2018-09-30 367 浏览
我食過尖沙咀The right place, 覺得好食。今日去大埔探朋友, 朋友說大埔新開了一間新餐廳, 帶我去食。一去到, 原來就是The right place。大埔的一間水準依然。 避風塘椒鹽魷魚鬚$88 魷魚鬚炸得香酥, 而且幾大碟。 美國安格斯牛肉煎蛋煙肉芝士伴薯條$128 漢堡夾著安格斯牛肉,蛋,煙肉芝士,有份量, 好大個。漢堡烤得香脆, 煎蛋嫩滑, 安格斯牛肉要了七成熟, 但略覺生了一點。建議要全熟。旁邊的薯條香脆可口, 仍不住好快就食完了。 魷魚煙肉菠菜芝士忌廉汁意大利粉$118 這個意粉是必點, 美味! 濃郁的芝士忌廉汁俘虜了我的心, 因為我是芝士控。意粉則細滑。魷魚,煙肉,菠菜多種的配菜增加了口感。 焗香蕉酥皮伴自家製開心果雪糕$68 開心果雪糕甜度適中,雪糕細膩而滑。香蕉用酥皮夾著焗過來, 很可口, 香蕉好甜。 Dr Kitty $70 Dr Kitty是用荔枝糖漿, 芒果糖漿, 菠蘿汁, 乳酪混合而成。不含酒精,酸酸甜甜, 好飲。

避風塘椒鹽魷魚鬚$88

魷魚鬚炸得香酥, 而且幾大碟。

美國安格斯牛肉煎蛋煙肉芝士伴薯條$128

魷魚煙肉菠菜芝士忌廉汁意大利粉$118

焗香蕉酥皮伴自家製開心果雪糕$68

Dr Kitty $70

2018-09-22 319 浏览
大埔人有福了 以前叫Beer&Fish宜家改左叫The Right Place, 雖然地方唔及尖沙咀總店咁大地方 但麻雀雖小五臟俱全, 不得不介紹鹽焗魚 魚係每日係街市揀好保證新鮮,條魚原全冇骨怕哽到魚骨既朋友唔洗擔心, 做法crossover 左東南亞同加勒比海style既而不失鮮味,襯Sake冇得輸👍👍👍亦都係區內唯一有Sake飲既Restaurant & Bar 加埋有outdoor地方 愛狗人仕 可以帶埋家中毛孩過去,平民消費 優質享受。
2018-09-04 258 浏览
上星期六行過太和舊墟直街,諗住搵個舒適地方睇下波,發現前身B&F吧,轉了另一門西餐廳,我當然係試試佢啦,一個人叫左個平平地既巴馬臣芝士薯條餸啤酒,估唔到芝士可以無限添加,又有D驚喜喎。
巴馬臣芝士松露油薯條
巴馬臣芝士松露油薯條