The Place

2016-05-16 12106 浏览
輪到來聊一聊大家喜愛的自助餐。無可否認韓國及日本的潮流不斷吹襲香港,連帶自助餐也一樣。朗豪酒店集團旗下另一個品牌 Cordis Hotel (即是在旺角朗豪坊隔離,剛改了名的酒店),之前就有經常來光顧午餐和到米芝蓮二星的「明閣」吃晚飯。現在另一 outlet「The Place」,就在做日、韓主題的 buffet,迎合這股潮流。「冰上海鮮」及「即開生蠔」依然是當晚的亮點之一,很受食客歡迎:今天是美國生蠔,眼見師傅是即開即 serve,無限量供應,味道是較帶礦物味餘韻,回本位之一,喜愛吃生蠔的朋友不要錯過。韓國特色食物怎樣能少了「人蔘雞湯」飲湯我有一個最低要求,就是不要下味精,誰人會想喝味精水?這個味精感不強,且非常滾熱辣,清甜回甘,飲完成身暖晒,不錯。熱騰騰的「日式一口和牛粒」,肉汁豐盈:「堂煎鵝肝」,無限量供應,見到侍應在忙碌地煎肝,外脆內嫩,另外若果想煎得焦一點,不妨可以同侍應講。「韓式芝士年糕串」,party 類食物,這個我不覺不覺吃了好幾件!新鮮做起,裏面的年糕軟糯,很有口感。「味噌芝士焗龍蝦」,把日本風味與波士頓龍蝦 crossover,味噌加了忌廉,吃起上來更香滑:另外有不

韓國特色食物怎樣能少了「人蔘雞湯」

熱騰騰的「日式一口和牛粒」,肉汁豐盈:
另外有不少冷麵、阿珠媽泡菜、韓式炒飯、現場即製九州豚骨拉麵、蟹粥等,我就沒有吃太多這類澱粉質,怕吃兩吃就飽了:
其餘食物隨影:
甜品方面,最出色的是糅合日本禪道及日式庭園花道的「禪」芝蔴蛋糕和「朱古力花環慕絲蛋糕」
前者味道不會太甜,蛋糕鬆軟中見芝蔴香;後者則是很 rich 的朱古力味,同樣都沒有太甜,以特顯可可香味。剛巧這天是在座「明報」記者朋友生日,我們大夥兒給她一個 surprise 和她一同切蛋糕慶祝呢!

另外吃過印象不俗的甜品有「日本梅酒金箔啫喱」,梅酒味道夠濃郁,口感 QQ 的,一口一啖,加了金箔更顯精緻。
「竹炭窩夫伴十勝紅豆芝麻醬」,即點即做,甚具日本風情。
還有任吃 Movënpick 雪糕:
其他甜品隨影:
自助餐期間限定至下個月底,有興趣的朋友不妨襯機來吃一下這股 KPop X JPop 風潮。

2016-05-04
  • 禪」芝蔴蛋糕
  • 朱古力花環慕絲蛋糕
  • 日本梅酒金箔啫喱
2016-05-14 3622 浏览
韓風依然吹得熾熱,再加上日式風情,兩者結合就成了港人的至愛了。位於旺角康得思酒店內的The Place就推出了「初夏‧瀛韓」主題的自助餐,供應一系列的日韓美食,令客人能同時品嚐和風韓流的感覺。自助餐少不了的冰上海鮮當然不會沒有,有雪蟹腳、凍蝦、青口、小龍蝦及兩款分別是紐西蘭及美國的即開生蠔,海鮮水準穩定,是不少食客的心頭好。平常的自助餐都需要額外加錢才有飲品任飲,然而今次的主題是日韓,他們卻擺了兩部自助飲品機出來,一邊供應著日本巨峰提子梳打,另一邊則是韓國蜂蜜柚子茶,非常清新解渴。頭盤方面,有韓國傳統的宮廷九節板、日本冷麵或素麵等等,刺身及壽司當然不可能沒有,壽司的款式不少,還有即叫即包的手卷。不過,開餐前吃點沙律凍肉的,會更有戰鬥力,特別推介那個三文魚慕絲,真的很美味,拿點麵包來吃,真是鮮味。吃過海鮮及頭盤後,來一點暖和的湯水吧,說到韓式湯水,人參雞湯不會不知道?此湯以燉湯型式推出,湯色清澈,有著濃郁的人參味,很好喝的。另一款湯也很有趣,名叫咖哩雞肉忌廉湯,入口很creamy,透出陣陣咖哩的香味來,不會太過強烈。旁邊也有水蟹粥,粥底煲得綿滑,鮮甜得很。來到熱葷了,先來一個雞料理對決,

頭盤方面,有韓國傳統的宮廷九節板、日本冷麵或素麵等等,刺身壽司當然不可能沒有,壽司的款式不少,還有即叫即包的手卷。
來到熱葷了,先來一個雞料理對決,韓式有香辣炸雞,而日式有燒日式醬油雞球。接著便是一系列的和風料理了,有燒日式三文魚配柚子醬、炸日式豚肉扒、一口和牛、日式海鮮炒油麵、鰻魚汁炒中蝦及蝦天婦羅等等。
雖然款式不多,但勝在精緻,那些燒牛肉、煎鵝肝及味噌芝士焗龍蝦等的都很好。除了以上外,每次我都會忍不住口地吃燒味,皆因這兒的出品是由明閣處理,有一定的保證。
甜品一向都是這兒的強項,款式多自然是不用說,而且也會圍繞著主題是創製出不同的甜品,今天就有禪芝麻蛋糕、朱古力花環慕絲蛋糕、日本梅酒金箔啫喱及竹炭窩夫伴十勝紅豆芝麻醬等等。
其餘還有大熱的半熟芝士撻、麵包布甸、豆腐花及Movenpick雪糕等等,餐後再來一杯巨型的凍檸茶,真心滿足呢!
2016-05-13 4361 浏览
如果說旺角最為人熟悉的酒店,大約十個香港人有九個半都會講朗豪酒店吧,旺角中心的地標,有誰沒有在那裡留過腳毛。某次行街然後過去熟食中心食飯,枱頭一看,原來朗豪酒店已經改名為Cordis Hotel, 還以為酒店改左,原來只係重新打造一個新的名,新的品牌。之前曾經來過這裡吃午餐晚餐自助餐,吃過明閣,也係backyard飲過野,如果要約旺角食飯,比較坐得好又不錯的地好,無出呢幾個地方,於是朋友約旺角酒店自助餐,二話不說選擇了這裡。新的酒店名稱,配上一切新的配套,新的裝潢,重新認識的你,可會有不同,大概這就像和你的前度再拍拖一樣有趣。就如在<春光乍曳>裡黎耀輝同何寶榮每次分手後最有殺傷力的往往就是這句,不如我地從頭來過,於是這晚我來到The place,重新認識這個我很喜歡的地方。海鮮一路是非常強的部分,即開生蠔必定是亮點,有美國的大生蠔,也有紐西蘭的生蠔,各有千秋,各有所長,不過我今晚較喜歡紐西蘭的清新。然後最重要一定是有最令我瘋狂的龍蝦,龍蝦鉗全部大大隻,還有都是幫你開好的,那負責海鮮部的員工還推薦我取下肥美一點的龍蝦,之前食自助餐都冇試過咁好,還記得自助餐的員工都是木無表

然後最重要一定是有最令我瘋狂的龍蝦,龍蝦鉗全部大大隻,還有都是幫你開好的,那負責海鮮部的員工還推薦我取下肥美一點的龍蝦,之前食自助餐都冇試過咁好,還記得自助餐的員工都是木無表情,和食物一樣無情冷血的放係度任由你宰殺。
青口和凍蝦當然也是同樣新鮮,特別係青口,肥美的程度同我一樣,好吃得很,小龍蝦本身不是我杯茶,但朋友也說質素不錯。

刺身方面有三文魚,甜蝦,立魚,呑拿魚,八爪魚和北寄貝,說真cast係普通左少少,但全部質素也是不錯的。
吃完海鮮先記得講下今晚酒店主題係初夏.瀛韓主題自助餐,於是全晚都是以日本和韓國最潮的美食帶到你面前,以還是熱到不行的太陽的後裔風潮,大約你應該會喜歡到不行。

前菜的沙律一如所有的名牌酒店,沒有不好的理由。
當中最喜歡的是兩種冷麵,韓式和日式都出色,全都是彈性爽口,平常酒店的冷麵都是普通到不行,但今次這裡的絕對是如在外面吃的誠意可加。
冷盤的泰式辣青口也是十分精彩,絕不能不吃,佢放的地方就係冷麵旁,一不小心就會錯過。
熱盤方面,最出色是韓國人蔘雞湯,清甜得很,是必吃的項目。
煎鵝肝是必吃的項目吧,配多士可以吃多幾件。
水蟹粥是朋友吃完介紹我另一必點的項目,雖然講起佢我會想起澳門而非日韓,但粥底甜美可愛,而且粥裡面的蟹腳也不錯,令人津津樂道。
還有美味的是那個韓式芝士煙肉年糕串燒,綿綿芝士和煎得香香的煙肉加上煙韌的年糕,無懈可擊,就算怕飽都食左幾串。
燒味是明閣廚房負責的部分,叉燒是不用置疑的好,還有那個脆脆的燒腩仔,是必吃的部分。
日式清酒煮蜆也幾好,酒味濃濃地包圍整隻蜆肉,簡單好吃。
日本茶又點少得天婦羅,以海老為主的天婦羅炸得香香的,少油又不膩。

炸日式極黑豬排又是另一不錯的炸物,配合那個日式咖哩,沒有辦法說不好。
最迷人和令你飽肚的地方就必定是這個芝士味噌龍蝦,本身如果你喜歡剛才的龍蝦鉗,你會更喜歡這個,龍蝦肉更肥美更鮮甜,配合那個鹹鹹地又濃烈芝士味的base,令到龍蝦如虎添翼,不期然你會食到唔停口。

一口和牛沒有花巧華麗的手法,簡單把和牛煎一煎,煮一煮,已經是不能錯過的好。
韓式炒飯雖然賣相不好,但也算是幾好吃的一個熱盤。
甜品中我最喜歡的是竹炭窩夫,那個窩夫煎得十分脆,加上雪糕和紅豆,那種甜,有生之年屬於我。
香芒雪梅卷又是另一樣子精美又做得不錯的甜品,絕對高於外間以芒果出名的甜品點之水準。
還有豆奶蜜瓜布丁,甜得可愛,加上朱古力噴泉和那個cream brûlée,還有Movenpick的雪糕,絕對已經夠我吃飽甜品了。
可惜的是剛剛去完台灣,胃口還不算太好,沒有試吃到粉麵,那個日式豬骨湯也是朋友說不錯的選擇,我常常覺得,自助餐如果連粉麵檔都好是非常邪惡的,因為澱粉質痛擊你後便沒有戰鬥力再吃下去,於是今晚我放棄了他們。

重新再認識後,你只是名字改變了,但食物質素依舊是好,服務也是勁不錯,環境依舊是好而沒有一些酒店自助餐地方不夠大的弱點,最喜歡是其樓底高的空間感,而且今次個theme由頭到尾到做得好一致,幸好,我沒有如黎耀輝一樣,這個重新開始的經驗令我再次喜歡這個好地方。
The Place

旺角上海街555號香港康得思酒店L樓層

2016-05-05
2016-05-12 3246 浏览
日本文化早已植根香港人的心,而近年瘋靡全球的韓風,就為日韓粉絲帶來不少的衝擊!其實衝擊不一定是負面的,只少從衝擊中,可引起我們對新事物更多的了解和比較,從而產生更廣的選擇與及更深的體驗!我沒有既定立場,認為日本和韓國同擁有值得欣賞的地方,尤其在飲食方面,就以炸雞而言,日式跟韓式風格不一、各有優點。不過每當遇到死硬派時,只恨他們矢志不渝的專一,實在堅定得有點過份!死硬又如何?倒不如放開懷抱領略不同風格帶來的樂趣!首次來到「The Place」,極高的樓底、高低富層次感的用餐區,加上柔和養眼的色調配搭,予人舒服的感覺!「初夏 • 瀛韓」K-POP J-POP 的自助餐主題緊貼潮流,仿如快要上映一場日韓明星大匯演,究竟木村拓哉或是宋仲基的演技會更出色,真令人雀躍不已!韓國蜂蜜柚子茶巨蜂提子梳打果汁、汽水是自助餐的常備飲品,但怎也及不上任飲的韓國蜂蜜柚子茶和巨蜂提子梳打那般吸引!巨蜂提子梳打。甜香的巨蜂提子,透過汽泡傳遞,「蜂味」變得更加鮮明。韓式漆盒記得等一次接觸韓國菜,旋即被那些多姿多采的餐前伴菜迷倒,直至現在,仍然很愛吃韓式伴菜!已一段時間沒嚐韓菜了,看到類似九節板的韓式漆盒,盛載著風味

「初夏 • 瀛韓」

韓國蜂蜜柚子茶
巨蜂提子梳打

甜香的巨蜂提子,透過汽泡傳遞,「蜂味」變得更加鮮明。
韓式漆盒

已一段時間沒嚐韓菜了,看到類似九節板的韓式漆盒,盛載著風味的大豆芽、泡菜、魚乾、菠菜、蓮藕等,惹得我口水狂飊!
沙律菜

不過品種多樣和新鮮的沙律菜,又令我不甘放棄嚐自助餐先嚐沙律的一貫習慣!
於是我便自製了一碟凱撒沙律拼韓式伴菜的頭盤,不失健康又添滋味。韓國伴菜是傳統,也是走在最前的潮菜!
壽司刺身
提到 J-POP,又怎能遺忘香港人至愛的壽司刺身?!齊備多款壽司、三文魚、吞拿魚、北寄貝、鱲魚、魷魚等刺身,故這站頭經常出現小人龍,看來 J-POP 的捧場客真不少。我自己特別喜歡北寄貝和甜蝦。

另一發現,原來壽司站還有即叫即製的火炙壽司和手卷,手卷入口時紫菜依然「卜卜脆」,不會捨得放過吧!
凍海鮮

雖然是以 K-POP J-POP 為主題,海鮮這個萬人迷當然是不可缺。凍海鮮站備有蟹腳、凍蝦、青口及小龍蝦。
生蠔

還有兩款生蠔來美國和新西蘭有的生蠔。
凍蝦、蟹腳和生蠔也是充滿海洋的鮮味,若不是要留肚,海鮮粉絲的我一定吃放縱!
蒸汽裡是擺放得滿滿的韓國人參雞湯,熱騰騰的香氣帶出富有韓國特色的藥膳料理!
韓國人參雞湯

湯頭清澈,甜美的雞湯散發出點點人參的甘味,非常誘人,絕對是 Encore 的推介!
芝士焗龍蝦

為了 K-POP J-POP 的主題,廚師特別炮製了日式的味噌芝士焗龍蝦和韓式的泡菜芝士焗龍龍,不過當晚未能及時遇上,只能嚐到芝士焗龍蝦。
燒日式醬油雞球
韓式炸雞
一口和牛
沒關係,蔡翁失馬,焉知非福!芝士焗龍蝦、燒日式醬油雞球、韓式炸雞、一口和牛、慢煮薯仔,一起來個日韓聯盟大比拼,必定可滿足一番。

雖然失落於味噌芝士焗龍蝦和泡菜芝士焗龍龍,但芝士焗龍蝦飽滿的芝士和彈牙的蝦肉填補回不少的空虛感!這回韓式炸雞酸甜及鬆化的雞肉,令味蕾更為躍動。一口和牛雖不是我愛的五成熟,不過牛味和肉質算是不錯,慢煮薯仔粉軟帶薯香,怪不得是友人的推介。
炸日式極黑豬豚
日式鰻魚汁炒中蝦
燒日式三文魚配柚子醬
炸蝦天婦羅
日式拉麵

還有不少日式的選擇,就連日式豬骨湯和清雞湯的拉麵也兼備,當然要逐一細意品嚐!
各式芝士
各式火腿、地中海配菜
香煎鵝肝

除了日韓的選擇,芝士、火腿、牛仔肉等西式選擇亦不缺。不過論香氣,香煎鵝肝最為澎湃,小小的鵝肝,卻是大大的引誘,好吧,我也來一小件!
咖喱雞肉周打湯

「The Place」備有幾款咖喱菜式,不過肚子實在裝得蠻滿了,唯有一試這款特別的咖喱雞肉周打湯。質感流暢、帶有咖喱香氣、調味足而不過重,竟然有著意外的驚喜!
香芒雪梅卷
士多啤梨酸奶蛋糕
椰奶酥布甸配芒果汁
朱古力噴泉
半熟芝士撻
其實「The Place」琳琅滿目的甜品,早於進場眼睛和相機已忍不住先食,因為實在太吸引了!

香芒系列富有夏日氣息,嚐了香芒雪梅卷,甜香的芒果肉被滑溜的糯米皮包裹,不用排隊也可吃到質素甚佳的大熱甜品。而椰奶酥布甸配芒果汁是爆汁的芒果遇上鹹鹹甜甜的椰奶布甸,不其然想起泰國的甜品來!不得不提是透明的日本梅酒金箔啫喱,一派新新的日式口味!而小巧的半熟芝士撻酥脆餅底配合鹹香軟綿的芝士餡,真是回味之作!
「禪」芝麻蛋糕
朱古力花環慕絲蛋糕
MOVENPICK 雪糕
竹炭窩夫伴十勝紅豆芝麻醬
我認為更重量級的甜品,非「禪」芝麻蛋糕、朱古力花環慕絲蛋糕,與及我至愛的 MOVENPICK 雪糕莫屬。

蛋糕不單造型蠻可愛、吸引度高,味道也是激讚,個人特別喜歡芝香滿歡溢的「禪」芝麻蛋糕,蛋糕內層的慕絲有如芝麻雪糕的香滑,輕甜又不膩,絕對是我的大愛。竹炭窩夫伴十勝紅豆芝麻醬本來是我甜品的必然選擇,可惜實在吃過量了,唯有只嚐雪糕。冧酒提子、熱情果香芒、青檸檸檬雪葩,還有其餘五款口味,簡直是超級滿足的一夜!
水蟹粥

雪糕吃多了有點冷,一碗水蟹粥不只帶給我溫暖,更是驚喜的美味!

儘管您是單一的日本或韓國的擁躉,「The Place」均能將兩道熱熾熾的 J-POP K-POP 潮流融合於自助餐內,令食客在舒暢的環境下,盡享跨越兩國的精髓美食,相信死硬派也大為軟化,證明 「The Place」是最潮及創新的餐廳。

我們都樂意接觸新事物,期待「The Place」別出心裁的自助餐主題再帶來賞心悅目的衝擊!

题外话/补充资料: 自助晚餐由6:30pm 至 9:45pm 星期日至四及公眾假期成人每位:HK$568 / 小童及長者每位:HK$398 星期五、六及公眾假期前夕成人位每位:HK$618 / 小童及長者每位:HK$438
2016-05-11 2418 浏览
因為母親節既關係,要硬食商業化母親節價錢。另外,有吾少打工仔未必請到假又放晏所以今次揀左呢間同家人渡過母親節。先講下整體既感覺先,本身訂左8:45但8:30已經到左 服務員依然比我地早入去。另外佢地會非常注意客人既用餐情況,只要客人食完,佢地都會即時收走d碟 ,吾會阻礙我地之後既用餐情況。仲有食物供應亦都好快,吾會等太耐。有一個好深刻既體會就係當晚有個客人吾小心打爛隻碟,即刻有幾個服務生上前慰問打爛店既客人有無事,叫佢吾好執,仲逐個問附近既客人有無整親好貼心唯一既係佢地無視我 無問到我有無事 幸好玻璃只刮中我對鞋不過都好欣賞佢地既關心<去到必食芝士焗龍蝦>廚師竟然無規定客人拎幾多,不過一隻碟頂多放三隻真係好好食 雖然吾太熱但味道吾錯 想回本又吾食生既朋友必吃<鮑魚雞肉湯>簡直一流雞湯味非常濃 個人本身吾中意飲湯都飲左兩盅入面放左一隻小小鮑魚同雞肉 必飲<冷盤>本身吾太中意食生蠔,但見評語講必食所以一試,佢地有幾款醬料比客人但就係無茄汁所以有d失望,不過起碼食完無肚痛<甜品>因為食其他食物食到太飽所以無辦法食甜品,但經媽媽講
好貼心
唯一既係佢地無視我 無問到我有無事 幸好玻璃只刮中我對鞋
不過都好欣賞佢地既關心

<去到必食芝士焗龍蝦>
廚師竟然無規定客人拎幾多,不過一隻碟頂多放三隻
真係好好食 雖然吾太熱但味道吾錯 想回本又吾食生既朋友必吃

<鮑魚雞肉湯>
簡直一流
雞湯味非常濃 個人本身吾中意飲湯都飲左兩盅
入面放左一隻小小鮑魚同雞肉 必飲

<冷盤>

<甜品>
因為食其他食物食到太飽所以無辦法食甜品,但經媽媽講述後,甜品味道亦好好 好值得吃
媽媽對食都有份執著
所以相信呢間甜品亦5差

每人費用係六百幾蚊,相對吾係節日去食既話真係有啲貴,但如果係供應時間方面泥睇 供應到十一點真係吾錯!因為大部分晚餐只供應至9:30/10:30
對於要番工既我地,8:30去食到11:00真係岩岩好
最正既芝士焗龍蝦
各款甜品
鮑魚雞肉湯
2016-05-11 2117 浏览
之前食過一次,覺得幾好食,所以今次同老公,帶埋細佬一齊再食過,早排係OPENRICE有得PRINT優惠券,好似係8折,所以折左好似係四百幾一位,以一間有得食龍蝦,生蠔,篤肝既酒店BUFFET,呢間真係好值得一食,價錢唔貴,食物有水準,有兩款生蠔,生蠔肥美, 新鮮長腳蟹腳,小龍蝦,呢兩樣都好鮮甜,因為小龍蝦,唔係到到都有得食,所以我食左十隻,HAHAHAHA...鵝肝件件都厚同SIZE都大過兩個$5,雖然食完會好"流",但我都食左起碼5件,熱食,我好鍾意個焗龍蝦,同埋豆豉雞,豆豉雞真係好入味,又唔鞋,刺身就得幾款,不過都OK,因為主要都係食甜蝦同三文魚多,兩樣都新鮮,仲有D粉麵同埋其他食物,粉麵個豬骨湯都唔錯,甜品方面,有MOVENPICK雪糕,都好似有8款口味,有得揀甜筒裝,仲有豆花食, 都唔錯,其他蛋糕就普通啦,有兩款果汁任飲再包一杯飲品,食過兩次,兩次,都係抱住個肚走
之前食過一次,
覺得幾好食,
所以今次同老公,
帶埋細佬一齊再食過,

早排係OPENRICE有得PRINT優惠券,
好似係8折,所以折左好似係四百幾一位,
以一間有得食龍蝦,生蠔,篤肝既酒店BUFFET,
呢間真係好值得一食,
價錢唔貴,食物有水準,
有兩款生蠔,生蠔肥美, 新鮮
長腳蟹腳,小龍蝦,呢兩樣都好鮮甜,
因為小龍蝦,唔係到到都有得食,
所以我食左十隻,HAHAHAHA...
鵝肝件件都厚同SIZE都大過兩個$5,
雖然食完會好"流",但我都食左起碼5件,
熱食,我好鍾意個焗龍蝦,同埋豆豉雞,
豆豉雞真係好入味,又唔鞋,
刺身就得幾款,不過都OK,
因為主要都係食甜蝦同三文魚多,
兩樣都新鮮,
仲有D粉麵同埋其他食物,
粉麵個豬骨湯都唔錯,
甜品方面,有MOVENPICK雪糕,
都好似有8款口味,有得揀甜筒裝,
仲有豆花食, 都唔錯,
其他蛋糕就普通啦,有兩款果汁任飲
再包一杯飲品,
食過兩次,
兩次,都係抱住個肚走
2016-04-11
  • 小龍蝦
  • 龍蝦
  • 鵝肝
  • 生蠔
2016-05-09 3067 浏览
一不離二,今天繼續自助餐介紹:旺角康得思酒店的 The Place,於5-6月隆重推出「初夏.瀛韓」主題自助餐,場內多款日韓美食加上KPOP、JPOP 音樂,同時滿足日菜及韓菜迷!自助晚餐週一至四收費為成人 $568 / 小童長者 $398,週五至日及假期成人 $618 / 小童長者 $438,還可使用 OpenRice 低至75折優惠劵。一進場已見到 Drink Station 的巨峰夫子梳打及韓國蜂蜜柚子茶,讓食客自取任飲;兩款比較之下,日本代表的巨峰夫子梳打會較好喝呢。然後是一系列大受歡迎的冰鎮海鮮,選擇包括:龍蝦仔、青口、熟蝦、長蟹腳、龍蝦鉗,以及兩款即開生蠔。昔日的龍蝦呢?原來去了熱盤區變身芝士焗龍蝦供應。然後跳過場中央,去看看壽司刺身部:這裡的壽司款多吸引,同行妹妹十分喜歡;同時設有坊間較少見的即點手卷選擇,果然洋溢濃濃的日本風情。至於刺身選擇也不少,包括魷魚、吞拿魚、立魚、甜蝦、北寄貝、三文魚等,應該足滿足刺身迷的願望了。然後熟食區也掛上了充滿日本風情的裝飾,當中食物選擇不算極多,但走的是精緻路線,每一款都令人蠢蠢欲試!打頭陣是韓式香辣炸雞,放心,辣度不算很高,怕辣的也可

打頭陣是韓式香辣炸雞,放心,辣度不算很高,怕辣的也可以接受得到;據知間中還會轉成韓式芝士炸雞,帶來新意。
然後薯角及慢煮三文魚都是估不到的好吃,特別後者又嫩又滑,不會太油又有營養,很適合給同行小孩吃用呢。
此外還有紫菜香煎雞件、炸日式極黑豬豚等和風美食;之後來到自選麵檔,除了日式豬骨湯底,也有鳴門卷、粟米、筍片等等選擇,可以製作日式拉麵了!當然也有雞湯底選擇。
之後轉吹韓風:下圖一盅盅的是甜魔媽媽大力推介的韓式人參雞湯,味道清甜回甘,這晚忍不住飲了兩盅之多呢!
之後是令人垂涎的芝士焗龍蝦,龍蝦出得很快,又不設限數,龍蝦迷給我吃得好爽啊!據知間中更會換成韓式的泡菜芝士焗龍蝦,又或日式的味噌芝士焗龍蝦,別具風味呢~
接著還有一口和牛、海老天婦羅、日式海鮮炒油麵、日式鰻魚汁炒中蝦等等和風美食,當然少不了伴上清炒時蔬清新一下。
同時在場後面還有燒紐西蘭肉眼扒,以及印式烤羊腿,食肉獸別要錯過啊~
樓上米芝蓮2星 明閣 的燒味十分高質,自助餐中的燒味也有一定水準:同行Chloe超愛這裡的貴妃雞,不算很肥很油卻富有骨膠原,為食妹連吃三大件之多;另外燒肉及叉燒也不錯。
而由於有印度廚師坐鎮關係,這裡的咖哩(當晚分別有咖哩雞及咖哩素菜)味道也十分正宗,薄餅也份外吸引,怕飽的甜魔媽媽也忍不住取了一件來撈咖哩汁吃!
還未完,場中央還有一個小亭,供應更多的湯品、水蟹粥,以及回本必吃的香煎鵝肝呢!
其中湯品要特別介紹一下,因為是組合新奇的咖喱雞肉忌廉湯,而估你唔到的是,味道也不錯呢!而食友亦對這裡的水蟹粥大大大大讚,無奈甜魔媽媽真的胃納不夠了~
香煎鵝肝特別用上厚身但不太大件的鵝肝,拌上香脆可口多士,可稍稍放肆去滿足味蕾了!
這檯其他選擇還有芝士,有三款包括法國 Brie、瑞士 Emmenthal 以及 丹麥 Blue danish,水準都不錯,但其實同樣值得吃還有三款不同的芝士 dip 醬,搽麵包/多士吃一流!
說起麵包,選擇也十分多樣化,每款試一個應該已經飽了!
還有日式冷麵、鵝肝醬伴蛋、三文魚慕絲(這個又是很好吃,別錯過)、凱撒沙律等等選擇。
最後還有選擇豐富的自助沙律吧、三款凍肉,以及超多款配料供食客自助享用。
最後去看看甜品區了!這區最吸引甜魔媽媽的,一定要數8款口味的 Movenpick 雪糕,雪糕可連脆筒或碗上,連同色彩繽紛吸引的糖果/配料,大人小孩都會瘋狂喜愛!
場內亦有朱古力噴泉(有時會轉成綠茶朱古力噴泉呢),以及即焗即有的日式竹炭窩夫伴十勝紅豆芝麻醬,後者味道鬆脆、拌上雪糕特別好吃!
其他的甜點選擇也很豐富,包括:下層的木槺布甸、椰奶酥布甸配芒果汁、雲石芝士蛋糕、香芒熱情果蛋白餅、士多啤梨酸奶蛋糕,以及芒果糯米卷;中層的紅豆綠茶卷、日式焦糖芝士蛋糕、日本梅酒金箔啫喱、酸味櫻桃芝士撻等等,款式極多。
此外加上頂層的黑糖糯米磁,一開首的原個芒果慕絲蛋糕、芒果豆奶布甸,以及下層後面的四款水果:西瓜、火龍果、菠蘿、哈蜜瓜,實在令人眼花撩亂啊!
不過吃不到太多也不緊要,最重要是記得去取新鮮出爐的半熟芝士撻,成品非常香脆熱暖、香濃美味,每次限取2隻,甜魔媽媽前後不客氣取了4隻之多!推介必試。
另一邊還有豆腐花、麵包布甸及蛋白杏仁茶,真希望自己多長幾個胃啊~~~
最後是收費的飲品櫃,不過這晚飲場內提供的日韓特飲已經滿足,沒有再試更多(其實也沒位了)。

好,開餐!上週二仍值嫲嫲回鄉黑暗時期,雖然老公提早回家,免得他太辛苦單挑兩隻,還是帶上Chloe赴會,而拍照後首先也是照顧她胃口,取了她愛吃的火腿、壽司、芝士及雞肉!
論到媽媽,內容就豐富誇張很多了.... 要減肥?可能嗎?
不管了,吃了再算!很喜歡這裡的沙律新鮮好吃,凍海鮮水準也很好,龍蝦仔及龍蝦鉗都是我的心水;另外多膏的芝士焗龍蝦及香馥的煎鵝肝都是邪惡的美味,要趕快消滅才行!
不好意思之後這張 Out focus 了,但要講人參雞湯真的很足料清甜,另外一口和牛、天婦羅、韓式炸雞、日式鰻魚汁炒中蝦,以及燒味都很好吃。看到我還偷偷多吃一隻龍蝦嗎?=P
最後再吃慢煮三文魚、薯仔、燒牛肉、時蔬,加上一些風味咖哩,以及之前提過、非常特別的咖喱雞肉忌廉湯... 有機會遇上要試試啊~
之後忍不住率先進入甜品環節了!這裡的半熟芝士撻好得!Movenpick 雪糕拌香脆的竹炭窩夫也一樣非常之掂!至於其他的甜品,大部分水準都不錯,但真的吃不下太多呢....
因為朋友又安排了buffet 內輪流出場的禪芝麻蛋糕(像得好像石頭!!!)以及朱古力花環慕絲蛋糕給我們品嚐,兩款蛋糕都超精美又好吃,特別是芝麻蛋糕香到不行,中間慕絲又柔滑如雪糕,令人不捨吃剩,結果吃完已經很飽了!
最後再來一盅人參雞湯,加上精緻美奐美侖的日本梅酒金箔啫喱,以及更多的 Movenpick 雪糕及半熟芝士撻,噢,還有蛋白杏仁茶,結果飽到只能飲熱檸水。真的要收山了~
同場妹妹也挺有食力,吃完自己小碟的食物,又添了好些壽司、雞肉、雪糕,之後更吃了兩串棉花糖!難怪像媽媽一樣,臉蛋又回復圓又圓了~ 最後,新的「初夏.瀛韓」於午市亦有提供(成人$298起/小童長者$228起),供應期直到6月30日,老饕不妨一試~
試食活動、優惠券
2016-05-09 6596 浏览
Came here a while ago for buffet.In those days, it was called The Langham hotel but now it is called THE CORDIS.the place is still there serving buffets.Went there and they had a Korean themed buffet.++++Here was the Korean selection they had:Ginseng and chicken soupKorean appetizersKorean soba:topokki wrapped in bacon++++As well as the Korean delights, they had the usual seafood, curries, cheeses, sushi and more.Cheese and miso lobster:fois gras:flame grilled sushi:Cheeseysters:seafood:Korean d
++++
seafood:
Korean drinks:
Movenpick icecream:
Charcoal waffles:
pon da ring inspired chocolate mousse cake:
White sesame pebble cake:
Coconut sago and mango:
Started off the buffet with leaf tea.
Then we had freshly opened oysters.
The congee was sweet and tasty with fresh crab.
Next I had the cheesy miso lobster and foie gras paired with fruit jams.
For mains, I got my favourite curries and potatoes.
The potatoes were really good because they were soft and well flavoured.
Tried the Korean ginseng and chicken soup which had a strong ginseng taste that had a bitter touch to it.
Desserts:
The white sesame pebble was quite an unusual dessert which has a strong white sesame taste.
The chocolate mousse cake was my favourite because the chocolate mousse was silky and smooth.
Korean drinks:
2016-05-08 1875 浏览
一套劇的終結總能帶給人丁點失落感像前陣子韓劇"太陽的後裔",不過一雞死一雞嗚很快又有一套不錯的"愛上那個我"給我緩衝一下,好奇一問為何那麼多韓劇的主角都是醫生呢!難道泡菜國的醫生很易考得上嗎??哈哈不理了橫豎迷上日韓的我不止於煲劇連食物也十分迷戀喔!!聽聞The Place的自助餐現推出期間限定{初夏.瀛韓}主題啱晒我呢個日韓迷呢^0^第一時間去嘆番餐先hehe~一入到餐廳係甜品區十分引人入勝啊~先見有{麵包布甸},{杏仁茶},{豆腐花}~大家一定要吃這個即場焗製的{日式半熟芝士撻}啊~自助餐必備的{朱古力噴泉}還有雪糕迷至愛的Movenpack雪糕有8款口味之多呢^0^{木糠布甸}{椰奶酥布甸配芒果汁}{雲石芝士蛋糕}{香芒熱情果蛋白餅}{士多啤梨酸奶蛋糕}{芒果豆奶布甸}必食推介{芒果糯米卷}{酸味櫻桃芝士撻
大家一定要吃這個即場焗製的{日式半熟芝士撻}啊~
自助餐必備的{朱古力噴泉}
{木糠布甸}{椰奶酥布甸配芒果汁}{雲石芝士蛋糕}{香芒熱情果蛋白餅}{士多啤梨酸奶蛋糕}{芒果豆奶布甸}必食推介{芒果糯米卷}{酸味櫻桃芝士撻}晶瑩剔透的{日本梅酒金箔啫喱}
甜品已令人目不暇給喇!!到凍海鮮出場了~
{紐西蘭生蠔}{美國太平洋石蠔}{海蝦}{龍蝦鉗}{長蟹腳}{小龍蝦}{青口}
多款精美壽司刺身~
冷麵區也有不少配搭日式蕎麥麵,綠茶麵及素麵可供客人自取所好~
沙律區有超過10款新鮮蔬菜供應~
芝士也有數款還有車爸爸最愛的Blue Cheese可惜這夜沒他份呢!!
{風乾火腿}{薰牛肉}{凍火腿}嘻嘻風乾火腿我吃了不少呢~
日式拉麵檔可選還有日式豬骨湯或清雞湯呢!
勁好味的{蟹粥}千萬別錯過啊~
{即煎鵝肝}
{一口和牛}
勁好味又新鮮的{芝士焗龍蝦}
{芫荽辣椒炒馬鈴薯},{燒日式三文魚}
{燒日式醬油雞球},{炸日式極黑豚豬}
{韓式炸雞}{炸蝦天婦羅}{日式鰻魚汁炒蝦}{日式海鮮炒油麵}
{印式烤羊腿},{各式燒味}
{印式黃豆薯仔咖哩},{薄餅},{印度奶油雞咖哩}
{韓式人蔘雞湯}還有一款很特別又好喝的{咖哩雞肉忌廉湯}可惜我忘了影相呢!!
介紹完食物來一個大合照我們便開動焚化系統將之殲滅喇哈哈哈~
配合日韓主題餐廳會無限量輪流供應巨峰提子梳打,韓國柚子茶,青柑桔柚子梳打,日本白桃綠茶,韓國蜂蜜生薑茶~
巨峰提子梳打味道不虛偽絕沒半點藥水味很解渴怡人啊~
先來沙律菜一碟清爽好吃最喜歡那清甜紅菜頭及爽口粟米仔~
{芝士焗龍蝦}焗得很香口,龍蝦新鮮彈牙好吃非常喔!!
蟹腳肉質實淨味道鮮甜而且不會過鹹,風乾火腿配菠蘿大家懂我嗎??
到熱葷取了韓式人蔘雞湯,叉燒,滑捋捋油雞,香口惹味日式鰻魚汁炒蝦,鮮甜嫩滑燒日式三文魚及芫荽辣椒炒馬鈴薯,好鬼豐富呢^0^
{韓式人蔘雞湯}湯色清澈味道甘甜,人蔘味頗出好喝又滋補^0^
這個芫荽辣椒炒馬鈴薯粉淋軟糯香濃入味責真的十分好吃^0^
取來一碟咖哩和薄餅來跟好友開心些牙,又估不到咖哩挺香濃惹味喎!!
鹹食真的大滿足了係時候吃甜喇!!8色雪糕每味要了半球吃得車媽媽十分滿足喔!!
我的自家甜品拼盤當中最喜愛嘅係新鮮出爐的半熟芝士撻^0^
芝士撻熱烘烘撻皮酥脆,芝士餡香味很濃沒有過酸的情況好吃得我忍不住吃多一件呢^0^
日本梅酒金箔啫喱內裡充滿矜貴金箔,清爽的口感酒味不太明顯玩味多於食味~
最後代表日本禪道的"禪"芝麻蛋糕味道可謂驚豔,內裡係白雪雪的慕絲蛋糕不知何來的濃郁芝麻香令人沉醉於那片浮雲中!
另一款代表庭園美學係美侖美奐的{朱古力花環慕絲蛋糕},充滿光澤又艷紅的蛋糕朱古力味極之香濃口感勁Creamy,又帶我到了另一天地^0^
冇用的車媽媽經不起好友的誘惑,飽到上心口也取來一碗質感綿綿好吃的蟹粥,味道正正是我杯茶呢^0^
2016-05-07 1781 浏览
應相熟友人之邀,這一夜,再次踏足於這仍然名為 The Place,但酒店名字已改為「香港康得思」,餐廳佈置也由原來較為黑色的調子變得較為清新的綠調子的自助餐餐廳,一起享用這兒最新推出,由5月至6月供應的「初夏 瀛寒」(KPOP x JPOP BUFFETS)主題自助餐。顧名思義,這次在初夏期間推出的自助餐,主角是瀛(日本)和寒(韓國)的菜式。先說飲品,因為這次自助餐的主題是日本和韓國菜式,所以飲品方面也有充滿日韓風味的「日本巨峰提子梳打」和「韓國濟州柚子蜜」供應,我雖沒有喝柚子蜜,但有喝「日本巨峰提子梳打」。這用高身玻璃杯子盛載,杯口附近沾上了糖,營造出特別效果的特飲,甜味適中,挺好喝。冷盤方面,這兒的凍海鮮,除了凍蝦、青口、長腳蟹和龍蝦仔外,還有兩款分別來自新西蘭和美國的「即開生蠔」供應。兩款生蠔我都有試,新西蘭的生蠔較為大隻多肉,較為細小的美國蠔的肉味就比較甜美,各有各的優點,正好讓我兼收並蓄,兩者兼而得之,一起送進肚子裡。其實這自助餐的刺身、壽司和沙律等食品的款式種類都有不少,但因為自己希望集中火力專攻各款日本和韓國菜式,所以都沒有怎吃。只是吃了「三文魚慕思」和「鵝肝醬伴蛋」等小
顧名思義,這次在初夏期間推出的自助餐,主角是(日本)和(韓國)的菜式。
其實這自助餐刺身壽司和沙律等食品的款式種類都有不少,但因為自己希望集中火力專攻各款日本和韓國菜式,所以都沒有怎吃。只是吃了「三文魚慕思」和「鵝肝醬伴蛋」等小吃。
日本和韓國的熱盤菜式方面,這晚有「泡菜芝士焗龍蝦」、「炸日式極黑豬豚」、「一口和牛」、「日式鰻魚汁炒中蝦」、「韓國九節盆」、「韓式炸雞」、「人參雞湯」等,多款日韓菜式水準平均,各有各的吸引力,而我特別喜歡啖啖肉,香噴噴的「泡菜芝士焗龍蝦」和湯味醇和,健康滋補的「人參雞湯」。
湯水方面,「人參雞湯」固然是好,另一款容易為人忽略的「咖喱雞肉忌廉湯」也既特別又好味道,值得一試。
香煎鵝肝」當然也是不容錯過的,伴以脆多士,外脆內軟的鵝肝一定不會不好吃,不過為了健康著想,還是淺嚐一下便好了。
甜品方面,這兒的選擇可真是挺多的,當中最有特色,又好味的,首推兩款精緻漂亮的蛋糕----「禪芝麻蛋糕」和「朱古力花環慕絲蛋糕」。兩款蛋糕都口感軟滑,香甜味美,當中尤以賣相出色,充滿禪意的「禪芝麻蛋糕」最為令人驚豔,芝麻味馥郁芳香,蛋糕滑溜如絲,比自己一向最愛的朱古力蛋糕更令自己歡喜。
至於其他甜品,每人每次限取兩件的「半熟芝士撻」絕對是當中亮點,熱燙的「半熟芝士撻」,鹹香美味,軟滑可口,加上香脆撻皮,誘惑非常。與它有異曲同工之妙的「酸味櫻桃芝士撻」,少了鹹香,多了清爽,味道也不錯。
我的另一甜品推薦則是賣相可愛,十分吸睛的「椰奶酥布甸配芒果汁」。這以匙羹盛載的甜品彷似雞蛋放在匙羹上,在餐桌上排列得井井有條,煞是吸引。一咬開「蛋黃」,隨著清脆的「咇」的一聲,裡面的芒果汁便湧進口腔,加上彷如蛋白般的椰奶酥布甸,整體配合甚是新奇有趣。
美味的甜品當然不止這麼多,它如「日式竹炭窩夫配十勝紅豆」、「日本梅酒金箔啫喱」和」與「芒果豆奶布甸」等,都是不錯的選擇。
至於雪糕方面,這兒用的是Mövenpick 的雪糕,陣容鼎盛,共有八款之多。因為已經來到自助餐的尾聲,我已吃得甚飽,所以只是淺嚐了一球最清新醒胃的「檸檬青檸雪芭」作為這晚自助餐的結束,帶著滿肚子的滿足離開。
  • 生蠔
  • 泡菜芝士焗龍蝦
  • 人參雞湯
  • 咖喱雞肉忌廉湯
  • 禪芝麻蛋糕
  • 朱古力花環慕絲蛋糕
  • 半熟芝士撻
2016-04-12 4798 浏览
今次係我半年內第三次來THE PLACE食自助餐, 但發現比之前的出品差了.凍盤方面 (上次晚餐係聖誕前), 無了凍蝦蝦, 只得返龍蝦鉗, 印象即刻大打折扣 (雖然熱食那邊有芝士焗龍蝦, 但味道同口感跟凍食係完全唔同的).蠔有兩款, 包括紐西蘭同美國的, 紐西蘭的又細又瘦, 無乜肉的, 美國蠔就比較飽滿, 但中段已經無晒供應.龍蝦鉗中段都一樣無晒 (只剩下蟹腳同蝦), 我覺得有點失望囉.熱盤方面, 燒牛肉偏熟, 即使只食中間紅色的部份, 亦無JUICY的感覺, 其他熱盤亦無乜特式, 係即煎鵝肝比較好食 (上次都一樣有)另外, 上次中段係有原條魚生即劏即切的, 今次無了.上次中段有雪山火焰蛋糕即點火即分的, 今次亦都無了.可能係佢地推廣的風味唔同了, 所以出品都唔同了, 但我又見唔到其他應該相應增加的風味.唯一好處係因為今次入座只有6成滿 (上次幾乎全滿), 侍應們收碟加水簽單非常快, 唔使等.

其他熱盤亦無乜特式, 係即煎鵝肝比較好食 (上次都一樣有)

另外, 上次中段係有原條魚生即劏即切的, 今次無了.
上次中段有雪山火焰蛋糕即點火即分的, 今次亦都無了.

2016-04-08
生日
2016-04-05 5111 浏览
放假最後一日,當然好好利用。一起身11點早餐都未食就黎到旺角the place食個lunch buffet.首先黎到呢到都仲早11:47,未夠鐘就行下先。再返返黎岩岩12:00準備入等排隊,又唔算多人好快入到,服務員帶到一張兩人檯。個位對正風口位有d凍😵之後都忍耐下食野先,男朋友首先拎左10隻蠔返黎,排隊人原本好多,排左兩三次就無咩人排,真係好快就食完兩三round,😏因為一次過可以夾到隻碟滿咁多蠔既關係掛😏自已本人係好鍾意食蠔同埋所以都一次過食左20隻啦,都回左本,味道係第一round既10隻最新鮮,之後可能預早開定,都有少少苦,加辣醬係ok😬完左生蠔之後就開始食蟹,今日有蟹腳,青口,蠔,小龍蝦,係平日見到既海鮮常客。蟹腳都有鮮味,雖然蟹鉗肉都多,不過就係個蟹鉗肉比較韌。🙄開始食熟野啦,係熟食部行左一個圈,見到以下食物:芝士馬鈴薯👍🏻,西蘭花👍🏻,炸子雞👍🏻,蝦乾銀針粉👍🏻,墨西哥雞肉卷👎🏻,韓式炸雞👌🏻,薯仔粒👌🏻,焙魚👌🏻,豬頸肉四季豆👌🏻,青豆炒飯👍🏻(🤔個飯既形態長長地,幾好味😋)燒賣👍🏻(係蒸籠入面好新鮮),即切牛扒😥好似得2至3成熟👎🏻仲有今日提供既湯係雪耳豬骨湯👌🏻因為

開始食熟野啦,係熟食部行左一個圈,

見到以下食物:

芝士馬鈴薯👍🏻,西蘭花👍🏻,炸子雞👍🏻,

蝦乾銀針粉👍🏻,墨西哥雞肉卷👎🏻,韓式炸雞👌🏻,

薯仔粒👌🏻,焙魚👌🏻,豬頸肉四季豆👌🏻,

青豆炒飯👍🏻(🤔個飯既形態長長地,幾好味😋)

燒賣👍🏻(係蒸籠入面好新鮮),

即切牛扒😥好似得2至3成熟👎🏻

仲有今日提供既湯係雪耳豬骨湯👌🏻

因為前日食完放題所以無行壽司部,男朋友就食左魚生,佢話一般。

之後又再戰生蠔💪🏻同長腳蟹各8隻🤘🤘

食完之後就行去甜品部視察下,食左個窩夫,之後問下個女廚師邊到有朱古力塗窩夫👍🏻佢好好態度指曬位置比我睇👍🏻

之後再拎左藍莓cheese cake👍🏻,

綠茶豆沙餅👎🏻甜左少少

水果(西瓜,火龍果,哈蜜瓜),👌🏻

芝士撻,👌🏻

加一個加上士多啤梨同芝士蛋糕味既雪糕筒返去享受下👀👅

之後無食沙津啦,因為今日唔想食菜✌🏻飲埋個檬茶都好滿足

回家去 啦⋯⋯

今次總消費:

人數:2人

價錢:$662.4

(原價$368,用了coupon後 8折,再加一)

2016-04-04
優惠券
早一星期已打電話訂枱,3月17 (星期四),中午12點 (LUNCH BUFFET),4位。點解揀呢間?最大原因係:因為有75折OPEN RICE COUPON囉!當日大概12:10pm到達,一入黎就被呢幅畫吸引住!!(酒店門口仲有個大型雕塑,大堂亦有其他名畫,絕對係拍照取景既好地方haha) Ohhhhh!這是充滿藝術氣息的酒店啊!!! 雖然係平日,但竟然係坐 無 虛 席啊啊啊~好在座位寬敞,枱與枱之間亦有一定的距離。一句講哂:人好多,卻唔逼!(P.S.照片乃是在離開時拍的) The Place 位於低層,即使有落地玻璃,光線都不大能射進來。加上採用黃色昏暗光線,整個環境都是昏昏暗暗的氣氛。當然,如果係浪漫主義既朋友仔,呢個燈光就真係fit哂你啦!但對於我黎講,充足的自然光係十 分 之 重 要,係我既精神食糧!曾經要求坐近窗口位,可惜對方回答窗口位都係Bar枱,未能安排。(我可是靠陽光維生的啊嗚嗚~)The Place LUNCH BUFFET主要提供5大類食物。1. 海鮮 (2款不同品種生蠔,小龍蝦,蝦,青口) 大量即開生蠔放係冰盤上,不限制每次拿取數量,正!

當日大概12:10pm到達,一入黎就被呢幅畫吸引住!!

Ohhhhh!這是充滿藝術氣息的酒店啊!!!
雖然係平日,但竟然係坐 無 虛 席啊啊啊~

1. 海鮮 (2款不同品種生蠔,小龍蝦,蝦,青口)
大量即開生蠔放係冰盤上,不限制每次拿取數量,正!Refill速度亦快,媽媽都讚新鮮好味,表示滿意!
可惜我並非愛蠔之人,一隻都無食到!感覺好唔抵!
而蝦,我就食左好多隻,肉質彈牙!建議唔好點豉油食,絕對食到其鮮甜味道!
同場加映芝士篇!The Place共提供左3款來自唔同國家既芝士,仲有自家製既醬,有誠意!
而我每次食BUFFET必配上餅乾一齊食,十分開胃!

2. 刺身 (三文魚,吞拿魚etc...)

我係三文魚既超級FANS!!食BUFFET一定狂拎三文魚!可惜The Place既三文魚偏瘦,欠缺油脂甘香味,食落口好「齋」的感覺!好失望啊!!

3.熟食

熟食款式數量不過不失,但欠缺特色,狠心點應該說「這些是在街上餐廳都能吃到的!」所以又要講多次:有點失望!
但以下呢2樣還是值得推介的啊!

佢地就係瑞士雞翼&芝士餃子!雞翼炆至軟身而且入味,十分出色。餃子內裡包住芝士蓉,配上充滿濃郁芝士味道的醬汁,令人回味無窮!
我仲特別點左個油麵,重點當然係「喇沙湯底」!但卻令我又要講多次:好失望啊!喇沙味道不夠濃郁,湯底質感偏稀,甚至比超級市場某新加坡品牌既喇沙湯麵遜色多多聲,太令我失望啦!!!

4.沙律

因為無食到沙律,所以無可奉告啦!

5.甜品
選擇BUFFET,甜品都係我既重要考慮因素!所以訂座前都參考左唔少食評,見到甜品既款式數量都尚算OK。但食落整體味道認真一般,確係有好大的進步空間!
這是The Place特別推介既銅鑼燒,外型設計得十分可愛吸引,可惜饀料味道太甜,頗漏,是敗筆之處啊!可惜可惜!

整體黎講,對於愛蠔之人來說,好抵食!但對於完全唔食生蠔的我而言,只係一般抵食!(好在有coupon彌補我的失望嗚~)

至於服務態度,絕對是不俗的!VERY NICE & HELPFUL!
2016-03-17
生日
2016-03-20 5673 浏览
看過Openrice食家們對這個以法國為主題的自助餐後,簡直覺得驚為天人,非吃不可,於是便跟小Bu找個藉口到這裡享受。這晚我們準時六時半入座。是日提供美國太平洋石蠔跟新西蘭生蠔。美國的蠔味比較濃,新西蘭的海水味比較重,各有千秋。這裡的生蠔供應源源不絕,不用擔心吃不夠。另外海鮮區還有小龍蝦、龍蝦鉗、青口及最愛的長腳蟹,味道均十分鮮甜。這裡有多款刺身、壽司、手卷選擇。甚至提供在自助餐少見的軟殼蟹手卷。手卷的米飯份量不多,軟殼蟹炸得香脆可口,配上沙津醬,十分美味。這裡的原盅燉湯十分有名。是日提供紅棗圓肉豬𦟌湯及百合豬𦟌湯,兩者均真材實料,喝完亦不覺口渴,想應沒有味精,我足足飲了四盅。熱吃區亦有很多選擇,最多人吃的一定是芝士焗龍蝦和鵝肝,由於人太多,我足足排了五分鐘。我比較喜歡後者,入口即溶,美中不足的是鵝肝只配多士,若果配上梨子去掉油膩就更好。酥皮威靈頓牛柳、田螺焗薯蓉、焗蠔亦不錯,可惜選擇太多,只能淺嘗。這裡有多款法式甜品,賣相吸引。較特別的是法式長泡芙,令人不忍吃掉。「其實呢度有生蠔有鵝肝有法式甜品,好似好抵,但呢個價錢,出去食西餐又好似有好多選擇,咁究竟抵唔抵呢?」我喝著鮮奶咖啡問。「

這晚我們準時六時半入座。
生蠔及龍蝦鉗
刺生及軟殼蟹手卷
這裡有多款刺身壽司、手卷選擇。甚至提供在自助餐少見的軟殼蟹手卷。手卷的米飯份量不多,軟殼蟹炸得香脆可口,配上沙津醬,十分美味。
紅棗圓肉豬𦟌湯
百合豬𦟌湯
芝士焗龍蝦
鵝肝威靈頓牛柳田螺
焗蠔
甜品

「咁你下次食唔食呀?」小Bu反問。
「食!」我笑著答。或許這個笑容可以總結這餐自助餐
2016-02-28
生蠔及龍蝦鉗
紅棗圓肉豬𦟌湯
百合豬𦟌湯
2016-02-29 6344 浏览
本來當日就唔係去依間.....總之她黑仔地當日朝早先搵到一間lunch有得食生蠔既,仲即刻打去book兩位都有位,咁就依間,試下囉!!!(重點係有openrice張coupon所以先試!!3-4月都有wor!)去到遲左五分鐘,但即刻有位坐。坐低餐具擺設都好簡約,感覺良好。成間都唔算大,但位都唔窄,行同坐都舒服。好得意既鹽樽同黑椒樽,唔係好似好pro個d扭扭扭,而係女仔單手都可以禁禁禁!!幾正,我第時都要買返個!!!終於都到食蠔時刻啦,等蠔就唔係好耐,但原來係急凍蠔....仲以為即開...sad 本人都少少怕腥,先用加LEMON汁試下O唔OK先....係堅唔OK..... 至少都要加TABASCO或者加D 生蠔汁會好好多(如果好怕腥既話!!!)沙律BAR都唔吸引,叫做有D菜同好多沙律醬俾你揀囉!!但佢都有6款芝士俾你揀黎食,都係個句....樣唔吸引味道更冇特別,可能我唔識欣賞。都唔係食左好多款既野食就轉攻甜品,反而甜品睇得下WOR!!依個師傅整緊既係叮噹豆沙餅既改裝,幾得意丫!!心心眼就係咁樣啦!!!!幾得意,好似個散子包仔!!食落去都唔差嫁!!不過可能放得耐呢~個皮就會少少硬!但都O
仲即刻打去book兩位都有位,咁就依間,試下囉!!!
去到遲左五分鐘,但即刻有位坐。
坐低餐具擺設都好簡約,感覺良好。
成間都唔算大,但位都唔窄,行同坐都舒服。

沙律BAR都唔吸引,叫做有D菜同好多沙律醬俾你揀囉!!
可能我唔識欣賞。
都唔係食左好多款既野食就轉攻甜品,反而甜品睇得下WOR!!
依個師傅整緊既係叮噹豆沙餅既改裝,幾得意丫!!心心眼
但都OK,食得過GA~!!
雪糕BAR~~丟至愛既MOVENPICK~!!!又要心心眼!!仲要有8隻味,不得了啦!!
以上係古力味,提子冧酒,青檸雪葩
(仲有好多配料自己揀,熊仔軟糖都有@@,但我冇落)
青檸正,勁酸>3< 古力當然就濃濃的  提子冧反而覺得好似手作仲好食D
,FRESH D @@
再試左Tiramisù,OK,不過不失,士多啤梨就哈根好味D!!!(食兩隻都冇附圖丫!!)
甜品都多款既,岩唔岩食就另一回事,有兩件長條型既甜品幾好嫁
,出面少見,
但我忘了影相!!HAHA!!
以上都不太特別,個半月型都係得個樣....其實一吉落去,古力同個脆皮就分開晒,只係淨食朱古力。
幾好既係最右手邊個個長方形,叫咩歌劇蛋糕,其實咖啡味,我唔喜COFFE都覺得OK,唔錯!!
依個係龍蝦湯,都OK,似出面個D龍蝦湯,冇特別!!
包埋一杯野飲,咖啡,奶茶,檸茶檸水,但唔包朱古力!!!

係咪好似冇緊D野呢~~~~~
偽丫~無擺刺身...我都未試過食咁少刺身,唔係排長龍,唔係冇出,
而係拎都廢事,完全都無特別,切得好似一粒粒唔靚,甜蝦都冇~帶子都冇~

得八爪魚,劍魚,三文魚.....

整體就真係...........唔太建議食,但要去就一次就夠晒數!!!
2016-02-27
  • 散子包形豆沙餅