2022-05-17 88 浏览
今次入到去屯門搵食,其實屯門都有好多小店,希望大家可以好好支持下。1️⃣ 黑松露蘆筍軟殼蟹意大利飯 $98未放上枱就已經聞到陣陣黑松露香味,軟殼蟹🦀都唔細隻,仲係脆脆地,意大利飯又唔會好粘身,仲係粒粒分明有咬口。2️⃣ 紅酒黑醋煙三文魚意粉 $78賣相不錯,煙三文魚卷成花形,味道不會太鹹,配料仲有車厘茄和野菌,醬汁甜甜酸酸,意粉軟硬適中,配合得宜😋3️⃣ 明太子野菌帆立貝意粉🍝 $82帆立背大大粒仲好鮮甜,加咗啲唔太子,食落仲開胃,醬汁一啲都唔膩,意粉煮得啱啱好,啱晒我口味。4️⃣ 自家青醬闊條麵配芝士雞翼 $98青醬由自家小店調配,呈翠綠色,羅勒葉味道香,再加上橄欖油,配上新鮮蘆筍,仲有釀滿芝士嘅雞翼,外脆內軟🤤5️⃣ 牛牛們早餐 $98非常豐富,有黑松露炒蛋、煙三文魚、巴馬火腿、芝士燒烤菇🍄、歐陸豬肉腸、沙律菜,麵包,擺盤精美,好抵食。甜品送士多啤梨🍓乳酪,酸酸地,好好味,完結豐富嘅一餐😊

1️⃣ 黑松露蘆筍軟殼蟹意大利飯 $98

2️⃣ 紅酒黑醋煙三文魚意粉 $78

3️⃣ 明太子野菌帆立貝意粉🍝 $82

4️⃣ 自家青醬闊條麵配芝士雞翼 $98

5️⃣ 牛牛們早餐 $98

甜品送士多啤梨🍓乳酪,酸酸地,好好味,完結豐富嘅一餐😊
黑松露蘆筍軟殼蟹意大利飯
明太子野菌帆立貝意粉
自家青醬闊條麵配芝士雞翼
牛牛們早餐
2022-05-13 44 浏览
位於紅橋嘅高質良心餐廳,所有食物都好高質🥰沙律用上Ham配新鮮沙律菜,連蕃茄仔都甜過人🤣估唔到夜晚都有得食all day breakfast。不得不讚一讚個松露炒滑蛋,松露味香,滑蛋軟溜,唔會好似坊間好多西餐咁得股Gas味🤭而肉眼扒肉味濃郁,油香四溢,配上番薯條、荷蘭汁,味道完美😌不得不提朋友食嘅慢慢喜歡你,以原條鰻魚配上黑色嘅竹炭包,成個餐口感豐富,分量十足,絕對對得住價錢!成餐飯,前菜連甜品加埋都係$200一個人,性價比其實唔錯。但當晚用餐嘅時候,聽來都係得小貓兩三隻,希望大家多啲支持呢啲又好食,又有良心嘅餐廳💛
位於紅橋嘅高質良心餐廳,所有食物都好高質🥰

沙律用上Ham配新鮮沙律菜,連蕃茄仔都甜過人🤣

而肉眼扒肉味濃郁,油香四溢,配上番薯條、荷蘭汁,味道完美😌

2022-04-23 58 浏览
# #屯門 @thecitycorner.hk👯‍♀️好耐無見表妹了, 2個病癒的人, 相約一起食個悠閒午餐! 之前去過後面街食烏冬, 見呢附近好多別緻食店, 決定再來搵食! 🤔經過門口, 被餐牌吸引, 大甲芋頭, 懷念台灣的我倆! 💃一入門口見有個貨架, 原來仲有其他商品寄賣, 有手作、水晶、食品, 仲有工作坊教整香薰, 好有趣啊!  🥪大甲芋泥配巴馬火腿烘麥麵包配蕃薯條 $68 ~ 初時以為係吞拿魚, 望真啲先發現係我們心心念念的大甲芋泥! 口感軟糯, 細膩香濃, 又香又甜, 滑配上咸香火腿, 一絶! 🦐虎蝦蕃薯意大利飯 $98 ~ 店員上菜時表示, 用上台灣57號黃心地瓜, 原來地瓜有號碼分! 57號是全台產量最高的品種, 顏色比一般地瓜更金黃, 口感綿密、鬆軟, 配上意大利飯出奇地夾! 虎蝦爽甜, 讚! 🍵跟餐配: 洋甘菊茶 & 紅莓茶! 因為茶好香醇, 所以另外買咗盒, $40 好抵! 這個牌子好少見, 讚! 🍰跟餐配: 迷你布朗尼朱古力蛋糕, 朱古力味香濃, 跟餐甜點也絶不馬虎! 🍮再加一份是日蛋糕: 紫薯焦糖燉蛋 $29 ~ 燉蛋香滑, 配上香甜紫薯, 別有一番風味!
# #屯門 @thecitycorner.hk

🤔經過門口, 被餐牌吸引, 大甲芋頭, 懷念台灣的我倆!

2022-04-20 51 浏览
復活節假相約妹妹到此午餐, 估唔到在位置比較僻靜的紅橋有間幾有心思又好味嘅餐廳。推介明太子帆立貝意粉及軟殼蟹松露意大利飯, 味道紮實足料,而且份量一啲都唔細。Set lunch 包一杯嘢飲,我哋揀咗蜜桃茶都幾唔錯。Dessert 叫了跟餐的brownie, 朱古力味濃。 另外一個餐加錢升級做tiramisu,cream cheese 夠滑,惟一係lady finger 唔多覺有咖啡味。餐廳有個角落擺咗檔pop up store賣水晶,店主仲有搞香薰消毒gel製作班同熊仔製作班, 我哋一邊食住甜品一邊join。悠閒嘅一天。
悠閒嘅一天。
軟殼蟹黑松露意大利飯, 明太子帆立貝意粉
2022-04-16
軟殼蟹黑松露意大利飯, 明太子帆立貝意粉
  • 軟殼蟹松露意大利飯
  • 明太子帆立貝意粉
𝐂𝐨𝐫𝐧𝐞𝐫食𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫🙆🏻‍♀️餐廳主要提供西餐🍴有沙律🥗 • 意粉🍝 • 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚🍕……不過見𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫🍔 𝐝名幾搞笑🤣所以同朋友👯‍♀️𝟐個都揀左食𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫🍔~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪Burger▪配薯條🍟👉🏻可轉沙律菜🥗 (免費) 👉🏻可升級蕃薯條🍠🍟 (加+$12).▫️ 胡迪 ($88)(手打牛肉漢堡 • 巴馬火腿 • 車打芝士 • 蕃茄 • 沙律菜 • 芥末籽醬)巴馬火腿🐖唔會好鹹 • 夠軟身, 仲捲到好似花咁🌺手打牛肉漢堡🐃幾厚🤌🏻新鮮煎起夠晒熱🔥所以上面放既車打芝士片🧀可以溶到,痴住塊漢堡👏🏻仲加左蕃茄🍅 • 沙律菜🥬芝麻漢堡包搽左牛油🧈烘過,少少脆邊💫.▫️ 咪走雞 ($88)(香烤雞扒 • 燒菠蘿 • 沙律菜 • 千島醬 • 菠蘿包)依個除左個名搞笑之外🤪最特別係佢用左🍍菠蘿包😏雞扒🐔連皮煎,多左重雞油香,菠蘿片🍍表面烤乾左少少,入面多汁夠甜💦再加左沙律菜🥬,食落唔會好邪惡😝𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦.▪野飲▪ ▫️ 熱 • 洋甘菊 • 無糖 ($20) 食完𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫🍔飲番杯茶🍵感覺好似去左油咁,冇肥過🤭
𝐂𝐨𝐫𝐧𝐞𝐫食𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫🙆🏻‍♀️
餐廳主要提供西餐🍴
有沙律🥗 • 意粉🍝 • 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚🍕……
不過見𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫🍔 𝐝名幾搞笑🤣
所以同朋友👯‍♀️𝟐個都揀左食𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫🍔
[B02] 胡迪 ($88)  &  [B05] 咪走雞 ($88)

▪Burger▪
配薯條🍟
👉🏻可轉沙律菜🥗 (免費)
👉🏻可升級蕃薯條🍠🍟 (加+$12)

▫️[B02] 胡迪 ($88)
巴馬火腿🐖唔會好鹹 • 夠軟身,
仲捲到好似花咁🌺
[B02] 胡迪 ($88)

手打牛肉漢堡🐃幾厚🤌🏻
新鮮煎起夠晒熱🔥
所以上面放既車打芝士片🧀可以溶到,痴住塊漢堡👏🏻
[B02] 胡迪 ($88)

仲加左蕃茄🍅 • 沙律菜🥬
芝麻漢堡包搽左牛油🧈烘過,少少脆邊💫
粗薯條 🍟

▫️ [B05] 咪走雞 ($88)
依個除左個名搞笑之外🤪
最特別係佢用左🍍菠蘿包😏
[B05] 咪走雞 ($88)

雞扒🐔連皮煎,多左重雞油香,
菠蘿片🍍表面烤乾左少少,入面多汁夠甜💦
再加左沙律菜🥬,食落唔會好邪惡😝
𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦
[B05] 咪走雞 ($88)

▪野飲▪
▫️ 熱 • 洋甘菊 • 無糖 ($20)
食完𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫🍔
飲番杯茶🍵感覺好似去左油咁,冇肥過🤭
味道清清地,少少甘甜,唔會苦💃🏻
餐廳仲有得賣🛍洋甘菊茶包($40/盒)
熱 • 洋甘菊 • 無糖

💁🏻‍♀️洋甘菊小知識💡
功效💕抗氧化 • 抗炎 • 舒緩緊張情緒等等......
▫️檸檬乳酸梳打 ($32)
乳酸甜甜地🤍
加埋檸檬🍋少少酸酸
酸酸甜甜夠開胃😗
檸檬乳酸梳打 ($32)

甜品
▫️紫薯焦糖燉蛋 ($38 • 外賣加+$1)
面頭既焦糖🤎脆脆,
夠厚又夠大塊🤗
燉蛋🥚下面仲加左紫薯💜
令口感更豐富🤩
紫薯焦糖燉蛋

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺最低消費💰每人𝟏款正價食品🍽
🔺只收現金💵 / 𝐏𝐚𝐲𝐦𝐞📱
🔺餐廳🍽仲會不定時有手工🧶🧵工作坊(留意餐廳𝐈𝐆)
🔺仲有少量精品寄賣,食材賣🛒

2022-04-17 358 浏览
原來屯門區有間咁高質嘅Cafe😜。今日唔係嚟買凍肉經過見到都唔知道🥺。店內除了售賣食物。而家仲有pop up store 售賣水晶🔮同手工製品🪢。有得食又有得買🤗。💎 黑森林配薯條 $98黑色嘅竹炭包,生菜,手打漢堡扒,大啡菇配芝士,我另加$12將薯條轉做蕃薯條。淨係賣相已經好吸引,漢堡扒肉味濃郁,大啡菇剛煎熟立即舖上芝士,啡菇熟後餘温令芝士溶化,切開時菇汁滲入漢堡同竹炭包,令味道層次更豐富。💎 虎蝦蕃薯意大利飯 $98虎蝦,台灣蕃薯同意大利飯。因為用上台灣蕃薯,所以呢個係一個期間限定嘅午餐。蕃薯煮成蓉後配以意大利飯原來係可以好夾,台灣蕃薯有獨特香氣,虎蝦爽口。口感好新鮮。💎 紫薯焦糖燉蛋 $58因為叫了午餐,跟餐的話加$29。燉蛋底部全部舖上紫薯,紫薯味濃,燉蛋細滑,這個甜品令我驚喜滿滿。💎 九製陳皮話梅梳打 $38話梅味濃,消暑解喝。💎 檸檬乳酸梳打 $38跟餐的話$12,酸酸甜甜,幫助消滯。人均消費💰 : $ 158總結✍ : 食物好驚喜,用心製作。

💎 黑森林配薯條 $98

💎 虎蝦蕃薯意大利飯 $98

💎 紫薯焦糖燉蛋 $58

💎 九製陳皮話梅梳打 $38
話梅味濃,消暑解喝。

💎 檸檬乳酸梳打 $38
跟餐的話$12,酸酸甜甜,幫助消滯。

人均消費💰 : $ 158
總結✍ : 食物好驚喜,用心製作。
2022-04-16
2022-04-11 38 浏览
黎到虹橋試第二間西餐,星期六下午黎到出面都有人排緊隊啦😀餐廳環境燈光昏暗,下午黎都可以有情調架,座位距離都闊落,同朋友或情侶黎慶祝都可以呀😎🔸紐西蘭PS級草飼肉眼(HK$138)叫左5成熟,切開發現都幾生🐄牛肉味加上焦香味入口都好有香氣,仲有生菜伴碟之餘,仲有日本番薯泥,平時見得多都係薯條,呢個番薯泥好香甜比想像中深刻😁🔸橫行霸道配番薯條 (HK$98+12)黑色竹炭漢堡包夾住軟殼蟹、牛油果、生菜同蕃茄,軟殼蟹算大隻都多肉,蟹味幾重🍔番薯條都好香甜,食落唔會太油膩🔸Sour Punch Fruit Punch Berliner Weisse (HK$38)聽店員講佢地定期就會有啲特別嘅手工啤酒,今次就試左2款,個罐嘅design都好colorful啦。呢個係飲落好似雜果賓治咁,有青檸、黑莓及藍莓嘅味道成分,倒出黎粉紅色架🍺🔸Crazy Rich Lupulins Double Hazy IPA(HK$58)而呢款手工啤就以芒果同木瓜味道,飲落苦味無咁勁,配住burger咁食都幾match🍻🔸紫薯焦糖燉蛋(HK$29)焦糖燉蛋就食得多,點知原來下面個層仲有紫薯,好驚喜🤣🔸Tiramisu
紐西蘭PS級草飼肉眼

🔸紐西蘭PS級草飼肉眼(HK$138)
橫行霸道配番薯條

🔸橫行霸道配番薯條 (HK$98+12)

🔸紫薯焦糖燉蛋(HK$29)
焦糖燉蛋就食得多,點知原來下面個層仲有紫薯,好驚喜🤣

🔸Tiramisu(HK$58)
可可粉味好濃郁,蛋糕體嘅咖啡味都吸收曬,比較適合大人食嘅甜品呢🤣
2022-04-10 42 浏览
🏙講屯門最多美食小店既地方一定係虹橋呢邊👍🏻有好幾間地舖都各有特色✨呢間係其中一間覺得坐得舒服又夠CHILL既CAFE☕️✨店外既牆身以灰色同啡色為主,有點似工業風~入到店內暗暗有啲情調,望住外面自然既陽光☀️從窗外曬入,天花有啲草做裝飾,牆身以灰色做主,餐桌以木做主題,餐椅係草綠色梳化💚🌱坐得又舒服😌 成個環境都好CHILL☕️ 仲有仲有🎶我聽到background music有啲係好熟既歌💕係Edan, Jer , Ian 同姜B各自既情歌❤️‼️ 聽到果陣都超級開心😍講返食物先🍽 今次就食佢地既竹炭漢堡🍔 上菜果陣真係好驚喜‼️真係好抵又咁大份👍🏻🍽黑森林配薯條 HK$98材料有手打牛肉漢堡、車打芝士、啡菇、沙律菜、黑松露醬~ 個手打漢堡同個啡菇係超級厚身🤤 個啡菇係有塊芝士同黑松露係面😍 好香好滋味👍🏻 個漢堡肉質都好JUICY,好抵食又好高質✨🍽横行霸道配薯條HK$98我鐘意呢個名好霸氣👍🏻🤭 材料有「原隻」炸軟殼蟹🦀、牛油果、蕃茄、沙律菜,呢隻蟹既賣相非常之夠哂霸道🤣坐住係個牛油果上面好正👍🏻 一定要襯熱食隻蟹,好脆身👍🏻呢個唔錯唔錯💕 個餐配既薯條可轉沙律菜/ +$12轉蕃薯條,我就

🍽黑森林配薯條 HK$98

🍽横行霸道配薯條HK$98

個餐配既薯條可轉沙律菜/ +$12轉蕃薯條,我就轉左其中一個蕃薯條,甜甜脆脆好好食😋

Expresso Tonic HK$38
味道好正👍🏻 冰冰又帶點酸味既咖啡💕
有啲愛上左呢杯飲品❤️

培茶柚子梳打 HK$38
凍凍又香濃嘅培茶味道👍🏻仲有柚子粒,好清新🌱

提拉米蘇 HK$58
個賣相好得意呀~ 成個盆栽咁🪴
味道唔錯👍🏻

整體黎講真係好高質同好CHILL~
我已經諗好左要ENCORE食呢間CAFE💕
Expresso  Tonic  &  培茶柚子梳打
  • 黑森林配薯條
  • 横行霸道配薯條
2022-04-09 556 浏览
The city corner屯門青棉徑6號地下17-20鋪好發大廈趁着暑假嘅尾巴帶我個仔出去食多啲好嘢捐窿捐罅喺屯門搵到好多人細嘅美食今日嚟到城市一隅,係綜合多元嘅西餐廳入邊除咗有美食提供之外仲有手工工作坊同埋不同嘅文青寄賣,真係好正好地道。適合情侶一家大細你呢度又食又玩。胡迪配沙律🍟 $88手打牛肉漢堡、巴馬火腿、車打芝士、蕃茄、沙律菜、芥末籽醬係我個仔最需要發育嘅時段,食burger就最啱佢,手打牛肉勁厚,外脆內嫩,肉質鮮甜又Juicy,巴馬火腿同車打芝士嘅鹹味融入晒成個包😎蕃茄同沙律菜嘅清甜中和左牛肉嘅飽用膩感,正呀👏🏻👏🏻👏🏻橫行霸道配薯條升級番薯條🍟 $98加$12炸原隻軟殼蟹、牛油果、蕃茄、沙律菜配竹炭包我自己最鍾意食軟殼蟹,必食之選。竹炭包好香食落口之後有少少嘅鹹味留起口腔。一見到上枱嘅時候,成個擺盤嘅造型令到我嘩一聲,好大隻軟殼蟹,外脆內軟,仲有蟹膏添,成件事提升左一個格調。肉桂蘋果金寶配雪糕$68我最鍾意就係食Apple crumble🥰口感豐富嘅甜品,又有肉桂嘅香味,又有蘋果嘅鮮甜肉嫩,又有脆脆嘅口感。呢一間嘅Apple crumble 餡料切得特別細粒,每一啖都

The city corner
屯門青棉徑6號地下17-20鋪好發大廈

趁着暑假嘅尾巴帶我個仔出去食多啲好嘢
捐窿捐罅喺屯門搵到好多人細嘅美食
今日嚟到城市一隅,係綜合多元嘅西餐廳

胡迪配沙律🍟 $88
手打牛肉漢堡、巴馬火腿、車打芝士、蕃茄、沙律菜、芥末籽醬

橫行霸道配薯條升級番薯條🍟 $98加$12
炸原隻軟殼蟹、牛油果、蕃茄、沙律菜配竹炭包

肉桂蘋果金寶配雪糕$68
我最鍾意就係食Apple crumble🥰口感豐富嘅甜品,又有肉桂嘅香味,又有蘋果嘅鮮甜肉嫩,又有脆脆嘅口感。呢一間嘅Apple crumble 餡料切得特別細粒,每一啖都會有齊所有嘅味道,連埋雪糕一齊食,夏天必食,好邪惡😂😂😂

紫薯焦糖燉蛋$58
驚喜‼️焦糖燉蛋平時就係着重佢啲蛋夠唔夠滑,焦糖夠唔夠香甜唔好有苦味呢啲元素。今次竟然配合紫薯放係底,係我最鍾意食嘅嘢,豐富左成個甜品嘅格調,升咗一個level,實在太好味啦。🥳🥳🥳

九制陳皮話梅梳打$38
真係冰涼舒服,嚟到呢度必飲,喺呢個疫情下大家喉嚨唔舒服嘅時候,飲到呢一杯陳皮話梅真係潤喉,陳皮話梅甜味剛好,而飲完之後會有一種海鹽味留喺口腔真係好特別。

熱紅莓茶無糖$20
追求健康嘅我就一定飲紅莓🍓雖然話無糖,但係味道係酸酸甜甜,好清香,適合返工沖黎飲,提神醒腦。呢度仲有盒裝可以買走添,有紅莓同埋洋甘菊揀,只係$40一盒,方便返工沖黎飲,我就揀咗紅莓,因為美容功效最高🥰🥰🥰

食完飯之後我同個仔玩左香薰消毒噴霧工作坊,$68整一支都幾抵,今日真係又好食又好玩,一定會推介朋友過嚟,Zita一定好鍾意❤️
2022-04-09
2022-03-29 61 浏览
屯門虹橋附近真係好多黃店今次嚟到就試吓 💛 𝓣𝓱𝓮 𝓒𝓲𝓽𝔂 𝓒𝓸𝓻𝓷𝓮𝓻 💛店鋪名同佢哋嘅位置一樣係轉角位 入到去環境闊落舒適 餐牌款式都算多選擇跟餐仲可以轉其他飲品可以減$20🍔 胡迪配薯條🍟 $88(12轉蕃薯條🍠)《手打牛肉漢堡、巴馬火腿、車打芝士、蕃茄、沙律菜、芥末籽醬》漢堡烘得香脆又軟熟 手打牛肉漢堡 肉味濃郁巴馬火腿香醇甘甜 入口即化 夾上車打芝士 蕃茄 沙律菜 芥末籽醬 絕對係滋味無比😋另外+$12轉蕃薯條 外皮香脆帶有蕃薯甜味 份量仲好多🤩香烤雞扒菠蘿黑醋沙律🥗 $82沙律菜配雞扒好大份呢個份量簡直係食沙律都可以食得飽肚😆雞扒皮烤到好香脆 雞肉嫩滑juicy 沙律菜夠新鮮 配上溫醇嘅黑醋提升沙律菜既味道 唔會好似齋食沙律菜咁寡👍🏻肉桂蘋果金寶配雪糕🍎 $68雲呢拿雪糕配上焗好熱辣辣肉桂蘋果面層係香脆既金寶 咬入口冰火交融嘅感覺 簡直係充擊味蕾嘅享受😌焦糖燉蛋🍨 $58香脆嘅焦糖糖衣 加埋滑溜既燉蛋 甜而不膩 味道恰到好處🤤𝓜𝓸𝓬𝓱𝓪 ☕️ $34朱古力味香醇濃郁 咖啡味唔會太濃🤎𝓔𝓼𝓹𝓻𝓮𝓼𝓼𝓸 𝓣𝓸𝓷𝓲𝓬 ☕️ $38 𝓣𝓸𝓷𝓲𝓬嘅甜度 中和番𝓔𝓼𝓹𝓻𝓮𝓼𝓼𝓸 果酸
屯門虹橋附近真係好多黃店
今次嚟到就試吓 💛 𝓣𝓱𝓮 𝓒𝓲𝓽𝔂 𝓒𝓸𝓻𝓷𝓮𝓻 💛
店鋪名同佢哋嘅位置一樣係轉角位
入到去環境闊落舒適 餐牌款式都算多選擇
跟餐仲可以轉其他飲品可以減$20

🍔 胡迪配薯條🍟 $88(12轉蕃薯條🍠)
漢堡烘得香脆又軟熟 手打牛肉漢堡 肉味濃郁

呢間隱世Cafe 無論份量同味道都真係唔錯
值得推介💛💛💛💛💛

💛The City Corner
📍屯門青棉徑6號好發大廈地下17-20號鋪
#Thecitycorner #虹橋黃店 #小店推介 #美食指南 #屯門cafe #文青cafe #屯門黃店 #黃店 #黄色經濟圈 #屯門 #屯門美食 #黃店推介 #超人氣 #懲罰黃店 #相機食先 #良心小店 #打卡 #食好西 #隱世cafe #甜品 #hkig #Tuenmun #foodblog #hkfoodie #foodie #foodieblogger #foodiehk #hongkongfood #hkfood #foodstagram #cafe
#burger #dessert #pasta #pizza
🍔 胡迪配薯條🍟 $88(12轉蕃薯條🍠) 《手打牛肉漢堡、巴馬火腿、車打芝士、蕃茄、沙律菜、芥末籽醬》
肉桂蘋果金寶配雪糕🍎
𝓜𝓸𝓬𝓱𝓪 ☕️
𝓔𝓼𝓹𝓻𝓮𝓼𝓼𝓸 𝓣𝓸𝓷𝓲𝓬 ☕️
肉桂蘋果金寶配雪糕🍎
𝓜𝓸𝓬𝓱𝓪 ☕️
𝓔𝓼𝓹𝓻𝓮𝓼𝓼𝓸 𝓣𝓸𝓷𝓲𝓬 ☕️
2022-03-25 553 浏览
虹橋真的很多小店,無論是什麼菜式也有😆,這次就去了一家西餐廳。店舖位於青棉徑的角落,環境挺大裝修簡約。食物選擇挺多的,午餐有九款選擇,跟餐轉其他飲品有減HKD$20優惠🙈。-💥Milk Tea-Cino HKD$32,這杯飲品味道很香,而且很特別的,因為是把奶打成泡沬的🤩。茶底味道很濃郁,但不會感到苦澀☺。奶茶味道有點像泰式奶茶的感覺,泡沫口感奶滑細膩。-💥熱朱古力咖啡 HKD$34,雖然沒有拉花,但味道很香的😚。這杯的朱古力味道較重,而且甜度適中剛好。咖啡味道香濃,整體口感幼滑。-💥泰式烤雞膇 HKD$58,這個一份有五件,另有沙律拌著,可中和油膩感。雞膇味道很香😚,雞肉肉質煙韌,泰式醬酸酸辣辣挺惹味🤤。-💥黑松露薄餅 HKD$108,這個賣相吸引味道很香,用燒烤菇、車厘茄、粟米及千島醬製成。薄餅有滿滿的芝士,做到芝士拉絲的效果😍。這是個素食的薄餅,味道酸酸甜甜的。薄餅邊較脆口,整個口感較豐富🤤。-💥紅酒黑醋煙三文魚意粉 HKD$58,上菜時已聞到很香的味道,煙三文魚堆放到花型很美😍,這個味道不會太咸。裡面還有野菌和車厘茄,醬汁味道也是酸甜甜甜的,意粉軟硬適中。-💥肉桂蘋果金寶配雪糕

💥肉桂蘋果金寶配雪糕 HKD$68,跟午餐加購甜品,只需半價就吃到🙈。冰冷的雲呢拿雪糕,遇著熱辣辣的金寶和蘋果餡,有冰火交融的口感😚。這個甜品很喜歡吃,味道不太甜又惹味😋。
2022-03-24
2022-03-20 61 浏览
The City Corner.自家青醬水牛芝士闊條麵食剩指數 : 0/100青醬係餐廳自家製用左新鮮羅勒、松子仁、橄欖油、蒜蓉味道好香闊條麵都幾有蛋香掛汁程度都唔錯加埋水牛芝士既煙韌口感都ok.咪走雞 (配蕃薯條)食剩指數 : 2/100呢度啲burger名好過癮咪走雞其實係雞扒、燒菠蘿、沙律菜配菠蘿包港式菠蘿包做burger真係少見夾住既雞扒幾厚烤得都幾香燒菠蘿好厚肉好甜好多汁無渣比想像中夾另外我地加左$12轉蕃薯條蕃薯條炸得唔錯入面甜甜地咁.焦糖燉蛋食剩指數 : 10/100甜品叫左焦糖燉蛋佢係用錫紙兜裝既份量算多燉蛋都幾滑表面焦糖厚身質感都夠脆.提拉米蘇食剩指數 : 10/100佢既tiramisu 比較creamy中間手指餅既咖啡味都足夠不過成個食哂有少少heavy😂.檸檬乳酸梳打食剩指數 : 0/100乳酸似可爾必思既味道酸酸地甜甜地幾開胃.MEMORY食剩指數 : 10/100呢度仲有mocktail飲Memory係用士多啤梨、巨峰提子、檸檬、紅莓茶果香味十足唔會好酸提子同紅莓既味比較突出都算幾清新
[屯門]The City Corner
自家青醬水牛芝士闊條麵
食剩指數 : 0/100
青醬係餐廳自家製
用左新鮮羅勒、松子仁、橄欖油、蒜蓉
味道好香
闊條麵都幾有蛋香
掛汁程度都唔錯
加埋水牛芝士既煙韌口感都ok
咪走雞 (配蕃薯條)
食剩指數 : 2/100
呢度啲burger名好過癮
咪走雞其實係雞扒、燒菠蘿、沙律菜配菠蘿包
港式菠蘿包做burger真係少見
乳酸似可爾必思既味道
酸酸地甜甜地幾開胃
MEMORY
呢度仲有mocktail飲
Memory係用士多啤梨、巨峰提子、檸檬、紅莓茶
果香味十足
唔會好酸
提子同紅莓既味比較突出
都算幾清新
2022-03-01 66 浏览
好耐冇出街食嘢啦🙈今日經過間cafe,門面睇落幾靚,可以一試😌整體感覺都唔錯。❁ 自家青醬水牛芝士闊蛋麵 $88天氣凍食熱辣辣嘅麵真係好正😌仲要係餐廳自家製青醬,好有心呀! 羅勒葉味道香,配上橄欖油、芝士等醬料。配上新鮮蘆筍,整體感覺好健康好好味而且份量都唔細。❁ 橫行霸道 配 薯條 $98餡料有炸原隻軟殼蟹、牛油果、蕃茄等等。原隻軟殼蟹炸得透,食嘅時候仲係熱辣辣脆卜卜,軟殼蟹唔會太細隻🤤差唔多成隻牛油果🥑 加左$12 升級番薯條,炸番薯條每一條都係炸到超級脆,入面甜甜地好好食😋❁ 一口白芝士 $30套餐可以加小食,有五粒,熱辣辣咬入去芝士流晒出嚟。 ❁ 九製陳皮話梅梳打 $38🍸好特別嘅飲品😌酸酸甜甜,入面仲有兩粒真話梅。❁ Forest $48奇異果青檸薄荷梳打,飲落去感覺清新,冇額外加糖漿所以唔會過甜🍹甜品❁ 焦糖燉蛋跟餐半價即係$29😋好抵食好大份,上面焦糖仲係脆,即係新鮮整好。

❁ 自家青醬水牛芝士闊蛋麵 $88

❁ 橫行霸道 配 薯條 $98

❁ 一口白芝士 $30
套餐可以加小食,有五粒,熱辣辣咬入去芝士流晒出嚟。

❁ 九製陳皮話梅梳打 $38🍸
好特別嘅飲品😌酸酸甜甜,入面仲有兩粒真話梅。

❁ Forest $48

甜品
❁ 焦糖燉蛋
  • 軟殼蟹漢堡
  • Forest
屯門 - 《The City Corner》📍 屯門青棉徑6號好發大廈地下17-20號舖呢間cafe裝修簡簡單單環境幾大,坐位都好闊落,可以同朋友係到坐耐啲除左一般cafe有既小食甜品仲有酒精飲品😚😚岩哂想食又想傾下計放鬆下黑松露蘆筍軟殼蟹意大利飯(💰108)軟殼蟹好大隻又好脆口😙好推薦呢個~黑松露味好夠啲飯粒唔會太粘身,都算係粒粒分明好咬口紳士漢堡配薯條 (💰108)塊手打牛肉漢堡扒好厚😜熟既程度岩岩好啊食落好juicy但唔會覺得好油膩用左花生🥜醬配塊牛好特別,但係又好夾個醬係淡淡地唔會搶左牛既味個包有攞牛油🧈煎香過,而且又有好香芝麻味好煙韌好好咬(*´∀`*)薯條轉左番薯條(+💰12)蕃薯🍠條份量都好多又好長~偏幼身,好脆口😚😚呢個係食唔停的!一人嗌左杯Cocktail黎送薯條burger😍紅燈(💰58)比較甜既選擇,有葡萄柚,士多啤梨,乳酸綠燈(💰58)比較清新既選擇,有青蘋果同薄荷2杯都係溝左梳打同伏特加~唔會好濃好易入口😋
屯門 - 《The City Corner》
📍 屯門青棉徑6號好發大廈地下17-20號舖

呢間cafe裝修簡簡單單
環境幾大,坐位都好闊落,可以同朋友係到坐耐啲
除左一般cafe有既小食甜品
仲有酒精飲品😚😚岩哂想食又想傾下計放鬆下

黑松露蘆筍軟殼蟹意大利飯(💰108)
軟殼蟹好大隻又好脆口😙
好推薦呢個~黑松露味好夠
啲飯粒唔會太粘身,都算係粒粒分明好咬口

紳士漢堡配薯條 (💰108)
塊手打牛肉漢堡扒好厚😜熟既程度岩岩好啊
食落好juicy但唔會覺得好油膩
用左花生🥜醬配塊牛好特別,但係又好夾
個醬係淡淡地唔會搶左牛既味
個包有攞牛油🧈煎香過,而且又有好香芝麻味
好煙韌好好咬(*´∀`*)

薯條轉左番薯條(+💰12)
蕃薯🍠條份量都好多又好長~
偏幼身,好脆口😚😚
呢個係食唔停的!

一人嗌左杯Cocktail黎送薯條burger😍
紅燈(💰58)
比較甜既選擇,有葡萄柚,士多啤梨,乳酸
綠燈(💰58)
比較清新既選擇,有青蘋果同薄荷
2杯都係溝左梳打同伏特加~唔會好濃好易入口😋
2022-02-13 60 浏览
今日放假當然又係時候出去搵嘢食啦!係禁堂食既6:00前,就係屋企附近搵到呢間「The City Corner」,餐廳內環境優靜,好舒服!店員態度友善!👍紳士漢堡配薯條🍟$108 + $30 泰式雞鎚 3件 + $20 Eternal 呢個紳士漢堡認真誇張,塊漢堡非常巨型亦非常厚!再加上有花生醬嘅配搭,認真新穎!真係完全估你唔到,但又好好味!😋泰式雞鎚同平時嘅雞鎚完全唔同,佢將啲肉集中埋一端,啖啖肉非常方便😋👍Eternal 呢杯嘢飲非常清新!係用三種材料配搭而成,包括:百香果、柚子、菊花!好飲🤤橫行霸道配番薯條 $98 + $18 轉番薯條 + $28 芝士磨菇雞翼 2件+ $20 memory呢個橫行霸道漢堡包🍔認真犀利!一大隻軟殼蟹係漢堡包中間,認真霸道!配搭上牛油果同蕃茄,好好味😋芝士蘑菇雞翼,小編一聽到芝士就已經溶化了,一食落口啲芝士味湧出來!好正🤤Memory 呢杯野同個名好襯!飲完真係會令人好難忘!而佢嘅配搭包括:士多啤梨🍓、巨峰提子🍇、檸檬🍋、紅莓茶,令人有一種新鮮嘅感覺!從未飲過呢個配搭嘅飲品👍