【鬆軟輕盈。日式梳乎厘】餐廳裝潢簡約舒適悠閒,帶點日式氛圍。座位很很觀塘。無論朋友聚會定情侶約會都很適合。❈ 四重芝士Pizza HK$158Pizza上枱時立刻被濃郁芝士香撲鼻而來。Pi餅底薄薄而帶微微脆口,邊位微微焦脆,配合底層微微焦香,口感層次分明。芝士層厚實豐富,包括了mozzarella, cheddar, Parmesan 和 blue cheese四款芝士,每一口都有奶香揉合鹹味,令整個Pizza口味更加豐腴。❈ 黑松露雜菌意大利飯 HK$148米粒吸滿了松露同雜菌鮮味,黏稠度適中,入口軟糯帶點咀嚼感。松露味低調但持久,配合不同雜菌帶來豐富嘅口感變化,每一啖都能感受到層層堆疊嘅細膩。❈ 極濃蝦汁意粉 HK$128意粉色澤豐富,蝦汁濃稠且香氣四溢,蝦子很大和鮮甜,帶一點點蒜香。意粉有彈性,醬汁包裹住意粉,整體味道層次分明又不過咸。❈ 杜拜朱古力梳乎厘 HK$158梳乎厘輕盈鬆軟如雲朵,入口即化。朱古力甜度適中,灑上杜拜朱古力脆脆,蛋味香濃,好有層次感。梳乎厘表面的朱古力醬,再加上一旁新鮮藍莓和薄荷葉作點綴,令味道更清新平衡。甜品擺盤色彩對比鮮明,視覺同味覺雙重享受。
【鬆軟輕盈。日式梳乎厘】

❈ 四重芝士Pizza HK$158

❈ 黑松露雜菌意大利飯 HK$148

❈ 極濃蝦汁意粉 HK$128

❈ 杜拜朱古力梳乎厘 HK$158

2025-08-11
  • 極濃蝦汁意粉
2025-08-14 94 浏览
今日Happy Friday 約咗朋友食晚飯,大家都既想食晚餐之餘又想飯後甜一甜食個Pancake😆朋友就帶咗我嚟圍方呢度,由法國藍帶主廚主理嘅寺Tera pancake House,咁就既可以食個豐富晚餐,又可以食到疏乎厘班戟🤗呢度環境光亮簡潔帶庭園風格,木系色tone俾到人好舒服嘅感覺,而且餐廳面積都幾闊落🌀極濃蝦汁意粉 $128真係無錯,個蝦汁真係超級濃郁,非常之香濃蝦味大蝦有5隻大大隻😍蝦肉重好新鮮好爽彈,意粉非常掛汁,每一條意粉都沾滿濃郁嘅蝦香味🌀四重芝士pizza $198車打芝士、藍紋芝士、馬蘇里拉芝士、巴馬臣芝士,4款各有特色嘅芝士mix 埋,芝士味濃到真係不得了😋好鍾意呢款薄薄地又夠脆嘅Pizza餅底,好好食吖!!🌀蜜糖牛油雞翼(6隻)$68呢個雞翼我都係推介🤭好扺食$68有6隻,係超大隻㗎😮上枱熱辣辣,外皮香脆肉嫩,一啲都唔會乾身好Juicy,充滿牛油香氣帶甜甜地嘅蜜糖味,一流呀!!🌀提拉米蘇布朗尼pancake $184我同朋友都好鍾意食Tiramisu架!所以一定係叫依款🙊呢度嘅pancake做得非常出色,果然係法藍帶大廚嘅出品,pancake做得空氣感十足,口
🌀極濃蝦汁意粉 $128
🌀四重芝士pizza $198
🌀蜜糖牛油雞翼(6隻)$68
🌀提拉米蘇布朗尼pancake $184
我同朋友都好鍾意食Tiramisu架!所以一定係叫依款🙊呢度嘅pancake做得非常出色,果然係法藍帶大廚嘅出品,pancake做得空氣感十足,口感綿密鬆軟,輕盈,蛋味好香濃,但估唔到伴配班戟嘅Brownie都一樣咁有驚喜喎!軟軟地心,朱古力味超香濃
  • 極濃蝦汁意粉
  • 提拉米蘇布朗尼梳乎厘班戟
2025-07-22 654 浏览
自從6月中希希浟浟開始反半日學之後我都好耐無Me Time 啦🙈二人世界就更加唔洗諗啦🥹🫠不過真係忍唔住掉低左佢兩個比公公婆婆睇住幾個鐘等我同老公可以去撐下枱腳🤭今次去左一間主打疏乎厘pancake既日式餐廳Dinner呢度和風木系既裝潢再配上一d植物係度食野真係令人好relax😌燒紐西蘭肉眼配時令蔬菜•燒汁 $268我地order 左Medium ,都好有牛味好juicy配菜亦唔會燒乾哂,好腍好Juicy極濃蝦汁意粉 $128蝦味真係好濃郁,意粉軟硬度剛剛好,每條意粉都掛滿蝦汁,有幾隻大蝦仁,都好彈牙杜拜朱古力梳乎厘 $158賣相好靚😍打卡一流📸疏乎厘有三層,蛋香味濃,滿滿空氣感😍有藍莓🫐士多啤梨🍓杜拜朱古力🍫曲奇餅碎🍪開心果碎等配料🤤未食見倒都開心🤭黃皮鳳凰單叢 $48 (跟餐減$12 —->$36)即係黃皮汁配烏龍茶, 茶味比黃皮味重Tera Pancake House📍大圍圍方3樓320號鋪
自從6月中希希浟浟開始反半日學之後
呢度和風木系既裝潢再配上一d植物
係度食野真係令人好relax😌
1987 浏览

燒紐西蘭肉眼配時令蔬菜•燒汁 $268
我地order 左Medium ,都好有牛味好juicy
配菜亦唔會燒乾哂,好腍好Juicy

極濃蝦汁意粉 $128

杜拜朱古力梳乎厘 $158
賣相好靚😍打卡一流📸
疏乎厘有三層,蛋香味濃,滿滿空氣感😍

黃皮鳳凰單叢 $48 (跟餐減$12 —->$36)
即係黃皮汁配烏龍茶, 茶味比黃皮味重

Tera Pancake House
📍大圍圍方3樓320號鋪
2025-07-15
TERA開業以來都深受歡迎木系裝潢充滿日式風格主打梳乎厘班戟和窩夫亦有多種意粉.Pizza.咖啡.花茶.特飲等種類豐富多選擇推出新口味梳乎厘.朱古力控當然要試試✨杜拜朱古力梳乎厘 震騰騰超鬆軟.淋上香濃比利時朱古力醬再加上香脆朱古力餅碎.開心果脆脆蛋香味十足✨夏威夷薄餅 Pizza即焗.舖滿芝士充滿拉絲感餅底香脆✨吉列加拿大豬鞍蕃茄湯烏冬 大件又厚切嘅豬鞍.外層香脆.肉汁豐富配上蕃茄湯烏東.湯底鮮甜好濃郁✨黑松露意大利飯 每啖都充滿黑松露飯香米飯軟硬度適中.充滿嚼勁套餐附送特飲.+$12 仲可以追加檸檬芝士撻整體性價比高
TERA開業以來都深受歡迎

套餐附送特飲.+$12 仲可以追加檸檬芝士撻
整體性價比高
2025-08-16
下午茶
從未飲過咁難飲既芒果楊枝甘露,芒果🥭?不存在,只有基本一啖都未必飲到既西柚肉粒,全杯味道似加左椰汁及超假又超甜既啫喱水!個人口味覺得超難飲,真想知其他人飲完既評價😂
2025-08-09 0 浏览
琴晚同朋友去大圍食飯,試咗間西餐廳嘅「晚市二人前」,感覺環境舒服✨🥗 是日沙律:新鮮爽口,配醬酸甜平衡,幾開胃~🥣 是日餐湯:忌廉湯香滑,暖笠笠🐌 焗田螺 :蒜香濃郁,口感OK🍝 明太子蟹肉意粉:明太子味,意粉掛汁唔錯~🥩 紐西蘭肉眼(七成熟):肉質嫩,火候啱啱好🍋 檸檬撻:酸甜清新,撻皮酥脆,唔會膩~🥞 金箔Pancake:打卡靚靚✨,味道偏甜但口感鬆軟~🥭 芒果楊枝甘露 :港式甜品,芒果香甜,幾清爽~🌸 山茶花桂花椰子水 :香氣天然,飲落舒服~

🥗 是日沙律:新鮮爽口,配醬酸甜平衡,幾開胃~

🥣 是日餐湯:忌廉湯香滑,暖笠笠

🐌 焗田螺 :蒜香濃郁,口感OK

🍝 明太子蟹肉意粉:明太子味,意粉掛汁唔錯~

🥩 紐西蘭肉眼(七成熟):
肉質嫩,火候啱啱好

🍋 檸檬撻:
酸甜清新,撻皮酥脆,唔會膩~

🥞 金箔Pancake:打卡靚靚✨,味道偏甜但口感鬆軟~

🥭 芒果楊枝甘露 :
港式甜品,芒果香甜,幾清爽~

🌸 山茶花桂花椰子水 :
香氣天然,飲落舒服~
大圍人氣梳乎厘班戟🥞Tera®由法國藍帶廚師主理,主打創意西日料理~店內設計以日式木系風格為主,好舒服🥰佢哋嘅大熱梳乎厘班戟鬆軟輕盈,充滿蛋香味同空氣感,甜品控必定要試!❤️🍕夏威夷Pizza經典夏威夷口味, 以菠蘿、起司、火腿為配料, 大人小朋友都鍾意食~🍝龍蝦尾意粉意粉煙韌彈牙, 掛滿香濃龍蝦汁, 龍蝦肉肥美, 真係啖啖肉~🥞金箔朱古力梳乎厘班戟賣相吸引好精緻, 輕輕搖晃感受到佢嘅軟棉棉, 入口即溶, 必食甜品之選~🍗小食拼盤▫️蜜糖牛油雞翼-雞翼炸得金黃香脆, 肉質嫩滑好juicy, 蜜糖嘅甜味加上牛油, 超好食!▫️薯條配黑松露醬-配上黑松露醬好開胃!▫️吉列大蝦-大蝦外層酥脆, 蝦肉新鮮彈牙!🍹山茶花桂花椰子水🍹草莓番石榴乳酸梳打📍 Tera® Pancake House大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖
大圍人氣梳乎厘班戟🥞Tera®
由法國藍帶廚師主理,主打創意西日料理~
店內設計以日式木系風格為主,好舒服🥰

🍕夏威夷Pizza

🍝龍蝦尾意粉

🥞金箔朱古力梳乎厘班戟

🍗小食拼盤
▫️薯條配黑松露醬-配上黑松露醬好開胃!
▫️吉列大蝦-大蝦外層酥脆, 蝦肉新鮮彈牙!

🍹山茶花桂花椰子水
🍹草莓番石榴乳酸梳打

📍 Tera® Pancake House
大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖
朋友相約食飯日日都落大雨所以揀商場內嘅食肆午餐時段點了兩個set lunch set lunch 仲有包餐飲和salad幾抵食龍蝦湯味烏冬好正龍蝦湯味超濃肉眼扒點七成熟下次點五成應該會好啲不過肉眼扒配個燒汁超好味朋友再加多個辛辣雞翼非常香脆然後重點係食佢哋嘅杜拜朱古力疏乎厘pancake $158之前未試過杜拜朱古力原來重點就係嗰啲綠色嘅脆脆佢哋嘅疏乎厘pancake做得好出色入口即溶輕飄飄嘅空氣感食晒都唔覺漏
朋友相約食飯

原來重點就係嗰啲綠色嘅脆脆
佢哋嘅疏乎厘pancake做得好出色
入口即溶輕飄飄嘅空氣感
食晒都唔覺漏

上星期同朋友嚟到大圍 TERA,餐廳主打甜品,環境乾淨光亮,樓底高又舒服,最啱坐低慢慢嘆個甜品下午茶。✨必試甜品:🍫杜拜朱古力疏乎厘呢個真係必食之選!一上枱已經聞到香濃朱古力味,疏乎厘入口鬆軟、蛋香突出,質地輕盈綿滑,甜度啱啱好,食完唔會覺得膩。🧀大圍限定:瀑布芝士漢堡🍔我叫咗鐵板芝士安格斯牛肉漢堡,上枱時店員會即場喺你面前加熱芝士同漢堡,鐵板保持熱度,芝士慢慢溶喺漢堡上,夠晒過癮又唔會一上枱就流晒。漢堡肉厚實多汁,帶濃郁牛香,配上香濃芝士一齊食,鹹香又滿足。甜品、主食質素都有驚喜,尤其係甜品部分非常出色,推介鍾意打卡甜品嘅朋友嚟朝聖一下!

✨必試甜品:🍫杜拜朱古力疏乎厘

🧀大圍限定:瀑布芝士漢堡🍔

• 杜拜朱古力疏乎厘
  • 瀑布芝士漢堡
2025-08-02 271 浏览
偷得半日清閑,決定朋友去食個下午茶,想坐得舒服啲就揀咗日式餐廳😚🌟凱撒沙律 $88用咗新鮮嘅生菜清甜爽口,醬汁會好多,所以整體都幾輕盈🌸啲芝士同麵包糠嘅鹹香豐富口感同層次,仲可以加錢要煙三文魚或者雞肉🧡🌟杜拜朱古力梳乎厘 $158
今次先係我真正食杜拜朱古力🍫即係開心果朱古力,梳乎厘有足足三層,疊到搖搖下🤣動L動L,面頭淋滿勁多嘅朱古力漿,仲要瘋狂撒滿Oreo碎,多到好似唔使錢咁😹個梳乎厘具備應有嘅空氣感,同時好有蛋香,本身都整得好好食🤤加埋其他配料就係錦上添花🌸推介!🌟荔枝玫瑰花茶 $46呢個價錢係甜品加配價✨花茶熱氣騰騰,荔枝味好突出,淡淡花香襯托出清新嘅味道,飲落係微甜好暖胃🌸仲可以添茶㗎😍-整體都坐得好舒服,而且店員都好主動👏🏻下次再試吓其他主食😁

🌟凱撒沙律 $88

🌟杜拜朱古力梳乎厘 $158

🌟荔枝玫瑰花茶 $46
整體都坐得好舒服,而且店員都好主動👏🏻下次再試吓其他主食😁
聽朋友講大圍The Wai開咗間日式pancake店,專門做西日fusion料理,最近都想搵個靚環境嘅地方嘆個悠閒下午茶,就決定親身去試下有咩咁特別👀一入到去已Feel到濃濃嘅日式禪意,木系色調配搭庭園風格設計,光線充足唔刺眼,空間感十足令人好放鬆🌿小食拼盤🍤份量豐富嘅炸物組合:雞翼炸得金黃香脆,外皮薄身唔油膩,肉質嫩滑多汁,配搭日式辛辣醬,帶少少刺激感好惹味!至於吉列大蝦外層酥脆內裡鮮甜,蝦肉爽彈有咬口,炸功一流唔油膩!而炸薯條配黑松露沙律醬都好開胃~極濃蝦汁意粉 🦐屬於佢哋嘅招牌菜!個人認為佢對得住佢個名 (極濃) 蝦汁濃郁到似蝦膏,意粉偏幼身掛汁力極強,質感煙韌彈牙,食落滿口蝦香,由第一啖到最後一啖都保持住同樣嘅濃郁程度~食完陣蝦味會喺口腔停留一陣先散,證明佢有幾濃🤣提拉米蘇布朗尼梳乎厘班戟 ☁️面頭灑滿可可粉增加視覺效果,輕輕搖晃就感受到佢嘅軟綿質感,濃厚蛋香配上雲朵般嘅口感,難怪網上個個大推呢度啲梳乎厘班戟✔️側邊嘅brownie質感濕潤,帶微苦可可味,配搭浸過咖啡酒嘅手指餅,酒香淡雅唔會搶鏡。每一啖都食到咖啡香,係打卡必點嘅甜品!已經plan緊下次再嚟試其他梳乎厘班戟款式喇😚香

小食拼盤🍤

極濃蝦汁意粉 🦐

提拉米蘇布朗尼梳乎厘班戟 ☁️

香蕉咖啡 🍌
杯底有新鮮香蕉果蓉,配搭咖啡嘅微苦形成平衡。講真都係第一次試呢個組合,估唔到原來香蕉嘅天然甜味同咖啡香係咁夾~

凍芒果茉莉綠茶 🥭
清香茉莉花茶配上香甜芒果漿,口感清爽解膩,茶香同果香交織,配搭重口味嘅主菜就最好!
2025-07-29 232 浏览
日系裝修既cafe🇯🇵🎎再加埋多款唔同味既疏乎厘😻〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌊極濃蝦汁意粉 $164大粒蝦仁濃味蝦汁|掛汁做得非常好🌊炸薯條配黑松露醬 $58幼身薯條唔會太邪惡🌊蜜糖牛油雞翼 $68雞汁好多一咬即出🐔|蜜糖味適中甜味控制好好🌊焗田螺 $118醬汁田螺配搭夠香|醬沖倒入薯蓉另一番風味👍🏻🌊提拉米蘇布朗尼 Pancake $194配料超多:布朗尼+餅乾|蛋味濃香|無酒味者可試😋🌊荔枝玫瑰花茶 $46荔枝玫瑰香味濃|花茶味道清新濃郁🌹🌊抹茶牛乳 $36抹茶濃烈|牛奶中和澀味
日系裝修既cafe🇯🇵🎎

荔枝玫瑰香味濃|花茶味道清新濃郁🌹

🌊抹茶牛乳 $36
抹茶濃烈|牛奶中和澀味
2025-07-27 253 浏览
裝修以日式木系風格為主 簡約清新pancake口味選擇好多 仲有近期好Hit嘅開心果味!!🙌🏻─ ⊹ ⊱ what we had ⊰ ⊹ ─𓍯 極濃蝦汁意粉呢個係餐廳新品蝦味濃郁 有龍蝦湯嘅感覺 意粉掛汁可以一試!𓍯 炸蜜糖牛油雞翼外脆內嫩 蜜糖甜味較出 牛油香較淡𓍯 Pizza Magherita係薄批 有啲似食緊餅乾不過味道比較單一𓍯 伯爵茶疏乎厘pancake一共有三層嘅伯爵茶疏乎厘仲有口感煙靭嘅粒粒麻糬梳乎厘有空氣感 食落幾輕盈鬆軟 有蛋香

裝修以日式木系風格為主 簡約清新

一共有三層嘅伯爵茶疏乎厘
仲有口感煙靭嘅粒粒麻糬
梳乎厘有空氣感 食落幾輕盈鬆軟 有蛋香
2025-07-22 358 浏览
行過圍方諗住試下新野。反正有tea set,叫左一個開心果waffle一個抹茶梳乎厘連兩杯野飲。開心果waffle一大pat cream係面,又油又無奶味,cream同waffle比例1:1。幾行開心果醬加幾粒開心果幾粒腰果,好無誠意,同想像都幾大出入,加杯花味既抹茶鮮奶,盛恵$138,食左半份都放棄。 宇治抹茶梳乎厘叫做好d,有空氣感,不過冇咩蛋味,$158連野飲就有d唔值,出面有更好選擇。杯紅豆椰奶咖啡算正常,有啡味紅豆唔甜但冇椰奶味。餐廳環境同埋service 都幾好既。

杯紅豆椰奶咖啡算正常,有啡味紅豆唔甜但冇椰奶味。

餐廳環境同埋service 都幾好既。

2025-07-22
2025-07-21 330 浏览
今日我帶大家嚟到大圍,呢一區簡直係美食嘅天堂,今日我同大家介紹一個新商場,由法國藍帶廚師親自主理,一間非常日系嘅西餐廳,地方仲要可以直接接駁大圍東鐵站,大家記得留意我嘅推介,絕對唔可以錯過😋=================Food list📌🩵 Tiramisu疏乎厘班戟:呢個絕對絕對值得推介,疏乎厘好香好滑,加埋我最鍾意嘅Tiramisu,味道十分之夾,層次分明,口感十足😍🩵帶子檸檬意大利飯:呢個又係一個非常出色嘅主食,用料新鮮,加埋帶子香煎過,口感非常之彈牙,加埋檸檬汁煮意大利飯,完全帶出晒食材嘅鮮味😍🩵極龍蝦汁意粉:呢個係今期推介,期間限定,個掛汁做得好出色,加埋超新鮮大蝦,色香味俱全🥰🩵安格斯牛肉漢堡配薯條:安格斯漢堡真係不得了,鮮嫩多汁,加埋新鮮炸薯條,口感十足,非常之出色🤭
=================
Food list📌