餐廳位於尖沙咀寶勒巷,比我既感覺系同附近其他酒吧非常不同,除左有提供大量酒精飲品,餐廳亦Offer各式各樣既西式佳餚,有唔少仲真系好好食!所以就算唔飲酒,都可以黎呢度齋食晚餐,話唔定可以Surprise到你!Asahi (70/Happy Hour & 88/Night Hour) - 始終都系鍾意飲Draught Beer,尤其Asahi,麥味香濃得黎又唔會太Strong。DR. Kitty (66/Happy Hour & 88/ Night Hour) - 荔枝、芒果、菠蘿汁,再加上乳酪製成既Mocktail,味道偏味,較適合女性。緬因州龍蝦尾、珍珠帶子、香蒜辣汁扁意粉 (248) - 龍蝦有兩件,肉夠鮮甜,肉質都算嫩。而扁意粉配上香蒜辣汁真系幾惹味,辣辣地幾香口,加埋煙肉同帶子都幾豐富。烤澳洲羊架配薩丁尼亞珍珠麵 (308) - Around五成熟左右,羊架肉質粉嫩仲帶少少血,味道夠鮮濃,同埋一啲都唔羶,所以盡量唔好要求太熟,肉香幾到位,系唔錯既選擇。另外,珍珠麵既形狀系真系好似一粒粒既珍珠,起初仲猶豫緊系乜野,望返餐牌先知道系麵黎,個醬汁同配料配到幾好,所以連珍珠麵都幾好食。

2018-10-20
2018-10-20 75 浏览
The Right Place 呢間餐廳,幾適合同一班朋友放工黎呢度Chill下,環境氣氛唔錯,既可以暢飲Cocktail/ 啤酒,亦可以享用優質美食。Ginger Season Mocktail ($98/NH): 呢度嘅Wine List都幾多選擇,仲有唔少餐廳推介嘅Cocktail/ Mocktail。而呢杯以薑及檸檬作主調嘅Mocktail都幾深得我心,薑味香,亦有檸檬嘅酸酸甜甜,兩者都幾夾,加埋冰凍嘅Sparkling,好適合系秋夏呢種天氣飲。美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條 ($128): 大大塊以安格斯牛肉製成嘅牛肉漢堡,肉味適中,質感亦鬆化有肉汁,加上芝士、煙肉及煎蛋,非常邪惡!烤澳洲羊架伴煙肉,車厘茄,嫩菠菜及薩丁尼亞珍珠麵 ($308): 羊架質素唔錯,肉夠嫩滑有肉汁,肉味都幾香,亦無乜羊羶味,建議點Medium享用。而薩丁尼亞珍珠麵幾有趣,系以麵條製成一粒粒珍珠狀嘅麵粒,咁食麵都系第一次。

2018-10-13
2018-10-20 178 浏览
約左朋友來慶祝生日。我們都是第一次來,一來到覺得這裡裝修很特別,富有舊香港的味道。我們一坐下便點了黑松露薯條,主菜方便,點了蟹肉海膽汁意粉,帶子意大利飯,當然少不了招牌避風塘軟殼蟹!果然,招牌菜的確不錯👍蟹炸得很鬆軟,味道很得宜,不會太咸!!既然慶祝生日,當然甜品是重頭戲!2個甜品: 香蕉卷和綠茶心太軟雖然製作時間要30分鐘,不過我們也覺得很值得!香蕉卷外脆內軟,熱熱的!好正!心太軟,一切下去綠茶朱古力香味飄出來!不用幾分鐘便吃光了!
避風塘軟殼蟹

2018-10-11
2018-10-16 67 浏览
別人常說,對的時間遇上對的人,是人生最幸福的事。這話當然沒錯,不過對的人從來都十分難求。與其千辛萬苦等待對的人,倒不如好好把握對的事。所以今日便來到了The Right Place,吃頓對的晚餐。 也有一排沒在晚飯的時間去酒吧吃飯,因為總是覺得很嘈吵。但今天興之所至,看完電影,心情好好所以即興來了這裏。想不到晚飯時間這麼的熱鬧,餐廳門外和餐廳內早已坐滿了人。店內播着歐美流行曲,增添了不少氣氛。看見人們摸底碰杯,傾得好開心。 這裏的雞尾酒和mocktail造型都十分有趣。所以我們點了一杯Dr.Kitty和Right Place Tower。Right Place Tower是熱飲的,用牛蒡、蘋果、桃調製而成,入口含豐富果味,加上係熱飲,感覺健康又養生。 Dr. Kitty是由荔枝、芒果、菠蘿和乳酪調製而成,入香甜,顏色又靚,好適合女孩子。 這裏的餐牌很貼心,招牌的都有大大幅圖,一目瞭然。我們點了個避風塘椒鹽魷魚酥、一個三文魚沙律和燒澳洲M5和牛肉眼扒。牛扒是我最愛,所以怎能不點? 避風塘椒鹽魷魚酥好好食,大大的一盤,上面灑上大量香脆的麵包糠,真係有避風塘的味道。

避風塘椒鹽魷魚酥好好食,大大的一盤,上面灑上大量香脆的麵包糠,真係有避風塘的味道。魷魚炸得鬆化香口,但入面仍然好彈牙,食落去邪惡但又令人食唔停口。

煙三文魚沙律是我最常點的,沙律菜新鮮爽脆,灑上了厚厚的芝士粉和粒粒麵包,夾上一塊煙三文魚,簡單得來已經好好食。

到了主角澳洲M5和牛扒,份量真的很分巨型,大大的一塊足有10安士重。上面放了香草牛油,碟邊有伴了鹽、芥末醬、紅酒汁。扒的下面還有炸得香脆的薯條,整個配搭就是很對胃。

牛扒肉厚,脂肪和肉的比例分布得很完美,輕輕切開,看見了粉嫩的紅色的肉,點點油光,很誘人。我們切得大大件的,所以入口啖啖肉,牛香油香,是完美的結合。這是做得很有質素的一件牛扒,完全沒有令人失望。

食埋旁邊邪惡的薯條,飲一啖甜甜的Dr.Kitty,是盡興的一個晚上。The Right Place名字改得好,對的時間,對的食物,還有陪你一起把酒言歡的人,快樂就是這麼簡單。

2018-09-29
  • Dr.Kitty
  • The Right Place
  • 澳洲M5和牛扒
  • 避風塘椒鹽魷魚酥
  • 煙三文魚沙律
2018-10-15 62 浏览
今日去咗尖沙咀the right place 食晚餐,呢度環境好好。蠔湯:個蠔湯都幾好味,調味非常夠,ok creamy ,我覺得配埋麵包就更加好食。但如果有啲蠔粒就更加好,我覺得呢度嘅蟹湯更加好味!香蒜松露油薯條:佢係厚切嘅薯條,外脆內軟,有淡淡的黑松露味,但係黑松露嘅味道就唔算好濃郁。最鍾意係佢上邊有好多香蒜絲。清酒蒜片辣椒煮美國馬尼拉蜆:呢個蜆個size都幾大,味道就非常惹味,我個人覺得有啲辣,同埋有少少鹹,但係啲蜆幾多肉汁,無沙。海鮮扭紋粉:佢嘅海鮮有龍蝦尾,帶子,海鱸魚同埋魷魚,啲海鮮都好新鮮,好彈牙。我幾鍾意佢嘅扭紋粉,口感好特別,嗰調味都好好食。Local fashion :喱個係店員推介,個味好特別,都重whisky 味,但易入口。Ginger season :好fresh ,有少少菠蘿味,ginger 味都幾重,可以解膩,相當唔錯。人均消費大概$450。

蠔湯:

香蒜松露油薯條:
佢係厚切嘅薯條,外脆內軟,有淡淡的黑松露味,但係黑松露嘅
味道就唔算好濃郁。最鍾意係佢上邊有好多香蒜絲。
清酒蒜片辣椒煮美國馬尼拉蜆:

海鮮扭紋粉:

Local fashion :

Ginger season :

人均消費大概$450。
2018-10-02
2018-10-15 89 浏览
邊個話星期五先可以happy hour,其實平日放工都應該鬆一鬆。要搵地方吹水傾計,唔可以咁求其有啤酒飲嘅地方就算,一定要啲嘢好食!所以就算係d friend揀咗去既酒吧,都會俾我毫不留情咁ban左,再轉去the right place,因為呢度先係the right place to go! 鮮蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉伴鮮海膽$188,有一片新鮮加件大海膽濃郁鮮味,海膽汁和蟹肉碎均勻掛在每條扭捲粉上,加上洋蔥粒添加口感,不錯。避風塘軟殻蟹$98,兩大隻開邊成四大件,改良的避風塘配方,不會一味只有蒜味,也不會咬下去只要脆漿和炸粉,是真正能夠吃到熱騰騰的juicy蟹身,再配一口冰涼啤酒,足矣!Between Your Tea $138,含gin 酒、玄米茶、紅柚蜜、乾橙汁、綠茶糖漿和水。清香的玄米茶和淡淡的Gin酒加上甜甜的味道各方面平衡得相當好,容易入口,為愛茶女士恩物。魷魚煙肉粟米嫩菠菜芝士忌廉扭捲粉$148,水狀忌廉下了煙肉味道濃郁,扭捲粉有咬口,外形趣緻又飽肚,配料份量很多。甜品時間,是即叫即撞含威士忌的豆腐花The Tofu Pudding $148。等7分鐘後掀蓋飄來一陣香氣,一

甜品時間,是即叫即撞含威士忌的豆腐花The Tofu Pudding $148。等7分鐘後掀蓋飄來一陣香氣,一勺柔滑的豆腐花送到咀裡仍富有威士忌的香醇味道,是很新鮮的嘗試!
2018-10-03
2018-10-14 55 浏览
寶勒巷出名多酒吧,今天選擇了這間The Right Place,意外地有驚喜。 從門外看去就像附近的普通酒吧。店內裝飾和餐牌有濃烈的港式風格: 避風塘系列,很像大排檔呢。飲品也有各種茶或以茶調製的cocktail,還有龍眼和紅棗等中式糖水材料。這是Local Fashion。很醇厚的威士忌味,喝到一半後其他材料都體現出來,好像蛻變成另一種飲品。 朋友的龍眼茶,嘗了一口,很滋潤。杯子非常精緻。避風塘軟殼蟹上菜了,有兩隻那麼多。風味不輸大排檔。裡面的蟹肉還很鮮嫩多汁。可是好像拼湊不成2隻完整的蟹呢XD(強迫症請無視)然後是墨西哥牛肉捲,這是今晚最好吃的。我不客氣地用手拿著吃。牛肉有豐富香料味道之餘亦保留了鮮嫩的肉汁,外層捲餅吸收了肉汁既爽脆又鮮味。不禁貪心地叫朋友讓多3分1給我吃。最後的鹹豬手超大隻!還有貼心的去骨服務,啖啖肉很滿足。 店員哥哥整晚都很友善地介紹飲品和菜式,還讚賞我懂怎樣吃夠滋味。有如此舒適的環境、服務和食物質素,這個價錢很值得。

從門外看去就像附近的普通酒吧。

店內裝飾和餐牌有濃烈的港式風格:

避風塘系列,很像大排檔呢。

朋友的龍眼茶,嘗了一口,很滋潤。杯子非常精緻。

最後的鹹豬手超大隻!還有貼心的去骨服務,啖啖肉很滿足。

有如此舒適的環境、服務和食物質素,這個價錢很值得。
2018-10-14 74 浏览
上星期跟朋友在尖沙咀隨機選了一所餐廳吃飯 - The Right Place! 餐廳分室內外,供客人選擇。因為當天有點熱,選了室內,裝修是典型美國風,提供西餐簡約菜式。如餐廳名般,無論Happy Hour或晚餐聚會,都一一完全適合!當中最吸引我們的是混合香港風格的特色Cocktails。避風塘椒鹽魷魚蘇 $98大大條魷魚蘇用竹籠裝上,用料十足,食落卜卜脆之餘又有避風塘風個種辣辣地風味!做小食一流烤墨西哥原條栗米 $58賣相靚不需多講,仲要真。原條上!等客人打咭之後,店員主動有禮幫手將刨下,與芝士混合,芝士讓微熱的栗米融化,入口軟熟。烤德國豬手 $228豬手大過拳頭!起碼要三個人先可以食得晒。香脆外皮襯著咸咸肉香,脂肪遍佈每處,一試難忘!安格斯牛肉芝士配薯條 $248Juicy 肉塊,新鮮蔬菜加流心煎蛋無得輸!咬落去層次分明,滿腦子都係肉汁!至於特色Cocktails, 由於美食沙漠倖存者太急不及待的關係,竟然飲完先記得要影相!!!不過味道充滿香港特色,例如豆腐花、涼茶等等,千奇百趣,在其他店找不到!
避風塘椒鹽魷魚蘇

避風塘椒鹽魷魚蘇
  • 烤德國豬手
  • 安格斯牛肉芝士配薯條
2018-10-13 57 浏览
是日尖子想chill一下, 放工後約了筆者往the right place. Happy Thursday 晚上八時正到達, 場內八成滿, 熱鬧非常. 店內樓底很高, 裝修很有特色, 有fusion感覺, 明顯花過心思設計, 跟其他的酒吧餐廳略帶不同. 看看Menu, 很多slogan, 感覺挺有意思. 食物選擇也不少, 最後點選了避風塘軟殼蟹(HK$98), 啤酒脆槳智利銀鱈魚柳芝士漢堡(HK$148), 魷魚西班牙辣肉腸燒南瓜咸蛋黃法邊豆意大利飯伴輕煎北海道鮮帶子(HK$198), Dr Kitty (HK$88), Right Place Tour (HK$98). 避風塘軟殼蟹. 這個很有創意, 還以為避風塘只可以配炒蟹, 脆炸的軟殼蟹, 灑上炸過的蒜蓉, 口感香脆, 鹹香中帶丁點辣, 味道既濃郁又惹味, 軟殼蟹啖啖肉, 不錯! 啤酒脆槳智利銀鱈魚柳芝士漢堡, 銀鱈魚柳魚味香濃, 口感滑嫩, 又不會太油膩, 也是不錯. 薯條也值得一讚, 新鮮炸起, 外脆內嫩, 薯味香濃, 應該是用上靚貨才有此效果,很美味!  魷魚西班牙辣肉腸燒南瓜咸蛋黃法邊豆意大利飯伴輕煎北海道鮮帶子, 帶子

很美味!

魷魚西班牙辣肉腸燒南瓜咸蛋黃法邊豆意大利飯伴輕煎北海道鮮帶子, 帶子有三大粒, 煎香過, 入口挺甘香. 意大飯的醬汁以南瓜香的甜味作base, 咸蛋和辣肉腸的鹹香作調配,
加上魷魚粒增加咬口, 整體很有層次, 也是不俗.

Dr Kitty, 很有趣的賣相, 用上Beaker, 又用上荔枝配hello kitty耳朵作裝飾, 玩味十足. 試一口, 荔枝味很清甜, 還有淡淡的菠蘿香, 感覺清新又夏日, 很讚!

Right Place Tour, 熱飲來的, 用上功夫茶杯, 夠eye-catching. 試一口, 味道有點似蛋茶, 有甜味但不會過甜, 又有些蘋果肉, 挺有趣的.

食物和環境也不錯, 侍應也很有禮貌和醒扒, 難怪平日也那麼旺場. What a chilling night!

2018-09-27
$346.5 (晚餐)
2018-10-12 59 浏览
場地唔介紹喧多,太肚餓,俾大家睇下佢地既野食有幾正喇~menu冇影哂嫁~留下D神秘感俾大家~啤酒我唔飲既,不過我對面個FD就覺得爽YY~~呢個dr. kitty真係好可愛呀,雖然細杯左D,不過打卡呃like一流~先黎個蠔,5十幾蚊一隻,夠咩新鮮味美。我地叫6隻,如果你會飲白酒,而家仲有個package俾左百零蚊仲俾埋白酒你飲TIM~抵呀!!!wow最期待既豬手...因為我地唔太識處理佢,所以佢地之後幫我地整開一塊塊,真係好細心好sweet呀!再黎個邪惡好好好好食之物佢個避風塘有埋薯片,炸蒜茸夾埋大隻既鮮炸軟"學"蟹,真係不得了...同埋佢份量又係好大份呀!!最黎上多兩個甜品,畫上完美既句號~我自己最中意個蘋果批,唔會好甜,淡淡清新既蘋果味,真係好正呀!!!
場地唔介紹喧多,太肚餓,俾大家睇下佢地既野食有幾正喇~

menu冇影哂嫁~留下D神秘感俾大家~

啤酒我唔飲既,不過我對面個FD就覺得爽YY~~

再黎個邪惡好好好好食之物

2018-10-11 27 浏览
再次來到The right place, 發現內部裝飾有少少唔同左,原來係幅掛牆畫轉左做更有香港特色的藝術品。店員一樣好有禮貌,還記得上次食過的避風塘小食,加上今次不是太肚餓,就叫了兩款避風塘小食。 避風塘炸茄子份量十足,加上每件都唔細,起碼唔係一口食到,抵食之選。炸完的茄子好香蒜味,微辣的茄子出奇地惹味,仲好多汁,鮮甜可口。避風塘魷魚鬚必叫之選,滿滿的避風塘炸料令每口魷魚鬚都好入味,香脆爽口彈牙,口感鬆化。芒果木瓜藜麥沙律伴蟹肉加蟹腳擺盤好靚,2隻已經切開的蟹腳食用方便,咸咸地。個沙律好fresh, 芒果甜,配埋木瓜同藜麥味道好夾,好味又健康。吉列黑毛豬炒蛋芝士漢堡用左黑色包,幾特別。吉列豬幾厚,仲大件過塊包,唔乾而且幾軟,食得幾舒服。比起煎蛋漢堡,個人覺得炒蛋更有層次感,更鬆化。芝士融得好靚,係會令個包更好味的。My cup of tea嚴格來講係2杯cocktail, 杯中的是凍cocktail, 味道較甜重果香味。壼入面的是熱cocktail, 比較dry茶味比較濃。兩者都有一定的酒味,唔怕好似飲緊mocktail咁。

2018-10-07
  • My  cup  of  tea
  • 避風塘椒鹽魷魚鬚
2018-10-10 40 浏览
位於尖沙嘴的一間酒吧x 西餐廳! 說說背景 這間餐廳爲Nathan Left 集團旗下的餐廳之一, 一直是Nathan Left 坐上客的我當然要試試啦!食物選擇方面比起前者會多些中西fusion菜式! 就連避風塘炒蟹也能吃到🤣 連Cocktail都有熱的! 全都加入中式元素,如加上當歸, 薑等等, 相當特別! 雖然只有大埔的分店有live band, 但這裡有著整個大螢幕 環境亦不錯啊!!☺️個人覺得在這裡慶祝生日是個挺不錯的選擇, 除了有巨型蠟燭外, 整間餐廳也會一齊鼓掌, 挺有氣氛的!
2018-10-09 44 浏览
 返朝九晚五最期待就係收工同班friend去happy hour! 趁天氣涼涼地, 今次搵咗間有outdoor嘅. 其實最初係被佢嘅手調飲吸引咗, 後來發現原來小食同主食都一樣咁出色~ 首先小食我地揀咗烤墨西哥式原條粟米 ($58) 同巴馬臣芝士香蒜松露油薯條 ($78). 兩款都好香, 特別要講嘅係份量好大份, 唔似其他啲餐廳呢到啲薯條係用籠裝住, 食極都未見底! $78真係抵食! 原條粟米係第二度都有食過, 不過真係唔夠呢到咁細心喇, 比我地相機食先, 再幫我地剪哂啲粟米粒粒出黎. 好味之餘仲好方便客人食. 飲品方面試咗Ginger Season ($74) 菠蘿+檸檬果汁MIX新鮮薑汁梳打, 估唔到又幾夾, 呢到啲飲品都好創新, 創意都加滿分, 呢杯飲完好開胃再配埋薯條一路食一路飲, 一個字「爽」小食仲點咗份清酒蒜片辣椒煮美國馬尼拉蜆 ($168), 個汁估唔到惹味, 店員仲話其實可以當湯飲添架, 令人食完一隻又一隻, 價錢算中價但份量都好足, 隻隻都有肉架 (唔似出面殼多過肉^__^) 最後主食就揀咗香煎鵝肝配芝士汁手工貝殼粉 ($178), 百幾蚊鵝肝無交行貨, 好大件, 幾

最後主食就揀咗香煎鵝肝配芝士汁手工貝殼粉 ($178), 百幾蚊鵝肝無交行貨, 好大件, 幾個朋友食人人都有份!

總括而言, 呢個價錢食到絕對合理同值得! 下次一定會再黎! 到時再Chill一Chill!
Openrice見到食評唔錯 決定試下呢間The Right Place黎到門口已經見氣氛好好 心諗今晚一定可以同朋友瘋狂傾計了😚當日晚上7點半已經座無虛席 好彩book定位天氣涼涼地 坐半露天bar枱感覺好舒服😳望望餐牌樣樣都想食先最有趣的是呢度有啲中西合璧既感覺既有西式牛扒豬手意粉等 又有避風塘炒軟殼蟹/蘿蔔糕等 另人花多眼亂! 無論是食物還是飲品擺設 都別出心裁 可以相機食先😁黎到Bar & Restaurant 當然要德國咸豬手🐷用木盤上的咸豬手 外脆內軟 雖然係半炸半烤的 但無論是看還是食都一樣好,乾身不油膩,皮脆肉嫩完全可以用黎形容呢隻豬手,配上薯角 真係會食過番尋味啊!當天同行有三人 一隻咸豬手當然滿足唔到為食既我地🙈我地仲點了Risotto 賣相已是十分吸引三粒大大隻的帶子是重點 煎得好香 又不失鮮味;一般Risotto都有好膩既感覺 但呢度食既一啲都冇2-4個人份岩岩好慢慢傾慢慢食 我地仲叫左個菠菜cheese tacos上菜時 見到滿滿的兩大卷 切起上黎啲芝士都好爆啊😝雖然有好多芝士 但配上菠菜 就有到種清新既味道餐廳仲好細心配左三種醬 比唔同口味既客人配搭住食,有

黎到門口已經見氣氛好好 心諗今晚一定可以同朋友瘋狂傾計了😚

用木盤上的咸豬手 外脆內軟

當天同行有三人 一隻咸豬手當然滿足唔到為食既我地🙈

我地仲點了Risotto 賣相已是十分吸引

慢慢傾慢慢食 我地仲叫左個菠菜cheese tacos

餐廳仲好細心配左三種醬 比唔同口味既客人配搭住食,有牛油果醬 蕃茄醬 仲有cream添
每款醬呈現不同的口味 值得一試啊!

飲品方面 其中叫了兩杯好值得推薦😋
女仔當然鐘意cute cute 所以點了杯Dr.Kitty
用的是做實驗既量杯 杯緣仲有粒打扮成Hello Kitty既荔枝 喜歡佢甜甜的感覺;朋友仲叫左杯Ginger Lemon,薑味好濃之餘 檸檬又帶一點清新感覺

We came to THE RIGHT PLACE!
2018-09-22
2018-10-09 34 浏览
今晚放工跟同事一齊食晚飯,同事介紹呢間餐廳話說有不錯的水準,門面都幾吸引,甚有氣氛,係一個飲酒嘅好地方,雖然我哋唔係喜愛杯中物,食物方面都好有水準,我哋點了澳洲M5和牛肉眼扒,一上枱已經非常吸睛,整件重磅油光閃閃肉眼扒放到你面前,濃濃牛香四溢,你只需要用刀輕輕一趟,軟綿綿嘅和牛就給你分開,你立刻就會見到鮮嫩和牛充斥著滿滿閃令令嘅肉汁,會令人急不及待地把它吞食,當放在口中時你會不捨得把他立刻吞下,只會慢慢地咀嚼品嚐 高質食材,真係滋味窮。泰式燒原隻魷魚筒釀蝦膠,呢一款都不遑多讓,大廚功力真係不同凡響, 賣相得體,King size魷魚筒燒得香噴噴,蝦膠釀得結實飽滿,爽口彈牙,蜜味鮮甜,魷魚筒外皮香脆,內裏滑捋捋,兩款海鮮配搭得相得益彰,吃過滋味食材後,飲番杯餐廳 自家製作嘅飲品,真係一大樂事,一杯Dr  kitty漂漂亮亮,香氣迷人,好有清新感覺。另一杯Ginger  season薑味清香怡人,微微甘甜,恰到好處。DRINK MENU

DRINK MENU