2019-06-15 70 浏览
今日同朋友去了尖沙咀一間酒吧吃晚飯,其實已經很久沒有去尖沙咀一些酒吧型的餐廳吃飯,因為一般的價格都比較貴, 但是今次為了跟朋友慶工,所以我們選了一家有酒飲,有西餐吃的酒吧餐廳吃晚飯,我們就選了這家「The Right Place」。因為他的名字也很合我們意,the right place 就是對的地方。不說那麼多了,首先坐下我們馬上先點杯飲料。感覺他們的cocktail都滿特別,所以我們便點了兩杯Cocktail。我朋友點的是Butterfly Effect, 而我點了的是Downsizing。我是一個會常飲一點酒的人。但我也可感到這Downsizing 份量十足,而且口感很好,女生要小心喔。不然可能多飲兩杯便醉倒。在食物方面,我們點了兩款小吃和兩個主菜。小吃是墨西哥式烤原條粟米和帕馬臣芝士香蒜松露油薯條。先説這兩款小食,我只想說這跟本不是小食,因為份量很大。栗米真的的超大條,而且還是原條上枱,服務員的服務很好,他馬上問要不要切粒,天呀,小食都是皇帝式享受嗎?另外的薯條真的很香脆。而且香蒜松露味也很出色。真的停不了囗。主菜方面,我們點了德國豬手和一個意大利麵,意大利粉的份量正常,但我們

主菜方面,我們點了德國豬手和一個意大利麵,意大利粉的份量正常,但我們也有小小後悔點了那麼多,怕吃不下,因小食份量是給大食的人。

德國豬手是最後上場的,但是他一點都不漏。而且很鬆軟,很好入口,而且他配的酸菜真的是跟我在德國吃到的一樣。酸菜配上豬手,很快我們也把他吃掉了。

最後,真的要讚揚一下這家店的服務人員,他們比大多數的食店有服務和親切,他們是今個晚餐最出色之一。
2019-06-13 60 浏览
之前同朋友提過大埔the right place 好好味,今日朋友相約我黎尖沙咀the right place 食晚餐The right place 位於寶勒巷,由尖東站N2出口,步行3分鐘左右就到達,好就腳餐廳裝潢有分室外室內,餐廳好有酒吧感覺,座位舒適,與朋友和情侶來食下飯傾下計飲下酒,適合不過 西班牙辣肉腸、花枝片、燒南瓜,鹹蛋黃意大利飯伴輕煎北海道帶子($198)帶子厚身大粒,帶子肉質Q彈,用鹹蛋黃煮意大利飯,味道濃郁,香氣逼人,意大利飯飯粒入口煙韌有咬口花枝片、煙肉、粟米茸、嫩菠菜、芝士忌廉汁意大利粉($148)材料豐富,芝士忌廉汁不稀不稠,意粉軟硬適中,食完唔會滯墨西哥牛肉捲餅($128)捲餅包著牛肉和蔬菜豐富材料,味道更有層次和口感,但因為太辣,最後朋友自己一個KO 晒成份墨西哥牛肉捲餅其實我真係非常欣賞the right place 既創意酒精和無酒精飲品,做型吸睛,而且好特別Dr Kitty ($78)芒果菠蘿混合而成,味道酸酸甜甜帶點清新,而且杯放上了Kitty 頭飾,感覺好可愛呢Downsizing ($138)

材料豐富,芝士忌廉汁不稀不稠,意粉軟硬適中,食完唔會滯

墨西哥牛肉捲餅($128)

Dr Kitty ($78)

Downsizing ($138)

2019-06-11 1992 浏览
係油尖旺一帶 小妹一向比較鐘情尖沙咀區 覺得果邊既餐廳環境比較乾淨同食物較有質素同多元化 猶其係赫德道同寶勒巷一帶既餐廳同酒吧 往往都有驚喜The right place就係其中一間我覺得食物款式比較特別同值得再食既餐廳阿拉斯加皇帝蟹芒果木瓜藜麥沙律雖然沙律應該係appetizer 但小妹覺得更可以話佢係一份比較清新既main course滿滿嘅蟹肉加藜麥配上芒果感覺真係幾清新又好味清酒蒜片辣椒煮美國馬尼拉蜆 好少見咁清酒煮蜆有咁大隻蜆 漲卜卜 肉質食落有d似食緊蠔肉 咁creamy多汁(鐘意食辣既話仲可以當湯飲 配多士)US Angus beef cheese burger with bacon, fried egg & fries賣相黑蚊蚊 睇落可能比前兩道菜失色 但其實個竹炭包味道真係好香 好鬆脆 另外angus beef可以揀幾多成熟 鐘意juicy or熟成任君選擇試飲左啖小胖男友杯Dr. Kitty 夾雜左荔枝,芒果,菠蘿汁再加yoghurt 味道豐富得黎又好matchTeaco 感覺有d似宜家好興既芝士奶蓋不過係濃濃既烏龍茶味之中 再多左份蘋果香味 幾特別
阿拉斯加皇帝蟹芒果木瓜藜麥沙律
滿滿嘅蟹肉加藜麥配上芒果感覺真係幾清新又好味
清酒蒜片辣椒煮美國馬尼拉蜆

Teaco 感覺有d似宜家好興既芝士奶蓋
不過係濃濃既烏龍茶味之中 再多左份蘋果香味 幾特別
2019-06-11 93 浏览
尖沙咀The Right Place,呢度嘅環境,又有大電影, 播住外國金曲。睇介紹食物飲品質素都唔錯,所以同朋友黎呢度飲吓嘢傾吓計。餐牌食物都好豊富,而且又啱我地口味。飲品都好有創意。見到餐牌有d飲品係用中國式茶具盛載。好特別。不過係有酒精,所以我冇叫到。我地叫咗2杯Dr. Kitty,不過我覺得比教甜。見餐牌有焗德國咸豬手, 必定叫, 因為朋友係一個超級豬手控. 由於要即時焗嘅豬手,所以都要等大概25分鐘左右。不過值得等的。因為真係好好食。終於等到了,好大隻呀! 大隻到要麻煩侍應幫手切。侍應幫手將豬手切開, 仲切得好靚。當第一口食嘅時候,皮脆卜卜, 值得一讚係肉質軟滑, 保留到肉汁, 唔會乾 ,濃香濃既嘅豬手香到冇得彈。配埋薯角,香脆。美國安格斯牛肉芝士漢堡伴薯條 安格斯牛堡5成熟。大大隻太陽蛋,煙肉,蕃茄,沙律醬。配上一個軟綿綿嘅黑炭漢堡飽。牛堡肉汁非常豊富,肉軟。牛味濃郁。配上薯條。另外仲叫咗 “燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果”,青蘋果帶點酸,可以令我消消濟再繼續食。配搭五花腩味道真係絶配。而且五花腩完全唔覺肥。

終於等到了,好大隻呀! 大隻到要麻煩侍應幫手切。

美國安格斯牛肉芝士漢堡伴薯條

• 美國安格斯牛肉芝士漢堡伴薯條
  • 焗德國咸豬手
2019-06-11 51 浏览
今次大學同學聚會輪到我做攪手,好在諗起同事介紹過一間係位於尖沙咀嘅餐廳,話餐廳食物水準高,氣氛夠Chill又有feel! share下果晚叫咗咩野食先:Classic Caesar salad with Ham新鮮生菜加埋滿滿的Caesar醬,作為開胃小食一流!芝士香蒜松露油薯條薯條份量幾多,最適合成班人食! 薯條滿佈芝士及香蒜絲,加埋松露油香,實在比一般嘅薯條更惹味更正!避風塘軟殼蟹誠意推介!竹籃裝住炒到金黃色嘅軟殼蟹,食落味道夠香脆,好岩用黎佐酒。包你食到停唔到口!鹹蛋黃伴輕煎北海道鮮帶子Risotto睇果名都知食材非常豐富! 北海道鮮帶子鮮甜爽彈、 鹹蛋黃味平均分佈於Risotto中,而Risotto軟硬度亦岩岩好!不失為一道滋味開胃的主菜。羊架揀咗五成熟,由於火侯拿捏得宜,肉質軟腍,咬落有啖啖肉汁!入口有羊味之餘亦唔會太羶。另外,更配上3種醬汁,大家食時可以投其所好。The Tofu Pudding十分有心思的Cocktail,打卡首選! Tofu Pudding除了口感細滑,更有陣陣香濃酒味及豆香!第一次試到咁特別的Fusion Cocktail!My Cup of Tea一
Classic Caesar salad with Ham
新鮮生菜加埋滿滿的Caesar醬,作為開胃小食一流!

芝士香蒜松露油薯條

避風塘軟殼蟹

鹹蛋黃伴輕煎北海道鮮帶子Risotto

羊架

The Tofu Pudding

My Cup of Tea
一冷一熱,冷酒味道清新;熱酒酒味偏濃!加埋感覺特別,雙重味覺享受!
2019-06-11 43 浏览
好耐冇見既朋友,係要岀黎談下心既,係尖沙咀,邊度又有好野食又可以happy hour 呢?我地見到the right place, 呢度d野特色得黎都幾好食架!坐底睇下有咩好食先。手工貝殼粉伴香煎鵝肝,鵝肝好大塊,又煎到外脆內軟,手工貝殼粉,質地挺身得黎又唔硬,好有咬勁,而個醬汁啱啱好,唔會太膩,好食!低溫慢煮烤西班牙黑毛豬鞍,七成熟既黑毛豬,切開,粉紅色既嫩肉,脂肪平均分佈係每口肉之間,咬落柔軟細膩,油脂柔滑既口感,真係好好食!Right Place Tour 牛篣茶, 用特色中國茶杯,好靚,牛篣茶飲落甜甜地,幾特別。Jumper, 係lemon juice soda, 激酸既刺激口感。
坐底睇下有咩好食先。

2019-06-10 58 浏览
朋友相約此餐廳晚餐,裝修簡約,牆上有個大屏幕播放不同娛樂,現場環境暗暗地氣氛不錯,除了內部位置,另一部份在外露位置,各有特色。避風塘椒鹽魷魚鬚一間西餐餐廳居然也提供了港式嘅避風塘方式煮理,大量蒜粒爆香確實係香口,從蒜片中找魷魚鬚好似玩緊尋寶遊戲一樣,魷魚唔係太大條,鬆軟有咬口,在蒜粒中還有一些薯片,有趣又驚喜。北海道帶子鹹蛋黃意大利飯三粒帶子煎得微焦很香口,飯中有南瓜、法邊豆、西班牙肉腸、花姿片,材料十分豐富,飯粒煙韌,鹹蛋黃是邪惡之源,每一口令味蕾也很滿足。Flower Fizz桂花糖醬、Coco、梳打同花,有陣陣嘅花香味道,甜甜地,清新之選。jumper檸檬汁、梳打、home-made Cassis syrup ,半酸帶甜,似杯有椰果的檸檬茶,幾fresh。意大利雜菜湯,味酸甜,有2件小包伴湯,不錯。法式鮮蠔濃湯,蠔味濃郁,口感幼滑,有牛油香,鮮味又滋味。比利時窩夫伴自家製雪糕窩夫烘得鬆軟,暖暖的窩夫伴著凍凍的雪糕混合食刺激味蕾,不錯。綠茶心太軟伴自家製紅桑子雪糕綠色外表比較少見,主要是綠茶成份,切開內一半,微微嘅流心流了出嚟,不太多,綠茶味不是太濃烈,淡淡地反而更舒服,那個紅桑

避風塘椒鹽魷魚鬚

北海道帶子鹹蛋黃意大利飯

Flower Fizz

jumper

意大利雜菜湯,味酸甜,有2件小包伴湯,不錯。

法式鮮蠔濃湯,蠔味濃郁,口感幼滑,有牛油香,鮮味又滋味。

比利時窩夫伴自家製雪糕
窩夫烘得鬆軟,暖暖的窩夫伴著
凍凍的雪糕混合食刺激味蕾,不錯。

綠茶心太軟伴自家製紅桑子雪糕
綠色外表比較少見,主要是綠茶成份,切開內一半,微微嘅流心流了出嚟,不太多,綠茶味不是太濃烈,淡淡地反而更舒服,那個紅桑子雪糕酸尾尾對比於綠茶心太軟的甜有強烈對比,口味更加特別,唔錯。

食物整體質素不錯,加上環境氣氛好,這裡飲食確實可以放鬆一下。

• 綠茶心太軟伴自家製紅桑子雪糕
  • 北海道帶子鹹蛋黃意大利飯
2019-06-10 47 浏览
星期六和朋友🤟到這家bar & restaurant 餐廳👈,一到埗🙆‍♂️已見到坐滿了餐廳🗣, 見到個個舉杯暢飲🥂十分開心💕好有氣氛。💭現場有個大屏幕📺, 一問之下會有now足球直播⚽️,啱曬足球狂熱嘅我🏅,今日沒有賽事,屏幕播了一些電影預告🎬、舞曲🕴、歌曲🎶等都幾豐富。食物menu📑唔係用上一本本而係用一張張紙🗞,種類有齊前菜🥦、沙律類🥒、湯類🥣、小食類🥯、主餐類🍽、甜品類🍭等頗多。T e a c o 🍸奶蓋烏龍茶🍵混合了蘋果汁🍎,飲落去甜甜地唔會有太濃郁嘅芝士味🧀,調教程度剛剛好配搭得宜🈴️。Dr Kitty🔴橙紅紅的顏色🔶️,還有杯上加上一粒荔枝👈作裝飾幾得意🥰,荔枝加芒果同菠蘿汁🍍,味清甜,是暑熱天良伴🔥。酥炸軟殼蟹🦀芝士漢堡🍔配香芒沙沙伴薯條🍟因為平時食漢堡主要係牛肉🐂或者豬肉🐽,呢次見到有軟殼蟹🦀,所以也特登叫了來食,原隻軟殼蟹炸得酥脆🤓已經冇得輸,竹炭漢堡本身很軟熟🍞,混和蕃茄🍅同配菜咬落口感豐富😋,軟殼蟹不似肉類帶有肉汁,卻又是另一番口味😊,還有那個香芒莎莎醬🤗,甜甜酸酸很惹味😎。 清洒蒜片香腸煮美國馬尼拉蜆🐚朋友唔食得辣🌶,所以今次叫走辣🚫,馬尼拉蜆肉夠大隻飽滿🈵️,湯汁清清

T e a c o 🍸

Dr Kitty🔴

酥炸軟殼蟹🦀芝士漢堡🍔配香芒沙沙伴薯條🍟

清洒蒜片香腸煮美國馬尼拉蜆🐚
朋友唔食得辣🌶,所以今次叫走辣🚫,馬尼拉蜆肉夠大隻飽滿🈵️,湯汁清清地💧,有小草菇同車厘茄等配菜🌱,豐富不膩。

香蕉🍌酥皮卷伴自家製開心果雪糕🍦
酥皮卷香脆鬆化👌,夾雜暖暖的香蕉很有層次⏫,開心果雪糕有幼滑口感♾,呢個甜品嘅組合配合得宜✅。

看到大屏幕播著🎼星夢情深歌曲🎼,Lady gaga👸 同Bradley Cooper🤴合唱Shallow,Lady gaga嘅歌聲十分動聽🎤,一路聽一路沉醉食物當中🥰,彷彿Lady gaga同我共進晚餐🍽,確係一大享受❤。

💕🌈💕🌈💕🌈💕🌈💕🌈💕🌈
  • 酥炸軟殼蟹芝士漢堡配香芒沙沙伴薯條
  • 避風塘椒鹽魷魚鬚
朋友生日想食西餐,我就揀左呢間The Right Place黎慶祝🍻我地兩個人揀左一個前菜一個主食再加個小食拼盤八爪魚沙律- 有新鮮八爪魚、香橙、柚子、車厘茄、雨衣甘藍🥬加芥末籽油醋汁撈埋食味道酸酸甜甜,八爪魚口感煙韌加上蔬果都新鮮,做前菜感覺一流清清地主食叫左個西班牙辣肉腸、花枝片、北海道帶子意大利飯一上枱就好香既煎帶子味飯既份量唔算好多但非常夠食一個人會食唔哂 兩個人岩岩好好香蛋黃味 加上海鮮炒埋食好鮮香帶子大大粒配埋火箭菜苦苦地,一番風味唔會太濟岩岩好呢個The Right Place小食拼盤必叫一下有避風塘雞全翼、蒜蓉牛油燒太平洋蠔、西班牙黑毛豬腩肉配香芒沙沙、軟殼蟹同埋粟米好正個人勁中意食個雞全翼,係炸得好香雞肉嫩滑加上蒜蓉碎既香味 入口香脆多汁值得推介一下蠔同黑毛豬腩肉都好味蠔鮮甜大隻又肥美,腩肉就煮得岩岩好 唔會好難咬軟殼蟹都大大隻,脆卜卜,好香蟹味粟米都好甜整體一流最重要係環境氣氛都好正酒吧形式但食物都好味有個一螢幕播歌播MV,又有sofa位吧枱位outside位好岩朋友吹水傾計relax

味道酸酸甜甜,八爪魚口感煙韌
加上蔬果都新鮮,做前菜感覺一流
清清地

主食叫左個西班牙辣肉腸、花枝片、北海道帶子意大利飯
一上枱就好香既煎帶子味
飯既份量唔算好多但非常夠食
一個人會食唔哂 兩個人岩岩好
好香蛋黃味 加上海鮮炒埋食
好鮮香
帶子大大粒
配埋火箭菜苦苦地,一番風味
唔會太濟岩岩好

呢個The Right Place小食拼盤必叫一下

好正
個人勁中意食個雞全翼,係炸得好香雞肉嫩滑
加上蒜蓉碎既香味 入口香脆多汁
值得推介一下
蠔同黑毛豬腩肉都好味
蠔鮮甜大隻又肥美,腩肉就煮得岩岩好 唔會好難咬
軟殼蟹都大大隻,脆卜卜,好香蟹味
粟米都好甜
整體一流
最重要係環境氣氛都好正
酒吧形式但食物都好味
有個一螢幕播歌播MV,又有sofa位吧枱位outside位
好岩朋友吹水傾計relax

庆祝纪念
生日
2019-06-06 50 浏览
星期五晚當然係想輕鬆一下,你到尖沙咀食飯,都離唔開想飲返兩杯,所以食飯都想搵間酒吧餐廳,呢度果然係一個唔錯嘅選擇。地方幾大,坐得舒服,環境暗暗地,傾計啱晒。食物來講都幾有質素,蟹肉芒果沙律,個樣已經好吸引,而且蟹肉都幾多,食落好清新。主菜叫左個burger,好特別,係係日式照燒茄子漢堡,估唔到照燒汁茄子同牛肉漢堡個味係咁夾!真心特別得來又幾好食,照燒汁幾開胃。蟹肉海膽長通粉,相對漢堡來講普通咗啲,不過好彩海膽都算新鮮。黎到當然要飲下酒啦,呢杯cocktail幾特別,有兩杯,一冷一熱,味道有少少苦。呢杯cocktail相當甜少少,幾適合女仔飲。

呢杯cocktail相當甜少少,幾適合女仔飲。
2019-06-06 1745 浏览
Weekend同男朋友喺尖沙咀睇完戲再食晚飯,呢日我地揀咗喺寶勒巷食西餐食返杯chill chill佢。⭐️My Cup Of Tea ($148)賣相精美又特別嘅cocktail,用木盤奉上一冷一熱兩種風味。冷 : 有陣陣嘅接骨木花嘅清香,仲有蘋果嘅甜味,好易入口。熱 : 用壺裝住,逐少逐少用細杯品嚐,溫度暖暖地,有突出嘅綠茶香。⭐️Teaco ($98)加強辦特色奶蓋烏龍茶,烏龍茶混合咗蘋果汁,甜甜地,奶蘋濃稠非常,帶有香濃嘅cream cheese味道。⭐️燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥茉籽蜜糖青蘋果 ($88)五花腩厚度適中,燒過後外層帶點焦香脆邊,入口鬆化唔肥膩,連埋清新嘅蜜糖青蘋果一齊食,係一個清新開胃嘅starter!⭐️美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條 ($128)薯條金黃香脆;竹炭包外脆內軟,芝麻好香口,漢堡入面嘅安格斯牛肉十分juicy,食嘅時候要小心肉汁爆瀉呀!⭐️烤德國咸豬手 ($238)豬手可以揀原隻上或者店員幫忙切埋,我地揀咗後者方便食。豬手外皮烤得香噴噴,口感脆卜卜,肉質保持嫩滑。

⭐️My Cup Of Tea ($148)
冷 : 有陣陣嘅接骨木花嘅清香,仲有蘋果嘅甜味,好易入口。

⭐️Teaco ($98)

⭐️燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥茉籽蜜糖青蘋果 ($88)

⭐️美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條 ($128)
⭐️烤德國咸豬手 ($238)
豬手可以揀原隻上或者店員幫忙切埋,我地揀咗後者方便食。
豬手外皮烤得香噴噴,口感脆卜卜,肉質保持嫩滑。
2019-06-05 129 浏览
唔知大家去開尖沙咀有咩酒吧好推介呢,講到好介紹,最近我就發現有一間啦,位於寶勒巷既the right place的確係一間唔錯既選擇。地舖既the right place充滿開放式既感覺,正方形既結構,令餐廳變得一覽無遺,牆上掛上超大型螢幕,睇波既朋友簡直係一流,裝潢帶一點點既歐美風,格調整潔而毫不誇張,嘆杯美酒聽聽音樂,簡直賞心樂事。係滿載激情既音樂下叫返杯酒都不為過呀,除左啤酒、手工啤、威士忌類之外,仲有好多signature cocktail 選擇,我就叫左一杯butterfly effect $128,顏色非常搶眼,用上蝶豆花既cyber 顏色,味到苦中帶一點點酸酸甜甜,十分有趣。有酒又點可以無小食呢,避風塘椒鹽魷魚酥$88,呢到既小食都有好多選擇,其中一個系列為避風塘味道,用充港港式風味既竹籠盛載,牛油紙上既魷魚酥被大量既炸蒜、炸椒包住,口感香脆,味道濃厚,送酒特別一流。餐廳主食菜色為多國菜,其中我就揀左二款。其中一款係墨西哥菠菜芝士卷$118,微微香脆既外層包住juicy juicy既菠菜,清清地不太濃烈,配上三款醬汁享用,份外新奇,我就比較喜歡酸忌廉,味道上特別夾得來。另

butterfly effect

避風塘椒鹽魷魚酥

餐廳主食菜色為多國菜,其中我就揀左二款。

墨西哥菠菜芝士卷

另一款就叫返份heavy一此既西班牙黑毛豬鞍$298,慢煮既黑毛豬鞍肉質好鬆軟,不加一點調味已經好夠咸味,另外配上切粒既辣肉腸、手指薯及荷蘭豆,多種滋味在心頭。

西班牙黑毛豬鞍

最後介紹埋呢餐廳既tofu pudding$148,無錯就係豆腐花,the right place既呢款tofu pudding其實都係一款cocktail黎,但當中加左ginger同埋whisky,帶上酒味比想中唔錯,難怪見有咁多人都會叫上一盆。

butterfly effect
  • 避風塘椒鹽魷魚鬚
2019-06-05 53 浏览
西班牙肉腸,花枝片,燒南瓜,法邊豆,鹹蛋黃意大利飯伴輕煎北海道鮮帶子 $198所有嘢配搭得好好,鹹蛋黃做醬汁,好香好入味,仲有一粒粒西班牙肉腸,味蕾之間多重口感享受,而且北海道帶子超大粒超新鮮。 低溫慢煮燒法國春雞釀鮑魚栗子及薩丁尼亞珍珠麵配薯條 $278 呢個燒春雞又係好好味,做得好細緻,鮑魚同珍珠米釀係入邊,首先燒春雞皮燒得好脆,但雞肉10分嫰滑,而且鮑魚都好大隻好新鮮,珍珠米就一粒粒好,軟綿綿,整體不錯。呢杯飲品好特別入邊係whisky 嚟㗎

呢杯飲品好特別
入邊係whisky 嚟㗎
2019-06-04 145 浏览
今晚放工約左好耐無見既好朋友食飯聚舊我地揀左間係尖沙咀既酒吧餐廳,呢度分左室内同室外位置,天氣開始愈黎愈熱,所以我地都係都係揀返安坐室内嘆下冷氣xpppp呢晚包癮起,所以就揀左份安格斯牛肉漢堡$128黎食呢個burger係重量級之作超厚身又juice既牛肉漢堡扒上面有隻半熟既煎蛋,加埋芝士、生菜同蕃茄,經典又好味而伴碟既粗薯條新鮮炸起,脆身香口朋友就要左碟有花枝南瓜同煎帶子既咸蛋黃意大利飯三大隻帶子係淡黃色既意大利飯上面,望落都覺得好吸引朋友分左啲俾我試,帶子煎得外脆内嫩,最估唔到中式既咸蛋黃同西式既risotto係可以咁夾最後我地仲要左個 法式熱情果焦糖燉蛋$58一齊share就連呢個甜品都俾到驚喜我地呀,幼滑既焦糖燉蛋加入左帶微酸既熱情果,多左一層清新既感覺,食完都唔會覺甜膩今晚無飲酒既我就嗌左杯叫 Jumper$98既mocktail 黎飲飲落酸酸甜甜咁都幾fresh,整體都都唔錯
今晚放工約左好耐無見既好朋友食飯聚舊

呢晚包癮起,所以就揀左份安格斯牛肉漢堡$128黎食

呢個burger係重量級之作

而伴碟既粗薯條新鮮炸起,脆身香口

朋友就要左碟有花枝南瓜同煎帶子既咸蛋黃意大利飯

三大隻帶子係淡黃色既意大利飯上面,望落都覺得好吸引

最後我地仲要左個 法式熱情果焦糖燉蛋$58一齊share

飲落酸酸甜甜咁都幾fresh,整體都都唔錯
  • 法式熱情果焦糖燉蛋
  • 美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條
2019-06-03 1359 浏览
Right Place 係我在尖沙咀很喜歡的Bar & restaurant,還曾經在這裡為好友慶祝生日,今晚又與友人來開餐,回味一下啦!避風塘系列是餐廳的主打,奈何友人喉嚨發炎,今次就冇機會嘗試啦!我們的目標是主菜及甜品呢!Dr Kitty 賣相精美,橙橙紅紅的顏色加上一粒荔枝裝飾配上一個小小的蝴蝶結🎀,十分可愛!飲品用上荔枝、芒果及菠蘿汁等一同打成,甜中帶小小菠蘿🍍清香,好醒神!My cup of tea 中西合璧的fusion cocktail ! 佢是有兩種感受的!茶壺內的是熱的茶加入了冧酒,酒味較濃!之後再飲一口冰凍的茶,當中同樣加入了冧酒、yougurt 及蘋果汁等,雙重感受!烤智利銀雪魚柳伴西班牙辣肉腸炒韮菜花荷蘭豆及油封手指薯配芒果沙沙銀雪魚柳外層煎得很香口,魚皮脆卜卜的,魚肉仍保持嫩滑!西班牙辣肉腸、花枝片、燒南瓜、法邊豆、咸蛋黃意大利伴輕煎北海道鮮帶子同樣也是fusion 菜式,咸豆黃用來煮西餐原來是好好味的,帶有咸蛋黃的咸香味,加入了辣肉腸及花枝片能增加口感,帶子保持嫩滑,難忘的菜色呀!焗蘋果批伴自家製雲尼拿雪糕蘋果批即叫即焗,玉桂香味撲鼻,熱辣辣的脆皮外層加上j

我們的目標是主菜及甜品呢!

Dr Kitty

My cup of tea

銀雪魚柳外層煎得很香口,魚皮脆卜卜的,魚肉仍保持嫩滑!

焗蘋果批伴自家製雲尼拿雪糕
蘋果批即叫即焗,玉桂香味撲鼻,熱辣辣的脆皮外層加上juicy 的蘋果肉一同吃,絕對是令我再想食的甜品

餐廳氣氛一流,適合好友們一同消遣吹水的bar & resultant 😬😬😬
  • MY CUP OF TEA
  • Dr. Kitty