2023-03-22 1020 浏览
又參與香港餐廳週活動,本次檔期(2023年春季)預約了6家餐廳,第3站:灣仔The Drawing RoomThe Drawing Room下午茶很出名,聽說很難訂坐,Restaurant Week接受1人訂座,就來試試午餐。398元/位午餐,包括以下的:#餐前麵包:我1個人給了5個,試了其中2個,1脆1軟,比較喜歡軟餐包。#頭盤:4選1,點了香煎帶子,肉厚而嫩,yummy!#主菜:3選1,點了煎雞肉卷,味道挺好的,作為主菜,份量偏少。#甜品:2選1,點了胡桃布朗尼,朱古力味濃而不膩,好好味!胡桃配布朗尼,味道和質感都豐富的組合,本餐最愛!#餐飲:點了熱咖啡,咖啡味濃,醒神!環境:光線充足!在天然光下用餐,感覺舒服!服務:很好!滿意!

398元/位午餐,包括以下的:
#頭盤:4選1,點了香煎帶子,肉厚而嫩,yummy!
#餐飲:點了熱咖啡,咖啡味濃,醒神!

環境:光線充足!在天然光下用餐,感覺舒服!

服務:很好!滿意!
2023-03-07
2023-03-13 887 浏览
The Drawing Room 餐廳環境非常舒適闊落非常適合聚會Lunch Set MenuEgg 63 Degrees三道菜入面,最鍾意食呢個蛋味好濃 仲係非常流心一切開蛋汁已經湧出嚟加埋流心蛋旁邊嘅汁 非常 juicy流心蛋旁邊配上少量闊麵條 及蘑菇全部食材配搭得啱啱好 味道簡直是絕配絕對會 encorePan-seared Scallop味道和賣相都不錯Poached Cod賣相不錯但不算有特別突出的特點
The Drawing Room 餐廳環境非常舒適闊落
非常適合聚會

Lunch Set Menu

Egg 63 Degrees
三道菜入面,最鍾意食呢個
蛋味好濃 仲係非常流心

賣相不錯
但不算有特別突出的特點
2023-02-20
2023-03-13 593 浏览
今次撇開👶🏼同閨蜜嚟咗St Regis high tea慶祝佢生日,呢間五星級酒店作風低調,都唔係成日聽人講,但係high tea都full ga,早咗兩星期book😙我地坐係窗邊位打卡🥰Overall 有驚喜,值得推薦👍1️⃣ Savoury Selection ⭐️9.5/10傳統銀色餐車上有八款鹹點,因為一個人鹹加甜一共可以叫八款,可以自由配搭幾多件鹹甜點🍰因為我哋兩個人,所以每樣都可以是一件😙我同閨蜜都一致認為黑松露macaron同鵝肝啫喱最出色😍😍本身係甜點嘅macaron個皮竟然有好濃嘅黑松露味得嚟又夾,要encore! 鵝肝啫喱就好滑🤤另外有帶子tartare、和牛同煙三文魚卷都出色!🤓2️⃣ Scone ⭐️ 8/10嗰scone分別有原味同埋提子味,味道正常,唔會太黐牙😁值得一題係有好多醬選擇🤩除咗Basic嘅牛油同clotted cream,仲有四款果jam,我就覺得flower honey最特別,有花香味而且甜度適中3️⃣ Sweet Selection ⭐️8/10另一架餐車亦都裝咗八款甜品,講真其實去到呢個地步都已經好飽😂😂overall都會覺得偏漏🍧我最鐘意muscat ho

2️⃣ Scone ⭐️ 8/10

3️⃣ Sweet Selection ⭐️8/10

我最鐘意muscat honey yogurt,清爽得嚟面頭啲cream好滑🍦其他朱古力嘅甜品都高質素,只係我哋已經食唔落😂

4️⃣ Craft Tea Collection ⭐️8.5/10

一開始會有人拎住成盒茶葉過嚟每隻介紹👍我地簡左Kuchi Hojicha同Keemun Rose,正常

👩🏻冧女指數:9/10 呢到落地採光好,食物精緻,打卡好靚,而且食物真係有質素👍到530時仲有用刀開香檳環節,算係驚喜節目,免費飲到一小杯🤤🤤

Food: 9/10
Environment: 9.5/10
Service: 9.5/10
Price: 7.5/10
Overall: 9/10

💸 ~500 pp
位於St Regis酒店二樓的The Drawing Room, 樓底極高,富空間感,餐廳採用落地玻璃盡收自然光,影相特別靚。Afternoon Tea $478一位,包括4件鹹點,4件甜點,2件Scone, 一壼茶。優點係鹹甜點可以互相轉換,幾有彈性。侍應首先會介紹茶葉種類,種類繁多可以跟隨當日心情挑選。之後就推出trolley, 鹹點有8款選擇。我揀左鵝肝無花果配小麵包、魚子醬cream cheese cake, Scallop Tartare, 澳洲牛肉撻。份量比較小件,食哂都唔會好飽。Scone外層乾身,內裡濕潤,配合蜜糖或自家製果jam,好好味!甜點一樣有8款選擇,我揀左chocolate biscuit, cafe hazelnut, 朱古力士多啤梨泡芙,yogurt。甜點份量小巧,每一款都好好味。Afternoon tea整體味道很不錯,不過份量真係太細,希望可以改善。

2023-02-19
2023-02-15 823 浏览
情人节到了,因为晚上想和女朋友健身,所以订了中午的餐厅与女朋友进餐,共度情人节Drawing room在湾仔瑞吉酒店2层。就在公司旁边,放工後非常方便。菜品1. Egg 63 Degree:有優質雞蛋,蘑菇,少許麵條,菠菜及蟹肉。打散蛋黃伴在一起簡直是絕配。2. Beef Tartare:生牛肉處理的非常好,生牛肉上面還加了很多脆脆,和生牛肉一起吃,回味無窮3. Chicken Ballotine:主菜雞肉捲裡面還有青豆,除此之外還有兩團番茄為主的醬,雞肉配上雞汁,很精緻的一道菜。4. Poached Cod:煎鱈魚,作法沒有特別突出的特點,擺盤不錯,鱈魚的味道沒有處理太好。5. 兩個甜品,一個是布朗尼,一個是蘋果派。甜品份量很大,質素很高。尤其是蘋果派裡面酸甜可口,優質的飯後甜點。整個Set包埋兩杯喝的,咖啡奶茶等都可以選。環境方面因為是瑞吉酒店裡面,所以環境非常優雅,座位舒適,如果不上班的話可以呆一下午。 喜歡精緻菜品及優美環境的朋友們可以來嘗試。

菜品

整個Set包埋兩杯喝的,咖啡奶茶等都可以選。

喜歡精緻菜品及優美環境的朋友們可以來嘗試。
Egg    63    Degree
Poached  Cod
Chicken  Bollotine
  • 甜点
2023-01-31 907 浏览
環境: 空間感足夠, 設計充滿時代感, 好舒服,傾計一流,又唔會好迫, 燈光柔和, 可能會有少少眼瞓, 但我個人幾鐘意,氣紛唔錯 幾好feel食物:外觀唔錯 味道okay, 前菜有我鐘意嘅他他,但事日主菜就一般, 冇牛…我本人鐘意食pasta,所以叫左個濶麵,texture係唔錯,幾彈有口感,但就寡咗啲囉…另一個main course叫左burger,冇驚喜; 逐樣上 慢慢來 唔會好急, 份量唔算好多, 男士可能略嫌唔夠服務:nice,主動

服務:nice,主動
生日
2023-01-28 696 浏览
慶祝周年紀念,晚餐揀咗呢間,情調好好一入門口已經俾嗰度嘅裝飾同佈置吸引,係自己好鍾意嘅風格☺️寧靜舒服嘅環境,香味都好有冬天氛圍我哋一個叫咗set, 一個叫a la carte, 但係佢哋都俾兩份餐湯同飲品,好貼心嘅服務,抵讚!食物方面我哋最鍾意係tuna tartare,beef tartare同lamb,特別係份lamb,入面淋外面有少少脆,又香又有肉汁,好正😋
慶祝周年紀念,晚餐揀咗呢間,情調好好
我跟朋友C的一年之約又到了。(不是刻意一年見面一次,但就往往變成這樣。)我們去年已想到瑞吉酒店The Drawing Room吃英式下午茶。是被媒體介紹而吸引。而且可要求食物改成純素。單一位有此要求也可以。似乎此餐廳的英式下午茶實在太吸引了。當時可以做3個月內的預約。我每次致電也是預約位子滿了。嘗試數次後便放棄。今年中再跟朋友C提出是否嘗試預約。她說外國開放境外旅客入境,香港人不用再留港宅渡假,可能較容易預約位子。果然!這次預約成功了。還可以選擇日子。於是,11月27日星期六,我們便吃了期待已久的英式下午茶。第一次找這酒店位置比較困難。其中一個原因是港鐵會展站的路牌給了錯誤的指示。實際上是不用走到天橋上,再穿過中環廣場而行。上上落落的甚是複雜。離開時才發現,沿地面往維港方向走。繞過鷹君中心便看到會展站B1出口。不消數分鐘便到。酒店門口並不大。我是經過停車場那門口進入酒店。其實那應該是正門。離開時從側門走。所以,找到停車場便對了。酒店樓層非常高。感覺得華麗。餐廳外有不少座椅。四周的佈置都是英式風格。例如這個郵筒。應該有郵差來收取信件的。配合淡黃的燈光,感覺很舒適。11月份已放置聖誕樹。令
我跟朋友C的一年之約又到了。
(不是刻意一年見面一次,但就往往變成這樣。)

是被媒體介紹而吸引。
而且可要求食物改成純素。
單一位有此要求也可以。

似乎此餐廳的英式下午茶實在太吸引了。
當時可以做3個月內的預約。
我每次致電也是預約位子滿了。
嘗試數次後便放棄。

今年中再跟朋友C提出是否嘗試預約。
果然!這次預約成功了。
還可以選擇日子。

於是,11月27日星期六,我們便吃了期待已久的英式下午茶。
第一次找這酒店位置比較困難。
其中一個原因是港鐵會展站的路牌給了錯誤的指示。
實際上是不用走到天橋上,再穿過中環廣場而行。
上上落落的甚是複雜。

離開時才發現,沿地面往維港方向走。
繞過鷹君中心便看到會展站B1出口。
不消數分鐘便到。

酒店門口並不大。
我是經過停車場那門口進入酒店。
其實那應該是正門。
離開時從側門走。
所以,找到停車場便對了。
酒店樓層非常高。
感覺得華麗。

餐廳外有不少座椅。
四周的佈置都是英式風格。
例如這個郵筒。
應該有郵差來收取信件的。
配合淡黃的燈光,感覺很舒適。
11月份已放置聖誕樹。
令我可以早一點感受聖誕氣氛。

樓層高,聖誕樹也可以放巨型的。
裡面便是餐廳的用餐區。
餐廳外有露天區。
當時沒有客人坐那裡。

我有時覺得在露天位置用餐感覺寫意。
不過,我們現在是享用英式下午茶,還是在室內用餐較合適。
天花板的燈飾。
我們坐在圓桌旁。
獨立又大的沙發椅令人坐得舒適。
旁邊還有方形軟墊椅子給我放袋子。
Plantation茶葉
這個茶盒子,我在Openrice看過別人分享。
那人說烏龍茶好喝。
所以,我們早已決定要烏龍茶。

但當職員為我們逐一介紹茶葉時,我聽到大吉嶺時又心動。
不過,最後都是點了兩款不同的烏龍茶。

下午茶餐單上有列出這12款茶葉。
即使當時職員介紹,我是快速洗腦的。
12款茶葉都是來自Plantation這家茶店,包括Jasmine Phoenix Pearls(茉莉鳳眼)、Kuchi Hojicha(日式焙茶)、Chamomile Reverie(意想洋甘菊)、Moroccan Mint(摩洛哥薄荷茶)、Keemun Rose(祁紅玫瑰)、Honeybush Chai(南非蜜樹茶)、Darjeeling Moonshine(大吉嶺月光白茶)、Osmanthus Oolong(桂花烏龍)、Oriental Beauty(東方美人茶)、Darjeeling First Flush(大吉嶺春摘茶)、Plantation Breakfast(茶莊早餐茶)和Tangerine Pu-erh(小青柑)。
Oriental Beauty、Osmanthus Oolong
如沒有記錯的話,朋友C點的是桂花烏龍。
我的是東方美人茶,也是烏龍茶的一種。
(前面較深色那一杯。)
味道清香怡人。

我不選擇咖啡,是因為茶是以一壼提供。
可以邊吃邊喝茶。
咖啡則是一飲而盡。
Welcome drink
另外,這兩杯迎賓酒是贈送給我們。
(不單是我們二人,其他客人也有。)
那是跟一家酒商合作。
客人喜歡的話,可根據名片查找酒商資料。

為何又是有深淺不一的顏色?
因為我的一杯是沒有酒精。
這真讓人意外,連這杯贈送的雞尾酒也可以按客人的特別要求提供。
我還以為沒有我的份兒。
好美的「酒」。
兩個女生的下午茶聚,喝著一杯粉紅色的飲品,很搭配呢!

飲品的味道有水果味。
有氣泡。
好好喝。
Welcome drink
中間的冰塊也讓我們欣賞了一回。
像一座小冰山。
中間凹下去的地方有玫瑰花瓣。
朋友C 11月份吃素。
所以,我們二人的鹹點都是特別製作。

正常的餐點是在餐車上選擇4款鹹點。
共有8款給客人選擇。
職員有給我們每一款食物作介紹。
我們聽完後都忘記了一大半,哈哈!

前面這個是酥皮雜菌塔(名字都是我自己作,因為沒有餐單)。
雜菌切成小丁,其味芳香。
下面的酥皮口感十分酥脆。
是好吃的小食。

忘記了小番茄內是甚麼。
只記得味道清新。
下面的麵包,我們眼看以為是軟的,非也。
那是脆的。
另一個酥皮包內是牛油果末。
也是好好吃的小食。

蘆筍下也是脆麵包。
其上有黃色的醬汁,忘記了是甚麼。
但我記得我們都驚訝這樣配搭的味道很新鮮。
一開始看到的4瓶果醬便是用來配司康。
職員再給我們不同於此的2瓶果醬。
讓我們忙於嘗試每一種味道的果醬。
只有每人2個司康,哪會足夠?

記得最特別的果醬是柑橘味。
跟平常吃到的那一種不同。
味道獨特又好味道。
scone
已知有人讚賞這裡的司康。
所以,我都滿期待。

果然不錯,司康的口感外微脆內鬆軟。
尤其是圍邊鬆脆。
咀嚼時內裡的糕餅沒有黏糊在口腔上。
亦不會一咬便鬆散至粉碎。

這是純素的司康,味道和口感都好。
最後是甜品
朋友C可以吃蛋奶,所以,職員推出甜品餐車。
她需要在裡面8款甜品中選擇4款。

這個英式餐車我應該是第一次見。
感覺得高貴。
當職員打開玻璃蓋子,蓋子捲動到後面。
入面的層架就像向前伸出來。
讓職員夾取客人所選的甜品
朋友C選擇的應該是Raspberry lychee(野莓荔枝球)、Lemongrass apple(檸檬草蘋果塔)、Cherry pistachio(車厘子開心果塔)和Whisky chocolate cake(威士忌巧克力蛋糕)。

每款甜品都做得很美!
如果要我選,我應該選不到。
因為每款都想吃。
朋友C切開其中一個甜品拍了直切面給我看。
而我的甜品是純素,不用選,就只有這4款。
也做得很精美。
我的甜品做得比較小巧。
很快已被我全吃進肚子裡去。

芒果塔的味道很香甜。
草莓甜品下好像是一塊麻糬。
草莓布丁內是椰子布丁。
巧克力塔有濃郁的巧克力味。

這個英式下午茶的特別之處是可以為每位客人提供特別餐飲要求。
就如我們二人,一人是蛋奶素,一人是純素,餐廳也可以安排。

職員的服務周到,令我們用餐時感到很舒適。
訂座時特別提醒我們只有90分鐘。
但我們吃得慢,談話又多。
甜品來到之時,朋友C突然看手錶已差不多下午4時。
即是我們是時候要離開了。

不過,職員也沒有向我們遞上賬單。
或許當時沒有客人在外等候。

這裡的消費是$478一位,另有加一服務收費。
雖然消費高,但我覺得是值得一試。
2022-11-27
$525.8 (下午茶)
scone
2022-12-22 1316 浏览
The Drawing Room的Afternoon Tea Set應該是整間St. Regis酒店裡面的餐飲, 最為Affordable的_家. 樓底極高本身可以營造一個寬敞而舒適的環境, 但不知為何, 它的座位安排相當緊湊, 不太有吃Afternoon Tea應有的空間感, 座下來有點壓迫感. 另外在餐廳後面的露天花園, 在餐廳開張的時候直程有宴會的賓客, 穿過餐廳再到露天花園抽煙, 這樣的環境相當Annoying, 幸好今次沒有發生, 只是作為以服務細心聞名, 而且定價是極之Luxurious的St. Regis, 這些事情不應該發生.說回食物方面, 它的Afternoon Tea不是傳統的層架表達, 而是將食物分開鹹點和甜點, 分別放在兩架傳統的銀色餐車上面, 可以由八件鹹/甜點的選擇, 再加上兩件的Scones, 份量剛好. 鹹點相當吸引, 當然沒有三文治這類夾硬填飽肚子的小食, 而是在外表上相當精緻, 我最喜愛的是罐裝的油甘魚及鵝肝撻, 口感順滑無筋, 鮮度比不少日本及法國餐廳還要好. 另外外表很蕃茄的蕃茄Macarons, 還有和Macallan威士忌合作的單品, 味道也

說回食物方面, 它的Afternoon Tea不是傳統的層架表達, 而是將食物分開鹹點和甜點, 分別放在兩架傳統的銀色餐車上面, 可以由八件鹹/甜點的選擇, 再加上兩件的Scones, 份量剛好. 鹹點相當吸引, 當然沒有三文治這類夾硬填飽肚子的小食, 而是在外表上相當精緻, 我最喜愛的是罐裝的油甘魚及鵝肝撻, 口感順滑無筋, 鮮度比不少日本及法國餐廳還要好. 另外外表很蕃茄的蕃茄Macarons, 還有和Macallan威士忌合作的單品, 味道也相當吸引.

甜點則平較平淡, 中規中矩, 外表如流心蛋的芝士蛋糕在味道中最有印象, 其他甜點在外表上也有點類似, 例如是啫喱狀的上層配餅乾/蛋糕的下層, 色彩繽紛, 但味道和外觀分別不大. Scones用上Alain Miliat的果醬, 對我而言是賣點, 份量偏少, 脆而不鬆, 牛油味不夠Rich, 還是OM的最對味.

The Drawing Room is the most affordable restaurant in St Regis Hotel. The afternoon tea is difficult from the others by serving with the silver trolley that look more vintage. The salted dishes are nice, especially with the foie gras, tomato macarons and yellowtail fishes. The desserts look and taste similar that is difficult to differentiate. Scones should be more fatty with more butter flavour.
2022-11-22 2361 浏览
Reserved room and breakfast in St. Regis via for bday celebrationBreakfast was served in Drawing Room. First comes first, i like that it’s not serving breakfast buffet💆🏻‍♀️There were 8 types of main courses ranging from Asian to Western cuisine for guests to choose from. Free flow of coffee/ tea/ juices, as well as pastries, ham, cheese and fruit, were served.We chose Chinese and American breakfast. Highly recommend Chinese breakfast💁🏻‍♀️Abalone & chicken congee was subtly prepared and served whe

Black
Cappuy

Chinese Breakfast

Abalone & chicken congee was subtly prepared and served when the rice just burst and released its sweetness. i suggest not to add anything as the congee itself was well seasoned by abalone, chicken and rice. Bland yet savoury. Dim sum was not bad too! I especially like crispy lobster spring roll!!
Chinese  breakfast

American breakfast was classic with eggs, bacon, ham and sausages.
American Breakfast

Chinese Breakfast
- Abalone and chicken congee served with peanuts, onion, crispy fritter and preseved turnips;
- Steamed shrimp dumplings;
- Steamed mini glutinous rice wrapped in lotus leaf;
- Crispy lobster spring roll with seaweed
- Xiao mai

American Breakfast
- Two fresh farm eggs in any style
- Bacon
- Ham
- Pork/ chicken sausages
2022-11-06
早餐
Chinese  breakfast
📍地址: 灣仔港灣徑1號香港瑞吉酒店2樓✿😋味道😋:2/5✿🏙️環境🏙️:4/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:3/5✿👀賣相👀:3/5✿💰價位💰:3/5↠⏰時段:Dinner 19:00 ↞ ❀❀ 傳說中呢間Drawing Room 要book Afternoon Tea 超級難,但今次喺食Dinner,性價比好低,比較易book。🍽️❝ 3 Course Set Menu❞ $488❀ Including a cup of coffee☕️ or tea🍵✦✧ Bread🍞🥖🧈********** STARTERS **********❀ 🐟Salmon Gravlax (dill cream, blinis)⇝⇝⇝ 呢個三文魚,份量好小,而且都幾腥,可能喺佢本身喺咁嘅味,不過我唔識欣賞。❀ 🌿Chef Suggestion (Roasted Fennel) ⇝⇝⇝ 呢個茴香,用咗檸檬汁去煮,食落小小甜同埋酸嘅,就咁睇落有啲似菜頭。********** MAIN COURSES **********❀ 🦃Slow-cooked Turkey (truffle mashed potato, porci
📍地址: 灣仔港灣徑1號香港瑞吉酒店2樓

✦✧ Bread🍞🥖🧈
Bread

Salmon Gravlax

Roasted Fennel

❀ 🦃Slow-cooked Turkey (truffle mashed potato, porcini sauce)

⇝⇝⇝ 呢嗰慢煮火雞,肉質都嫩滑,食落唔嚡口,配咗個牛肝菌汁,醬汁好濃厚,隔離放咗小小薯蓉。

Slow-cooked Turkey

❀ 🐠Chef Suggestion (Cod Fish)

⇝⇝⇝ 呢個喺以低溫慢煮嘅cod fish,側邊啲汁打成泡,食落肉質都算嫩滑,不過覺得比較淡。

Cod Fish

********** DESSERTS **********

❀ 🥧Traditional Saint Honore

⇝⇝⇝ caramelized puff pastry, vanilla chantilly cream

⇝⇝⇝ 呢個甜品香港比較小餐廳有,喺一個法國傳統甜品,佢個餅底喺脆皮,食落好酥脆,上面一粒粒類似喺焦糖包住泡芙,不過都幾甜。
Traditional Saint Honore

❀ 🧁 Chocolate Cake
Chocolate Cake

Tea
Bread
2022-11-15 922 浏览
最近入住位於灣仔 St. Regis Hong Kong 五星級酒店, 包2人早晚餐送,另免費成為 Marriott會員,小朋友10歲以下免費入住兼送早餐🫶🏻。 講返正題,難得可以去St. Regis staycation 兼食足早晚餐,都好想公諸同好啦。環境一流,餐廳樓底極高,晚餐時間燈光暗少少,最適合談心又談情。前菜、主菜、甜品,賣相精緻,道道菜式水準之上。望見以下相片便知食物非一般,小朋友也吃得很開胃,見到甜品眼睛都發光,全個秒吞,作為父母見到都很開心,渡過了一個浪漫既晚上。

2022-08-28
生日
2022-11-06 1036 浏览
一入drawing room,環境光明優雅。首先餐廳會先介紹茶葉,十二格中有桂花烏龍,東方美人茶,日本培茶等,我選了大吉嶺白茶。然後餐廳會推鹹點車仔過來介紹,我選了foie gras terrine, duo of panna cotta, wagyu beef, hamachi tartare。我最喜歡hamachi tartare。友人說不推薦green asparagus skewer。鹹點後是scone,除了clotted cream,還有orange, rasberry and peach jam。orange jam 應是人手做的,有橙皮丁點的甘,很好👍🏻。最後就是甜點,我選了lemongrass apple, rasberry lychee, coconut mango, malibu rum pineapple。lemongrass apple 比想像中好味,清新,沒有cinnamon 小朋友樣樣都唔食,餐廳好好的給多兩個甜點給小朋友試,值得一讚。

一入drawing room,環境光明優雅。
2022-10-25 1029 浏览
The Drawing Room book 左一個月既tea ,今日終於試到啦。平時去酒店食tea 一般都係set 有個三層架甘。呢間比較特別係以餐車形式,鹹點和甜點每人可以各選四件。另外係揀野食之前staff 都有同我地介紹十二款茶🫖,介紹得好詳細👍🍽 📋6/10鹹點中Wagyu beef 同 Foie gras terrine 幾好食,好香,同埋好精緻。另外甜品中,比較有印象有驚喜係Raspberry lychee, 其他都普普通通,無想像中好食。不過係整得幾靚既。而鬆餅有兩款一個原味,一個有提子。牛油味好香,食落唔會好乾。跟咗四款果醬,榛子好味,橙有d 苦。整體黎講,佢甘貴既價錢個人覺得唔係好值。食物質素一般,唔係特別好食。 但茶幾好飲,同埋好多選擇,我哋四個人揀咗四款茶都不錯。Staff 既服務幾好, 好takeace 客人。同埋呢度坐得幾舒服,枱與枱之間距離適當,同朋友傾偈都可以好自在。

🍽 📋6/10

下午茶
閨蜜生日🎂,因為佢比較鍾意茶,本人又想坐得舒服,食物又希望要有特色同水準,種種原因加埋所以就帶咗佢嚟𝔗𝔥𝔢 𝔇𝔯𝔞𝔴𝔦𝔫𝔤 ℜ𝔬𝔬𝔪喇!|𝘾𝙧𝙖𝙛𝙩 𝙩𝙚𝙖 𝙘𝙤𝙡𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙗𝙮 𝙋𝙇𝘼𝙉𝙏𝘼𝙏𝙄𝙊𝙉|9/10呢到對比其他酒店既afternoon tea 突圍而出既就係呢個茶盒,有12款茶葉任你揀。侍應會逐款同你介紹,大路既有洋甘菊,茉莉花,玫瑰花茶,特別少少既有東方美人茶,同埋有大吉嶺出產既茶。本人揀左款簡單既玫瑰🌹花茶,因為比較鐘意有花香❤️|𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚𝙨|9/10自問對鬆餅既要求都幾高,冇幾多間我會用好食黎形容,呢間係其中一間!本人覺得鬆餅要叫得上好食,首先一定要有溫度,如果一上到黎已經凍哂就好食極都有個限度🙈 另外要外脆內軟,出面食落去香香脆脆,入面要夠濕潤,最好仲要有好香既牛油味👍🏻呢到基本上都做到以上幾個要求😋😋😋呢到除左俾果醬同clotted cream之外,仲俾咗牛油🧈好邪惡啊🙈🙈🙈果醬有四款可以隨便用,裝clotted cream 個兜兜太細,我哋前後總共要左3次clotted cream 🤣🤣🤣|𝙎𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙞𝙚𝙨|10/10黎過呢度嘅朋友仔都知,呢度嘅鹹點同甜

|𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚𝙨|9/10

Scones

|𝙎𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙞𝙚𝙨|10/10
黎過呢度嘅朋友仔都知,呢度嘅鹹點同甜品都各有八款選擇,你可以根據自己喜好mix and match😎 總共可以揀8件,如果你係甜品控你可以8件都揀晒甜品🤣🤣🤣

本人私心特別鐘意呢到既鹹點😋唔會係隨便用件finger sandwich 敷衍你就算。今次鹹點我就揀咗以下4款🤩

𝙃𝙖𝙢𝙖𝙘𝙝𝙞 𝙩𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚 🐟
𝙁𝙤𝙞𝙚 𝙜𝙧𝙖𝙨 𝙩𝙚𝙧𝙧𝙞𝙣𝙚
𝘿𝙪𝙤 𝙤𝙛 𝙥𝙖𝙣𝙣𝙖 𝙘𝙤𝙩𝙩𝙖
𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙨𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙧𝙤𝙡𝙡

首推𝙃𝙖𝙢𝙖𝙘𝙝𝙞 𝙩𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚油甘魚他他🐟食落去好smooth,有少少酸甜酸甜嘅味道,感覺好清爽同開胃👍🏻 第二推𝙁𝙤𝙞𝙚 𝙜𝙧𝙖𝙨 𝙩𝙚𝙧𝙧𝙞𝙣𝙚,鵝肝嘅味道好濃郁,食落完全唔會漏,鐘意鐘意😋

|𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩|9/10
甜品我今次都係揀咗四款,整體來講都好唔錯,但係就冇特別話邊一款會留下深刻印象🙈

𝙍𝙖𝙨𝙥𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙡𝙮𝙘𝙝𝙚𝙚
𝙇𝙚𝙢𝙤𝙣𝙜𝙧𝙖𝙨𝙨 𝙖𝙥𝙥𝙡𝙚 🍏
𝘾𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩 𝙢𝙖𝙣𝙜𝙤 🥥
𝘼𝙥𝙧𝙞𝙘𝙤𝙩 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚

另外可以講吓一個訂位小撇步,如果網上見到滿晒都唔緊要,試下打電話去訂,有時都會訂得到!

整體評分:9/10
價錢:$478 per person