# The Pantry's Pancakes😍(HKD120)✔️👅:8/10✏️ 香港也可以吃到日本Pancake的感覺😭❤️ 三大塊軟綿綿厚身的Pancake躺在碟上 吃下鬆軟之餘蛋香十足 而且口感實在輕盈 卻不會過度空氣感 所以亦會有飽腹感 加上蜜糖牛油提升甜度 而且比日本吃的Pancake便宜些呢 唯一不足的是比較鬆散 切下去沒那麼美觀 但吃下是幸福滿溢的😳 # The Allday🍳(HKD140)✔️👅:6/10✏️ 這款則比較普通 Pancake相對甜的比較熟身 外層帶鞋的感覺 蛋香亦不算突出 值得一讚是黃橙橙的蛋 嫩滑富蛋汁🤓 其他則一般~⭐️ 加一服務費 建議和多些朋友一起來 便可以試Tiramisu口味 還有邪惡到爆的棉花糖窩夫😛
✔️👅:8/10
# The Allday🍳(HKD140)
✔️👅:6/10
2016-11-29 1217 浏览
聽人講K11既pancake並非最好味反而係位於圓方既The pantry🤔所以就去試一試🙋🏻果然不錯我晏就十二點幾就去應該只係開咗一陣所以店內人不多🤔原本只係想試下佢個凈pancake但係原來個嗰鐘數只可以擇lunch set所以最後擇咗兩個lunch set ($148/Per one)一個pizza set👇🏻同all day breakfast👇🏻1)all day breakfast set🙌🏻有炒菇,pancake,炒蛋,煙肉同菜🖖🏼👅份量算大Pancake有飽肚感超鬆好輕身原全吾heavy😝煙肉係無特別不過不失但係炒蛋我吾知佢系咪炒蛋黃有啲失望炒實咗同有少少蛋腥味而炒菇個人覺得吾夠鹹同味道係酸酸地應該加咗醋不過不算差2)pizza set🙌🏻又係分量算大係薄批味道好足😻食吾停有肉粒芝士蕃茄青椒批底好脆好正👍🏻3)soup and salad🙌🏻 每個set有一個沙律或湯味道無特別又係一句菇個人覺得唔夠鹹湯係蕃茄味味道尚算濃郁飲完唔會太口渴4Drinks🙌🏻食完實在太飽所以冇飲到佢嘅嘢飲佢有特別嘢飲有啲可能加$10或者20👅
1)all day breakfast set🙌🏻
有炒菇,pancake,炒蛋,煙肉同菜🖖🏼👅份量算大
2)pizza set🙌🏻
又係分量算大係薄批
味道好足😻食吾停有肉粒芝士蕃茄青椒批底好脆好正
👍🏻
3)soup and salad🙌🏻
飲完唔會太口渴
4Drinks🙌🏻

2016-11-27 1055 浏览
大熱soufflé pancake!除左K11大排長龍那間之外、係Element嘅The Pantry都不錯!#soufflepancake $120相比The One那間的pancake、這裡的味道較淡、無論係奶味、蛋味和甜味都較少、沒有令人食一口就覺得好驚喜的感覺、但因較淡味、所以食完都唔會覺得好膩。(我地食完再睇其他foodie嘅相先知原來餐廳冇俾糖漿、怪不得咁淡啦)至於質感方面、確實做到souffle的空氣感和濕潤度、又不會很水👍🏻 .#eggbenedict on #waffle 好食👍🏻👍🏻 waffle 的外層是脆的、上面鋪上英式煙肉(較美式煙肉少脂肪)、軟身的牛油果(熟成度剛好、帶來清新感)、7成熟的雞蛋(蛋黃過熟了、所以冇咩蛋汁),以英式食法:每樣食材叉少少放入口、要咁食先可以充分發揮egg benedict的設計!超滿足!.餐廳就在Grand Cinema旁邊、可睇戲前後去食、show當日戲飛仲有9折!
Soufflé  pamcake
#soufflepancake $120
Egg  benedict
#eggbenedict on #waffle
2016-11-27
Soufflé  pamcake
Egg  benedict
2016-11-24 713 浏览
First time having this Ricotta pancakes w/ Tiramisu on top $135 (banana x pine nuts x oats) • It was fluffy with an interesting soufflé texture • The pancake itself was a bit tasteless but after adding up the cream x homemade coffee syrup • They were well-combined and the level of sweetness was right on point 🍽 • Me and my boyfriend shared equally and actually so full! Definitely worth the price I also ordered the Milkway Smoothie $65 (Almond milk x vanilla x honey x oats x cinnamon x sea salt
Tiramisu  on Pancake
I also ordered the Milkway Smoothie $65 (Almond milk x vanilla x honey x oats x cinnamon x sea salt) • Sorry that I forgot to take pic of it cuz I don't think I would recommend it. They sounds attractive but doesn't taste good at all. Luckily the pancake was good, I would come back for the mixed berries original ☝️
2016-11-21
庆祝纪念
生日
Tiramisu  on Pancake
2016-11-21 727 浏览
最近網上一直都推展 "The pantry" 的 厚身軟綿綿班戟。心諗星期日肯定會人頭擁擁要排隊,一點先去到竟然咁好彩即刻有位。心情多愉快 : )於是同朋友叫"The pantry's pancake $120 & Pancetta Canbonara $148"待應第一碟送上 Pancakes﹐其實聞上係好香!但朋友好眼尖發現冇網上睇到咁厚身,薄左一半。隨即送上Canbonara , 一齊影相後立即試味。長通粉口感黏韌偏硬﹐味道好淡還好火腿粒夠咸。之後令人滿心期待既班戟,完全被騙的感覺。其實生果很新鮮、蛋味比較香﹐不會太甜。但係 :一、薄身左二、冇大家形容既"軟綿綿梳乎厘"口感三、偏乾真係唔知自己運氣差定遇中廚師心情差 ?呢個價錢真係唔值,唔會再黎食好失望。大家黎食之前請考慮清楚... ...

心諗星期日肯定會人頭擁擁要排隊,

一點先去到竟然咁好彩即刻有位。心情多愉快 : )

The pantry's pancake
待應第一碟送上 Pancakes﹐其實聞上係好香!

但朋友好眼尖發現冇網上睇到咁厚身,薄左一半
Pancetta Carbonara
隨即送上Canbonara , 一齊影相後立即試味。

長通粉口感黏韌偏硬﹐味道好淡還好火腿粒夠咸。

之後令人滿心期待既班戟,完全被騙的感覺。

其實生果很新鮮、蛋味比較香﹐不會太甜。

但係 :

一、薄身左

二、冇大家形容既"軟綿綿梳乎厘"口感

三、偏乾
真係唔知自己運氣差定遇中廚師心情差 ?

呢個價錢真係唔值,唔會再黎食好失望

大家黎食之前請考慮清楚... ...
2016-11-20
2016-11-21 518 浏览
之前去大阪旅行時一心想食 souffle pancake, 可惜因為行程緊密, 冇可能預留太多時間係等位上, 結果冇緣品嚐!返到香港之後, 一路都好想試下, 有一日係網上發現有人介紹哩間餐廳, 位於圓方, 係戲院隔離, 餐廳都坐得幾舒服, 大部份座位都有一邊係梳化! 當日 lunch time 既時候去到, 大約有七, 八成入座率! 我見大部份每枱都會為佢-- PANCAKE 而黎, 當然我地都唔例外啦!我地叫左一鹹一甜既食品:鹹:  Egg Benedict Waffle, 配料有煙肉, 牛油果, 其實好健康, 味道都算偏淡, Poached egg 做得幾好, 有流心效果, waffle 焗得一般, 唔夠香脆! 因為係鹹點關係, 可能有醬汁, 好快令到個 waffle 已經變淋左!甜點當然係棟哩度最出名, 又最多人食既 "The Pantry Pancake", 有三塊 souffle pancake, 配有牛油, 佢唔係並通的牛油, 係帶有少許焦糖味既牛油, 再配埋個蜜糖黎食! 因為係souffle pancake, 所以大家 share 一個黎食, 食完冇普通既pancake

, 當然我地都唔例外啦!
我地叫左一鹹一甜既食品:

甜點當然係棟哩度最出名, 又最多人食既 "The Pantry Pancake", 有三塊 souffle pancake, 配有牛油, 佢唔係並通的牛油, 係帶有少許焦糖味既牛油, 再配埋個蜜糖黎食! 因為係souffle pancake, 所以大家 share 一個黎食, 食完冇普通既pancake 咁濟泔飽, 作為一個tea...係一個不錯既選擇! souffle pancake 煎得幾好, 拎到上枱有遙遙既感覺, 感覺得到中間還好soft, 味道同普通既pancake 比, 係較淡, 因為只以蛋白為主!
2016-11-06
三年前自從係東京食過澳洲著名既 Bill's pancake 後,一直念念不忘!香港近年開始有類似既 pancake 餐廳,可惜一直都未搵到一間有近似水準既!直接近來有朋友食完 The Pantry 既 pancake 後表示水準👍🏻!襯平日唔使大排長龍,即刻過黎試試!點左一份 honeycomb butter pancake $120 +mocha。兩個人share既下午茶!份量岩岩好!外型同 bill's 有9成似!切開後都有驚喜,質地係介乎梳乎厘同pancake之間,味道岩岩好!唔會食兩啖就濟左!睇個 menu 仲有tiramisu pancake ,好似都好正!下次睇完戲可以再試!❤️
外型同 bill's 有9成似!

下次睇完戲可以再試!❤️

2016-11-11
  • honeycomb butter  pancakes
2016-11-11 725 浏览
其實之前都食過一次,我諗個缺點應該係水準唔穩定。因為今次食果碟一上碟已經聞到勁香蛋味,上次食仲要煎黑左小小,個賣相無咁靚之餘都無咁香。呢隻bills系既pancake同樣用上honeycomb butter,略嫌味道可以再香d,但已經足夠令人暫時忘記正宗版既味道。岩岩都提過蛋香上碟已經聞到,pancake切落去算實淨,以同類型既souffle pancake黎做比較的話。一個人食完呢碟最少唔覺餓先。而個包相對有d失望,雖然麵包係烘得幾靚,但個咸牛肉係個敗筆。選料偏咸,變左加芝士同食會感覺非常油膩兼好濟,太重口味了。若果無咁咸一定係必食之選,因為芝士份量落得好慷慨,而且真係有芝士香唔係香口膠拉絲果種貨色。
2016-10-28
因為在不同網站看到此餐廳的 Tiramisu Pancake 介紹,我決定去試一試.............點知好失望我同朋友叫左 Margarita pizza, The pantry's pancake, Tiramisu Pancake.       PIZZA 算係相當好食 <--- 不過,主因都係 Margarita pizza 好難會唔好食。Pancake <--- 美觀, for 影相 okay既.......但係,我真係冇諗過會咁難食......................=/\=                            因為我本人係食Tiramisu Pancake既,咁我就講一講佢到底差係邊:1. 完全冇 Tiramisu 既味道。冇佢既香味、冇佢既口感、連佢既少少既最基本應有既 coffee同mascarpone都冇,係冇!冇! 佢係有堆 cream,但老實說個堆cream 係得好微量既甜味,唯一既味道係來自pancake 上面既灑粉。總之, 佢完全唔配自稱  Tiramisu Pancake ,跟本就冇 tiramisu 既元素

因為我本人係食Tiramisu Pancake既,咁我就講一講佢到底差係邊:1. 完全冇 Tiramisu 既味道。冇佢既香味、冇佢既口感、連佢既少少既最基本應有既 coffee同mascarpone都冇,係冇!冇! 佢係有堆 cream,但老實說個堆cream 係得好微量既甜味,唯一既味道係來自pancake 上面既灑粉。總之, 佢完全唔配自稱  Tiramisu Pancake ,跟本就冇 tiramisu 既元素。
2.  個 Pancake 得個  [ ]字,有蛋白味,但唔香!食完一塊之後,我已經食唔落去,因為真係冇味架...................=(

我朋友件 The pantry's pancake, 仲慘,有3件,但唔香之餘,仲要唔熱,連牛油都唔溶,佢表示:真係好難食!

所以,如果你是為了吃 pancake而來,請不要--------去!<認真>
2016-11-05
2016-10-31 623 浏览
環境乾淨 有好多座位The pantry's pancakes $120 賣相吸引!份量都幾大!pancakes 超 級 鬆 軟!!😋 軟到口感似梳乎里😂 加上蜜糖同牛油,吾會太甜,生果又新鮮,好好味呀!😍😍👍🏼 一定要試下!雲石台 同埋簡約風餐具 拍攝效果好靚!Reuben's melt $88份量幾大!好多cheese !好邪惡!但同時都有好多火腿!太咸🙊 個包比較硬,難咬😣 同埋有好多菜,幾健康😂
環境乾淨 有好多座位
The pantry's pancakes $120

雲石台 同埋簡約風餐具 拍攝效果好靚!
Reuben's melt $88

2016-10-31 374 浏览
今日去Elements開完會搵地方食lunch,見到戲院隔離新開一間餐廳,望入去裝修唔錯,便入去一試。門口位hostess姐姐見到我們行近餐廳,即行出來問我們幾多位,帶我們去梳化位。原來平日lunch只有set lunch,我們4人叫了4個不同的main course,落單唔夠5分鐘,即送上湯及沙律,湯尚算熱,但只屬一般。4個主菜叫黑松露蘑菇pizza,尤魚墨魚汁意粉,煙三文魚waffle同埋The All Day梳芙厘pancake。4個主菜中,最鍾意個梳芙厘pancake,從來未食過食pancake都好似食梳芙厘咁,好好味,唔會好甜好漏!個waffle外面脆卜卜。餐廳環境和裝修都好舒服,waiter服務都好好。

餐廳環境和裝修都好舒服,waiter服務都好好。
2016-10-31
2016-10-26 537 浏览
香港地要食好食既pancake真心唔多,難為我地尼啲pancake愛好者要周圍覓食近日見到The pantry既岀現 即刻要去試一試The pantry 位於尖沙咀圓方戲院附近 好方便 岩曬睇戲前後去食因為晚飯都未食 所以除左pancake仲試埋佢其他鹹食 我同朋友兩個人叫左個garlic&lemongrass chicken wings 份量方面有6隻 兩個女仔好夠食 佢蒜味同埋香茅係好入味 加埋煎炸 好香口有個小插曲故事 話說我朋友食到最後個舊雞奕 唔小心連叉整掉左落地下待應二話不說主動話整返兩隻雞奕比我地 真係好唔好意思丫! 另外仲order左個pizza share 我地簡左 margherita pizza 就係芝士蕃茄味既以為無肉會好dry? 唔會丫 佢蕃茄味好重加埋芝士真係絕配 入口既時候 蕃茄汁係會必岀尼嫁!Pizza有八塊 我同朋友兩個人 真係食唔曬丫 份量好夠 最後一定係重點 岀動第二個胃食甜品啦黎the pantry一定要食佢pancake 尼到既pancake有分鹹同甜菜我就簡左最classic甜味既the pantry's pancakes首先港女一定係相機
香港地要食好食既pancake真心唔多,

難為我地尼啲pancake愛好者要周圍覓食
近日見到The pantry既岀現 即刻要去試一試

因為晚飯都未食 所以除左pancake仲試埋佢其他鹹食

佢蒜味同埋香茅係好入味 加埋煎炸 好香口

有個小插曲故事
話說我朋友食到最後個舊雞奕 唔小心連叉整掉左落地下
待應二話不說主動話整返兩隻雞奕比我地 真係好唔好意思丫!

另外仲order左個pizza share

Pizza有八塊 我同朋友兩個人 真係食唔曬丫
份量好夠

最後一定係重點 岀動第二個胃食甜品
黎the pantry一定要食佢pancake
尼到既pancake有分鹹同甜菜
首先港女一定係相機食先 佢既賣相唔洗講 好吸睛丫!

三塊軟綿綿既pancake 佢係屬於濕潤型既pancake 咬落好輕盈 入口易溶
最特別係佢牛油入面係有caramel 係暖粒粒既pancake上面溶曬 好香既caramel味
佢既pancake唔係好甜個種 岩曬我尼啲唔中意太甜既人丫 所以糖漿可以自己就返份量嫁

連埋生果一齊食 點埋cream 一啲都唔漏 仲好fresh添

本來以為係圓方尼個地段 價錢會偏貴
但叫左雞亦 pizza再加pancake都係三百幾
好抵食
2016-10-23 645 浏览
食完千兩壽司心思思又想食啲甜嘢,見食評唔錯而且又近戲院,就去The Pantry試吓佢嘅waffle同pancake.裝修唔錯,坐得幾舒服。落單係用iPad。叫咗兩個甜品,一個係waffle, 一粒粒嘅朱古力圍邊原來係爆炸糖,識落幾特別。另一個係tiramisu on pancake, 同個Menu完全唔同樣,一啲tiramisu味都冇,pancake 的確係有啲似soufflé, 但係兩大塊真係好漏,其餘嘅嘢就冇乜特別。算係貴嘅甜品,只可以話一般般

裝修唔錯,坐得幾舒服。落單係用iPad。

Waffle
Tiramisu  on  Pancakes
2016-10-23
2016-10-22 455 浏览
來這裏是為了一個特別的pancake.在一個充滿陽光的秋天,天氣還是有點熱, 花了兩個小時在大埔户外活動,在想到哪裏吃一個輕鬆的晚飯,沿著東鐵再轉西鐵,到達了柯士甸站,步行走到圓方商場,找到了戲院, 旁邊有一間西餐廳 ,主要提供輕食如三文治、意大利、pizza 、All Day Breakfast。星期日的晚上 ,差不多7時 ,餐廳裏的人不多, 感覺寧靜。從餐牌上選擇了All Day Breakfast 和 Egg Benedict 配 waffle作為我和老公的晚餐。All Day Breakfast 不是配麵包,而是一個像 souffle 的 pancake, 沒有厚實的感覺,加上不太甜的糖漿, 第一啖放入口中,感到美味無窮。其他的配料的味道恰到好處,如煙肉不太鹹,雞肉腸肉質很彈,蘑菇炒得香,真是味覺的滿足。Egg Benedict 也不是配麵包,而是配上有少少乾身的waffle,很特別的配搭,再加上煙肉,牛油果和新鮮菠菜,令整個菜式令味道和口感變得很豐富。星期日在這裏享受了一頓簡單且滿足的晚餐,能為自己好好準備迎接星期一的工作。
來這裏是為了一個特別的pancake.

All Day Breakfast
Egg Benedict
2016-10-16
All Day Breakfast
Egg Benedict
  • pancake
2016-10-21 711 浏览
我同朋友2點鬆到店舖, 果陣佢仲未完lunchtime,要成2點半先完因為之前睇過食評話lunchtime只會供應lunchset,而唔會整其他野食, 咁惟有行多陣先再番黎我哋2個真係好為食,見有啲時間, 就去左Häagen-Dazs買雪糕食,咁依家Häagen-Dazs買2球送2球嘛, 梗係唔可以放過呢個機會啦食完之後就岩岩好兩點半啦平日嘅關係, 當日唔使等候就可以即刻入座餐廳係即叫即做, 所以點完餐佢都會提醒一下係要等30mins內嘅~ 冇關係啦,我地食左雪糕打底, 俾啲時間等美食都冇問題The Pantry's Pancakes我哋一向可以甜品當一餐咁食,首先嗌左呢個招牌Pancake一上碟黎到已經好興奮, 超超超級香嘅pancake味呀! 佢一碟有3塊咁多, 日本pancake完全唔係mcdonald果隻pancake咁, 佢係非常厚, 上面仲要有兩大舊牛油,牛油仲要係加左啲焦糖, 非常香口! 呢款pancake有少少唔同pan de pain, 食完好似陣風咁, pan de pain都好味, 但呢間更為好味!!!! 非常嘅鬆軟同有口感! 好似升左上天咁呀好滿足! 佢仲有埋士
buy2 get 2 free
食完之後就岩岩好兩點半啦

平日嘅關係, 當日唔使等候就可以即刻入座
The Pantry's Pancakes
我哋一向可以甜品當一餐咁食,首先嗌左呢個招牌Pancake
好滿足! 佢仲有埋士多啤梨,藍莓同蜜糖做配搭, 要完整咁食pancake嘅味道, 都可以唔使點蜜糖架~
Tiramisu on Pancakes
接住黎就係呢款tiramisu pancake! 睇賣相都已經覺得好正, 個pancake仲要晃下晃下咁, 超級吸引!

呢個pancake嘅口感都好似souffle嘅口感咁, 亦都係非常嘅鬆軟~ 上面配上cream, 可可粉, 隔離仲有berries, banana~
不得不提, 原來佢配搭嘅sause唔係蜜糖黎架, 一試之下, 原來係coffee味~ 唔怪得一將pancake點落個sause時, 就食到coffee味啦~
不過呢個pancake得兩層, 如果加多一層俾我地就正啦

由於一開始一黎到pancake, 我同朋友就一啖又一啖, 食到停唔到口, 所以我地好快就飽左
得閒黎個relaxing tea真係唔錯~
2016-10-19
buy2 get 2 free