2018-05-16
銅鑼灣有間商場SOXX做感謝周大特價,又點會少得我呢個小資女去血拚呢~ 呢日Call埋朋友放工後去銅鑼灣食晚飯再shopping,我朋友就係韓迷,一見到韓國菜就會好想試好想食,佢上網見到有間韓國炸雞店就心思思想食,我呢啲好朋友就緊係陪佢行到底、食到底啦~去到呢間餐廳,就立即有個韓國staff招呼我地,我地十五十六都唔知食咩好,佢就介紹我地食烤雞,我地就叫左一份蒜香烤雞,小食就叫左韓式什錦魚蛋湯,黎到食韓國野,魚糕、魚蛋都一定係必食單品!飲品方面,佢地都有唔少選擇,大多都係有酒精嘅飲料,我地都好少飲酒,於是我同朋友各叫左一款飲品,分別係檸檬冰茶同蜜桃梳打,我地兩個share飲。先講飲品,檸檬冰茶味道酸酸地,幾開胃! 蜜桃梳打入口有幾香蜜桃香味,甜甜地,幾解渴~韓式什錦魚蛋湯份量都幾大,有好多唔同嘅魚蛋製品,有魚蛋、夾住粉絲嘅特色魚蛋、魚糕等,我地都覺得好驚喜,有啲我地見都未見過,鍋中仲有雜菜,成個鍋都幾豐富! 一開始先飲一啖湯先~ 有幾濃嘅魚蛋同胡椒味道,幾惹味,飲完都唔會覺得好口渴,無乜味精! 各樣魚蛋好彈牙,魚糕黎到好大塊,staff都好好人咁同我地剪開~蒜香烤雞另有一碟酸蘿蔔可以解
先講飲品,檸檬冰茶味道酸酸地,幾開胃!
蜜桃梳打入口有幾香蜜桃香味,甜甜地,幾解渴~
蒜香烤雞另有一碟酸蘿蔔可以解滯
烤雞即叫即烤,黎到熱辣辣,我地通常都係食炸雞,今次都係第一次~
蒜香烤雞,蒜味唔會太濃,就算唔鍾意蒜味嘅人都可以試下! 件件雞都切得岩岩好,烤雞醬汁人家配製,入口有好香蜜糖味,甜甜地,比起炸雞,就算食多幾件都唔會覺得好膩,雞肉好嫩又無雪味,係我心目中都幾高分! 我地兩個人食岩岩好清哂,好滿足喔~
呢間餐廳嘅食物質素都幾高,而且員工都幾nice,笑臉迎人,食野都覺得開心啲啦~