來到大年初三,和男友看完電影過後立即出來覓食。想起早幾個月曾經看過的一篇報導,內容大概是選了四家餐廳的pancake進行大比併,而這家位於戲院旁的被記者評為城中最美味,今天終有機會一試。 Banana Waffle $110一大片窩夫一分為二,雪糕筒倒插在上,有幾抹花生醬和朱古力蛋糕散落在旁,擺盤讓人賞心悅目。急不及待切開嚐嚐,窩夫脆身不厚實,焦糖化的香蕉面頭卜卜脆甚為討喜,可是那些布朗尼有一股甘草的味道,加上花生醬下得重手,有吃港式格仔餅的感覺,以同樣價錢甚至更少的價錢,外面不少餐廳的出品比這優秀。 The Pantry's Pancakes $120目標早已鎖定,三大塊煎得金黃的pancake如雲朵般降在碟上,旁邊有點雜莓作點綴,色彩繽紛。Pancake上面有一塊帶有紋路的牛油,仔細嚐才發現店家混入了焦糖脆脆在內,十分香甜驚喜,加上自由淋上的楓糖漿,口感輕盈軟綿綿,味道不會過甜,而且帶有微微的蛋香,幸福感大大提升。 吃了兩道甜點連加一每人一百三十元,好吃是好吃,但索價也不菲,絕不是能常常想吃便吃的材料,心思思想自己試整,不知會不會好難呢?

Banana Waffle $110

The Pantry's Pancakes $120

2017-02-09 191 浏览
The Pantry 呢間餐廳已經久仰大名!今次難得去 elements 睇戲就順手係隔離食埋 lunch。點左個 Calamari Squid Ink pasta $148,超大份,個汁好creamy又酸酸地好開胃。點左Waffle Benedicts $138,個窩夫好香脆,配合牛油果同煙肉蛋超惹味。呢個signature dish The Pantry's Pancake $120,必點!連唔鐘意甜點的朋友都覺得好味。好鬆軟好有蛋香好似食緊空氣哈哈,就算食左兩個main都仲食得落!一定會再黎試其他pancake👅
  • The  Pantry's  Pancake
2017-02-09 112 浏览
#原味班戟 The Pantry's Pancakes $120聽人講呢到既班戟係全港最好食,頂替左 K11 個龍頭位,今日第一次食,係咪真係咁好食呢?呢樣我真係不敢苟同,最多只係話班戟既口感同傳統係唔一樣,個口感唔係實果隻,食落係 1 pat 野咁,同梳乎里既口感好相似,原味既班戟係冇味既,要用好多糖漿去送,味道都還不錯既,最後點哂啲糖漿要焗住用伯爵茶焦糖燉蛋送班戟食,仲好味過用糖漿 😂 正#提拉米蘇班戟 Tiramisu on Pancakes $135同比原味係一模一樣只不過係多左堆 tiramisu 醬,當堂比下去,個醬顯然比糖漿好好多,但係食到最後都係唔夠醬,淨食戟 🌝#伯爵茶焦糖燉蛋 Earl Grey Creme Brûlée $68甜品最出色係呢個,燉蛋雖然唔係話算好滑同綿身,但係伯爵茶味係幾濃伯爵茶味而帶出柑橘味#窩夫班尼迪 Waffle Benedicts $138多數班尼迪蛋都係襯包底,配窩夫都係第一次食,窩夫比蛋搭住就顯然唔脆,亦冇蛋香味,但搭配窩夫比傳統搭包既好食,有窩夫味點都好過包冇味#墨魚墨汁意粉 Calamari Squid Ink Pasta $148
#窩夫班尼迪 Waffle Benedicts $138
呢個又比一般既墨汁意粉唔一樣,普通多數都係清清地或者用橄欖油煮調調個味,但呢個意粉多左層白汁,酸酸地其實都唔錯,但係食完都幾 heavy
#冬蔭公意大利飯 Tom Yum Gong Risotto $210
正式宣布呢個飯係全晚既焦點,冬蔭公既意大利飯都係第一次食,冬蔭公濃湯再燴個軟硬適中既意大利飯,其實味道都想像得到,係好正唔夠食 🤤
2017-02-07 169 浏览
CNY假期終於得閒去Elements既The Pantry試下佢既pancake,同Pan de Pain一樣主打都係ricotta pancake,不過The Pantry就冇標榜係日式做法。呢間既pancake有original, matcha, tiramisu 同 mango幾種flavour, 第一次黎就緊係試下signature既原味先啦。等左大約20分鐘新鮮熱辣既pancake就上枱喇,香濃牛油味,蛋香加上漲卜卜既賣相真係令人相當興奮,睇落去似煎香左既Souffle。事隔2星期既今日寫食評都仲吞緊口水,dory記憶既我都仲記得佢鬆軟得黎又唔至於食緊空氣既口感。一碟3塊pancake配2舊honeycomb butter (allow me to use mouthwatering emoji here),加埋糖漿食十分之夾(in my humble opinion, it would be even better if it serves with maple syrup),質地軟滑又唔太甜既pancake會令你機械式一啖接一啖擺入口,脂肪就一點一滴累積。。而on side就有d mixed berries,份量唔會太少亦擺得落口(you wont find them exceptional stunning but they make the dish worths the price)。整體黎講都係一個好味高quality既dessert,話曬香港都唔係周圍食到souffle pancake,質量當然唔及日本既Bills同Gram啦(價錢就差唔多。。)所以有機會唔洗等太耐都會再食過,持elements戲飛好似仲有10% off定唔知咩tim。
The Pantry's Pancake
The Pantry's Pancake
  • Ricotta Pancake
2017-02-06 241 浏览
為了去試下呢度嘅pancakes,特登約友人一起去食。去到先發現原來除咗甜食外,仲有好多鹹嘅食物。Prosciutto👍🏻👍🏻👍🏻諗住呢度嘅主角係甜品。無諗到鹹食都咁好味。叫左個pizza! Pizza有帕爾馬火腿,火箭菜,蕃茄,再配上意大利黑醋。食落很清新很juicy!! 一d都唔會覺得滯!Waffle Benedicts 👍🏻👍🏻有一次向韓國食過鹹嘅窩夫,然後發現原來窩夫並唔係甜先好食,鹹原來都好好味!見到呢度有鹹嘅窩夫即刻要叫黎試下!諗左好耐。。。諗緊揀the all day定Waffle Benedicts 。。。最後都係揀左Waffle Benedicts 。下次先試埋The all day~Waffle Benedicts 有溫泉蛋,菠菜,煙肉,牛油果再配上荷蘭醬。睇到個樣已勁想食!😍溫泉蛋整得很好,一咭d蛋汁就流落個窩夫度😝😍。將所有配料連埋窩夫一拼放入口,真係好正。牛油果好香!令整體味道不少。不過要同人share先得,因為都真係幾滯。The Pantry's pancakes👍🏻👍🏻主角終於出場!!鬆軟厚厚嘅pancake配上焦糖牛油,雜莓😍淨係個賣相已好吸引!味道方面

Prosciutto👍🏻👍🏻👍🏻
Waffle Benedicts 👍🏻👍🏻
The Pantry's pancakes👍🏻👍🏻
淨係個賣相已好吸引!味道方面都不錯。有點像向日本食到的感覺。不過掛住影相,食嘅時候已經凍了。熱食的話應該好味好多。
2017-02-05 228 浏览
呢間餐廳有少少難搵,其實係喺戲院嗰邊嘅。 望住戲院嘅指示牌就可以搵到啦!先食呢個牛油果溫泉蛋窩夫, 牛油果同蛋有幾夾眾所周知。一砌開,啲蛋漿就流出嚟,非常吸引! 略嫌窩夫唔係太脆口,但係整體嚟講味道都好好食!另外一個大蝦意粉有少少辣,但係意粉非常彈牙爽口,真係要講句al dente, 而且有少少辣正好令大家更加開胃。甜品就嗌咗一個非常之出名嘅tiramisu pancake 那個package真係非常之厚,而且空氣感都好足,不過感覺就有啲膩。 反而令一個冇乜人討人嘅伯爵茶焦糖燉蛋,令人好有驚喜 !淡淡嘅茶香,加上香脆嘅焦糖面, 又唔會太甜,又夠滑,絕對係一大驚喜!
先食呢個牛油果溫泉蛋窩夫, 牛油果同蛋有幾夾眾所周知。
2017-02-04 2969 浏览
記起上班的日子, 經常十多小時被困在辦公室裡, 唯獨一處叫 Pantry 的地方, 其設計彷彿是獨立於主體的工作間。何解? 因為那𥚃比工作間多了ㄧ點歡樂笑聲和私語, 更可在早午餐或下午茶時段與同事們小聚, 那𥚃也可以有生日派對。 總之, Pantry 可以讓我得著ㄧ刻的鬆弛! 別了工作間多年, 我跟 「Pantry」再次相遇! 「Pantry」也備有「電腦」, 可是𥚃頭的「餡料」並不是 資料數據和 Paper Work, 而是會令我們雀躍的餐飮! 咖啡, 果汁等飮品的調較就在近大門口設立的水吧區! 「Pantry」備有即叫即製的薄餅供應。 㸃菜後, 往「Pantry」內走了ㄧ圈。用餐環境的設計簡約舒適, 特別喜歡沙發卡座, 可享商場或九龍站開揚的觀景! Buttermilk Chicken Waffle HK$130 Crab Cakes with Lime Mayo HK$115 憶起每逢老闆出差的時候, 我的心情猶如打著太陽傘在陽光下漫步,可帶著開懷的心上班去, 實在難得,胃口因而也變佳, 跟同事們可來一趟豐富的午餐。 為對應美好心情及胃口的需要, 先送來前菜和主食,其他食物當然

別了工作間多年, 我跟 「Pantry」再次相遇!

咖啡, 果汁等飮品的調較就在近大門口設立的水吧區!

「Pantry」備有即叫即製的薄餅供應。

為對應美好心情及胃口的需要, 先送來前菜和主食,其他食物當然繼續繼續有來!

蟹餅是老公的慣常選擇! 一咬質感軟腍, 內藏絲絲雪白的蟹肉, 唯調味偏重, 未能將蟹肉的鮮味突出, 效果可謂ㄧ般而已, 未算突出!

Buttermilk Chicken 的名字先讓我想起印度菜的奶油雞, 後來又令我聯想到倫敦的 Duck & Waffle 的鴨腿與夾餅,這些那些.........其實都是對這道 Buttermilk Chicken Waffle 充滿幻想的反映!

Buttermilk Chicken Waffle 由兩層 Waffle 及ㄧ件雞扒組成, 伴以青檸醬汁和配上ㄧ杯奶油, 層層曡的造型頗為有趣。當刀叉觸碰到雞扒,隨即感應到其軟腍的質感, 切成小塊入口,雞肉果然幼滑細嫩, 不過並没有奶油雞的牛油和香料氣味, 蘸上伴碟的青檸醬汁, 倒能為雞扒添上點點清新氣息,不錯也!

個人嚐 Waffle 的經驗不多, 「Pantry」的 Waffle 鬆化、小脆、帶輕鹹, 不存膩意, 不過內層似乎久缺了一份筋性和彈力, 否則口感應更完美!

Tom Yum Gong Risotto HK$210

這冬蔭功意大利飯真好吃, 除了面層的大虎蝦, 飯𥚃亦混有蝦粒, 魷魚粒和菇菌,平添不少的嚼感和層次! 眾所周知,正宗的冬蔭功不光是死辣, 這道 Tom Yum Gong Risotto 正好示範出冬蔭功的一大重點 — 豐富的香料氣味和層次感! 飯內更混有檸檬葉絲,香氣十足,而惹味的海鲜醬汁,更令我非常想念我的家鄉泰國呢~

The Pantry's Pancakes HK$120

來到 「Pantry」, 必試的是 Pancake, 始終香港有質素的 Pancake 選擇不多! 挑選了招牌的 The Pantry's Pancakes, 三件厚身 Pancake 配搭基本的牛油、楓糖漿、忌廉,新鮮的士多啤梨和雜莓。

簡單的牛油, 楓糖和水果既沒有將喧賓奪主,更將 Pancake 異常鬆軟、恰到好處而不至於虛空的質感襯托得完美無瑕,帶出純樸的美味!

「Pantry」在服務, 環境和食物方面均令人進入鬆弛的狀態, 雖然已不再是上班一族, 但也希望經常可陪同心愛的同來 Take a Break!
2017-01-30
  • Tom Yum Gong Risotto
  • The Pantry's Pancakes
Tiramisu on Pancakes (hkd135)2大塊Pancakes又厚身又鬆軟 震騰騰開心心 好似布甸啫哩咁好好玩Pancakes食落去好輕盈 但同k11個間有少少唔同既係呢個食完係會飽既 空氣感無咁重 但蛋味就無咁濃郁Pancakes 上面既tiramisu and cream 穀麥脆脆 仲有生果伴碟 口感豐富另外Buttermilk chicken waffle (hkd130)Waffle上既牛油炸雞香而不膩 配上沙津同honey mustard sauce更令waffle生色不少
Tiramisu on Pancakes (hkd135)

2017-02-01 192 浏览
和朋友吃飯,選了戲院旁的the pantry. 希望好似我公司個pantry 咁多野食啦!Truffle e Fungi pizza, $188侍應奉上pizza時我地都嚇一嚇。好。大。塊。足足有大半隻手咁長。pizza切得有大有細,方便唔同食量嘅人。pizza 鋪滿了黑松露,味道濃郁,加上有其他雜菌,無論口感同味道都唔會單一!芝士都夠香口,餅底軟硬適中,有少少焦香,整體很調和,值得一試!這兒裝修很別緻,適合飲野傾計!
Truffle e Fungi pizza, $188
這兒裝修很別緻,適合飲野傾計!
2017-01-16
2017-02-01 2469 浏览
現在每次到圓方其實現在都必定會吃那家有落地玻璃窗的泰國菜了。今天因為太夜,所以就在戲院旁的 The Pantry 用餐。見餐牌的價錢相宜,用ipad下單。再上Openrice 看食評,原來這店的主打是pancake。Curry chicken risotto, $168咖哩飯本身就是濕濕潤潤的,所以襯risotto 都是一樣。咖哩汁是印度式的,但改良成只香不辣。雞件如印度式的比較大件,但已經去骨,雞肉尚算嫩滑。整體不算太特別,但夠飽肚,兩個女仔來吃,再點一個小食,一個甜品便可。The Pantry's Pancakes $120網上評價什高,說媲美bills 的皇牌Pancake,又像吃了一口雲,十分祈待。一食下去,個pancake 好重蛋白味,咬落去好似食緊蛋白打發過度的硬性泡泡咁。Tiramisu 味道唔算濃烈,甜度不太重。可能太大期望啦,實際有點落差!比較待別的是,原來吳若希坐了我們隔離枱,而我卻一直都不知道。返屋企後見到吳若希個ig Post 先知跟她叫了同一款pizza,仲擺了同一個post 影相,很搞笑。
Curry chicken risotto, $168
The Pantry's Pancakes $120
2017-01-23
2017-02-01 1624 浏览
近期於圓方覓食,首選總是 The Pantry,這裡的裝潢走自然風格,空間明亮,座位寬敞舒適,周邊綠油油的植物伴著用餐,心情自然的放鬆,食欲當然大開。

我們即時點了小吃,香茅蒜蓉雞翼,外皮煎得金黃香脆,內裡多汁,撲鼻的蒜香混著香茅的清新,非常美味。

橄欖油香蒜大蝦意粉,入口油潤,大蝦份量不少,肉質爽彈,配上香蒜辣椒,香味四溢,滋味十足。

這回的甜品,又是令我們難以抵擋的,大人氣抺茶 Mousse 班㦸,最愛那份虛無的空氣口感,面層豐厚欲滴的抺茶 Mousse,加上粒粒爽口脆米,入口濃濃的蛋白香,夾雜著淡淡抹茶甘香,還有那一大球抺茶雪糕,伴著紅豆蓉及香甜士多啤梨粒,那份輕盈軟滑的口感,即時多添了一份實在的甜蜜,令人再三回味。

餐後,來杯 Wild Berry Infusion,熱騰騰的蒸氣混著微酸的香氣,呷下一口的香甜,即時滿腹暖意。

朋友的 Citrus, 以橙、西柚、紅石榴及檸檬,鮮榨而成,酸甜味道,層次鮮明,清新又醒神。

喜歡 The Pantry 的原因,除了這裡的悠閒恬靜氣氛之外,就是那個必吃的抺茶 Mousse 班㦸。

2017-01-18
2017-02-01 239 浏览
之前同朋友幾個光顧過 係有驚喜並列入為個人日式甜品list頭3 而講起梳乎厘pancake既話更係no.1 所以今次再同男朋友去食分享感受平日既下午所以都諗餐廳會無乜人 但一入到去側邊比較寬闊既位都已經有客了點餐用上PAD 智能化裝備是取代了人情味吧一行既目的就係去食Tiramisu pancake $135一泥到見到面頭既可可粉無上一次的多 不以為然 但食落真係吾同上次食既口感同味道 好似係醬同粉吾夠既關係 而pancake部分比上次係較空氣 而下層既pancake面皮係好易同中間部分分開 姐係皮肉分離既感覺 可能有比較之下所以會吾滿足另外一點係服務 order左個pancake後觀察到邊邊既枱有客人走左 就問一下店員可吾可以轉過去 甘佢就話等間有booking 所以轉吾到俾我 而對上一次去前朋友有打去問洗吾洗book枱 店員回應個段時間係吾洗book既 所以聽到店員甘樣回應都覺得係唬弄我 接下來邊邊既枱客人愈走愈多 最後我走時都剩番2張吉枱 雖然只係幫襯一個Pancake 都意味住會好快食完走 但只係想坐得舒服啲同埋影下相甘樣 似乎依方面既需求吾會太幫忙滿足客人 而態度都吾係十分之

點餐用上PAD 智能化裝備是取代了人情味吧

另外一點係服務 order左個pancake後觀察到邊邊既枱有客人走左 就問一下店員可吾可以轉過去 甘佢就話等間有booking 所以轉吾到俾我 而對上一次去前朋友有打去問洗吾洗book枱 店員回應個段時間係吾洗book既 所以聽到店員甘樣回應都覺得係唬弄我 接下來邊邊既枱客人愈走愈多 最後我走時都剩番2張吉枱 雖然只係幫襯一個Pancake 都意味住會好快食完走 但只係想坐得舒服啲同埋影下相甘樣 似乎依方面既需求吾會太幫忙滿足客人 而態度都吾係十分之好
係我地食完之後 諗住坐底傾下計 但食完無耐店員就幫手收左枱上既野 除左杯 其實都吾係話好影響我 但總會覺得有啲壓力 感覺係咪要趕客 不過另一方面都係好helpful既 但我就有無意中聽到話另一個店員話入面姐姐無野洗...

食物既味道固然重要 但整體飲食體驗都係好多顧客concern既
2017-02-01 249 浏览
新春初四貢獻我第一篇的食評,可惜卻是一篇負評。不過民以食為天,我必當擇善而固執:初四第一篇就要開佢年Poached Egg煮過龍Avocado硬到癲杯杯Smoothies唔合格收你六十飲垃圾招牌pancake叫好啲但食落口感一撻撻食物質素低劣,但勝在位置方便,處於商場之內,才有生存之空間。題外,排隊等候時,門口帶位竟可一秒連飛三張枱,讓疑似朋友先行來進。食客一同質詢,他竟可回答剛才已經叫號,那麼現在再排過。

初四第一篇

Peach  Coco
Milkyway
The  Pantry's  Pancake
2017-01-29 184 浏览
兩個女仔想搵個地方hea下兼影下靚相,我朋友就介紹咗我呢間the pantry。一嚟到見到隔離枱d pancake已經勁吸引,我哋就揀咗tiramisu on pancakes,咁入面有tiramisu,香蕉,果仁,同埋自家製嘅咖啡糖漿。個pancake畀我哋影都影咗五分鐘,,真係勁靚唔捨得食。落咗個真係好好味,我真係第一次食tiramisu味嘅pancake ,味道都好夾,好鬆軟,食完心情開朗曬。Prawn Aglio olio個香辣蝦意粉都唔錯,味道好惹味,用料都十足。

Prawn Aglio olio
個香辣蝦意粉都唔錯,味道好惹味,用料都十足。
2017-01-29 1057 浏览
金,木,水,火,土是八卦中的五行,但奈何每次去圓方商場都好像去了五陣圖一樣,所以約朋友去The Pantry晚飯,就索性說在戲院旁邊的The Pantry,反而更容易清楚餐廳位置。The Pantry是開放式的裝修,簡約寬敞,食完行過隔鄰戲院睇戲,實在是不錯的選擇。坐低首先問侍應有乜好介紹,侍應禮貌的推荐幾款熱門的選擇。Prawn and mango wrap($85), Waffle Benedict's ($138), Crabcakes with lime mayo($115), Truffle e fungi ($188), Tiramisu on pancakes($135)。Prawn and mango wrap用青瓜卷包裹著香甜芒菓肉,小野菜再配以鮮蝦肉,味道清爽,很新鮮的一道沙律小吃,既好味又健康。Waffle Benedict's分三層味道,中間用上牛油果,煙肉放在厚厚的waffle上,而第面層就是水煑煎蛋,再淋上美味的蛋黄醬,很特别的配搭,有生果,有煙肉,有鷄蛋,營養豐富不油腻。Crabcakes with lime mayo,蟹拆肉煎成香香的蟹餅,配上沙律菜,用
Crabcakes with lime mayo,蟹拆肉煎成香香的蟹餅,配上沙律菜,用沙律醬再加入青檸汁,蟹肉味雖然不多,但勝在香脆醒胃。
Truffle e fungi一個頗有份量的黑松露pizza, 滿滿的黑松露和菇菌舖滿整個pizza,喜歡吃比較素一點的,這個pizza就啱晒我口味,但為了要留肚吃我喜歡的甜品Tiramisu on pancakes, pizza祇吃一半,另一半就打包回家再慢慢歎。
Tiramisu on pancakes的賣相頗像巨型棉花糖,甜而不漏,入口即溶,情人節就到,這款甜品頗適合情侣享用,一人一啖的,甚為甜甜蜜蜜。食完埋單啱啱好夠鐘入場睇戲,戲院就在The pantry隔鄰,真方便。

2017-01-25