2017-03-12 335 浏览
很滿心期待來到很長時間沒來的圓方和朋友開心來到Tiramisu Pancake坐下還滿舒服感覺還好看見餐牌野食很吸引特別是甜點這是每個女人都愛吃的但點完餐員工就沒有再訪問我們連加水也沒有等到野食來了吃下去怎感覺他的東西都是冷的很難吃也沒有什麼味道很淡因為我本人吃很淡但甜點還好就很普通沒什麼特別不難吃下次應該不會再來了很失望這樣高貴的地方東西不好吃有點感覺給騙了服務沒有很好東西也沒有水準價錢很貴喂一滿意不難吃就是甜品
很滿心期待來到很長時間沒來的圓方
服務沒有很好東西也沒有水準價錢很貴
喂一滿意不難吃就是甜品
2017-03-12
2017-03-10 340 浏览
上次和朋友在這名店林立的商場逛街,發現商場上蓋的私人住宅平台,竟然有一個對外開放的公共遊樂場!今天乘搭MTR,小童一元,成人半價,就帶豆丁到這個遊樂場玩玩吧! 去玩之前,先要食飽飽。來到這個位於溜冰場附近的餐廳,看到店內環境寬敞又光亮,而且部份客人是一家大細,應該很適合我們一家三口。就座後,職員很貼心呈上兒童餐具。通過電子餐牌下單後,食物很快呈上來了。Truffle e Fungi Pizza 近門口位置,看到金屬烤爐及職員在制作薄餅,特別想來一份Pizza。餐牌推介的Truffle e Fungi Pizza有雜蘑菇,炒洋蔥&黑松露,是豆丁最喜歡的配搭呢!Pizza直徑超過12寸呀!上方有片片的黑松露,香氣十足,還有芝士及大大件菇類。個人比較喜歡薄底Pizza,可以對摺,好似三文治,餡料在中間,保証不沾污手指。 Laksa Supreme 餐牌列明喇沙湯底配厚身烤帶子,煎雞扒,魚餅,菜心,水煮蛋。這是椰汁Laksa。這款喇沙以椰汁為基調,加上濃郁的蝦味,單喝湯底也很美味。 彈牙米粉,跟喇沙湯底一同品嚐當然一流。如配上絲絲的檸檬草,味道會更上一層樓。 嚐過大大碗椰汁底Laksa Sup

去玩之前,先要食飽飽。

就座後,職員很貼心呈上兒童餐具。
通過電子餐牌下單後,食物很快呈上來了。

餐牌推介的Truffle e Fungi Pizza

有雜蘑菇,炒洋蔥&黑松露,
是豆丁最喜歡的配搭呢!

Laksa Supreme

餐牌列明喇沙湯底配厚身烤帶子,煎雞扒,魚餅,菜心,水煮蛋。

這是椰汁Laksa。
Laksa Supreme
這款喇沙以椰汁為基調,加上濃郁的蝦味,單喝湯底也很美味。

彈牙米粉,跟喇沙湯底一同品嚐當然一流。

如配上絲絲的檸檬草,味道會更上一層樓。
Laksa Supreme
嚐過大大碗椰汁底Laksa Supreme,心中還是希望能遇上Asam Laksa。

來到甜品一環,職員換上甜品專用的餐具。
The Pantry’s Pancake
曾經買現成的包裝Pancake粉,在家嚐試煮Pancake。加雞蛋及牛奶,攪粉後,倒在煎Pan上慢慢煎。由於家中的易潔鑊比較大,並非Pancake專用的煎Pan,所以每塊Pancake形狀不一。事後還要清洗用具。總括來講,在家煎Pancake,是需要時間及心思,真是一項大工程。

如果豆丁想再嚐Pancake,寧願光顧餐廳。
The Pantry’s Pancake
餐牌有几款Pancake,當然首選餐廳推介的款式。

詳列配料:Ricotta厚班戟,焦糖牛油&雜莓

Ricotta既是軟棉棉芝士,加在Pancake內,將會是怎麼樣。

網上食評都有推介這款Pancake,就來試試吧!

視覺:

三塊厚身Pancake的顏色偏白,面有糖霜,但看來較濕潤。

嗅覺:

Pancake没有強烈的味道,鼻子感覺不到一般Pancake的麵粉香。
手感:

以餐刀塗過焦糖牛油後,輕拍Pancake,回彈力強,好彈手。
下刀時,中間濕潤Pancake還會粘著刀邊。

近Pancake中央的切口位有點下陷/扁左。

可能是麵粉比例較少吧。

口感:

感覺就是蒸水蛋/牛奶燉蛋白/梳乎厘,Pancake軟綿綿十分滑溜,無需太大牙力,只需用舌頭<妹呀妹>就可以品嚐了。

味道:

雖說是鹹Pancake,但加入糖漿後,就變成甜Pancake了!

蛋白味較重,而味道較淡的Ricotta,應該已溶入整個Pancake裡,與蛋白Pancake融為一體了!

自己在家中肯定煮不出這種軟棉棉又白雪雪的Pancake。

食飽飽後,豆丁十分興奮&期待,全家向著遊樂場出發去了。
這款NARA餐具跟碟子的大小很匹配。

在用餐時,刀叉能平穩固定在餐碟上,不易移位/掉在枱面。

没有產生額外的噪音,耳朵很舒服。
2017-03-04
午餐
2017-03-07 339 浏览
跟朋友第一次黎The Pantry食午餐,友人話呢到最出名係pancake,眼見lunch menu中有一款連pancake的"All day breakfast",即管試試看!pancake即叫即整,大約等了15分鐘就到,賣相十分吸引!一試個pancake,嗯,很古怪。我之前係K11間pan de pain都試過呢類soufflé pancake, 記憶中是十分香滑美味的。呢到呢個,實在令人失望!pancake未入口就溶掉,似半熟的蛋白加面粉,散開的。入口感覺到一堆粉,完全是undercooked soufflé 的感覺,好差!豬肉腸好實冇味唯一ok的是炒蛋同煙肉,蛋夠滑,煙肉唔太肥又香。整體而言,感覺麻麻,signature pancake都咁差,我未必會再來試其他dish
All-day  breakfast

豬肉腸好實冇味

唯一ok的是炒蛋同煙肉,蛋夠滑,煙肉唔太肥又香。

2017-03-07
今日咁岩到九龍返工,決定一試收藏左一排嘅餐廳The Pantry。收工大約六點幾,餐廳入面唔係好多人,好快就可以入座。帶着目標嚟嘅我,事不宜遲地咁點左個The Pantry's Pancke,因為上網見到人哋食好吸引(´▽`)。由於係即叫即整嘅關係,所以等候時間都幾長,正當我就嚟玩手機玩到入晒迷嘅時候,佢終於黎啦。賣相其實好一般,比人哋影嘅相呃左添(唔好話自己係自己影得樣衰🤢?),雖然得三件,但係份量都幾大㗎。不過如果咁嘅價錢份量仲好細嘅話我好傷心囉😑。切開嘅時候感覺到係非常之軟,而且熱辣辣,傳出左陣陣香味,就咁食一啖,味道尚可。加上糖漿後瞬間覺得自己好幸福,建議夾埋水果一齊食,會更加好味架。值得一讚嘅係佢啲士多啤梨都幾甜架喎,但係剩係得兩三塊哈哈。整體黎講都OK既,但價錢真略貴呀!

The  pantry's  pancake

整體黎講都OK既,但價錢真略貴呀!
2017-02-18
2017-03-06 11658 浏览
今日中午和太太往圓方The Pantry 食lunch, 點了Latte焦糖咖啡,LaksaSupreme ,Kale & Quinoa Salad 和Tiramisu On Pancakes!Latte 焦糖咖啡有濃濃鮮奶香味, 配上焦糖飲落去甜度剛剛好, 配上香濃的咖啡, 十分美味的飲品;Laksa Supreme材十十分豐富有烤帶子, 煎雞扒、魚餅、菜心、水蒸蛋和面, 湯底喇沙味辣度適中, 椰香味濃,適中少少辣人士, 烤帶子好新鮮彈牙, 烤雞扒份量十足, 煎得香脆, 啖啖肉好好食;魚餅好爽口, 好香滑;菜心好爽口爽脆;水煮蛋好香滑, 配上喇沙汁食出啖啖蛋香;最後面條好爽滑, 整個喇沙材料豐富, 份量十足食得滿足;太太點了Kale& Quinoa Salad, 入面有羽衣甘藍, 藜麥、粟米、士多啤梨、南瓜籽和葵花籽, 沙律食落去有濃濃lemon 味, 問侍應才知原來沙律配上lemon羅勒沙律汁, 酸酸甜甜好開胃, 羽衣甘藍食落口感清新, 好爽口好特別;藜麥好有嚼勁, 士多啤梨甜度適中、粟米、南瓜籽和葵花籽食落去好爽口, 好滿足、整個沙律材料好豐富, 配上lemon羅勒沙律汁, 酸酸
& Quinoa Salad, 入面有羽衣甘藍, 藜麥、粟米、士多啤梨、南瓜籽和葵花籽, 沙律食落去有濃濃lemon 味, 問侍應才知原來沙律配上lemon羅勒沙律汁, 酸酸甜甜好開胃, 羽衣甘藍食落口感清新, 好爽口好特別;藜麥好有嚼勁, 士多啤梨甜度適中、粟米、南瓜籽和葵花籽食落去好爽口, 好滿足、整個沙律材料好豐富, 配上lemon羅勒沙律汁, 酸酸甜甜好開胃、;食完主菜意猶未盡點了一客Tiramisu On Pancakes, Pancakes配上tiramisu 醬, 香蕉,藍莓、士多啤梨、燕麥松子仁和咖啡糖漿,Pancakes
好軟綿, 入口即熔, 配上香濃tiramisu,
食落好似食tiramisu 蛋糕似的, 好軟綿;而且pancakes
配上的咖啡糖漿食落去苦味和甜度剛剛好, 口感滿足, 而且配上香蕉,藍莓,士多啤梨和燕麥松子仁, 香蕉好新鮮,藍莓和士多啤梨甜度適中, 不會太酸、燕麥松子仁口感一流,整個pancake食落去不會太油膩, 餐廳座位環境舒適, 有點似日本的西式茶座, 而且座位之間有很多盆栽擺設, 視覺上好柔和好relax, 食物價錢合理, 我和太太食了一頓很滿意的閒適午餐。

Kale & Quinoa Salad
Latte焦糖咖啡
Tiramisu On Pancakes
2017-03-04
2017-03-06 289 浏览
Order 咗pizza 同Tiramisu on pancake pizza:味道正常 but都有d dryTiramisu on pancakeancake完全無蛋香!同tiramisu 完全唔夾!加埋syrup,口感可以用一pat野黎形容!One word : Failed !

pizza:
味道正常 but都有d dry

Tiramisu on pancake:

Pancake完全無蛋香!
同tiramisu 完全唔夾!
加埋syrup,口感可以用一pat野黎形容!

One word : Failed !
Tiramisu  on  pancake
香港人是羊群心理,做事甚至飲食口味都愛一窩蜂,而最近興起的日式甜品就是厚身的梳乎厘Pancake了,由街邊立食到堂食都有。因為Kawai本身喜歡食甜品,所以講得出那幾間都早去過了。坦白講, 一係貴細件限時又要排隊,價錢平就似鬆糕,完全失望。唯獨是今次介紹的 The Pantry 環境開揚坐得舒服,又近地鐵,服務好。本來,只打算來食個Pancake 的,額外點了幾款咸食都比想像出色,有興趣的朋友不妨一試!The Pantry 尖沙咀柯士甸道西1號圓方(Elements) 2樓2133號舖圓方呢個商場神級大,仲要用五行分區,如果少來的朋友建議找到戲院,它就在隔離。那天是平日的下午,人流不多,但都見到廚師在半開放式的廚房密密準備美食,值得一提,這裡的Pizza 都是用明火爐的烤焗,每次出爐都聞到濃濃的麵粉焦香味。除了印刷版的餐牌,下單是自助形式,侍應介紹完就會把平版電腦留下,俾我地自己落單。有圖就最方便啦,落完單仲可以show返幾時收到單。Prawn and Mango Wrap看菜式名字,以為是越式的米紙卷啦~米紙以薄得半透光的青瓜片代替了,入面整齊的卷著芒果芽菜及芒果絲,上面再加上已去殼

有圖就最方便啦,落完單仲可以show返幾時收到單。
Prawn and Mango Wrap
看菜式名字,以為是越式的米紙卷啦~米紙以薄得半透光的青瓜片代替了,入面整齊的卷著芒果芽菜及芒果絲,上面再加上已去殼的鮮蝦,以芒果汁調味,口感爽爽的超清新!而且一件件食好方便~
Waffle Benedict

這個集合了我最愛的窩夫,牛油果,波蛋,當然是最亮眼的項目,其他都看不見了!

牛油果生熟度剛好,色澤翠綠不會太生有苦味,窩夫有富蛋香質感帶脆,配合波蛋的蛋汁及荷蘭汁伴吃,酸酸甜甜非常正~~煎香的煙肉增加脆脆口感。
Tiramisu on Pancakes

終於到了今日的主角-Pancake!我從多個口味中揀左Triamisu口味,一客厚Pancake 大概有三件半吋厚的Panacake 疊在一起,外型上比較隨意,感覺好似雲朵的,未食都覺得好鬆軟好治癒了,仲可以配合楓糖漿一同食用。
Tiramisu on Pancake
切開的時侯已感覺它是超鬆軟超Fluffy,果然的入口即溶,蛋香十足,不得鳥!不過覺得上面嘅朱古力粉比想像中搶鏡,如果喜歡蛋香的朋友,應該點原味會好一點。
Tiramisu on Pancake
總括來說,我幾喜歡呢間餐廳,之後都去左幾次食午飯,難得中午時間又靜又舒服,呢個商場來講價錢都算相宜的。 呢張係我去食飯時影的餐牌~ $148起 +10% 都ok啦~
1K
圓方,曾經被喻為偷情絕佳地方。嗱,A姐你唔好望住我呀,我無嚟過圓方偷情㗎,一定無,點都無! 你真係有所不知,依家已經今時唔同往日啦,圓方多咗好多人囉。睇完戲,肚仔餓,梗係去醫下嗰肚先啦!! 頭先入戲院前見到隔離有間餐廳The Pantry,好似唔錯,試下先!餐廳走無印簡約風,設計自然,周圍放咗好多植物!! 最正係有玻璃窗,太陽照入嚟,好relax。嘩,唔好再感受嗰環境啦! 真係肚餓到可以食咗成隻牛啦,叫住啲小食頂住檔先! 我! 要! 充! 飢! 呀!Scallop Carpaccio:帶子刺身切得好薄,好鮮甜,再配青芥蒂末橄欖油,好清新。上面有少少parmesan芝士,好彩唔係好大陣芝士味,我M佬都食到!Prawn and Mango Wrap:隻蝦好爽口彈牙,下面有芒果翡翠豆苗青瓜卷,好健康!! 配芝麻醬汁好夾,不過多啲醬就仲好!Soft Shell Crab Salad:好鐘意嗰柚子沙律汁,好惹味清新,食到停唔到。嗰軟殼蟹新鮮炸起,熱辣辣,好脆口! 加埋芒果同車厘茄,正!Prime Rib Eye Steak:食完小食,3成飽啦! 係時候食牛! 我哋叫咗嗰5成熟肉眼,不過嚟到有啲似

Scallop Carpaccio
Soft Shell Crab Salad
Prime Rib Eye Steak:食完小食,3成飽啦! 係時候食牛! 我哋叫咗嗰5成熟肉眼,不過嚟到有啲似Medium well喎,好彩中間啲脂肪加番少少分! 薯角新鮮炸起,伴碟嘅羽衣甘藍沙律都係keep咁refresh!
Prime Rib Eye Steak
Tom Yum Gong Risotto:冬蔭公意大利飯,咁有趣? 唔係唔試吖麻? 一嚟到,就聞到好香香茅味。隻大虎蝦,燒得幾香,啖啖肉,點埋嗰醬汁,吊晒啲鮮味出嚟。講真,嗰意大利飯食落去就無咩冬蔭功味啦,只係好濃香茅味,不過嗰搭配都算特別嘅!
Tom Yum Gong Risotto
Tom Yum Gong Risotto (Sauce)
The Pantry's Pancakes:話說一入嚟餐廳,就成程都見到枱枱都叫Pancake,唔執輸,叫返嗰先。呢度嘅Pancake好厚身,同近期勁hit嘅日本空氣感Pancake有啲似。我哋揀咗原味嘅Signature Pancake,有牛油、楓糖漿、忌廉、新鮮士多啤梨同雜莓,試佢最原來嘅味道。入口感覺好軟綿綿,好似食緊梳乎厘,牛油香味好濃Pancake放咗一段時間都無塌落嚟,質素唔錯。
The Pantry's Pancakes
2017-02-19
Scallop Carpaccio
Prime Rib Eye Steak
Tom Yum Gong Risotto
Tom Yum Gong Risotto (Sauce)
The Pantry's Pancakes
2017-03-03 247 浏览
星期六看完電影發現附近有間新餐廳,名叫 the pantry,平日番工去 pantry 抖一抖,可是地獄的唯一樂土。呢處茶水間自己唔需要自己帶食物,反而供應新鮮果汁、中西麵食及甜點。坐下來先挑杯果汁,fuel up 非常配合需要甘筍味道獨特幾醒神,蘋果汁明顯比例最多,有舒暢感,少少薑味。一向喜歡冬蔭公,所以揀冬蔭公意大利飯,有只極大的虎蝦,大大嚿,飯煮得腍,而且充滿冬蔭公的香辣刺激,非常入味,好好食。不能不試招牌 pantry's pancake,據說是日本新口味,真是好特別,脤卜卜好鬆軟,有些似梳乎厘,輕而無膩感,並不太甜,算是清新的甜點,非常不錯!
2017-03-02 176 浏览
放假約咗朋友睇戲、食Lunch、行街直落,得知圓方呢間餐廳嘅Pancake同Waffle好出名,所以順道黎試下。先講餐廳環境,樓底夠高,有大玻璃,陽光穿透餐廳,感覺夠光猛,加上餐廳內有好多綠色植物作佈置,感覺簡約舒適。由於我哋中午時間到達餐廳,所以都要等幾分鐘左右先至可以安排入座,雖然餐廳坐滿客人,但入座後待應好主動拎餐牌同iPad過黎,仲溫馨提示我哋睇啱咩食物就可以喺iPad度直接落order。既然黎得朝聖,事前當然要做定功課睇吓人哋推介啲咩好食,所以我哋最後叫咗橄欖油香蒜蝦意粉、黑松露蘑菇意粉及The Pantry's Pancakes。橄欖油香蒜蝦意粉,辣辣地,非常香濃惹味,似馬來西亞嘅風味。一碟意粉,共有七隻蝦,雖然蝦嘅size唔算特別大隻,但勝在口感唔錯,帶胡椒嘅香味。黑松露蘑菇意粉,呢碟意粉真係有一片片嘅黑松露喺裏面,連同意粉一齊食入口有一種獨特嘅香味充斥整個口腔,我個人好鍾意呢一種味道。加上意粉軟硬度啱啱好,口感一流。The Pantry's Pancakes,係餐廳嘅招牌甜品。齋睇賣相都已經知道一定好好味。新鮮士多啤梨及藍莓襯托三大塊Pancakes,每塊Pancake

The Pantry's Pancakes,係餐廳嘅招牌甜品。齋睇賣相都已經知道一定好好味。新鮮士多啤梨及藍莓襯托三大塊Pancakes,每塊Pancake都有成隻手板咁大。Pancakes質感有啲似梳乎里咁,所以食入口感覺輕盈富層次,加上有焦糖牛油同蜜糖,甜度亦啱啱好。

最後提一提,因為pancake係即叫即整,所以要等15至20分鐘先有,如果我下次再黎食,唔會食完主菜先叫,可以早d叫定,咁就唔使等咁耐喇!
2017-02-25
午餐
2017-03-01 221 浏览
每次睇戲都趕頭趕命 未食飽說要趕入場睇完好好地 對出就有2間好近的餐廳其中呢間是慕名而來。午餐時間 點了這個黑松露雜菌Pizza餅邊脆卜卜 唔會太流一開6件 岩2人share重點來了這個Tiramisu pancake我跟友人只是用了吃一塊pizza的時間就KO了因為是即整 所以很香軟 Tiramisu味不會超濃 可以吃到pancake的味道吃完整個人重生了
每次睇戲都趕頭趕命 未食飽說要趕入場
睇完好好地 對出就有2間好近的餐廳
其中呢間是慕名而來。
午餐時間 點了這個黑松露雜菌Pizza

因為是即整 所以很香軟 Tiramisu味不會超濃
可以吃到pancake的味道

吃完整個人重生了
2017-02-24 9348 浏览
the pantry這裏最出名pancake,在網上看到照片非常吸引一直都很想來一嘗。因爲這裏的製法是日本那種鬆軟的梳乎厘pancake,不知是否能夠達到在日本吃到的水準。所以便相約朋友一起來這裏吃個悠閑的午餐。我們挑選了平日下午1點到來,沒想到餐廳内的客人竟然非常多,餐廳也忙過不停。比起elements其他餐廳,這裏的生意也算是挺旺的,看來這裏也是附近OL的午餐之選。看到有set lunch提供,我們想都沒想便馬上點了一份,再另外單點一些食物一起分享。set lunch的確很划算,價錢包括了前菜或餐湯,一份主食還有一杯飲品。如果晚上來的話,差不多的價錢就只有一份主食而已。我們選了沙律,熱檸茶,主食則選了喇沙。蝦肉芒果沙律陪柚子沙律汁以一個普通set lunch來説,這份沙律的分量的確比預期中還要多,而且味道也不錯。沙律菜新鮮爽脆,撈了柚子沙律汁後味道酸酸的十分開胃。另外還有香甜的芒果和爽口的蝦肉,味道豐富。烤帶子,雞肉&魚餅喇沙這碗喇沙驚艷了我,實在沒想到能在這裏吃到這等質素的喇沙。首先材料方面已是十分豐富,有大大隻又爽口的帶子,嫩滑的雞肉,魚餅和溏心蛋。另外喇沙湯底很濃稠,辣度剛剛

所以便相約朋友一起來這裏吃個悠閑的午餐。

如果晚上來的話,差不多的價錢就只有一份主食而已。

我們選了沙律,熱檸茶,主食則選了喇沙。
蝦肉芒果沙律陪柚子沙律汁

沙律菜新鮮爽脆,撈了柚子沙律汁後味道酸酸的十分開胃。

另外還有香甜的芒果和爽口的蝦肉,味道豐富。

烤帶子,雞肉&魚餅喇沙
這碗喇沙驚艷了我,實在沒想到能在這裏吃到這等質素的喇沙。

另外喇沙湯底很濃稠,辣度剛剛好,椰漿的比例也恰到好處,不會感覺特別漏,

材料的鮮味也都滲透進湯裏去。

不過米綫的口感對我而言卻偏軟,如果能夠再硬一點的話會更合我心。

另外,我和朋友還多點了一份waffle benedict和這裏的招牌pancake試試看。

Waffle Benedict
又是另一個很出色的鹹食。

和平時的egg benedict不同,餐廳用了waffle代替了muffin,很特別。

waffle很鬆脆,也能夠吃到淡淡的蛋香。

上面有兩隻流心度十足的水煮蛋陪荷蘭醬,牛油果,煙肉,沙律菜。

味道和層次上也很豐富,特別喜歡牛油果的味道和口感,整體配搭也很好。

The Pantry's Pancake
全餐最期待的甜品,衆多口味的pancake中我們挑選了原味。

這個pancake製作需時,即叫即弄,繁忙時間我們也等了大概20分鐘。

pancake口感也能做到fluffy的效果,入口很鬆軟,不過卻沒有像日本吃到的入口即融的感覺。

而且也略嫌蛋香味不足。

不過值得一贊的是pancake上的焦糖牛油真的非常香口,加了蜜糖一起吃的話味道一點也不覺單寡。

pancake上還有很甜的藍莓和紅桑莓,點綴了賣相和味道。

不過始終還是和日本的出品有一定的距離,禁不住有點失望。

儘管pancake沒有預期中的水準,但意外地這裏的鹹食的確很出色,

值得爲了鹹食而再度光顧,而且午市惠顧的話價錢也很經濟實惠。
行街睇戲食飯, 幾乎變成香港最普遍的娛樂活動。 而Element內坐得舒服的The Grand戲院又是睇戲的好地方。 睇戲之前當然要填滿肚子才進場, 於戲院同層附近的餐廳頓然成首選。除了那家稻庭烏冬日本料理店外, 從前位於戲院隔離的日本菜系店悄悄地換了新主角: The Pantry, 一間主打西式的餐廳。 門前的水吧擺放了各式水果和綠色植物, 彷彿已說明這家是奉行健康飲食的類別。 由店員引領入內, 周邊繼續以大量綠色植物來裝飾, 加上透明玻璃的間格, 更顯空間感之餘, 亦有助平衡視覺身心之效, 這點已叫人用餐前先是放鬆一下。 一張大餐牌有著小食、 沙律、 主食的麵類跟pizza, 當然還有慕名而來的窩夫和厚pancake。 而飲品方面, 一如門口的陳設所示, 健康果汁、奶昔、 有機茶等, 雖然種類選擇未算是很多, 但總可選出心水的那幾項。同時附上平板電腦內有食物彩照對應, 亦可用平板落單和結帳, 甚是方便。 Green Glow $65羽衣甘藍成為近年興起的健康蔬菜新貴, 營養價值也不用多說, 看到餐牌中有加入羽衣甘藍的果汁, 忽發興趣叫上一杯來試試。 由羽衣甘藍、 菠菜、

Green Glow $65

Green Glow
由羽衣甘藍、 菠菜、橙、 菠蘿組成的果汁, 一如預期出現的青綠鮮蔬果汁, 在自我保護意識機制下令人有點卻步, 不過喝下並非草青味, 因加入了菠蘿和橙, 味道帶酸甜的清新, 頗為開胃又易入口, 甚是好喝啊。

Green Glow
Chamomile, Lemon & Lavender $39

相比Green Glow, 這杯只是以茶包形式出現的洋金菊茶, 賣相較為平淡, 沒有太大的衝擊, 但論香氣跟入口度卻是舒服順喉。 茶包以洋金菊、 檸檬、 薰衣草組成, 在互不抵觸下, 散發各自的氣味, 晚上喝一杯達致放鬆的效果, 也不失為一杯好選擇。

Chamomile, Lemon & Lavender
芒果蝦肉青瓜卷 $85

卷上加有切片蝦肉, 薄切青瓜肉下捲有芒果、 翡翠豆苗和另一半的切片蝦肉, 賣相凌亂中又帶點精緻。

Prawn & Mango Wrap
芒果加青瓜的組合令人不自覺地聯想到跟泰菜有關, 伴隨濃郁的日式芝麻汁, 又出奇地配合, 味道清新又香口, 令這小食前菜恰到好處。

Waffle Benedicts $138

溢出滿瀉的荷蘭醬令整碟吸引度大增, 配料跟窩夫豐富得有點無從入手感。

Waffle Benedicts
水煮蛋破開緩緩流出蛋醬, 渲染到食材甚至窩夫上, 令香氣程度也倍增。

Waffle Benedicts
窩夫上的配料: 菠菜、牛油果和煙肉, 堆得很豐厚, 尤其全熟的牛油果, 與荷蘭醬跟窩夫聯繫後更發揮其輕柔口感的緩衝。窩夫很香脆, 但又不乾身, 內裡柔軟散發微微蛋香, 而對窩夫原有的香甜設定, 隨入口的鹹度而要重新reset和審視, 估不到鹹食的窩夫也相當美味不錯呢!

The Pantry’s Pancake $120

因pancake製作需時, 所以邊吃窩夫時, 邊用平板落單, 吃罷窩夫熱騰騰的pancake就送上, 時間很配合。感覺較為隨意的擺碟, 三大塊pancake很厚實的躺在碟上。

The Pantry’s Pancake
刀尖碰到pancake外層已感覺到帶點煙韌綿密, 破開後內裡卻是輕柔濕潤, 充滿牛油香之餘, 蛋香味亦不錯, 清爽無負擔的口感, 塗上焦糖牛油、淋上蜜糖, 鬆軟香甜又美味, 同時具備厚度的實在, 確實好吃!

The Pantry’s Pancake
伴碟的莓果不單顏色上豐富了畫面, 酸甜度更與pancake作出平衡, 效果非常不錯! 這碟原味pancake誘發到好想再來嘗嘗 Tiramisu 及Green Tea Pancake的口味, 到底會是什麼程度的美味呢?!

The Pantry’s Pancake
窩夫跟pancake果然是令人留下印象的熱選! 剛嘗過大阪心齋橋的pancake人氣店: GRAM, 相比之下, 身為本地薑的出品其實也可以一較高下, 不遑多讓的質素也叫人喜出望外。 如未能動身飛到日本, 這兒的pancake也可望梅止渴一番呢!
2017-02-24 256 浏览
今日難得有時間食晏,一諗就諗住試吓呢間餐廳嘅lunch set, 一見到個龍蝦湯虎蝦金沙骨麵就諗住試吓啦 (雖然佢都要$178 加1),見佢個餐都有沙律同餐茶咁都算啦。一黎到淨係見到虎蝦一隻,金沙骨得一嚿,我心諗呢鋪就出事啦!隻蝦又梅 (仲要有條屎tim),金沙骨又無味,$200既價錢我可以係同一個商場食到俾呢間餐廳更加好食既野啦!雖然間餐廳嘅裝修都幾靚,但係我諗我唔會再食呢間野囉 (除非佢減價啦)!!!!!
2017-02-23 3840 浏览
今天第一天上班,原本心情興奮,但後來發覺那件工作好像不太適合我呢答應帶朋友來吃吃傳説中的Pantry,那巨大吸引的 疏孚厘班戟。Buttermilk Chicken Waffle $130上次沒點的窩夫,今次一定要試一下啦。炸雞厚身大件,如手掌般的大小,炸至香脆香噴噴,充滿肉汁哦窩夫則為輕身空氣窩夫,入囗輕型,自然化掉,一點也不飽肚阿,哈哈哈。Bolognese Fettuccine$148朋友要求點的肉醬闊條麵,其實我也好想點。流心蛋微熟透徹,刺開雞蛋,蛋黃流心肉醬下手豪爽,滿佈每一條面條,闊條麵熟度剛好,短粗彈牙,實屬不錯哦。Green Tea Mousse Pancake$140我最期待的班戟登埸,作為抹茶控的我們,當然要試試抹茶班戟。抹茶色澤深綠,稠密不易溶化,味道略濃,但回甘和苦澀度不高。班戟輕型,如空氣般化掉,吃光也不會飽到反肚配以抹茶雪糕和甜筒,小時侯最愛那個甜筒,所以我不客氣要吃啦。服務員哥哥服務依舊好,謝謝招待啦!

上次沒點的窩夫,今次一定要試一下啦。
炸雞厚身大件,如手掌般的大小,炸至香脆香噴噴,充滿肉汁哦

Bolognese Fettuccine$148

朋友要求點的肉醬闊條麵,其實我也好想點。
流心蛋微熟透徹,刺開雞蛋,蛋黃流心
肉醬下手豪爽
,滿佈每一條面條,闊條麵熟度剛好,短粗彈牙,實屬不錯哦。
Green Tea Mousse Pancake$140

我最期待的班戟登埸,作為抹茶控的我們,當然要試試抹茶班戟。
抹茶色澤深綠,稠密不易溶化,味道略濃,但回甘和苦澀度不高。
班戟輕型,如空氣般化掉,吃光也不會飽到反肚

服務員哥哥服務依舊好,謝謝招待啦!
2017-02-22