餐厅: The Jungle
资讯:

自從有次食過尼泊爾餃子🥟(momo)後便愛上了尼泊爾菜,並希望發掘更多更地道口味的.原來係佐敦一帶聚集了許多尼泊爾小店同餐廳,是日去到(10月26日)發現原來對尼泊爾人黎講,當日唔係重陽節翌日,而係達善節(Dashain Festival)嘅第一日,於是便從飲食中上了一堂文化課:.The Jungle係主打多國菜fushion,特別以尼泊爾🇳🇵同墨西哥🇲🇽菜為主,餐廳如名字一樣佈置成一個小森林,富有異國風情味💃🏻[💥Dashain Set-limited set til 31stOct]($108)係為左慶祝達善節Dashain Festival而設,係尼泊爾人心目中就如我地嘅農曆新年一樣咁重要, 係尼泊爾係一個連續十五日嘅國定假日,亦係尼泊爾曆中最長、被認為最吉利嘅節日,主要紀念紀念印度教中大地女神杜加(Durga)戰勝水牛頭惡魔 (Mahisasura)..(下省過千字可自行維基)而個set 亦相當特別,以中間環形狀嘅Sel Roti(甜甜地嘅炸糯米餅感覺似)配以周圍嘅配料:燉水牛肉,炸薯仔,醃青瓜同扁米(少少似麥皮),食法好簡單就係mit 開sel roti伴以你想食嘅配料,而個
Dashain  Set(Limited  menu)

[💥Dashain Set-limited set til 31stOct]($108)係為左慶祝達善節Dashain Festival而設,係尼泊爾人心目中就如我地嘅農曆新年一樣咁重要, 係尼泊爾係一個連續十五日嘅國定假日,亦係尼泊爾曆中最長、被認為最吉利嘅節日,主要紀念紀念印度教中大地女神杜加(Durga)戰勝水牛頭惡魔 (Mahisasura)..(下省過千字可自行維基)而個set 亦相當特別,以中間環形狀嘅Sel Roti(甜甜地嘅炸糯米餅感覺似)配以周圍嘅配料:燉水牛肉,炸薯仔,醃青瓜同扁米(少少似麥皮),食法好簡單就係mit 開sel roti伴以你想食嘅配料,而個一小樽係yogurt sauce用以配水牛肉(更好食口感更滑)同扁米點黎食,入鄉隨俗幾特別嘅一道菜,味道亦唔差,每道配料有唔同嘅口味,mix 埋一齊食幾特別,只供應到今個月尾(thats why尋日食完今日就想出post)
Steamed  momo(  half  pork,  half  cheese)
[✨Steamed Momo🥟(half cheese half pork)]($88)momo一籠九隻,店員都好貼心回應我地要求想試哂兩款口味:cheese momo皮偏厚,食落唔大芝士皮反而似雜菜餃多啲,反觀pork momo 就相當出色,皮薄,豬肉肉汁解嫩,蒸籠上除了打卡一流之餘同時保留了餃子嘅水份,肉汁多到唔覺仲以為食緊小籠包😀,配以表面嘅香茜,點其靈魂嘅辣汁,乃不可不點之作👍🏻
是日重點係試哂傳統尼泊爾菜,當然難免會有踩雷/食唔慣嘅菜色,如實報道埋:
尼泊爾肉乾
[Sukuti尼泊爾肉乾]($98)尼泊爾因為大多信奉印度教,所以唔會食牛🐂🙅🏾‍♂️(beef),因為其三大主神之一濕婆嘅坐騎係牛,但相反水牛🐃(buff)佢地就會食,水牛肉比平時牛肉會更硬身,所以你話製成肉乾呢..😅只可以話將其韌嘅特點進一步發揮,但其實其調味係相當惹味嘅,加入了孜然,洋蔥,辣椒等.

血腸
[Sargemba血腸]($88)本著探索家精神而試,利用了豬血,碎豬肉同喜瑪拉雅香料製成,食落..感覺係一劈碎豬肉隱約伴隨腥味入面🤢口味呢樣野好主觀只可以話未必個個接受到.
前段提及到佢另外主打墨西哥菜所以點了[Fajitas墨西哥烤肉]($168-Grilled beef)烤牛肉伴以三色椒鐵板上,好夠火喉,就咁食可能冇咩特別同偏咸但配以連埋嘅軟墨西哥粟米薄餅,點埋其三色醬:蕃茄莎莎醬,牛油果醬同酸忌廉,整道菜頓時變得非一般😍
總括嚟講係一間幾有特色,環境亦相當有心思嘅一間異國菜餐廳,仲有提供shisha menu🤓雖然某部分特色菜未必啱香港人胃口,但招牌嘅momo你絕不會抗拒,令我最驚喜嘅係佢將傳統節日帶到落菜色之中,讓人認識了這個尼泊爾重要嘅節日
Dashain  Set(Limited  menu)
2020-11-01 87 浏览
I seldom eat Southeast Asian cuisine, not that I don’t like it but it's more like I don’t know where to go for an authentic one. This Nepalese restaurant has jungle themed decorations and they serve some very special and authentic Nepalese dishes. Starting off with some Chicken Momos, they are similar to Chinese dumplings. You can choose to steam or deep-fry the dumplings, the highlight being the chilli sauce on the side. There are 10 pieces in each portion, so perfect for sharing! Another start

Another starter that we have tried is Pani Puri, I am quite familiar with this dish from Indian restaurants, but actually it is a popular street food in India & Nepal. The deep-fried dough ball is filled with potato and lots of spices that I don’t know, but I can guarantee you will get all the spicy, sweet and slightly tangy flavours at once.

We have ordered Pork Sekuwa, which is recommended by the staff. The pork is marinated with natural herbs and spices before roasting, hence it is absolutely flavourful. It is served on a hot sizzling pan, with a firm and meaty texture .

There are so many unfamiliar dishes on the menu, so we have decided to follow the staff’s recommendation and order this Dashain Set. It's supposed to be a festive item celebrating Nepalese Dashain Festival. From my understanding, it is a bit similar to our Mid-Autumn Festival? It is all about family reunion and to celebrate victory over evil. This unfamiliar dish is made with Sel Roti, potato, beans, grilled pork, radish and pickled cucumber. The Sel Roti is basically a ring-shaped rice bread, then deep fried on the outside, it is sightly sweet. Also there are some white flakes on the side that are beaten rice! Unlike the common soft rice texture, it is crispy like cereal. This dish can definitely represent Nepalese culture!
位於佐敦的 The Jungle ,是一間充滿異國情調的酒吧餐廳。品牌主打 尼泊爾和墨西哥菜,屬香港少數派系菜式之一。雖然並非港人常食的菜單和菜式,但味道高質,新穎特別,甚有新鮮感,非常推介大家放開心胸,試一試哦! 餐廳以熱帶森林為主題,裝潢設計帶出該有的氣氛。放滿綠色植物、暗黄的燈光、綠色的椅子、木製的桌子和開放式的木窗,形造出熱帶雨林的感覺。愛打卡拍照的你,不能錯過啦! 午餐價格很便宜,只需$78,包含主菜、餐湯/沙律和飲料,更可以用優惠價$30加配紅白酒呀。 尼泊爾餃子 MOMO $78(午餐) $88(單點) 曾經在旅遊節目中,看過節目主持人介紹尼泊爾,當時已經好想吃一下尼泊爾餃子,今天終於如願,太開心了! 為餃子而來的我們,馬上要點一份試試啦! 賣相精美的餃子,用竹籠呈上,別有一番異國風味呢。餃子可選雞肉或豬肉口味,也可以選炸或蒸,兩款烹調方法都選也沒問題哦! 蒸餃子有中式小籠包感覺,皮薄餡靚,充滿湯汁。而炸餃子同樣不錯,外皮香脆,豬肉餡油嫩! 我會為此而再次光顧呀。Fish n Chips $78 這裡的炸魚薯條,雖然不是英國口味,但同樣不錯呀! 魚塊炸漿薄脆,魚肉白滑鮮嫩
位於佐敦的 The Jungle
,是一間充滿異國情調的酒吧餐廳。

餐廳以熱帶森林為主題

午餐價格很便宜,只需$78

尼泊爾餃子 MOMO $78(午餐) $88(單點)

Fish n Chips $78

這裡的炸魚薯條,雖然不是英國口味,但同樣不錯呀! 魚塊炸漿薄脆,魚肉白滑鮮嫩,調味適中,不會過鹹不會過淡,不沾醬吃也可以。

Rib Eye Steak $78+$30

價格相宜的肉眼扒,味道也不俗呀! 兩面用炭火烤焦,肉眼肉質軟腍,肉味濃郁,配上大量幼薯條,很有飽足感呢。

Special Kristi Set $90

店員推介的Special Kristi Set ,造型設計非常特別! 極具異國風情的菜式,利用荷葉做大碟,放有香腸米飯、豬肉、醬汁、醃菜等,辣度頗高,非常刺激哦。

Mixed Berry Smoothie $48 Tropical smoothie $48
2020-10-24
2020-10-26 54 浏览
今晚和同事放工後趕去佐敦工聯會上堂,上咗3小時課堂後,大家都十疲累,於是就係附近搵間餐廳輕鬆一下。選擇了廟街有間「The Jungle」食尼泊爾菜的餐廳,享受晚餐😍。進入餐廳置身於酒吧感覺,燈光暗淡,現場己有一班人聚埋一起歡樂時光👍我點了杯Long island🍹,味道好好像一杯冰茶,酒味是十分淡😊。朋友點了杯NOOR,洒味濃烈,配上支朱古力棒棒,幾得意😋。泰式pizza,味道很特別,辣得來帶酸味味,很開胃😋。咖喱牛肉飯,咖喱一點辣味都冇,牛肉口感比較乾,配菜青瓜食落很新鮮😋。今晚享受了一餐尼泊爾晚餐,很滿足!

朋友點了杯NOOR,洒味濃烈,配上支朱古力棒棒,幾得意😋。

泰式pizza,味道很特別,辣得來帶酸味味,很開胃😋。

咖喱牛肉飯,咖喱一點辣味都冇,
牛肉口感比較乾,配菜青瓜食落很新鮮😋。

今晚享受了一餐尼泊爾晚餐,很滿足!
2020-10-24
2020-10-24 547 浏览
成個環境好惹火!一定要光顧一下的原野打卡系列😍一於迷失在這場森林遊戲裏🌴🍃🍂超級有情調嘅異國風餐廳!(唯有當去個旅行啦🌿)餐廳位於佐敦,主打尼泊爾和墨西哥菜!亦是一間酒吧、見到三五成群結伴的Shisha幫😂主要菜式包括尼泊爾蒸餃子’Momo’仲有多汁嫩滑肉眼扒、炸蟹鉗都係必食推介!各式各樣嘅美酒襯托着佳餚,又可以坐喺窗邊無限打卡影靚相,喺鬧市中融入森林和原野的世界!價錢相當合理,每人都係接近$100-200埋單!A feast in the jungle🌴 🍀🍃🍍Menu:Special Kirati set $90Momo $88Chicken Chilli $88Grilled rib eye $208Tropical smoothie $48Crab claws $78Strawberry & raspberry tiramisu $68Cocktail Pineapple🍍
成個環境好惹火!一定要光顧一下的原野打卡系列😍
一於迷失在這場森林遊戲裏🌴🍃🍂

超級有情調嘅異國風餐廳!(唯有當去個旅行啦🌿)
餐廳位於佐敦,主打尼泊爾和墨西哥菜!
亦是一間酒吧、見到三五成群結伴的Shisha幫😂

主要菜式包括尼泊爾蒸餃子’Momo’

仲有多汁嫩滑肉眼扒、炸蟹鉗都係必食推介!

價錢相當合理,每人都係接近$100-200埋單!
A feast in the jungle🌴 🍀🍃🍍

Cocktail Pineapple🍍
  • Grilled rib eye
  • Crab claws
2020-10-18 482 浏览
走進廟街街道,這裡是一個美食雲集的地方。這次我們去了其中一家餐廳,是吃尼泊爾菜的餐廳。餐廳環境雖然不算很大,但環境裝修特別,令人感覺舒適☺。餐牌上有多款食物和雞尾酒供應。💥MOMO尼泊爾蒸餃子 HKD$88,有三款口味選擇:豬肉/雞肉/芝士。這次選擇了豬肉做餡料,一份有9隻餃子🤤。餃子味道簡單,配合辣椒醬吃更惹味😚。💥炸蝦天婦羅 HKD$78,另有芥末蛋黃醬配著來吃。炸蝦的外皮做到很酥脆但不太油,而蝦肉爽口煙韌🤤,是個配酒不錯的小食。💥血腸 HKD$88,用自家製醬料配豬血/碎豬肉/喜瑪拉雅醬汁製作而成。賣相雖然與潤腸造型差不多🙈,但味道就有很大的分別😆。這個口感煙韌不咸,還帶點微微辣味,是個挻惹味的小吃😋。💥Kira Set,這個即將上架的食物,是尼泊爾傳統小食之一。包括米飯/孜然和薑黃(Chamre bhatt),豬肉和芥末菜(Sungur ko masu rayo ko saag),發酵大豆酸辣醬(Kinema),發酵綠葉蔬菜酸辣醬(Gundruk),血腸(Sargemba),尼泊爾塔馬里洛(番茄)酸辣醬,乾水牛幹(酸奶酪)和尼日爾種子酸辣醬(Filinge ko achar)。

💥Kira Set,這個即將上架的食物,是尼泊爾傳統小食之一。包括米飯/孜然和薑黃(Chamre bhatt),豬肉和芥末菜(Sungur ko masu rayo ko saag),發酵大豆酸辣醬(Kinema),發酵綠葉蔬菜酸辣醬(Gundruk),血腸(Sargemba),尼泊爾塔馬里洛(番茄)酸辣醬,乾水牛幹(酸奶酪)和尼日爾種子酸辣醬(Filinge ko achar)。這個食物份量十足,可以與朋友分享來吃😋。

吃東西當然要點杯飲品😚,我們點了兩杯Mocktail飲品,Pom Collins和Mixed Berries Smoothie。兩杯飲品各具特色挻特別,而且賣相吸引打卡不錯📸。
2020-10-16
見到呢排好多人都去呢一間位於佐敦嘅尼泊爾餐廳 the_junglehk 🌳入到餐廳真係一種去咗𝚓𝚞𝚗𝚐𝚕𝚎嘅感覺,森林風嘅裝修,同外面嘅街道完全係兩個世界😜見到夜晚好似有𝚜𝚑𝚒𝚜𝚑𝚊,好適合一大班朋友嚟𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕下飲杯野🍻.been seeing a lot of people coming to this nepalese restaurant @the_junglehk 🌳 once u enter its almost like you are in a jungle 😆 overall, very affordable lunch set 😋 their carbonara was decent as well! wasn’t those with a ton of cream 👍 they got shisha at night so its a place u can check out to grab a few drinks 🍻.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.6/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.8/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.6/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.8/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10
🌟𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚜𝚎𝚝好抵食 • 可以𝚘𝚙𝚎𝚗𝚛𝚒𝚌𝚎 𝚋𝚘𝚘𝚔位✨
Mushroom  Soup

《𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 𝙼𝚎𝚗𝚞》$78
𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚂𝚎𝚝都幾抵食,而且選擇都幾多,有牛排、𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊等等。呢個價錢包咗咖啡茶或者汽水,另外加$𝟹𝟶就可以轉紅/白酒/啤酒~仲有湯或者沙律,我地兩個都要咗湯,而當日嘅餐湯係忌廉蘑菇湯,飲落偏清淡,如果再𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢啲就正喇!加咗小小炸脆片,神奇地浸住湯都無變淋😛

《𝙼𝚘𝚖𝚘》🌟7.5/10🌟
尼泊爾餃子𝙼𝚘𝚖𝚘有得揀豬肉或者雞肉,我哋貪心兩種肉類都想試使叫做一半一半😛今次係我第一次食𝙼𝚘𝚖𝚘,感覺上同平時嘅蒸餃子最大分別係佢加咗好多洋蔥,令到成件事好香!餃子皮厚身煙韌,偏乾,但裏面嘅肉汁搭救,再配埋酸酸甜甜嘅辣汁,好開胃!

《𝙳𝚊𝚒𝚕𝚢 𝙲𝚑𝚎𝚏 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊》🌟7.8/10🌟
當日嘅𝚍𝚊𝚒𝚕𝚢 𝚙𝚊𝚜𝚝𝚊係𝚌𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊,而佢嘅煮法係我最喜歡只用蛋汁去煮嘅方法!!平時好怕嗰用上忌廉過份𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢嘅𝚌𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊,呢度嘅完全無呢個問題!同餃子一樣加入左大量洋蔥,再加埋芝士同煙肉,整體好香好滿意🥰而長通粉軟硬度適中,有少少咬口~
𝚃𝚑𝚎 𝙹𝚞𝚗𝚐𝚕𝚎
Mushroom  Soup
Carbonara
餐廳:The Jungle (佐敦)地址:佐敦廟街273-275號寶發大廈地下3號舖一班由非本地人(我估係尼泊爾人😆) 營運嘅尼泊爾餐廳🇳🇵,一入到餐廳已經聽到懷舊嘅英文歌曲🎶,有一種置身喺叢林之中嘅感覺🌲,果然冇叫錯間餐廳叫Jungle😎由餐廳佈置,到食物款式同埋擺設,完全感受到餐廳嘅用心,有一種異國風情同味道😌,簡直就好似返咗去尼泊爾咁🤟。仲記得嗰陣時有機會去一間醫院幫手🏥,同時有傳福音、探訪嘅機會,實在懷念當時嘅日子黑松露披薩 Truffle pizza $158呢個pizza有雜錦黑松露醬、水牛芝士、香草同埋蘑菇🍄,除咗一拎起Pizza有拉絲之外🧀,芝士、蘑菇同黑松露汁配合同份量都唔惹少,加上香脆嘅pizza邊,望見都垂涎三尺🤤雞肉尼泊爾餃子 Mixed fried and steamed chicken momo $88餡料可以揀雞肉、豬肉或者芝士,我就揀咗雞肉🐔,除咗餃子大大隻之外🥟,仲特別用咗蒸籠去盛載住,即刻成個感覺都唔同晒😚,我就叫咗一半係蒸,另一半係煎,加上餐廳自己整嘅酸辣醬,真係同當時係尼泊爾食嘅momo有得fight😏另外仲叫咗墨西哥式沙律🇲🇽 The Jung
餐廳:The Jungle (佐敦)
地址:佐敦廟街273-275號寶發大廈地下3號舖

黑松露披薩 Truffle pizza $158
呢個pizza有雜錦黑松露醬、水牛芝士、香草同埋蘑菇🍄,

另外仲叫咗墨西哥式沙律🇲🇽 The Jungle salad ($108),同埋尼泊爾傳統菜——血腸Sargemba ($88);沙律用上雜錦森林葉🥗、牛油果🥑、車厘茄、青瓜🥒、紅蘿蔔🥕、洋蔥🧄同廚師特製沙律醬,砌得好有心機😍。
血腸係特色嘅尼泊爾菜,唔係度度有,一塊腸衣包住豬血同豬肉碎,加上自製醬料同埋喜馬拉雅香料🌱,味道有少少似我哋平時食緊嘅大腸,而質感就有啲似豬潤,幾特別,不過平時冇食開內臟嘅人就未必受得住有少少腥味喇🙈

最後叫咗杯Coco($48)同Healthy yak($48)🍹。Coco將椰絲磨碎再加到薑啤同檸檬汁當中🍋,斑蘭葉亦令到呢杯mocktail呈青綠色🟢,飲落去除咗有淡淡檸檬同椰香之外,亦都飲到粒粒椰絲,幾好飲👍🏼;Healthy yak亦都比我想像中清香,以檸檬香為主導,亦有甜甜地嘅益力多味,清新怡人🤩
2020-10-08
  • Momo
如果你係森林裡面,要成為食物鏈最頂層既覓食者,就必需要識得最基本求生技能。不過係佐敦呢個「The Jungle」,唔洗好似一群飢寒交迫既猛獸係森林裡面捕獵,坐定定自然可以嘆盡墨西哥x尼泊爾兩大飲食文化既精髓,又可以係一片綠色世界,彌漫住大自然氛圍,打返個靚卡,呢D真係基本野啦。👇📌S t a r t e r -▪ Melon · Salad - ▪ Mushroom · Soup -▫ 先黎兩款是日餐湯同沙律,今日分別係「蜜瓜·沙律」、「蘑菇·湯」,呢個沙律用既沙律菜非常新鮮,加埋蜜瓜同特製醬汁,有種酸酸甜甜感覺,唔錯;而個餐湯亦夠濃香,質地細滑,唔會太膩,我幾鍾意。📌Main · Course - ▪ Momo · Chicken - ▫ 輪到主菜當然要試呢個人氣招牌「尼泊爾餃子·雞肉」啦,佢有得比佢揀雞肉定豬肉,我就鍾意雞肉多D。用一大個蒸籠睇落有少少中式感覺,而餃子每隻都脹卜卜,好有睇頭;食落外皮夠薄,餡料非常豐富,而且夠多汁,呢個抵讚!而另一重點就係中間果個特製醬汁,點埋一齊食係有多一份風味,味道仲帶少少酸辣感,開胃又惹味! ▪ Bacon Penne · Carbonara

彌漫住大自然氛圍,打返個靚卡,呢D真係基本野啦。👇

📌S t a r t e r -
Melon · Salad -

Mushroom · Soup -

而個餐湯亦夠濃香,質地細滑,唔會太膩,我幾鍾意。

📌Main · Course -
Momo · Chicken -

▫ 輪到主菜當然要試呢個人氣招牌「尼泊爾餃子·雞肉」啦,佢有得比佢揀雞肉豬肉

點埋一齊食係有多一份風味,味道仲帶少少酸辣感,開胃又惹味!

▪ Bacon Penne · Carbonara -

▫ 另一主打係「Daily Chef’s Pasta」定時會有轉變,問左店員今日個Pasta
煙肉卡邦尼·長通粉」,幾有驚喜。事關佢既芝士cream sauce做得好好,唔會太膩,

仲帶有少少煙燻味,特別濃香;而Penny食落煙煙韌韌,每條都沾滿醬汁,相當滋味!
2020-10-07
  • Mushroom · Soup
  • Melon · Salad
  • Momo · Chicken
  • Bacon Penne · Carbonara
========================📍尼泊爾菜初體驗 -- The Jungle🌴前排見到有foodie介紹呢間位處佐敦嘅尼泊爾菜餐廳,上星期就同咗@majorinfood一齊去試下🥰餐廳裝修好森林風,坐得幾舒服👍lunch menu選擇唔算好多,但勝在價錢親民夠大份,食物亦頗有水準❤️------------------------------Lunch Set ($78)⭐️Soup呢個湯有啲似羅宋湯,飲落酸酸哋好開胃,最特別嘅係加入咗炸脆片同羅絲粉,飲得又食得🤣🤣•⭐️Salad沙律有各種蔬菜同埋蘋果,加上特製嘅醬汁帶酸甜嘅味道,頗特別•⭐️MoMoMomo呢個名好特別🤣其實就係尼泊爾餃子🙈內餡可揀雞肉或豬肉,我哋就試咗雞肉😊首先賣相好療癒😍一打開就見到脹卜卜嘅餃子整齊排列喺蒸籠入面🙈食落味道其實同中式餃子差唔多,不過點埋附上嘅酸辣醬一齊食又係另一種風味!😋整體嚟味道的確唔錯嘅,不過唔會話好驚喜🤣•⭐️Daily Pasta (Fettuccine Carbonara)Daily pasta會定時更換,我哋當日就好好彩試到呢個好驚喜嘅carbonara!!🙈小編最欣賞係佢嘅芝士
========================
📍尼泊爾菜初體驗 -- The Jungle🌴
Lunch Set ($78)

⭐️Soup

⭐️Salad
沙律有各種蔬菜同埋蘋果,加上特製嘅醬汁帶酸甜嘅味道,頗特別

⭐️MoMo

Daily pasta會定時更換,我哋當日就好好彩試到呢個好驚喜嘅carbonara!!🙈小編最欣賞係佢嘅芝士忌廉醬汁,食落帶煙燻味,加埋煎過嘅煙肉一齊食真係好正!😋😋麵底用上闊條麵,食落煙韌有口感,每條沾滿creamy嘅醬汁,令人食唔停!🙈

整體嚟講食物頗有水準,份量亦夠多,想試下尼泊爾菜嘅朋友仔不妨幫襯下喔😋
店舖資料
名稱:The Jungle
地址:佐敦廟街273-275號寶發大廈地下3號舖
前往方法:佐敦站C2出口
2020-09-13
午餐
  • Carbonara
1K
❀ The Jungle #佐敦❀❗️抵食高質尼泊爾菜 尼泊爾餃MoMo你又試過未❗️——————————————————有留意開都知道我幾鍾意食異國菜,今次就嚟到佐敦呢間平民價高質尼泊爾餐廳✨一入到去好似置身於熱帶森林,四周牆壁畫滿花草樹木,侍應亦都係少數民族,充滿異國風情🌴午市只需$78,平心而論自己食過幾間尼泊爾餐廳,呢間嘅菜式並非完全正宗,選擇唔算好多,但係絕對好味,夠晒大份👍🏻!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Set Lunch $78♥ Soup/ Salad🥗有尼泊爾蔬菜湯同埋蘋果沙律!蔬菜湯有啲似羅宋湯,味道清甜,但驚喜地加上炸脆皮同埋螺絲粉😲!至於沙律望落普普通通,但係用咗一種特別酸酸甜甜嘅醬汁,相信係尼泊爾特色,我幾鍾意。.♥ MoMo🥟如果你問我尼泊爾菜究竟係咩,最signature 一定係MoMo-尼泊爾餃子。食過幾間尼泊爾餃子,其實同中式蒸餃分別唔大,最大嘅分別在於佢哋係配一種酸酸甜甜香料味重嘅醬汁,而唔係豉油😹。另外餡料有得選擇豬肉或者雞肉,今次揀咗雞肉,佢哋鍾意加埋少少洋蔥落個餡料,提升香味。其實係好味,只不過唔好期望太特別。味道: 4.1/5.♥ Pasta of the
❀ The Jungle #佐敦❀
❗️抵食高質尼泊爾菜 尼泊爾餃MoMo你又試過未❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Set Lunch $78
♥ Soup/ Salad🥗
有尼泊爾蔬菜湯同埋蘋果沙律!
Soup
Salad

♥ MoMo🥟
其實係好味,只不過唔好期望太特別。
味道: 4.1/5
Momo

♥ Pasta of the day - fettuccine carbonara🍝
每日都有唔同嘅意粉選擇,當日呢一個Carbonara闊條麵真係不得了😍😍😍!
雖然明顯唔係正宗嘅尼泊爾菜,但佢哋的確加入咗少少尼泊爾嘅元素。
唔係正宗只用蛋汁製作嘅carbonara,所以用咗一種帶有煙熏味嘅芝士、忌廉,配上煎到剛好嘅煙肉,成個意粉香到🤩!
當然佢哋個闊條麵口感亦都煮得剛好,非常出色!
味道: 4.5/5

整體性價比: 4.5/5
整體來講呢間尼泊爾菜真係唔錯,大力推薦去佐敦食lunch可以試呢一間🥰份量真係好大夠晒抵食又好味!

Soup
Salad
2020-09-16 115 浏览
今次一共試咗三個lunch set😌包埋沙律/餐湯同餐飲都係$78🤩好抵!🔖Traditional Nepalese Pork Dumplings💰-原來尼泊爾餃子同上海小籠包好似樣😂入面嘅餡料可以選擇豬肉🐷或者雞肉🐥我哋今次揀嘅係豬肉餡😋餃子皮口感有少少煙韌~豬肉餡料帶有滿滿嘅肉汁😍食嘅時候點少少中間嘅醬汁,辣辣地🌶正😆💫推薦指數: 9.5/10🔖Pepperoni Pizza💰-呢款Pizza有辣肉腸、蕃茄同羅勒醬😗成個配搭味道偏香濃~Pizza底夠薄脆😋💫推薦指數: 9/10🔖Ribeye Steak💰+30牛扒配咗紅酒汁同芥末醬,紅酒汁可以令牛扒味道提升🆙芥末醬就比較鹹咗啲🙈牛扒夠juicy有咬口,啖啖都充滿油脂香☺️性價比高🙌🏼至於薯條方面可以炸得香脆啲,咁就更加好啦🙆🏼‍♀️💫推薦指數: 8/10​飲品方面我哋就加錢嗌咗Mocktail chill下🤪🔖 Healthy Yak💰48呢杯飲品係用咗益力多、藍莓、檸檬汁同乾薑汽水溝製而成~飲落去益力多酸酸地嘅味道好突出,同時都幾甜🙈不過個人認為個甜度係可以接受的😛💫推薦指數: 8.5/10​🔖 Coco💰48用咗椰子水、斑蘭、檸檬

💰-

🔖 Healthy Yak
💫推薦指數: 8.5/10​

🔖 Coco
💰48
用咗椰子水、斑蘭、檸檬汁同薑啤調製😗一入口就有陣陣嘅斑蘭味🌿第一次飲斑蘭味嘅飲品,好特別😂感覺幾清新🤓
💫推薦指數: 8/10

🔖 Pom Collins
💰48
用咗石榴、石榴味糖漿、檸檬汁同梳打水沖調👀味道都唔錯,不過相對起前兩杯就比較無咁特別🤪
💫推薦指數: 7.5/10
2020-09-15 288 浏览
The Jungle — How Wonderful!——Lunch set ($78)👉🏼尼泊爾豬肉餃子🥟完全唔知尼泊爾有餃子,叫Momo,以為會係啲好奇怪嘅餃子😂原來樣貌同味道都同我地平時食開嘅差唔多。餃子皮好似小籠包嗰種皮,雖然唔薄彈幾q彈!餃子入面好多汁😍中間有個辣醬,點少少已經夠嗮辣!.Set跟湯/沙拉仲有野飲。$78食飽飽~.👉🏼 美國肉眼牛扒配紅酒肉汁(+ $30)塊扒又淋又有肉汁☺️有脂肪得黎又唔膩。佢配嘅紅酒汁酒味唔算濃,淡淡地咁同牛肉好夾😋.👉🏼辣肉腸Pizza我個人唔係特別鍾意pizza,但覺得呢個又幾啱我口味喎🤣佢個番茄醬係偏甜少少嘅,同埋佢有加Basil sauce。超多辣肉腸🤤.佢地嘅Mocktail都幾特別,尤其係我自己飲嗰杯班蘭Mocktail!班蘭味超香,仲有少少椰子水嘅味道。.Overall: 8.5/10Value for money: 4/5——📍The Jungle佐敦廟街273-275號寶發大廈地下3號舖The Jungle — How Wonderful!——Lunch set ($78)👉🏼尼泊爾豬肉餃子🥟完全唔知尼泊爾有餃子,叫Momo,

The Jungle — How Wonderful!

——
Lunch set ($78)
👉🏼尼泊爾豬肉餃子🥟
Set跟湯/沙拉仲有野飲。$78食飽飽~
👉🏼 美國肉眼牛扒配紅酒肉汁(+ $30)
👉🏼辣肉腸Pizza
Overall: 8.5/10
Value for money: 4/5
📍The Jungle

——
Lunch set ($78)
👉🏼尼泊爾豬肉餃子🥟
Set跟湯/沙拉仲有野飲。$78食飽飽~
Lunch Set ($78)
有湯/沙律+ 野飲
👉🏼 美國肉眼牛扒配紅酒肉汁(+ $30)
👉🏼辣肉腸Pizza
Overall: 8.5/10
Value for money: 4/5
📍The Jungle
佐敦廟街273-275號寶發大廈地下3號舖
  • Momo尼泊爾餃子
🐰💬Momo初體驗!呢度環境好有feel 好岩同fd係到chill一chill✨🥂-1️⃣「黑松露意粉Truffle Tagliatelle 🍄($130)」-意粉好有咬口!掛上滿滿濃郁嘅黑松露忌廉汁 仲有菇菇同青椒絲增加口感🍝~The spaghetti is al dente with creamy black truffle cream and parmesan🧀.-2️⃣「尼泊爾餃子Steamed Momo🥟($88)」-外皮煙韌 內餡選擇左雞肉 食落鮮甜多汁🤪~These chicken Nepalese dumplings are juicy! I love their chewy wrappers.- 3️⃣「蟹鉗Crab craws🦀 ($78)」-炸得乾身脆口 佢個蛋黃醬係精粹😛~The deep-fried crab craws are crunchy. It is perfect with the mayo.-4️⃣「芒果奶昔Mango Smoothie🥭($48)」-係菠蘿同芒果加上雲呢拿雪糕嘅特飲 香甜順口~The mango smoothie is sweet and s
🐰💬Momo初體驗!
2️⃣「尼泊爾餃子Steamed Momo🥟($88)」
3️⃣「蟹鉗Crab craws🦀 ($78)」
4️⃣「芒果奶昔Mango Smoothie🥭($48)」
係菠蘿同芒果加上雲呢拿雪糕嘅特飲 香甜順口~The mango smoothie is sweet and smooth.
Truffle Tagliatelle
Truffle Tagliatelle
同朋友黎呢間尼泊爾餐廳食lunch,食物服務都一流🤩————————🔹Lunch Menu $78 (包一個湯/沙律、Main、野飲)🔸Momo (Pork) $78餃子用蒸籠上,呢款尼泊爾餃子有d似L size小籠包,入面好多汁,好香😍😍中間個醬有少少辣,點左好開胃,食哂8隻完全冇問題🤣評分:🌕🌕🌕🌕🌖-🔸Pepperoni Pizza $78Pizza鋪滿哂辣肉腸好香,個餅底脆脆地又唔會太厚,唔洗驚滯🤪評分:🌕🌕🌕🌖🌑-🔸Ribeye Steak $78個ribeye因為有筋所以有少少難韌,不都係好好食!個2個dipping sauce分別係紅酒汁同芥末醬(我估),紅酒個個幾惹味,但芥末醬好鹹😂評分:🌕🌕🌕🌕🌑-🔸Pom Collins $48 (Red)🔸Coco $48 (Green)🔸Healthy Yak $48 (White)呢3款mocktail都好fresh🍸紅色個個係番石榴味,綠色係班蘭味,白色係益力多味🤓白色最好味,不過偏甜。評分:🌕🌕🌕🌕🌑-想講佢地服務真係好好,勁nice,食得好開心! The food, service and atmosphere were
同朋友黎呢間尼泊爾餐廳食lunch,食物服務都一流🤩
————————

Pepperoni  Pizza

🔸Ribeye Steak $78
評分:🌕🌕🌕🌕🌑
Ribeye  Steak

🔸Pom Collins $48 (Red)
🔸Coco $48 (Green)
🔸Healthy Yak $48 (White)
評分:🌕🌕🌕🌕🌑

想講佢地服務真係好好,勁nice,食得好開心!
The food, service and atmosphere were really amazing, what a great dining experience! Will definitely revisit soon🥰
Pepperoni  Pizza
Ribeye  Steak