2018-11-08 62 浏览
又到生日聚會 朋友相聚係呢間酒吧度過🍻食飯時間完全係逼爆 一定要預先book位連佢門外坐位都滿座☺️<避風塘軟殻蟹>呢個上網睇係餐廳必食既其中之一少少辣同埋都幾香口😆<水牛芝士手工貝殼粉配溫泉蛋>味道好夾 水牛芝士對我唔太喜愛食芝士既都接受到👍🏻<黑毛豬五花腩配蜜糖青蘋果>呢個係個人推介!!!!!!單食青蘋果會覺得有少少酸 但如果夾埋五花腩一齊放入口 係意外地好味👍🏻另外我地每人各自都嗌左杯Dr Kitty 類似係杯Fruit punch 咁 酒精程度唔多!最後朋友生日 預早book位時講定 揀款甜品 就會有呢個服務🎊
又到生日聚會 朋友相聚係呢間酒吧度過🍻

少少辣同埋都幾香口😆

<水牛芝士手工貝殼粉配溫泉蛋>
味道好夾 水牛芝士對我唔太喜愛食芝士既都接受到👍🏻

<黑毛豬五花腩配蜜糖青蘋果>
呢個係個人推介!!!!!!

另外我地每人各自都嗌左杯Dr Kitty
類似係杯Fruit punch 咁 酒精程度唔多!

最後朋友生日 預早book位時講定
揀款甜品 就會有呢個服務🎊
2018-11-06 43 浏览
Friday Night 收工緊係要去飲返杯 RELAX下係尖沙咀寶勒巷THE RIGHT PLACE係一間相當唔錯的選擇7點左右已經好熱鬧, 有唔少人已經飲緊酒~~餐廳中西合璧, 又有另一番風味!!避風塘軟殼蟹$98軟殼蟹好鬆脆, 炸粉又唔厚避風塘裡面加入左香蒜辣椒,, 仲估唔到加左著片(少見), 食落又好鬼夾!!!大大啖蟹肉, 超惹味!!份量又多!!美國安格斯牛肉芝士煙肉蛋漢堡 $128竹炭麵包好鬆軟, 好好食安格斯牛肉從未見過咁厚身, 足足有2CM咁厚!!! 牛味香濃!!仲有沙律菜同薯條伴菜,,薯條脆口又不油膩。呢個價錢相當抵食, 十分推介!!!MY CUP OF TEA $148茶 + 酒的組合!! 成個SET都好靚用茶壺沖出熱酒,一杯凍飲~~店員說明先飲熱, 酒味比茶味重~ 而凍飲香甜易入口, 女仔飲就比較岩飲多D!!LOCAL FASHION $138一杯COCKTAIL, 酒味好濃烈!! 入面仲有紅棗, 橙皮, 威士忌等等幾得意的一個組合, 飲完呢杯都有點醉意咸蛋黃意大利飯伴北海道帶子$198將蛋黃碎混入意大利飯, 好創新的一個食法!!淡淡的咸蛋係每粒意大利飯上, 飯又好
Friday Night 收工緊係要去飲返杯 RELAX下

7點左右已經好熱鬧, 有唔少人已經飲緊酒~~
餐廳中西合璧, 又有另一番風味!!
避風塘軟殼蟹$98

軟殼蟹好鬆脆, 炸粉又唔厚

大大啖蟹肉, 超惹味!!份量又多!!
美國安格斯牛肉芝士煙肉蛋漢堡 $128

竹炭麵包好鬆軟, 好好食
仲有沙律菜同薯條伴菜,,薯條脆口又不油膩。
呢個價錢相當抵食, 十分推介!!!

MY CUP OF TEA $148

茶 + 酒的組合!! 成個SET都好靚
用茶壺沖出熱酒,一杯凍飲~~
店員說明先飲熱, 酒味比茶味重~
而凍飲香甜易入口, 女仔飲就比較岩飲多D!!
LOCAL FASHION $138

幾得意的一個組合, 飲完呢杯都有點醉意
咸蛋黃意大利飯伴北海道帶子$198

將蛋黃碎混入意大利飯, 好創新的一個食法!!
淡淡的咸蛋係每粒意大利飯上, 飯又好綿~~
金黃色外層的帶子, 肉質鮮甜又嫩滑

推介大家去黎食, 食物價錢唔算好貴
食物質素高, 相當有水準!!
2018-11-05 52 浏览
呢間係尖沙咀既The right place小妹以前已經食過一次 今次舊地重遊質素仍然keep到 無論環境,味道同服務都保持到水準 先叫左個西班牙黑毛豬五花腩拌芥末籽蜜糖青蘋果做Appetizer黑毛豬五花腩肥瘦嘅比例大約係55 但煙燻後嘅肥豬肉感覺一啲都唔肥膩 加左芥末同埋青蘋果一齊食感覺就變得好清新避風塘椒鹽魷魚鬚小妹覺得絕對值得一試 炸得好乾身唔油膩之餘 仲好香好惹味 魷魚鬚嘅生熟度更加係掌握得剛剛好烤墨西哥式原條粟米 親切嘅侍應姐姐先拎嚟畀我哋相機食先 再幫我哋逐一將粟米切粒拌勻對於鍾意食粟米同芝士嘅我哋完全對上胃口 不過唔好睇少呢條原條粟米 事實係非常邪惡同飽肚 因為係有勁多芝士喺入面Main course我哋揀咗和牛肉醬辣香腸水牛芝士手工貝殼粉伴溫泉蛋 (個名大慨係咁 個名太長 不能盡錄 )小胖男友第一件事就將溫泉蛋拌入貝殼粉當中 加埋肉醬一齊食味道恰到好處繼之前試過正常既 cocktail同mocktail後 今次我哋挑戰一啲特別啲嘅....就係熱既cocktail同mocktail呢杯咁中式嘅係Right Place Tour 竟然係酒吧入面出現 真係好有gimmick

避風塘椒鹽魷魚鬚小妹覺得絕對值得一試

裡面係蘋果果肉再加香濃既peach black tea 味道清新 感覺好養生

呢桶豆腐花其實係 加咗whisky嘅cocktail
即叫即整 等十分鐘就有得食
口感非常之滑 食落同豆腐花無異 但就多左份濃烈既whisky味 再夾集微微嘅黑糖同薑味 飲酒既朋友應該一試
  • Tofu pudding
  • 避風塘椒鹽魷魚鬚
2018-11-05 798 浏览
昨天同好友一起去做 facial,做完很肚餓,我們到附近尋找一下適合的食店,經過寶勒巷的 The Rright Place,它是一間半開放式的餐廳,感覺特別,那就入去品嚐下這間的美食啦!一進入餐廳,有開放式枱櫈,坐在這裡食下嘢傾下計,望下街景,感覺輕鬆寫意。餐廳裡面裝修像酒吧形式,設計帶有懷舊樸實風,牆上安裝了投射螢幕,正播放      ; 而另一邊牆壁掛著多幅名星圖片,風格獨特。餐牌上選擇很多,有避風塘系列 (烤海虎大蝦、烤美國太平洋新鮮生蠔等)、特色漢堡飽、扒類、意大利飯、意粉、前菜、小食、特色雞尾酒、甜點等,款式多樣化,別具特色。煙肉,燒南瓜,法邊豆,車厘茄,煙莫薩里拉芝士手工貝殻粉伴香煎鵝肝    $178這碟菜式材料非常豐富,種類很多。煎得香口的鵝肝,入口即溶,口腔充滿濃濃油香味,太惹味!手工貝殻粉型狀細細,容易進食,帶有濃濃的麵粉香,長條形狀,有咬口,加上濃厚芝士味,配搭得宜。香脆可口的煙肉,散發著煙燻味道,香濃美味!蔬菜類的燒南瓜、法邊豆、車厘茄,口感鮮爽,不錯!美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條    $128漢堡材料多,厚厚的安格斯牛肉、車打芝士、煙肉、煎蛋、  醬

美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條    $128

漢堡材料多,厚厚的安格斯牛肉、車打芝士、煙肉、煎蛋、  醬。牛肉厚度夠,味道濃郁,咬一口牛肉
的肉汁流出來,很滋味!再配合其他材料,口感非常豐富,味道鮮美,肉嫩多汁,實在太美味可口!
薯條形狀是粗身,炸得香脆可口,味道少少鹹,好惹味!另外加一隻蛋和煙肉,所以材料超級豐盛,超好吃呀 😋

美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條

墨西哥牛肉捲餅    $128

外皮烤焗酥脆,多層次的口感,牛肉及豆類餡料味道豐郁,香香濃濃,少少辣,亦帶少許鹹香味,香脆可口,配備三款醬料 : 番茄醬、香草醬、酸忌廉醬,沾了醬汁,別有一番風味,特式的小吃,很好味!

墨西哥牛肉捲餅

凱撒沙律    $98

翠綠蔬菜,入口鮮爽,配搭芝士、煙肉和麵包粒,口感香脆,美味。這綠色享受,清新醒胃好開始。
凱撒沙律

Non-Grand    $84

飲品材料有自家製花膠糖漿、薑糖漿、新鮮薑片、豆奶、花膠 ; 味道有點似豆漿,花膠滑嘟嘟,有新鮮薑片在內,散發清香薑味,很適合現時秋冬天飲用,好味。
Non-Grand

Ginger Season    $74
Mocktail 材料有菠蘿汁、新鮮薑片、蜜糖、檸檬汁、薑糖漿、梳打水製成  ;  清香薑味,新鮮薑片滲著,更特出薑的香味,亦飲到梳打水味道,少少甜,不錯。
Ginger Season
2018-11-05
美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條
墨西哥牛肉捲餅
凱撒沙律
Non-Grand
Ginger Season
尖沙咀寶勒巷的食肆,我個人特別喜歡The right place ,原因是它格調高雅,裝修型格,店舖分戶內和戶外兩區,特別是戶外區,坐在這裏看着行人來來往往的感覺很寫意尤其是現在的天氣,不冷不熱,坐在戶外區,偶然清風送爽,和好友天南地北,把酒談歡,真是一樂也他們定期會推出特別優惠和不同季節限定的Menu,每次都會帶比客人不同的驚喜,餐廳推廣著實應記一功避風塘蘿蔔糕,相信是他們創新的菜色,唔係度度有得食㗎,辣辣地又惹味,包裹著軟軟的蘿蔔糕,口感很過癮,送酒一流有不同的酒精和非酒精飲品可供選擇,賣相吸引,看着也令人心情特別開懷烤德國鹹豬手,原隻上枱,服務員詢問我們需要否拍照📷,也算是細心的表現,待我們拍照完畢後就替我們熟練的切開,十分體貼避風塘軟蟹,真真正正的做到外脆內軟,非常惹味不經不覺傾傾講講,食下嘢飲下嘢,非常愉快的晚上
避風塘軟殻蟹
避風塘軟蟹,真真正正的做到外脆內軟,非常惹味

不經不覺傾傾講講,食下嘢飲下嘢,非常愉快的晚上
2018-11-04 71 浏览
一入嚟間餐廳就覺得好有外國酒吧feel, 有大電視同埋music, d歌仲揀得好有taste, 崇洋嘅我好滿意B) 放工想一班人輕鬆下嘅話都係唔錯嘅選擇。其實我同班朋友仔主要嚟係食塞米架! 因為聽講呢度d塞米出晒名。果然名不虛傳,芝士配少少蒜蓉燒嘅原條塞米係冇得頂。幾幾個人share一條真係唔夠喉,大家都決定下次嚟要每人一條。跟住嚟咗個Caesar salad,好足料。可能賣相擺得唔夠靚,但好食就無問題 !之後仲叫左個花枝片菠菜忌廉意大利粉。濃濃嘅奶油,配埋菠菜,感覺唔會太heavy,配搭啱啱好。意粉嘅質地都接近al dente,誠意推介。呢個可以話係鎮店之寶,The Right Place 拼盤,但價錢都算貴。個炸軟殼蟹好大隻,食落唔算太油膩,好鬆化。最驚喜應該係西班牙黑毛豬腩肉配芒果莎莎,好醒胃。至於本個焗蠔都好入味,一向唔食蠔嘅我都覺得值得一試。野飲方面,叫左杯蘋果茶,幾特別,用舊式茶杯裝。至於其他mocktail就無咩特別。整體嚟講,野食質素幾好,但服務態度認真麻麻。未食完就趕住叫我地埋單。唔叫甜品又西我地面......不過可能只係個別員工姐~~

野飲方面,叫左杯蘋果茶,幾特別,用舊式茶杯裝。
至於其他mocktail就無咩特別。

2018-11-03 75 浏览
臨時約咗朋友係附近見到呢間野,係寶勒巷好似氣氛幾好喎就入去問吓有冇位,可能重早重有一張二人枱真係好好彩如果下次再黎真係要book定枱。間餐廳好得意有兩個螢光幕一路播放一啲MV同埋電影片段,餐廳應該係舊香港懷舊feel,不是重複播阿飛正傳嘅片段又要啲舊照夠香港嘅景色。睇餐牌有牛扒,漢堡包,意粉,小食都幾多元化,因為晏晝已經食咗漢堡包所以我地點左一個羊架,海鮮帶子risotto同埋青蘋果豬腩肉做頭盤頭盤真係好好味首先我鍾意啲酸味味嘅菜式呢個青蘋果同D煎香左嘅豬腩肉好夾食到停唔到口海鮮risotto 都有驚喜,海鮮多過飯,帶子煎得啱啱好最後羊架份量都好都好足,要等讀得好香好林,好香羊肉味,仲有三款汁俾你揀親底嘅珍珠麵都好好味好有咬口飲品都好多選擇可惜我唔飲酒所以叫咗一個薑味mocktail,成片薑係上面薑味好夠,唔太甜味道啱啱好! 餐牌其實仲有好多好特色嘅cocktail飲品,整到好似中式糖水咁樣!下次一定會搵機會大朋友你再試整體來講呢間餐廳無論約會,聚會都好適合仲有幾款菜今次試唔到下次一定會再嚟!

海鮮risotto 都有驚喜,海鮮多過飯,帶子煎得啱啱好

• 燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果
2018-11-02 70 浏览
呢間餐廳主打將一啲香港地道食物加入西方元素,做個fusion,食物好好食,價錢亦合理,但佢啲特式飲品真係細杯到離譜,仲要過百蚊一杯...店內既cocktail或無酒精既mocktail,都主打中西合璧,cocktail 中可能會加咗薑、中國茶、花膠等,個概念真係好好,味道亦好唔錯,但係最大問題係,佢哋會用中式茶杯(或者其他好細既杯)去盛載大家去開茶樓都知一個中式茶杯有幾大,一杯咁細既cocktail要過百蚊,飲一杯一定唔夠,呢個價錢真係有啲離譜,不過當然,可以唔order cocktail 既,店內仲有啤酒、汽水等選擇呢個係加咗薑同花膠既mocktail:Non Grand,飲落好滋潤,但啲花膠未煲得夠軟,食落好硬個避風塘軟殼蟹炸得好鬆化,面頭加咗啲金蒜同薯片碎,好香口,$98一客兩隻蟹,幾抵食再要咗個慢煮豬仔胺,可以㨂7成或10成熟,我要咗7成,個豬仔胺肉質好tender,幾好食,唯一問題係佢有一半都係肥豬肉⋯⋯ 還好肥豬肉我都食既,否則就真係有一半唔食得最後要咗好多人推介既豆腐花布甸,試完覺得名過其實,佢會係豆腐花未凝結時加入威士忌酒,再等7分鐘,等豆腐花凝結成型時食用乖乖咁等咗7

Dr  Kitty

Non  Grand

慢煮豬仔胺

Tofu  Pudding

乖乖咁等咗7分鐘,一開蓋覺得豆腐花仲好水,決定等多3分鐘,但情況一樣,咁即係佢唔會凝結成正常豆腐花既硬度啦,都無所謂既,照食

不過食落真係好一般,一堆未凝結既豆腐加威士忌,個味唔係好夾,只可以講係gimmick

總結:餐廳食物用心、有創意,亦有水準,只係cocktail 太細杯要扣少少分,overall 可推介
2018-11-01
Dr  Kitty
Non  Grand
慢煮豬仔胺
2018-10-27 74 浏览
如果你講求進食時有氣氛,食物有質素,又唔太介意俾多小小錢,The Right Place 係你最住選擇好似好hard sell, 不過呢日同朋友黎到享用既呢一餐,真係俾我全方位既享受位置方便快捷,收工or 行街黎呢到好方便環境非常舒服,佢好大個wall 一直播一d 輕音樂之類,好chill, 枱與枱之間距離足夠,唔會覺得好拘緊menu 係兩張紙,四面,但好多類別,我簡左好耐,兩個人兩個胃。。。有一個可改善點:non alcoholic drink 選擇比較少,我見好多都點左Dr Kitty, 但係味道過甜點會估到呢到會有避風塘美食入面仲keep 到非常juicyspaghetti 好多選擇而且樣樣都想試,最後order 左呢個,龍蝦俾足一隻開邊,好鮮味,個意粉texture 有趣,略硬而有咬口,唔係快餐店d 軟麵慢煮豬外面煎到好crispy入面係keep 到好靚既粉紅色,好有驚喜!好一間中西融合的餐廳。略貴,只因質素有追求。超多人係到慶祝生日,果然係好場所

位置方便快捷,收工or 行街黎呢到好方便

點會估到呢到會有避風塘美食

入面仲keep 到非常juicy

慢煮豬外面煎到好crispy

入面係keep 到好靚既粉紅色,好有驚喜!

好一間中西融合的餐廳。略貴,只因質素有追求。

超多人係到慶祝生日,果然係好場所
2018-10-27 77 浏览
一試難忘芝士菠菜卷2018/10/05星期五的晚上,友人特地book了餐廳的位,想試下餐廳的特色食物及飲品,因為店內有中式茶又有西式的甜酒,更有少女系打卡飲品Dr.kitty。如同果汁的口味,甜甜的沒有酒精在內,好睇又好飲,令人少女心爆發。這中式茶中有點中藥味,內裡有蘋果粒。酸甜可口,但$3×-4×咁細杯茶,唔係好值得點。我們3人各點了不同款的飲品,這是有酒精的基本飲品,有點苦,如果不特別喜歡飲酒的朋友,我建議不要點依杯飲品,友人都冇飲哂就點番Dr. Kitty。這是主食之一,睇過大家的食評,很多人推薦此食物,唔食真係會後悔。芝士味濃郁,切開時淡淡芝士拉絲,同忌廉菠菜非常配合,芝士卷外皮鬆脆,一點都不硬,焗得剛剛好。配合三款醬汁,紅色的有少少辣,開胃可口。另有白色同綠色的醬汁我忘了味道,但紅色的我最喜歡。$9×這龍蝦尾黎麥沙律調味剛好,有點香草味,龍蝦尾肉質嫩滑,黎麥沙律混有雜果很有咬口,整體酸酸甜甜,配合得宜。焗德國豬手,待應特地比我地影相後幫我地切開分食,豬手外皮脆如燒腩仔的外皮,有肥肉的部份入口即溶,肉質嫩滑。配菜還有薯角,好味,下次黎如果3人以上都可以考慮點依個。正餐後嘅甜品,
一試難忘芝士菠菜卷
2018/10/05

Dr.Kitty

我們3人各點了不同款的飲品,這是有酒精的基本飲品,有點苦
,如果不特別喜歡飲酒的朋友,我建議不要點依杯飲品
,友人都冇飲哂就點番Dr. Kitty。
芝士菠菜卷

。芝士味濃郁,切開時淡淡芝士拉絲
黎麥龍蝦尾沙律

$9×這龍蝦尾黎麥沙律調味剛好,有點香草味,龍蝦尾肉質嫩滑
,黎麥沙律混有雜果很有咬口,整體酸酸甜甜,配合得宜。
德國豬手

紅莓雪糕配抹茶心太軟

正餐後嘅甜品,抹茶心太軟配自家製紅莓雪糕。心太軟真係有流心效果,暖暖嘅心太軟同凍冰冰嘅紅莓雪糕
意外的非常搭。本人本身好怕紅莓嘅味道,但搭埋一齊食配合得好好

自家製雪糕配窩芙

第二道嘅甜點係雪糕窩芙
,意外的店內嘅甜品都做得好不錯,窩芙暖暖的上枱,真係烤出外脆內軟
,內裡鬆軟得如輕盈嘅蛋糕。雪糕香草味香濃,依個窩芙本人都真心推薦大家如果想食甜品可以點

另外,賣單都$350-400,係有點貴價嘅餐廳
,但食物水準冇令你失望
,反而飲品方面,個人覺得有啲唔值
,大家黎到可以以食野為主會化算啲

最後,餐廳氣氛,情調都唔錯,但係人群聲較大,傾計要再提高聲量
,但以食物質素出發嘅吃貨們,想食餐好嘅都可以禁定錢黎試下菜

Dr.Kitty
芝士菠菜卷
黎麥龍蝦尾沙律
德國豬手
自家製雪糕配窩芙
2018-10-25 1088 浏览
Right Place 係唔係名符其實,都要睇下係唔係Right Moment,同朋友一齊去到尖沙咀食飯,過一個輕鬆星期日,有酒飲都好緊要,有質素晚餐都好緊要,有好 Service 更緊要!門口坐位半露天,飲住杯cocktail,眺望街上行人,更顯得自己chill餐廳內唐樓窗框裝修有舊香港味道Menu 中西合璧,連cocktail 加入香港味道,食物融合中西文化,就好似香港植文地特色The Right Place 小食拼盤拼盤有避風塘雞翼、蒜蓉牛油燒生蠔、燒西班牙黑毛豬腩、炸軟殼蟹、黑松露醬燒粟米燒豬腩用西班牙黑毛,肉味特別香,再配上芒果沙沙,帶點清新之餘,又可去除油膩感避風塘雞翼炸得非常惹味軟殼蟹炸得香脆蒜蓉牛油燒生蠔,蠔亦都新鮮,入口鮮甜惹味安格斯牛肉漢堡 $128竹炭麵包烘過,安格斯牛肉厚實,足足2cm厚,加上茄、芝士配料,非常juicy炸粗薯脆口而且不油膩My Cup of Tea $128酒吧 Cocktail 比較有特色,My Cup of Tea 用茶壺端上,有2杯唔同口味,大杯花香帶有甜味,完全女仕們最愛,而細杯酒精濃度較強,可以一啖濃,一啖花香Cocktail最後,朋

餐廳內唐樓窗框裝修有舊香港味道

The Right Place 小食拼盤

避風塘雞翼炸得非常惹味

軟殼蟹炸得香脆

蒜蓉牛油燒生蠔,蠔亦都新鮮,入口鮮甜惹味

安格斯牛肉漢堡 $128
炸粗薯脆口而且不油膩

My Cup of Tea $128

最後,朋友order 濃度強 Cocktail,侍應留意到比較少飲,知道後並送上我地最喜歡花香Cocktail - My Cup of Tea,非常窩心服務

• 美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條
  • The  Right  Place  Platter
2018-10-24 84 浏览
今次搵到個好地方飲野兼食野!閒日都幾多人下,連室外啲位都坐晒!好野當然受歡迎,今次無揀錯地方!未睇啲野食,環境本身已經非常唔錯~有個大螢幕播啲舊歌,牆身上又有好多唔同嘅裝飾!見到好多人食豬手,好香好吸引!我地都叫番隻!豬手係原隻未切咁送過黎!好趣緻!豬手皮夠晒脆!皮脆肉嫩又香口!如果有埋甜甜地啲隻芥未醬就更完美!墨西哥牛肉芝士卷同想像中嘅有啲出入,佢分咗兩條黎包,有啲似春卷,外皮脆脆地,入面包咗牛肉碎,芝士同蔬菜。如果芝士可以再多啲就好喇!蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉伴鮮海膽因為唔知扭捲粉係乜冬冬,又見到有蟹肉同海膽咁吸引,所以揀咗佢!扭捲粉原來係指通心嘅意粉,配上蟹肉煙肉同海膽汁,好香!仲有件鮮海膽添!飲品我揀咗Dr. kitty,由荔枝,芒果,菠蘿,乳酪整成,入口香甜~充滿果香~朋友叫咗my cup of tea,唔好俾個樣呃咗,其實反而呢杯先有酒!仲加入咗茶同果味,見佢都好滿意~

見到好多人食豬手,好香好吸引!我地都叫番隻!

蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉伴鮮海膽

2018-10-22 85 浏览
今晚係車仔對曼聯!又有得睇波,又大mon,又清bar feel,我諗起呢到!一於帶肥仔老公去呢到!超大電視!德國咸豬手$238鹹豬手超大隻!店員仲會幫我地去埋骨,豬手皮脆肉嫩,啖啖肉。煙肉、燒南瓜、車厘茄、煙莫薩里拉芝士汁手工貝殼粉伴香煎鵝肝$178鵝肝超級肥美,咬落去外脆內軟,手工貝殼粉好有咬口,伴埋濃郁的芝士汁一齊食真係好好味。My cup of tea $148 分為兩杯酒,熱酒用一個茶壺盛載著,酒杯裡面有條魚,好似飲緊中茶咁,酒味好香濃。另一杯凍酒既味道又完全唔同,好淸新,酒精唔濃,飲落有花香味出哂來,店員叫我地可先飲熱酒再飲涷,岩岩好中和熱酒酒精濃度Cocktail soup $148一杯具有泰國風味的cocktail,入口好香椰奶味,飲落去有少少泰式的香辣。除左cocktail外,仲有充滿蟹醬味的芋絲作為配搭,超有特色。兩個人食左500幾蚊,仲可以慢慢坐睇波!真心推介。

超大電視!

德國咸豬手$238

鹹豬手超大隻!店員仲會幫我地去埋骨,豬手皮脆肉嫩,啖啖肉。

My cup of tea $148

Cocktail soup $148

兩個人食左500幾蚊,仲可以慢慢坐睇波!真心推介。
  • 烤德國鹹豬手
  • My  cup  of  tea
2018-10-21 854 浏览
唔好以為尖沙咀寶勒巷依條街飲野先黎得, 其實呢度都可以搵到好多好嘢食。而今次我哋就嚟到The Right Place, 去品嚐一下酒吧中的美食。 最搞笑嘅係 黎到酒吧, 我哋竟然冇嚟飲酒。反而叫咗啲咁中式既fusion飲品。呢杯叫Right Place Tour, 飲落應該係青蘋果桃茶,味道幾香。呢碗叫Non-Grand。 材料既然係有魚肚,薑,同埋豆奶。味道勁似腐竹糖水,哈哈。 輕煎北海道鮮帶子鷹咀豆嫩菠菜鵪鶉蛋沙律配黑松露菌油醋汁。呢度嘅帶子應該係我食過咁多度帶子煎得最好食嘅一間餐廳。帶子煎得好香,外層煎得惹味,但帶子肉質仍非常鮮嫩,喺熟同唔熟之間,口感柔軟,令人讚不絕口。沙律菜同樣新鮮,加入少少黑松露油醋汁,非常開胃。 青蘋果伴豬腩肉。 呢道菜又係不得不讚嘅美食。豬腩肉好薄身,食落唔覺太肥,太油膩,但口感一流,唔會太韌亦保留一定嘅嚼勁。醬汁亦配搭得宜,唔會搶咗豬腩肉嘅味道。Cavatelli Beef Ragu。 初頭諗緊呢度肉醬貝殼粉會唔會太過普通。但得出嚟嘅結果非常好食。溫泉蛋做得出色,充滿蛋黃醬香,而個肉醬,味道香濃, 充滿啖啖香濃牛肉味,冇令我哋失望。 呢度嘅甜品亦一啲

呢度嘅甜品亦一啲都唔遜色, 綠茶心太軟,淨係個賣相已經令人垂涎欲滴。味道充滿綠茶既苦澀嘅味,配上甜甜酸酸嘅莓味雪糕,配搭得宜。
再黎一個法式熱情果焦糖燉蛋, 呢個配搭幾特別,熱情果醬酸酸地,配上甜甜嘅焦糖燉蛋。 燉蛋比出面做嘅更加creamy, creamy到好似有啲食緊乳酪嘅感覺。個人覺得麻麻哋呢種口感,不過味道確係唔錯。

睇返呢度食物嘅質素,唔怪之得openrice咁多人推薦呢間餐廳,我都要畀個like佢。

• pork belly
  • scallop salad
老公生日,我真係揀唔到同佢食咩呀,所以好白痴地決定: 食晒佢!____________________🔹避風塘軟殻蟹 $98軟殼蟹🦀炸到好似人地fish and chips 咁脆,炸炸粉好薄,同埋隻蟹都幾多肉🤩.平時啲避風塘係同一堆炸蒜辣椒炒🌶🌶,佢呢度好特別係用薯片碎代替蒜,超脆超惹味.🔹鮮蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉 $188醬汁多過粉,仲要醬汁有大量既蟹肉絲同海膽汁,極之鮮味,連放係面頭既鮮海膽都幾鮮甜唯一差啲既係份量有啲少,兩個人食差唔多,再多就唔夠分。.🔹My cup of tea $148茶🍵加酒🍺既配搭,一杯熱一杯凍,店員建議一啖熱一啖凍咁飲,又真係幾得意啵.熱果杯聞落好香茶味,意外地飲落酒味反而幾強,茶味只係淡淡。凍果杯既蜜糖味🍯好重,同時茶味酒味都出,又唔會太勁,我個人幾中意飲啵!.🔹The tofu pudding $148呢個真係好特別,係用whisky 同豆漿直接係您面前鮮撞豆腐花,撞完等佢7分鐘就有得食.雖然撞出黎好多氣泡好似月球表面咁,賣相唔太靚,不過豆花真係好滑,同埋好香酒味,whisky 味又勁晒重!.木桶唔係好大個,但食落先發現份量真係超多,我估三,四個人分就
____________________
🔹避風塘軟殻蟹 $98

🔹鮮蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉 $188
唯一差啲既係份量有啲少,兩個人食差唔多,再多就唔夠分。
🔹My cup of tea $148
🔹The tofu pudding $148
木桶唔係好大個,但食落先發現份量真係超多,我估三,四個人分就差唔多
🔹綠茶心太軟伴自家製紅桑子雪糕 $68
話明慶祝生日又點可以無蛋糕呢,其實我揀呢間既原因係,如果訂位話俾佢知係慶祝,係會送煙花蠟燭俾您慶祝架!超靚!宜家好少地方有架喇!
講返個甜品,綠茶味好流心好濃味,唔會太甜,配埋酸酸地既紅桑子雪糕,好match !!
2018-10-04
  • 避風塘軟殼蟹