶的味道變淡而灣仔尼間Tic Tac Toe Cafe就發明左巨大檸檬茶冰波波代替一般的冰粒為左就係令大家可以真真正正咁品嚐凍檸茶的味道巨大檸檬茶冰波波係由檸檬茶製成,每杯凍檸茶都會放入三粒巨大檸檬茶冰波波,一路飲既時候,檸檬茶的味道就唔會流失和變淡,而且仲可以保持一直冰凍利申:當日去既時候食既係晚餐,Dinner Ser只要加$8就可以加配尼杯檸檬茶啦晚飯時段係不設單點,有興趣的朋友仲唔快啲去試下
《必試》巨冰波波檸檬茶

為左就係令大家可以真真正正咁品嚐凍檸茶的味道

晚飯時段係不設單點,有興趣的朋友仲唔快啲去試下
2017-02-04