2009-06-22 36 浏览
朗豪坊,一半是shopping mall for那些teenagers,一半是office,是日在樓上office辦完事已接近6點,就順道過來langham place,看下去只有這個地方比較企理,就一試。本人愛蠔,什麼地方的也喜歡,見這裡的oyster platter頗吸引,就要一份。有usa,aust等地的出品,奉上的時候還有海水味,好新鮮的,而且蠔的口感很fresh,加上少許lemon juice更顯得蠔的品質相當不錯。沒想過在旺角能找到有水準的蠔店,值得推介。

沒想過在旺角能找到有水準的蠔店,值得推介。
2009-06-01 439 浏览
週六與龍各有各忙,巧合是2人下午都有茶點任食。莫非真是天肥我倆?夜晚往看戲前,仍飽的2人前往朗豪坊頂層有靚景的Sky Bar,輕怡的每人一個主菜打底算了: 龍吃生蠔拼盤($156)-含六款不同產地的蠔,包括:Kumamoto (USA)Tasmania (AUS)Coffin Bay (AUS)Loch Fyne (Scott)Cumbrae (Eng)Utah Beach (France)-以上蠔價由$18-$40,粗略計過拼盤價慳了約$30-個人很怕蠔的質感與鮮味,連一隻也沒試;而據龍講六款蠔都新鮮味美,最推介是Cumbrae-雖然沒有參與其中,但見龍吃得那麼滋味,也覺得幾開心  我吃甜品拼盤($88) -含4款造型精緻的甜品,而且各以喜怒哀樂為主題:喜=奶油咖啡醉杏仁脆筒 Almond Tuile & Kahlua mousse怒=菠蘿辣椒泡沫忌廉凍 Pineapple & Chilli foam哀=酒釀葡萄乾濃朱古力凍批 Bitter chocolate terrine樂=立方體鮮紅草莓凍 Red fruit cube-以上甜品絕對是好睇多於好食,如喜的強勁奶油令人難頂,樂的酸

龍吃
生蠔拼盤($156)
-含六款不同產地的蠔,包括:
Kumamoto (USA)
Tasmania (AUS)
Coffin Bay (AUS)
Loch Fyne (Scott)
Cumbrae (Eng)
Utah Beach (France)
-以上蠔價由$18-$40,粗略計過拼盤價慳了約$30
-雖然沒有參與其中,但見龍吃得那麼滋味,也覺得幾開心

我吃
甜品拼盤($88)

-含4款造型精緻的甜品,而且各以喜怒哀樂為主題:
樂=立方體鮮紅草莓凍 Red fruit cube
-以上甜品絕對是好睇多於好食,如的強勁奶油令人難頂,的酸咪咪唔好食,的朱古力味濃但不香醇,與下午吃的帝苑甜品無得比
-唯一推介是帶辣味的,一來辣椒輕盈泡沫真的很辣,二來加上爆炸糖口感很特別
-雖然水準平平,但一次過可以滿足4款甜品心癮的確夠爽,甜品定價亦很合理

今次幫襯發現Sky Bar原來屬Mr Steak集團,埋單還送了張Mr Steak Cafe的優惠券;而下次再來旺角的話,目標會是同層新開的Amici。
Oyster Platter
Cumbrae
菠蘿辣椒泡沫忌廉凍
  • Oysters - Cumbrae
2009-05-18 39 浏览
先講環境,環境不錯..幾好feel..坐得舒服..唔多人囉,,可以慢慢坐..由於我朋友很喜歡the sky bar ..所以我都成日陪佢黎..之前已經黎過幾次,今次再黎..d drink list 又多左d 選擇..講下食物先,..我地叫左Seafood Platter ..龍蝦汁煮青口.海鮮闊條面 同超級拼盤 ..初初第一次黎都冇咩期望..不過..試左先知係正野..每次去一定叫Seafood Platter !! D野好新鮮..龍蝦汁煮青口..好濃味..試到就知真材實料..因為出面D龍蝦湯好假..本人對龍蝦湯有D抗拒,,不過呢個好唔同..值得一試再試/..而且叫完冇耐 D野就黎.. 另外 ...D 員工都OK NICE ..不過下面D BAND友有D嘈.. 幸好好快唱完..我決定下次再試新野..

講下食物先,..
我地叫左Seafood Platter ..龍蝦汁煮青口.
每次去一定叫Seafood Platter !!
D野好新鮮..
龍蝦汁煮青口..好濃味..
試到就知真材實料..
值得一試再試/..
而且叫完冇耐 D野就黎..

另外 ...D 員工都OK NICE ..
不過下面D BAND友有D嘈.. 幸好好快唱完..
我決定下次再試新野..

2009-05-18 25 浏览
本人及一班朋友於5月15日晚上去The Sky Bar食dinner, 叫了一客大膏蟹, 一份牛柳, 一客龍蝦湯及一份生蠔, 食物水準幾好, 隻蟹好新鮮好甜, d膏又多, 牛柳煎得剛好, 又juice, 龍蝦湯味濃又多料, 生蠔又新鮮, 我地重問經理邊隻打邊隻, 佢都好仔細講解給我們如何分辨, 服務態度一流, 想係旺角搵地方食好野同hea一hea, The Sky Bar係不錯的選擇!
2009-05-15
Very hard to find a place in Mong Kok for friends gathering, provided that it should not be too noisy and the atmosphere have to be good. So, I usually prefer bars at hotels but this time my best friend told me this "Sky Bar" then we had a visit at one evening. Heard it is under the "Mr. Steak Group", just thinking the food cannot be too bad. Tried our favorite Oysters and seafood platter and they are absolutely fantastic together with various differnent bands of cold beer or white wine. The pla

The place suits also various interests of people, as there are TV showing ESPN channel, or even u can play darts, table soccer and snooker games. Also, I rather enjoy the area provides a simply relaxing atmosphere for dinning and chating with friends. The staff there are nice and friendly, especially the bar-tender wearing eye-glasses. He seems to be having very good knowledge in his field of work and he is also very friendly and helpful.

Nothing to say, will go there again absolutely!
  • various cold beer
  • Oysters
  • Seafood Platter
2009-05-06 70 浏览
早前去左位於朗豪坊最頂樓(L13)嘅The Sky Bar. 仲一個星期去左兩次, 分別for兩次唔同嘅Men’s night....得到唔同嘅待遇..... 第一次係同我嘅兩個親brothers去, 第二次就有四條麻lud仔.....黎呢間bar都係貪呢度環境唔錯, 靜靜地,坐得舒服方便傾計。加上呢度有飛鏢機同table soccer! 好朋友實like! 去到果陣樓下仲有Live Band唱英文歌, (好朋友話我唱得好個佢地多多聲la......我當然同意la! ) 我地各自叫左飲品, frozen嘅Sea breeze & Dry Martini(back), Dry Martini 無 olive....弱 Starter: Seafood Platter D海鮮都ok好食。第一次係同brothers食埋dinner, 我同brothers各揀三款交換試, big bro 嘅烤芝士 Raclette, not bad la, 但係食呢D野我prefer尖沙咀赫德道嘅瑞士餐廳or半島酒店1樓嘅瑞樵閣Chesa. 我嘅燒大蝦魷魚義大利面 Little bro嘅燒鵝肝都頗油.....
第一次係同我嘅兩個親brothers去,
第二次就有四條麻lud仔.....
去到果陣樓下仲有Live Band唱英文歌,
Dry Martini 無 olive....弱
第一次係同brothers食埋dinner,
我同brothers各揀三款交換試,
但係食呢D野我prefer尖沙咀赫德道嘅瑞士餐廳or
半島酒店1樓嘅瑞樵閣Chesa.
我嘅燒大蝦魷魚義大利面
Little bro嘅燒鵝肝都頗油......呢度用左D strawberry黎一齊煮,
希望減低個油脂感....但係出黎個效果就幾古怪下.....
跟住就玩darts & 打pool......
我強調, 我打Snooker好好多......
Pool就D好朋友好D lor....
table soccer, 好old skool style......fun time
but......
第二次同班好朋友黎Men’s night嘅時侯,
遇到呢個自稱 “呢間bar最大”嘅GM 非常非常惡劣嘅態度對待!!!!
所以我地已經'blacklist'左呢間bar la! 唔會再黎!!!
please see details:

Seafood Platter D海鮮都ok好食。
烤芝士 Raclette, not bad la
燒大蝦魷魚義大利面
table for pool
2009-04-15
Seafood Platter D海鮮都ok好食。
烤芝士 Raclette, not bad la
燒大蝦魷魚義大利面
table for pool
  • Seafood Platter
2009-04-27 13 浏览
今日約左個friend o係朗豪坊頂樓飲下午茶, 經過SKY BAR見到佢做緊一個十八層o既和牛漢堡promote, 身為Mr. Burger o既我點會放過, 咁啱今晚約左另一個friend o係旺角食飯, 即刻走埋去問下佢夜晚重有冇得食, 個Waiter就問左我叫咩名話同我留定一個, 但好奇怪佢冇問我幾多位, 又話唔駛訂枱, 可能係預左唔會full掛... 我實在太期待試呢個burger, 個friend未到我就上左去攞位先, 去到見到門口寫住和牛漢堡已經賣晒, 心諗好彩有留左一個比自己姐...唔洗等就即刻有位坐低, 我即時搵個waiter問下佢係唔係留左個漢堡比我, 點知佢話冇record!!! 我即時嬲到出唔到聲! 佢係咁同我say sorry, 叫我試下其他野食, 但係我當時真係好嬲, 所以唔理佢起身就走, 即刻打比個friend諗住轉地方食, 點知個waiter同埋一個疑似經理o既店員都追出黎同我say sorry, 又話可以請我地飲野作補償, 我個friend咁啱到左, 佢覺得佢地幾有誠意, 所以決定比次機會佢試下佢地d野.我地四個人叫左四個main dish同四個coc

我地四個人叫左四個main dish同四個cocktail.

龍蝦汁煮青口+大蝦 (二人前) - 味道唔錯, 但係個份量唔多似二人前喎, 有冇主食跟, 一定食唔飽兩個人.
白酒煮青口+薯條 - 青口鮮甜, 薯條香口, 份量仲好大, 有成四五十隻, 推介!!
超級拼盤 (牛扒+大蝦+鵝肝+薯條) - 因為同Mr. Steak同一集團, 所有野都烤得唔錯, 唯獨份量太少...
海鮮闊條面 - 不過不失
四個drink都唔錯, happy hour仲買一送一, 不過是次全部由經理請我地飲, THANK YOU!

總體而言, 食物質數ok, 服務都唔錯, 最重要係環境都幾舒適, 唔會好多人, 仲有波睇添! o係旺角都幾難搵到咁o既地方坐下, 唯獨樓下舞台表演唱歌o既聲音過大, 同埋收費都有d貴啦...

經理最後仲送左張coupon比我地下次食burger用, 我地都決定下次會黎試埋佢.
2009-04-26
  • 青口
(非会员)
前晚,我同老婆終於的起心肝,搾車去哩間我地好想去好耐的 The Sky Bar啦。環境就不錯, 有張sofa好舒服, 但是那隊band, 好鬼嘈, 嘈得說話都聽不到海鮮類為主,亦有意大利粉麵及牛扒類,食品種類可算小,選擇小食方面Only炸薯條合乎Chips之標準,夠粗身之外,也很夠薯仔味.兩杯飲品都幾好飲,完全推介。(Stewberry Mijito,peach Margarita):每日有多種生蠔供應,至於氣氛方面可說是Mongkok區中唯一的優皮一族的集中地各員工親切及友善的服務加上健談的酒保,確實可令你樂而忘返呢間餐廳同喺外面望一樣咁有情調,D嘢食仲幾好㖭!當然,佢唔係好平啦,不過都幾抵食吖,好過食D又貴又難食嘅嘢。拍緊拖嘅情侶或想揾一個特別D嘅地方同另一半食飯,呢度都係一個好嘅選擇!食物OK啦, 服務又稱心, 食得好開心!P.S.Happy hours(4-8pm)

各員工親切及友善的服務加上健談的酒保,確實可令你樂而忘返

P.S.Happy hours(4-8pm)
2009-10-11
2009-03-07 376 浏览
從極北的Mes Amis Bar, 走到 Sky Bar. 門口小姐不停地大叫, 仍是Happy hour 價錢. 從Mes Amis走出來後, 因為Happy hour 的吸引, 繼續飲多杯. 在Sky Bar, 不喝Wine, 不喝Beer, 想整個Cocktail, 不過知道一定死硬, 明天又要上班, 都係唔好. Mandy 便介紹了一杯Mojito (mo-hit-to). Mojito 是什麼? Rum酒, 加上薄荷葉同青檸, 帶點點氣. 入口非常清涼. 原本以為是什麼強烈酒精的飲完即Wing既烈酒. 原來是一杯比較普通, 易入口, 清涼口感的Cocktail, 飲落似汽水, 但也有 Rum酒既香味. 甜的味道原來調製時, 加了少許糖. 容易入口的一杯酒, 加了料亦不覺有太濃烈的酒味. 夏天飲最佳. 氹下女仔飲都不錯見個bartender 都幾靚仔, 跟住一面飲嘢就一面同佢傾. 個bartender 又話下次會有杯special嘢比我飲.

2009-03-05
2009-03-03 362 浏览
THE SKY BAR 既環境幾好,不過我就覺得少Food.d蠔好鮮甜﹐ waiter仲好細心介紹D蠔HK$18 Oyster:,一D都唔貴Drink list 入面既Long Island幾好飲,酸酸地好開胃,唔洗成日飲House wine!總括黎講都ok,但係覺得環境同氣氛俾味道吸引!Waitress既Service好好,d waitress都幾醒目
d蠔好鮮甜﹐ waiter仲好細心介紹D蠔
HK$18 Oyster:,一D都唔貴

唔洗成日飲House wine!

總括黎講都ok,但係覺得環境同氣氛俾味道吸引!

2009-02-07 25 浏览
其中一個主打是生蠔,每晚有不同的海鮮價生蠔提,並有多款不同選擇,濃淡隨意。我們二人食,點了美國/英國/法國,自己唔係食蠔專家,但都覺得都幾好。另有平一點的澳洲蠔($18)可供選擇。另外點了一個三拼主菜,牛扒、鵝肝和大蝦,另配薯條,都幾好食。還點了個幼麵,過得去啦。不過覺的得有貴,二人食完唔係好飽,但都要成400幾蚊,好在環境撘救,坐得很舒服而且幾好氣氛,適合幾個朋友去飲野傾下計。

還點了個幼麵,過得去啦。

• 生蠔,牛扒
2008-12-31 28 浏览
零八年十二月三十日晚難忘小聚接近一千篇的食評,記得二零零四年四月四日起開始的第一篇食評,在OR的分享與交流是樂事,一寫就已四年,並在這裡認識了不少食友,當然以食為先,話題離不開飲飲食食,大小飯局連連,也會與熟稔的食友收工後宵夜談談近況。零八年這大起落的年頭,年尾,不少叫人氣餒的事浮現,大家要忙的事也真多,簡單的宵夜一聚亦變得困身,很多時只能透過短訊或《FB》送以關心的祝福,難得在三十號晚約上了幾位要好的食友到旺角來個簡聚,分享近況。純粹是碰杯閒聊,這裡地方舒適好座,一杯喝下配起簡單的Tapas輕談淺酌,也是不錯。與露露、專兄同Sally幾位坐到梳化凳,醒後還有公務處理,是夜只喝可樂好了,作為Tapas Bar,基本的Tapas小吃選擇也不少,Tapas Set由冷、熱系列中挑了幾味招牌作,分別是鴨肉醬、鴨肝及「車厘石」牛,又叫下周打海鮮湯暖胃。一輪碰杯,寒暄一番,又恭喜露露早前奪魁~邊吃邊談,周打海鮮湯濃濃的,下了不少忌廉,口感更滑但喝不出海鮮味道,雜蔬粒是口加的幾爽口,兩件蠔,Sally覺得比較腥,笑喝過印象不太深刻就是了。之後的Tapas,一式兩件,大家照例地一開二來分享,剛好夠四
零八年十二月三十日晚難忘小聚

一輪碰杯,寒暄一番,又恭喜露露早前奪魁~邊吃邊談,周打海鮮湯濃濃的,下了不少忌廉,口感更滑但喝不出海鮮味道,雜蔬粒是口加的幾爽口,兩件蠔,Sally覺得比較腥,笑喝過印象不太深刻就是了。之後的Tapas,一式兩件,大家照例地一開二來分享,剛好夠四人各試半小件,用上焗定的多士盛上,口感鬆腍唔多討好,幸好鴨肝夠香濃,配起微甜的汁也不錯,「車厘石」牛比起上次吃油分輕上很多,肉味也濃一點,雖然是一早烤定有點冷,但也不錯,鴨肉醬幾位亦覺得濃得來卻帶點油香,嗯,同意的,始終用鴨油浸煮,吃起來自然濃膩一點。

生意太好了?十一時許青口已售罄,焗牛肉鮮蠔派亦沒有了,最後一盤德國腸加四件焗蠔作結,跟露露說烤肉腸出奇的甜,大家又好奇白色腸會是什麼味道,該是下了些香草調味的肉腸,煎得皮焦可口,連最後一啖可樂亦清埋。

食物雖然平平,但坐在一起互相分享,絕對是稱心滿意的宵夜,笑談後,互相說聲新年快樂,接下來的零九年,也希望大家健健康康,繼續聚首一堂分享佳餚美食,自己也會更努力的尋覓更多新的餐館與大家一同分享!
以食為先,大家對著精巧Tapas,也不忘分享點滴味道。
碰杯!很高興在此認識到交心的食友,新年快樂!
微焦的煎腸仔,看似普通,卻吃不出下了什麼香草~
零八年十二月卅號坐到卅一號,有意思的一夜。
宵夜
微焦的煎腸仔,看似普通,卻吃不出下了什麼香草~
2008-12-23 19 浏览
知道langham place 開左間新野走去試下啦~ 可惜,以咁既價錢, 服務及食物都係水平以下. 食物不滿意, 以價錢來說, 食物既presentation都係差, 味道不特別. 感覺到一種叫求期既食物放入口裡.服務態度不合格.order 白酒牌子, 唔識聽&.點菜唔明要求要chilli, 唔識聽英文要求刀, "bing"一聲, 2把刀插放左pasta 各一邊, 呆了最差係happy hour, 紅白酒沒有優惠價錢.
服務態度不合格.
order 白酒牌子, 唔識聽&.點菜唔明
要求要chilli, 唔識聽英文
最差係happy hour, 紅白酒沒有優惠價錢.

記十一月下旬試新店也有交換情報的時候,對方建議來這間新舖,試新店自然唔介意,傾完一程車直接公司。六時許二人輕鬆包場,遷就朋友關係不好坐吧檯,埋邊的梳化床是不錯選擇。餐牌上標名是Mr Steak品牌出品,招牌的和牛這裡不會少,聽侍應介紹有美國新晉的「車厘牛」,是日純粹想飲生啤吃Tapas,在餐牌上點了七十五元六件的併盤,生啤半品脫Happy Hr收五十八,單是酒水已賺個夠本。環境很好,有桌球檯、飛標玩,是日吃龍用都無味,那有心機玩樂,集中精神吃喝好了。Tapas選了車厘牛、鴨肉醬及藍貝,清一式用法式多士盛著,五顏六色併盤確是嘗心悅目,車厘牛聽說是牛肩位置,薄而嫣紅烤得鬆嫩,豐腴亦充滿著油甘,味道很好,伴著小粒珍惜洋蔥及芥末味白汁,很細心的設計。鴨肉醬滲著濃濃鴨油味道,鬆嫩加上份量輕巧,吃完亦不覺肥膩;藍貝煮得過熟,略腥這點子有點失色。朋友亦覺得Tapas精巧有特色,大菜價錢亦合理,但酒水太貴了,是日吃tapas每人四十,但飲方面就佔上七十五,再來的話可能「齋吃」唔飲。
記十一月下旬試新店

大疏化床,很寫意的賣點。
菜式看得出師傅有點來頭,最美味是車厘牛。
對正酒吧四人圓檯對到正Now TV睇波。
幾多野玩,是這裡的主題吧。
$115 (其他)
菜式看得出師傅有點來頭,最美味是車厘牛。
  • Tapas