2020-01-02 664 浏览
除夕前,同老婆慶祝下行下街,係荃灣行街順便睇下燈式,行到去如心廣場附近開咗個新商場,發現裡面都開左好多新餐廳,所以過來搵下有咩食。之後見到這間餐廳都有Holiday set,但又可以叫其他野食,這段時間都原來好多人等位,應該不錯,之後去試下這間先。【Hazelnut chocolate】榛子朱古力味道方面有很濃很濃的朱古力味+榛子味,又不會過甜,真是不錯。【GREEN NEPTUNE】 9"這個pizzas原來都幾多料,內裡有蜆肉、蝦肉、鰽魚、魷魚、水牛芝士等,薄皮的pizzas是我近期最喜歡的一種,批底香脆香口唔會太厚,又充滿芝士的香味,這個pizzas最欣賞,極力推介!!【BROWNIE IN A PAN】(朱古力布朗尼餅、烤香蕉、合桃、雲尼拿雪糕)Brownie是我喜愛的甜品之一,Brownie放在平底鑊上,上面放了一球雲呢拿雪糕,旁邊則是焦糖香蕉和合桃配料。Brownie朱古力味道超濃郁,因為Brownie同香蕉都有烤過,所以口感真是不錯,加上雪糕很香雲呢拿味,香蕉夠軟腍,整體配合得很好。極力推介!!
【Hazelnut chocolate】榛子朱古力

【GREEN NEPTUNE】 9"

2019-12-29
  • GREEN NEPTUNE
2019-12-31 235 浏览
2020年新年將至,我带着輕鬆的心情去迎接。荃灣近西鐵站附近今年多了兩個新商場, 其中一個是如心廣場二期。聽說The Point就是從銅羅灣地舖搬到如心廣埸二期二樓,從西鐵站過去大约五分鐘,正是在如心洒店隔離,交通十分方便。這是新裝修的,格局幽雅,帶了美式及歐式風格,座位宽闊,還有聖誕及新年的飾物,感覺舒適。在洒吧上面還放了許多特別的啤酒樽,客人一看就知有洒可飲,一定吸引了了外國人到來光顧。The Point餐廳種類繁多,有前菜小食,有主菜PIZZAS,牛扒等等,還有啤洒,有酒及沒有酒的雞尾酒,還有特式的甜品。我點了一些前菜,PIZZAS及甜品試試。香蒜辣椒白酒煮大蜆是我的至愛,這裡的蜆特別大,配上蒜頭,辣椒,白酒,吃起來十分惹味。凱撒沙律配煙三文魚這的煙三文鱼特別大塊,加上新鮮的疏菜同沙律醬,吃起來十分滋味。FOIE GRAS 11" PIZZAS這個餓肝披薩,材料十分多,有靈芝菇,焦糖洋葱,温室菜苗及黑酣汁,我第一次食,色相好外,吃落也十分滋味。Tiramisu Affogato這個甜品好有特色,有意大利忌廉芝士,鬆餅,雲呢拿雪糕,以及意大利咖啡,我食落就覺得好好,不過有小小

Tiramisu Affogato
這個甜品好有特色,有意大利忌廉芝士,鬆餅,雲呢拿雪糕,以及意大利咖啡,我食落就覺得好好,不過有小小酒。

芒果汁
芒果汁好大杯,價錢就好合宜,我覺得好飲。

Cappuccino
是我的至爱,我每天都會飲一杯,因為我喜歡它不會太甜,咖啡味道適中。

Cappuccino

整體而言,這裡環境寬闊,交通方便,價錢合宜。美歐式風格裝修,食材新鮮而食物特別,也可品賞洒類。氣氛浪漫,真是拍拖及慶祝節日的好地方。
2019-12-28
午餐
2019-12-29 168 浏览
係附近donki shopping完,走過黎食晚飯,門口好多人排隊等緊位。一入到去,已經留意到呢個火爐,,一定要食pizza。餐牌有classic holiday set,個價錢好吸引。不過我地睇中左紅酒燴羊膝,所以最後散叫,無食set。Carbonara pizza 11” $168呢種火爐出品既pizza,真係特別好食!個包邊好脆,芝士好濃郁,又有拉絲效果,食果時已經睇緊餐牌揀下次食邊個pizza喇龍蝦芝士焗通粉 $154個賣相已經好型,大大個龍蝦鉗。而龍蝦身,已經拆肉,埋藏係通粉裡。紅酒燴羊膝 $238個賣相好靚,炆得剛剛好,唔太淋又唔韌,配上紅酒汁,唔錯門口有部綿花糖機

一入到去,已經留意到呢個火爐,
,一定要食pizza。

不過我地睇中左紅酒燴羊膝,所以最後散叫,無食set。

Carbonara pizza 11” $168
呢種火爐出品既pizza,真係特別好食!

龍蝦芝士焗通粉 $154
個賣相已經好型,大大個龍蝦鉗。
而龍蝦身,已經拆肉,埋藏係通粉裡。

紅酒燴羊膝 $238
個賣相好靚,炆得剛剛好,唔太淋又唔韌,配上紅酒汁,唔錯

門口有部綿花糖機
最近荃灣有新商場開幕,我和朋友便去湊下熱鬧 ,行到肚餓便看看商場指示牌有甚麼新餐廳可以試,赫然發現,同事曾推介過一間位於銅鑼灣由主打自家製作手工 PIZZA 的餐廳居然在荃區開了分店,餐廳裝修時尚,座位開揚寛敞,一場來到,當然要試試。餐牌上除了PIZZA,還有小食、意粉,意大利飯、湯、甜品、及特式飲品。PIZZA 種類繁多,配料獨特,款款都想試,真是很難才下到決定呢!LOBSTER BISQUE 龍蝦湯質地濃稠,富龍蝦鮮味,湯中還有龍蝦肉,增加口感。WHITE WINE CLAMS 白酒煮大蜆蜆肉粒粒飽滿,厚肉彈牙,鮮味十足,用這種大蜆配白酒煮,才有嚼口;白酒汁中加了少許香蒜辣椒,醒神惹味,與蜆同煮簡直絶配。SQUID INK & SEAFOOD RISOTTO 墨魚汁海鮮意大利飯用海鮮湯餚過的意大利飯份外鮮味,軟硬度剛剛好,很合香港人口味;虎蝦新鮮彈牙,墨魚汁雖然令牙齒變黑,但我還是愛墨魚汁那種獨有的海鮮味道。SLOW COOKED DUCK BREAST PIZZA (9”)慢煮鴨胸配意大利藍芝士pizza自家製作的手工PIZZA,即叫即造,熱辣辣上枱,未食已經聞到陣陣香味。TOP

LOBSTER BISQUE 龍蝦湯
質地濃稠,富龍蝦鮮味,湯中還有龍蝦肉,增加口感。

WHITE WINE CLAMS 白酒煮大蜆

SQUID INK & SEAFOOD RISOTTO。墨魚汁海鮮意大利飯

TOPPING 有慢煮鴨胸、意大利藍芝士、合桃、洋葱及炸大葱絲。藍芝士本身味濃,聞起來有股特別味道,但當咀嚼一刻我機乎忘記有用上藍芝士這種材料;可能跟嫩滑的鴨胸起了化學作用,十分溶合。另外,餅底帶有麥香味,口感煙韌,不會乾,邊位又焗得很脆,明顯比其他餐廳好食好多,後來我們問總廚,原來他們的PIZZA是用火山石窯以高溫在幾分鐘內快速烤焗而成,所以仍能保持到食物濕潤及原味;另外PIZZA上還淋了一款酸酸甜甜的汁,令鴨胸更惹味,亦令人聯想起一款中菜,總廚不諱言靈感是來自一款傳統中菜,好奇的朋友大可來餐廳試試,看君能否估出是那一款中國菜。
SLOW COOKED DUCK BREAST PIZZA (9”) 慢煮鴨胸配意大利藍芝士pizza

BANANA HEAVEN PIZZA
這款甜品是總廚極力推薦,而用pizza製作方法來做的甜品,我還是第一次試。
面層有半溶帶點焦香的的綿花糖、香蕉、 杏仁片、朱古力醬、再放了一球雲 呢拿雪糕。Pizza帶微温,連同經烤過的香蕉及所有配料一同入口,冷熱交融,甜度適中,與煙韌的 pizza 味道居然如此合拍,真令人拍案叫絶。

TIRAMISU AFFOGATO
將濃縮的意式咖啡淋上雪糕上,連同中層的手指餅、底層的意大利忌廉芝士混和一起吃,咖啡的苦澀味稍稍中和了雪糕的甜味,令味道得以平衡,本身喜歡咖啡的朋友不容錯過。
TIRAMISU AFFOGATO

「The point」 自家創作的 pizza ,揉合中西元素,風味獨特,用料上盛,難怪同事經常推介。

PS : 餐廳最近放了一部棉花糖機在舖外,客人等位時可看著棉花糖如何運作打發時間,又可以嚐到蘋果味棉花糖,真是一舉兩得。

棉花糖

2019-12-22
棉花糖
2019-12-28 137 浏览
想要試試新開的餐廳,跟朋友一起來吃披薩,六個人,點了兩個披薩一個義大利飯兩個salad,沙拉是可以的、賣相是不錯,可是pizza 都不夠熱,跟他們說了再加熱之後又乾了,品質一般,義大利飯也一樣,也是不夠熱的可能是趕時間上菜,趕下一枱吧⋯⋯90分鐘用餐也不用那麼急吧!一路吃所有都不夠熱,變得不夠好吃⋯⋯價錢不貴,但如果味道缺便覚得不值個人認為 PHD and Euro Go go Pizza 比它好吃⋯⋯可惜了不會再來了

個人認為 PHD and Euro Go go
Pizza 比它好吃⋯⋯可惜了不會再來了
2019-12-28
2019-12-28 587 浏览
今天相約了朋友在荃灣吃午餐,特地來了這個新開的商場,選了the point試試。我們先點了一份香蒜辣椒白酒煮大蜆 。香蒜辣椒白酒煮大蜆十分新鮮,而且完全沒有沙。有點點的辣味,十分開胃。我們又點了一份黑松露野菌意大利飯。黑松露野菌意大利飯十分creamy,黑松露味道香濃,是我近年吃過最出色的意大利飯,十分喜歡。我們又點了一份Mentaiko soft shell crab的pizza,配有炸軟穀蟹、蝦肉、櫻花蝦、明太子醬。軟穀蟹炸得很香脆,而且很大隻。蝦肉也很足料,肉質彈牙。pizza是用明太子醬焗製而成,味道香濃,十分喜歡。甜品方面,我們點了一份Tiramisu affogato,當中有意大利忌廉芝士、鬆餅、雲呢拿雪糕、意大利咖啡。雲呢拿雪糕淋上意大利咖啡,十分滋味。飲品方面,我點了一杯premium choclate。朱古力味濃郁,上面配上cream。另外,原來有聖誕節大餐,看來十分吸引,可惜是明天才開始有。今天真的很滿足,下次會再來試試其他。

另外,原來有聖誕節大餐,看來十分吸引,可惜是明天才開始有。

今天真的很滿足,下次會再來試試其他。

2019-12-25 239 浏览
聖誕前夕黎到呢個如心廣場二期的the point, 試過銅鑼灣果間,呢間更開揚,座位更舒服,就進來try try.見到隔離個白酒煮硯好似好吸引,便試下,一試,果然好味,蜆肉鮮甜。再見到個黑松露野菌意大利飯好吸引, 上到嚟好香,飯粒有質感, 然後醬汁很多很creamy.,另外上多個酥炸軟殼蟹蝦肉櫻花蝦明太子醬pizza, 好大份,明太子醬很好好味, 加上烤得鬆軟嘅軟殻蟹, 撒滿了彈牙的蝦, 脆脆的pizza薄餅底。本身以為咁大份食唔晒,但因為太好食,食食下竟然食晒,甜品就叫了 Tiramisu Avocado. 不同的層次,咖啡加雪糕控最愛。

2019-12-25 155 浏览
今天假日,和朋友走到荃灣,因為這裡近來有個日本超市開幕,所以到來朝聖,行了一會兒,覺得肚餓,就走了過隔離商場醫肚,我們見到這間食店剛剛開幕不久,故入去試一試。這裡地方很寛敝,侍應安排我們坐在落地玻璃的旁邊,感覺很舒服,室內環璄設計有點似意大利餐廳,酒吧位放有一個高酒櫃,看上去很高雅。侍應遞過餐牌,看見很多菜式的用料都頗特別,比一般餐廳的食物材料來得破格大膽,所以我們都對這些菜式感興趣,故大膽試一試。首先是龍蝦湯,龍蝦湯味濃,平時一般的龍蝦湯都會加一些忌廉等湯香滑,但這裡並沒有加上忌廉,雖然是這樣,但都不會破壞龍蝦湯的味道,仍然很濃厚好味,他們還意外地特意用龍蝦腳拆肉放入龍蝦湯內,從來沒見過一間餐廳用龍蝦腳放入龍蝦湯內,夠新奇創新,一點都不會浪費,很可愛!第一個主菜是,墨魚汁海鮮意大利飯,烏悴悴的意大利飯,面頭有蜆,藍青口,魷魚圈,最後放上一隻大蝦,賣相討好,味道方面,意大利飯汁鮮味美,蜆,藍青口和魷魚圈都幾鮮甜,大蝦爽口彈牙,不錯!香蒜辣椒白酒煮大蜆,故名思意用香蒜,辣椒和白酒煮的大蜆,蒜味不是太濃,不會蓋過白酒味道,大蜆鮮甜,少少辣,除了之外,我們吃上去覺得同平時吃的白酒煮蜆味道有點

墨魚汁海鮮意大利飯

香蒜辣椒白酒煮大蜆,故名思意用香蒜,辣椒和白酒煮的大蜆,蒜味不是太濃,不會蓋過白酒味道,大蜆鮮甜,少少辣,除了之外,我們吃上去覺得同平時吃的白酒煮蜆味道有點分別,個汁多了一種味道,找來總廚問一問,但總廚說是秘密,不能說的,但他也很慷慨地說出大蜆買回來之後的處理方法,很有趣!

香蒜辣椒白酒煮大蜆

慢煮鴨胸Pizza,裡面用上慢煮鴨胸,意大利藍芝士,焦糖洋蔥,合桃,炸大蔥做成。廚師用上慢煮鴨胸已經好創新,但居然大膽到用上意大利藍芝士,好老實說,藍芝士的味道不嬲都不是一般人所接受到的,我都只是一般人,所以對用藍芝士抱著一個很奇怪又很好奇的心態去叫了這個pizza,吃上去居然和慢煮鴨胸的味道非常的夾,味道有點特別,特別的地方不是藍芝士種臭臭的味,而是居然藍芝士的味道可以提升到鴨胸的味道,令到整個pizza額外多了一份咸香的感覺,很特別,吃上去不會覺得藍芝士的味道太嗆,廚師還用上北京填鴨的慨念來做這個pizza,在pizza上淋上一些甜酸醬,中西合壁,別有一番風味!

慢煮鴨胸Pizza

吃到咁上下,係時候吃甜品了,總廚推介了兩款甜品,我們都不想錯過,所以兩款都點了。

第一款甜品是Tiramisu Affogato,它不同外面一般的Tiramisu,這個是將手指餅放入杯底,加上意大利忌廉芝士,鬆餅,再在上面加上雪糕,另外配上很香濃的意大利咖啡,上枱後,人客只需要將意大利咖啡倒入杯內,就會將手指餅融入咖啡,變成香滑的的手指鬆餅,質感很綿滑,香甜,加上意大利忌廉芝士和雪糕,味道香濃,比起一般的Tiramisu都份外香甜!

Tiramisu Affogato

另一款是Banana Heaven Pizza,這款賣相真的很像pizza,入面用上烤香蕉,棉花糖,杏仁片,朱古力醬和雲呢拿雪糕做成。第一口咬落去很香香蕉味,廚師很聰明,醬香蕉烤過,令香蕉的香甜味大大提升,加上杏仁片,棉花糖和雲呢拿雪糕,pizza底入口香甜又脆口,一個甜品幾種口感,確實是一個值得推介的甜品

Banana Heaven Pizza

當吃甜品時,看到很多小朋友提著一支支我很久沒有吃過的棉花糖,一問之下,原來是本店免費供應,客人想要就可以問侍應,個棉花糖機原來在店外放著,侍應幫我整了一個青蘋果棉花糖,很配合本店的綠色設計,非常別出心裁!

綿花糖

來到最後,廚師也介紹了他們的聖誕套餐給我們,看見他們的相片,每道聖誕菜式都很美,真的很吸引,很想聖誔節再來一次,希望有機會!

2019-12-22
2019-12-25 42 浏览
讚1. 上菜速度真係快,咖啡意粉加薄餅,點菜後唔使15分鐘就齊晒2. 份量對得住價錢彈1. 味道的確係麻麻,意粉既炸軟殼蟹係唔脆身,油膩感好重,薄餅望落好好,一拿上手就實在太油,係成個底都係橄欖醬既油滲滿晒,入口好韌2. 上菜次序要改善下,先上咖啡係咩野玩法

2. 份量對得住價錢

2. 上菜次序要改善下,先上咖啡係咩野玩法
2019-12-22 273 浏览
因為附近商場開晒,開咗好多新餐廳,所以過來搵食。大家商議後,選擇呢間餐廳。其他分店我都冇食過。揾唔到訂座電話,打返去尖沙咀分店問電話,再電這間餐廳book位。過程順利,連改時間也不難。早到也一早留枱給我們,服務員也細心,我們的要求盡量也配合。意粉小朋友十分滿意,話好creamy,天使麵就一般,喜歡他們創意crossover的pizza,效果特別。餅皮就一般。牛扒有好香的牛油味,肉汁夠、唔「鞋」口。飯唔夠咬口,又唔夠煙韌。有沙。甜品不過不失。Brownie外脆內軟,有合桃和朱古力味。新開幕每$300減$50,值得一試。
因為附近商場開晒,
開咗好多新餐廳,
所以過來搵食。
大家商議後,
選擇呢間餐廳。
其他分店我都冇食過。
揾唔到訂座電話,
打返去尖沙咀分店問電話,
再電這間餐廳book位。
過程順利,
連改時間也不難。
早到也一早留枱給我們,
服務員也細心,
我們的要求盡量也配合。
意粉小朋友十分滿意,
話好creamy,
天使麵就一般,
喜歡他們創意crossover的pizza,
效果特別。
餅皮就一般。
牛扒有好香的牛油味,
肉汁夠、唔「鞋」口。
飯唔夠咬口,又唔夠煙韌。
有沙

甜品不過不失。
Brownie外脆內軟,
有合桃和朱古力味。
新開幕每$300減$50,
值得一試
2019-12-20 160 浏览
聖誕節氣氛愈來愈濃,每年都同朋友一齊食聖誕餐過聖誕今年都不例外.今次選擇荃灣如心廣場開幕的人氣手工薄餅店 The Point,店家為普天同慶的日子以顏色絢麗主題設計了「繽紛烈焰聖誕晚餐」,想同大家渡過一個豐盛福樂的聖誕佳節。The Point的「繽紛烈焰聖誕晚餐」中,無論是頭盤、熱湯、主菜、甜品,還有特色飲品,每一款均以華麗色彩登場,增添聖誕的浪漫氣氛。先以兩道星級頭盤: 洋蔥湯和牛油果蟹肉撻。好多時, 我地飲的洋蔥湯多數以酥皮為主.今次大廚以琥珀色的洋蔥湯配上香脆麵包入口濃郁香味洋蔥湯,點吃奶香芝士味麵包,減少酥皮油膩感之餘,反而更有口感亦不會搶走洋蔥湯味道在冷凍寒風下,更暖意無限 另外, 「牛油果蟹肉撻」,一道精緻美食賣相悅目如聖誕裝飾曲奇餅皮,每一口配上結實蟹肉,再以淡香幼滑牛油果,令口感豐富。「原隻火焰龍蝦披薩」一般食火焰食物, 多數是牛肉, 鐵板,第一次食Pizza 視覺效果絕對有驚喜!有種錦上添花真係冇諗過,上面放了整隻龍蝦之後大廚利用不要放過龍蝦頭位置,因為龍蝦殼釀入用海鮮汁炒香的海鮮粒及菇菌粒龍蝦肉等絕對是驚喜自己都沒有想過大廚創意。另Pizza 上的肉類雖然不多. 但
聖誕節氣氛愈來愈濃,
每年都同朋友一齊食聖誕餐過聖誕
今年都不例外.
想同大家渡過一個豐盛福樂的聖誕佳節。
The Point的「繽紛烈焰聖誕晚餐」中,
無論是頭盤、熱湯、主菜、甜品,還有特色飲品,
每一款均以華麗色彩登場,增添聖誕的浪漫氣氛。
先以兩道星級頭盤: 洋蔥湯和牛油果蟹肉撻。
好多時, 我地飲的洋蔥湯多數以酥皮為主.
今次大廚以琥珀色的洋蔥湯配上香脆麵包
入口濃郁香味洋蔥湯,
點吃奶香芝士味麵包,
減少酥皮油膩感之餘,
反而更有口感亦不會搶走洋蔥湯味道
在冷凍寒風下,
更暖意無限
 另外, 「牛油果蟹肉撻」,一道精緻美食
賣相悅目如聖誕裝飾
曲奇餅皮,
每一口配上結實蟹肉,
再以淡香幼滑牛油果,
令口感豐富。
「原隻火焰龍蝦披薩」
一般食火焰食物, 多數是牛肉, 鐵板,
第一次食Pizza 視覺效果絕對有驚喜!
有種錦上添花
真係冇諗過,
上面放了整隻龍蝦
之後大廚利用
不要放過龍蝦頭位置,
因為龍蝦殼釀入用海鮮汁炒香的海鮮粒及菇菌粒龍蝦肉等
絕對是驚喜
自己都沒有想過大廚創意。
另Pizza 上的肉類雖然不多. 但龍蝦肉香軟彈牙, 不會太乾身,
最愛芝士朋友一定喜歡
大廚放上濃厚芝士.
配上餅底脆薄,
不怕食膩。
其中一款主菜中「香煎避風塘虎蝦配薯蓉」。必試美食. 用蝦味較濃及彈牙虎蝦, 以避風塘
香炒法, 利用蒜甘香的惹味配上暖滑薯蓉。令人垂涎三尺
香烤鱸魚配蕃茄橄欖珍珠粉
鱸魚以烤焗方法, 可以保持魚味之餘, 亦不怕有”淋身” 感.
食落好嫩滑感 , 蕃茄橄欖珍珠粉, 當初以為珍珠米. 後來原來是珍珠粉
比較實身, 不像意大利飯, 但口感幾特別,
牛肝菌汁野菌意大利香腸闊麵條
把其中一部分的野菌以炸方式, 配上大利香腸闊麵條
微香牛肝菌汁混入忌廉, 配上意大利香腸闊麵條
入口啖啖香滑
煮麵條時間剛好, 不過淋或太硬
雖然聖誕節屬於西方節日, 但在華洋的香港, 可以把港色風情溶入西方美食,

「寶雲蘇羊架配蕃茄茄子及薯蓉」,以軟嫩多汁寶雲蘇羊架為主, 再以經典傳統料理, 羊架面層塗上芥末醬、麵包糠和香草來焗香。慢煮80分鐘烹調, 可以完美鎖住肉汁, 減少過火令肉質變老,  切開時,
肉質如生肉, 不用擔心, 完全是熟透之餘, 是可以盡情享受香濃肉嫩迷人幽香風味外, 加上檸檬味道薯蓉的綿滑感. 你是不能抗拒的誘惑。
自己比較少吃甜品, 但見到精緻「棉花糖朱古力心太軟」甜品, 微熱的棉花糖,
入口即溶外, 配上心太軟內的朱古力的馥郁濃厚味,心都軟化, 也忍不住嚐多幾口。
Lady Rose & strawberry bellini
再配以特色飲品,為今年聖誕佳節劃上完美的句號。

今次The Point為慶祝荃灣新店開幕,荃灣店新張期內凡惠顧滿港幣300元可扣減50元 (12月24-26日, 31日 及1月1日除外),優惠期至2020年1月12日。另外,現凡於任何分店12月20日前訂座「繽紛烈焰聖誕晚餐」並預繳每位200元訂金即可享九折優惠 !

地址:荃灣大河道98號如心廣場商場二期2樓214號舖
 電話: 29473866

供應日期:2019年12月23日至 2020年1月1日(晚上六時起供應)
 HK$698起 (兩位用) 另加一服務費
STARTER 頭盤
洋蔥湯 (二)
 牛油果蟹肉撻
PIZZA 9” 披薩 (CHOOSE ONE 選一)
火焰龍蝦披薩 (+$38) / 意大利風乾火腿、焦糖菠蘿至尊夏威夷披薩 / 明太子海鮮披薩、慢煮鴨胸、哥弓蘇拉芝士、焦糖洋蔥披薩 /
MAIN 主菜 (CHOOSE ONE 選一)
牛肝菌汁野菌意大利香腸闊麵條 /  香煎避風塘虎蝦配薯蓉 (+$28) / 寶雲蘇羊架配蕃茄茄子及薯蓉 (+$28) / 香烤鱸魚配蕃茄橄欖珍珠粉 / 紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉 /
甜品 (+$48) 棉花糖朱古力心太軟
套餐包含特色飲品或紅茶 (或以半價換購其他飲品)
分店: 尖沙咀 & 將軍澳
2019-12-05
  • 寶雲蘇羊架配蕃茄茄子及薯蓉
2019-12-20 126 浏览
之前在將軍澳見到這家餐廳,一直都很想試試。激安開幕當天,見到對面商場的廣告,立即在周末去試試。由於正值晚飯時間,來到時要取籌等位。難得見到新開張期間有優惠,更加要把握機會試下。等了大概15分鐘左右就可以入座。這分店的面積不大,半開放式廚房可見到制作pizza的地方;原來都是機壓的餅底。雖然這裡以龍蝦比較出名,但當天我們比較想吃炸軟殼蟹, 所以點了2樣都是軟殼蟹的菜式。另外,由於有點主菜半價叫飲品,我們點了一jar fruit punch... 因為小朋友也可以喝,店員亦介紹這款有果肉,似乎更抵飲😅飲品先來,是剛好可以分4杯的份量。底部有士多啤梨糖漿,記得自行先攪勻才倒⋯ 味道一般,就是我2個女兒喝了一杯後也不會追著要多飲的程度🤣這裡上食物的速度真的有夠耐🤨當晚吃了2小時⋯ 可能是新開張幾天,廚房員工未上手吧?先來的小食 - 蜜糖bbq醬雞翼,明顯看到的是雞槌,不知為何寫雞翼🤨當然味道不錯,女兒很喜歡,爭著食,外脆肉不乾夠香口。軟殼蟹pizza... pizza帶有淡淡千島醬味道,餅底沒有想像中的薄脆,還是有點麵團的厚度那種薄批底。喜歡吃炸軟殼蟹的我,略嫌外層炸漿較厚;如改用沾薄粉會更鬆
之前在將軍澳見到這家餐廳,一直都很想試試。

激安開幕當天,見到對面商場的廣告,立即在周末去試試。

等了大概15分鐘左右就可以入座。

軟殼蟹pizza... pizza帶有淡淡千島醬味道,餅底沒有想像中的薄脆,還是有點麵團的厚度那種薄批底。喜歡吃炸軟殼蟹的我,略嫌外層炸漿較厚;如改用沾薄粉會更鬆及酥。

軟殼蟹意粉,明太子忌廉醬汁很creamy出色,只是明太子那點辣味還是給女兒吃出來,就不願再多吃了。但成人吃的話,完全沒問題,更顯多味道多了層次。
我們還後加了這款松露芝士薯條,但真的很一般⋯ 因為那點兒醬不似美式的豐厚感,只像茶餐廳式的炸薯條,不值那個價錢呢~

因為滿300減50的關係,我們更點了甜品⋯ 看到menu上那烤至焦糖色半溶的棉花糖很吸引。可是來到的只有一半棉花糖有被烤到,失望呢~

梗係趁聖誕節約埋班朋友見下面食下飯啦,岩岩去左 The POINT - Pizza & Pasta (荃灣新店‬),剛出席 Qooza × The Point Pizza 聖誕美食聚會,率先品嚐 The Point Pizza 精選聖誕美食,即刻跟我睇下有咩美食先~ 之前同朋友試過The Point尖沙咀The One店, 今次荃灣新店環境更寬敞舒適,以fushion 菜為主,食物和服務都好有水準,當日的頭盤有洋蔥湯和牛油果蟹肉撻, 原隻火焰龍蝦披薩,而主菜好豐富有牛肝菌汁野菌意大利香腸闊麵條 、香煎避風塘虎蝦配薯蓉、 寶雲蘇羊架配蕃茄茄子及薯蓉和香烤鱸魚配蕃茄橄欖珍珠粉,最後甜品棉花糖朱古力心太軟好sweet !咁好味點可以自私食,等我約埋班fd 一齊聖誕節再去happy gathering 開心食先。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ThePoint (‪荃灣新店‬)地址:‪荃灣大河道98號如心廣場商場二期2樓214號舖‬電話: ‪29473866‬ #ThePoint #Qooza #Pizza #聖誕美食聚會#gathering #Xmas2019 #Food

梗係趁聖誕節約埋班朋友見下面食下飯啦,

最後甜品棉花糖朱古力心太軟好sweet !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ThePoint (‪荃灣新店‬)
地址:‪荃灣大河道98號如心廣場商場二期2樓214號舖‬
電話: ‪29473866‬
#gathering #Xmas2019 #Foodie #Annielittlecake #Coollikehk
2019-12-13
  • 原隻火焰龍蝦披薩
  • 寶雲蘇羊架配蕃茄茄子及薯蓉和香烤鱸魚配蕃茄橄欖珍珠粉
2019-12-17 206 浏览
聖誕就快到,又係時候搵藉口周圍去搵好野食!The Point 出咗好應節嘅 「繽紛烈焰聖誕晚餐」,頭盤、披薩、主菜、甜品樣樣有,真係夠哂大飽口腹!◎ 頭盤先嚟個惹味洋蔥湯暖一暖胃,洋蔥湯頭散發出陣陣濃郁清新香氣,最緊要係配埋湯上嘅香脆麵包,仲有滿滿嘅金黃芝士好yummy 😍◎ 牛油果蟹肉撻 - 撻上放滿鮮味蟹肉配上牛油果,牛油果蓉好creamy,蟹肉又肉質分明,令到口感好豐富,加埋個樣咁靚咁吸引,成件事真係好聖誕😍◎ 原隻火焰龍蝦披薩 - 呢個set嘅主角,原隻龍蝦著哂火,一流嘅視覺效果!除咗個樣靚,用料都係非常新鮮,啲龍蝦肉入口真係好彈牙,而且非常鮮甜😚 另外原來個龍蝦殼入面仲釀咗用炒香嘅海鮮粒同菇粒,鮮上加鮮嘅滋味真係唔講得笑,披薩餅底又鬆軟,幾夾!😂◎ 香煎避風塘虎蝦配薯蓉 - 呢度唔止個龍蝦了得,呢款主菜嘅虎蝦都一樣咁震撼,避風塘香蒜爆到勁香,蒜粒同薯蓉又帶嚟另一種滋味😋◎ 寶雲蘇羊架配蕃茄茄子及薯蓉 - 試多款主打,傳統風味嘅歐陸料理,細嫩又多肉汁嘅寶雲蘇羊架,面層用芥末醬塗抹、再加麵包糠同香草來焗香😎 Rosemary 嘅香味一陣陣咁傳出嚟,掂呀👍◎ 棉花糖朱古力心太軟 -

◎ 棉花糖朱古力心太軟 - 甜品對於一個完美晚餐真係好重要,更何況係一個咁靚咁精緻嘅🤞朱古力心太軟有濃厚朱古力流心,加上軟棉棉撲鼻而嚟嘅香氣,同摯愛Share食嚟歡渡聖誕佳節簡直係一大享受!

聖誕食到餐咁正嘅真係好滿足,呢餐個性價比更加係高,點解?而家聽講荃灣新店開幕,食夠 $300 仲有得減 $50,今個月20號前訂座食呢個 Set,預繳每位 200元訂金仲會有九折優惠渦,好似話間間分店都有,真係好抵😍
2019-12-15
2019-12-17 153 浏览
臨近年尾多番飯局,所以要搵個大家方便嘅落腳點。去左荃灣如心廣場依間The Point坐得幾舒服傾計幾啱。至於食物質素同價錢都算係幾好。自己本身好鍾意食牛油果,所以叫咗個牛油果蟹肉撻。出面比較少依個配搭。食落幾creamy。叫左「繽紛烈焰聖誕晚餐」,食左羊架。入面最正係龍蝦pizza,擺明用嚟呃like 但係幾好食 而且去啲連鎖店一定食唔到啦。令一款主菜係幾特別,避風塘配大蝦 🍤 大排檔感覺 加 清新西廚風味。賣單9折幾抵。👍🏻
臨近年尾多番飯局,
所以要搵個大家方便嘅落腳點。
去左荃灣如心廣場依間The Point坐得幾舒服傾計幾啱。
至於食物質素同價錢都算係幾好。
自己本身好鍾意食牛油果,
所以叫咗個牛油果蟹肉撻。
出面比較少依個配搭。食落幾creamy。
賣單9折幾抵。👍🏻
龍蝦pizza