2013-12-19 8333 浏览
同個客食飯,我地又鬼死咁鐘意飲酒,但係又想坐得舒服,所以我地揀左係朗豪坊頂數嘅sky bar坐~因為全日都無食過嘢咁滯,做嘢做足一日無停過,所以我真係非常之肚餓…朗豪坊環境唔錯就係人都知,我地坐左係中間都唔會覺得唔舒服.我地兩個人嗌左四個DISH:芝士海鮮黑松露意大利飯: 佢有得揀7成熟或者全熟,我地就揀左全熟~其實正宗嘅意大利飯應該係有D生生地,不過我驚個客食唔慣,所以都係嗌左全熟,不過全熟都會有少少生生地喎,大概9成熟左右,我覺得咁樣最PERFECT, 好彩我地係嗌7成熟~好食!通心脆薯條:我地知道佢點通心法~佢炸得O岩O岩好~夠鹹!不過到而家都唔知點解佢會係通心~芝士蟹籽焗西蘭花: 呢個焗西蘭花基本上係浸係D芝士入面~芝麻脆雞翼:有芝麻加持嘅炸雞翼~好香~呢度D嘢幾好食又有唔同嘅酒飲~幾好~雖然比較貴,不過都可以接受~
朗豪坊環境唔錯就係人都知,我地坐左係中間都唔會覺得唔舒服.
我地兩個人嗌左四個DISH:
芝士蟹籽焗西蘭花: 呢個焗西蘭花基本上係浸係D芝士入面~
芝麻脆雞翼:有芝麻加持嘅炸雞翼~好香~
通心脆薯條
芝士海鮮黑松露意大利飯
芝士蟹籽焗西蘭花+芝麻脆雞翼
2013-12-18
通心脆薯條
芝士海鮮黑松露意大利飯
2013-12-07 6818 浏览
好開心當日約左2个舊同学聚舊,其中一个話不如食buffet,但心諗食buffet成日要行出行入攞野食又点吹水,所以我就提議去sky bar,个到不但氣氛好(可一邊食一邊飲野,唔洗分开去2个地方),環境食物賣相/味道相當唔錯,服務嚟講亦算得上ok啦
,服務嚟講亦算得上ok啦
2013-12-07
  • 帶子黑松露意粉
  • 焗海鮮批
  • 焗薯穀
係weekday黃昏時間個日去試吓呢間餐廳明明仲有十幾張空台,諗住可以自己揀個舒適嘅位置坐低,享受下晚餐,又可以對住天幕呢個咁靚嘅裝修!可惜個waiter話全部嘅台都俾人book左...所以我地唯有坐係走廊嘅枱,其實都無乜所謂嘅只不過頭頂係一個勁嘈嘅音響,連傾計都聽唔到對方講咩。然後我建議那位經理可唔可以扭細聲d音樂,佢又話做唔到但係我哋又費事搵過其他餐廳所以索性繼續留低我地order左啲頭盤同埋其他小菜for sharing碟碟都冇味道ga喎~ 個麵包硬得滯一啲都唔新鮮好似放得太耐咁上面嘅配料係唔完全無味嘅~ 又唔juicy...乾爭爭咁個蟹沙律上面嗰隻蟹腳成浸雪味...仲衰過急凍蟹柳啲沙律菜葉成陣臭青味...成件事好差ar~~唯一有點安慰就係杯cocktail沖得唔錯...有一般酒吧嘅水準...我下次唔會再嚟呢度幫襯啦服務好差!野食又唔好味!價錢又唔係平!剩係得杯嘢飲好味...
係weekday黃昏時間個日去試吓呢間餐廳

明明仲有十幾張空台,諗住可以自己揀個舒適嘅位置坐低,

享受下晚餐,又可以對住天幕呢個咁靚嘅裝修!

可惜個waiter話全部嘅台都俾人book左...

所以我地唯有坐係走廊嘅枱,其實都無乜所謂嘅

只不過頭頂係一個勁嘈嘅音響,連傾計都聽唔到對方講咩。

然後我建議那位經理可唔可以扭細聲d音樂,佢又話做唔到

但係我哋又費事搵過其他餐廳所以索性繼續留低

我地order左啲頭盤同埋其他小菜for sharing

上面嘅配料係唔完全無味嘅~ 又唔juicy...乾爭爭咁

個蟹沙律上面嗰隻蟹腳成浸雪味...仲衰過急凍蟹柳

啲沙律菜葉成陣臭青味...成件事好差ar~~

唯一有點安慰就係杯cocktail沖得唔錯...

有一般酒吧嘅水準...我下次唔會再嚟呢度幫襯啦

2013-09-08 4480 浏览
突然好想食西餐,上網見到呢間食評都唔錯所以黎食。第一碟上菜係炸魚薯條,外表吸引,炸到金黃色。炸魚非常香脆,外皮乾身唔油,魚肉仍有少許水份不會炸得太乾,唔錯。一攞起件炸魚,發現下面全部都係薯條,份量非常多!黑松露帶子蝦扁意粉,個粉唔錯,幾CREAMY,不過帶子有燶味,蝦無特別。成碟亦無黑松味,都係靠個汁。下次黎無必要食呢個。龍蝦牛短排做得唔錯,材料都幾新鮮。牛短排燒得外脆內香,有肉汁,亦甘香。蔬菜串燒既時間剛剛好,仍有水粉。值得一試。
突然好想食西餐,上網見到呢間食評都唔錯所以黎食。

2013-09-04
2013-08-27 3563 浏览
其實朗豪坊內有那天不多人呢?每次經過樓下一些餐廳擠滿人,總令我卻步。 想吃有水準一點的西餐便到了頂樓來,完全另一種光景,有點情調,人又不多。 以前也來過Sky bar,今天2個人來,吃點好東西吧😉 點了oyster platter $228 (fixed 款式), Caesar salad + smoke salmon, 帶子海蝦黑松露忌廉意粉,蘋果黑豚。 生蠔算新鮮,不過有2隻好細,算起來其實也沒有平很多😓 很喜歡吃這個意粉,帶子剛熟,黑松露份量剛好,不會太搶味。 黑豚是8成熟,幾嫩,不會硬。不過感覺上蘋果sauce不是自己煮的。包住豚肉的黑椒也有點多,令到有點辣。不過切走一點這道菜還是好吃的。 在週日晚上可以舒服用餐又不會太多人是一個好地方~😉
以前也來過Sky bar,今天2個人來,吃點好東西吧😉
生蠔算新鮮,不過有2隻好細,算起來其實也沒有平很多😓
很喜歡吃這個意粉,帶子剛熟,黑松露份量剛好,不會太搶味。
在週日晚上可以舒服用餐又不會太多人是一個好地方~😉
2013-08-25
  • 海蝦黑松露忌廉意粉
2013-06-06 2807 浏览
跟百合小姐約了在朗豪坊的頂樓晚飯,距離她大小姐放工還有將近1小時,這種尷尬的時間也不知道該去喝個下午茶好還是直奔目的地好,思前想後還是早點上去坐了。未到晚膳時段餐廳裡只有小貓三四隻,本來想坐靠窗的二人空位,女侍表示要留給預先訂位的客人,沒想到反而誤打誤撞,坐了盡頭的梳發位置,不但有空間可以放手袋,也可以像身處沙灘一樣地半躺著(只要不顧儀態以及不介意曬肥腿的話XD)。不過女侍跟百合小姐當時的第一個反應都不約而同地說:er........這裡吃飯會不會不方便?!而本姑娘就覺得,只要坐得舒服,又有桌子可擺食物,其餘的怎麼會是問題呢XD,況且我們的衣服也不餓,不會跑來搶吃東西啦。星期三的Happy Hour是各種Flavour的Mojito買一送一$66,挺想試荔枝口味,不過百合選了草莓的,應該顏色比較美,也無所謂啦。本來以為買一送一說不定酒精濃度會比較低(好像沙田某間Platform,像我這種連喝了啤酒都會臉紅的人喝她家的雞尾酒竟然零反應,連心跳加速都沒,實在好欺場),但是並沒有,草莓味跟酒精味match得剛剛好,甜濃又不膩,反倒是薄荷只有兩片葉子,不夠清香,可以再加重一點。由於下午餓得太久

由於下午餓得太久,好想吃炸物,就不顧夏日炎炎,熱氣襲人的危險叫了整盆炸薯條$52,新鮮炸起的,夠粉,如果我給麥當勞四根大姆指的話,應該可以給到六根(雖然我只有兩根XD,而且曾經吃過一家能給十根的,現在想起來依然回味無窮,只可惜不在香港),不過一定要趁熱吃,薯條一冷,隨便哪家都讓人食不下嚥(像山頂那家收超貴,一拿上來就是冷的,令人髮指)。另外值得讚的一點是長度堪稱薯條界的Model,大概就是一部NOTE2的長度吧哈哈。
女侍貼心地在薯條吃完後才上主菜。帶子跟蝦都好新鮮,尤其是帶子非常嫩滑,令我喜出望外,不過就有人歡喜有人憂,百合小姐未能接受這樣的口感,咬了一口便放棄,因為比較喜歡一絲絲的老帶子,點菜的我真是對不起你^Q^!黑松露汁也夠Creamy,在薯條已經填滿肚腹的情況下依然帶了整碟扁意粉下去相伴。天啊,我的暴肥不是沒原因的。。。

臨走前看到別桌在吃青醬虎蝦,感覺也非常吸引,有糧出的時候可以再試。貪吃的窮鬼先走了,不用送XD。

2013-06-05
2013-04-04 1556 浏览
放假出來旺角竟然落大雨,去到朗豪坊避雨。就來到這間位於頂樓既sky bar用餐。一行三人。服務員好好禮貌。先來個白酒忌廉汁煮青口,青口算滑,又無沙,d湯有淡淡白酒味,仲附送一客法包,成件事都無禁單調!之後仲有帶子黑松露意大利扁意粉,帶子煎得剛剛好,但略縑油左d。汁又唔會太傑。最後就係肉眼扒。我見都好多人叫。半成熟都ok。但d肉汁唔夠多,咬落去都唔會話有種爆汁既口感,哩尾就不過不失啦。
2013-04-04
  • 白酒忌廉汁煮青口
2013-03-03 1243 浏览
諗住搵間靜靚地既吹下水,諗都無諗就撘長電梯上左黎頂樓。睇下啲menu,都係覺得 sky bar吸引啲,雖然呢度幾間都係同一個老細。星期四係 cocktail買一送一,但對 cocktail無咩興趣無叫到。首先叫左 fish and chips,對於兩個女仔黎講都幾大碟。個魚有小小雪味,薯條非常吸引!吹下水食下都係個唔錯既選擇。朋友叫既白酒 chardonnay,個待應話呢一瓶倒到三杯,見朋友吹哂,應該唔錯。自己叫左杯蘋果味既 mocktail,由於唔係好好糖水開出黎既蘋果汁既我覺得麻麻地,無咩點飲到。主菜係長腳蟹闊條面,個汁係綠色既。聞落係好香香料味,食落有啲似印度香料。長腳蟹應該係醃左,好香甜,咁小唔夠喉添。朋友再叫左德國啤,呢隻比平時較重花香無咩麥味。咁樣坐左三個幾中,雖然啲音樂有啲嘈,但不失為一個傾計既好地方。
諗住搵間靜靚地既吹下水,諗都無諗就撘長電梯上左黎頂樓。
首先叫左 fish and chips
,對於兩個女仔黎講都幾大碟。
個魚有小小雪味,薯條非常吸引!吹下水食下都係個唔錯既選擇
主菜係長腳蟹闊條面,個汁係綠色既。
聞落係好香香料味,食落有啲似印度香料。
長腳蟹應該係醃左,好香甜,咁小唔夠喉添
朋友再叫左德國啤,呢隻比平時較重花香無咩麥味。

2013-02-28
2013-02-07 1504 浏览
記得好耐之前去到Sky Bar,果陣時覺得價錢好貴,負擔唔起琴晚男朋友話想試下,,於是就去左朗豪坊13樓XD""一坐底,waiter就即刻放底左幾張menu比我地^_^d餐具乾淨簡單~簡單既擺設,,情調好好仲播緊英文歌~首先上既係曼哈頓海鮮周打湯,,$178(for two),原本諗住只係兩小碗,所以有d驚訝個價錢咁貴><但原來好大碗架!!雖然個湯好足料,有兩隻大蝦同埋好多青口,好重海鮮味,但個人覺得太鹹...食唔慣太重口味既野越飲越覺口渴跟住我同我男朋友叫左份Scallop &Shrimp Linguine with Black Truffle Cream Sauce兩份分,,$168意粉好香黑松露同埋忌廉味~~有兩粒好大既帶子~@@帶子好香甜,入口即溶~蝦仁就一般,冇乜特別最正係個扁意粉!!!煮得岩岩好~我估佢煮左7-8分鐘時間掌握得好好食完之後我睇番其他d食評,,先知我揀左個最正既意粉^^星期3,Mojito but one get one free,我就叫左個藍莓味既~飲第1杯就覺得好好味~vodka味唔重,岩岩好"岩晒唔太好烈酒既女仔飲但第2杯就真係好麻麻地.

琴晚男朋友話想試下,,於是就去左朗豪坊13樓XD""

一坐底,waiter就即刻放底左幾張menu比我地^_^
d餐具乾淨簡單~
簡單既擺設,,情調好好
仲播緊英文歌~
首先上既係曼哈頓海鮮周打湯,,

越飲越覺口渴
意粉好香黑松露同埋忌廉味~~有兩粒好大既帶子~@@
帶子好香甜,入口即溶~蝦仁就一般,冇乜特別
最正係個扁意粉!!!煮得岩岩好~我估佢煮左7-8分鐘
時間掌握得好好
食完之後我睇番其他d食評,,先知我揀左個最正既意粉^^
但第2杯就真係好麻麻地...vodka味重得好緊要,,,冇乜藍莓味..
男朋友簡左Lime Mojiyo,,佢飲左一啖就放底,跟住話唔好飲-_-"
事關佢係飲慣酒果d人,,一飲就知點調出黎

我試飲左一啖...我覺得係青檸味太少既問題..vodka味搶晒-___-
成杯都係得一少塊青檸..我建設可以另加青檸汁,應該會好d~

兩個人埋單都要>$500,,價錢真係偏貴,唔可以成日去

整體環境真係唔錯""waiter服務都ok,,但係真仲有改善空間/_\
2013-02-06
$300 (宵夜)
  • Scallop &Shrimp Linguine with Black Truffle Cream Sauce
一向都比較喜歡可以book 位的餐廳..8點前部分的drink 買一送一... 叫左stawberry mojito...個人認為唔太好味..有啲藥水..同好細杯..保險少少都係叫番啤酒會比較好依度環境唔錯! 燈光剛好.. 仲有得睇波.. 只係啲講波既聲有少少破壞情調,,,但如果係一大班朋友黎傾下計飲下野的確幾好!!肉眼扒.. ) 6成熟剛好! 軟軟的.. 好好口感..但若果再選一次..會叫西冷!!! 依個肉味點都唔夠西冷!!而且西冷都好淋好好入口!黑松露海洋意粉! 好好食))成個餐牌最好食既意粉就係佢!!!!!!(我地十幾個人都差唔多試曬咁多個意粉架啦!!。v。)可能價錢唔算平所以都幾足料!!!overall 黎講.. 野食好好味! 不過因為都偏貴..唔可以成日食)但係同朋友坐左四個幾中... 傾左成晚!!咩都抵啦!!!))
一向都比較喜歡可以book 位的餐廳..
個人認為唔太好味..有啲藥水..同好細杯..
保險少少都係叫番啤酒會比較好

依度環境唔錯! 燈光剛好.. 仲有得睇波..
只係啲講波既聲有少少破壞情調,,,
但如果係一大班朋友黎傾下計飲下野的確幾好!!
肉眼扒..
) 6成熟剛好! 軟軟的.. 好好口感..
但若果再選一次..會叫西冷!!! 依個肉味點都唔夠西冷!!
而且西冷都好淋好好入口!
黑松露海洋意粉! 好好食
成個餐牌最好食既意粉就係佢!!!!!!
(我地十幾個人都差唔多試曬咁多個意粉架啦!!。v。)
可能價錢唔算平所以都幾足料!!!

但係同朋友坐左四個幾中... 傾左成晚!!咩都抵啦!!!

题外话/补充资料: 朋友準備左蛋糕! 切餅費要50蚊!!! 但有幾個waiter 幫手點蠟燭同唱歌!!!! 服務咁足... 50蚊都抵俾啦!! :)
2012-12-15
庆祝纪念
生日
  • 黑松露海洋意粉
2012-10-08 1969 浏览
this is quiet a nice place for dinning , gathering... esp. in busy mklocated at the top of the langham place, the dinning environment is great, not too nosy,not too crowded, for tht u can have a relaxing time there.we ordered 2 dishes, the soup one tastes ok, but the flaour could be betterfor the prawn one, is really tasty!! strong garlic flaour, very good!coz we are in a hurry, we just tried for two dishes, still hope to come again next time

we ordered 2 dishes,
very good!

2012-09-28
2012-09-23 795 浏览
星期六的下午跑到旺角,為的不是在行人專用區拍模特兒,又不是和年青人去擠信和,而是要跑去維修手提電話,維修需要4-5小時,我又想即日取回手機,因此才要急著趕來的。當天忘了帶備用手機,在維修的這4-5小時,基本上我和世界是失去聯繫的。放下手機在維修中心,已經時近四點了,今早只吃了兩片方包的我,走起來已經有點步履蹣跚了,當務之急,是老老實實吃點東西。好容易支撐到了朗豪坊,才發現Food Court那一層的食肆要麼早已擠滿了人,又或是Self-service,買東西時又找不到位,再不就是大排長龍。忽然靈機一動,踏上「天國的階梯」,看看頂層可以有什麼吧!離開「天國的階梯」,頂層果然有如天堂般的寧靜,與下面的凡間確實有著天壤之別。數間食肆,有的午休,有的營業,而且人客不多,上次和老朋友才到過Amici喝得「Wing Wing哋」,今次就試試既是Café 也是Bar的Mr Steak Café X The Sky Bar吧!其實上次和L小姐午膳時,就想過到這裡午膳,因為這裡採半自助形式,點一份主菜就有自助沙律吧!不過當時L小姐嫌消費太高而作罷。時近四點半,人客不多,侍應安排我坐到靠欄杆的一張二人枱。

The Sky Bar
其實上次和L小姐午膳時,就想過到這裡午膳,因為這裡採半自助形式,點一份主菜就有自助沙律吧!不過當時L小姐嫌消費太高而作罷。時近四點半,人客不多,侍應安排我坐到靠欄杆的一張二人枱。下午茶方面,除了一款今期流行,上至酒店,下至茶餐廳亦有意推出的英式三層架下午茶外,大部份都是沙律,包括德國薯仔沙律,凱撒沙律,我即時聯想到午市半自助餐沙律吧的剩餘物資,(有可能)轉眼就變成我們下午茶的味美佳餚。想到這裡,我決定點蕃茄海鮮意粉,自我感覺良好一點!
The Sky Bar
蕃茄醬海鮮扁意粉
蕃茄醬海鮮扁意粉
蕃茄海鮮意粉橙橙紅紅的,餸料也多,意粉上更放了些火箭菜作點綴,賣相算作不俗。扁意粉我一向酷愛偏硬一點,這裡雖然不至偏硬,但軟硬度掌握得不錯,意粉吃起來頗豐的蕃茄味,雖然吃得出是茄膏而非鮮茄的妙效,不過感覺還是頗為惹味。海鮮的餸料包括有蝦,青口及白菌,份量也多,當中兩三顆蝦仁也是較大只的,以當今的物價以及本港飲食業的普遍情況,這裡算得有良心的了(因為本人曾到過大X樂吃白汁海鮮焗飯,結果所謂海鮮,原來就只有丁點一片魚肉及蟹柳)這碟意粉唯一問題是偏鹹,不過飢不擇食的我也吃清光了,當然鹹度不是太過份的。

熱奶茶
餐飲我點了杯熱奶茶,熱奶茶以一高身杯盛載,有別一般矮身的茶杯,份量是比較多的,奶是分上的,而且經烘暖,這點做的很細心。可惜茶的質素就令我有點失望,雖用上西式的早餐茶,但味道太濃,估計可能是午市一直泡著到現在,時間一長,茶味就變得太濃烈了,縱然下了全部的奶,也掩蓋不住那種苦澀感。

Mr. Stick Café / Sky Bar是半開放式的餐廳,舉目就可看到天藍色的天幕,感覺相當開揚。侍應服務相當殷勤,加茶添水都服務業週到。食物方面,質素還算可以,只是味道有點太烈及偏鹹,勉強還可接受,不過要結帳七十多個大洋,其實對食物應該要更有要求,當你想到Food Court那一層,二十個大洋有找已有一個下午茶的時候,這裡的消費還真奢侈的。不過當考慮到頂層的遠離繁囂,悠閒恬靜時,這少少的溢價實在是無可厚非的!

Berlin
2012-08-15 574 浏览
身在旺角, 好友突然打電話黎要黎一round quick happy hour, 立即想到了Sky Bar.飲品點了 house red 跟 lime mojito. Mojito happy hour 買一送一,好似好抵,但非常難飲 house red 不過不失, happy hour 時段蠻抵飲的反而薯條有驚喜. 雖然只係40幾蚊, 但好大兜. 而且係即叫即炸.幼身薯條炸得非常脆, 充滿薯香. 再沾上我最愛的mayo 加 mustard, 比飲品吸引十倍 !

飲品點了 house redlime mojito.

2012-07-30 517 浏览
今晚揀左SKY BAR食. 今晚都FULL, 見到好多人都叫左生蠔食!所以我地都叫左黎食~ 都唔錯. 幾新鮮.我另外叫左份SET DINNER 食. 哈哈. 我order魚手八食, 點知一上係原條魚! 真係驚喜!不過外面live band有d 嘈. 傾計會比較困難呢.
今晚揀左SKY BAR食.
今晚都FULL, 見到好多人都叫左生蠔食!
所以我地都叫左黎食~ 都唔錯. 幾新鮮.
我另外叫左份SET DINNER 食. 哈哈.
我order魚手八食, 點知一上係原條魚! 真係驚喜!
不過外面live band有d 嘈. 傾計會比較困難呢.
2012-07-28
  • 生蠔
2012-07-15 461 浏览
睇到open rice 食評幾好,於是診住好朋友生日請佢食好d!早一日已book位,所以去到都唔使等!一到達已經覺得環境唔錯,好有情調!一坐低我哋即刻點了半打生蠔!因為食評話好食!$208 尚算可以!☺之後叫咗個羊架!無咩味!我朋友叫咗個咩烤三寶,有牛排、鴨干、大蝦!都係一般!😓嘢食都真係非常麻麻!再叫咗半枝紅酒!可能我哋唔識嗌!叫半枝!人哋比咩酒你都唔知!所以紅酒算一般!況且$178都預咗!不過侍應態度、上菜速度同環境我都很滿意😁
庆祝纪念
纪念日