The Food Gallery

餐厅: The Food Gallery
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2019-03-24 1648 浏览
本身滿心期待去試里間自助餐,聽講佢有米芝蓮,所以決定同家人慶祝生日去食。第1)係OpenRice訂位前打過電話去查詢話如果係慶祝生日就係備註寫慶祝生日會送半磅蛋糕,但我地去到尾聲時查詢職員就同我地表示係沒嫁,佢地公司沒做生日優惠。2)我地同行大人連小朋友3位(有位是需要bb凳使用),我地係入去食時問有沒bb凳可提供,有位職員表示沒晒bb凳,因為我地預約時沒寫有bb,但一間大酒店連bb凳都得一兩張?我地都叫早去食,6點就去食啦,去到酒店餐廳都係得幾張檯,果到都係得3位用bb凳啊!之後我地再次再向第二位職員要bb凳,果位職員都有幫我地去取,五似門口職員一口拒絕不給予!3)食物種類好少,冷盤少,熱盤少,甜品同樣少!4)味道一般、冷盤五夠新鮮,生蠔仲有沙5)價錢與食物本質不符!
3)食物種類好少,冷盤少,熱盤少,甜品同樣少!

4)味道一般、冷盤五夠新鮮,生蠔仲有沙

5)價錢與食物本質不符!
2019-03-16 1789 浏览
訂檯時餐廳職員告知今日起逢週六會新推出Cantonese buffet promotion,聽落去好吸引 今日終於一試成個buffet decoration充滿港式味道,野食方面,在本身有的海鮮熱食三文魚刺身等的基礎上,加入好多廣東港式風味燒味section 非常正宗港式隔離系自助奶茶section仲有點心區 燒賣蝦餃鳳爪各種串燒好多廣東特色菜式仲有埋涼拌區!每位仲有埋燉湯 叉燒包 乳豬 蛋白燕窩送 味道唔錯 老人家實在好開心(呢個掛住食冇影相)最後甜品section 雞蛋仔 鉢仔糕 豆腐花 楊枝甘露等全部港式小食應有盡有第一次嘗試cantonese style buffet 總體來講 新穎 性價比高(時間限定 價錢比平時週末平左 仲有openrice七折 折左之後每位300蚊左右)呢個價錢可以食到甘多款式同選擇噶港式茶樓美食+海鮮buffet 個人覺得非常抵食推薦喜歡港式美食及自助的朋友過來食(呢個promotion只系星期六lunch先會做 想食噶朋友要等下個禮拜啦)

燒味section 非常正宗港式

隔離系自助奶茶section

仲有點心區 燒賣蝦餃鳳爪各種串燒

好多廣東特色菜式

仲有埋涼拌區!

2019-03-16 1390 浏览
“Disappointment” is how I would described my dining exp. at the Food Gallery. Having been to this restaurant 3-4 times a year in the last two years, I trusted the quality of the food. However, the Canton theme of the buffet lunch offered limited choice of food and boring food which we could find in 茶餐廳 easily. On the other hand, the salmon sashimi was of low quality, not fresh at all. For service, servers kept urging us to pay the bill and they were not helpful in serving customers such as serving ice cream.

2019-03-16
  • 楊枝金露布丁,炒蟹
2019-03-11 1403 浏览
取食物範圍不夠寬敞,以星級酒店來說,食物款式及水準一般。海鮮:生蠔吃時很多都帶有殼;翡翠螺/長腳蟹都新鮮;喜歡蟹蚶新鮮之餘因為蟹殼已夾開,容易取出刺身/壽司:看賣相及款式不太想食羊架:好像求其煎好就放出來鵝肝:即煎配給,尚可,廚師友善咖哩:有3款選擇,味道不錯沙律:一般甜品:款式一般,味道尚可,唯沒有即制甜品如班戟.梳乎里等還值得一提,當日見有個頑皮小孩在甜品區走來走去指手畫腳,他手踭更碰到食物,好在服務員看見立刻取出食物。
取食物範圍不夠寬敞,以星級酒店來說,食物款式及水準一般。
刺身/壽司:看賣相及款式不太想食
羊架:好像求其煎好就放出來
鵝肝:即煎配給,尚可,廚師友善
咖哩:有3款選擇,味道不錯
沙律:一般
甜品:款式一般,味道尚可,唯沒有即制甜品如班戟.梳乎里等

2019-02-27 2036 浏览
之前同太太去食夜晩buffet, 環境普通,嘢食真係好一般。蠔 - 我冇食,太太話一款ok一款普通海鮮 - 凍蝦同開邊龍蝦都冇味鵝肝 - 不斷放响個鑊仔度煎住,個鑊內已經有好多鵝肝迫出嚟嘅油脂,我行左幾轉都係咁,賣相有d嚇人沙律 - 唔記得蜆殻粉定螺絲粉,不好食蒸魚 - 呢味要讚,好少可以食到一整條魚,連黃花魚都可以成條要晒熟食 - 不太多選擇燒味 - 太乾,尤其义燒同燒肉海南雞飯 - 油飯味唔夠甜品 - 反而甜品有水準,好多蛋糕都好味酒店價錢,以上食評,覺得不太值
蠔 - 我冇食,太太話一款ok一款普通
海鮮 - 凍蝦同開邊龍蝦都冇味
沙律 - 唔記得蜆殻粉定螺絲粉,不好食
熟食 - 不太多選擇
燒味 - 太乾,尤其义燒同燒肉
海南雞飯 - 油飯味唔夠
甜品 - 反而甜品有水準,好多蛋糕都好味

酒店價錢,以上食評,覺得不太值

一早先在OpenRice 訂好位,lunch buffet 有8折優惠,平均一個人都係$318,當然唔可以要求太多,但嚴格來說都算好抵食!一入去會有代客泊車服務,免費泊車2小時,之後$70/1小時計,但其實佢地係人手幫你泊,遲少少都唔會計到咁足。The Food Gallery入口冷盤主要的生蠔不錯,雖稱不上大隻多肉,但至少新鮮。無試到小龍蝦,但涷蝦肉質都好爽口,青口同螺都ok。壽司🍣...可免則免吧😂😂看起來不太新鮮,所以無影到相沙律🥗同ham都好多人食燒虎頭大蝦好惹味,仲有蝦膏,抵食之選!有肉腸、雞翼、茄汁燴海鮮,都ok架但薄餅就算了吧,餅底硬到不行牛扒同龍蝦伊麵一樣,都係即叫即煮,但牛扒是經醃過的,好咸好咸,雖然煎落好香基本的仲有中式點心,燒味,酸醋魚(好食!),辣汁炒螺(好食!),同埋龍利柳(好食!)甜品也不過不失啦,選擇不多,但至少有哈根達斯冰淇淋🍦🤗🤗🤗

The Food Gallery入口

冷盤主要的生蠔不錯,雖稱不上大隻多肉,但至少新鮮。
無試到小龍蝦,但涷蝦肉質都好爽口,青口同螺都ok。
壽司🍣...可免則免吧😂😂看起來不太新鮮,所以無影到相

沙律🥗同ham都好多人食

燒虎頭大蝦好惹味,仲有蝦膏,抵食之選!

有肉腸、雞翼、茄汁燴海鮮,都ok架
但薄餅就算了吧,餅底硬到不行

甜品也不過不失啦,選擇不多,但至少有哈根達斯冰淇淋🍦🤗🤗🤗
2019-01-13
  • Haagen Dazs
2019-01-13 2593 浏览
慶祝生日要在訂枱時通知,送個小蛋糕。我們事先不知道,好好彩,Reception 姐姐馬上安排給了我們兩位生日長老驚喜!食物:海鮮新鮮,生蠔&長腳蟹很鮮甜。食物種類多。可以即叫即蒸魚。Soufflé 係必食!環境:family friendly, relax atmosphere, not too many tables and very cosy服務:待應們很勤力,態度好,會講笑搞氣氛。Buffet 的廚師們會很賣力介紹食物,菘草花燉雞湯很讚。Reception 姐姐真的非常醒目,留意每位顧客。值得一讚整個團隊工作認真,有熱誠,令客人賓至如歸。Overall dining experience was excellent!

2019-01-11
  • 海鮮
  • 鵝肝多士
  • 甜品區
  • 蒸魚
  • Soufflé
2019-01-07 2013 浏览
今晚來到這裏,看到食物款式多,龍蝦刺身田縲新鮮肉甜,印度特色另一刮目相看,中式料理令我垂涎三尺,本人到愛的三文魚刺身亦見肥美,甜品方面亦有驚喜,薑味的蛋糕都是第一次看到,而且款式亦與別不同。唯一挑剔的,就是欠缺提供普通飲料,自助餐只包一杯飲品,總結報告:不錯不失。

2018-12-05 2670 浏览
冇諗過700幾蚊會食得咁失望。如果唔係見到 openrice 有優惠,老闆大人都唔會黎食。首先講下冷盤:龍蝦鮮味一般,生蠔唔太新鮮,麵包蟹好多膏。熱盤:龍蝦 伊麵不過冇咩味,有炒辣蟹但味道一般,蟹粥 水多過米,燒味最好味係鵝肉,重有一讚鵝肝都好好味(要睇廚師手勢),有咖喱類,燒物類(種類不多),蒸魚好好即叫即蒸,有千層潤麵(但可惜大小姐唔鐘意),湯麵種類都好多(但老闆話比咁嘅價錢黎食湯麵)一句真心話不值過個價錢。
首先講下冷盤:龍蝦鮮味一般,生蠔唔太新鮮,麵包蟹好多膏

熱盤:龍蝦 伊麵不過冇咩味
,有炒辣蟹但味道一般
,蟹粥 水多過米
,燒味最好味係鵝肉
,有千層潤麵(但可惜大小姐唔鐘意)
,湯麵種類都好多(但老闆話比咁嘅價錢黎食湯麵
)一句真心話不值過個價錢。
2018-12-04
用餐优惠
優惠券
  • 燉湯
  • 鵝肝
  • 蒸魚
2018-11-27 2497 浏览
朗廷酒店裡面幾間餐廳都算是各有特色,價格中肯,酒店位置亦相當便利處于尖沙咀區中心,食完飯之後行街或約朋友都好就腳。午市自助餐喺開飯訂枱方便又有優惠。一開始就當然進攻海鮮魚生枱,款式也多亦新鮮。之後嘗過雪耳椰子煲中式湯,非常潤喉正夕當下轉冷天氣!再嘗熱點有印度咖哩,意大利飯和雲吞,亦中亦西味道都很適合。最喜歡個粥品粉麵檔攤,平常自助餐有粉麵叻沙唔出奇,但加埋個生滾粥品選擇就相當適合冬天嘅感覺,份量剛剛好,唔會太大碗,可以留肚試其他款式,馬拉叻沙都就香港人口味唔算好辣。最尾當然要講個甜品部,一般的雪榚糖水蛋榚基本有齊,但都比較甜味道較重,推介係個麵包布甸,蛋黃與麵包好配合,最尾食埋都唔覺得好膩。

2018-11-10 1952 浏览
Good for a nice weekend lunch. Although the place was quite small and food choices were quite limited, they had my favorites like sushi, oysters, desserts, etc
2018-11-02 2176 浏览
海鮮唔鮮!服務差!食物品種少!價錢唔值!環境差,海鮮有怪味!唔新鮮!無咩肉選擇。咩蟹主題,簡直不值得一題!都係一句,差!地方好細!唔會有下次!比咩日本放題還要差,有點像10幾年前$2xx的旺角所謂自助餐!
海鮮唔鮮!服務差!食物品種少!價錢唔值!

環境差,海鮮有怪味!唔新鮮!
無咩肉選擇。咩蟹主題,簡直不值得一題!
都係一句,差!
2018-11-02
纪念日
  • 海鮮
2018-10-29 2122 浏览
同老公食生日飯,因為而家好多自助餐都冇蠔食,見呢度有蠔食,所以訂位食,不過啲蠔完全唔新鮮,苦嘅~至於送嗰隻新加坡麵包蟹唔知點解枱枱出到嚟都出晒煙,唯獨我嗰枱隻蟹冇煙,暖嘅,加上正常都係1隻切4件,我哋嗰隻就得3件,砌埋都冇1隻~值得一讚就係腳蟹同甜品就好味囉~另外就係侍應唔會主動同你加水,水杯冇晒水見到都冇反應,次次都要叫先加水~雖然客人都多,但係侍應都唔少,不過個人感覺好似對外國客人服務就殷勤啲,大至上都ok啦~唔好最好,但不至於差
值得一讚就係腳蟹同甜品就好味囉~
2018-10-23
2018-10-25 15356 浏览
這間酒店應該都是近10多年才落成,但是進去這間自助餐的時候就覺得好熟口面。不知道是否也曾經來過這間自助餐,定還是上次飲宴對於樓上的酒樓的記憶🤔。等待朋友的時候,就先喝碗湯,友人表示燉湯的味道不錯,夠熱燙,但我向來不太喜歡中湯,亦都沒有試。相反,喝了一個西湯,是放在一個名牌子的大鍋爐裏邊,雖然牌子是著名名貴品牌,但是,內裏的西式龍蝦湯,不夠熱,而且內裏的龍蝦肉,比較結實,亦都沒有散發出應有的香味,估計有機會是小龍蝦肉🤔。最奇怪的就是,明明你沒有下單要這個那個,但是無端端,無情情,又會說有一些限量的食品贈送😏。如果送的是燒鮑魚,又不同講法,但是,這兒送的既不是鮑魚,又不是生蠔,而是一大盤甜甜辣辣的星加坡炒辣蟹😒,以及四個炸饅頭,如果我勉強將兩碟全部吃光,那其實我未吃自助餐,也可能飽了三、四成。星加坡甜辣蟹,我都不覺得非常之辣,但是有點兒甜甜酸酸辣辣,味道不算非常好吃,汁醬比較多,那即是辛辛苦苦打開了外殼之後,內裏的肉又是沒有什麼味道,而且內裏肉不算太多,之後我當然沒有再吃。但是蟹殼裏面有很多蟹膏,這點是比較吸引的。饅頭亦都質素不錯,炸得夠透徹,外皮夠脆,如果加點煉奶肯定更佳😏。作為酒店,這

等待朋友的時候,就先喝碗湯,友人表示
龍蝦湯,不夠熱

但是蟹殼裏面有很多
蟹膏,這點是比較吸引的。

作為酒店,這兒的自助餐,亦都提供多款海鮮,竟然連濕紙巾都未能提供😰,那就好像比較強差人意。因為這樣,食客吃完海鮮之後,都要進去洗手間才能夠洗手😱。

除此之外,這亦與其他自助餐一般,雖然索價幾百元,但是卻沒有任飲的飲料提供,就好像其他酒店自助餐一般,只提供一杯茶,其實,連同其他餐廳一起想一想:即使到稻香,加多$16已經可以有任飲汽水或是甜品;茶餐廳吃個常餐亦包一杯茶。如果到酒店自助餐,亦只是有一杯餐茶的話,確實比較難翳氣😪。

海鮮裏邊,其實蟹鋏都沒有什麼味道,雖然打開之後,還是可以咬到大大件的蟹肉。
翡翠螺亦都非常大,但是看見螺肉那麼大,也恐防消化不來,吃一兩只便會飽,結果便沒有事。通常,最吸引的都是蟹腳和生蠔,
蟹腳大大條長型,當然主要都是吃最大條的部份,蟹肉極之多,而且內裏往往含有豐富海水味道

生蠔,有些較大的,內裏的蟹肉亦都比較大件,海水味道不算太鹹,味道挺濃郁的,
都算幾新鮮而且大隻。

辣酒花螺,亦都是放在有師傅為客人蒸食品的那個蒸爐裏邊,雖然溫度夠熱,但是螺肉不夠爽彈,吃起上來好像有點梅。

其餘的
熱葷,友人表示叉燒挺好吃,但是我出去的時候,好像只剩下一些比較瘦的叉燒,因此亦沒有試。
燒肉,雖然大大盤,但就好像有人升職斬的燒肉,凌亂不堪,不算太過吸引🤔,燒肉皮都好像已經回氣,因此亦都沒嚐。

其實這兒都有一大舊
切牛肉,但是由於沒有人排隊,亦都沒有師傅在前邊,即使牛肉顯得紅彤彤的樣子,經過也不會覺得吸引。

咖哩有三兩款,先一款
咖喱雜菜,看起來沒有什麼了;另一款咖喱魚,亦都不太見到有很多魚塊,咖喱汁也不太潔身,結果都沒有事。吃了一件
Tandoori雞,亦都明顯煮得比較乾。那款印度式的薄脆,香氣欠奉,點些chutney 就更好

刺身四五款,放在小雪櫃裏邊不太起眼,而且刺身顯得不太亮麗,試少少沒壞。三文魚,不算切得厚,普通的
三文魚,不算太肥美油香😏。

反而,因為看到師傅煮麵的那一個水吧檔,就想起之前的上司教落,可以試試海南雞飯或是麵條,
海南雞飯裏面只見盡是雞胸,結果就叫咗一碗
喇沙麵條,然後在旁邊放少少
五柳菜

因為現今時代,除了吃廈門炒米,都很難可以在何等菜式吃到有
五柳菜了,更何況,即使你去吃廈門炒米,也不容易找到有五柳菜,五柳沒浸湯,沒煮過,顯得較乾身。
喇沙的湯底夠熱夠燙,味道不算太過辣,但是火喉略有不足,即使味道夠濃,也感到輕微遜色;麵條比較軟林,但是牛肉就煮得剛剛好,不會感覺過熟,吃起上來剛剛好;再加點炸洋蔥、炸蒜、蔥粒,味道亦都不錯

看到餐廳的內部有部咖啡機,相信所謂的
即磨咖啡都還好,還算有點香氣。

甜品亦都偏向普通,一件綠茶的,味道不算太過濃郁,而且內裏比較死實。當然吃
雪糕就是基本需要,味道不少,有十款,亦都不限你要多少款味道。其他甜品例如
麵包布丁或是蛋糕都未算吸引。

服務正常,環境也算恬靜,要吃的都源源不絕,食品類別可能偏少,價錢還尙算正常。
2018-10-24 2012 浏览
因為我係超級中意食海鮮 尤其是蟹🦀 所以一見到呢間酒店做緊蟹嘅主題 我當然係唔會放過第一次食呢間 生豪牛朳凍食海鮮樣樣有 講下啲呢度有咩特別啦 因為做蟹主題 每兩個人就有一碟超大型蟹配炸饅頭 不過呢個係最唔好食嘅 通常用咁多醬汁就係想遮蓋本身食材唔新鮮嘅事實 個蟹雖然好大 但啲肉勁好梅 反而炸饅頭點汁仲好食 蟹就出面自己拎個啲新鮮好多 最令我讚嘆嘅係個軟殼蟹 通常係個炸皮好厚 同埋啲蟹通常係最唔新鮮 但呢個係勁有鮮味 仲要皮薄多蟹肉 好好食另一樣我覺得呢度好特別係有得自己揀魚黎蒸 我揀咗條黃花魚 仲要有好多條你可以自己揀 睇住佢攞入蒸籠正 雖然豉油多咗啲 但條魚好新鮮好滑 其他食物雖然其他地方都有 但呢度水準都幾高 算係我top three嘅自助餐推介 記得蟹主題做到30/11/2018 想食嘅快啲啦