2017-01-18 300 浏览
今天和友人特意來的圓方試試近期大熱ge 'the pantry'入到去,環境幾好,光線幾柔和,而且檯與檯之間有足夠ge距離,比較適合與朋友或者情侶黎用餐。主菜叫了一個Waffle Benedicts($138),窩夫非常好食,唔係坊間果d又淋又無味ge版本,距呢個好香蛋味,上面有煙肉,班尼迪蛋,牛油果,配埋個荷蘭醬,成個配搭好夾,好正,好鍾意距用上牛油果,好fresh。Pizza叫了Burraya Chorizo($178),好好食,妳會feel到以前點解咁傻走去食pizza hxx....上面ge用料好新鮮,水牛芝士和車里茄更加係完美配搭,距ge薄餅底唔會好似出面果d又硬又凍,即叫即整,完全食到pizza ge風味。甜品叫了一個Tirumisu on pancake($135),pancake一上黎 已經被距ge外觀吸引,上面有濃濃ge Tirumisu,配合又軟又香ge pancake,中間仲有d燕麥果仁,令到個口感豐富d,非常出色的一道甜品。

2017-01-12
2017-01-18 568 浏览
終於來到傳説中,香港最好吃的班戟餐廳,令我期待萬分雖然今天由早餐7點起,截止中午6時獨食吃六球雪糕窩夫蛋糕巧克力,還沒吃過鹹點,但晚餐也要來一點甜。餐廳位於element,戲院的附近,走到以後才發現是我舊時上兼職的快餐店旁Curry Chicken Risotto$168超有驚喜的意大利飯,味道值得我再來一次以雞肉,薯仔,蕃茄,洋蔥,蘑菇造成的咖喱意大利飯,鹹辣剛好,微微甜度,像日印咖喱風味哦。意大利飯飽滿煙靭, 保留應有硬度,米飯被濃稠醬汁包滿,超推介Sesame seared Salmon$98大愛三文魚的我,點選芝麻香煎三文魚為煎菜一客約5件三文魚,佈滿黑白芝麻,更為香囗。三文魚煎至半熟,軟嫩滑溜,味道不錯。Tiramisu on Pancakes$135期待已久的班戟登埸,為了拍張全景圖,早早請服務員呈上班戟,令班戟放涼了。份量十足的班戟,被不少人稱為全香港最好吃的班戟,令我超期待提拉米蘇忌廉稠身滑香,就算放至最後進食,忌廉也沒有稀爛。班戟是空氣形疏孚厘班戟,蛋白味道濃香,入囗如空氣般化掉,就像軟綿綿的白雲,是香港少有的班戟。它是好吃的,只是我期望太高,沒有神級,但也不錯
終於來到傳説中,香港最好吃的班戟餐廳,令我期待萬分
雖然今天由早餐7點起,截止中午6時
獨食吃六球雪糕窩夫蛋糕巧克力,還沒吃過鹹點
,但晚餐也要來一點甜。
Curry Chicken Risotto$168

超有驚喜的意大利飯,味道值得我再來一次
意大利飯飽滿煙靭
, 保留應有硬度,米飯被濃稠醬汁包滿,超推介
Sesame seared Salmon$98

大愛三文魚的我,點選芝麻香煎三文魚為煎菜
Tiramisu on Pancakes$135

份量十足的班戟,被不少人稱為全香港最好吃的班戟,令我超期待

提拉米蘇忌廉稠身滑香,就算放至最後進食,忌廉也沒有稀爛。

它是好吃的,只是我期望太高,沒有神級,但也不錯
2017-01-17
2017-01-17 204 浏览
假日久唔久就會到Elements行下,地方大,人又唔多,行街食飯都舒暢。呢日去到二樓HMV旁邊既The Pantry,睇下有咩好野食。 餐廳環境光猛,放置左好多綠色植物,令人頓覺心曠神怡。 Kale and Quinoa Salad ($118)先黎個羽衣甘藍藜麥沙律,需知道,呢兩種食物都係Super Food,前者低卡、不含膽固醇,而且含豐富膳食纖維,後者帶氨基酸,容易消化,係大米既最佳替代品。除左呢兩種超級食物,沙律內仲有粟米、士多啤梨、南瓜籽、葵花籽、番茄仔等等,加左少少檸檬羅勒汁調味,酸咪咪,都幾飽肚,素食人士唔好錯過! Scallop Carpaccio ($95)新鮮帶子刺身被切成薄片,加入wasabi橄欖油,少少刺激但絕唔攻鼻,面頭仲灑上芝士粉,西日合璧,係鮮甜美味既配搭。 Waffle Benedicts ($138)女仔梗鍾意食waffle,所以主食我揀左waffle benedict。荷蘭汁之下係水煮雞蛋,一切開,蛋漿即如江河缺堤;雖然已被我放左一陣,但waffle仍然保持卜卜脆,加埋非常新鮮、熟度剛好既牛油果,以及鹹鹹地既火腿,好味道! The Pantry

餐廳環境光猛,放置左好多綠色植物,令人頓覺心曠神怡。

Kale and Quinoa Salad ($118)

Scallop Carpaccio ($95)

Waffle Benedicts ($138)

The Pantry's Pancakes ($120)

最後當然唔少得呢度既signature甜品 -- Pancake!The Pantry既Pancake等同出面既Souffle Pancake,厚身又鬆軟,女仔見到立即瘋狂!旁邊係Honeycomb butter,甜甜既味道,基本上唔需要加任何糖漿,都已經非常好味;伴碟既雜莓新鮮甜美,一樣唔可以錯過。成碟有成三大件,絕對唔野少,記得留肚食!
2017-01-14
2017-01-16 682 浏览
位於九龍站圓方既The Pantry,呢個地方有D遙遠,放工搭車去既車程都幾長,不過勝在附近有個大既巴士站,搭車返屋企真係好方便。傍晚7點幾黎到,唔洗等位,真係好啦。我地獲安排坐望到溜冰場既座位,可以望到學生們玩ice hockey,真開心。餐廳非常先進,係用tablet點菜,非常efficient,大部分菜式同附有圖片一張,客人又可以睇返自己幾點落單同叫左D咩野。Siracha honey chicken pizza 真係幾大個下,有成8件咁多,個Pizza底整得幾脆下,pizza上面有雞,彩椒同埋一種特別既醬汁,整體顏色鮮艷,賣相幾靚。Tom yum gong risotto 呢個組合真係第一次試,味道真係出奇地好味,risotto煮得意式得黎帶有一D冬蔭公既味道,相信係將risotto米放入冬蔭公湯到煮。配菜有一隻超大既蝦,好味就好味,不過好難拆肉,但係,一路食一路點旁邊既泰式醬汁,真係令人越食越開胃。The pantry's pancake 係呢到既招牌菜,除左呢個選擇之外其實仲有好幾款揀,但係因為呢隻係原味,所以都係想試呢款。呢隻pancake係用ricotta cheese

Siracha honey chicken pizza
Tom yum gong risotto
The pantry's pancake
The pantry's pancake 係呢到既招牌菜,除左呢個選擇之外其實仲有好幾款揀,但係因為呢隻係原味,所以都係想試呢款。呢隻pancake係用ricotta cheese整既,加埋大量既蛋白同其他材料整成,所以切落去唔似係一般甜品店食到果D,碟旁放左mixed berries 同埋一小兜糖醬,大家鍾意落幾多就落幾多。不過話時話,食落真係無咩芝士味,蛋味較多,連唔係點食芝士既我都食到,不過整體黎講我都係鍾意食普通pancake多D。

我地由7點幾坐到成9點幾,足足兩個鐘,餐廳唔太嘈又唔會催人埋單走人,真係一個同朋友食飯傾計既好地方。
2017-01-16 227 浏览
想試左好耐。。好幾家都有賣但呢間真係唔錯。。圓方真係唔係普通人會成日去既地方😂。。好小特登過去。。咁岩係佐敦。。想食咪行過去。。都要成15分鐘。。舖頭係戲院汁邊。。溜冰場上一層。。點解特登咁講。因為普通人係未必識行圓方既😂。。搵得耐影響心情就唔好啦。。佢有意粉Pizza沙律既。。不過我主要黎食甜品。。佢有Woolf同梳乎厘Pancake。。仲有雪糕三文治。。不過SoldOut。。佢個價錢都唔野小。。每樣都$120起跳。。甜品黎講超貴。。不過黎到你會覺得幾底😂叫個Normal Pancake 3大塊。。佢有小小生果咁。。動L感覺都有。。不過唔算好勁。。食落未去到入口即溶。。我地形容為失敗左既蛋糕/梳乎厘。。不過係幾好味。。佢個質地會飽肚。。個糖漿就麻麻我鍾意老麥果個多D。。其實佢有其他味。。我估應該會令成位事更開心。。始終蛋白做既係比較淡味。。同埋仲有個All Day Breakfast都有2塊 Pancakes加D炒蛋腸菇咁。。好似底D環境:舖頭幾大。幾光猛。整體幾靚食物:外表夠吸引。有料更豐富總括:如果順路。可以再戰
舖頭係戲院汁邊。。溜冰場上一層。。
環境:舖頭幾大。幾光猛。整體幾靚
食物:外表夠吸引。有料更豐富
總括:如果順路。可以再戰
2017-01-15
2017-01-14 276 浏览
朋友極力推介圓方呢一間the pantry 晚上時份唔係好餓,所以只系叫左吾多,諗住試試。有中英文meun自己落order,店員會首先講下點用。Waffle Benedicts本身以為我同啲鹹品吾會好夾,但完來咁樣嘅食法係不得了。窩夫除咗有班尼狄蛋嘅蛋香仲有荷蘭醬,都有牛油果嘅香味,感覺非常之清新而且上面有煙肉,加上個窩夫係脆口既,間直係perfect match 。Tirumisu on pancake我諗呢個pancake系我食過既入面最好味個個, 你非常之鬆軟,配上脆口既燕麥果仁同tiramisu 間直係人間極品。旁邊會有少少生男,令個感覺冇膩。我諗呢間the pantry 我會推薦比無限人又會反check again again and again。
朋友極力推介圓方呢一間the pantry
晚上時份唔係好餓,所以只系叫左吾多,諗住試試。
有中英文meun自己落order,店員會首先講下點用。

2017-01-13 270 浏览
之前聽說這間店食PANCAKE一流,其他食物也不錯,所以特地跟朋友們一試。這店在圓方的戲院旁邊,十分容易找到。平日晚上人流不多亦無需等位可以即時入座。周圍環境都不錯, 樓下是溜冰場, 旁邊是戲院。我們總共叫了6道食物,前菜有軟殼蟹沙律,味道不錯不過蟹比較少;小食有香茅雞翼,很香口,肉很嫩滑;主菜有黑松露意粉,這個雖然好吃,但卻不特別,價錢$188略嫌普通了一點;芝士煙肉窩夫味道不錯,跟平時吃的甜窩夫大大不同;芝士PIZZA,這個很出色,材料充足亦夠大,有8件;最後是甜品PANCAKE,這個絕對是餐廳的招牌食物,很鬆厚,質感有點像梳乎里,配上糖漿吃下去甜甜的。總括來說餐廳食物及環境質素都很好,只是價錢略高。
香茅雞翼
軟殼蟹沙律
芝士PIZZA
原味PANCAKE
2017-01-09 345 浏览
今天1點來到這裡用餐,人不多,不用等位。我們的位置是比較靠近窗邊,可以一邊看海一邊享受午餐呢! 他們的lunch menu有pizza、pasta、湯麵、班戟等等。可選餐湯或沙律,跟咖啡或茶都是$148,份量也不小呢! 如果有朋友想吃一個悠閒的午餐這裡是一個不錯的選擇 友人點了他們自製的班戟,這個不得不推介,一口咬下去好像在吃梳乎厘一樣鬆軟,味道不甜,自己放糖漿,很好吃呢
2017-01-09
  • pancake
2017-01-09 226 浏览
OpenRice上看到照片後不管最近胖了多少都要來試看看。(本人很愛avocado) 由於是週末+我一個人的關係,被安置了在最角落的角落(真的是叫破喉嚨也沒人發現的角落),所以是近乎沒有服務的一個晚餐。不過這時間剛好有冰上曲棍球的比賽。換了另一種的娛樂也算不錯囉!Waffle Benedict的賣相相當的不頼!好好吃哦!可要跟其他人一起分才行,因為才吃了1/3就會開始膩,吃到一半就超飽了。。雖然很好吃,可份量過大真的沒法吃完。剩下那麼多好有罪惡感呢。。。

Waffle  Benedict
2017-01-08
Waffle  Benedict
2017-01-06 301 浏览
八婆group當中有個靚女成日發夢都想食pancake,今日如佢所願食pancake。Corn and Cauli Fritter $70救命呀,成口油!完全唔想吞。根本成舊野都係粉,好厚,唔脆。Crab Salad $138食完啱啱個炸野食依個即刻感覺健康番。感覺幾新鮮,不錯。Prosciutto $168個餅底脆好食,料唔多有少少孤寒。芝士都唔夠,所以比較乾。Black Truffle Mushroom Linguine $188全晚最好食,好香truffle味~真係有幾塊truffle 喺pasta 上面!The Pantry's Pancakes $120Tiramisu on Pancakes $135好鬆軟的fluffy pancake,配料普通,真係太貴,唔值呢個價囉,食一次就夠啦!總括一句:食一次就夠。

Corn and Cauli Fritter $70
救命呀,成口油!完全唔想吞。根本成舊野都係粉,好厚,唔脆。
Crab Salad $138
食完啱啱個炸野食依個即刻感覺健康番。感覺幾新鮮,不錯。
Prosciutto $168
個餅底脆好食,料唔多有少少孤寒。芝士都唔夠,所以比較乾。
The Pantry's Pancakes $120
Tiramisu on Pancakes $135
總括一句:食一次就夠。
2017-01-01 391 浏览
The Pantry's Pancake: Ricotta Pancake with Honeycomb Butter and Mixed Berries🍳🍞$120; 7.5/10🍴去之前見到呢間評價都好壞參半,所以都無抱好大期望😝叫左最穩陣嘅一款pancake,味道都唔錯,比想像中好,好食過K-11果間🙈pancake好鬆軟,唔會太似食空氣,食落都好飽肚🍞🍞不過蛋香就唔夠,要靠牛油同maple syrup吊味🍯但整體來講都唔錯🤓🤓有三大塊,2個人食唔曬😂😂💡呢度野食價錢偏貴啊😭人均消費~$150💸Kale and Quinoa Salad🍅$118; 7.5/10🍴份量頗大,幾鮮甜
$120; 7.5/10
🍴去之前見到呢間評價都好壞參半,所以都無抱好大期望😝
pancake好鬆軟,唔會太似食空氣,食落都好飽肚🍞🍞
不過蛋香就唔夠,要靠牛油同maple syrup吊味🍯
但整體來講都唔錯🤓🤓
有三大塊,2個人食唔曬😂😂
💡呢度野食價錢偏貴啊😭人均消費~$150💸
Kale and Quinoa Salad🍅
$118; 7.5/10
🍴份量頗大,幾鮮甜
位於九龍站圓方既The Pantry,好耐之前已經想黎試啦~今日黎晚膳,果然名不虛傳,食物美味環境優美,價錢相宜,期待下次再回來餐廳位於戲院旁,裝修走日系風格,簡約主義配木類傢俬,種左啲綠色植物,環境柔和舒適令人忘記工作煩囂,可以放鬆享受美食。窗旁座位更可飽覽醉人夜景,非常浪漫呢~落order時需要用ipad下單,但店家仲會貼心咁提供埋傳統menu,可以一次過睇曬有咩選擇,揀啱左邊款食品後再去ipad睇吓相片吸唔吸引。美中不足既係並非每樣食品都有提供參考圖片。用ipad落單既好處就係客人揀好食物後直接落單,減少出錯餐既機會。我地提交左餐單後店員就會埋黎收走menu,好有效率Burrata Chorizo pizza $178Burrata係好柔軟而且帶流質感既芝士,係用mozerella加cream製成的,外層係煙韌既mozerella,夾心比較水狀而且creamy。整體味道清淡,係我喜愛既芝士之一。Chorizo係源自西班牙既豬肉腸,我鐘意佢既微煙燻味,帶點真正肉類既口感同埋咸度。佢無parma ham咁咸,口感比salami好,都係我喜愛既腸類。所以呢個薄餅我第一眼就選中左佢啦對個

窗旁座位更可飽覽醉人夜景,非常浪漫呢~

Burrata Chorizo pizza $178

Burrata Chorizo pizza
對個餅底非常有驚喜,係柴火窯燒(wood-fired) pizza既感覺呀!

多數餐廳都係用一般焗爐焗薄餅,如果去專用wood fired oven既餐廳價錢又比較貴,所以呢度真係好有驚喜呀!

唔見到薄餅邊炭烤果種風味~微微焦香。薄餅餅底煙韌帶麵包香,有自家發酵果種樸實既酵母感,古老歐式風味。

蕃茄仔令個薄餅食落好juicy,仲有啲沙律菜同甜椒,肉類/菜類平衡,唔會太heavy。
Burrata Chorizo pizza
食完個咁好味既pizza就當然係食佢既皇牌甜品啦。

The Pantry's Pancakes $120

又厚又鬆軟,震騰騰既日式fluffy pancake邊個會招架得住呢

肥肥既鬆餅上有塊混合左honeycomb既牛油,再淋上香甜楓糖漿,我啲口水已經流曬出黎啦~
The Pantry's Pancakes
佢既厚度真係唔講得笑,件件肥美,非常有份量既甜品,個胃要預留好多位黎食佢呀!

一啖擺入口,鬆軟、甜蜜、輕盈。好似食左啖棉花雲既感覺,如果唔用咁抽象既形容詞~就係好似食左啖好濃香蛋味既梳乎里。好滿足呀~
The Pantry's Pancakes
呢度既食物超水準,邊食佢既食物會邊用好滿足既笑容講:好好味呀~

服務都好好,每次我地既水就快飲完侍應都會主動埋黎加水。食物、服務、環境、價錢我都俾excellent!
2016-12-28
  • Burrata Chorizo Pizza
2016-12-28 508 浏览
上個月朋友同我慶祝生日 我見呢間好多人講話佢地個PANCAKE係神一般既好味! 所以我就決定同朋友去呢間係ELEMENTS 裡面既餐廳到食其實呢間餐廳比我想像中平好多! 因為大家都知ELEMENTS 呢D咁高檔既SHOPPING MALL 價錢一定唔平所以呢間餐廳係個到黎講 真係算係平架啦 我同朋友叫左一個意粉 一個PIZZA 同一個好出名既PANCAKE!首先講下佢地既SERVICE其實我真係幾滿意佢地既SERVICE 佢地係用IPAD黎點餐 STAFF亦會詳細講解點會ORDER同埋有D咩已經OUT OF ORDER 左 都算細心之後我地用IPAD ORDER左之後大約20分鐘左右D野食就黎啦!先講下個pizza 我地叫左個芝士辣肉腸味份量都幾大 中間超多超多芝士 辣肉腸亦都有好多!! PIZZA個皮亦都好香脆!!不過個PIZZA名我就唔記得左啦!另外 我地仲ORDER左 Black Truffle Mushroom Linguine (HKD188)黑松露好香!! 不過份量好細 睇落好似好多 但係夾兩下已經無左啦188 呢個價錢 唔係好VALUE OF MONEY><
所以我就決定同朋友去呢間係ELEMENTS 裡面既餐廳到食

其實呢間餐廳比我想像中平好多!

所以呢間餐廳係個到黎講 真係算係平架啦

首先講下佢地既SERVICE

其實我真係幾滿意佢地既SERVICE

同埋有D咩已經OUT OF ORDER 左 都算細心

之後我地用IPAD ORDER左之後

大約20分鐘左右D野食就黎啦!

先講下個pizza 我地叫左個芝士辣肉腸味

份量都幾大 中間超多超多芝士
辣肉腸亦都有好多!! PIZZA個皮亦都好香脆!!

不過個PIZZA名我就唔記得左啦!

188 呢個價錢 唔係好VALUE OF MONEY><
最後 就係今日DINNER既重頭戲啦

甜品PANCAKES 我地叫左Tiramisu on Pancakes (HKD135)

TIRAMISU 真心真係好好味!

首先佢個個鬆餅係好FLUFFY! 入口即溶!

再加上佢D SAUCE 好CREAMY同好出!!
食落去甜而不膩 呢個真係好推薦!!
2016-11-25
2016-12-11 1838 浏览
近排個個都upload d 又靚又fluffy既pancake相... 作為pancake好...一定要試下成中熱話the Pantry夜晚去都唔駛等位. 係正戲院隔離. 打開個menu俾D價錢嚇親. 作為戲院旁既一間casual 食店... 一個pizza加埋一要兩舊... 一個risotto 又係咁上下價... omg....其實係element去間比呢度有情調既餐廳都係呢個價位咋....食物方面. 點左主打既the pantry's pancake.  係souffle pancake. 比拳頭還要大. 有空氣感但比不上k11果間.  一心諗住黎食"空氣".. 最後都挺住個肚走.   Pancake冇蛋味. 個honeycomb butter都冇乜味..  要靠大量糖漿去點綴.  真係有D失望架.Egg benedict on waffle present 得幾靚. 有大量新鮮既牛油果. 可能係D蛋黃浸軟左..個.waffle base唔夠crispy.  仲叫左個truffle and fungi pizza (冇影lu~ 因為冇特別).  雖然佢有個signature標記係隔

The  pantry  pancake
Egg  benedict

仲叫左個truffle and fungi pizza (冇影lu~ 因為冇特別).  雖然佢有個signature標記係隔離, 但...千.祈.唔.好.order!!! 你會清楚見到一塊塊松露...不過好神奇...食落完全冇松露味. 聞落去都冇味架.  成個pizza 就係冇味既... 超寡!! 想食truffle 點個truffle意粉吧. 隔離檯碟truffle pasta勁香!!!!!
The Pantry位於Element商場入面,裝修就木系,帶點小清新,環境開揚光線充足,都幾舒服。黎The Pantry係一心黎食佢嘅梳乎厘班戟,之前我喺香港都食過幾間梳乎厘班戟,依一度同我之前食嘅唔太相同。之前個D係班戟做主,帶有少許梳乎厘口感。但依度係梳乎厘做主,只係整成班㦸形狀。個人口味就唔太喜歡依度嘅整法,因為似食緊空氣咁,一D班㦸口感都冇。賣相的確幾靚,至於味道tiramisu味只係個醬同D可可粉,唔算好濃,整體食後感比較失望。其他熟食叫左pizza同pasta,pizza係黑松露+雜菌+炒洋蔥,黑松露味唔重。至於pasta肉醬長通粉就幾好味,不過份量唔多。環境氣氛: ★★★★☆食物質素: ★★★☆☆服務態度: ★★★☆☆

環境氣氛: ★★★★☆
食物質素: ★★★☆☆