2018-07-02 282 浏览
新界人都唔識登龍街原來咁多美食,由地鐵站time square出口一出再過馬路,原來有條捷徑入好快就到,好彩有朋友帶路,否則會兜個小圈。食晚飯,要book位至得!樓底高,夠闊落。不過當時越食越熱,估計應該係其中一部冷氣壞咗。先食最多人推薦的捧捧雞翼配蜜糖燒烤醬($88/6pcs),好入味,好食到差啲連骨都舔埋!😂然後食Roman Pizza($168),風乾火腿配無花果同火箭菜,個味係幾好特別,個披薩邊脆脆地令人好口渴,哈哈!呢個松露芝士意粉係最有驚喜!佢在另一個menu上面,齋睇英文係唔知咩係mac😂$132一碟,一黎到本身見到細細碟有少少失落,但食落口發現超級好味!滿口濃濃黑松露味,啲粉又夠軟熟,非常非常推薦♥️

2018-06-25 242 浏览
呢間係登龍街嘅餐廳唔係食拉麵,而係食pizza意粉,今次叫左一個意粉做主食同埋一個甜嘅pizza做甜品😋意粉係煙三文魚蘆筍忌廉汁天使麵,賣相唔錯,有煙三文魚花,份量都唔少,忌廉汁足夠唔會好稀🍝而甜品就係banana heaven pizza,呢個pizza不得了,食到一半先記得影相😋鐘意食甜野必食,有雪糕又有棉花糖朱古力醬,仲有好夾嘅香蕉,好好味!總括黎講呢間餐廳算唔錯,裝修幾靚,坐得幾舒服,下次可以再黎試下其他咸pizza🍕
2018-06-18 269 浏览
第二次光顧啦~ 坐得舒服,食客唔太嘈,食物好味,都係我再次光顧既原因。兩個人,order一個pizza,再加個意粉,就剛好啦。今次order咗明太子香煎帶子扁意粉,11寸照燒雞露筍紫薯大蔥木魚絲pizza。好鍾意個明太子香煎帶子扁意粉,可能本身鍾意食明太子。意粉加明太子配合得好好,明太子份量唔太多。加上香煎帶子,賣相好靚喔。11寸照燒雞露筍紫薯大蔥木魚絲pizza,今次就普普通通啦~ 可能係厚底,有少少難咬 但味道唔錯,用料十足。

兩個人,order一個pizza,再加個意粉,就剛好啦。

但味道唔錯,用料十足。

明太子香煎帶子扁意粉

11寸照燒雞露筍紫薯大蔥木魚絲pizza
2018-06-14
明太子香煎帶子扁意粉
11寸照燒雞露筍紫薯大蔥木魚絲pizza
2018-06-11 319 浏览
見到open rice 無限好評,加上往年食過,印象中係ok,所以下午茶時間路過燈籠街,喺門口睇左陣menu, 雖然唔見有擺下午茶menu, 不過無所謂,都行左入去。-入去坐低發現有下午茶,可以揀4 個小食,1個芭菲,2杯特飲我地叫左一個bbq醬既辣肉腸pizza, 黑松露薯條,磨菇湯,忌廉泡芙,兩杯菠蘿特飲同埋朱古力brownie芭菲。-食物上枱時,磨菇湯微暖,薯條凍,2隻雞翼凍且好咸,非常失望,個湯算數,雞翼又咬左啖算數,但成個薯條凍冰冰,於是我叫待應換比我,個女仔佢拎到去水吧同個吧個女仔講,水吧個女仔伸長條頸,登大隻眼,打開口個咁望住我坐緊果張枱,我諗我呢個要求都唔係好過份姐,洗唔洗咁既反應呀?我唔介意你地覺得我呢個要求麻煩,但係呢個反應唔應該比我見到?-之後薯條再出黎,熱辣辣,脆脆地,佢亦無比醬我,我都廢時問佢拎,但絕對比食凍同林既野好好多-基本上,明明係可以做得好,但唔做,裝修幾靚都無用!失望!
入去坐低發現有下午茶,可以揀4 個小食,1個芭菲,2杯特飲
基本上,明明係可以做得好,但唔做,裝修幾靚都無用!
失望!
2018-06-06 221 浏览
閒日...下午茶時間, 唔多人客, 啲野食味道同價錢都ok, 只係雞槌凍薯條淋,啲野上得超慢, 侍應瞓緊咁, 踢一踢郁一郁超唔醒目, 叫佢追野食仲反眼, 真係3點座到5點。。。。。。。
2018-06-06 208 浏览
夜晚同朋友出街食飯去左銅鑼灣食The Point.總共叫左幾樣野, 其中想重點講下個明太子帶子意粉.味道其實唔算差, 但意粉太林,完全唔爽口. 應該係煮得太耐(overcooked), 搞到好影響成個意粉. 再有機會食呢間餐廳未必會再試意粉.
夜晚同朋友出街食飯去左銅鑼灣食The Point.

總共叫左幾樣野, 其中想重點講下個明太子帶子意粉.

2018-06-01 197 浏览
Soft shell crab salad都幾好味 有幾種唔同既菜係入面重有隻蛋 撈埋啲汁幾特別Smoked salmon pizza 大過塊面既pizza 睇相都見到三文魚係幾厚身 芝士焗到融融地再加埋個厚餅底 nice😋😋温泉蛋唔知係跟沙拉定薄餅既 最後我地點下點下咁食😂😂😂又幾得意Iced tea- strawberry 就一般 下次想試其他😛😛

2018-05-27 204 浏览
同事Farewell dinner,想搵d特色野食,選擇左口碑不錯既The Point,一入餐廳就見到個半開放式既廚房,睇住佢地烤Pizza,感覺幾好。黑松露芝士薯條,每次叫黑松露既食物,總有d人非常抗拒,但我地今次一行7人,竟然無人唔食,實在太難得!芝士好香,配埋黑松露既菌香,薯條炸得亦香脆可口,一流!煙三文魚 三文魚子 溫泉蛋 配忌廉芝士醬Pizza煙三文魚好大塊,份量亦好多,每塊Pizza都至少有一塊煙三文魚,餅底好脆,配埋個芝士醬好好食!溫泉蛋食到最後先發現原來係另上,所以無食到,哈哈和牛蜆殻粉和牛好好食,好入味,水準之上。M5和牛西冷好大塊,7個人分,每人都食到兩舊,燒得幾香,牛味濃。整體黎講,食物質素同餐廳環境都中上,好適合一大班人傾談,不過當晚個冷氣有d不足,見d職員整左幾次,可能壞左,希望只係個別事件。

芝士好香,配埋黑松露既菌香,薯條炸得亦香脆可口,一流!

煙三文魚 三文魚子 溫泉蛋 配忌廉芝士醬Pizza

和牛蜆殻粉
和牛好好食,好入味,水準之上。

M5和牛西冷
好大塊,7個人分,每人都食到兩舊,燒得幾香,牛味濃。

2018-05-18 268 浏览
經過登龍街見到內在環境不錯,再因為給這個廣告牌吸引了,所以試試。如果食pizza,可以選第一步,第二步,第三步不過我今次無食pizza,試左意粉先。點了卡邦尼拉意粉,可能係Tea Set,份量有點少,食完得6-7成飽,如果諗住填飽個肚就唔建議叫Tea Set,醬汁足夠包住每一條意粉,因為偏濃稠,味道合格但食到最後,我就覺得有點兒鹹,同埋食到幾粒仔蒜頭比較生加10蚊要左柸凍latte,夠滑唔太甜👌有機會會試pizza內部環境舒適

經過登龍街見到內在環境不錯,
再因為給這個廣告牌吸引了,
所以試試。

如果食pizza,可以選第一步,第二步,第三步
不過我今次無食pizza,試左意粉先。

點了卡邦尼拉意粉,
可能係Tea Set,
份量有點少,
食完得6-7成飽,
如果諗住填飽個肚就唔建議叫Tea Set,
醬汁足夠包住每一條意粉,因為偏濃稠,
味道合格
但食到最後,我就覺得有點兒鹹,
同埋食到幾粒仔蒜頭比較生

加10蚊要左柸凍latte,
夠滑唔太甜👌

有機會會試pizza

內部環境舒適

2018-05-18
下午茶
選了下午茶過來,利用訂枱app取了半價優惠,期望本就不高,三個人要了三色特色沙律、露筍黑松露卡邦尼亞意粉和煙三文魚溫泉蛋薄餅,我要了一杯Ice Tube Espresso Latte......咖啡水準不錯,加奶後慢慢待espresso冰融化,很愜意的late afternoon coffee......接著來的沙律有烤蕃茄、烤南瓜、羽衣甘藍合桃芝士,看上去以為是暖沙律,實際上是凍的,有些少失望,但不差……卡邦尼亞很淡,要再加黑椒才像樣,但露筍呢?黑松露呢?幾乎以為叫錯了,但又給我找到幾小片斜切的薄片,我才確定這是輕量版意粉,既然一開始三個人已吃了一半,就繼續吧!始終來這裡重點係薄餅,我期待的薄餅來了,率先試吃的是我媽,她超愛吃又香又脆又熱的薄餅,但三個元素都欠奉,又係咁,六件吃了一半,我忍不住問侍應怎麼薄餅不熱不脆,像放了一段時間,侍應跟櫃枱後的某人討論了一小回,沒有交待,沒有解釋,被人遺忘了的我們這一家,唯有繼續嘆我的咖啡……到結賬的時候,當然有人會招呼我們,我見又係同一侍應,便問她剛來未答覆我的問題,她說因為我們放了很久才吃,所以有此情況……我聽了真有點氣,便跟她說,剛焗出來的薄
我聽了真有點氣,便跟她說,剛焗出來的薄餅怎會這樣,就算半價也不代表可以這樣,跟你們說了情況,不解釋也不問問,算是什麼服務,這位侍應只是不停說會反映給經理知……

經理,請問你知嗎?你在嗎?
廚師對出來食品的質量有確認過嗎?

2018-05-13
下午茶
庆祝纪念
母亲节
2018-05-04 5477 浏览
我們來到的是銅鑼灣燈籠街其中一間熱店,上次因為排隊的人龍太長,結果和朋友們就放棄了。今天和媽媽再次經過,可能過了食飯時間,很順利的來到The point~Mulled Wine($68)想到Mulled Wine ,很容易就聯想起聖誕節~ 做法一般會在紅酒裡面加上肉桂、玉豆蔻及橙皮等,喝起來心頭暖暖的,舒服極了。至於媽媽點的是超有少女心的Bailey’s Chocolate($68)。賣相非常吸引,面層是厚厚的棉花糖,輕輕嚥一口,連同下面的Baileys一併喝掉,超好喝呢。Caesar Salad配意大利風乾火腿($118)沙拉菜很新鮮爽脆,配上鹹香味濃的風乾火腿及香脆的蒜蓉粒粒,清新又好吃~香蒜辣椒白酒煮大蜆($118)這個意想不到分量也算蠻多,而且大蜆吃起來是啖啖肉,且煮得很入味,喜歡略帶酒味的朋友會喜歡這個哦。經典肉醬芝士釀茄子($72)雖然這道菜的賣相不算特別亮眼,但卻是我今晚的最愛! 肉醬味道濃而不會太咸,配上茄子一起吃,個人覺得送飯或是意粉都會是一流的選擇,超開胃的呢。鵝肝pizza($238)這個則是今晚的亮點。本來以為是將鵝肝搗爛鋪在pizza的表面上,再去烤,但我和媽

Mulled Wine($68)

Caesar Salad配意大利風乾火腿($118)

香蒜辣椒白酒煮大蜆($118)

經典肉醬芝士釀茄子($72)

鵝肝pizza($238)

這個則是今晚的亮點。本來以為是將鵝肝搗爛鋪在pizza的表面上,再去烤,但我和媽媽都猜錯了!因為店員送上來是,是完完整整的超大一塊鵝肝! 鵝肝吃起來入口即溶,香氣撲鼻,而且配上pizza一起吃不會太膩。
2018-05-02
同朋友銅鑼灣行完街之後食dinner,路過見呢間角落位咁大間餐廳,西餐啱食,就走左入去。晚飯時間入到去,岩岩好得反一張枱,好好彩唔洗等位,坐位都尚算闊落,唔會話覺得好有壓迫感,侍應服務亦都好有禮貌。肚餓咩都想食,叫左M5和牛西冷扒,大大份牛肉軟硬適中身,鎖住牛肉汁。薄餅Pepperoni,皮脆,好足料。紅酒燴和牛勒肉配貝殼粉,份量都相當十足,牛好林,好入味,貝殼粉都好彈牙。整體黎講食物有水準,而且餐廳環境唔錯,好好坐,值得再試~

薄餅Pepperoni,皮脆,好足料。

整體黎講食物有水準,而且餐廳環境唔錯,好好坐,值得再試~
Pizza  Pepperoni
紅酒燴和牛勒肉配蛽殻粉
2018-03-05
Pizza  Pepperoni
紅酒燴和牛勒肉配蛽殻粉
2018-04-15 258 浏览
放工約咗朋友喺登龍街附近覓食朋友一早訂咗位 所以唔使等就入得餐廳限時90分鐘 大家都食得有啲匆忙.Smoked salmon pizza 🍕 $172Pizza上鋪滿煙三文魚和三文魚子另上了溫泉蛋一隻配上香草忌廉芝士醬 非常滋味🤤煙三文魚份量都好多😍我哋最後拎咗Pizza去點溫泉蛋食😂😂個配搭又唔錯 幾有口感😂.芥茉烤雞薯蓉芝士通粉 Cheese chicken and mac芝士同通粉融為一體 超級creamy 的芝士拉絲🤤烤雞肉質嫩滑 超級入味但可能配合埋芝士原本嘅鹹味整碟菜式好似鹹味重左少少🧐巴馬臣芝士白汁西蘭花烤雞扁意粉 $146Linguine Alfredo con pollo 每一條扁意粉都沾上忌廉汁再鋪上巴馬臣芝士 極度creamy🤤烤雞有經過調味 鹹香味十足Cinnamon apple pizza 🍕 $72Pizza由蘋果🍎合桃葡萄乾配合吉士醬一同焗製而成熱辣辣的Pizza上放上一球雲呢拿雪糕🍦冷熱交融的感覺充滿口感😋.
放工約咗朋友喺登龍街附近覓食

Smoked  salmon  pizza
巴馬臣芝士白汁烤雞扁意粉
Cinnamon  apple  pizza
2018-04-13 211 浏览
6:00去到餐廳冇咩人,環境好靜好舒服。wild mushroom soup 香濃野菌湯 $58好濃郁既湯,好香雜菌既味,真材實料既感覺。但亦都有忌廉去平衡翻,令個湯入口好滑~green neptune $162(蜆肉,醃安鰽魚,蝦肉,魷魚,水牛芝士,檸檬,蕃茜,意大利香草醬)好多海鮮既pizza,食到好多蜆肉同蝦肉,而魚肉同pizza底好似融合左一齊咁,但味道鹹鹹地幾好味。面層的芝士覆蓋住所有的餡料!! 加埋香草醬清清地又幾特別~nutella orange pizza $72榛子朱古力醬,香橙,榛子碎,雲呢拿雪糕覺得依度既pizza底好好食,唔太厚煙煙韌韌,好中意,所以決定叫多個甜既pizza~但榛子醬得好薄好薄一層,有啲柑係面,係放埋入去一齊焗架!但凍冰冰既雪糕配熱辣辣既pizza真係冇得輸🤤
6:00去到餐廳冇咩人,環境好靜好舒服。

wild mushroom soup 香濃野菌湯 $58

green neptune $162

nutella orange pizza $72
榛子朱古力醬,香橙,榛子碎,雲呢拿雪糕
但榛子醬得好薄好薄一層,有啲柑係面,係放埋入去一齊焗架!
但凍冰冰既雪糕配熱辣辣既pizza真係冇得輸🤤
Happy Hrs(7折!)@The Point (Causeway Bay, 登龍街52號)  我們三人行, 入左黎呢間餐廳 Happy Hours!叫左Kiss Pear Cider(好清香啤梨味! 正呀!) 及2支歐洲手工啤酒嘆下! White Wine Clams (香蒜辣椒白酒煮大蜆) 好夠味! Yummy! 配Pear Cider (好似白酒, 給女仔易入口) 好正Chicken Lollipops with honey bbq sauce (棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬) 送啤酒都係絕配lor!我們會下次Encore!

我們三人行, 入左黎呢間餐廳 Happy Hours!

我們會下次Encore!
White Wine Clams (香蒜辣椒白酒煮大蜆)
棒棒雞 配 手工啤酒 = 好正!
2018-03-19
White Wine Clams (香蒜辣椒白酒煮大蜆)
棒棒雞 配 手工啤酒 = 好正!
  • 香蒜辣椒白酒煮大蜆
  • 棒棒雞翼