餐厅: TERA (圍方)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-02-09 90 浏览
早就想試吓 TERA 嘅疏乎厘pancake,早排行圍方見到佢開咗分店,就成日心思思想去試一下 😋 最近終於忙完可以唞一唞,放假即刻拉老公去試吓 😍 開心果疏乎厘見到有我最鍾意嘅開心果味,第一下真係心心眼 😍 碟嘅周圍鋪滿咗開心果同雜果仁,令到成份pancake多咗口感 🫶🏻 另外佢個開心果忌廉非常之香滑,啖啖開心果味之餘又唔會太甜,最重要係塊疏乎厘pancake,塊塊都非常之厚,食落口個口感好疏乎,蛋香味超濃厚 😋明太子蟹肉意粉除咗pancake之外,呢度嘅主食都做得幾唔錯,呢個明太子蟹肉意粉個汁非常之Creamy,食落去有好濃嘅明太子香味,伴隨著蟹肉嘅香味,佢嘅蟹肉份量都算多,意粉亦都非常之掛汁 🫶🏻桂花國寶茶嚟到咁日式嘅環境梗係飲番杯茶啦,呢度嘅養生花茶係一壺咁上,裏面都份量好多,今次揀咗個特別少少嘅桂花烏龍茶,聞落去同飲落去都有好強嘅桂花香味,令到個國寶茶嘅味道冇咁寡,配合埋味道比較濃郁嘅意粉同埋疏乎厘pancake食,成個組合都好夾 😋和風設計嘅環境,有啲日式嘅窗戶,中間亦有一個日式庭園 feel 嘅擺設可以打卡,加埋柔和明亮嘅光線,感覺都幾似去咗日本咁 😍

開心果疏乎厘

明太子蟹肉意粉

桂花國寶茶

早前去圍方行街,見到呢間甜品店裝修緊萬眾期待,今次再嚟終於開咗喇店內有綠葉點綴.環境寬敞舒適下午茶時段跟埋飲品仲可以追加甜品✨吉列西班牙伊利比亞豬鞍蕃茄湯烏冬厚厚嘅豬鞍.外層酥脆份量比預期更巨大配上濃郁又滑溜嘅蕃茄烏東✨小食拼盤一次過享受三種不同香脆小食▫️蜜糖牛油雞翼▫️吉列大蝦▫️炸薯條配黑松露醬✨金莎牛角包窩夫酥脆牛肉包窩夫面層添上幼滑忌廉同朱古力粉仲有金莎朱古力✨流心芝士撻熱辣辣嘅芝士撻呈半溶狀態.帶出流心般的口感,好香滑✨藍莓芝士凍餅chees cake上面放上新鮮藍莓配上底層餅底,份外Creamy✨芒果楊枝甘露輕輕搞均勻.飲出楊枝甘露嘅味道加入金柚同西米啖啖都有豐富口感✨草莓番石榴乳酸配草莓果乾加上香脆嘅草莓乾味道酸中帶甜整體滿足又滿意.有下次
早前去圍方行街,見到呢間甜品店裝修緊
萬眾期待,今次再嚟終於開咗喇

店內有綠葉點綴.環境寬敞舒適

面層添上幼滑忌廉同朱古力粉
仲有金莎朱古力

✨流心芝士撻
熱辣辣嘅芝士撻
呈半溶狀態.帶出流心般的口感,好香滑

✨藍莓芝士凍餅
chees cake上面放上新鮮藍莓
配上底層餅底,份外Creamy

✨芒果楊枝甘露

味道酸中帶甜

整體滿足又滿意.有下次
2024-02-08
下午茶
TERA寺 之前造訪過元朗,梳乎厘pancake 真的不錯,開到圍方,近左方便左,梗係過黎食啦!當晚7點半,全場坐滿!梳乎厘班戟宇治抹茶 $158自家製蕨餅、白玉、紅豆蓉、宇治抹茶忌廉宇治抹茶忌廉好順滑,有回甘但唔會過苦,pancake偏空氣感d!原條蒲燒鰻魚 $158 旋風蛋包飯+香濃肉汁鰻魚加蛋點會唔好食,肉汁帶點蘑菇黑椒香氣可選咖哩汁,飯量都幾多蜜糖牛油雞翼$58共有6隻,用炸方式甜甜調味,幾juicy!

當晚7點半,全場坐滿!

梳乎厘班戟

宇治抹茶 $158

自家製蕨餅、白玉、紅豆蓉、宇治抹茶忌廉

原條蒲燒鰻魚 $158
旋風蛋包飯+香濃肉汁
鰻魚加蛋點會唔好食,肉汁帶點蘑菇黑椒香氣
可選咖哩汁,飯量都幾多

蜜糖牛油雞翼$58
共有6隻,用炸方式甜甜調味,幾juicy!
2024-02-01
  • 宇治抹茶梳乎厘班戟
2024-02-04 79 浏览
TERA (大圍)原條蒲燒鰻魚旋風蛋包飯🍛🍛原條蒲燒鰻魚旋風蛋包飯是👍👍鰻魚的鮮嫩滋味與蒲燒醬的獨特風味完美結合😁😁令人回味無窮😋😋蛋包飯的蛋皮薄而彈牙,加上日式咖喱汁好好味❤️❤️黑糖珍珠奶茶班戟🧋🥞珍珠奶茶的香甜滋味,班戟的蓬鬆🥰🥰每一口都帶來了驚喜😃😃珍珠的嚼勁與奶茶的香濃😊😊香蕉海鹽焦糖窩夫🍌🧇香蕉海鹽焦糖窩夫的鬆軟口感,香蕉的甜美❤️❤️海鹽焦糖醬的微妙鹹香和Lotus餅乾的酥脆口感,再加上餅碎的額外層次感😊😊豐富多樣的口感享受😋😋大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:5/5
TERA (大圍)

原條蒲燒鰻魚旋風蛋包飯🍛🍛

黑糖珍珠奶茶班戟🧋🥞

香蕉海鹽焦糖窩夫🍌🧇

大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:5/5
🪵🥞【 𝑻𝑬𝑹𝑨 】🥞🪵⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄位於大圍圍方的𝐓𝐄𝐑𝐀,以梳乎厘班戟尤其聞名,獨特的口味和豐富的層次感令𝙎𝙤𝙪𝙛𝙛𝙡é 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚𝙨昇華,讓我完全愛上這個蓬鬆可口的甜點😍⋄▪️◾️𝓢𝓸𝓾𝓯𝓯𝓵é 𝓟𝓪𝓷𝓬𝓪𝓴𝓮𝓼◾️▪️⋄🌰金箔𝙉𝙪𝙩𝙚𝙡𝙡𝙖🥞 ($168)(可可豆榛果仁醬• 金莎朱古力•金箔• 榛子朱古力碎)金箔𝙉𝙪𝙩𝙚𝙡𝙡𝙖 梳乎厘班戟撒滿了金箔,給人一種奢華的感覺。搭配著榛果醬、金莎朱古力和榛子朱古力碎,非常邪惡👻梳乎厘薄餅的口感非常豐富,每一口都能品味到濃郁的朱古力風味和香濃的榛子味道,令人垂涎欲滴😋⋄🥜開心果疏乎厘🥞 ($158)(開心果雜果仁•開心果忌廉•開心果醬)以開心果為主題,搭配開心果雜果仁、開心果忌廉和開心果醬,搭配新穎。梳乎厘口感蓬鬆柔軟,搭配濃郁的開心果忌廉和醬,帶來了濃厚的開心果風味,非常美味🤤⋄▪️◾️𝑯𝒐𝒕 𝑻𝒆𝒂◾️▪️🍁茉莉綠茶($38)茉莉綠茶清新怡人,茉莉花的香氣滲透其中,喝起來非常舒服,配上甜點有解膩作用👍🏻⋄⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:TERA (大圍)大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖⋄⋄
🪵🥞【 𝑻𝑬𝑹𝑨 】🥞🪵

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

▪️◾️𝓢𝓸𝓾𝓯𝓯𝓵é 𝓟𝓪𝓷𝓬𝓪𝓴𝓮𝓼◾️▪️

🌰金箔𝙉𝙪𝙩𝙚𝙡𝙡𝙖🥞 ($168)
(可可豆榛果仁醬• 金莎朱古力•金箔• 榛子朱古力碎)

🥜開心果疏乎厘🥞 ($158)
(開心果雜果仁•開心果忌廉•開心果醬)

▪️◾️𝑯𝒐𝒕 𝑻𝒆𝒂◾️▪️
🍁茉莉綠茶($38)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:TERA (大圍)
大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖

2024-01-28
午餐
2024-02-02 112 浏览
放假特登帶老公喺行山前嚟食個早餐(送飲品比較抵食🤭)同pancake。11:30前有早餐,pancake就要等到12:00先開始整。所以11:30前入座就啱啱好。✨紅火龍果乳酪碗(石榴,粟米片,合桃,果籽) $58仲以為係紅火龍果肉+乳酪,原來真係紅火龍果乳酪🤣。乳酪唔會好酸,撈埋石榴、脆脆,出奇地好有comfort food感覺🤭。✨“寺”全日早餐(豬肉腸,黑松露炒蛋,牛角包窩夫,乳酪,雜菜) $78早餐版都唔算好細份,而且仲包飲品。黑松露炒蛋特別滑。牛角包窩夫幾酥脆同有好香牛油味。乳酪就係我鐘意比較酸嗰種😂。✨宇治抹茶梳乎厘pancake $158梳乎厘pancake又軟又滑,口感好輕盈。配宇治抹茶甜度唔算高,食完都唔會覺得好膩。✨蜜糖牛油雞翼 $58雞翼夠脆夠多汁,啖啖都係蜜糖甜味,牛油味道就唔算好濃。

✨紅火龍果乳酪碗(石榴,粟米片,合桃,果籽) $58

✨宇治抹茶梳乎厘pancake $158

✨蜜糖牛油雞翼 $58
雞翼夠脆夠多汁,啖啖都係蜜糖甜味,牛油味道就唔算好濃。
2024-02-01 142 浏览
📌TERA餐廳主打窩夫同疏乎厘pancake梳乎厘pancake味道選擇都唔少,開心果、抹茶、焙茶等口味都好受歡迎🥞大圍店貫徹木系簡約風,座位之間有足夠空間,坐得舒服🔖[ 吉列大蝦蛋包飯 ]甜品以外亦有主食供應,蛋包飯賣相精緻,可以選配咖哩汁或者肉汁,兩個女仔share 份量剛剛好🔖[ 蒜香意大利西蘭花 ]意大利西蘭花唔係好多地方食到🥦口感相當幼嫩,炒得香口,帶有濃郁蒜香🧄🔖[ 香蕉SPECULOOS曲奇 ]鮮忌廉•新鮮香蕉•Lotus焦糖餅碎&餅乾梳乎厘係餐廳招牌, 當然必食!梳乎厘 Pancake有三層,質感鬆軟,蛋香突出,伴碟有香蕉片同焦糖餅碎增加口感🔖黑枸杞黑糖桑堪茶🔖焙茶鮮奶
📌TERA

餐廳主打窩夫同疏乎厘pancake
大圍店貫徹木系簡約風,座位之間有足夠空間,坐得舒服

🔖[ 吉列大蝦蛋包飯 ]

🔖[ 蒜香意大利西蘭花 ]

🔖[ 香蕉SPECULOOS曲奇 ]
鮮忌廉•新鮮香蕉•Lotus焦糖餅碎&餅乾

🔖黑枸杞黑糖桑堪茶

🔖焙茶鮮奶
價錢貴,味道一般,份量超少的豬鞍,一個女仔食都吾夠,仲要無得加錢配鳥冬/飯。食左咁多次不同地區的tera, 最差的系呢次。$268呢個價錢,呢個份量同味道真系不可一,不可再! 在港島區食都末有咁離譜。The price is high, the taste is mediocre, the portion of pork saddle is very small, it is not even enough for a woman to eat, and I have to pay extra to have it with bird winter/rice. I have eaten there so many times in different districts, and this is the worst one. The price of $268, the serving size and the taste are really unbeatable! It's not even as bad as it is on Hong Kong Island.
烤豬鞍$268

2024-01-30
2024-02-01 56 浏览
想試呢間人氣日式疏乎厘pancake好耐,總店係佐敦,而家分店開到喺大圍新商場,十分之方便,係行緊日式庭園風裝修🎋感覺好舒服吉列大蝦日式蛋包飯🍤($108)普普通通,吉列大蝦有三隻,優勝之處係可以無限添加咖喱汁🥘招牌香煎雞扒煙肉牛角包窩夫伴薯菜($138)呢個好味又大大份,香煎雞扒差不多大過成隻手掌🐔肉質唔嚡,夠晒啖啖肉,牛角包窩夫非常之鬆脆,值得推介,仲有一大份沙律啲菜都夠新鮮🥗有香醋味可以中和返牛角包窩夫嘅油膩感榛子焙茶疏乎厘班戟🥞($148)呢個係今日嚟嘅目的,甜品永遠不能錯過,三層嘅疏乎厘班戟,超有空氣感,輕輕一郁就duang duang, 班戟十分之鬆軟又蛋香❤️焙茶醬有香濃嘅茶味,側邊就有榛子朱古力碎碎

吉列大蝦日式蛋包飯🍤($108)
普普通通,吉列大蝦有三隻,優勝之處係可以無限添加咖喱汁🥘

招牌香煎雞扒煙肉牛角包窩夫伴薯菜($138)

榛子焙茶疏乎厘班戟🥞($148)

2024-01-29 100 浏览
初見圍方見最近新開左一間超級好味嘅pancake店,作為pancake獵人嘅我當然衝咗去試♪( ´θ`)ノ🥞🍁🌿✨🥞開心果梳乎厘班戟依個成為係我人生入面食過最好食嘅班戟♪✨鬆軟而濕潤嘅口感再加上好多開心果嘅襯托,由心發出黎嘅滿足感係你食完第一啖之後就會自然出黎🤤🤤🤤🍽️All Day Breakfast每一樣都令人難以置信咁好味🤤沙律菜、乳酪、炒蛋、牛角包窩夫、煙三文魚卷、煙肉、大啡菇,全部都讓人嘴巴享受🫦🍗水牛城雞翼甜酸醬汁好獨特,雞肉唔會炸得太犀利✨有用特別嘅香料醃過!🤤🤤🤤唔該,我要食多一隻🥹👍🫖紅棗茶不嬲好鍾意飲養生茶,甜甜地而且不失微微澀味又養生嘅紅棗茶簡直係好似為我而設咁🫗🫶🏻🥛乳酸飲鍾意乳酸嘅味道但會怕乳酸太甜,咁依一杯就啱曬你,甜度啱啱好,啱曬怕肥嘅我🧊去圍方食咩好?當然要試由法國藍帶廚師,親自為你呈上嘅日式梳乎厘Pancake!🥞🍁🌿✨ 🍽 TERA -大圍📍 香港新界沙田區大圍車公廟路18號圍方L3, 320號鋪

🥞開心果梳乎厘班戟

🍽️All Day Breakfast

🍗水牛城雞翼

🫖紅棗茶

🥛乳酸飲

🍽 TERA -大圍
📍 香港新界沙田區大圍車公廟路18號圍方L3, 320號鋪
2024-01-25 146 浏览
🌟黑糖珍珠奶茶pancake |$152影相📸打卡幾靚,蛋🥚味香濃,鬆軟有空氣感,略嫌黑糖珍珠🧋🧋冇乜黑糖味同埋價錢比起同類型餐廳有啲貴。🌝其他同類型餐廳,可能多啲配料,例如雪糕,蛋糕等等。坐位寬敞舒適,有啲花花草草嘅裝飾,影相ok。👌🏻不侍應服務就麻麻哋,嘢食都未食完,已經有幾個侍應問啲碟可以收未,前前後後最少問咗五六次,令人很困擾。始終個pancake都要$150,其實都預咗慢慢食。
🌟黑糖珍珠奶茶pancake |$152

坐位寬敞舒適,有啲花花草草嘅裝飾,影相ok。👌🏻

2024-01-25 99 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯之前喺佐食過Tera ,最近圍方開設新店,環境更加清新有特色,主要都係覺得之前食過佢哋個疏乎厘相當不錯。開心果疏乎厘梳乎厘好鬆軟又Q彈食落好有滿足感開心果味道唔會太甜,而且充滿果仁味道比較香口❤️仲有好多開心果粒All day breakfast有黑松露炒蛋,窩夫,沙律,煙三文魚,大啡菇,煙肉,腸仔,乳酪咁多種配搭係一齊,其實我都比較鍾意食All day breakfast ,配搭比較多,而且健康!原條蒲燒鰻魚配旋風蛋包飯咖喱汁鰻魚都比較大條,而且佢啲卡咖喱汁係可以再添加嘅如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯TERA地址: 大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

開心果疏乎厘
梳乎厘好鬆軟又Q彈
食落好有滿足感
開心果味道唔會太甜,而且充滿果仁味道
比較香口❤️仲有好多開心果粒

All day breakfast
有黑松露炒蛋,窩夫,沙律,煙三文魚,

原條蒲燒鰻魚配旋風蛋包飯咖喱汁
鰻魚都比較大條,
而且佢啲卡咖喱汁係可以再添加嘅

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

TERA
地址: 大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖

2024-01-24 73 浏览
去了新開的Tera Pancake 店,點了他們的mix seafood蛋包飯, 和香蕉曲奇soufflé pancake。海鮮蛋包飯的蛋漿十分嫩滑,質感很好,內𥚃的飯乾身有咬口,海鮮有蝦有魚,味道不錯,唯海鮮份量可以多一點,那就更加令人滿足。西蘭花苗煮得剛剛好,,保持了其新鮮脆嫩的質感,這道菜是一道清新的配菜。Banana Speculoos 曲奇Soufflé Pancake,賣相吸引,是一種絕對令人讚嘆的甜點。pancake 十分fluffy,加上香蕉香味和biscoff 餅乾的香甜,還配上海鹽焦糖漿,為這道甜點增添了額外的層次。每一口都充滿了甜蜜和綿密的口感,推介。他們的soufflé pancake 很推介,下次試吓waffles!

2024-01-16 247 浏览
時間: 星期日5:30等候: 0 由於未到食飯時間,大約6:30 就開始有人龍服務: 還可以,不過接受寵物餐廳,如果有避忌,要提醒一下客人/ 安排合適坐位。 坐低咗先知,隔離入咗兩枱有寵物狗的客人,嚇一嚇怕狗的我食物: 1) 培茶Latte - 不夠熱 不夠培茶香濃….差一點點2) 煙三文魚牛角窩夫 - 牛角窩夫好脆好熱,配柚子汁雜菜沙律 味道不錯3) 忌廉汁藍青口 - 好滑青口,不過稍咸,本身藍青口含盐份 再加忌廉汁….不過結體好味,又滑身,忌廉汁好味。但份量很細4) 提拉米穌pancake - 蛋香十足,pancake 本身偏黃色,可能用日本蛋 蛋王較濃。 咖啡味都很夠,pancakes 推介👍🏻👍🏻總結: 價錢稍貴,不過始終在大商場內,租金成本高,味道不錯,可以再幫襯👍🏻
時間: 星期日5:30
等候: 0 由於未到食飯時間,大約6:30 就開始有人龍
坐低咗先知,隔離入咗兩枱有寵物狗的客人,嚇一嚇怕狗的我
食物:
1) 培茶Latte - 不夠熱 不夠培茶香濃….差一點點
2024-01-14
2024-01-16 163 浏览
TERA由係佐敦嘅一間小店進化到依家元朗跟住大圍都有分店啦. 大圍店嘅座位都幾好. 維持返同佐敦店一樣嘅木系簡約裝修. 好有日式庭園嘅感覺🎋🍛吉列大蝦旋風蛋包飯配咖喱汁大蝦香脆唔油. 咖喱汁香甜更配有紅蘿蔔同薯仔.唔夠重可以加配上珍珠米同埋蛋簡直係黃金組合🥚開心果疏乎厘嚟到Tera 梗係要食疏乎厘啦每日限定竟然有開心果味嘅疏乎厘😍疏乎厘鬆軟濕潤充滿空氣感. 有好香嘅蛋香味開心果汁非常濃味又唔甜. 啱晒開心果控旁邊重要有好多開心果粒☕️椰乳芒果咖啡本身我就好鍾意飲椰子咖啡. 配埋芒果更加清爽. 成杯咖啡都好開胃

🍛吉列大蝦旋風蛋包飯配咖喱汁
大蝦香脆唔油. 咖喱汁香甜更配有紅蘿蔔同薯仔.唔夠重可以加